Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «"Πράσινες" επενδύσεις απέναντι στην κρίση»
  • [02] Συνεδριάζει, αύριο, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ

  • [01] «"Πράσινες" επενδύσεις απέναντι στην κρίση»

    Πρόταση για να συνδυασθούν οι προσπάθειες εξόδου από την οικονομική κρίση, με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πρόταση την οποία υποστήριξε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η πρόταση αφορά στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων για την πράσινη οικονομία, για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ύφεσης και των ελλειμμάτων.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για την εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι ο φόρος επί των διεθνών συναλλαγών, η έκδοση πράσινων ομολόγων και ο φόρος στον άνθρακα.

    Από κοινού με τον κ. Γκ. Μπράουν ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσαν πρόταση για μια νέα στρατηγική ανάπτυξης, με νέες θέσεις εργασίας.

    Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να κάνει σοβαρές τομές, όπως στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και στη φορολογία, με σοβαρή αναδιανομή και ένα πακέτο τόνωσης για τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Η ελληνική πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αξιόπιστη αλλά αυτό για το οποίο αναρωτιούνται οι Ευρωπαίοι ύστερα από όσα γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια είναι αν η χώρα μας θα μπορέσει να το τηρήσει, είπε.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη, το οποίο μπορεί να φέρει ένταση του κύματος λαθρομετανάστευσης.

    Επίσης, δήλωσε ικανοποιήμενος από τη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου συμπερασμάτων που καλεί την Τουρκία να συνεργαστεί και να εφαρμόσει το πρωτοκολο επανεισδοχής.

    Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι τίθεται ένα τέλος σε μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας, ενώ παράλληλα ανοίγονται προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση, όπως με την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

    Σχετικά, εξ άλλου, με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της γείτονος Ν. Γκρούεφσκι έκανε καθαρή τη θέση της Ελλάδας, ενώ ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια είναι η επίλυση του ζητήματος με το όνομα.

    Για την τρομοκρατία

    Τα πρόσφατα τρομοκρατικά κτυπήματα βρίσκουν ενωμένη την ελληνική κοινωνία,δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Και πρόσθεσε ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τυφλή δολοφονική βία, που σημαδεύει απλούς, αλλά και ένστολους πολίτες.

    Όλοι μαζί, τόνισε, μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον κύκλο του αίματος, που υπονομεύει ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και ταυτόχρονα βλάπτει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

    Απέναντι στη βία, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προτάσσουμε περισσότερη δημοκρατία και σεβασμό στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

    Για μας, πρόσθεσε, η ευνομία σημαίνει ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι η ζωή, η περιουσία και οι ελευθερίες.

    Ο πρωθυπουργος εξήρε επίσης την υπεύθυνη, όπως είπε, στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην οποία απέδωσε ιδιαίτερη σημασία.

  • ** Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Λονδίνο προκειμένου να συναντηθεί με το Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν και τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής

    Σε αποφάσεις για τα θεσμικά ζητήματα της ΕΕ που θα προκύψουν μετά την επικείμενη επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, τις κλιματικές αλλαγές, την οικονομία και τη λαθρομετανάστευση κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ειδικότερα, στα συμπεράσματά τους οι β27β αναφέρουν τα εξής:

    ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ικανοποίησαν ουσιαστικά το αίτημα του Τσέχου Προέδρου Βάκλαβ Κλάους, για εξαίρεση της χώρας του από την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξέλιξη η οποία εκτιμάται πως ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της νέας επικαιροποιημένης Συνθήκης της Λισαβόνας.

    Αναλυτικότερα, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση που διατύπωσε η Τσεχία, θα επισυνάψουν πρωτόκολλο στη Συνθήκη το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει πως βο τίτλος, το προοίμιο και το διατακτικό του πρωτοκόλλου θα τροποποιηθούν κατά τρόπο ώστε να αναφέρονται στην Τσεχική Δημοκρατία υπό τους ίδιους όρους με τους οποίους αναφέρονται και στην Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειοβ.

