Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Κόλπο του Μεξικού ο τυφώνας Ιντα
  • [02] «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική»
  • [03] Συνεχίζονται οι έρευνες

  • [01] Στον Κόλπο του Μεξικού ο τυφώνας Ιντα

    Στον Κόλπο του Μεξικού κατευθύνεται ο τυφώνας Ιντα, μετά το καταστροφικό του πέρασμα από το Ελ Σαλβαδόρ, όπου από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

    Ο αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες διέκοψαν την παραγωγή τους και απομάκρυναν τους εργαζόμενους από την περιοχή του Κόλπου, περιμένοντας τον τυφώνα Ιντα που πλησιάζει με ανέμους ταχύτητας ως 165 χιλιόμετρα την ώρα.

    Λόγω της ανησυχίας για τον τυφώνα, η τιμή του πετρελαίου έφτασε τα 78 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του ενός δολαρίου.

    Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων ανακοίνωσε πως ο τυφώνας θα αποδυναμωθεί, αλλά δεν θα υποβαθμιστεί σε καταιγίδα καθώς θα πλησιάζει στις βόρειες ακτές σήμερα το βράδυ ή τα ξημερώματα της Τρίτης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κέντρου ο τυφώνας θα περάσει ανάμεσα στην Λουιζιάνα και την Φλόριντα.

    Επίσης διάκοψε τη λειτουργία του ο μεγαλύτερος πλωτός σταθμός μεταφόρτωσης πετρελαίου των ΗΠΑ στη Λουιζιάνα εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατεί στη θαλάσσια περιοχή.

    Το ένα τέταρτο του αμερικανικού πετρελαίου και το 15% του φυσικού αερίου παράγονται στην περιοχή του Κόλπου και στις ακτές λειτουργεί το 40% των διυλιστηρίων της χώρας.

    Το Κέντρο Τυφώνων από το Μαϊάμι εξέδωσε προειδοποίηση για τον τυφώνα, μέσα στις επόμενες 24 ώρες, από την περιοχή Πασκαγκούλα του Μισισιπή ως το Ιντιαν Πας της Φλόριντα.

    Επίσης προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα εκδόθηκε και για περιοχές της Λουιζιάνα και του Μισισιπή, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Ορλεάνης.

    Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Μπόμπι Τζίνταλ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα στρατιωτικές μονάδες και συνεργεία διάσωσης.

    Στο Ελ Σαλβαδόρ τουλάχιστον 124 είναι οι νεκροί και 7.000 οι άστεγοι έπειτα από τις κατολισθήσεις εδαφών και λάσπης και τις πλημμύρες, που προκάλεσαν οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που συνόδευσαν τον τυφώνα Ίντα, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Μαουρίσιο Φούνες να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού.

    Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι νεκροί εντοπίζονται στις κεντρικές επαρχίες του Σαν Σαλβαδόρ, της Λα Λιμπερτάδ, του Κουσκατλάν και της Λα Πας, και στην ανατολική επαρχία Σαν Βινσέντε.

    Ενδέχεται να υπάρξουν περισσότεροι νεκροί, τονίζει η Πολιτική Προστασία, η οποία τονίζει πως τα συνεργεία της αναζητούν «μεγάλο αριθμό αγνοουμένων».

    Η Ίντα, ισχύος 2 στην 5βαθμη κλίμακα τυφώνων, με ανέμους έντασης 195 χλμ/ώρα πέρασε στις 23.00, ώρα Ελλάδος, χθες, σε απόσταση 115 χλμ από το παραθεριστικό κέντρο του Κανκούν, στο ακρώτατο της χερσονήσου Γιουκατάν, όπως ανακοίνωσε η μεξικανική μετεωρολογική υπηρεσία. Περίπου 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις νήσους Ολμπόξ και Πούντα Άλεν, κοντά στο Κανκούν.

    Ο Ίντα άφησε άλλους 13.000 πληγέντες στη γειτονική Νικαράγουα.

    [02] «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική»

    Απαισιόδοξος ως προς την προοπτική επίτευξης νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα στις διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Σπύρος Κουβέλης μιλώντας το πρωί σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική». Στην ίδια εκδήλωση ο υφυπουργός Ενέργειας κ.Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής ενώ άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση με αιχμή τις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες.

    Ο κ.Κουβέλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διάσκεψη της Κοπεγχάγης ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα με «όχι καλούς οιωνούς» καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προσέρχονται με λιγότερα πράγματα στο οπλοστάσιό τους από εκείνα που χρειάζονται για την επίτευξη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας. «Λείπει χρόνος», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών και εκτίμησε πως «το πιθανότερο είναι να φτάσουμε σε μια καλή πολιτική συμφωνία».

    Ο κ.Κουβέλης επεσήμανε την ανάγκη να αποσυνδέσουμε την ανάπτυξη από τη ζήτηση ενέργειας εφαρμόζοντας πολιτικές αποδοτικότερης χρήσης της ενέργειας. Το ενεργειακό ζήτημα, όπως είπε, «ακουμπά» σε τρεις πυλώνες που είναι η ενεργειακή ασφάλεια, η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενώ οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα περιλαμβάνουν εμπλουτισμό του ενεργειακού μείγματος με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού, προώθηση νέων τεχνολογιών με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή και τη χρήση καθώς και μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τέλος ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Ελλάδα, όπως και οι αγωγοί Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και South Stream ενώ υπογράμμισε και το ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

    Ο κ.Μανιάτης παρουσίασε από την πλευρά του επτά στόχους της ενεργειακής πολιτικής, που περιλαμβάνουν:

    1.Διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διόδων μεταφοράς.

