Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστό παραμένει το λιμάνι
  • [02] Διημερίδα "Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη"
  • [03] "Παράδοση σε συμφέροντα"
  • [04] "Αθέτηση των δεσμεύσεων"
  • [05] "Σκληρή πραγματικότητα"

  • [01] Κλειστό παραμένει το λιμάνι

    Κλιμακώνεται η ένταση στο λιμάνι, το οποίο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Κυριακή. Οι λιμενεργάτες απήργησαν και την Παρασκευή ενώ θα απέχουν από την υπερωριακή εργασία το Σαββατοκύριακο.

    «Δεν υπάρχει καμία σκέψη στην κυβέρνηση για επιστράτευση», δήλωσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής και κάλεσε τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να αρχίσει ο διάλογος που «αποτελεί προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος».

    «Οι κινητοποιήσεις που είναι δικαίωμα των εργαζομένων να υπάρξουν, δεν βοηθούν στην προκειμένη περίπτωση», τόνισε ο εκπρόσωπος και διευκρίνισε ότι «δυναμιτίζουν ένα κλίμα ειρήνης μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και θα πρέπει να σταματήσουν και για το καλό των διαπραγματεύσεων και του δημοσίου συμφέροντος».

    Ερωτηθείς ποιες είναι οι δεσμεύσεις, που παρέχει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους για να σταματήσουν την απεργία, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «οι δεσμεύσεις είναι το πλαίσιο που βάζει η κυβέρνηση» και ότι «ένα από τα ζητήματα που μπορεί να αλλάξουμε και να βελτιωθούν στη συγκεκριμένη σύμβαση είναι και οι εργασιακές σχέσεις».

    «Οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι γνωστές και σταθερές και προσπαθούμε να ξεκινήσουμε και να συνεχίσουμε το διάλογο αλλά, διάλογος χωρίς ανοικτό λιμάνι δεν μπορεί να γίνει», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι ο διάλογος αποτελεί «σοβαρή προϋπόθεση που πρέπει να λάβουν υπόψη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να το κατανοήσουν οι εργαζόμενοι, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».

    Εξήγησε δε, ότι δημόσιο συμφέρον σημαίνει ανοικτό λιμάνι, σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις και τη δυναμική της αγοράς και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε εκφράσει σοβαρότατες αντιρρήσεις προεκλογικά, όσον αφορά τη σύμβαση.

    Σε ερώτηση αν βοηθούν στη συνέχιση του διαλόγου οι κινήσεις των επιμελητηρίων να καταθέσουν αγωγές προς τους λιμενεργάτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «ο διάλογος πρέπει να γίνεται σε κλίμα εργασιακής ειρηνής και γι' αυτό δεν προχωράμε σε δικαστικές ενέργειες. Από εκεί και πέρα κάθε φορέας έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει».

    Επιπλέον, ερωτηθείς αν η φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, για το αν συμβαδίζουν τα αιτήματα των απεργών με την έννομη τάξη, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε πως «υπάρχει ένα θέμα που είναι και θέμα νομιμότητας» και συμπλήρωσε ότι «το να κάνει κάποιος απεργία είναι ένα νόμιμο δικαίωμα, αλλά από εκεί και πέρα αν θέλουμε να βοηθήσουμε την πολύπλοκη κατάσταση, που υπάρχει στο λιμάνι, θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

    Σχετικά με το αν η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του διαλόγου, θα εισακούσει το αίτημα των εργαζομένων για πάγωμα της σύμβασης έως τις 15 Ιανουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, ότι αφορά τους εμπλεκόμενους φορείς, και πως πάντοτε θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τι προβλέπει η σύμβαση που πλέον είναι νόμος του ελληνικού κράτους.

    Για το αν υπάρχουν μυστικά πρωτόκολλα στη σύμβαση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αυτό θα πρέπει να μας το πει η κυβέρνηση, που κατήρτισε τη σύμβαση» και πως «για εμάς δεν υπάρχουν μυστικά πρωτόκολλα».

    Τέλος σε ερώτηση για το αν -όπως αναφέρουν δημοσιεύματα- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, θα αναλάβει ειδικό ρόλο στο θέμα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αν υπάρξουν ειδικοί ρόλοι θα ανακοινωθούν».

