Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθ' οδόν προς το έκτακτο συνέδριο
  • [02] Νέα 48ωρη απεργία λιμενεργατών
  • [03] Παρέμβαση Ε.Βενιζέλου για τα Ναυπηγεία
  • [04] "Τηλεπαθητικός" υπολογιστής

  • [01] Καθ' οδόν προς το έκτακτο συνέδριο

    Με περιοδείες και ομιλίες συνεχίζουν τον εσωκομματικό προεκλογικό τους αγώνα οι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ.

    Το Σάββατο, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ αποφάσισε ομόφωνα η εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος να γίνει από τα μέλη του κόμματος και από όσους εγγραφούν ως μέλη ακόμη και την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας. Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

    Την ανάγκη "να ανοιχτεί το κόμμα προς την κοινωνική του βάση, πέραν δηλαδή των οργανωμένων μελών, να άνοιγε η πόρτα για τους φίλους και τους οπαδούς μας, που θα ήσαν οι εγγυητές της ενότητάς μας και οι πρωταγωνιστές της ανανέωσής μας" τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα την απόσυρσή του από τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της, στην Πάτρα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι "στάθηκε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή. Στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές". Δεσμεύθηκε ότι αν εκλεγεί, ο πρόεδρος του κόμματος θα έχει θητεία, όλες οι θέσεις του κόμματος θα είναι αιρετές και οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα εκλέγονται στους κατά τόπους δήμους. Επίσης θα οργανωθούν σε όλη την χώρα δημοτικές, νομαρχιακές και θεματικές συνελεύσεις όπου θα συζητηθούν τα αίτια της ήττας στις βουλευτικές εκλογές.

    Από τα Γιάννενα όπου μίλησε, ο Αντώνης Σαμαράς, απάντησε στην επίθεση που δέχθηκε από τον πρώην γραμματέα της ΝΔ , Βαγγέλη Μειμαράκη , στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου. "Κάποιοι έχασαν την ψυχραιμία τους. Εγώ δεν χάνω τη δική μου. Έχω ευθύνη απέναντι στην ενότητα, απέναντι στο μέλλον της Παράταξης. Προκλήσεις δεν με αγγίζουν, δεν πτοούμαι. Ο ρόλος μου είναι να ενώνω, όχι να διχάζω. Να επουλώνω πληγές, όχι να τις ξύνω. Η δική τους στάση δεν με αγγίζει."

    Τον φόβο του για την επόμενη μέρα της ΝΔ εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και άσκησε κριτική σε κομματικά στελέχη, λέγοντας ότι «κάποιοι ξέχασαν τις δικές τους ευθύνες και λένε ότι για όλα φταίει ο Καραμανλής». Σχετικά με την ομιλία Μεϊμαράκη στη συνεδρίαση της ΚΕ επισήμανε: «Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν από τους καλύτερους υπουργούς της Ν.Δ., αλλά νομίζω ότι στην παρούσα φάση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός, γιατί οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την ενότητα της παράταξης».

    Δήλωση Δ. Αβραμόπουλου

    Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοινώνοντας σήμερα την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του δήλωσε:

    «Στις 13 Οκτωβρίου, ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος, θέτοντάς την, στην κρίση των φίλων και των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας.

    Θεώρησα, ότι η κρίση που ακολούθησε τη συντριπτική ήττα της παράταξής μας, αποτελεί ταυτόχρονα τη μεγάλη της ευκαιρία να μετατρέψει τη διαδικασία εκλογής σε απαρχή μιας πορείας ανανέωσης και της παράταξής μας και του πολιτικού μας συστήματος.

    Για το λόγο αυτό, επέμεινα, από την αρχή σε μία αναγκαία προϋπόθεση: να ανοιχτεί το Κόμμα προς την κοινωνική του βάση, πέραν δηλαδή των οργανωμένων μελών, να άνοιγε η πόρτα για τους φίλους και τους οπαδούς μας, που θα ήσαν οι εγγυητές της ενότητάς μας και οι πρωταγωνιστές της ανανέωσής μας και κατέβαλα κάθε προσπάθεια να πείσω τους συνυποψηφίους μου και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα ελάμβανε τις αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές του Καταστατικού μας, αποδέχθηκα μία λύση που, ενώ δεν απηχούσε τις πραγματικές προσωπικές μου απόψεις, έκρινα, ότι ήταν επιβεβλημένη στο όνομα της αποτροπής άμεσου κινδύνου για τη συνοχή της παράταξής μας.

