Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλμούνια για ελληνική οικονομία
  • [02] Πριν τις γιορτές το Παρατηρητήριο Τιμών
  • [03] Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι
  • [04] Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [05] Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
  • [06] "Συνυπεύθυνοι"
  • [07] "Περιστολή δαπανών"
  • [08] Σύσκεψη με εργαζόμενους
  • [09] Οδηγίες για το εμβόλιο
  • [10] Συνάντηση με Ομπάμα

  • [01] Αλμούνια για ελληνική οικονομία

    Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, κατά της Ελλάδας, αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνοντας ότι δεν ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των συστάσεων που είχε απευθύνει την άνοιξη στη χώρα μας το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία δεν ελήφθη αποτελεσματική δράση από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος» και ότι την επόμενη εβδομάδα, όπως επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Επιτροπή θα εισηγηθεί προς το Συμβούλιο την υπαγωγή της Ελλάδας στην επόμενη παράγραφο του άρθρου 104 ( παράγραφος 104.8) της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, κλιμακώνοντας έτσι τις πιέσεις κατά της Ελλάδας.

    [02] Πριν τις γιορτές το Παρατηρητήριο Τιμών

    Για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, στις καλύτερες τιμές της αγοράς, θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του Παρατηρητηρίου Τιμών οι καταναλωτές. Όπως προέκυψε από σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο τέλος Νοεμβρίου θα έχουν στηθεί 10 info kiosk σε σημεία των μεγάλων πόλεων της χώρας, ενώ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα λειτουργούν πλήρως και η διαδικτυακή αλλά και η φωνητική πύλη του παρατηρηρίου (αριθμός 1511) στο οποίο θα υπάρχουν τιμές προϊόντων και υπηρεσιών από 1182 σημεία πώλησης (σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές κλπ) σε 25 πόλεις της Ελλάδας.

    Η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη και ο υφυπουργό κ. Μάρκος Μπόλαρης ενημερώθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για την πορεία και τις δυνατότητες του έργου, προϋπολογισμού 1,8 εκ ευρώ, που ξεκίνησε το 2003 και θα παραδοθεί στους καταναλωτές το αμέσως προσεχές διάστημα ενισχυμένο καθώς δεν θα είναι μόνο μια πλατφόρμα αμφίδρομης επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές αλλά θα αποτελέσει και εργαλείο παρακολούθησης της εξέλιξης των τιμών (διαφορά μεταξύ χονδρικής και λιανικής τιμής, εξέλιξη τιμών, εναρμονισμένες πρακτικές, αποκλίσεις τιμών κλπ) ενώ τέλος θα αξιοποιηθεί και από τις ελεγκτικές υπηρεσίες για διασταύρωση στοιχείων και την επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις.

    Βασικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι, στο πλαίσιο του έλεγχου της αγοράς για την πάταξη των καρτέλ και στην καταπολέμηση της ακρίβειας, μέσω κονδυλίων από το ΕΣΠΑ να γίνουν επεκτάσεις για να αποτελέσει το Παρατηρητήριο εργαλείο για τη διενέργεια κοστολογικών ελέγχων.

    Ήδη, η υπουργός έδωσε εντολή να γνωστοποιήσουν άμεσα οι νομαρχίες, στην κεντρική υπηρεσία, τους υπαλλήλους που θα αναλάβουν το έργο της παρακολούθησης εισαγωγής στοιχείων στο Παρατηρητήριο καθώς και ελέγχων στην αγορά και σχεδιάζεται η στελέχωση των υπηρεσιών να γίνει με τη μέθοδο των μετατάξεων. Για την καλύτερη ανταπόκριση των υπαλλήλων διοργανώνονται δύο σεμινάρια για την επιμόρφωσή τους, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Σε ότι αφορά στον αριθμό των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα ενταχθούν στο παρατηρητήριο τιμών έχει συγκροτηθεί ομάδας εργασίας που θα παρουσιάσει εισήγηση στο αμέσως προσεχές διάστημα και η δημοσίευση τιμών θα ξεκινήσει από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι της νοικοκυράς.

    Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί αγορανομική διάταξη που θα υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ και τις μεγάλες εταιρείες (leaders) να ενημερώνουν το Παρατηρητήριο Τιμών για αλλαγές τιμών και στη συνέχεια το υπουργείο δειγματοληπτικά θα ελέγχει την αξιοπιστία των στοιχείων και όταν χρειάζεται θα επιβάλει πρόστιμα.

    Τα φάρμακα στο Παρατηρητήριο Τιμών

    Οι διεθνείς τιμές των φαρμάκων θα συμπεριληφθούν στη βάση δεδομένων του Παρατηρητηρίου Τιμών ώστε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που ασχολείται με την τιμολόγηση των φαρμάκων να χρησιμοποιεί τα στοιχεία στο έργο της, ενώ τα στοιχεία στο μέλλον θα συνδεθούν και με το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών του δημοσίου.

    Στους επόμενους μήνες θα είναι διαθέσιμες οι τιμές των φαρμάκων και από τις 27 χώρες τις Ε.Ε ώστε να είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν η ελληνική τιμή αποτελεί τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε , όπως προβλέπει η σχετική αγορανομική διάταξη ενώ σε ότι αφορά στο εάν θα διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς τιμολόγησης του φαρμάκου το θέμα ενδέχεται να βρεθεί υπό διερεύνηση ενταγμένο στο συνολικότερο ζήτημα της πολιτικής φαρμάκου που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης με θέμα τη λίστα και την πολιτική φαρμάκου.

    [03] Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι

    Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η απεργία των λιμενεργατών, που αντιδρούν στη σύμβαση ΟΛΠ-COSCO.

    Να «παγώσει» η εγκατάσταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά για δύο ακόμη μήνες συμφώνησαν να προτείνουν από κοινού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οικονομικών φορέων, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.

    Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τονίζει ότι "για μία ακόμη φορά ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας ευρίσκεται σε αναταραχή λόγω της αιφνίδιας εξαγγελίας κινητοποιήσεων από τους εργαζομένους στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς".

    Και προσθέτει: "Η εν λόγω απόφαση, σε μεγάλο βαθμό, αγνοεί τις ανάγκες των χρηστών-πελατών των λιμενικών υπηρεσιών, θέτοντας υπό σοβαρή διακύβευση την ομαλή τους λειτουργία. Επιπρόσθετα καταδεικνύει και μία έλλειψη σεβασμού προς την κοινωνία, η οποία υποχρεώνεται για άλλη μία φορά να εναρμονίσει τις απαιτήσεις αλλά και τις λειτουργίες της με τις μικρό-συντεχνιακές νοοτροπίες και λογικές ενός τμήματος "υπηρετών της κοινής ωφέλειας".

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολή προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη πρότεινε την κατεπείγουσα σύγκληση σύσκεψης των τεσσάρων εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή:

    1. του Υπουργείου ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, κύριου μετόχου της ΟΛΠ Α.Ε

    2. της Διοίκησης της ΟΛΠ Α.Ε

    3. των εκπροσώπων των εργαζομένων στην ΟΛΠ Α.Ε και

    4. των χρηστών των υπηρεσιών της ΟΛΠ Α.Ε.

    Η ΕΣΕΕ ως κύριος εκπρόσωπος του συνόλου του Ελληνικού Εμπορίου - εισαγωγικού και εξαγωγικού - θέτει στην διάθεση της Υπουργού τις υπηρεσίες της, έτσι ώστε να υπερκεραστεί η νέα κρίση και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Στην δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπεται να χαθεί ούτε μία μέρα.

    [04] Προβλήματα από την κακοκαιρία

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τους θυελλώδεις ανέμους και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν χθες σ΄ολόκληρη τη χώρα, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα, με πλημμύρες δρόμων και υπόγειων διαμερισμάτων, καθώς και με πτώσεις δένδρων και αποκολλήσεις πινακίδων και τεντών, στην κεντρική κυρίως, Ελλάδα.

