Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειάζεται ουσιαστική αναδιανομή εισοδήματος"
  • [02] Στην τελική ευθεία για την εκλογή
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Νόημα έχει ο αγώνας"
  • [05] Διπλό επίδομα

  • [01] "Χρειάζεται ουσιαστική αναδιανομή εισοδήματος"

    Με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός το μεσημέρι. Στη συνέχεια, θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Θαπατέρο.

    Η κρίση που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα δεν είναι μια απλή οικονομική κρίση είναι και κρίση οικολογική, ενεργειακή, ακόμα και δημοκρατικών θεσμών.

    Αυτή είναι η διαπίστωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μετά το πέρας των διήμερων εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που διεξήχθη στον Αγιο Δομίνικο.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για τους λόγους αυτούς δεν αρκεί να περιμένουμε παθητικά να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση και να επανέλθουν τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να προωθηθούν τώρα τομές και μεγάλες αλλαγές για μια διαφορετική πορεία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι πρωτοπόρα στην προώθηση αυτών των αλλαγών στην οικονομία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πρέπει να στηρίξουμε, πρόσθεσε, μια ουσιαστική αναδιανομή εισοδήματος στον πλανήτη και να προχωρήσουμε σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και σε μια νέα σχέση μεταξύ ανθρωπότητας και περιβάλλοντος.

    Σε όλα αυτά η Σοσιαλιστική Διεθνής βρίσκεται στην πρωτοπορία όπως κάνει σήμερα στη Λατινική Αμερική, θα κάνει αύριο στην Κοπεγχάγη και αργότερα στη Σύνοδο των G 20 παρεμβαίνοντας σε θέματα οικονομικής κρίσης.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι παρά τα προβλήματά της σήμερα μπορεί να πρωτοπορήσει στην εμπέδωση των δημοκρατικών αντιλήψεων και των δημοκρατικών θεσμών προωθώντας τη δημοκρατική αντίληψη διακυβέρνησης, με βάση τις αξίες και τις παραδόσεις της για να βοηθηθεί η μέση οικογένεια και οι αδύναμοι πολίτες, αλλά και να εφαρμόσει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

    Η έκθεση της Διεθνούς στην Κοπεγχάγη

    Τον τίτλο "Από μια οικονομία υψηλού άνθρακα σε μια κοινωνία χαμηλού άνθρακα" θα έχει η έκθεση την οποία θα παρουσιάσει η Σοσιαλιστική Διεθνής στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Κοπεγχάγη.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής, που συνεδρίασε στον Άγιο Δομίνικο έλαβε σημαντικές αποφάσεις και αποφάσισε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα των προοδευτικών δυνάμεων προς την Κοπεγχάγη και τη διεθνή κοινότητα. Το μήνυμα είναι "δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υπάρξει τώρα κάτι χειροπιαστό".

    Το πόρισμα αυτό, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ήταν ομόφωνο και περιέχει καινοτόμες ιδέες, που αφορούν την αλλαγή του παραγωγικού ιστού σε όλες τις χώρες, αλλά και συνολικά στον πλανήτη. Κάτι, που, όπως είπε, χρειάζεται να βρεθούν τα κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί.

    Κατά τον κ. Παπανδρέου θα ήταν λάθος τόσο η αναμονή μιας ανάκαμψης της οικονομίας της χρηματαγοράς ώστε να φθάσουμε στο επίπεδο που ήμασταν πριν από την κρίση, όσο και στο αν θα κατευθυνθούν και πάλι οι επενδύσεις σε προϊόντα όπως οι φούσκες των τοξικών ομολόγων.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου αλλά και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, πολύ μεγάλο μέρος των επενδύσεων πρέπει να κατευθυνθούν προς τις φτωχότερες χώρες, προκειμένου να επενδυθούν σε ήπιες μορφές ενέργειας αντί στο πετρέλαιο και τον άνθρακα.

    Κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε ο κ. Παπανδρέου, θα δημιουργήσει και ένα νέο μοντέλο κοινωνικών σχέσεων, μια συμμετοχική κοινωνία. Και όπως τόνισε η πρόταση της Διεθνούς είναι μια συνολική πρόταση, καθώς, όπως είπε, δεν σημαίνει κάτι αν για παράδειγμα αρχίσουν και πάλι να ανεβαίνουν οι αγορές και ύστερα από ένα διάστημα να ξαναπέσουν.

