Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με το βλέμμα στην 29η Νοεμβρίου
  • [02] Την Τετάρτη θα απολογηθεί η 22χρονη
  • [03] Επίσκεψη Ομπάμα στην Κίνα

  • [01] Με το βλέμμα στην 29η Νοεμβρίου

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, ενόψει των εκλογών της 29ης Νοεμβρίου. Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις στις Κυριακάτικες εφημερίδες δίνουν προβάδισμα στον Αντώνη Σαμαρά στον δεύτερο γύρο, έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη, από 4,5 έως 9,1%.

    Στο μεταξύ, κοινή συνέντευξη αναμένεται να δώσουν στις 13:00 η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει την υποστήριξή του στην κ. Μπακογιάννη στην κούρσα για την εκλογή προέδρου της ΝΔ. Η συνέντευξη θα δοθεί σε αίθουσα του Ιδρύματος Θεοχαράκη στο κέντρο της Αθήνας.

    ''Μου επιτίθενται επειδή είμαι γυναίκα'' επεσήμανε στην ομιλία της σε συγκέντρωση οπαδών της Νέα Δημοκρατίας, σε ξενοδοχείο της πόλης των Σερρών, η υποψήφια για την προεδρία της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως εδώ και αρκετό καιρό γίνεται στόχος μιας χυδαίας, όπως τη χαρακτήρισε και συκοφαντικής επίθεσης από συγκεκριμένα πρόσωπα. Η χυδαιότητα αυτή, όπως είπε, έχει ως αντικείμενο την δήθεν προσωπική της ζωή και τη σχέση της με τα παιδιά της. ''Πρέπει να ντρέπονται οι αυτουργοί αυτών των επιθέσεων φυσικοί και ηθικοί, αλλά και όσοι επιχαίρουν με αυτές'' είπε χαρακτηριστικά.

    Η κα Μπακογιάννη στην ομιλία της έκανε εκτενή αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή τονίζοντας ότι "ήταν εθνάρχης και όχι κομματάρχης'', ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην προσωπική τους γνωριμία από τα από τα νεανικά της χρόνια στο Παρίσι.

    ''Χρωστάμε πολλά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και θα ήθελα να μιλήσω για τον πραγματικό Καραμανλή. Όχι τον Καραμανλή που ο καθένας θέλει να κόψει και να ράψει στα μέτρα του'' τόνισε η κα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι μεγάλωσε μέσα σε αυτό ο σπίτι που ο Κωνσταντίνος Καραμανλή έχτισε με τα ίδια του τα χέρια, τη Νέα Δημοκρατία.

    ''Έδωσα πολλούς αγώνες και πολλές μάχες για τη μεγάλη μας παράταξη. Ποτέ δεν διανοήθηκα να υποστείλω τη γαλάζια σημαία ή να καταθέσω, έστω και προσωρινά, την κομματική μου ταυτότητα'' επεσήμανε.

    Κατά την ομιλία της η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι ''η Νέα Δημοκρατία από αυτές τις εκλογές δεν θα πρέπει να βγει πληγωμένη αλλά ενωμένη''.

    ''Η μάχη είναι αμιγώς πολιτική. Είναι με το ΠΑΣΟΚ. Είναι μάχη με τα κακώς κείμενα. Με παλαιοκομματικές αντιλήψεις με κατεστημένες πρακτικές, με βαθειά ριζωμένες παθογένειες τις οποίες έχουμε πληρώσει ακριβά. Και η Νέα Δημοκρατία και η Ελλάδα'' είπε η κα Μπακογιάννη.

    ''Τα κόμματα οφείλουν να καθοδηγούν τον λαό αντί να τον κολακεύουν'' είπε η κα Μπακογιάννη, ενώ αναφερόμενη στην ήττα της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι ''η αλήθεια είναι ότι ως πολιτικός κόσμος αλλά και ως κυβέρνηση είμασταν πολλές φορές κατώτεροι των περιστάσεων''.