    Ηλεία, Αχαϊα, Αιτωλοακαρνανία και Αττική είναι οι περιοχές, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα προβλήματα με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να επιχειρούν για την αντιμετώπισή τους.

    Ειδικότερα, στην Ηλεία, ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε περισσότερα από 30 δένδρα, προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στο δίκτυο επτά κοινοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας. Συνεργεία της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή, αλλά και στα Κρέστενα, όπου, επίσης, έπεσαν 14 δένδρα, στον Πύργο δέκα και στην Αμαλιάδα τέσσερα. Για την απομάκρυνση επτά ξεριζωμένων δένδρων έσπευσαν συνεργεία της ΠΥ και στην Πάτρα, καθώς επίσης και στο Μεσολόγγι, όπου έπεσαν τέσσερα δένδρα.

    Επιπλέον, στο Μεσολόγγι οι άνδρες της Πυροσβεστικής προχώρησαν σε απάντληση υδάτων σε πέντε περιπτώσεις, στο Αγρίνιο σε 25 και στη Ναύπακτο σε άλλες πέντε, ενώ στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, λόγω πλημμύρας σε δρόμο, χρειάστηκε η επέμβαση των Πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από τα αυτοκίνητά τους.

    Στην Αττική, το τηλεφωνικό κέντρο της ΠΥ δέχθηκε 15 κλήσεις για κοπές ξεριζωμένων δένδρων, αλλά και για απομάκρυνση διαφόρων αντικειμένων (πινακίδων, τεντών κ.λπ.), που αποκολλήθηκαν από τον δυνατό αέρα. Στην Αθήνα, το τμήμα της οδού Πειραιώς από την Π. Ράλλη έως και τη Χαμοστέρνας παραμένει αποκλεισμένο, λόγω πλημμυρισμένου οδοστρώματος από την παρατεταμένη βροχή.

    Σύμφωνα, πάντως, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, το σκηνικό της κακοκαιρίας, που κινείται από ΝΔ προς ΒΑ, αναμένεται να αλλάξει. Θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στη διάρκεια της ημέρας θα παρουσιασθεί βαθμιαία βελτίωση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και εξασθένηση των ανέμων.

    Στη Βόρεια Ελλάδα

    Δεκάδες συγκρούσεις οχημάτων, με υλικές ζημιές και σε μερικές περιπτώσεις με μικροτραυματισμούς, σημειώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια δυσκολεύοντας τόσο την κίνηση των οχημάτων όσο και των πεζών, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το οδόστρωμα.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε μια περίπτωση για άντληση υδάτων από υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αριστοτέλους. Στο σημείο έσπευσε επίσης συνεργείο της ΔΕΗ που διέκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα για να γίνει η άντληση. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν σε περιοχές του Σταυρού, της Ολυμπιάδας, της Ρεντίνας, της Αρέθουσας, του Σκεπαστού, του Μοδίου και της Μικρής Βόλβης, τα οποία αποκαταστάθηκαν από συνεργεία της ΔΕΗ.

    Εξαιτίας της χιονόπτωσης που σημειώθηκε αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από Φλώρινα προς Καστοριά μέσω Βίγλας και Βιτσίου, καθώς και στο δρόμο Αετού - Νυμφαίου. Οι αλυσίδες είναι επίσης αναγκαίες για τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου, των Τριών-Πέντε Πηγαδιών και του Καϊμακτσαλάν.

    [05] Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη

    Αρχίζει σήμερα στην Αθήνα το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, με τη συμμετοχή 250 εκπροσώπων διεθνών οργανισμών.

    Στην έναρξη των εργασιών θα παραστεί και θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, παρουσία του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Μπαν είναι ο πρώτος επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Ακολούθως, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα των κλιματικών αλλαγών, της λαθρομετανάστευσης, της οικονομικής κρίσης και των ειρηνευτικών επιχειρήσεων σε σχέση με τη συμμετοχή της Ελλάδας, αλλά και για ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, Κυπριακό και ονομασία Σκοπίων.

    Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει προς τιμή του επίσημο γεύμα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το ζεύγος Μπαν θα επισκεφθεί το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το βράδυ θα είναι προσκεκλημένο σε δείπνο από τον κ. Παπανδρέου και τη σύζυγό του. Το πρωί, η κ. Μπαν θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το Σύλλογο "Ελπίδα".

    Ο γγ του ΟΗΕ θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ κ.Κ.Καραμανλή αλλά και την υποψήφια για την ηγεσία της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    Φόρουμ της Κοινωνίας των πολιτών

    Επτακόσια εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα τους. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί με ολόκληρο τον πληθυσμό της βόρειας και νότιας Αφρικής.

    Αυτό είναι ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών , το οποίο διοργανώθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Ωνάση και εντάσσεται στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση.

    Οι ΗΠΑ αποτελούν τον πιο επιθυμητό προορισμό. Περίπου το 24% των ερωτώμενων δηλώνουν πως θα ήθελαν να μετακινηθούν μόνιμα στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στον Καναδά. Τις επόμενες θέσεις στη λίστα των πιο επιθυμητών προορισμών καταλαμβάνουν η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία και η Αυστραλία. Περίπου 210 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο θα ήθελαν να μετακινηθούν προς μια χώρα της ΕΕ -περίπου όσοι θα ήθελαν να μετακινηθούν προς τη Β. Αμερική. Από όσους διαμένουν στην ΕΕ και θα ήθελαν να μετακινηθούν οι μισοί θα ήθελαν να μετακινηθούν εντός της ΕΕ.

    Οι εργασίες θα συνεχιστούν με συζητήσεις στρογγυλών τραπεζών με θέματα μετανάστευση και ανάπτυξη, οικονομική κρίση και μετανάστευση, επανένταξη μεταναστών και άλλα.

    Το Ίδρυμα Ωνάση θέσπισε με ευκαιρία το Φόρουμ των Μεταναστών, το νέο βραβείο "Νέα Εστία" για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και την ανθρώπινη ανάπτυξη. Το βραβείο, με έπαθλο 50.000 ευρώ, θα δοθεί σε μια οργάνωση για την πρωτοβουλία που επιδεικνύει σε θέματα μετανάστευσης.

    [06] "Συνυπεύθυνοι"

    Για τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, η ΕΕ είναι συνυπεύθυνη, όπως συνυπεύθυνοι είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που συναποφάσισαν με την ΕΕ την αντιλαϊκή πολιτική. Τώρα υποκριτικά παριστάνουν τους σωτήρες του λαού, αφού τα μέτρα που έχουν συναποφασίσει στόχο έχουν την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. Αυτά που εισηγείται ο Αλμούνια είναι αποφασισμένα εδώ και χρόνια και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τονίζει σε ανακοίνωσή το το ΚΚΕ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφορικά με το επίδομα αλληλεγγύης υπογραμμίζει ότι "οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς".

    "Η κυβέρνηση μετά την κλειστή σύσκεψη με τον ΣΕΒ και σε συνεννόηση μαζί του, εμφανίζει ως κοινωνική πολιτική την ελεημοσύνη του μισού κουλουριού κατά μέσο όρο την ημέρα, που «προσφέρουν» οι 307 μεγάλες επιχειρήσεις στους εξαθλιωμένους, με αντάλλαγμα να εισπράξουν ακόμα περισσότερα κέρδη από τη μεγαλύτερη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος. Αυτό θα γίνει, με την αντεργατική θύελλα στο ασφαλιστικό-εργασιακό, που είναι έτοιμη και προαποφασισμένη", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος και προσθέτει:

    "Το περιβόητο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης δεν είναι τίποτα άλλο από τη μετονομασία του επιδόματος θέρμανσης. Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αποδεχθούν τη φτώχεια ως σταθερό και μόνιμο φαινόμενο και ότι κοινωνική πολιτική είναι τα ψίχουλα για τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα".