    Αναφορικά με τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει διπλή παρουσία, καθώς ο ίδιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας αλλά θα εκπροσωπήσει ταυτόχρονα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή ως πρόεδρός της.

    Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, τί περιμένει από την Κοπεγχάγη, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι περιμένει μια πολιτική δέσμευση, η οποία καλώς να έρθει, όπως είπε, αλλά πρέπει σύντομα, πρόσθεσε, να υπάρξει και νομική δέσμευση. Αυτά τα θέματα θα τα συζητήσει σε συνάντηση που θα έχει με τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα αύριο.

    Η δυσκολία ώστε να μην υπάρξει νομική δέσμευση στην Κοπεγχάγη οφείλεται κατά ένα σημαντικό μέρος σε εσωτερικές αδυναμίες του Ομπάμα, καθώς το Κογκρέσο δεν έχει πάρει ακόμα τη σχετική απόφαση. Και ο ίδιος δεν θέλει να κινηθεί όπως είχε κινηθεί ο πρόεδρος Κλίντον στο Κιότο.

    Στην παρούσα φάση, στην Κοπεγχάγη, ο κ. Παπανδρέου βλέπει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αυτοδεσμεύσεις πολλών χωρών και ίσως ένας μηχανισμός παρακολούθησης. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτοδέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι γνωστό η Ευρώπη προτιμά να φθάσει σε αυτό όταν θα είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν και οι υπόλοιποι.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για την Ελλάδα και είπε ότι η χώρα μας μπορεί να είναι πίσω σε πολλά πράγματα, αλλά ταυτόχρονα έχει και πολλά περιθώρια και μπορεί να μπει στην πρωτοπορία της Πράσινης Ανάπτυξης, στην οποία θα χρησιμοποιηθεί νέα τεχνολογία. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι χώρες οι οποίες θα είναι πρωτοπόρες σε αυτή την τεχνολογία θα είναι μπροστά και στον τομέα της οικονομίας.

    Τριμερής συνάντηση την Παρασκευή

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσκάλεσε τους ομόλογούς του της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι, σε άτυπη τριμερή συνάντηση στις Πρέσπες, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών (Κέντρο Πληροφόρησης Πύλης).

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για το αν η τριμερής συνάντηση της Παρασκευής στις Πρέσπες έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για περιβαλλοντική διάσταση της διπλωματίας και όπως είπε, την πρωτοβουλία αυτή την ανέλαβε ως συνέχεια μιας ανάλογης πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει πριν από περίπου δέκα χρόνια ο κ. Σημίτης. Αυτή η πρωτοβουλία κινείται στη βάση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και μιας περιβαλλοντικής πολιτικής πρωτοβουλιών τις οποίες ο κ. Παπανδρέου φέρεται διατεθειμένος να προωθήσει στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα.

    Στη συνάντηση των Πρεσπών είναι προφανές ότι θα συζητηθούν και εθνικά θέματα, ιδιαιτέρως με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Η γραμμή είναι ότι η Ελλάδα θέλει τη συνεργασία και ότι επιτέλους θέματα όπως η ονομασία πρέπει να λυθούν με στη βάση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Οι κόκκινες γραμμές πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στους δημοσιογράφους, παραμένουν.

    [02] Στην τελική ευθεία για την εκλογή

    Τη συμφωνία τους σε όλα τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία εκλογής αρχηγού, δήλωσαν οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρη Σιούφα, το γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και το γενικό διευθυντή της ΝΔ Μενέλαο Δασκαλάκη.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι ήταν "συνάντηση ευθύνης όπου εξετάσαμε την όλη πορεία μέχρι την Κυριακή, όπου η ΝΔ κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εκλογή αρχηγού από τη λαϊκή της βάση".

    Πρόσθεσε, ότι συμφώνησαν σε όλα τα θέματα που αφορούν την εκλογή και για την πρώτη Κυριακή και για την επόμενη εφόσον χρειαστεί.

    Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της, δήλωσε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και ότι υπήρξε συμφωνία σε όλα μεταξύ των υποψηφίων.

    "Καλούμε όλες τις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες να συμμετέχουν. Είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση η εκλογή αρχηγού. Με τη συνεργασία όλων όλα θα πάνε καλά".

    Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι θα χρειαστεί και επαναληπτική εκλογή, η κα Μπακογιάννη απάντησε "θα μιλήσει ο λαός".

    Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ανέφερε, ότι "συνεργαστήκαμε άριστα σε όλα τα θέματα. Συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή". Και πρόσθεσε, ότι "είναι μια γιορτή δημοκρατίας της ΝΔ".

    Σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι θα χρειαστεί δεύτερη Κυριακή, απάντησε ότι αυτά θα τα αποφασίσει ο κόσμος.

    Ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε "συνυπογράφω σε όλα, ενωμένοι μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη μέρα".

    Στο μεταξύ, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη ΝΔ, όλο και περισσότερα στελέχη ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με το ποιον θα στηρίξουν για την ηγεσία του κόμματος.

    Τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη εξέφρασαν - μεταξύ άλλων- ο πρώην υπουργός, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, η βουλευτής Δωδεκανήσων κα Μίκα Ιατρίδη, ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Παπαστάμκος και ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας κ. Λοϊζος Λοϊζου.

    Τη στήριξή του στον υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κ. Τασούλας, ο βουλευτής Ηλείας κ. Π. Αδρακτάς, ο τέως βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δ. Σαμπαζιώτης καθώς και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Λιάνα Γούτα. Τη στήριξή του στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ εξέφρασε από το Στρασβούργο και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο και κατηγόρησε πως δεν έχει σχέδιο, εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας σε πολιτικούς της φίλους στην Αργολίδα η κα Μπακογιάννη τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο για την οικονομία και σπαταλά το χρόνο και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

    "Καταφέρνει και να διαψεύδει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να μην ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των περιστάσεων. Το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία με ψέματα και τώρα τα βρίσκει μπροστά του. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση" τόνισε η κα Μπακογιάννη η οποία και αναφέρθηκε στα τελευταία οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

    "Η έκτακτη εισφορά είναι ένα ακόμη μέτρο που σχεδιάστηκε στο γόνατο, στέλνοντας το λογαριασμό σε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Αντί να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει και πάλι την εύκολη λύση της υπερφορολόγησης εξαπολύοντας φοροκαταιγίδα ενάντια στους φορολογούμενους πολίτες που δηλώνουν με ειλικρίνεια τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία", δήλωσε η κα Μπακογιάννη η οποία χαρακτήρισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "ανίκανα και ανέτοιμα να κυβερνήσουν και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις".

    "Γι αυτό και η χώρα έχει ανάγκη το ταχύτερο δυνατό από μια μεγάλη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Μια Νέα Δημοκρατία που θα είναι παρούσα. Που το ΠΑΣΟΚ θα μας βρίσκει μπροστά του. Μια Νέα Δημοκρατία που θα δίνει μάχες για αυτά που πραγματικά απασχολούν το λαό".

    Όσον αφορά τα εσωκομματικά, η κα Μπακογιάννη δήλωσε πως "η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί ξανά στην κοινωνία. Να χτίσει νέες πλατιές κοινωνικές συμμαχίες. Να φύγει από την απομόνωση και την περιχαράκωση, που κάποιοι πάνε να κάνουν σημαία. Και πάνω απβ όλα να ξεκινήσουμε άμεσα δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Η μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η Νέα Δημοκρατία να μπει σε εσωστρέφεια και περιχαράκωση και να μην ασκεί ισχυρή αντιπολίτευση. Γιβ αυτό το σύστημα ΠΑΣΟΚ δίνει τα ρέστα του εναντίον μου", δήλωσε η υποψήφια για την αρχηγία.

    Απάντησε μάλιστα και στις επικρίσεις που δέχεται για μηχανισμούς. "Είμαι περήφανη γιατί σε αυτή την προσπάθεια έχω δίπλα μου στελέχη από όλες τις τάσεις του κόμματός μας. Στελέχη που συνεργάστηκαν με όλους τους πρώην προέδρους μας. Αυτό κάποιοι πάνε να το βαφτίσουν απαξιωτικά, ως «μηχανισμό». Για μας αυτό λέγεται ενότητα. Λέγεται συστράτευση. Λέγεται αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός".

    Η κα Μπακογιάννη εμφανίστηκε ενωτική και επανέλαβε τη θέση της για μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία: "Όλοι εμείς αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στις όποιες διαφορές του παρελθόντος και να ενώσουμε δυνάμεις για να ξανακάνουμε δυνατή τη Νέα Δημοκρατία. Η δική μας προσπάθεια εκφράζει το σύνολο του κόμματος. Και τις ρίζες και τον κορμό και τα κλαδιά αυτής της μεγάλης παράταξης". Επανέλαβε μάλιστα και το δίλλημα που θέτει στην προεκλογική αυτή εκστρατεία.