    Η πολιτική απαιτεί αρετή και τόλμη'' είπε η κα Μπακογιάννη και επεσήμανε τρεις στόχους της Νέα Δημοκρατία , την ισχύ του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την εσωκομματική δημοκρατία και τον πατριωτισμό.

    Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική που άσκησε τα τελευταία χρόνια η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι είναι περήφανη που ήταν μαζί με τον Μακεδόνα, όπως τον χαρακτήρισε, Κώστα Καραμανλή, ενώ χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική που ασκήθηκε ως πολυδιάστατη διπλωματία με υψηλό κύρος. '' Είχαμε σχέδιο, συνέπεια και αποτελέσματα'' είπε η κα Μπακογιάννη.

    ''Η χώρα χρειάζεται δυνατή αντιπολίτευση'' είπε η κα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι γρήγορα έτοιμη, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις 29 Νοεμβρίου οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας θα ανταποκριθούν στις κάλπες.

    ''Να διαψεύσουμε όλους αυτούς που σαν Κασσάνδρες βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι οι νεοδημοκράτες δεν ενδιαφέρονται για την εκλογή και δεν θα συμμετέχουν κάνουν λάθος'' τόνισε η κα Μπακογιάννη

    Την ομιλία της κας Μπακογιάννη παρακολούθησαν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τις Σέρρες, καθώς και βουλευτές από τους όμορους νομούς, ενώ το παρόν έδωσε και ο πρώην βουλευτής Σερρών Αχιλλέας Καραμανλής ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ''Στηρίζω Σαμαρά όπως άλλωστε το δήλωσα, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ενότητα του κόμματος. Το κόμμα αυτό από την ίδρυσή του είχε πολλούς αρχηγούς, τους οποίους υπηρέτησα. Έκανα την επιλογή μου, '' είπε ο κος Καραμανλής και πρόσθεσε ότι ''αν εκλεγεί η κα Μπακογιάννη ασφαλώς θα τη στηρίξω''.

    Περιοδεία Aντ. Σαμαρά σε Ημαθία, Πιερία, Χαλκιδική

    Εκκληση για μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. απηύθυνε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, σε προεκλογικές του ομιλίες στη Βέροια και στην Κατερίνη, ενώ ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

    «Εγώ δεν έχω εσωκομματικό αντίπαλο αυτή τη στιγμή. Εγώ αντίπαλο έχω, αυτή τη στιγμή, την ήττα που υποστήκαμε. Δεν αγωνίζομαι εναντίον κανενός. Αγωνίζομαι να πετάξουμε το πένθος της ήττας. Οι τόνοι δεν πρέπει να ανεβαίνουν μεταξύ μας. Οι τόνοι πρέπει να ανεβαίνουν σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Εκεί είναι ο αντίπαλος και εκεί θα δώσουμε την απάντηση», είπε ο κ. Σαμαράς.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά την ανάδειξη του νέου προέδρου όλοι θα είναι ενωμένοι «σαν μια γροθιά» στη Ν.Δ. και πρότεινε τη διεξαγωγή ενός συνέδριου αρχών, ιδεολογίας και οργάνωσης, αμέσως μετά τις εκλογές.

    Επισήμανε ότι το μεγάλο ζητούμενο για τη Ν.Δ. είναι να φύγει από μηχανισμούς και φέουδα και να πάει στη βάση. Το «φάρμακο» είναι η πλατιά δημοκρατική συμμετοχή στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, η οποία θα δώσει απάντηση στο ΠΑΣΟΚ, κύρος στον νέο πρόεδρο και τον αέρα της νίκης στην παράταξη.

    Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για εκδικητικότητα απέναντι στους απασχολούμενους σε προγράμματα stage και για φοροεπιδρομή σε βάρος της μεσαίας τάξης σε ότι αφορά στην οικονομική της πολιτική.

