Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προϋπολογισμός και ρευστότητα στο Υπουργικό

  • [01] Προϋπολογισμός και ρευστότητα στο Υπουργικό

    Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού 2010, που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος τηε εβδομάδας στη Βουλή, το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και τις αλλαγές στη λειτουργία του Τειρεσία, καθώς και το νομοσχέδιο για την προστασία των καμένων εκτάσεων, περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Η αναθέρμανση της οικονομίας θα στηριχθεί σε τέσσερις πυλώνες, και συγκεκριμένα στην προώθηση των επενδύσεων, στη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, στη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού και στην προώθηση θεσμικών αλλαγών για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

    Η υπουργός, αναλύοντας τις κυβερνητικές πολιτικές για την αναθέρμανση της οικονομίας είπε μεταξύ άλλων ότι μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) θα διατεθούν το 2010 6,95 δισεκ. ευρώ για την προώθηση επενδύσεων και την παροχή ενισχύσεων με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

    Σε ότι αφορά τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, προωθείται η ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, υπερχρεωμένων καταναλωτών, η αναμόρφωση διατάξεων του Τειρεσία, προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το Ταμείο Αναχρηματοδότησης της οικονομίας.

    Εξάλλου, για τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προωθεί την αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, την καταπολέμηση της ακρίβειας, την προώθηση του ανταγωνισμού, την προστασία του καταναλωτή, την εποπτεία και τον έλεγχο των αγορών και την καταβολή εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης.

    Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας που αφορά τις θεσμικές αλλαγές για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα περιλαμβάνει την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων και την αναπτυξιακή πολιτική για τις κρατικές προμήθειες.

    Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη αναφερόμενη στο τί έχει παραλάβει η κυβέρνηση σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ 2007-2013 είπε μεταξύ άλλων ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε χαμηλή απορρόφηση πόρων (περίπου 800 εκατομ. ευρώ από το σύνολο των προβλεπομένων δαπανών ύψους 26,2 δισεκ. ευρώ) ή το 3,07% του συνόλου των προβλεπομένων δαπανών.

    Επίσης, παρέλαβε κατακερματισμό ενδιάμεσων φορέων και έλλειψη συνεκτικής πολιτικής στις κρατικές ενισχύσεις όπως και απουσία αναπτυξιακής στόχευσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Ακόμη, για ορισμένα προγράμματα, που αφορούν τις ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν είχαν εξοικονομηθεί πόροι ενώ έχουν ενταχθεί έργα στο ΕΣΠΑ, που έχουν μεν αξιολογηθεί αλλά δεν έχουν γίνει νομικές δεσμεύσεις (συμβολαιοποιήσεις), συνολικού ύψους 2,4 δισεκ. ευρώ.

    Όπως είπε η κ. Κατσέλη θα γίνουν αλλαγές στο πολύπλοκο, γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων και επισήμανε ότι χρειάστηκαν 140 κοινές υπουργικές αποφάσεις για να υλοποιηθούν έργα ύψους μόνον 800 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη υπάρχουν διαθέσιμα μέσω του ΕΣΠΑ 16 δισεκ. ευρώ για επενδύσεις μέχρι το 2015 και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του 2010 θα διατεθούν 10,3 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, πόροι που είναι αυξημένοι κατά 8,42% σε σχέση με το 2009.

    Ταυτόχρονα θα γίνει ανακατανομή των δαπανών για παραγωγικές αναδιαρθρώσεις και νέες επενδύσεις με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

    Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, πολύ σύντομα, είπε η κ. Κατσέλη, θα υπάρξει αναμόρφωσή του και ότι θα αξιολογηθούν σύντομα οι δύο χιλιάδες επενδυτικές προτάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

    Η κυβέρνηση αποφάσισε, πρόσθεσε, να παραλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας αιτήσεις υπαγωγής επιχειρήσεων στον ισχύοντα επενδυτικό νόμο μέχρι τις 31/12/2009.

    Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είπε επίσης ότι από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν άμεσα συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους άλλους υπουργούς καθώς και με τις περιφέρειες ώστε να διαμορφωθούν οι νέες πολιτικές προτεραιότητες, για την ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

    Νομοσχέδιο για το επίδομα

    Χθες, παραδόθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ και η πρώτη δόση θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα.

