Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να βγάλουμε τη χώρα από την εντατική"
  • [02] Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη ΝΔ
  • [03] Ατζέντα 22/11/2009
  • [04] Ανάβρα, Νυμφαίο, Σητεία: πρότυπα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας

  • [01] "Να βγάλουμε τη χώρα από την εντατική"

    Ο πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 22 έως 24 Νοεμβρίου, στο Σάντο Ντομίνγκο (Δομινικανή Δημοκρατία). Το θέμα του Συμβουλίου είναι: «Σε κρίσιμη καμπή για ένα βιώσιμο μέλλον: Οι προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών».

    Προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από την εντατική και να νοικοκυρέψουμε την οικονομία, τόνισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με δήλωση που έκανε με την ευκαιρία της κατάθεσης στη Βουλή του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2010.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το επόμενο έτος θα είναι έτος βαθιών τομών και αλλαγών σε πολλούς τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και των θεσμών, θέματα για τα οποία, όπως τόνισε, θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος τις επόμενες ημέρες.

    Ανακοίνωσε δε ότι μετά την εκλογή αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα καλέσει σε συνάντηση όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητήσουν για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς και να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης των σχετικών προβλημάτων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές για τη χώρα από την εποχή της μεταπολίτευσης, σε μια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ανέφερε ότι η αιτία των προβλημάτων της χώρας δεν βρίσκεται στη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία απλώς επιδεινώνει μια υπάρχουσα κατάσταση.

    Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητεί άλλοθι στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης για τα λάθη του παρελθόντος. Έθεσε δε ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία ό,τι πολυτιμότερου έχει η Ελλάδα, του ανθρώπου.

    Ζήτησε τη συμμετοχή όλων στην προσπάθεια και όχι την ανοχή τους και έθεσε δυο σκοπούς:

    Πρώτον, να βγει το συντομότερο η χώρα από την εντατική και δεύτερον, να χτυπηθούν στο κεφάλι οι ρίζες του προβλήματος.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε μια σειρά τομείς τους οποίους η κυβέρνηση προχωρεί ακριβώς όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στο κράτος και στο πολιτικό σύστημα τα οποία, όπως είπε, βρίσκονται στη ρίζα των προβλημάτων.

    Ανέφερε ότι εάν δεν γίνουν ρήξεις και τομές, τα προβλήματα θα παραμένουν και θα εγκλωβίζουν τη χώρα, οδηγώντας την σε νέες κρίσεις.

    Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως ένα πρώτο μόνο βήμα για να αλλάξει ριζικά η πορεία της χώρας. Ταυτόχρονα προχωρά το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά, ώστε να πιάνουν τόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού, είπε.

    Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές, τις οποίες χαρακτήρισε ριζικές, στο φορολογικό σύστημα, στο πολιτικό σύστημα και στη λειτουργία του κράτους, για τη διαφάνεια και το σεβασμό της πολιτείας προς τον πολίτη.

    Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, έχει ένα συνολικό σχέδιο και τις επόμενες μέρες θα καλέσει σε εθνικό διάλογο όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς σε συνάντηση υπό τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση της μεγάλης μάστιγας της διαφθοράς και της ανομίας στη χώρα. Διαφθορά και ανομία, στις οποίες ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την καθημερινή αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας και της οικονομίας.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε διαβεβαιώσεις στους πολίτες ότι θα τιμήσει την εντολή που έλαβε και θα δώσει ριζικές λύσεις που ανοίγουν νέες δυνατότητες στη χώρα.