    Το τελευταίο εμπόδιο που απομένει και το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί, είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τσεχίας, στο οποίο έχουν προσφύγει γερουσιαστές του κόμματος του κ. Κλάους, θεωρώντας ότι η συνθήκη οδηγεί σε ευρωπαϊκό υπερκράτος πλήττοντας την εθνική κυριαρχία της Τσεχίας. Τόσο στις Βρυξέλλες όσο στους κόλπους της τσεχικής κυβέρνησης επικρατεί η άποψη ότι η προσφυγή θα απορριφτεί, κάτι που είχε γίνει και πριν από λίγους μήνες σε άλλη σχετική προσφυγή.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Τσέχος Πρόεδρος ζητούσε την εξαίρεση της χώρας του από τις διατάξεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, προκειμένου να αποφύγει στο μέλλον προσφυγές από οικογένειες Σουηδών που είχαν εκδιωχτεί από την Τσεχία μετά το τέλος του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου ως συνεργάτες των ναζί.

    Εξ άλλου, ενόψει της έναρξης ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπογράφει την έκθεση της Σουηδικής Προεδρίας σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Επίσης, καλεί τον μελλοντικό Ύπατο Εκπρόσωπο να υποβάλει πρόταση για την ίδρυση της ΕΥΕΔ το ταχύτερο δυνατόν, μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβώνας, προκειμένου να εκδοθεί από το Συμβούλιο το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2010.

    Η Συνθήκη θα τεθεί άμεσα σε ισχύ αμέσως μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τσεχίας, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις 3 Νοεμβρίου.

    ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Λίγες εβδομάδες πριν από τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τελικά συμπεράσματά του δηλώνει ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη περισσότερο από ποτέ να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και να συντελέσει στην επίτευξη παγκόσμιας, φιλόδοξης και συνολικής συμφωνίας.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα μέρη να ενστερνιστούν το στόχο μείωσης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου και να συμφωνήσουν για τις κατά 50% τουλάχιστον παγκόσμιες μειώσεις των εκπομπών και τις κατά 80-95% τουλάχιστον, συνολικές μειώσεις των εκπομπών των αναπτυγμένων χωρών, έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

    Για το σκοπό αυτό οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν σήμερα ότι η ΕΕ θα προχωρήσει έως το 2020 σε μείωση κατά 30% των ρύπων, έναντι των επιπέδων του 1990, ως υπό όρους προσφορά σε μια παγκόσμια συνολική συμφωνία για την περίοδο μετά το 2012, υπό τον όρο ότι και άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα δεσμευθούν για ανάλογες μειώσεις εκπομπών και ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα συμβάλουν επαρκώς, ανάλογα με τις ευθύνες και τις δυνατότητες που τους αντιστοιχούν.

    Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να μειώσουν τους ρύπους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι χρειάζεται βαθμιαία πλην σημαντική αύξηση των πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτικών ροών και πως η ΕΕ είναι πρόθυμη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στην παγκόσμια προσπάθεια.

    Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το συνολικό πρόσθετο κόστος για τη μείωση των ρύπων στις αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να ανέλθει ετησίως μέχρι το 2020 σε περίπου 100 δισ. Ευρώ. Το κόστος αυτό θα πρέπει να καλυφθεί μέσω: των ίδιων προσπαθειών των αναπτυσσόμενων χωρών, της διεθνούς αγοράς διοξειδίου του άνθρακα και της διεθνούς δημόσιας χρηματοδότησης.

    Επίσης, το Ευρωπαικό Συμβούλιο τονίζει ότι το συνολικό ύψος της απαιτούμενης διεθνούς δημόσιας στήριξης ενδέχεται να κυμανθεί από 22 ως 50 δισ. Ευρώ ετησίως έως το 2020, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιό είναι το ποσό χρηματοδότησης που αναλογεί στην ΕΕ.

