Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην πορεία προς το συνέδριο
  • [02] Συνέντευξη Τύπου για την οικονομία

  • [01] Στην πορεία προς το συνέδριο

    Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ, της 7ης Νοεμβρίου, Δημήτρης Σιούφας αναφερόμενος στα δημοσιεύματα και τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του κόμματος, δήλωσε σήμερα ότι συγκεκριμένη ημερομηνία για τις εκλογές αυτές δεν έχει οριστεί και πρόσθεσε ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2009.

    Ειδικότερα ο κ. Σιούφας τόνισε:

    «Στις 17 Οκτωβρίου, ύστερα από συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Έκτακτου Συνεδρίου ανακοίνωσα ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής απεδέχθη τη συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων για την εκλογή το αργότερο εντός ενός μηνός από το Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, του νέου Προέδρου από τα μέλη του Κόμματος και τους πολίτες που θέλουν να γίνουν μέλη του Κόμματος.

    Διευκρίνισα ότι για να γίνει αυτό απαιτούνται καταστατικές αλλαγές. Και ότι αυτές οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν ύστερα από ομόφωνη απόφαση των υποψηφίων για την προεδρία του Κόμματος και πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία και θα εισηγηθεί τις τροποποιήσεις στο Έκτακτο Συνέδριο ώστε να προχωρήσουμε εντός ενός μηνός από το Έκτακτο Συνέδριο στις εκλογές. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση τόνισα ευθέως ότι δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία για τις εκλογές. Δεν μπορούσε, άλλωστε, να γίνει κάτι τέτοιο αφού παρέμεναν σε εκκρεμότητα θέματα προετοιμασίας της οργάνωσης της σχετικής διαδικασίας.

    Προσθέτω ότι στη συμπληρωματική απόφασή του της 19ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Κόμματος Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι, εφόσον το Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου αποφασίσει την αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν στην εκλογή Προέδρου του Κόμματος, η σχετική διαδικασία, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες, πλέον διατάξεις, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2009.

    Από όλα αυτά προκύπτουν με σαφήνεια δύο και μόνον δεδομένα: Πρώτον ότι συγκεκριμένη ημερομηνία για τις εκλογές δεν έχει οριστεί και δεύτερον ότι όλη η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2009».

    Χθες, ο κ. Σιούφας, με ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Έκτακτου Συνεδρίου απηύθυνε συστάσεις προς τις οργανώσεις του κόμματος να τηρήσουν απόλυτη ουδετερότητα στην πορεία προς την εκλογή αρχηγού έναντι των υποψηφίων.

    «Βρισκόμαστε στην πορεία για το έκτακτο συνέδριο και για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας» δήλωσε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε ότι στην πορεία αυτή, τόσο τα κεντρικά όσο και τα περιφερειακά όργανα του κόμματος έχουν υποχρέωση να λειτουργήσουν με δημοκρατική ευαισθησία και απόλυτη ουδετερότητα απέναντι σε κάθε υποψήφιο - υποψήφια. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι οργανώσεις του κόμματος έχουν υποχρέωση να παρέχουν τις διευκολύνσεις που ενδεχομένως τους ζητηθούν χωρίς διακρίσεις.

    Ο κ. Σιούφας συνέχισε λέγοντας ότι τηρώντας με τρόπο απόλυτο και εμφανή τις αρχές αυτές η Νέα Δημοκρατία θα βγει πιο ισχυρή, με σφυρηλατημένους τους δεσμούς ενότητας και συνοχής. Έκλεισε λέγοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποδειχθούν όλοι και όλες αντάξιοι των περιστάσεων.

    Εξ άλλου σε ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Έκτακτου Συνεδρίου συζητήθηκαν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν εμπροσθέσμως μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της 20ης Οκτωβρίου.

    Όπως ανακοινώθηκε υπεβλήθησαν 110 ενστάσεις εκ των οποίων 37 έγιναν αποδεκτές, 58 απερρίφθησαν και 15 ήταν άνευ αντικειμένου.

    Δηλώσεις Π.Ψωμιάδη

    Τις 50 υπογραφές μελών του συνεδρίου της ΝΔ που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του για τη θέση του προέδρου του κόμματος κατέθεσε σήμερα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου.

    Παράλληλα, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρη Σιούφα εκφράζει την αντίθεση του στη διεξαγωγή debate μεταξύ των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ, διότι, όπως τονίζει, κάτι τέτοιο θα ανέβαζε, ενδεχομένως τις τηλεθεάσεις των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά μοιραία θα οδηγούσε σε όχι θετική εικόνα τoυ κόμματος. Γι' αυτό τον λόγο, προτείνει να διεξαχθεί με την αποκλειστική φροντίδα της Οργανωτικής Επιτροπής οποιαδήποτε συζήτηση για την πραγματοποίηση ή όχι debate,όπως και για τη συμφωνία των σχετικών όρων.