    Δηλώσεις υπουργού Οικονομίας

    "Στην επιδίωξη δημιουργίας τετελεσμένων, η απάντηση της Κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλη παρά μόνο ότι ανοιχτός διάλογος σημαίνει ανοιχτά λιμάνια" δήλωσε η κ. Κατσέλη και κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και να κατανοήσουν το κόστος των αποφάσεών τους για την οικονομία, τους καταναλωτές, τους εμπόρους και τις παραγωγικές τάξεις.

    Η κ. Κατσέλη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει νομιμοποιητική βάση για αυτές τις κινητοποιήσεις. Η άμεση έναρξη του διαλόγου, μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ για κομβικά ζητήματα της Σύμβασης, η συνέχιση της τιμολόγησης από τον ΟΛΠ ΑΕ μέχρι τις 2 Νοεμβρίου και η τοποθέτηση νέου Διευθύνοντος Συμβούλου στον ΟΛΠ ΑΕ αποτελούν το πλαίσιο των δεσμεύσεων, που η Κυβέρνηση είχε αναλάβει και οι εργαζόμενοι είχαν αποδεχθεί ήδη από τις 16 Οκτωβρίου".

    Στη δήλωση της υπουργού, η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ εξέδωσαν δελτίο Τύπου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

    «Η δήλωση της υπουργού κας Κατσέλη, αντί να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Λιμάνι του Πειραιά, συντείνει στην πόλωση και το αδιέξοδο.

    Η νομιμοποιητική βάση των εργαζομένων, την οποία επικαλείται η κα υπουργός είναι οι αγώνες που διεξάγουν εδώ και τρία χρόνια για την αντιμετώπιση της Σύμβασης Παραχώρησης του Σ. ΕΜΠΟ του ΟΛΠ και των παρεπόμενων χαριστικών διατάξεων, που συνθέτουν ένα αποικιοκρατικό καθεστώς.

    Η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία ως αντιπολίτευση είχε συμπαρασταθεί στον αγώνα αυτόν, δεσμεύτηκε για διαπραγμάτευση επί του συνόλου της σύμβασης παραχώρησης με γνώμονα το Δημόσιο και Κοινωνικό Συμφέρον και την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

    Η συμφωνία της 17ης Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε στην αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, προϋπόθετε τον διάλογο για τη δεσμευτική διαμόρφωση ενός πλαισίου διαπραγμάτευσης με αιχμή την κατοχύρωση των Εργασιακών Σχέσεων και του Δημόσιου Ελέγχου του Λιμανιού.

    Ο διάλογος αυτός δεν έγινε με ευθύνη της κας υπουργού και φυσικά καμία δέσμευση δεν υπήρξε. Η μια και μοναδική συνάντηση δεν αποτελεί, φυσικά, διάλογο.

    Η αναγκαιότητα διαλόγου με ανοικτά λιμάνια προϋποθέτει δεσμευτικό πλαίσιο από την πλευρά της Κυβέρνησης σε πεδίο χωρίς νέα τετελεσμένα.

    Αυτό σημαίνει επέκταση του καθεστώτος λειτουργίας του Σ. ΕΜΠΟ, που συμφωνήθηκε στις 17/10/2009, μέχρι τις 15/1/2010, δηλ. όσο χρόνο θα απαιτηθεί για να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος.

    Σήμερα απαιτείται υπευθυνότητα και συνέπεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον, έχουν αποδείξει και την υπευθυνότητα και τη συνέπεια. Το ίδιο αναμένουμε και από την Κυβέρνηση».

    Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Γ.Ανωμερίτης

    Την επομένη Τρίτη συγκαλείται το ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ ΑΕ), προκειμένου να εκλέξει ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον τέως υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιώργο Ανωμερίτη σε αντικατάσταση του νυν διευθύνοντος συμβούλου κ. Νίκου Αναστασόπουλου.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ορισμός του κ. Ανωμερίτη ως διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και προέδρου του Οργανισμού θα επιβεβαιωθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΠ, η οποία θα συνέλθει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 20 ημερών και θα αντικαταστήσει και τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι με την τοποθέτηση του Γιώργου Ανωμερίτη η ΟΛΠ ΑΕ ξεκινάει άμεσα το διάλογο για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ. Όπως έχει συμφωνηθεί, από τις 9 Οκτωβρίου 2009 τα αποτελέσματα του διαλόγου θα ισχύσουν αναδρομικά από 1 Οκτωβρίου 2009. Με την έναρξη του διαλόγου η κυβέρνηση υλοποιεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον.