    2.Ενίσχυση των διασυνδέσεων και υποδομών.

    3.Διάλογο μεταξύ των χωρών παραγωγής και κατανάλωσης ενεργειακών πρώτων υλών.

    4.Διαφάνεια στη λειτουργία της αγοράς.

    5.Μείωση της ζήτησης ενέργειας με μέτρα εξοικονόμησης και αποδοτικής χρήσης ενέργειας.

    6.Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών.

    7.Μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

    Αναφερόμενος στην αγορά φυσικού αερίου ο κ.Μανιάτης τόνισε ότι το 80 % των ποσοτήτων που καταναλώνει η χώρα προέρχονται από τη Ρωσία και το υπόλοιπο 20 % από την Αλγερία, σε υγροποιημένη μορφή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η κατανάλωση αερίου θα υπερδιπλασιαστεί ως το 2015, οπότε προβλέπεται να φτάσει στα 7,5 δις. κυβικά μέτρα ετησίως, ποσότητα που θα καλυφθεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από το Αζερμπαϊτζάν. Η σύμβαση προμήθειας αερίου από τη Ρωσία λήγει το 2016 με πρόβλεψη δεκαετούς παράτασης και η κυβέρνηση επιδιώκει την έγκαιρη ανανέωσή της.

    «Η Ελλάδα, τόνισε ο υφυπουργός, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή αγορά για τους προμηθευτές, ανοιχτή χώρα διέλευσης αγωγών και πρέπει να γίνει κέντρο διάθεσης, όχι μόνο διέλευσης ενέργειας». Άσκησε εξάλλου κριτική στην ενεργειακή διπλωματία της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια η χώρα ακολούθησε τις πρωτοβουλίες άλλων, παρακολουθούσε τις εξελίξεις αντί να τις συν-καθορίζει. «Εταίροι και μη, πρόσθεσε, δεν μας υπολόγιζαν όσο νομίζαμε ή θέλαμε».

    Στην ίδια εκδήλωση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ.Ντάνιελ Σπέκχαρντ παρουσίασε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όπως και για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Όπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη ως η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα αερίων του θερμοκηπίου.

    Εξάλλου ο κ.Α.Ανδριανόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος εκτίμησε ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη μπορεί να υλοποιηθεί, εφόσον «ουδείς είναι αντίθετος» ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να υφίσταται κριτική επειδή συμμετέχει σε συμφωνίες όπως για τον αγωγό South Stream τη στιγμή που δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του ανταγωνιστικού αγωγού, Nabucco. Συνέστησε επίσης στην κυβέρνηση, κατά τη διαπραγμάτευση της επέκτασης της συμφωνίας προμήθειας αερίου από τη Ρωσία να περιληφθεί όρος για αδιατάρακτη ροή του αερίου, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ρωσία με τις ενδιάμεσες χώρες όπως συνέβη π.χ. πέρυσι με την Ουκρανία.

    [03] Συνεχίζονται οι έρευνες

    Συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό του 42χρονου αγνοούμενου, που αναζητείται από χθες το πρωί στην περιοχή του δήμου Αριδαίας, του νομού Πέλλας.

    Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων διακόπηκαν χθες λίγο μετά τις 18:00, καθώς νύχτωσε. Η στάθμη του νερού στην περιοχή των ερευνών έχει κατέβει, ενώ βρέθηκε και το όχημα του αγνοούμενου.

    Το όχημα οδηγούσε η 35χρονη σύζυγός του αγνοούμενου, στο οποίο επέβαινε και η 17χρονη κόρη τους. Το όχημα κινούταν νωρίς χθες το πρωί στη δημοτική οδό, που συνδέει τα τοπικά διαμερίσματα Τσάκων και Πολυκάρπης του δήμου Αριδαίας.

    Στην προσπάθεια της οδηγού να διασχίσει τον ποταμό «Μπέλιτσα», το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. Μητέρα και κόρη κατόρθωσαν να βγουν στην όχθη του ποταμού.

    Στις έρευνες συμμετέχουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των τοπικών αστυνομικών αρχών, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

    Στο μεταξύ, νεκρός ανασύρθηκε οδηγός, το όχημα του οποίου παρασύρθηκε από χείμαρρο, μεταξύ των χωριών Τρικοκιά και Καρπερό, έξω από τη Δεσκάτη, στο νομό Γρεβενών.

    Στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, εξαιτίας της πυκνής βροχόπτωσης.

    Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι σύμφωνα με το Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, σταδιακή επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα (Δευτέρα 9.11.09) το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη Μακεδονία και πιθανώς στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 8 μποφόρ.

    Αύριο Τρίτη 10.11.09, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα, το βόρειο Αιγαίο και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι με ένταση έως 8 μποφόρ.

    Την Τετάρτη 11.09.2009, τα προαναφερθέντα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοιστούν στη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα ενασθενήσουην.

    Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών θα δίνονται στα τακτικά δελτία της ΕΜΥ.

    Ηδη, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη ΓΓΠΠ και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα, η ΓΓΠΠ, εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    Για τους παραπάνω λόγους η ΓΓΠΠ, προτείνει να ληφθούν από τους πολίτες τα απαραίτητα Μέτρα αυτοπροστασίας*.

    Ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση από τη ΓΓΠΠ.

  • Σημείωση: Μέτρα Αυτοπροστασίας διανέμονται σε όλες τις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 November 2009 - 11:30:30 UTC