    [07] "Περιστολή δαπανών"

    «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν, κυβέρνηση και κόμματα, ότι η κατάσταση βρίσκεται στο "μη παρέκει". Χρειαζόμαστε μεγάλη περιστολή δαπανών και ανάπτυξη που να μην σκοντάφτει σε μια γιγαντωμένη γραφειοκρατία. Αν περιμένουμε την πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο κ. Παπανδρέου, τότε το αποτέλεσμα θα είναι "πράσινα άλογα"...», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., αναφορικά με την έκθεση της Κομισιόν για την Οικονομία.

    Σχετικά με τις κυβερνητικές επιλογές για την απόσυρση των ΙΧ, ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «η απόσυρση σοβαρότητας των προθέσεων της νέας κυβέρνησης πριν ακόμα κλείσει ο μήνας επιβεβαιώνεται συνεχώς. Η απόσυρση της απόσυρσης σηματοδοτεί και την ταχύτερη απόσυρση των μεθοδεύσεων που μετέρχεται η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου».

    Εξάλλου, μιλώντας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Πειραιά ανέφερε ότι «όταν μπαίνουν "καπέλα" σε κυβερνήσεις το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια πρέπει να εξασφαλιστούν με βάση το μέσο όρο των αποδοχών του Έλληνα εργάτη. Όταν λιμοκτονούν οι πληβείοι του εργατικού κινήματος δεν μπορούν να θορυβούν οι πατρίκιοι...».

    [08] Σύσκεψη με εργαζόμενους

    Με πρωτοβουλία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνεται σήμερα στη Βουλή σύσκεψη με φορείς εργαζομένων με σταζ και συμβασιούχων.

    Να παγώσει εδώ και τώρα η σύμβαση παραχώρησης και να μην εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά, η κινέζικη εταιρεία Cosco, ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Πειραιά, ο επικεφαλής, του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη να δοθεί άμεσα στην δημοσιότητα η αντζέντα διαπραγμάτευσης με την Cosco καθώς, όπως τόνισε, απαιτείται να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και οι αποφάσεις να ληφθούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

    Επιπλέον, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ασάφεια στην πολιτική της για το μέλλον του εμπορικού λιμανιού» και επανέλαβε ότι η σύμβαση με την Cosco είναι «αποικιοκρατικού χαρακτήρα», αφού παραχωρεί φορολογικά και άλλα προνόμια στην κινεζική εταιρεία, γεγονός για το οποίο έχει ζητήσει εξηγήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [09] Οδηγίες για το εμβόλιο

    Εγκύκλιο με την οποία καθορίζονται οι δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης και δίδονται οδηγίες για τη διενέργεια των εμβολιασμών, απέστειλε προς τις διοικήσεις όλων των αρμόδιων φορέων, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Υπογραμμίζεται παράλληλα, ότι με ευθύνη του Διοικητή του Νοσοκομείου συστήνεται Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης. Υπεύθυνος ορίζεται ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και μέλη ο Διευθυντής Φαρμακείου ή αντικαταστάτης του, ο Δ/ντης Ιατρικής Υπηρεσίας, ένας ακόμη ιατρός (Δ/ντής Παθολογικής Κλινικής ή Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ή Δ/ντής ΜΕΘ, όπου υπάρχει) ο Γιατρός Εργασίας (όπου υπάρχει), νοσηλευτής Λοιμώξεων ή νοσηλευτής ή επισκέπτης Υγείας και ένας Διοικητικός Υπάλληλος.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο αρμοδιότητες της Επιτροπής Πανδημίας, είναι:

    Διενέργεια Εμβολιασμών

    α. Ορισμός ομάδας παραλαβής, φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης με υπεύθυνο το Δ/ντή του Φαρμακείου.

    β. Σύσταση και επίβλεψη ενός ή περισσότερων συνεργείων εμβολιασμού, ανάλογα με τις δυνατότητες του Νοσοκομείου αποτελούμενων από έναν ιατρό και τουλάχιστον ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας. Την δραστηριότητα των συνεργείων επιβάλλεται να παρακολουθήσουν κατά την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας που διοικητικά υπάγονται στο Νοσοκομείο, προκειμένου να εκπαιδευτούν με στόχο την άμεση αποκέντρωση των εμβολιασμών από τα Νοσοκομεία στα ΚΥ.