    Ζητώντας και πάλι τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ότι θα προχωρήσουμε άμεσα σε ανατροπές, ακόμα και αν αυτές θίγουν μικροσυμφέροντα και βολεμένες καταστάσεις. Έχουμε εντολή από το λαό γι' αυτές τις ανατροπές, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι πρόκειται για αλλαγές τις οποίες αναζητά εδώ και χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

    Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός

    Παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, σε «ψηφιακό μέσο αποθήκευσης» (το γνωστό «στικ» ή «φλας μέμορι»), τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2010. «Κι όμως σ' αυτό περιέχεται ο προϋπολογισμός» χαριτολόγησε, δείχνοντας το «στικάκι» ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην κατάθεση του ογκώδους προϋπολογισμού ενώ εξέφρασε την ευχή και το έλλειμμα να μικρύνει σύντομα εξίσου τόσο πολύ.

    Ο νέος προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ενώ στην Ολομέλεια στις 19 Δεκεμβρίου. Η σχετική συζήτηση του θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 23ης Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση, ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με γνώμονα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε μονοψήφιο λόγο ως προς το ΑΕΠ και συγκράτηση της αύξησης του δημοσίου χρέους.

    Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 2010 επιδιώκεται η περιστολή της κρατικής σπατάλης και ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών, η προώθηση μόνιμων μέτρων ενίσχυσης των εσόδων με το δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, η αύξηση των δαπανών για επενδύσεις, η αύξηση των θέσεων παραγωγικής απασχόλησης και η στήριξη των εισοδημάτων με αυξήσεις που καλύπτουν τον πληθωρισμό.

    Παράλληλα με την υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού 2010, η οικονομική πολιτική θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην Εισηγητική Έκθεση, και συγκεκριμένα:

    -Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της καλύτερης καταγραφής και του ανεξάρτητου ελέγχου των στατιστικών δεδομένων, δημοσιονομικών, οικονομικών και κοινωνικών.

    Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    -Προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του συστήματος σύνταξης και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στα συστήματα καταγραφής και ελέγχου των δαπανών, των προσώπων, του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ.

    -Προς την κατεύθυνση του συσχετισμού δαπανών με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα και τις πολιτικές, ώστε να υπηρετούνται οι στόχοι της περιστολής της δαπάνης και της διαφάνειας, και προς την κατεύθυνση της δικαιότερης αναδιανομής του φορολογικού βάρους με την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου.

    Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί σχέδιο νόμου τους πρώτους μήνες του 2010 για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, ως πρώτη προτεραιότητα τίθεται η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε ανοδική τροχιά και η εφαρμογή ενός τολμηρού και αξιόπιστου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών.

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσίων οικονομικών αποτελεί προαπαιτούμενο της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, καθώς με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους.

    Από τις αρχές του 2010 θα ξεκινήσει η διαδικασία εξορθολογισμού ανακατανομής και ελέγχου των δημοσίων δαπανών, ώστε να μπει τέλος στη σπατάλη και την αδιαφάνεια των δημοσίων οικονομικών.

    Εξάλλου, στρατηγικός στόχος της φορολογικής πολιτικής είναι ένα "απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα εγγυάται τη φορολογική δικαιοσύνη.

    Βασικά μεγέθη

    Στον προϋπολογισμό του έτους 2010 τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 57.560 εκατ. ευρώ (53.700 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και 3.860 εκατ. ευρώ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ).

    Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, τα έσοδα διαμορφώνονται στο 23,6% του ΑΕΠ από το 21,5% του έτους 2009.

    Εξάλλου, οι συνολικές δαπάνες (πριν χρεολυσίων) του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζονται στο 32,8% του ΑΕΠ από το 33,7% του έτους 2009.

    Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης μειώνεται στο 9,2% του ΑΕΠ από το 12,2% του 2009, ενώ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης περιορίζεται στο 9,1% του ΑΕΠ από το 12,7% του 2009.

    Για τις αποδοχές και τις συντάξεις η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι οι δαπάνες τους αποτελούν το 46,1% των πρωτογενών δαπανών και ότι κατά τη διάρκεια του 2010 οι δαπάνες αυτές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8% σε σχέση με το 2009.

