Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί
  • [02] ΔΕΗ: Σε ισχύ το νυχτερινό τιμολόγιο
  • [03] Συνεχίζονται οι έρευνες από την ΕΛ.ΑΣ.
  • [04] Συντριβή αεροσκάφους στη Ρωσία
  • [05] Ένα περουβιανό νηπιαγωγείο με άρωμα Ελλάδας
  • [06] Τα πρώτα χιόνια...
  • [07] Συμφώνησαν

  • [01] Αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί

    Νέες αυξήσεις ισχύουν από σήμερα στα κόμιστρα των ταξί με υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που είχει υπογραφεί τον περασμένο Απρίλιο.

    Η τιμή της μονής ταρίφας αυξάνεται κατά 12 λεπτά και διαμορφώνεται στα 60 λεπτά ανά χιλιόμετρο. Η τιμή που θα ισχύει ανά χιλιόμετρο στη διπλή ταρίφα είναι 1 ευρώ και 5 λεπτά. Επίσης αυξάνεται και το τηλεφωνικό ραντεβού με χρέωση που θα κυμαίνεται από 3 έως 5 ευρώ.

    [02] ΔΕΗ: Σε ισχύ το νυχτερινό τιμολόγιο

    Σε ισχύ τίθεται και φέτος (όπως κάθε χρόνο) από σήμερα 1η Νοεμβρίου το μειωμένο (νυχτερινό) οικιακό τιμολόγιο με τμηματικό ωράριο της ΔΕΗ (15:30-17:30 και 02:00-08:00).

    Η ΔΕΗ μεανακοίνωση ενημερώνει τους πελάτες της που κάνουν χρήση του μειωμένου (νυχτερινού) οικιακού τιμολογίου με τμηματικό ωράριο (15:30-17:30 και 02:00-08:00) ότι η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, έως 30 Απριλίου 2010.

    Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να απευθυνθούν στα αρμόδια γραφεία ΔΕΗ της περιοχής τους ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.com.gr/Σπίτι/Οικιακά Τιμολόγια/Νυχτερινό Τιμολόγιο Οικιακής Χρήσης).

    [03] Συνεχίζονται οι έρευνες από την ΕΛ.ΑΣ.

    Η οργάνωση «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς-Φράξια Μηδενιστών» ανέλαβε με προκήρυξή της στο Διαδίκτυο, την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει η Μαριέττα Γιαννάκου στα Κάτω Πατήσια. Ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε χύτρα και η πρακτική αυτή παραπέμπει στη συγκεκριμένη οργάνωση.

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής. Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στις μοτοσικλέτες που άφησαν οι δράστες στο Χαλάνδρι, στις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων και στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας.

    Και ενώ εξετάζονται όλα τα σενάρια για την ταυτότητα των δραστών, μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που υπογράφει ως «Ο.Π.Λ.Α.» (Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας ) διεκδικεί την «πατρότητα» του χτυπήματος.

    [04] Συντριβή αεροσκάφους στη Ρωσία

    Μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Ιλιούσιν-76 του Ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών συνετρίβη σήμερα Κυριακή στη ρωσική Άπω Ανατολή, με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria-Novosti.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο της τοπικής μονάδας του ρωσικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, που επικαλείται το πρακτορείο, το αεροσκάφος, με τα 11 μέλη του πληρώματός του, συνετρίβη στις 08:40 τοπική ώρα (01:40 ώρα Ελλάδας), λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Μίρνι.

    "Οι σοροί και των 11 μελών του πληρώματος ανακαλύφθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος", δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Το αεροσκάφος δεν μετέφερε φορτίο, πρόσθεσε.

    Δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή έρευνας που θα επιχειρήσει να διακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος, κατά την ίδια πηγή.

    [05] Ένα περουβιανό νηπιαγωγείο με άρωμα Ελλάδας

    Σε ένα σχολείο, σε μια φτωχική γειτονιά της Λίμα, 250 νήπια με τις γαλανόλευκες στολές και ζωγραφισμένες με μπλε και κόκκινο μαρκαδόρο σημαίες, έφεραν την Ελλάδα και το Περού πιο κοντά και μάλιστα με αφορμή την 28η Οκτωβρίου!

    Στο Περού, η ελληνική παρουσία, καταγράφεται από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της χώρας των Ινκας. Στα επίσημα αρχεία του Περού αναφέρονται ελληνικά ονόματα ακόμη και σε κείμενα που χρονολογούνται από το 1560. Σήμερα στη χώρα ζουν περίπου 40 ελληνικές οικογένειες.

    Από το 2003 η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα νηπιαγωγείο στο Σαν Χουάν ντε Λουρικάνσο (San Juan de Lurigancho) που βρίσκεται μία ώρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, τη Λίμα, σε μια από τις πιο φτωχικές γειτονιές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει βοηθήσει στον εξοπλισμό του σχολείου και στηρίζει τα παιδιά με γραφική ύλη. Το σχολείο ονομάζεται πια "Centro de Educacion Inicial Republica Helenica" και οι ποδιές των παιδιών είναι γαλανόλευκες και έχουν την ελληνική και την περουβιανή σημαία.

    Ο Ελληνας πρέσβης στο Περού, Γιάννης Παπαδόπουλος, επισκέφθηκε το σχολείο με αφορμή την 28η Οκτωβρίου και μια μεγάλη έκπληξη περίμενε την ελληνική αποστολή. Πάνω από 200 νήπια με γαλανόλευκες σημαίες υποδέχτηκαν θερμά τους Ελληνες επισκέπτες, ενώ ετοίμασαν και μια ειδική γιορτή με χρώμα Ελλάδας.