    "Θα παραμείνουμε ένα μεγάλο, ανοιχτό και δυνατό κόμμα ή θα γίνουμε ένα μικρό και αναχρονιστικό κόμμα που δεν θα μπορεί να κερδίσει εκλογές; Θα επιβραβεύσουμε τη συνέπεια ή τον καιροσκοπισμό; Θα αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ και το σύστημα ΠΑΣΟΚ στα μέσα ενημέρωσης να αλωνίζουν ή θα δείξουμε τη δύναμη της μεγάλης μας παράταξης;"

    Αντώνης Σαμαράς

    Ομιλία στις γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. "Η συμμετοχή των γυναικών, όχι μόνο στα ψηφοδέλτια αλλά παντού και στα κέντρα λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι ισότιμη και να φτάνει στο 50%, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει λόγω του φύλου τους, αλλά με βάση την αξιοκρατία", τόνισε.

    Πρέπει να αναδειχθούν οι ικανές και άξιες γυναίκες που περιθωριοποιούνται λόγω του φύλου τους, είπε ο κ. Σαμαράς και ανέφερε τα παραδείγματα της Μέρκελ και της Θάτσερ. Η Μέρκελ, είπε ο κ. Σαμαράς, ήταν κόρη πάστορα και η Θάτσερ κόρη μπακάλη, αλλά αναγνώρισαν τις ικανότητές τους στην πολιτική και έφτασαν εκεί που έφτασαν. Όπως είπε, με τον ίδιο στο τιμόνι της ΝΔ οι γυναίκες θα φτάνουν παντού, με βάση πάντα την αξία και τις ικανότητές τους.

    Ο κ. Σαμαράς απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να σπεύσει να ψηφίσει την Κυριακή και όπως είπε «έχουμε το ρεύμα στην κοινωνία αλλά πρέπει να μεταφραστεί και στην κάλπη». Τόνισε ακόμη ότι στο ΠΑΣΟΚ η εκλογή από τη βάση επιβλήθηκε από πάνω προς τα κάτω ενώ στη ΝΔ επιβλήθηκε από τη βάση, το κοινωνικό ρεύμα την επέβαλε.

    «Πρέπει να δοθεί η δύναμη από την λαϊκή βάση στο νέο πρόεδρο μέσα από τη συμμετοχή» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Αναφέρθηκε και στην λειτουργία του κράτους, απορρίπτοντας το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και το μοντέλο κράτους -επιχειρηματία όπως είπε, και τόνισε ότι δεν θέλει το κράτος νυχτοφύλακα αλλά ρυθμιστή, να δίνει ευκαιρίες σε όλους, και να ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία.

    Αναφέρθηκε στον πατριωτισμό και είπε ότι η αγάπη για τον τόπο μας είναι μια πρόκληση για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα, και έτσι αποδεικνύουμε ότι αγαπάμε τον τόπο μας.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον κοινωνικό φιλελευθερισμό που όπως είπε εστιάζει στην στήριξη της μεσαίας τάξης και στην διάχυση του προϊόντος της ανάπτυξης στην κοινωνία και στους πολίτες.

    «Χάσαμε τη μάχη των ιδεών και χάσαμε τη μάχη στις εκλογές» είπε και αναφέρθηκε στον Νικολά Σαρκοζί ο οποίος, όπως είπε, με βάση την ιδεολογία του έλυσε το πρόβλημα ασφάλειας που προέκυψε στο Παρίσι κάποια στιγμή. Εμείς δεν κάναμε αυτό το πράγμα με τα γνωστά αποτελέσματα ανέφερε και τόνισε ότι η ιδεολογία είναι η ταυτότητά μας.

    Είπε ακόμη ότι η ΝΔ υπέστη ιδεολογικό αφοπλισμό και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί και τόνισε ότι στόχος του είναι να «παντρέψει» τις διαχρονικές αξίες και τις αρχές της παράταξης με τα φρέσκα ισχυρά πολιτικά ρεύματα που όπως είπε, έχουν κάνει ισχυρή την κεντροδεξιά στην Ευρώπη. Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης μίλησε σε στελέχη του κόμματος στην Τρίπολη.