    Επιπλέον, οι 27 ηγέτες στα συμπεράσματά τους αναφέρουν ότι όλες οι χώρες, εκτός από τις λιγότερο αναπτυγμένες, θα πρέπει να συνεισφέρουν στη διεθνή δημόσια χρηματοδότηση μέσω μιας συνολικής παγκόσμιας κλείδας κατανομής, βασιζόμενης στα επίπεδα εκπομπών και στο ΑΕΠ της κάθε χώρας.

    Τέλος, οι β27β τονίζουν ότι εφόσον συναφθεί φιλόδοξη συμφωνία στην Κοπεγχάγη, τα τρία πρώτα έτη (2010-2012) θα απαιτείται ετήσια παγκόσμια χρηματοδότηση ύψους 5-7 δις. Ευρώ.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Προτεραιότητα στα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας συμφώνησαν πως πρέπει να δώσουν οι β27β, παρά την εκτίναξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

    Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας φτάνει στο τέλος της, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταθεροποιούνται και το αίσθημα εμπιστοσύνης αποκαθίσταται. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η αύξηση των επιπέδων της ανεργίας δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. βΟι πολιτικές στήριξης δεν θα πρέπει να αποσυρθούν έως ότου η ανάκαμψη διασφαλιστεί πλήρωςβ, τονίζουν οι β27β στα συμπεράσματά τους.

    Συνεχίζοντας, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας συντονισμένης στρατηγικής εξόδου από τις πολιτικές στήριξης της οικονομίας, όταν σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο Ecofin να υποβάλουν την έκθεση για τις στρατηγικές εξόδου στη σύνοδο του Δεκεμβρίου του 2009.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της απασχόλησης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι αναμένεται μάλλον να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και τονίζει ότι απαιτείται διαρκής πολιτική δέσμευση για ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας. βΑπαιτούνται μέτρα για την αποτροπή της παγίωσης των μεγάλων ποσοστών ανεργίας, εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα απασχόλησης και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μακροπρόθεσμαβ, αναφέρουν οι β27β στα συμπεράσματά τους. Παράλληλα, τονίζουν ότι θα πρέπει να προωθηθούν πολιτικές κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας.

    Εξ άλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι προέχει να συνεχιστούν ταχέως οι εργασίες για τη σύσταση των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών για τη μικροπροληπτική εποπτεία και για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικών Κινδύνων για τη μακροπροληπτική εποπτεία.

    Τέλος, οι β27β σημειώνουν ότι το Δεκέμβριο του 2009 το Συμβούλιο Ecofin θα πρέπει να συμφωνήσει, ύστερα από περαιτέρω πολιτικό προβληματισμό, για μια άρτια δέσμη για τη συγκρότηση νέου εποπτικού μηχανισμού της ΕΕ.

    ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης, οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να υπάρξει μια αποφασιστική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση με διαρκή και συντονισμένη δράση. Παράλληλα, βεκφράζεται ικανοποίηση για τον ενισχυμένο διάλογο σε θέματα μετανάστευσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και ζητείται να ληφθούν ταχέως συγκεκριμένα μέτρα, κυρίως όσον αφορά την επανεισδοχή και τον έλεγχο των συνόρωνβ.

    Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπογραμμίζεται ακόμη ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της FRONTEX με έμφαση :

    -Στην προπαρασκευή κοινών επιχειρησιακών διαδικασιών που θα περιέχουν σαφείς κανόνες συμμετοχής για τις κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα.

    -Στην αυξημένη επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ της FRONTEX και των χωρών προέλευσης και διέλευσης.

    -Στη διερεύνηση της δυνατότητας τακτικής ναύλωσης σκαφών, με χρηματοδότηση από την FRONTEX για κοινές πτήσεις επιστροφής.