    "Είναι υπέροχο να ακούς από τόσα παιδάκια να σε χαιρετούν στα ελληνικά, να κρατούν ελληνικές σημαίες τις οποίες τα ίδια τα παιδιά τις έφτιαξαν, να ακούς τον εθνικό μας ύμνο, να τρέχουν να σε αγκαλιάσουν, να δείχνουν την αγάπη τους. Είναι από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχω ζήσει", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ελληνας πρέσβης, Γιάννης Παπαδόπουλος.

    Τα γαλανόλευκα κιόσκια του σχολείου, και αυτά δωρεά του ελληνικού κράτους, θυμίζουν τις θέσεις των επισήμων στις παρελάσεις. Θα μπορούσε να είναι μια σχολική γιορτή σε κάποιο ελληνικό νηπιαγωγείο, μια παρέλαση σε κάποια ελληνική πόλη, αλλά αν κοιτάξεις γύρω σου, το σκονισμένο τοπίο από την άμμο της ερήμου και τα ασοβάντιστα σπίτια στο χρώμα του τούβλου, συνειδητοποιείς ότι είσαι σε μια από τις φτωχογειτονιές της Λίμα.

    Στην αυλή του σχολείου όμως η εικόνα είναι διαφορετική. Αρωμα Ελλάδας από μαθητές και δασκάλους που θέλησαν να ευχαριστήσουν με αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα για την βοήθεια της.

    "Η Ελλάδα βοηθά ένα σχολείο σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Λίμα. Τα παιδιά και εμείς οι δάσκαλοι σας ευχαριστούμε και σας νιώθουμε σαν ένα κομμάτι της οικογένειάς μας. Ισως να ακούγεται παράξενο, αλλά σε αυτή τη γειτονιά η Ελλάδα ζει πια μέσα σε όλες τις φαμίλιες, αφού χρόνια τώρα τα παιδιά από τα πρώτα τους χρόνια στο σχολείο, μαθαίνουν ότι οι Ελληνες είσαστε σαν αδέρφια μας", δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου Olinda Florentina Vasquez Rojas στο συνεργάτη του ΑΠΕ - ΜΠΕ, Δημήτρη Παρούση.

    Στην ελληνική αποστολή ήταν και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Λατινικής Αμερικής, με έδρα το Μπουένος Αιρες, Γιώργος Παππάς. "Το γραφείο μας δραστηριοποιείται εδώ και 14 μήνες και αποστολή μας είναι η στήριξη και προώθηση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού μας σε αυτή την "ξεχασμένη" ήπειρο. Εμεινα έκπληκτος από την υποδοχή των παιδιών και αυτό αποδεικνύει έμπρακτα για άλλη μια φορά, πόσο φιλέλληνες είναι οι λαοί της Λατινικής Αμερικής. Η παρουσία μου στο Περού έχει ως στόχο την ίδρυση ενός ελληνικού πολιτιστικού κέντρου και γι΄ αυτό έχουμε πραγματοποιήσει επαφές με τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας του Περού καθώς και συναντήσεις με πανεπιστήμια της χώρας για την προοπτική δημιουργίας μιας έδρας ελληνικών σπουδών", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιώργος Παππάς.

    Οι Ελληνες του Περού τίμησαν την 28η Οκτωβρίου στην ελληνική εκκλησία της Λίμα, σε μια μικρή και σεμνή τελετή.

    (Ο Δημήτρης Παρούσης εδώ και τρία χρόνια πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου, αναζητώντας «χαμένους» Ελληνες. Περισσότερα στο www.godimitris.gr ).

    [06] Τα πρώτα χιόνια...

    Με χειμωνιάτικο μανδύα φεύγει ο Οκτώβριος, καθώς κύμα κακοκαιρίας πλήττει ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο και τους θυελλώδεις βοριάδες.

    Στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα χιόνια, ενώ χιόνια αναμένονται και στην Πάρνηθα.

    Οι βοριάδες, τοπικά στο Αιγαίο φτάνουν τα 8 και 9 μποφόρ. Ύφεση θα παρουσιάσει σήμερα η κακοκαιρία και θα περιοριστεί στα ανατολικά και νότια, με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες στο Αιγαίο. Ωστόσο, θα συνεχιστούν οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίου, που κατά τόπους θα φτάσουν τα 9 μποφόρ. Ανόδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τρίτη.

    [07] Συμφώνησαν

    Μόλις ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας θα συγκληθεί έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής προκειμένου να ορισθούν οι προσωπικότητες που θα αναλάβουν τα νέα αξιώματα που προβλέπει αυτή, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Γιαν Φίσερ διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι "είναι βέβαιο πως ο τσέχος πρόεδρος θα υπογράψει" μετά τον συμβιβασμό που επετεύχθη στη διάρκεια του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής.

    "Πιστεύω ότι θα το πράξει αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Σας πληροφορώ ότι ο τσέχος πρόεδρος θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 3 ως τις 8, αλλά έχω βάσιμες ελπίδες ότι θα υπογράψει πριν ανέβει τη σκάλα" του αεροπλάνου, τόνισε.

    Παράλληλα, η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον ίδιο υποψήφιο για την προεδρία της ΕΕ μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "δεν διαφαίνεται καμμία οριστική τάση", ενώ οι πιθανότητες του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ να καταλάβει το αξίωμα του προέδρου της ΕΕ μοιάζουν ολοένα και πιο ισχνές.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, επανέλαβε ότι "δεν είναι υποψήφιος" για το αξίωμα, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο "να γίνει μια ημέρα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 November 2009 - 7:30:28 UTC