    Περιοδεία Π. Ψωμιάδη

    Δυσαρεστημένος από την εικόνα που δίνουν βουλευτές της Ν.Δ. στα «παράθυρα» των τηλεοπτικών σταθμών, όταν ξιφουλκούν ο ένας εναντίον του άλλου, για το θέμα των εσωκομματικών εκλογών, είναι ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο ίδιος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να στείλει επιστολή στους συνυποψηφίους του Αντώνη Σαμαρά και Ντόρα Μπακογιάννη και στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής εκλογών Δημήτρη Σιούφα και θα ζητήσει να σταματήσουν αυτές οι εμφανίσεις, διότι έτσι στη Ν.Δ. «τρώνε τη σάρκα τους».

    Μετά την Ήπειρο ο Π. Ψωμιάδης περιόδευσε στο νομό Κιλκίς, όπου συναντήθηκε με στελέχη, μέλη και φίλους της Ν.Δ. και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

    [02] Την Τετάρτη θα απολογηθεί η 22χρονη

    Προθεσμία για να απολογηθεί μεθαύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί ζήτησε και έλαβε από την 32η τακτική ανακρίτρια η Αντιγόνη Χελιώτη, που κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Φράξια Μηδενιστών".

    Η 22χρονη αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, που αφορούν ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών κατά συρροή και έκρηξη από κοινού.

    Σύμφωνα με το συνήγορό της Δημήτρη Κάππο, η 22χρονη αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται, τονίζει ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορουμένους της και υποστηρίζει, ότι δεν έχει πάει ποτέ στη λεγόμενη γιάφκα της οργάνωσης στο Χαλάνδρι.

    Όπως αναφέρει ο δικηγόρος, τα δακτυλικά αποτυπώματα, που βρέθηκαν σύμφωνα με την αστυνομία στο σπίτι στο Χαλάνδρι, ήταν πάνω σε κινητό αντικείμενο και όχι σε σταθερό σημείο.

    Από νωρίς το πρωί, είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων περίπου 50 νεαροί προς συμπαράσταση της 22χρονης φοιτήτριας, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά την είσοδο και την έξοδο της στο ανακριτικό γραφείο.

    Με διάταξη του εισαγγελέα επετράπη η δημοσιοποίηση του ονόματος της κατηγορουμένης, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

    [03] Επίσκεψη Ομπάμα στην Κίνα

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα έφθασε στο Πεκίνο, δεύυτερο σταθμό της επίσκεψής του στην Κίνα μετά τη Σανγκάη, όπου θα έχει πολιτικές συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα θα παρευρεθεί σε επίσημη τελετή για την υποδοχή του στο αεροδρόμιο του Πεκίνου, πριν από τη συνάντησή του, και στη συνέχεια το προγραμματισμένο επίσημο δείπνο, με τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο.

    Στο Πεκίνο, όπου θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη, στο πλαίσιο της πρώτης του ασιατικής περιοδείας, ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο και τον δεύτερο στην ιεραρχία του κινεζικού καθεστώτος, τον πρόεδρο της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Βου Μπανγκουό.

    Σήμερα το πρωί, πριν αναχωρήσει από τη Σανγκάη, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα και την λογοκρισία του Ιντερνετ στην Κίνα κατά τη διάρκεια διαλόγου του με φοιτητές από τα μεγάλα πανεπιστήμια της Σανγκάης.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στη σύντομη ομιλία του πριν την έναρξη του διαλόγου, ανέφερε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι αντίπαλες, ενώ επικεντρώθηκε στα "οικουμενικά δικαιώματα" όπως η ελευθερία της έκφρασης, της άσκησης της θρησκευτικής πίστης, της πρόσβασης στην ενημέρωση.

    "Η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι αντίπαλες", είπε εξηγώντας ότι οι καλές διμερείς σχέσεις μπορεί να φέρουν "ευημερία και ειρήνη στον κόσμο".