    Αντίθετα, μειωμένες κατά 75 εκατομμύρια ευρώ (ή 7,8 % του ΑΕΠ) θα είναι οι δαπάνες για πρόσθετες παροχές (υπερωρίες συμμετοχής σε επιτροπές και συμβούλια) του προσωπικού της κεντρικής διοίκησης και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε σχέση με το έτος 2009.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του προϋπολογισμού, ο αριθμός των συνταξιούχων του δημοσίου ανήλθε το 2009 στα 403.033 άτομα, έναντι των 389.735 ατόμων που ήταν το 2008, των 376.340 που ήταν το 2007 και των 370.211 που ήταν το 2006.

    Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά υπουργείο ο κρατικός Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 6,9% για το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά 4,2%.

    Επίσης, αύξηση κατά 3,1% προβλέπεται στις δαπάνες του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αντίθετα, μειώνονται οι δαπάνες κατά 6,3% του υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, κατά 3,6% του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατά 3% του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ μικρότερες μειώσεις καταγράφονται και σε άλλα υπουργεία.

    Δημόσιες Επενδύσεις

    Ο κρατικός προϋπολογισμός 2010 προβλέπει αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά 8,4% σε σχέση με το 2009. Έτσι, οι συνολικές δαπάνες θα φτάσουν τα 10.300 εκατ. ευρώ το 2010 σε σχέση με τα 9.500 εκατ. ευρώ του 2009.

    Οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το 4,2% του ΑΕΠ έναντι του 3,9% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις χρηματικές ροές από την ΕΕ προβλέπεται ότι οι εισπράξεις κατά το 2010 αναμένεται να ανέλθουν σε 6.856 εκατ. ευρώ έναντι των 4.843 εκατ. ευρώ του 2009.

    Σε ό,τι αφορά το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί το 2010 στα 326.305 εκατ. ευρώ (133,6%) έναντι των 300.800 εκατ. ευρώ του 2009 (ως ποσοστό του ΑΕΠ 125,3%).

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 294.950 εκατ. ευρώ (120,8% του ΑΕΠ) έναντι των 272.300 εκατ. ευρώ ή ποσοστό επί του ΑΕΠ 113,4%.

    -

    [02] Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη ΝΔ

    Ανεβαίνουν στη ΝΔ οι τόνοι της αντιπαράθεσης ενόψει της εκλογής νέου προέδρου στις 29 του μηνός. "Είμαι περήφανη που ποτέ δεν υπέστειλα τη σημαία της ΝΔ", τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά τις ομιλίες της σε προεκλογικές της συγκεντρώσεις στη Βέροια και την Κοζάνη. Ο κ. Σαμαράς έθιξε το θέμα της ενότητας κάνοντας λόγο "για ενωμένη Νέα Δημοκρατία όποιος και αν βγει αρχηγός", ενώ έθεσε και το ζήτημα της ανάγκης οργάνωσης της παράταξης. Εκκληση στους ψηφοφόρους της ΝΔ να στηρίξουν την υποψηφιότητά του "γιατί είναι η καθαρή φωνή της Νέας Δημοκρατίας", απηύθυνε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης από την Αλεξανδρούπολη.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    "Είμαι περήφανη που ποτέ δεν υπέστειλα τη σημαία της Ν.Δ.", τόνισε η υποψήφια πρόεδρος της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη κατά τις ομιλίες της σε προεκλογικές της συγκεντρώσεις στη Βέροια και την Κοζάνη.

    Ταυτόχρονα απάντησε σε όσους λένε ότι είχε εισηγηθεί την προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και σημείωσε: "Δεν εισηγήθηκα εκλογές στον Κώστα Καραμανλή, αλλά όταν αυτός τις αποφάσισε έδωσα τη μάχη και δεν κρύφτηκα σε μονολόγους".

    Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τον προβληματισμό της με τις εξελίξεις γύρω από τα εθνικά θέματα και ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρώτα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μετά επισκέφθηκε την Κύπρο.

    Σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι η απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ήταν η μεγαλύτερη νίκη της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία 17 χρόνια. Είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ισχυρή διότι το "βέτο" είναι όπλο των ισχυρών και υπογράμμισε: "Εμείς βάζουμε το συμφέρον της πατρίδας πάνω και από τις προσωπικές στρατηγικές γι αυτό δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με όλους αυτούς που δεν το έχουν σε τίποτα να υποτάσσουν το συμφέρον της πατρίδας στο δικό τους κι έχουν το θράσος να παρουσιάζονται ως πατριώτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι μοιραίοι και λίγοι".

    Αύριο στις 11.30 το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης που θα γίνει στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ.

    Αντώνης Σαμαράς

    Τέσσερα σημεία για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε από τα Τρίκαλα ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου της Μπάρας.

    Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς έθιξε το θέμα της ενότητας κάνοντας λόγο για ενωμένη Νέα Δημοκρατία όποιος και αν βγει αρχηγός, ενώ έθεσε και το ζήτημα της ανάγκης οργάνωσης της παράταξης. Τόνισε πως πρέπει να έχει λόγο και ρόλο η οργάνωση, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξει και μια γεφύρωση των σημερινών στελεχών με τα νέα στελέχη, τιμώντας όμως και τα παλαιά στελέχη. Πάντως ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να τονίσει πως θα πρέπει οπωσδήποτε στην οργάνωση να μπουν και νέα παιδιά.

    Ακόμα ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως θα πρέπει να υπάρχει και η μάχη των ιδεών, εξοπλισμός ιδεών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Και σε αυτό, διευκρίνισε στη συνέχεια, ορίζω ως ιδεολογία τόσο τις διαχρονικές αξίες που υπάρχουν, όπως είναι ο σεβασμός και το ήθος, όσο και τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα, που κυριαρχούν, όπως σημείωσε, με τη κεντροδεξιά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για κοινωνικό φιλελευθερισμό, ο οποίος όπως εξήγησε, δεν έχει καμία σχέση με το νεοφιλελευθερισμό που επιτρέπει, όπως ανέφερε, την ασυδοσία των λίγων ιδιωτών, ούτε τον κρατισμό. Μιλάμε, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, για ένα κράτος ρυθμιστή-διαιτητή. Ακόμα ο κ. Σαμαράς μίλησε και για ισχυρή αντιπολίτευση.

    Μετά το τέλος της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Τρικάλων ο κ. Σαμαράς τόνισε:

    «Θέλω να ξέρετε όλοι ότι αυτό στο οποίο σήμερα συμμετέχω είναι μία γιορτή δημοκρατίας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι δηλαδή το δικαίωμα που δίνετε στον απλό τον πολίτη να μπορεί να εκλέξει τον αρχηγό του».

    Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Στην Θράκη περιόδευσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης. Το πρωί ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε την Ξάνθη, το μεσημέρι την Κομοτηνή και το βράδυ βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε επαφές με κομματικά στελέχη και φίλους του.

    Σε δηλώσεις του o κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι αγωνίζεται γιατί είναι η καθαρή φωνή της Νέας Δημοκρατίας, μακριά από μηχανισμούς και επικοινωνιακά τρικ, ενώ κάλεσε τη βάση του κόμματος να πάει στις κάλπες για να ενδυναμώσει την υποψηφιότητά του.

    «Καλώ τον κόσμο να πάει στην κάλπη, να στηρίξει την υποψηφιότητά μου, να ψηφίσει την καθαρή δυνατή φωνή της περιφέρειας. Να ψηφίσει Παναγιώτη Ψωμιάδη. Γιατί με ένα ισχυρό ποσοστό, θα μπορούμε την επόμενη μέρα πιο δυνατά, πιο αποτελεσματικά, να διεκδικούμε και να ελέγχουμε την όποια ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψωμιάδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου γύρου μεταξύ Μπακογιάννη και Σαμαρά, τόνισε ότι δεν θα δώσει "γραμμή" στους ψηφοφόρους του, ενώ θα στηρίξει όποιον κι αν εκλεγεί πρόεδρος.