    "Είμαι εδώ και η λέξη αποχωρώ ή υποχωρώ δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου, διότι μπήκα για να μείνω κι όχι για να φύγω", είπε ο κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε:

    "Μπήκα όχι για προσωπικό συμφέρον, αλλά για να περάσει κάποια στιγμή σ' αυτή την παράταξη ο λόγος του προδομένου, του ξεχασμένου νεοδημοκράτη. Γιατί σήμερα θυμήθηκαν ορισμένοι το καταστατικό, τις οργανώσεις, τα μέλη".

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε πως "ιδιοκτήτης του κόμματος δεν είναι κανένας παρά μόνο ο λαός και πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην κοινωνία, να ξαναμιλήσουμε με το λαό".

    Επανέλαβε ότι δεν θα στηρίξει κανέναν στο δεύτερο γύρο, σημειώνοντας ότι δεν χρωστάει σε κανένα και με κανέναν δεν κάνει παζάρια.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Γενική Συνέλευση ΠΑΣΕΓΕΣ - Χαιρετισμός υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή (10:00:00, Αθήνα/Ξεν. President)

  • Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Σωματείου "Διάζωμα" Στ. Μπένου και του νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρού - Παρουσία ΥΠΠΟ Π. Γερουλάνου (10:30:00, Αθήνα/Μπουμπουλίνας 20)

  • Συνέντευξη Τύπου για την ταινία "Μy Sweet Canary" για τη ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ, στο ξενοδοχείο Holiday Inn (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Μοναστηρίου 8)

  • Συνάντηση Παρβάνοφ με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (11:00:00, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)

  • Συνέντευξη Τύπου εταιρίας Μ.Ι.Μαϊλλης (11:30:00, Αθήνα/Ξενοδοχείο Esperia Palace)

  • Επίσκεψη Παρβάνοφ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (11:45:00, Αρχαιολογικό Μουσείο)

  • Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη δημιουργία δικτύου μουσείων και πολιτιστικών φορέων ιστορικού κέντρου Αθηνών (12:00:00, Αθήνα/Αγ.Ασωμάτων&Μελιδώνη 4,Θησείο)

  • Συνέντευξη Τύπου ΚΘΒΕ, στο φουαγιέ του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, για την παρουσίαση της παράστασης «Ο Υμπύ Βασιλιάς» (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Ε.Μ.Σ.)

  • Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας της νέας Πύλης Παιδαγωγικού Υλικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ιδρύματος Μποδοσάκη (12:00:00, Αθήνα/Ιωνικό Κέντρο-Λυσίου 11,Πλάκα)

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας του ΕΒΕΘ, στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Τσιμισκή 29)

  • Συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με τον διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές (12:00:00, Αθηνα/Ελληνικό)

  • Συνέντευξη Τύπου για το πολυσυνέδριο "Money Show", στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου για το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς". (12:00:00, Θεσσαλονίκη/"Μακεδονία Παλλάς" )

  • Παρουσίαση έρευνας του περιοδικού Monthly Review με τίτλο "Η στρατηγική του ΝΑΤΟ και οι σχέσεις του με την Ελλάδα". Η έρευνα έγινε σε αξιωματικούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (12:00:00, Αθήνα/Ακαδημίας 23)

  • Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Παρβάνοφ - Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας (12:45:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνέντευξη Τύπου της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη με θέμα τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη (13:00:00, Αθήνα/Μεσογείων 119)

  • Συνέντευξη του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη (13:00:00, Αθήνα/Καλλιρρόης 52)

  • Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τα συντονιστικά ωρομίσθιων καθηγητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και ειδικής εκπαίδευσης (13:00:00, Αθήνα/Πλατεία Ελευθερίας 1)

  • Συνέντευξη τύπου του Υπ. Δικαιοσύνης και της ΓΓ Ισότητας για την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών (13:00:00, ΑΘήνα/Υπουργείο Δικαιοσύνης)

  • Εκδήλωση του ΕΒΕΑ, παρουσία των προέδρων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας (14:30:00, Αθήνα/αίθουσα ΕΒΕΑ)

  • Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου θα συναντηθεί και θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Θαπατέρο (14:30:00, Αθήνα/Εστιατόριο Μουσείου Ακρόπολης )

  • Συγκέντρωση οργανώσεων γυναικών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών - Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή (18:00:00, Αθήνα/Προπύλαια)

  • Η Ντόρα Μπακογιάννη θα επισκεφθεί τους νομούς Έβρου και Καβάλας

  • Ομιλία Αντ. Σαμαρά στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" (19:30:00, Θεσσαλονίκη/Ι.Βελλίδειο)

    Το πρόγραμμα της Βουλής

  • Βουλή, Αθήνα/ΒτΕ (GRC), 09:30 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Συζήτηση σε αναφορά με τη «Διεθνή Ημέρα για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών».