    Με την ευκαιρία των αλλαγών στη διοίκηση του ΟΛΠ η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την απερχόμενη διοίκηση, το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Νίκο Αναστασόπουλο και τον πρόεδρο κ. Διονύσιο Μπεχράκη για τη σύντομη, αλλά ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία τους.

    [02] Διημερίδα "Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη"

    Διήμερο ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών με θέμα «Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη» διοργανώνει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, χθες και σήμερα, στην Αίγλη Ζαππείου ένα μόλις μήνα πριν την, καθοριστικής σημασίας, Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, όπου οι ηγέτες του κόσμου θα διαμορφώσουν τον καινούριο παγκόσμιο κλιματικό χάρτη.

    Το διήμερο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του UNEP MAP (Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον/Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης) με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Κύπρου και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚΕΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου.

    Στο πλαίσιο της ανοιχτής και διαδραστικής αυτής εκδήλωσης, οι πολίτες της Αθήνας έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής από τους πλέον ειδικούς, να διατυπώσουν τις ανησυχίες και τα ερωτήματά τους, να συμμετάσχουν σε ανοιχτές συζητήσεις, να εμπλακούν ενεργά στην ανίχνευση σχετικών προτάσεων και λύσεων, να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενόψει της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης.

    Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά και ενημερωτικά δρώμενα για παιδιά (θεατρικό παιχνίδι, καλλιτεχνικές δημιουργίες, κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση τους στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και τη γνωριμία τους με πρακτικές που συμβάλλουν στην αντιμετώπισή της. Οι παράλληλες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την δημιουργία του μεγαλύτερου πανό, που θα σταλεί από την Ελλάδα στην Κοπεγχάγη, πάνω στο οποίο μικροί και μεγάλοι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν το δικό τους μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου, ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

    Κεντρικός ομιλητής στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας "Ο κόσμος και η Ελλάδα λίγο πριν την Κοπεγχάγη" ήταν ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας, με θέμα "Με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη: οι τελευταίες εξελίξεις και ο ρόλος της ΕΕ".

    "Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος" για τις προοπτικές της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, τον Δεκέμβριο, είπε ο κ. Δήμας και δήλωσε αποφασισμένος να εργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας η οποία θα είναι δεσμευτική, παγκόσμια, συνολική και φιλόδοξη: "παγκόσμια", επειδή οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι κοινές αλλά διαφοροποιημένες. "Συνολική", επειδή όλοι οι τομείς της οικονομίας πρέπει να συμμετέχουν στην προσπάθεια. "Φιλόδοξη", διότι πρέπει να αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου. "Δεσμευτική", τέλος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδουν οι συμφωνίες χωρίς σύστημα συμμόρφωσης.

    Ο επίτροπος Δήμας διαφοροποιήθηκε από τον Δανό υπουργό Περιβάλλοντος - η Δανία φιλοξενεί στην Κοπεγχάγη τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα - ο οποίος έκανε λόγο για στόχο επίτευξης πολιτικής συμφωνίας. Υπογράμμισε ότι στόχος των ηγετών των χωρών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επίτευξη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, η οποία θα επιτρέπει ένα μικρό χρονικό περιθώριο για την επεξεργασία μικρών λεπτομερειών.