    "Οι ελευθερίες της έκφρασης, της άσκησης της θρησκευτικής πίστης, της πρόσβασης στην ενημέρωση αποτελούν, όπως εμείς πιστεύουμε, οικουμενικά δικαιώματα", επισήμανε. "Πρέπει να έχουν πρόσβαση στις ελευθερίες αυτές, όλοι και οι θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, είτε στις ΗΠΑ, είτε στην Κίνα ή αλλού", είπε ο Ομπάμα.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε επίσης ότι "είναι πολύ ευτυχής για την άμβλυνση των εντάσεων" ανάμεσα στην ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν, τονίζοντας εκ νέου την υποστήριξή του στην πολιτική της "μιας Κίνας".

    "Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει πλήρως την πολιτική της μιας Κίνας. Δεν θέλουμε να αλλάξει αυτή η πολιτική ή αυτή η προσέγγιση", πρόσθεσε.

    "Εκφράζω τη μεγάλη ικανοποίησή μου για τη μείωση των εντάσεων και τη βελτίωση των σχέσεων" με την Ταϊβάν.

    "Βαθιά επιθυμία και ελπίδα μου είναι να συνεχίσω να διακρίνω μεγάλη πρόοδο στις σχέσεις ανάμεσα στην Ταϊβάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία" της Κίνας, είπε υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί βοήθησαν να περιοριστούν οι εντάσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο πρέπει να προχωρήσουν με "καθοριστικά βήματα" για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών.

    'Αλλες χώρες περιμένουν να δουν πώς θα ενεργήσουν οι ΗΠΑ και η Κίνα ενόψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, διευκρίνισε

    Ο Ομπάμα έλαβε εκατοντάδες ερωτήσεις στην ιστοσελίδα του για το σημερινό διάλογό του με περίπου 500 φοιτητές που επιλέχθηκαν για τη συνάντηση αυτή στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σανγκάης.

    Ο Ομπάμα είπε ότι επιθυμεί έναν "ανοικτό διάλογο" με το Πεκίνο και επικεντρώθηκε στη στενή συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των κλιματικών αλλαγών, της περιφερειακής ασφάλειας, των επιστημών, του ελέγχου των όπλων. "Σήμερα έχουμε μια θετική, εποικοδομητική και ουσιαστική σχέση", είπε.

    Τέλος, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ παραμένουν τα τρομοκρατικά δίκτυα σαν την αλ Κάιντα. "Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η σπουδαιότερη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ είναι τα τρομοκρατικά δίκτυα όπως η αλ Κάιντα", είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: "Τώρα έχουν μετακινηθεί στα σύνορα του Αφγανιστάν και βρίσκονται στο Πακιστάν, αλλά εξακολουθούν να συνδέονται με άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στην περιοχή και ειλικρινά πιστεύω ότι είναι σημαντικό για εμάς να σταθεροποιήσουμε το Αφγανιστάν".

    Ενας μέρος του διαλόγου με τους φοιτητές μεταδόθηκε απευθείας από κινεζικές ιστοσελίδες και ΜΜΕ που εκπέμπουν στην ηπειρωτική Κίνα, μεταξύ τους το Phoenix TV, το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

    Οπως και στο Τόκιο κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι "η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν προορίζεται να είναι αντίπαλοι".

    Στο Πεκίνο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επικεντρωθεί στα μεγάλα θέματα, όπως το κλίμα - εν όψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης- στις εμπορικές διαφορές, στην αξία του γιουάν, τη διασπορά των πυρηνικών όπλων στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η συνοικία του κεντρικού Πεκίνου, όπου ο αμερικανός πρόεδρος θα περάσει τις δύο νύκτες της παραμονής του, είναι αποκλεισμένο από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας, ωστόσο μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε στην προσπάθεια να διακρίνει από μακριά τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Κίνα, ειδικά μεταξύ της νεολαίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 November 2009 - 11:30:25 UTC