    10:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Οικονομική Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

    10:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Προγραμματισμός του έργου της Επιτροπής.

    12:00 (υπουργείο Εθνικής Άμυνας) η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, για θέματα της αρμοδιότητάς του.

    12:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Οικονομική Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

    17:00 (Γερουσίας) Επιτροπές ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ: Ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, για τα αποτελέσματα των Συμβουλίων EUROGROUP και ECOFIN, που πραγματοποιήθηκαν στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2009 και στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2009, αντίστοιχα.

    18:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Ενημέρωση από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο «Προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής και λοιπές διατάξεις».

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-Κύπελλο Ανδρών (Προημιτελική Φάση):

    Ηρακλής-Πανιώνιος - 19:00:00, Ιβανώφειο

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (4η ημέρα, εξ αναβολής)

    19.00 Απολλώνιος - Πανιώνιος

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (5η ημέρα)

    17.00 Χανιά-Βουλιαγμένη

    18.00 Πανιώνιος-Παναθηναϊκός

    18.30 Ολυμπιακός-ΝΕ Πατρών

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (6η ημέρα)

    16:00 Νέα Ιωνία-Αναγέννηση Αρτας

    20:00 Αρης Θεσ.-Ελπίδες Δράμας

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (5η ημέρα)

    Παναθηναϊκός-Ολντενμπουργκ 19:30

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα Γυναικών

  • Μπάσκετ-EuroCup γυναικών (3η ημέρα)

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (8η ημέρα)

    18:00:00, Φίλιππος Βερ.-Διομήδης Αργους

    ΓΑΣ Κιλκίς-ΑΕΚ

    [04] "Νόημα έχει ο αγώνας"

    «Όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για να μάθουμε τι σκέφτεται η κυβέρνηση και να πούμε τι θέλουμε εμείς τους λέμε το εξής: Ή έχετε παντελή άγνοια ή είστε κουτοπόνηροι. Διότι το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμα του μιλούσε καθαρά ότι θα σφαγιάσει τα Ασφαλιστικά, τα Κοινωνικά Δικαιώματα-βεβαίως το έλεγε με κομψό τρόπο. Πολύ περισσότερο ξέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει όλες τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Έχει αποδεχτεί αυτά που λέει το «πρόγραμμα σωτηρίας» της ΕΕ. Αυτό που έχει υποστηρίξει το ΕΚΟΦΙΝ και το EUROGROYP, δήλωσε η κ. Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ.

    "Επομένως δεν έχει κανένα νόημα ο διάλογος. Νόημα έχει ο άμεσος αγώνας, να μην χαθεί καθόλου χρόνος. Δεν διαπραγματευόμαστε τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι, διεκδικούμε να κερδίσουν οι εργαζόμενοι σε περίοδο κρίσης γιατί τα προαποφασισμένα μέτρα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα στην περίοδο της κρίσης", υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατηγορία ότι το ΚΚΕ έκανε συμβολικές κινητοποιήσεις επι ΝΔ, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

    "Έχουν αμνησία. Ένα πράγμα έχω να πω: Λίγες μέρες μετά την άνοδο της ΝΔ στη κυβέρνηση προκηρύχθηκε απεργία το Μάρτη του 2004. Αλλεπάλληλες καταλήψεις στα υπουργεία, αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις. Δεν κάνουμε τίποτα καινούργιο και εν πάση περιπτώσει αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε να αποφύγει την ταξική πάλη, δεν είχε παρά να κάνει ένα πράγμα: Να αρνηθεί τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί".

    [05] Διπλό επίδομα

    Οικογενειάρχης με τουλάχιστον ένα παιδί, που πέρυσι βρισκόταν κάτω από το χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο και φέτος έμεινε άνεργος, δικαιούται δύο επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, δηλαδή και το εισοδηματικό (από 700-1.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) και της ανεργίας (400 ευρώ).