    Στις θετικές εξελίξεις ενόψει Κοπεγχάγης ανέφερε την πολύ θετική θέση της διοίκησης Ομπάμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο νέος πρόεδρος θα τηρήσει όσο έχει εξαγγείλει για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ. Συμπεριέλαβε στις θετικές εξελίξεις την καινούργια ιαπωνική κυβέρνηση, καθώς τα μέτρα που έχει ανακοινώσει είναι συγκρίσιμα με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για την Αυστραλία, πρόσθεσε ο κ. Δήμας, ενώ αναφέρθηκε στα εσωτερικά προγράμματα σε μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως Κίνα, Βραζιλία, Νότια Αφρική και άλλες. Υπογράμμισε, τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος την ουσιαστική σημασία ότι γίνεται, πλέον, μεγάλη συζήτηση για τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

    "Καθοριστικής σημασίας ρόλο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παίζει η χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ ανά έτος", είπε ο κ. Δήμας. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ένα μέρος αυτών των χρηματοδοτήσεων μπορεί να προέλθει από τις πράσινες επενδύσεις στις χώρες που μειώνουν τις εκπομπές, ένα άλλο μέρος από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και το υπόλοιπο από τα δημόσια οικονομικά των ανεπτυγμένων χωρών.

    Τη δέσμευση της νέας πολιτικής ηγεσίας για αντικατάσταση των παλιών λιγνιτικών μονάδων με καινούργιες, αναμένοντας ταυτόχρονα την επανεξέταση του ενεργειακού σχεδιασμού της ΔΕΗ, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, συμμετέχοντας στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η πολιτεία, οι φορείς και η κοινωνία των πολιτών».

    Η επιλογή της κ. Μπιρμπίλη στην πρώτη της δημόσια παρέμβαση να συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αντί να απευθύνει χαιρετισμό έρχεται, όπως υπογράμμισε η ίδια, να σηματοδοτήσει την αναγκαιότητα για διάλογο με φορείς, οργανώσεις, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τη βιομηχανία, τα εργατικά συνδικάτα αλλά και του ανοίγματος αυτού του διαλόγου στην κοινωνία.

    Η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρει αλλαγές και στο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ως προς το σχεδιασμό διευκρίνισε παράλληλα ότι η επιτροπή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ομάδα εργασίας για τις ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθούν οι σχετικοί στόχοι. Και ενημέρωσε ότι το Δεκέμβριο μετά από ευρύτατη διαβούλευση θα κατατεθεί προσχέδιο δεσμευτικού Οδικού Χάρτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να ανοίξει θέματα υποδομών, δικτύων, νομοθετικού πλαισίου και εξοικονόμησης ενέργειας.

    «Η περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα θα είναι μια οριζόντια πολιτική. Θα είναι μια πολιτική που θα συνδυαστεί με άλλες πολιτικές, ώστε να είναι εφικτή η εξεύρεση των πόρων χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε η υπουργός. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ενέργεια θα υποταχθεί στο περιβάλλον και όχι το αντίστροφο. Η κλιματική αλλαγή δηλώνει τη σύνδεση των δύο και αυτό σηματοδοτεί η συμπερίληψή της στην επωνυμία του νέου Υπουργείου».

    Σε ερώτηση για τις θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε κατηγορηματικά ότι η χώρα μας θα διεκδικήσει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία και υπογράμμισε το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει σε αυτή την κατεύθυνση ο Ελληνας πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε, τέλος, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί αποδεκτή λύση για τη χώρα μας, κυρίως για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

    «Για κάθε ένα βαθμό επιπλέον αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μειώνεται κατά 8,5% το ανά κεφαλή εισόδημα» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής μελέτης επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Μιχάλης Σκούρτος στη συζήτηση «Κλίμα, οικονομία και απασχόληση».

    Παρουσιάζοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδας με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Ελληνική Οικονομία» ο κ. Σκούρτος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι τρωτή απέναντι στην κλιματική αλλαγή και ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης θα υποστεί έντονα τις επιπτώσεις. Αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας στους κλάδους του Τουρισμού και της Γεωργίας, στην τρωτότητα των παράκτιων περιοχών εξαιτίας της εκτεταμένης ακτογραμμής και τον μεγάλο κίνδυνο να χαθεί το μεγάλο απόθεμα βιοποικιλότητας που διαθέτει η χώρα. Οι αφίξεις το 2100, σύμφωνα με την έρευνα, προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 21% λόγω κλιματικής αλλαγής και η μείωση του εισοδήματος κατά 7%. Σημείωσε την αύξηση των ειδών στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο από 128 είδη το 2004 σε 192 είδη το 2009, ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την δημόσια υγεία και αποτελεί απειλή για τον τουρισμό. Για τον κλάδο της Γεωργίας παρουσίασε στοιχεία του ΕΛΓΑ που δείχνουν τη διαρκή αύξηση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τελειώνοντας αναφέρθηκε στα μη επαρκή αποθέματα νερού που οδηγούν στην αύξηση του κόστους ανά νοικοκυριό.