    Επίσης, με επιστολή του προς την ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΗΕΜΘ και το ΕΣΡ,διαμαρτύρεται ότι είναι άνιση η μεταχείριση της δικής του υποψηφιότητας από πολλά ΜΜΕ, καθώς αναφέρονται μόνο σε τρεις υποψηφιότητες και όχι σε τέσσερις.

    [02] Συνέντευξη Τύπου για την οικονομία

    Σήμερα θα διαβιβάσει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα τελικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ξεπερνά το 7% για το 2008 και φθάνει το 12,5% για το 2009.

    Στη συνέντευξη Τύπου όπου ο υπουργός Οικονομικών και ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης παρουσίασαν τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin και των επαφών τους στο Λουξεμβούργο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τι πραγματοποιήθηκε και ποια μέτρα ελήφθησαν (αναποτελεσματικά) για τη μείωση του ελλείμματος το τελευταίο εξάμηνο.

    Στη συνέχεια, περιέγραψε το πότε θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ECOFIN η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ότι τον Ιανουάριο θα διαβιβαστεί το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Με βάση όλα τα ανωτέρω, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN) θα συζητήσει το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο το εάν θα δώσει ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής στην Ελλάδα, για τη μείωση του ελλείμματος. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης, ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι χειρότερη από ότι αναμενόταν και ότι η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2009 θα φθάσει το 1,5%.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν μια χώρα βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ενισχύσει την ανάκαμψη. Βοηθάς, είπε χαρακτηριστικά, όσους έχουν μεγάλη ανάγκη, τους νέους να βρουν εργασία και να δοθεί μια νέα αναπτυξιακή δυναμική μέσω νέων επενδύσεων. Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον επίτροπο αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα λόγω χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης, υποεκτίμησης και κατάρρευσης των εσόδων και εκτόξευσης των δαπανών.

    Όσον αφορά το θέμα σχετικά με τη μη καταγραφής ορισμένων μεγεθών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι δημιουργείται θέμα αξιοπιστίας και ότι η νέα κυβέρνηση, προχωρά για μια ανεξάρτητα Στατιστική Υπηρεσία που θα κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά και θα ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η κυβέρνηση θα μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό το έλλειμμα, ξεκινώντας από το 2010 ώστε τελικά μετά από τρία-τέσσερα χρόνια να περιοριστεί κάτω του 3%.

    Για να πραγματοποιηθεί αυτό, πρόσθεσε, χρειάζονται ανατροπές και ο μέχρι τώρα τρόπος κατάρτισης προϋπολογισμού δεν επιτρέπει την πραγματική αποτίμηση μεγεθών. Δήλωσε ακόμα, ότι θα τεθεί σε διάλογο από την αρχή το φορολογικό σύστημα και ότι μετά το διάλογο αυτό, το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα υπάρχει ένα νέο φορολογικό σύστημα. Θα αλλάξει ο τρόπος φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και θα γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

    Αναφερόμενος στο κλίμα που υπήρχε στο Eurogroup και στο ECOFIN, είπε ότι το κλίμα είναι από επιφυλακτικό έως απαξιωτικό για την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα στατιστικά στοιχεία, ενώ ο κ. Αλμούνια έθεσε το θέμα του συνδυασμού της προσαρμογής των δημοσιονομικών με τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι ο συνδυασμός αυτός είναι απόλυτα συμβατός, διότι ανακατανέμονται και περικόπτονται δαπάνες και προβλέπονται επενδύσεις.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι δεν αισθάνεται πιεσμένος από τις Βρυξέλλες και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί. Πρόσθεσε δε, ότι αισθάνεται ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο έργο και υπενθύμισε, ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα πρώτος τα δημοσιοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τα πραγματικά - δυστυχώς - στοιχεία.

    Η νέα κυβέρνηση θα καταρτίσει νέο προϋπολογισμό και θα διατηρήσει ορισμένα εισπρακτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα την έκτακτη εισφορά για τα σκάφη, τον ΕΤΑΚ για το 2008 και το 2009, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ζήτημα με το θέμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων και ότι τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν ριζικές αποφάσεις.

    Για τους ημιυπαίθριους χώρους είπε, ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα διαφορετικά με ριζική αντιμετώπιση. Επίσης είπε, ότι δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος το 2009, αλλά ότι ήδη υπάρχει ενεργοποίηση των μηχανισμών του υπουργείου για την είσπραξη των φόρων. Το μήνυμα που έχει δοθεί στις εισπρακτικές υπηρεσίες είναι να μπορέσουν με κόσμιο τρόπο να εισπραχθούν όσα πρέπει να εισπραχθούν.