    [03] Ατζέντα 22/11/2009

  • Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Αγιος Δομήνικος

  • Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα "Παιδί και Οπτικοακουστικά Μέσα Επικοινωνίας", στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου. Το συνέδριο διοργανώνουν τα Διοικητικά Συμβούλια του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. - 10:00:00, Θεσσαλονίκη

  • Εκδηλώσεις 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου., Θεσσαλονίκη/Λιμάνι

  • Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στη Θεσσαλονίκη (περίπτερο 16 ΔΕΘ) - 11:30:00

  • Επίσκεψη Αντ. Σαμαρά σε Λάρισα και Βόλο

    09.45 Συνάντηση στην ΕΑΣ Λάρισας

    10.30 Επίσκεψη στη Νομαρχία Λαρίσης

    11.00 Επίσκεψη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Λαρίσης

    11.30 Επίσκεψη στο Δημαρχείο Λάρισας

    12.00 Ομιλία σε μέλη και φίλους της Ν.Δ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

    17.00 Συνάντηση με φίλους και μέλη της Ν.Δ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού Βόλου

    17.45 Επίσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Βελεστίνου Μαγνησίας

    18.30 Επίσκεψη στα γραφεία ΕΒΟΛ

    19.00 Επίσκεψη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Μαγνησίας

    19.30 Ομιλία σε μέλη και φίλους της Ν.Δ. στο ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» Βόλου

  • Επίσκεψη Π. Ψωμιάδη στη Χαλκιδική

    18.00 Πολύγυρος - ΝΟΔΕ Χαλκιδικής

    18.15 Πολύγυρος - Δημαρχείο / συνάντηση με στελέχη και φίλους

    21.00 Νέα Μουδανιά / συνάντηση με στελέχη και φίλους στο καφέ SYMBOL (πλατεία Βασματζίδη - πεζόδρομος)

    Αθλητική ατζέντα

  • Αρση Βαρών-Παγκόσμιο Γκογιάννγκ-2η ημέρα (53κ γυναικών & 69 ανδρών) - 12:00:00, Σεούλ (KOR)

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 11η αγωνιστική) - 15:00:00

    Παναχαϊκή-Χαϊδάρι

    Σαρωνικός-Καλλιθέρα

    Ζάκυνθος-Αίας Σαλαμίνας

    Κεραυνός Κερατέας-Παναιγιάλειος

    Παναργειακός-Βύζας Μεγάρων

    Πλατανιάς Χανίων-Κόρινθος

    Ασπρόπυργος-Ολυμπιακός Χερσονήσου

    ΠΑΟ Ρουφ-Αγία Παρασκευή

    Ρεπό: Ατσαλένιος

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (10η αγωνιστική) - 15:00:00

    Ρόδος-Δόξας Δράμας

    Θρασύβουλος-Αναγέννησης Καρδίτας

    Ιωνικός-Αιγάλεω

    Καλαμάτα-Κέρκυρα

    Αγροτικός Αστέρας-Παναιτωλικός

    Ηλιούπολη-Διαγόρας

  • Στίβος-Γκαλά της IAAF στο Μονακό-Ανακοίνωση των κορυφαίων της χρονιάς, Μονακό

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (11η αγωνιστική)

    ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. 14:30 ΝOVA

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 16:45 ΝOVA

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 16:45 ΝOVA

    Π.Α.Ο.Κ. - ΑΡΗΣ 19:00 ΝOVA

  • Μπάσκετ-Α1 ανδρών (4η ημέρα)

    16:00 ΠΑΟΚ-Ολυαμπιακός --NOVASPORTS

    19:00 Παναθηναϊκός-Μαρούσι

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (7η αγωνιστική), 15:00 Πανελλήνιος-Ανατόλια

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-6η Αγωνιστική

    12.00 ΦΕΑ ΝΦ ΝΧ-Ολυμπιακός Β.