    Στο θέμα της αναζήτησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν. «Η υιοθέτηση πολιτικών για την άμβλυνση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οδηγεί σε μεταβολή των μεθόδων και των επιδιώξεων αυτών των πολιτικών» δήλωσε, αναφερόμενος στην κοινωνική διάσταση της κλιματικής αλλαγής που αφορούν θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφορετικής προσέγγισης της οικονομικής πολιτικής και διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής μέσα σε μια κοινωνία γνώσης και εργασίας. «Μόνο αν υπάρχει γνωσιακό υπόβαθρο μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος των διαφορετικών φορέων που εμπλέκονται» δήλωσε. Για τη στροφή προς την «πράσινη ανάπτυξη» και τη δημιουργία των θέσεων εργασίας που έχει ανάγκη η οικονομία τόνισε: «Η επανάληψη της μεθόδου που εφαρμόστηκε για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή η μέθοδος της εξασφάλισης υψηλών κερδών και επιδοτήσεων, δεν πρόκειται να έχει αποτελέσματα. Ο σχεδιασμός των πολιτικών και των επιπτώσεών τους πρέπει είναι η νέα μέθοδος, με στόχους για το περιβάλλον, αλλά και για την κοινωνία, οι οποίοι να προκύπτουν από το συνδυασμό αξιόπιστων προβλέψεων, επεξεργασίας εργαλείων και μέτρων, και αξιολογήσεων των αποτελεσμάτων.»

    Στις οικονομικές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας κ. Ευτύχιος Σαρτζετάκης μιλώντας για το πρόβλημα της εκτίμησης του κόστους της κλιματικής αλλαγής που εξαρτάται από τις διαφορετικές πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Η συζήτηση έκλεισε με το θέμα των πράσινων θέσεων εργασίας στην εποχή της κλιματικής κρίσης με τον υπεύθυνο για θέματα Ενέργειας του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace κ. Δημήτρης Ιμπραήμ να αναφέρει ότι η «πράσινη ανάπτυξη» στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στον ενεργειακό και κατασκευαστικό τομέα, στον κλάδο της Γεωργίας και στην διαχείριση των απορριμμάτων σε ένα συνολικό αριθμό 155.000θέσεων εργασίας.

    [03] "Παράδοση σε συμφέροντα"

    Την έντονη διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εκφράζει το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

    Το Πολιτικό Γραφείο τονίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και η ιστορία της διαχείρισης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «αναδεικνύουν ένα σκάνδαλο διαρκείας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σ' έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας, σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο και των συμφερόντων του λαού».

    Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τα ελληνικά ναυπηγεία διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία, εξειδικευμένους εργαζόμενους και πείρα στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση, όχι μόνο εμπορικών πλοίων, αλλά και πολεμικών φρεγατών και υποβρυχίων και έχουν αναλάβει την κατασκευή βαγονιών συρμών του ΟΣΕ και Μετρό και άλλων μεγάλων μεταλλικών κατασκευών στην Ελλάδα. Επίσης, διαθέτουν σύγχρονες υποδομές για να καλύψουν τις αυξανόμενες εγχώριες ανάγκες της ακτοπλοΐας, του πολεμικού ναυτικού, των μεταφορών σταθερής τροχιάς.

    «Αναφερόμαστε μόνο σ' αυτές τις ανάγκες, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα εκατοντάδες πλοία, που ναυπηγεί σήμερα στο εξωτερικό το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. Χωρίς, επίσης, να συνυπολογίσουμε τις σύγχρονες ανάγκες για κατασκευή νέων πλοίων φιλικότερων στο περιβάλλον», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΓ του κόμματος.