    Με την τροπή που παίρνουν, ακόμα και σήμερα τα πράγματα, μετά την προχθεσινή Συνεδρίαση, θεωρώ, ότι πρέπει να ολοκληρώσω το βήμα που έκανα στην Κεντρική Επιτροπή, παίρνοντας αποφάσεις, που υπαγορεύει η συνείδηση και οι αρχές μου με γνώμονα τη διαφύλαξη της ενότητας του Κόμματος και την εξασφάλιση της υπέρβασης της κρίσης του.

    Δεν επιθυμώ να είμαι μέρος αυτής της κρίσης.

    Αρνούμαι να γίνω μέρος αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης.

    Επιθυμώ να είμαι συντελεστής παραγωγής μιας νέας πολιτικής, με όρους, που θα προετοιμάζουν το μέλλον, χωρίς να αναπαράγουν το παρελθόν και τους διχασμούς του.

    Για το λόγο αυτό, αποσύρω τη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος.

    Εξακολουθώ να θεωρώ, ότι οι διαδικασίες εκλογής της νέας ηγεσίας δεν πρέπει να εξελιχθούν σε διαδικασίες οποιασδήποτε αμφισβήτησης και κυρίως της αποτελεσματικότητας των αναγεννητικών προσπαθειών της παράταξής μας.

    Είναι αυτή, μία ακόμα σημαντική συνεισφορά μου την κρίσιμη τούτη ώρα, στην ταχύτερη δυνατή επίλυση του προβλήματος της ηγεσίας, με τρόπο, όμως, που να συνδυάζει την επιλογή της νέας ηγεσίας με την απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων ταυτότητας και ιδεολογίας.

    Επιλέγω, δηλαδή, η περαιτέρω συμβολή μου να είναι συμβολή αρχών και ιδεών, μακριά από δεύτερες σκέψεις και υστεροβουλία.

    Παραμένω σταθερά στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας προσπάθειας».

    Δήλωση Π. Ψωμιάδη

    Το σεβασμό, αλλά και τη θλίψη του για την απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να αποσύρει την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Ν.Δ., εξέφρασε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Επισήμανε ότι έχει επικροτήσει θέσεις του Δ. Αβραμόπουλου και πρόσθεσε πως «στη Νέα Δημοκρατία δεν περισσεύει κανείς. Προσωπικά, αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης. Θα μετανιώσουμε, όμως, αν συνεχίσουμε να έχουμε την πλάτη γυρισμένη στην κοινωνία. Όλες οι άλλες σκέψεις είναι εκ του πονηρού».

    Ως προς τη δική του υποψηφιότητα, είπε ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος και σημείωσε: «Θα μείνω μέχρι το τέλος γιατί έμαθα να πολεμάω. Θα μείνω γιατί είμαι πολύ σκληρό καρύδι για να πεθάνω πολιτικά».

    Ο κ. Π. Ψωμιάδης θα επισκεφθεί αύριο, στις 19.00, τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της ΟΝΝΕΔ, στο πλαίσιο του διαλόγου με αφορμή την εκλογή προέδρου του κόμματος. Ο κ. Ψωμιάδης θα μιλήσει και σε ραδιοφωνική εκπομπή στο διαδυκτιακό ONNED RADIO.

    [02] Νέα 48ωρη απεργία λιμενεργατών

    Νέα 48ωρη απεργία, που ξεκινά από τις 00.01 και λήγει στις 00.01, μεθαύριο, Τετάρτη, αποφάσισαν σήμερα, ύστερα από πολύωρη συνεργασία τα ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.

    Δήλωση Λ. Κατσέλη

    Σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ να κηρύξει νέα 24ωρη απεργία στο Λιμάνι του Πειραιά η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότηταςκαι Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη έκανε την εξής δήλωση:

    "Αδυνατώ να κατανοήσω τη νομιμοποιητική βάση της σημερινής απόφασης του Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Όπως ανακοίνωσα στους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντησή μας, ο διάλογος μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης ξεκινάει αμέσως. Στο διάλογο αυτό θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τόσο στο ρυθμιστικό και φορολογικό καθεστώς όσο και στα εργασιακά ζητήματα. Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου δεν μπορούν να προαναγγελθούν ούτε να προεξοφληθούν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχει διεθνής σύμβαση κυρωμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, με ισχύ νόμου. Είναι ώρα ευθύνης για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει στη σχετική συζήτηση στη Βουλή το Μάρτιο του 2009, θα εξαντλήσει, μέσα από τον διάλογο, όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από τους όρους της Σύμβασης, το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό δίκαιο, για να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι και οι διασφαλίσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν για τον ΟΛΠ ΑΕ, για τους μετόχους του αλλά και εν γένει για την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας."