    Την προσθήκη έκανε στο νομοσχέδιο για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Εξ άλλου, με άλλες αλλαγές που επέφερε ο υπουργός, προβλέπεται ότι το επίδομα χορηγείται ανεξαρτήτως ηλικίας και στους συνταξιούχους κάτω των εισοδηματικών ορίων χορήγησης του ΕΚΑΣ ασφαλισμένους σε οιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης,συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, εφόσον δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ.

    Τέλος προβλέπεται ότι καμία ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται, για βεβαιωμένα χρέη όχι μόνο προς το Δημόσιο, αλλά και προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Με εξαίρεση το ΚΚΕ που καταψηφίζει την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τα υπόλοιπα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασαν επιφυλάξεις να τοποθετηθούν σήμερα στην ψηφοφορία επί της αρχής, ενώ υπερψήφισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ.

    Ο υπουργός τόνισε ότι είναι πρώτη φορά που επέρχεται αναδιανομή εισοδημάτων και κοινωνικής αλληλεγγύη με εμβέλεια 2,5 εκατ. πολίτες αποδέκτες σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομικά: «Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε εδώ με μία συγκεκριμένη ανεύθυνη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που μας κληροδότησε τεράστια ελλείμματα και χρέος, αλλά που δεν θα τα επικαλεσθούμε ως άλλοθι για να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας».

    Επίσης έκανε λόγο για μία ισορροπημένη παρέμβαση που επιβαρύνει αποκλειστικά τους έχοντες και κατέχοντες για την εξασφάλιση 1 δισ. ευρώ που δίδονται στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες χαμηλομισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι συνιστά δίκαιη κοινωνική επιβάρυνση η έκτακτη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας: «Η τρομοκρατία των τελευταίων ημερών να μην φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν θα περάσει. Πλήττει ευθέως τη μεσαία ιδιοκτησία. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Η ρύθμιση αφορά 70.000 από τα 4,5εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων»,υπογράμμισε.

    - Είναι προφανές, κατέληξε ο υπουργός, ότι πρόκειται απλώς για ένα πρώτο θετικό βήμα στο οποίο δεν εξαντλείται η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν νομοσχέδια για τους δανειολήπτες και τη ρευστότητα της αγοράς, και το κυριότερο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τους πρώτους μήνες του 2010 καθώς και άλλα σε ορίζοντα τετραετίας.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας από την πλευρά του υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν φέρνει τίποτε το καινούργιο, ούτε επιλύει τα υπάρχοντα προβλήματα. Ταυτόχρονα είπε ότι παρόμοια και ίσως γενναιότερα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, καταψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε ότι αρχές του 2009 η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε έκτακτο επίδομα 300- 500 ευρώ, όπως επίσης επίδομα θέρμανσης και έκτακτο επίδομα στεγαστικού δανείου: «Τάξατε προεκλογικά στους πάντες τα πάντα και καλείστε να εφαρμόσετε την πολιτική αυτή. Πλην, όμως, μιλούσατε για επιδόματα 1,6 δισ. και δίνετε μόνον 1 δισ.», έκλεισε την ομιλία του ο κ.Τζίμας.

    Αλλά κι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Νικόλαος Λέγκας είπε ότι «ξεφορτώνονται δαπάνες το 2009 και φορτώνονται έσοδα στο 2010, με προφανή σκοπό να φανεί θεαματική πτώση του ελλείμματος».

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης έκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία που σκοπεύει αφενός στην αναδιανομή των εισοδημάτων και αφετέρου στην έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης: «Πρόκειται για μια κίνηση γενναιότητας αφού ικανοποιεί άμεσα και έγκαιρα 2,5 εκατ. πολίτες», είπε.

    Ο αγορητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης μίλησε για «φιλοδώρημα που δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα», ενώ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι κάνουν απλώς «διαχείριση της φτώχιας και της εξαθλίωσης».

    - Δεν ζεσταίνεται κανείς με 300 ευρώ όταν οι τράπεζες κάνουν πάρτι κερδών, υποστήριξε από την πλευρά του ο αγορητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, καλώντας την κυβέρνηση να διπλασιάσει την εισφορά στα πιστωτικά ιδρύματα.

    Για δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας επίσης λόγο για «δειλή και ανεπαρκή εφάπαξ ρύθμιση, όπως φάνηκε κι από την εύκολη αποδοχή της από τον ΣΕΒ», ενώ έκρινε ότι απαιτείται γενναιότερη και μονιμότερη αναδιανομή στο 10% όλων των κερδών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 November 2009 - 5:30:27 UTC