    Αναφερόμενο στην προηγούμενη κυβέρνηση και στη σημερινή κυβερνητική πολιτική, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων για τα ναυπηγεία δεν είχε ποτέ ως στόχο τη διασφάλιση της σταθερής δουλειάς των εργαζομένων και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών» και προσθέτει: «Και τότε που τα αγόραζαν από τον Νιάρχο και στη φάση της ιδιωτικοποίησης - παράδοσης στην "Thyssen Krupp", αλλά και τώρα, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τον γερμανικό όμιλο έχουν ως στόχο την παράδοση των ναυπηγείων σε νέα κερδοσκοπικά συμφέροντα».

    Το Πολιτικό Γραφείο αναφέρει ακόμη ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα, τόσο στο Σκαραμαγκά, όσο και στην Ελευσίνα, ότι η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα δεν συμβαδίζουν με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων. Πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που καλεί να εγκαταλειφθούν στην ουσία αρκετοί εγχώριοι κλάδοι παραγωγής, στους οποίους το κεφάλαιο δεν διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα κερδοφορίας και να στηριχθεί το λεγόμενο «πράσινο πρότυπο ανάπτυξης».

    Τέλος, το ΠΓ αναφέρει ότι «η διέξοδος βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος για να δοθεί άμεσο πλήγμα στην ιδιωτικοποίηση κλάδων στρατηγικής σημασίας».

    Για τη θητεία

    Η κατάργηση της θητείας στην αεροπορία και το ναυτικό οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της θητείας και την μετατροπή των ενόπλων δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό, όπως επιτάσσει η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη και για τα δικαιώματα του λαού και για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

    Επίσης αποδεικνύει ότι χρήματα υπάρχουν και βρίσκονται όταν πρόκειται για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας, τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολέμους και επεμβάσεις.

    Για τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά

    Απέναντι στο μπλοκ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όλων των εργοδοτικών φορέων που πιέζουν και απειλούν τον αγώνα των εργαζόμενων στο λιμάνι, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, πρέπει να υψωθεί η οργή όλων των εργαζομένων και η απαίτηση να σταματήσει τώρα η ιδιωτικοποίηση. Για το λαό νόμιμο είναι αυτό που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά του.

    [04] "Αθέτηση των δεσμεύσεων"

    Για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα του λιμανιού του Πειραιά.

    «Τσαλακώθηκε η αξιοπιστία των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Όταν η κυβέρνηση προεκλογικά, μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση προφανώς κορόιδευε τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως «αν η σύμβαση με την κινεζική Cosco είναι επισφαλής για το Ελληνικό Δημόσιο, αν όπως έλεγαν πριν - και ακόμα και σήμερα παραδέχονται - είναι μια αποικιοκρατική σύμβαση, τότε η μόνη λύση είναι να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον».

    «Η μόνη λύση είναι να καταγγελθεί αυτή η σύμβαση και να επανέλθει το λιμάνι του Πειραιά υπό τον δημόσιο έλεγχο, να γίνουν επενδύσεις και να είναι μια πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας που θα προσφέρει στην ελληνική οικονομία» κατέληξε ο κ. Τσίπρας..

    Συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής

    Την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα των Παλαιστινίων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας στον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, με τον οποίο συναντήθηκε χθες.

    «Η δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία ευρύτερα στην ταραγμένη περιοχή της Μ. Ανατολής» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Εκανε λόγο για «ιδιαίτερα αρνητικές ειδήσεις το τελευταίο διάστημα» όπως «η ανάπτυξη του Ισλαμικού φονταμενταλισμού» και «η πίεση που ασκεί η συμπεριφορά του Ισραήλ στην περιοχή, βεβαίως υπό την εύνοια ή πολλές φορές την ευλογία των ΗΠΑ αλλά και της Ε.Ε.» που καθιστούν αναγκαία τη λήψη πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση «στην Ε.Ε. αλλά και στην ευρύτερη περιοχή για τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος».