    [03] Παρέμβαση Ε.Βενιζέλου για τα Ναυπηγεία

    Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

    «Στις 20.10.2009 μετά τη συνάντησή μου με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Thyssen Group Marine Systems κ. Ηans Cristof Atzpodien για το ζήτημα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού είχα δηλώσει ότι διαφάνηκε η δυνατότητα να οδηγηθούμε σε κοινά αποδεκτή λύση.

    Είχα όμως τονίσει ότι το ζήτημα των υποβρυχίων συνδέεται εκ των πραγμάτων με το ευρύτερο ζήτημα του μέλλοντος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και όλου του ναυπηγικού κλάδου.

    Είχα επίσης τονίσει ότι ως προς το ζήτημα αυτό και στο πλαίσιο των προβλέψεων της σχετικής συμφωνίας ιδιωτικοποίησης με βάση την οποία ο έλεγχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά περιήλθε στην Thyssen Group αναμένεται το ταχύτερο δυνατό η εξειδίκευση των προτάσεων της γερμανικής πλευράς. Είχα άλλωστε τονίσει προς τη γερμανική πλευρά ότι για το μέλλον των ναυπηγείων μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο μία λύση που παρέχει εγγυήσεις επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού βάθους, σοβαρότητας και προοπτικής.

    Είναι προφανές ότι ύστερα από τις επαφές της Thyssen Group με την κυβέρνηση δεν νοείται να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα πριν ενημερωθεί η κυβέρνηση και πριν διασφαλιστεί ότι γίνονται σεβαστοί τόσο οι όροι της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων όσο και οι όροι και οι σκοποί των συμβάσεων κατασκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων.

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τις θέσεις εργασίας και τις εξοπλιστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    [04] "Τηλεπαθητικός" υπολογιστής

    Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν έναν "τηλεπαθητικό" υπολογιστή που μπορεί να αναδημιουργήσει -μέσες άκρες- τις εικόνες που βλέπει ή θυμάται ένας άνθρωπος και να τις εμφανίσει σε μια οθόνη.

    Η συσκευή καταγράφει τα πρότυπα της εγκεφαλικής δραστηριότητας και τα μετατρέπει σε μια κινούμενη εικόνα στην οθόνη. Αν και η ιδέα ενός τηλεπαθητικού μηχανήματος ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορεί κάποια μέρα να αποτελεί πραγματικότητα και μάλιστα να έχει σημαντικές πρακτικές εφαρμογές, π.χ. για τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος.

    Το πρωτοποριακό πείραμα πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζακ Γκάλαντ, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ".

    Οι ερευνητές "καλωδίωσαν" τους εγκεφάλους δύο εθελοντών που παρακολουθούσαν βίντεο και, στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τις καταγραφές της εγκεφαλικής δραστηριότητάς τους (που έγιναν με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας λειτουργικού συντονισμού) για να αναδημιουργήσουν τις εικόνες που οι εθελοντές παρακολουθούσαν. Οι εγκεφαλικές καταγραφές τροφοδοτούνταν σε έναν υπολογιστή, ο οποίος αναζητούσε συσχετίσεις ανάμεσα στα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας και στα χρώματα, τα σχήματα ή τις κινήσεις στην οθόνη όπου παιζόταν το βίντεο. Έτσι το πρόγραμμα του κομπιούτερ, σε επόμενο στάδιο, όταν οι εθελοντές παρακολούθησαν ένα άλλο βίντεο, ήταν σε θέση να "προβλέψει" ή μάλλον να "διαβάσει" σε ένα βαθμό τι έβλεπαν και τι σκέφτονταν και να το αναπαράγει σε μια οθόνη.

    Αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν καθαρό, παρόλα αυτά η καινοτομική τεχνική επέτρεψε σε χονδρικές γραμμές την αναπαραγωγή στην οθόνη ενός άνδρα που φορούσε ένα άσπρο πουκάμισο (ήταν ο κωμικός ηθοποιός Στιβ Μάρτιν), αλλά δεν μπόρεσε να αναπαράγει τις λεπτομέρειες του προσώπου του. Μπόρεσε επίσης να αναπαράγει τη γραμμή του ορίζοντα σε μια πόλη, αλλά όχι το αεροπλάνο που περνούσε στο βάθος.

    Η έρευνα -τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν επισήμως δημοσιευτεί ακόμα- είναι η τελευταία σε μια σειρά μελετών που προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι δυνατό να αποκαλυφθεί σε έναν υπολογιστή τι σκέφτεται κάποιος, κάτι για τον οποίο αρκετοί επιστήμονες παραμένουν από επιφυλακτικοί μέχρι αρνητικοί ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί ποτέ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 November 2009 - 17:30:30 UTC