    Εξάλλου, ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της έκτακτης εισφοράς, αφού δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί για τα επόμενα έτη (σ.σ δεν θα επαναληφθεί η επιβολή της). Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι οι Βρυξέλλες δίνουν περισσότερο βάρος στον περιορισμό των δαπανών.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Οι όροι που μπαίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι, πραγματικά, σφικτοί, δεν έχουν ακόμα εξειδικευτεί, αντιμετωπίσαμε, όμως, μια εξαιρετικά αρνητική αντίδραση εκ μέρους των αρμοδίων της Επιτροπής και από τον κ. Αλμούνια, αλλά και από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    «Κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη, στην ελληνική πολιτική ζωή και την κοινωνία, για το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που παρουσίασε αυτές τις μέρες η Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή 'Ενωση», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση παρουσιάζει την πραγματικότητα, όπως την έχει αναδείξει η Τράπεζα της Ελλάδας.

    Ακόμα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, «παρουσίαζε στην ΕΕ στοιχεία που, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν αληθή, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση».

    Επισήμανε δε ο κ. Πεταλωτής ότι «οι δεσμεύσεις που κάναμε προς την κοινωνία, τους απλούς πολίτες και ιδιαίτερα προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα τηρηθούν στο ακέραιο, με βάση, βέβαια, τις δυνατότητές μας».

    Ερωτηθείς εάν το "πακέτο" που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην ΕΕ είναι υπό διαπραγμάτευση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Σταθεροποίησης, «για να πετύχουμε μια πολυετή περίοδο προσαρμογής».

    «Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν ζητήθηκαν έκτακτα μέτρα από τον Χ. Αλμούνια.

    Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν υπήρξαν αποφάσεις από την ΕΕ σχετικά με το πρόγραμμα της κυβέρνησης για «επανεκκίνηση της οικονομίας», τόνισε, όμως, ότι υπάρχει τρόπος προκειμένου να πείσουμε την Ένωση για την αξιοπιστία μας, όπως είναι η ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και το προαναφερθέν πρόγραμμα.

    Σχετικά με το εάν προτίθεται ο πρωθυπουργός να πάει ο ίδιος στις Βρυξέλλες προκειμένου να πιέσει ώστε να εξασφαλίσει "ανοχή", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται από τους αρμόδιους υπουργούς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συλλογικά εργάζεται για το θέμα της Οικονομίας.

    Κληθείς να σχολιάσει το έργο του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου τα τελευταία χρόνια, ο κ. Πεταλωτής εξήγησε ότι δεν μπορεί να ασκήσει κριτική στο Διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει τα στοιχεία της, «τουλάχιστον σε αυτή τη φάση».

    Ακόμα, ερωτηθείς αν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει στοιχεία από τον κ. Γ. Προβόπουλο, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «μας έφερε εδώ» και πρόσθεσε ότι ως αντιπολίτευση, «προσπαθούσαμε να έχουμε γνώση».

    Δήλωση εκπροσώπου ΝΔ για συνέντευξη κ. Γ.Παπακωνσταντίνου

    "Κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προφασίζεται άγνοια. Προεκλογικά, επιβεβαίωναν την κατηγορηματική δήλωση του κ. Αλμούνια ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είχε πλήρη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Τα δεδομένα τα γνώριζαν άλλωστε και από τις συναντήσεις τους με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", αναφέρει σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ευρωβουλευτής κ. Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

    "Στο ΠΑΣΟΚ παρ' όλα αυτά, επέμειναν στην καλλιέργεια απατηλών, ανεκπλήρωτων υποσχέσεων των πάντων στους πάντες. Εγκλωβίζονται έτσι, βήμα-βήμα, στα όσα ανεδαφικά διακήρυτταν πριν από τις εκλογές. Τώρα, αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυβέρνηση καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις", προσθέτει ο κ. Κουμουτσάκος.

    "Το ΠΑΣΟΚ καλείται ή να υιοθετήσει μια σοβαρή και στιβαρή δημοσιονομική πολιτική, στη λογική εκείνης που με ειλικρίνεια και πολιτικό θάρρος εμείς παρουσιάσαμε, ή να συνεχίσει στο δρόμο της λαϊκίστικης προεκλογικής της πρότασης. Για να ξεφύγουν από το αδιέξοδο αυτό, φουσκώνουν εσκεμμένα το έλλειμμα σε 12,5%, ακυρώνοντας την ίδια ώρα δικά μας μέτρα, μεταφέροντας για την επόμενη χρονιά έσοδα που θα εισπράττονταν φέτος και προγραμματίζοντας δαπάνες μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν -σε σταθερότερο περιβάλλον- το 2010", επισήμανει ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 October 2009 - 14:30:28 UTC