Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής"
  • [02] Στη μάχη οι υποψήφιοι, ενόψει της εκλογής
  • [03] Ο Π. Γερουλάνος στο Μουσείο Ακρόπολης
  • [04] "Βούληση για διαφάνεια"

  • [01] "Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής"

    Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές θέλουν μια Ευρώπη της συνοχής, προτεραιότητα της οποίας θα είναι ο πολίτης, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν πολιτικές που θα δώσουν δουλειές για όλους, στηρίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μια ευρωπαϊκή κοινωνία, η οποία θα κοιτάζει τον άνθρωπο.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην Πράσινη Ανάπτυξη, τονίζοντας ότι μέσα από αυτή και ενόψει των μεγάλων αποφάσεων, που θα ληφθούν στην Κοπεγάχη, θα δημιουργηθεί ένας μοχλός και μια ευκαιρία, ώστε να μπορέσουν οι σοσιαλιστές να πάρουν σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

    Οι αποφάσεις αυτές, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα αφορούν στο μέλλον της ανάπτυξης και θα δώσουν δουλειές, θα δημιουργήσουν την κοινωνική συνοχή και μια πιο ανθρώπινη και κοινωνική Ευρώπη.

    Σκοπός της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ήταν ο συντονισμός μεταξύ των Ευρωπαίων προοδευτικών ηγετών για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής.

    Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, οι προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και η Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται αργότερα να έχει,στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ολιγόλεπτη άτυπη συνάντηση γνωριμίας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο μιας διπλωματίας πρωτοβουλιών η οποία δημιουργεί ευκαιρίες, τις οποίες η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει.

    Στη συνέχεια ο Γ. Α. Παπανδρέου θα πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, μετά τη λήξη της οποίας θα παρακαθίσει, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε δείπνο εργασίας.

    Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώνονται αύριο το μεσημέρι.

    Τα θεσμικά ζητήματα της ΕΕ που θα προκύψουν μετά την επικείμενη επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, οι κλιματικές αλλαγές, η οικονομία και η λαθρομετανάστευση θα είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των 27 αρχηγών.

    [02] Στη μάχη οι υποψήφιοι, ενόψει της εκλογής

    Με περιοδείες συναντήσεις και ομιλίες οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, συνεχίζουν τη μάχη τους, ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση σχετικά με τις διαδικασίες της εκλογής νέου αρχηγού.

    Το Σάββατο, ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με αντικείμενο την έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του κόμματος.

    Στην πρόταση του να ψηφίσουν για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ, όχι μόνο τα μέλη του κόμματος αλλά και εκείνοι που πρόσκεινται ιδεολογικά στις αξίες της παράταξης, επέμεινε ο υποψήφιος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Σε ότι αφορά το κλίμα ενόψει των εκλογών επισήμανε: «Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι η ΝΔ, σαν ξεπεράσει αυτή τη μεταβατική περίοδο, θα ανοίξει και πάλι τον ορίζοντα της. Σε αυτή τη διαδρομή όλοι μας είμαστε εγγυητές της ενότητας της. Και δεν θα επιτρέψουμε σε τίποτα και σε κανέναν να μας διαιρέσει»

    Η διεύρυνση της Ν.Δ. προς τα Δεξιά και προς το Κέντρο, ώστε να γίνει η μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη, είναι ο στόχος της υποψήφιας Ντόρας Μπακογιάννη, όπως είπε η ίδια σε συνομιλία που είχε με μέλη και στελέχη της Ν.Δ. στη Χαλκιδική.

    Έστειλε μήνυμα πανστρατιάς σε όλους όσοι απογοητεύθηκαν, θύμωσαν ή ψήφισαν άλλο κόμμα και τόνισε την ανάγκη να ξαναγίνει η Ν.Δ. αξιόπιστο κόμμα.

    Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «τα πρώτα της βήματα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Τα πρώτα βήματα δείχνουν ότι δεν έχουν σχεδιασμό στρατηγική και στόχο. Η Ν.Δ. πρέπει να είναι έτοιμη να δώσει τις μάχες της στη Βουλή και την κοινωνία για να προστατέψει τους πολίτες και ταυτόχρονα να ετοιμάσει τη νέα κυβερνητική της πρόταση.».

    «Η ενότητα της Ν.Δ. είναι δεδομένη. Οποιος ή όποια εκλεγεί πρόεδρος θα είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά», τόνισε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση πολιτικών του φίλων, μελών και στελεχών της Ν.Δ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς».

    Για τη Ν.Δ. είπε ότι "πρέπει να γίνει ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, όπως τα αντίστοιχα της Ευρώπης και γι αυτό χρειάζεται ανανέωση της ιδεολογικής της ταυτότητας, χωρίς αλλαγές στα σύμβολά της. Να ξαναφτιάξουν σχολές κομματικών στελεχών και να ψάξουν για τους άξιους".

    Τάχθηκε κατά των μηχανισμών και ζήτησε να έρθει το κόμμα πιο κοντά στην κοινωνία, διότι σε παγκόσμιο επίπεδο καμιά οργάνωση δεν κατάφερε να σταθεί στα πόδια της αποκομμένη από την κοινωνία ή θεωρώντας τους μηχανισμούς ως κοινωνία.

    Για τον Κώστα Καραμανλή σχολίασε ότι είναι «ιστορική αδικία» αυτό που συνέβη και θα μείνουν ως «ιστορική δικαίωση» όσα είπε προεκλογικά.

