Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή ο Μπαν Κι Μουν
  • [02] "Πρωταθλητές" στην εργασία

  • [01] Στη Βουλή ο Μπαν Κι Μουν

    «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίλυση του Κυπριακού «από τον κυπριακό λαό και για τον κυπριακό λαό», εμφανίστηκε στην ελληνική Βουλή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ εξέφρασε παράλληλα τη «στέρεη ελπίδα του», πως το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, που βαραίνει τις σχέσεις της Ελλάδας με την γείτονα χώρα, θα λυθεί στο άμεσο μέλλον.

    Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν και ένα μήνα πριν τη Διάσκεψη Κορυφής για τις Κλιματικές Αλλαγές στην Κοπεγχάγη, ο κ. Μπαν Κι Μουν, επισκόπησε στην ομιλία του την ατζέντα του ΟΗΕ, στην οποία κάλεσε και την Ελλάδα να έχει ενεργό ρόλο.

    Ο επικεφαλής του Οργανισμού, υπογράμμισε πως για την προστασία του περιβάλλοντος, «οι μέρες αυτές είναι κρίσιμες» και πως οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα περιορισμού των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παρέχοντας παράλληλα, οικονομική και τεχνολογική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να κινηθούν με τη σειρά τους σε αντίστοιχη κατεύθυνση. Χαιρέτισε τον «ηγετικό ρόλο» της Ε.Ε. απέναντι στην κλιματική αλλαγή και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «όραμα πράσινης ανάπτυξης, που παίρνει ρίζες στην Ελλάδα», με τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Δεύτερος στόχος του ΟΗΕ είναι η περαιτέρω διασπορά των οικονομικών ευκαιριών, στην οποία ο κ. Μπαν ενέταξε και τη μεταναστευτική πολιτική των προηγμένων χωρών. Υπενθυμίζοντας πως στο πλανήτη, περισσότεροι από 1 δισ άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ο γ.γ. του Οργανισμού αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, αναγνωρίζοντας τις δοκιμασίες, που επέφερε στις εύρωστες οικονομίες, αλλά και υπενθυμίζοντας πως οι προηγμένες χώρες εξακολουθούν να έχουν την πολιτική και ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τις υπανάπτυκτες.

    «Σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, η αναπτυξιακή βοήθεια κόπηκε ακριβώς την ώρα που χρειαζόταν περισσότερο. Η παγκόσμια ύφεση, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία να εγκαταλείπονται οι υποσχέσεις. Η τήρηση των υποχρεώσεων δεν αποτελεί φιλανθρωπία. Είναι κρίσιμο να υπάρξει ένα συντονισμένο σχέδιο παγκόσμιας ανάκαμψης» τόνισε ο κ. Μπαν.

    Σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, ο γ.γ. του ΟΗΕ παρατήρησε πως «τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί σε υπερθετικό βαθμό από την συνεισφορά των μεταναστών. Είμαι, επίσης ενήμερος ότι καταβάλλετε προσπάθειες για να διασκεδάσετε ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών που κρατούνται στην Ελλάδα και για το πρόβλημα της επαρκούς προστασίας των μεταναστών εργατών. Ειλικρινά πιστεύω, πως η Ελλάδα, ως χώρα προορισμού για τους εργάτες αυτούς, θα συνεχίσει να προωθεί και να προστατεύει τα δικαιώματα των μεταναστών. Ελπίζω, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, σχετικά με την μεταχείριση των αιτούντων άσυλο».

    Η εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, αποτελεί άλλη μία πάγια προτεραιότητα του ΟΗΕ. Ο κ. Μπαν, ήδη στην αρχή της ομιλίας του, είχε εξάρει τη συμμετοχή, «με πίστη στη δημοκρατία και την ελευθερία», 1.000 ελλήνων στρατιωτών στον Πόλεμο της Κορέας.

    «Η θυσία του ελληνικού λαού βοήθησε στην απελευθέρωση και του δικού μου. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη συνάντησή μου με μερικούς παλαιούς βετεράνους πριν μερικά χρόνια εδώ στην Αθήνα», ανέφερε.