    γ. Εντός 10ημέρου από την έναρξη του εμβολιασμού στα Νοσοκομεία, η επιτροπή πανδημίας με την τεχνογνωσία που θα έχει αποκτήσει καλείται να επιβλέψει την ετοιμότητα των υπαγόμενων ανά Νοσοκομείο, Κέντρων Υγείας, σε επίπεδο εκπαίδευσης και απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής (ψυγείο) και να δηλώσει άμεσα την ετοιμότητα αυτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

    δ. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού του Νοσοκομείου για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του προσωπικού με το πανδημικό εμβόλιο γρίπης.

    ε. Η τήρηση του λογισμικού σε κάθε Εμβολιαστικό Κέντρο των Νοσοκομείων θα γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Επιπλέον, τονίζεται ότι με ευθύνη του Διοικητή, θα ορισθεί εμβολιαστικός χώρος ή χώροι ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου (π.χ εξωτερικά ιατρεία, ήδη λειτουργούντες χώροι εμβολιασμών), όπου εκτός των άλλων, θα υπάρχει ψυγείο, ένα έπιπλο (γραφείο) διοικητικής υποστήριξης και τηλεφωνική γραμμή.

    Χρόνος Λειτουργίας

    Συστήνεται και η λειτουργία των παραπάνω εμβολιαστικών κέντρων στα Νοσοκομεία να γίνεται καθημερινά απογευματινές ώρες καθώς και Σαββατοκύριακα εκτός εφημερίας.

    Ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών ορίζεται η Δευτέρα 16.11.09 και κατά την πρώτη εβδομάδα θα εμβολιάζεται το σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείου.

    Επιπλέον θεωρείται ελεύθερη η πρόσβαση για εμβολιασμό εξαιρετικά ευπαθών ατόμων σε περίπτωση που ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους (μετά από ιατρική γνωμάτευση).

    Μετά την πρώτη εβδομάδα οι ευπαθείς ομάδες που έχουν υποκείμενη νόσο και παρακολουθούνται χρονίως από το Νοσοκομείο, θα έχουν την δυνατότητα κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο παρακολούθησης τους.

    Επιπλέον, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η οργάνωση εκπαίδευσης των συνεργείων εμβολιασμού θα γίνει με βάση έντυπο και ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό, που θα αποσταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως τις 10.11.09.

    Το προσωπικό των υπολοίπων δομών Υγείας θα εμβολιαστεί ως εξής:

    α. Το προσωπικό των Ιδιωτικών Κλινικών και Θεραπευτηρίων (κάτω των 150 κλινών) θα εμβολιαστεί στο πλησιέστερο Δημόσιο Νοσοκομείο προσκομίζοντας κατάσταση του προσωπικού που επιθυμεί να εμβολιαστεί.

    β. Για τους ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους οι αντίστοιχοι Ιατρικοί και Οδοντιατρικοί Σύλλογοι στους οποίους ανήκουν θα ενημερώσουν με αναλυτικές καταστάσεις τις αντίστοιχες Διοικήσεις των Νοσοκομείων, προκειμένου να γίνει ο εμβολιασμός.

    γ. Το προσωπικό του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν θα εμβολιαστεί στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλλένειο Μπενάκειο (ΕΕΣ).

    δ. Το ΩΝΑΣΕΙΟ Κ/ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και το Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, καθώς και τα Γενικά Ιδιωτικά θεραπευτήρια άνω των 150 κλινών, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρωτόκολλο με εκείνο των Δημόσιων Νοσοκομείων.

    ε. Η τήρηση του λογισμικού σε κάθε Εμβολιαστικό Κέντρο των Νοσοκομείων θα γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των εμβολιαστικών συνεργείων, διευκρινίζεται ότι θα γίνει σύμφωνα με την 2/ 54503/0022/17-4-2007 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών από δεσμευμένους γι΄αυτό το σκοπό πόρους από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Τέλος, καλούνται οι Διοικητές των Νοσοκομείων ως τις 5.11.09, εγγράφως, να ενημερώσουν:

    Α. Τη συγκρότηση και τη σύνθεση της επιτροπής πανδημίας της γρίπης.