    Τέλος, το κείμενο των συμπερασμάτων υπογραμμίζεται η σημασία των συμφωνιών επανεισδοχής ως εργαλείο για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

    [02] Συνεδριάζει, αύριο, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ

    Διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος από την κομματική βάση της ΝΔ, συζήτησε στη σημερινη της συνεδρίαση η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου.

    Η Οργανωτική Επιτροπή, που μένει στην προηγούμενη απόφασή της η οποία συμπεριελήφθη στην πρόταση προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, δεν μπήκε καν στη συζήτηση επί των διαφορετικών προτάσεων των υποψηφίων για την ηγεσία, σε σχέση με τη συμμετοχή μελών ή φίλων του κόμματος.

    Στην πρότασή της προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής η Οργανωτική Επιτροπή αναφέρει:

    "Η ψηφορία για την εκλογή Προέδρου του κόμματος μετά την τροποποιηση του Καταστατικού θα γίνει αργότερο μέχρι την 14/12/2009.

    Τα μέλη του κόμματος και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη εγγράφονται αδιακρίτως εκ νέου και καταχωρίζονται αυτομάτως στη νέα βάση μελών του κόμματος με την χρήση ειδικού on line συστήματος. Οσοι εγγράφονται με τον τρόπο που ορίζεται ανωτέρω, ψηφίζουν την ίδια στιγμή και με την χρησιμοποίηση του ίδιου συστήματος ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής που επέβλεψε την εγγραφή τους, με την επίδειξη δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης. Η ψηφοφορία θα γίνει με κάλπη και με τόσα ψηφοδέλτια όσοι και οι υποψήφιοι".

    Διαφορετική πρόταση έχει καταθέσει ο Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος προτείνει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία και νυν μέλη τα οποία θα καταγράφονται σε λίστα στο προοίμιο της οποίας θα υπάρχει αναφορά ότι ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες της παράταξης.

    Σημειώνεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια σύγκλισης όλων των υποψηφίων σε κοινή πρόταση έτσι ώστε να μην χρειαστεί να γίνει ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Στο μεταξύ, με περιοδείες συναντήσεις και ομιλίες οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, συνεχίζουν τη μάχη τους, ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση σχετικά με τις διαδικασίες της εκλογής νέου αρχηγού.

    Αύριο, ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με αντικείμενο την έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του κόμματος.

    Να ψηφίσουν και οι φίλοι της Ν.Δ. στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος ζήτησαν οι υποψήφιοι πρόεδροι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του νομάρχη Θεσσαλονίκης.

    «Το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών ήταν «αλλάξτε τα όλα κι αλλάξτε κι εσείς» και η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, που θα οδηγήσει και στην επανίδρυση της Ν.Δ., είναι το άνοιγμα και πάλι προς την κοινωνία», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Ένα κόμμα για να μπορέσει να υπάρξει πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», είπε και υπογράμμισε πως η πρόταση του υποβλήθηκε με σαφήνεια κι έτυχε της κοινωνικής υποδοχής. «Θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι διάπλατα οι πόρτες και ο μόνος τρόπος είναι να μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι κατά τρόπο οργανωμένο και συστηματικό, πάντοτε κάτω από μια βασική αρχή. Όλες και όλοι που θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση θα αποδέχονται τις αρχές και τις αξίες της παράταξης», εξήγησε.

    Τόνισε ακόμα την ανάγκη να ανανεωθούν τα μητρώα των κομματικών οργανώσεων, να επιστρέψουν όσοι απομακρύνθηκαν και όσοι φίλοι απογοητεύθηκαν. Να ξεκινήσουν τώρα οι μεγάλες βαθιές τομές και αλλαγές στη Ν.Δ.

    Παράλληλα είπε ότι προέχει η ισχυροποίηση των δεσμών φιλίας, αλληλεγγύης και συνοχής της παράταξης. «Ανήκουμε όλοι στην ίδια παράταξη, στην ίδια οικογένεια. Την επομένη των εκλογών θα είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί στο πλευρό του νέου αρχηγού», επισήμανε.

    Ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε ότι «πρέπει να αφήσουμε τα κομματικά στεγανά, να αγγίξουμε τις ψυχές της κοινωνίας και των πολιτών. Εξάλλου, οι φίλοι πολλές φορές είναι καλύτεροι από τα αδέλφια μας».

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο που η Κ.Ε. της Ν.Δ. απορρίψει την πρόταση να ψηφίσουν και οι φίλοι ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Μην προκαταλαμβάνετε την άποψη και τη θέση που θα καλλιεργηθεί μέσα από ένα διάλογο στην Κ.Ε. Τα μέλη της Κ.Ε. είναι μαχητές αυτής της παράταξης που όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή και αισθάνθηκαν ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να αρθρώσουν λόγο και άποψη».

    Ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και μίλησε σε εκδήλωση με τη συμμετοχή μελών και στελεχών της Ν.Δ.

    Όπως ανακοινώθηκε, η προεκλογική συγκέντρωση του Δ. Αβραμόπουλου στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί για τις 23 Νοεμβρίου.

    Η διεύρυνση της Ν.Δ. προς τα Δεξιά και προς το Κέντρο, ώστε να γίνει η μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη, είναι ο στόχος της υποψήφιας Ντόρας Μπακογιάννη, όπως είπε η ίδια σε συνομιλία που είχε με μέλη και στελέχη της Ν.Δ. στη Χαλκιδική.

    Έστειλε μήνυμα πανστρατιάς σε όλους όσοι απογοητεύθηκαν, θύμωσαν ή ψήφισαν άλλο κόμμα και τόνισε την ανάγκη να ξαναγίνει η Ν.Δ. αξιόπιστο κόμμα.

    Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «τα πρώτα της βήματα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Τα πρώτα βήματα δείχνουν ότι δεν έχουν σχεδιασμό στρατηγική και στόχο. Η Ν.Δ. πρέπει να είναι έτοιμη να δώσει τις μάχες της στη Βουλή και την κοινωνία για να προστατέψει τους πολίτες και ταυτόχρονα να ετοιμάσει τη νέα κυβερνητική της πρόταση.».

    «Η ενότητα της Ν.Δ. είναι δεδομένη. Οποιος ή όποια εκλεγεί πρόεδρος θα είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά», τόνισε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση πολιτικών του φίλων, μελών και στελεχών της Ν.Δ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς».

    Για τη Ν.Δ. είπε ότι "πρέπει να γίνει ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, όπως τα αντίστοιχα της Ευρώπης και γι αυτό χρειάζεται ανανέωση της ιδεολογικής της ταυτότητας, χωρίς αλλαγές στα σύμβολά της. Να ξαναφτιάξουν σχολές κομματικών στελεχών και να ψάξουν για τους άξιους".

    Τάχθηκε κατά των μηχανισμών και ζήτησε να έρθει το κόμμα πιο κοντά στην κοινωνία, διότι σε παγκόσμιο επίπεδο καμιά οργάνωση δεν κατάφερε να σταθεί στα πόδια της αποκομμένη από την κοινωνία ή θεωρώντας τους μηχανισμούς ως κοινωνία.

    Για τον Κώστα Καραμανλή σχολίασε ότι είναι «ιστορική αδικία» αυτό που συνέβη και θα μείνουν ως «ιστορική δικαίωση» όσα είπε προεκλογικά.

    Στις Σέρρες ο Αντ.Σαμαράς

    Τις Σέρρες επισκέφθηκε ο υποψήφιος για την αρχηγία της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε με μέλη της ΝΟΔΕ Σερρών και πραγματοποίησε ομιλία σε ξενοδοχείο της πόλης.