    12.00 Απόλλων Καλ.-Πανιώνιος

    16.00 Άρης Θ.-Αθηναϊκός

    12.00 Εσπερίδες-ΔΑΣ Άνω Λιοσίων

    12.00 Απόλλων Πτ.-Παναθηναϊκός

    Π. Φάληρο-Χανιά 20-0 α.α.

    Ρεπό: Ολυμπιάδα Λάρισας

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων

    20:00 Γαλατάσαραϊ-Μανισασπόρ

    21:45 Μπενφίκα-Γκιμαράες (κύπελλο)

    -

    [04] Ανάβρα, Νυμφαίο, Σητεία: πρότυπα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας

    Στην Ανάβρα Μαγνησίας, το Νυμφαίο Φλώρινας και τη Σητεία Λασιθίου, ο κόσμος δεν αφήνει τον τόπο του για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στις μεγάλες πόλεις. Αντίθετα, πολλοί εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα για να επιστρέψουν στο χωριό τους, να φτιάξουν εκεί το νοικοκυριό τους και να δουλέψουν για να κάνουν τον τόπο τους ένα καλύτερο μέρος να ζουν.

    Η Ανάβρα Μαγνησίας βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου χιλίων μέτρων και σε μεγάλη απόσταση από τις πιο κοντινές κωμοπόλεις της Μαγνησίας, της Λάρισας και της Φθιώτιδας. Τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος της κοινότητας, Δημήτρης Τσουκαλάς, εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και δημιούργησε αιολικό πάρκο, περιβαλλοντικό πάρκο, πρότυπες κτηνοτροφικές υποδομές και αναρριχητικά κέντρα.

    Το αποτέλεσμα ήταν αξιοθαύμαστο: μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης, επιχειρηματικότητα και μηδενική ανεργία.

    Λίγο μακρύτερα, το Νυμφαίο μια κοινότητα "σκαρφαλωμένη" στα βουνά του νομού Φλώρινας, είχε φτάσει κάποτε στα όρια της εγκατάλειψης. Ο τότε πρόεδρος της κοινότητας, Νικόλαος Μέρτζος, αποφάσισε να πάρει την τύχη της περιοχής στα χέρια του, κινητοποίησε τους φίλους του στο χωριό, ξανάδεσε τις παιδικές φιλίες με ξενιτεμένους σε άλλες πόλεις και έδωσε το έναυσμα για να «ξανανιώσει» ο τόπος.

    Τα παλιά αρχοντικά αναστηλώθηκαν, δημιουργήθηκαν νέα, παραδοσιακά σπίτια, έφτασε εκεί και το καταφύγιο του «Αρκτούρου» και η κοινότητα "αναστήθηκε". Σήμερα, το Νυμφαίο αποτελεί πανευρωπαϊκό πρότυπο ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και τη φύση.

    Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, την Κρήτη, οι τέσσερις δήμοι της επαρχίας Σητείας του νομού Λασιθίου δημιούργησαν τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας, με σκοπό την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.

    Στο "τιμόνι" του οργανισμού, ο Νίκος Πετράκης, πρώην δήμαρχος Σητείας, έκανε πράξη την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο ενεργητικό του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η λειτουργία αιολικών πάρκων, η συγκρότηση γυναικείου συνεταιρισμού, η δημιουργία μικρών επιχειρήσεων, η προώθηση επενδύσεων στον τομέα του αγροτουρισμού και η λειτουργία Μουσείου Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και καθημερινής ζωής της ενετικής περιόδου.

    Τα παραπάνω παραδείγματα παρουσιάστηκαν, στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα, «ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», που διοργάνωσε στις 20-21 Νοεμβρίου στην Καλαμαριά, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Αρωγής Καλαμαριάς (ΚΔΕΚΠΑΚ), υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το οποίο είχε ενταχθεί στην ατζέντα της Διεθνούς Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας και γίνεται σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.