    Από τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, πρόεκυψε διεύρυνση των αποδεκτών της έκτακτης ενίσχυσης, η οποία ωστόσο δεν στάθηκε αρκετή, ώστε να εξασφαλίσει τις επιδοκιμασίες της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

    Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, χαρακτήρισε το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, «νομοσχέδιο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς», υποστηρίζοντας πως αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της υπεσχημένης αναδιανομής εισοδήματος, εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της οποίας, ποσά ύψους 300 έως 1300 ευρώ, καταβάλλονται σε οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα (αναλόγως του αριθμού των τέκνων και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος), σε συνταξιούχους, που δικαιούνται το ΕΚΑΣ (και στην περίπτωση των αγροτών, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ), σε αναπήρους, που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, σε νεφροπαθείς, που λαμβάνουν το διατροφικό επίδομα, σε οικονομικά αδυνάτους, που δικαιούνται βιβλιαρίου ανασφαλίστου, σε απροστάτευτα παιδιά και ανέργους, που δεν υπερβαίνουν τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, σε πολιτικούς πρόσφυγες, που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής του Λαυρίου.

    Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Μαργαρίτης Τζήμας παρατήρησε πως η καταβολή στους οικονομικά αδυνάτους, έστω και ενός ευρώ, είναι σίγουρα θετική κίνηση, την οποία, ωστόσο, είχε απαξιώσει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, απέναντι σε αντίστοιχα μέτρα της ΝΔ. Παράλληλα, ο βουλευτής υπενθύμισε πως το κατώτερο όριο ενίσχυσης, είναι κατά 200 ευρώ μικρότερο εκείνου, που είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Ζήτησε δε, από την κυβέρνηση, τη διόρθωση «μιας αδικίας» για τους δημοσίους υπαλλήλους των νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Δράμας, στους οποίους δεν καταβάλλεται (με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως παραδέχθηκε), επίδομα παραμεθορίων περιοχών.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε πως η μη καταβολή του επιδόματος συνιστά αδικία, δεν δεσμεύτηκε ωστόσο για επανόρθωση, σημειώνοντας πως «το αίτημα είναι άσχετο με το νομοσχέδιο». Απέναντι δε, στην αιτίαση της αθέτησης των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος θεώρησε «άδικη και άστοχη την κριτική», υπογραμμίζοντας πως «με βάση τα όσα γνωρίζαμε τότε, το έλλειμμα βρισκόταν στο 6%, κατά 20 δισ. ευρώ μικρότερο».

    Σημειώνεται και η τοποθέτηση του Χρήστου Μαγκούφη (ΠΑΣΟΚ), υπέρ της συμμετοχής στην έκτακτη οικονομική εισφορά και των επιχειρήσεων με τζίρο άνω του 1 εκ. ευρώ, καθώς και υπέρ της αύξησης της φορολογίας των Τραπεζών.

    Ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ), υποστήριξε πως «η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ένα φιλοκοινωνικό πρόσωπο», την ώρα που έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο νομοσχέδιο, υπό τον όρο των περαιτέρω ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα, στις εργασιακές σχέσεις και στις κοινωνικές δαπάνες. «Γίνεται μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η πολιτική, που ετοιμάζετε. Τα λαϊκά στρώματα, όμως, δεν έχουν ανάγκη από το επίδομα, αλλά από ένα καλό εισόδημα», είπε ο βουλευτής.

    Ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ) υποστήριξε πως «απ' την κυβέρνηση φαίνεται να απουσιάζει ο προβληματισμός για τις αιτίες του οικονομικού προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζεται με πολιτικές που χρησιμοποιούνται στις φυσικές καταστροφές».

    «Ο χαμηλόμισθος, με τον βασικό μισθό, σε ένα μήνα θα πάρει όσα θα πάρει σε δύο δόσεις από το δικό σας επίδομα. Θα προτιμούσε λοιπόν να βρει δουλειά», παρατήρησε ο κ. Πολατίδης, προτείνοντας παράλληλα στην καταβολή της εισφοράς, «να διαφοροποιηθούν οι παραγωγικές επιχειρήσεις, που υφίστανται τον διεθνή ανταγωνισμό, από τις μη παραγωγικές, τις μεγάλες εμπορικές, που λειτουργούν παρασιτικά».

    Τέλος, ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) συμπέρανε πως «το ΠΑΣΟΚ προσχωρεί σταδιακά, απολύτως στην πολιτική της ΝΔ. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, ούτε καν επιστρέφει τη φορολογία των επιχειρήσεων στα όρια, που την είχε παραδώσει». Όσο για τις διαρκείς επικλήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, της «τραγικής κατάστασης της οικονομίας», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως οι ανακοινώσεις αυτές εξυπηρετούν τους τραπεζίτες, στο να ζητούν «πρωτοφανή ληστρικά επιτόκια» για τον δανεισμό της Ελλάδας.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 November 2009 - 11:30:26 UTC