    [05] "Σκληρή πραγματικότητα"

    Η ανεργία στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον Οκτώβριο το συμβολικό όριο του 10% και έφτασε το 10,2%, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, παρότι έχουν σημειώσει κάποια μείωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον. Τον Οκτώβριο "χάθηκαν" 190 χιλιάδες θέσεις εργασίας, λιγότερες από τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες όμως του αναμενόμενου από την πλειοψηφία των αναλυτών, που "προεξόφλησαν" αρχές Οκτωβρίου ότι θα "χαθούν" περίπου 175 χιλιάδες θέσεις εργασίες, κατ' ανώτατο όριο. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 1983.

    Για "επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα" έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά ότι, η οικονομική ανάκαμψη -στην οποία έχει εισέλθει από του τέλους Αυγούστου η αμερικανική οικονομία- προηγείται των αθρόων προσλήψεων και της μείωσης της ανεργίας.

    Η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου του ποσοστού 10% στις επίσημες στατιστικές για την ανεργία, αυτή η "επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα", προκάλεσε διάχυτες και εύλογες ανησυχίες στην αμερικανική κοινή γνώμη.

    "Αυτό το 10% καταδεικνύει τις οικονομικές δυσκολίες, που έχουμε μπροστά μας", ανέφερε στις σχετικές δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος.

    "Η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι, η ενίσχυση της απασχόλησης έπεται, χρονικά, της οικονομικής ανάκαμψης", επέμεινε ο πρόεδρος Ομπάμα αναφερόμενος στο "διψήφιο" ποσοστό των ανέργων συμπατριωτών του, που έχουν καταγραφεί επίσημα.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Ρόμπερτ Γκιμπς, προϊδέασε ότι "η ανεργία πιθανότατα θα χειροτερέψει".

    "Πιθανόν η ανεργία να χειροτερέψει, πάντως περισσότερο πιθανόν από του να βελτιωθεί, πριν τελικά να καλυτερέψει", τόνισε ο προεδρικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι την κυβέρνηση ενδιαφέρει εξίσου η οικονομική ανάκαμψη, που επιβεβαιώνεται τώρα, όσο και το ότι τον μήνα Οκτώβριο τελικά χάθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με τον μήνα Σεπτέμβριο.

    Επισημάνσεις.

    Ας σημειωθούν τα εξής: πρώτον ότι στις 190 χιλιάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας περιέχονται οι αποθαρρυμένοι άνεργοι, που δεν αναζητούν πια δουλειά, όπως περιέχονται κι εκείνοι που έχουν μειωμένο ωράριο απασχόλησης, ενώ θέλουν πλήρες.

    Αντίθετα, δεν "καταγράφονται" πάμπολλοι πολίτες, που δεν κάνουν καν τον κόπο να καταγραφούν ως άνεργοι.

    Συνομολογείται πλέον ότι, στην πράξη ακυρώθηκε η επίσημη πρόβλεψη, από την Κεντρική Τράπεζα, τη Fed ότι, φέτος δεν θα ξεπεράσει το ποσοστό των ανέργων το 10,1% του "ενεργού" πληθυσμού.

    Στο τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η αμερικανική οικονομία εξήλθε της πρωτόγνωρης μεταπολεμικώς φάσης ύφεσης, καθώς το ΑΕΠ τριμήνου κινήθηκε σε θετικό έδαφος, όπως και το ακριβώς προηγούμενο.

    Η Κεντρική Τράπεζα

    Τώρα πια, η Fed δεν κρύβει την ανησυχία της, μήπως είμαστε μπροστά σε "φαύλο κύκλο", δηλαδή η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2010 δεν είναι τόσο δυναμική, ώστε δεν σταθεί ικανή να "συρρικνώσει" την ανεργία στις ΗΠΑ. Άρα, η κρατική στήριξη στην ομοσπονδιακή οικονομία θα συνεχιστεί αμείωτη.

    Από την πλευρά της, η ίδια η κυβέρνηση (όχι η Fed αποκλειστικά, δηλαδή) προσανατολίζεται να δώσει κίνητρα στις ξένες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, μέσω κρατικού δανεισμού τους να κάνουν μεγάλο αριθμό προσλήψεων μέσα στο 2010.

    Τέλος, σήμερα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν γράφει στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" ότι, υπάρχει παραλληλισμός μεταξύ της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και της συμμαχικής προέλασης εν έτι 1943 στο ιταλικό έδαφος : κι η ανάκαμψη κι η προέλαση τότε, γράφει ο Κρούγκμαν, "καθυστέρησαν ελλείψει έγκαιρων ενισχύσεων".