    «Η ΚΔΕΚΠΑΚ βοηθά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε κάθε νέο που θέλει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εβδομαδιαία βάση πάνω από εκατό επιχειρηματίες ζητούν πληροφόρηση», αναφέρει ο διευθυντής της Χριστόδουλος Κουτσουλιάνος.

    Το Χάλιφαξ

    Παραδείγματα καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης από τη διεθνή εμπειρία παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαρσακέλης.

    Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανέλυσε την περίπτωση του Χάλιφαξ στον Καναδά: «Στην περιοχή αυτή υπήρχε μόνο ένα εργοστάσιο που παρασκεύαζε σχοινιά και μια στρατιωτική βάση. Κάποια στιγμή το εργοστάσιο και η βάση έκλεισαν και η περιοχή γνώρισε τεράστια ποσοστά ανεργίας που έφταναν το 40%. Ο Δήμος αποφάσισε να δράσει δυναμικά. Μετά από τις κατάλληλες ενέργειες κατάφερε να εγκατασταθεί στο Χάλιφαξ ένα πανεπιστήμιο και σε συνεργασία με αυτό δημιούργησε τις συνθήκες για να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο με αυτοδιαχείριση και σωστή τεχνική υποστήριξη. Παράλληλα, εφήρμοσε μια καινοτόμο κοινωνική δράση. Έδωσε κίνητρα ώστε να εγκατασταθούν οικογένειες στα σπιτάκια όπου διέμεναν οι αξιωματικοί μέσα στη στρατιωτική βάση. Στον πρώτο όροφο έμεναν συνταξιούχοι, οι οποίοι έδιναν μέρος της σύνταξής τους για να τους φροντίζουν οικογένειες που διέμεναν στον δεύτερο όροφο. Έτσι, οι γενιές ήρθαν πιο κοντά, οι ηλικιωμένοι έγιναν ξανά ενεργό κομμάτι της κοινότητας και ορισμένες οικογένειες απέκτησαν εισόδημα. Η ανεργία τώρα έφτασε στο μηδέν».

    Προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

    Τα όρια της επιχειρηματικότητας, όμως, δεν εξαντλούνται στα γεωγραφικά σύνορα μιας κοινότητας. Αυτό το γνωρίζουν καλά και ορισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες, που κατάφεραν να κοιτάξουν πέντε χρόνια πιο μπροστά από την εποχή τους και να στραφούν στη διεθνή αγορά. Η εταιρία του Βασίλειου Θωμαΐδη, προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, αυτή τη στιγμή έχει μόνιμους αντιπροσώπους σε 35 χώρες και δύο υποκαταστήματα στην Αμερική και την Ιαπωνία. Ποια ήταν η καινοτομία της; Ενεργοποιήθηκε στο χώρο των ηλεκτρονικών συστημάτων κεντητικών μηχανών και τα διαχώρισε σε χαμηλής τεχνολογίας συστήματα που ελέγχουν τη μηχανή και σε υψηλής τεχνολογίας συστήματα που αποξηλώθηκαν από την κεντρική μηχανή και ενσωματώθηκαν σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    «Ο καθένας έχει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εμείς δημιουργήσαμε ένα λειτουργικό σύστημα για τις κεντητικές μηχανές και από τη συνεργασία μας με κατασκευαστικές εταιρίες προέκυψε μια νέα γενιά μηχανών. Όλος ο ανταγωνισμός "πιάστηκε στον ύπνο" και εμείς γίναμε οι αποκλειστικοί προμηθευτές του λειτουργικού συστήματος για τη συγκεκριμένη γενιά», τονίζει ο κ. Θωμαΐδης που παρουσίασε την εμπειρία του στο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας.

    «Το συνέδριο απευθύνεται σε νέους ανθρώπους και γενικά σε ανθρώπους με ανοιχτό πνεύμα. Θέλω, αυτοί οι άνθρωποι να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά, να κοιτάξουν την επόμενη μέρα και να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον που δεν γνωρίζει σύνορα. Αυτό είναι το μήνυμά μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 November 2009 - 5:30:30 UTC