    «Είμαστε αδέλφια όλοι. Ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία και είμαι βέβαιος ότι θα τερματίσουμε όλοι μαζί», τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Π. Ψωμιάδης και πρόσθεσε: «Για μένα δεν είναι μόνο θέμα διαδοχής. Είναι θέμα να ανοιχτούμε στην κοινωνία γιατί αυτή η κοινωνία θα έρθει για μια ακόμη φορά να αγκαλιάσει τη Ν.Δ.».

    Ο Λ. Ζαγορίτης για τη διαδικασία στην ΚΕ του κόμματος

    Ο Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου, για την τροποποίηση του Καταστατικού του κόμματος σχετικά με την εκλογή Προέδρου τόνισε πως το θέμα του τρόπου εκλογής είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.

    Θα υπάρξει στη συνεδρίαση μια συγκροτημένη εισήγηση από τον κ. Δ. Σιούφα, η οποία θα βασίζεται στη συμφωνία των 4 υποψηφίων, είπε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι "από εκεί και πέρα, μπορεί ο καθένας να καταθέσει την όποια άλλη πρόταση επιθυμεί, να γίνει συζήτηση, να τοποθετηθεί όποιος θέλει".

    Στη συνέχεια, είπε, θα ληφθεί απόφαση.

    Η πλειοψηφούσα πρόταση - η απόφαση, δηλαδή - θα μπει στο Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου ως εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής για εκλογή του νέου Προέδρου. Η τελική απόφαση ανήκει στο Συνέδριο, που είναι και το κυρίαρχο σώμα, πρόσθεσε ο Λ. Ζαγορίτης.

    Ήδη, είπε, έχουν σταλεί στα μέλη της ΚΕ τα σχετικά κείμενα, προκειμένου να ενημερωθούν και να τα λάβουν υπόψη σε τυχόν παρέμβασή τους.

    [03] Ο Π. Γερουλάνος στο Μουσείο Ακρόπολης

    Το εκατομμυριοστό εισιτήριο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης παρέλαβε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, που επισκέφθηκε το Μουσείο για πρώτη φορά με τη νέα του ιδιότητα.

    Για συγκλονιστική ανταπόκριση του κόσμου από τον περασμένο Ιούνιο που άνοιξε τις πόρτες του το Μουσείο έκανε λόγο ο υπουργός και τόνισε ότι μέσα από αυτή την ανταπόκριση αποδεικνύονται οι συνέργιες που υπάρχουν μεταξύ πολιτισμού και τουρισμού.

    Επίσης, ο κ. Γερουλάνος συνεχάρη τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου για το μέχρι σήμερα έργο τους.

    [04] "Βούληση για διαφάνεια"

    Το ζήτημα διαφάνειας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια οικονομικά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε, ότι με δεδομένο τη μεγάλη διαφορά που διαπιστώνεται στο έλλειμμα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στο πραγματικό έλλειμμα είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία.

    Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ινστιτούτο Εργασίας (έχει κληθεί να συμμετάσχει και εκπρόσωπος από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών), η οποία θα παραδώσει πριν το τέλος του έτους την αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης, την αξιολόγησή της και παράλληλα θα υποβληθούν προτάσεις βελτίωσης του όλου συστήματος, με σκοπό να έχουμε μια εγκυρότητα ως προς τα στοιχεία, γεγονός που θα είναι χρήσιμο και για τις σχέσεις με τους εταίρους μας.

    Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τα μεγέθη τα οποία αφορούν το 2009 δεν αλλάζουν και η επιτροπή η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα διευκολύνει την πολιτική ηγεσία να αποτιμήσει την κατάσταση να διαπιστώσει πού δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στο παρελθόν και να διασφαλιστεί οτι τα στοιχεία που θα έχουμε θα είναι αξιόπιστα.

    Η απόφαση αυτή του υπουργείου, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δείχνει τη βούληση για διαφάνεια και παρουσίαση των πραγματικών στοιχείων και όχι κουκούλωμα.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε, ότι δεν πρόκειται για απογραφή, γιατί τότε, άλλαξαν οι κανόνες, ενώ τώρα, δεν αλλάζουν οι κανόνες. Αναφερόμενος εξάλλου, στα θέματα προϋπολογισμού είπε ότι το προσχέδιό του θα κατατεθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ μέσα σε μια βδομάδα μια δέκα ημέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την αυτονομία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Επίσης δήλωσε, ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι τηρούν μια στάση αναμονής, ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας και ανάκτηση της αξιοπιστίας αυτής στο χρόνο.

    Για το θέμα της πλήρωσης των θέσεων των γραμματέων στο υπουργείο είπε, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των πέντε γενικών γραμματέων και των τριών ειδικών γραμματέων την προσεχή Δευτέρα, ενώ δεν απέκλεισε την πρόσκληση ενδιαφέροντος και για την κάλυψη θέσεων στις διοικήσεις διαφόρων οργανισμών.

    Εξάλλου, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνουν δήλωσε ότι "δεν υπάρχει απόφαση που να αφορά τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας", επισημαίνοντας ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση είναι να προκαλέσει αναταραχή στην τραπεζική αγορά.

    Αναφερόμενος στον ΟΠΑΠ είπε ότι για τον Οργανισμό αλλά και τις εισηγμένες εταιρίες, στις οποίες έχουν παραιτηθεί οι διοικήσεις τους, θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει άμεση στελέχωσή τους, είτε μέσω γενικών είτε μέσω έκτακτων συνελεύσεων.

    Τέλος, για την απόσυρση των ΙΧ αυτοκινήτων και των νέων τελών κυκλοφορίας είπε ότι αύριο θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ όσοι έχουν αποσύρει τα ΙΧ με το υφιστάμενο καθεστώς, θα αποζημιωθούν με βάση αυτό το καθεστώς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 October 2009 - 17:30:25 UTC