    Δικομματική συνεργασία ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι

    Δύο κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμούν ότι, τα αρνητικά επίσημα στοιχεία από το "μέτωπο" της ανεργίας για τον Οκτώβριο αποτελούν ταυτοχρόνως για την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα "προειδοποίηση", ότι ο πρόεδρος σε πολλά θέματα "θα πρέπει να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους".

    "Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται τη βούλησή μας να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και να προκύψει οικονομική ανάκαμψη. Όμως, ταυτοχρόνως, περισσότερο δημόσιο χρέος, περισσότερες κρατικές δαπάνες εν γένει, περισσότεροι φόροι, περισσότερη κρατική παρέμβαση γενικώς, αυτά δεν "περπατάνε" γενικώς, ιδίως σε περιόδους "διψήφιου" ποσοστού ανεργίας", κατηγόρησε τον πρόεδρο Ομπάμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία κ. Μιτς Μακόνελ. "Εργαστείτε ώστε να μειωθεί το χρέος μας, να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες για την υγεία, να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να προσλάβουν" εργαζόμενους, τόνισε.

    Από τον πλευρά του ο κ. Ερικ Κάντορ, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι "οι Αμερικανοί, ιδίως όσοι έχουν φίλους, γείτονες, συγγενείς ανέργους, απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον, να επικεντρώσει τη δράσή της στην απασχόληση και στην οικονομία, γενικώς".

    "Είπα στον πρόεδρο, προτάξτε το ζήτημα της οικονομίας, συνεργαστείτε μαζί μας και πέραν των κομματικών διαχωριστικών γραμμών για να βρούμε λύσεις" στα οικονομικά επίκαιρα ζητήματα", ανέφερε εξάλλου ο κ. Κάντορ στο τέλος των επαφών του στον Λευκό Οίκο νωρίτερα σήμερα.

    Συνεχίζουν οι πτωχεύσεις τραπεζών

    Τις 120 έφτασαν οι πτωχεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ εφέτος, καθώς πέντε ακόμη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προστέθηκαν στον κατάλογο όσων χρεοκόπησαν, ανακοίνωσε η υπηρεσία διασφάλισης των καταθέσεων, που επέχει επίσης ρόλο ελεγκτικού φορέα.

    Η United Commercial Bank, στο Σαν Φρανσίσκο, με πόρους ύψους 11,2 δις δολάρια, ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα από αυτές που πτώχευσαν χθες Παρασκευή, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εταιρία Ασφάλισης των Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp., FDIC). Οι υπόλοιπες τράπεζες, στο Μισούρι, στην Μινεσότα, στο Μίσιγκαν και στην Τζόρτζια, ήταν αρκετά μικρότερες.

    Το βάθος της οικονομικής κρίσης που πέρυσι πυροδότησε παγκόσμια ύφεση είναι ορατό και στον αριθμό των πτωχεύσεων των τραπεζών, που ήταν 25 το 2008 και μόλις 3 το 2007.

    Ο ρυθμός των εφετινών πτωχεύσεων τραπεζών πλησιάζει εκείνον του 1992, όταν 181 χρηματοοικονομικά ιδρύματα είχαν κλείσει λόγω άλλης μιας κρίσης που σχετιζόταν με τις καταθέσεις και τα δάνεια, ειδικά τα δάνεια για ακίνητα.

    Οι τράπεζες που χρεοκόπησαν, πέραν της Γιουνάιτεντ Κομέρσιαλ, ήταν η Prosperan Bank στο Όουκντεϊλ, στην Μινεσότα, με πόρους 199,5 εκατ. δολάρια, η United Security Bank στην Σπάρτα, στην Τζόρτζια, με πόρους 157 εκατ. δολάρια, η Gateway Bank στο Σεντ Λούις, στο Μισούρι, με πόρους 27,7 εκατ. δολάρια, και η Home Federal Savings Bank στο Ντιτρόιτ, στο Μίσιγκαν, με πόρους 14,9 εκατ. δολάρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 November 2009 - 7:30:28 UTC