    Μετά την συνάντηση με τα μέλη της Νομαρχιακής Οργάνωσης δήλωσε: «Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν απόψεις και θέσεις γύρω από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο, που είναι το πως θα μπορέσουμε να επανασυντάξουμε μια τραυματισμένη Νέα Δημοκρατία, τόσο στο επίπεδο της οργάνωσης, όσο και στο ζήτημα της ιδεολογικής ανασύνταξης και της απαραίτητης ενότητας και συσπείρωσης που υπάρχει τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση». Ο κ. Σαμαράς συμπλήρωσε ότι «στη Νέα Δημοκρατία από το 1976 αγωνίζομαι με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή και με την επιστροφή μου με το νέο πρόεδρο Κώστα Καραμανλή».

    Κατά την ομιλία του ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας ότι τον σημάδεψε η παρουσία του και το παράδειγμά του. «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έμαθε να βάζουμε πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον» τόνισε ενώ αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή επεσήμανε ότι «γρήγορα θα δικαιωθεί».

    Όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα ο κ. Σαμαράς είπε ότι στα ζητήματα που αφορούν τις «κόκκινες γραμμές» για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, οι θέσεις του είναι γνωστές.

    Στην ομιλία του κ. Σαμαρά παραβρέθηκε και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Αχιλλέας Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε ότι «το κόμμα έχει μια ιστορία, μια συνέχεια και μια συνέπεια. Όποιος μπορεί να εκφράσει αυτή την άποψη έχει την αγάπη όχι μόνο τη δική μου, αλλά και όλων των νεοδημοκρατών».

    Ο Λ. Ζαγορίτης για τη διαδικασία στην ΚΕ του κόμματος

    Ο Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου, για την τροποποίηση του Καταστατικού του κόμματος σχετικά με την εκλογή Προέδρου τόνισε πως το θέμα του τρόπου εκλογής είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.

    Θα υπάρξει στη συνεδρίαση μια συγκροτημένη εισήγηση από τον κ. Δ. Σιούφα, η οποία θα βασίζεται στη συμφωνία των 4 υποψηφίων, είπε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι "από εκεί και πέρα, μπορεί ο καθένας να καταθέσει την όποια άλλη πρόταση επιθυμεί, να γίνει συζήτηση, να τοποθετηθεί όποιος θέλει".

    Στη συνέχεια, είπε, θα ληφθεί απόφαση.

    Η πλειοψηφούσα πρόταση - η απόφαση, δηλαδή - θα μπει στο Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου ως εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής για εκλογή του νέου Προέδρου. Η τελική απόφαση ανήκει στο Συνέδριο, που είναι και το κυρίαρχο σώμα, πρόσθεσε ο Λ. Ζαγορίτης.

    Ήδη, είπε, έχουν σταλεί στα μέλη της ΚΕ τα σχετικά κείμενα, προκειμένου να ενημερωθούν και να τα λάβουν υπόψη σε τυχόν παρέμβασή τους.

    Η Ρηγίλλης ξεκαθάρισε και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση του on line συστήματος για την υποστήριξη της διαδικασίας της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση.

    Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, απευθύνθηκε σε σειρά εταιρειών οι οποίες είναι σε θέση να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο έργο μεταξύ των οποίων και η "Singular Logic", η οποία όμως από την αρχή προέβαλε επιφυλάξεις για την ανάληψη του συγκεκριμένου έργου πριν καν τεθούν αναλυτικά οι παράμετροί του.

    Οι βασικοί λόγοι που επικαλέστηκε η εταιρεία είχαν σχέση με τη στρατηγική της και με την δυσκολία στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να υλοποιήσει ένα σύνθετο έργο. Η Νέα Δημοκρατία, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν αντιμετωπίζει δυσχέρεια στην ανεύρεση ειδικευμένων εταιρειών που να έχουν την τεχνολογική και οργανωτική επάρκεια για να υλοποιήσουν το έργο. Εντός των προσεχών ημερών θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες. Επισημαίνεται τέλος ότι οι προδιαγραφές του έργου on line υποστήριξης της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου είναι αυτονόητο ότι τίθενται αποκλειστικά και μόνο από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 October 2009 - 17:30:31 UTC