    Άλλο τόσο δε, μίλησε με θερμά λόγια για τους εργαζόμενους του ΟΗΕ που δέχθηκαν επίθεση από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και «όλους όσοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον για τον αφγανικό λαό».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο γ.γ. του ΟΗΕ, ζήτησε ακόμα ενεργότερη στήριξη, εκ μέρους της Ελλάδας, στις ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού, κυρίως όμως τόνισε την αναγκαιότητα «να αποτελέσουν τα πυρηνικά όπλα ένα πλανητικό ταμπού».

    «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιτύχουμε την ειρήνη και την ευημερία σε έναν κόσμο απειλούμενο από τον εφιάλτη του πυρηνικού πολέμου και της πυρηνικής τρομοκρατίας», υπογράμμισε.

    Τέλος, ο κ. Μπαν αναφέρθηκε σε δύο θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, το Κυπριακό και τη διένεξη για το όνομα της ΠΓΔΜ.

    Σχετικά με το πρώτο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη, «ενεργά υποστηρίζουν μια διευθέτηση, προάγοντας τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες, και οι συνομιλίες παρουσιάζουν σταθερή πρόοδο (β¦) Παρά τις πολλές δυσκολίες, παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές μιας διευθέτησης. Η μοναδική και στενή σχέση της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Κύπρου, καθιστά τη στήριξή σας αποφασιστική. Αντιμετωπίζουμε μια μοναδική ευκαιρία να επιλύσουμε το μακροχόνιο αυτό ζήτημα. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε στο να στηρίξουμε τον κυπριακό λαό, να επιτύχει τον στόχο μιας αμοιβαίας αποδεκτής και ευεργετικής διευθέτησης για μια ενιαία Κύπρο».

    Τέλος, αναφερθείς στην ελληνοσκοπιανή υπόθεση, σημείωσε πως η επίλυσή του θέματος θα ανοίξει νέες προοπτικές για την περιφερειακή συνεργασία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Είναι στέρεη η ελπίδα μου, ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στο κοντινό μέλλον. Είμαι βέβαιος πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η ΠΓΔΜ, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαν.

    «Δώσατε στον κόσμο την έννοια της δημοκρατίας και την εμπιστοσύνη στους λαούς. Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι στο λίκνο της Δημοκρατίας. Είναι βαθειά τιμή για μένα που είμαι ο πρώτος γ.γ. του ΟΗΕ που μιλάει στην ελληνική Βουλή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απευθυνόμενος στους βουλευτές, στην αίθουσα της Γερουσίας.

    Τον κ. Μπαν υποδέχθηκε στο Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Μετά το πέρας της ομιλίς του, του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, σε αναγνώριση του "διαχρονικού σημαντικού ρόλου" που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και των λαών, αλλά και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση.

    Το πρωί, ο γγ του ΟΗΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    [02] "Πρωταθλητές" στην εργασία

    Οι Ελληνες εργάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαίο πολίτη (κατά μέσο όρο 42 ώρες εβδομαδιαίως), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και τα οποία αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Στους «27 » ο μέσος όρος εργασίας εβδομαδιαίως είναι 40,3 ώρες και στην ευρωζώνη 40 ώρες.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη σχετική κατάταξη τους Ελληνες ακολουθούν οι Τσέχοι (41,6 ώρες εβδομαδιαίως), οι Αυστριακοί (41,5 ώρες) και οι Πολωνοί (41,4 ώρες ) ενώ σε εβδομαδιαία βάση τις λιγότερες ώρες στην ΕΕ εργάζονται οι Φιλανδοί (37,8 ώρες), οι Δανοί (38 ώρες) και οι Σουηδοί (38,1 ώρες).

    Εξάλλου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα εμφανίζει από τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης στην ΕΕ: Το μερίδιο της μερικής απασχόλησης σε σχέση με τη συνολική απασχόληση φτάνει το 6% στην Ελλάδα με 18,8% στην ΕΕ και 20% στην ευρωζώνη. Στους «27» η μερική απασχόληση είναι περισσότερο διαδεδομένη στην Ολλανδία (48,2%) και τη Σουηδία (27%) και λιγότερο στη Βουλγαρία (2,6%) και τη Σλοβακία (4%).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 November 2009 - 19:30:28 UTC