    Β. Τον ορισμό της ομάδας παραλαβής φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης με υπεύθυνο το Δ/ντή του Φαρμακείου.

    Γ. Έως 10.11.09 τη συγκρότηση και σύνθεση των συνεργείων εμβολιασμού.

    [10] Συνάντηση με Ομπάμα

    Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι κλιματικές αλλαγές συζητήθηκαν στη συνάντηση του κ.κ.Βαρθολομαίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Ομπάμα τον διαβεβαίωσε πως όταν θα συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου με τον Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στον Τούρκο πρωθυπουργό την ανάγκη σεβασμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα του ζητήσει να επιτραπεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    «Εγινε λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικά μας προβλήματα του Πατριαρχείου. Μάλιστα μας είπε πως περιμένει τον Δεκέμβριο τον κ. Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Θα του αναφέρει και όλα αυτά τα θέματα που του είχε αναφέρει και άλλη φορά. Οπως γνωρίζετε κατά την επίσκεψή του στη Τουρκία έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και είπε ότι δεν θα παύσει να ομιλεί γι' αυτά τα θέματα τα οποία γι' αυτόν είναι θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία ενδιαφέρεται για όλο τον κόσμο. Αυτό ήταν το μήνυμά του. Μιλήσαμε και για την εδώ Ομογένεια και της ελευθερίας την οποία απολαμβάνει ο Ορθόδοξος κόσμος στην Αμερική. Και ο κ. πρόεδρος είπε ότι αυτό είναι αυτονόητο διότι προβλέπεται από το Σύνταγμα της Αμερικής».

    Ερωτηθείς εάν η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο «έσβησε τις κακές εντυπώσεις που άφησε η επίσκεψη Ομπάμα τον περασμένο Απρίλιο, όταν δεν μετέβη στο Φανάρι», ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε: «Δεν είχαμε πρόβλημα εμείς διότι δεν ήρθε στο Φανάρι. Μακάρι να ερχόταν όπως είχε έρθει ο Πρόεδρος Κλίντον. Αλλά μάλλον το πρόγραμμά του δεν το επέτρεπε. Ηταν πολύ σύντομος η επίσκεψή του στην Τουρκία. Μόλις είχε γίνει πρόεδρος. Ηταν μία σύντομη επίσκεψη. Αλλά το ότι με εδέχθη κατ' ιδίαν στο κατάλυμά του, στο ξενοδοχείο του, ανεξαρτήτως των άλλων συναδέλφων θρησκευτικών λειτουργών ήταν μία ένδειξις καλής θελήσεως και προσοχής προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και το ότι σήμερον μέσα στο βαρύ πρόγραμμά του αφιέρωσε 35 λεπτά για να μας ακούσει, να μας δεχθεί και να συζητήσουμε με κάθε άνεση, είναι και αυτό ενδεικτικόν της καλής θελήσεως του και της ευγενείας του και της κατανοήσεως των προβλημάτων του Πατριαρχείου και της Ομογενείας στην Τουρκία».

    Ο κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι συζήτησαν, επίσης, θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

    «Ο πρόεδρος Ομπάμα υποδέχθηκε με θέρμη τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Λευκό Οίκο», τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τη συνάντηση και προσθέτει: «Ο πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή μας στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενός ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς, και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αδραξε επίσης την ευκαιρία για να επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, και να συγχαρεί τον Οικ. Πατριάρχη για το έργο που επιτελεί σε ό,τι αφορά τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών».

    Τον Οικ. Πατριάρχη συνόδευαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι τρεις μητροπολίτες που έχουν ταξιδέψει μαζί του στις ΗΠΑ, Χαλκιδόνος Αθανάσιος, Γαλλίας Εμμανουήλ και Κορέας Αμβρόσιος. Μετά τη συνάντηση ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη και μίλησε στο Πανεπιστήμιο «Τζορζτάουν» σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το «Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 November 2009 - 7:30:35 UTC