Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θάνατος 4 νεογνών στο "Αλεξάνδρα"
  • [02] Οι προτεραιότητες για το περιβάλλον
  • [03] Και η Σλοβακία "ίσως" ζητήσει εξαίρεση
  • [04] Τουρκία: Κριτική με "θάρρος" στο Ισραήλ
  • [05] Εκστρατεία κατά της φθηνής και παράνομης εργασίας
  • [06] Αιματηρή επίθεση

  • [01] Θάνατος 4 νεογνών στο "Αλεξάνδρα"

    Μικροβιαιμία είναι η αιτία θανάτου τεσσάρων νεογνών, τα οποία κατέληξαν ύστερα από μόλυνσή τους με το μικρόβιο serratia στο «Αλεξάνδρα», σύμφωνα με την διαπίστωση ειδικών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο.

    Οι ειδικοί του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επισημαίνουν, σε ανακοίνωσή τους, ότι παρά τη χορήγηση της κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής, τα τέσσερα νεογνά κατέληξαν. Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας έκαναν συστηματικούς ελέγχους σε όλους του χώρους του νοσοκομείου μαζί με την επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων.

    Έκριναν πως τα μέτρα, που είχαν ήδη ληφθεί μετά το περιστατικό, ήταν ικανοποιητικά, αλλά επισήμαναν την ανάγκη να εφαρμόζονται πιο συστηματικά κανόνες υγιεινής, που αφορούν το καλό πλύσιμο των χεριών, τη σχολαστική καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων.

    Επίσης, αποφάσισαν να απομονώσουν τα νέα περιστατικά, που οφείλονται στο μικρόβιο serratia, και να αναθέσουν τη φροντίδα των νοσούντων νεογνών, ή εκείνων που είναι φορείς του μικροβίου, σε ειδικό προσωπικό, που θα έχει επαφή μόνο με αυτά.

    Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, κανένα νεογνό δεν νοσεί σήμερα από το παθογόνο μικρόβιο, ενώ παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή και τα υπόλοιπα νεογνά, ώστε σε περίπτωση που εκδηλώσουν τη λοίμωξη, να υποβληθούν άμεσα σε φαρμακευτική αγωγή.

    Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επισημαίνει, ότι τρία νεογνά είναι φορείς του μικροβίου, χωρίς όμως να νοσούν κλινικά και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ καλή. Αυτά, όπως συστήθηκε και αρχικώς από τους επιστήμονες, νοσηλεύονται σε ξεχωριστό χώρο, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του μικροβίου.

    Η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έδωσε σήμερα εντολή στους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ να επισκεφθούν εκ νέου το νοσοκομείο, όπου διαπίστωσαν ότι όλο το προσωπικό του νεογνολογικού τμήματος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στο θέμα και ενήμερο για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.

    Στη γραπτή ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΚΕΛΠΝΟ, επισημαίνεται ότι η κατάσταση βρίσκεται, προς στιγμήν, υπό έλεγχο, το θέμα παρακολουθείται στενά από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου, και εργαζόμενοι, νοσηλευτές και γιατροί είναι σε ετοιμότητα, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα τυχόν νέο περιστατικό.

    [02] Οι προτεραιότητες για το περιβάλλον

    Με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη και φιλοσοφία ότι για την επίτευξή της απαιτείται μια πλατιά συμμαχία των πολιτών, «μια συμμαχία που υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές», η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπιλή, έθεσε τις τέσσερις προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου της. Αυτές αφορούν:

    - Την Κλιματική αλλαγή. Τόνισε ότι ξεκινούν άμεσα συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς και εταίρους για την προετοιμασία στην Κοπεγχάγη και την επιστροφή της χώρας στα διεθνή φόρα,

    - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση. Η χώρα μας - όπως τόνισε η υπουργός - θα ανταποκριθεί στο στόχο του 20% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Προανήγγειλε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με άξονες: Την ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής σε περιοχές υψηλού δυναμικού, τη βελτίωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, την εφαρμογή ολοκληρωμένου πλέγματος αναπτυξιακών κινήτρων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, την προώθηση εφαρμογών μεγάλης κλίμακας και την ενίσχυση της έρευνας. Πρώτες κινήσεις, ανακοίνωσε η κυρία Μπιρμπίλη, θα είναι η υπογραφή του υποθαλλάσιου καλωδίου που θα συνδέσει την Εύβοια με την Αττική, το κλείσιμο των πετρελαϊκών μονάδων στα νησιά, η διασύνδεση Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, ο έλεγχος των αιτήσεων που αφορούν 7,5 μεγαβάτ, η μελέτη της πρότασης της προηγούμενης κυβέρνησης για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων ώστε να γίνει το πρόγραμμα, η θωράκιση νέων κτηρίων με κανονισμό ενεργειακής απόδοσης, το εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης σε κτήρια και αστικές περιοχές που μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες πρόσθετες εργατοημέρες στον κατασκευαστικό τομέα με σημαντικούς πόρους για την εγχώρια βιομηχανία.

    - Δάση και προστατευόμενες περιοχές. Το Κτηματολόγιο θα αναλάβει άμεσα την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Ως πρώτο δείγμα γραφής κατατίθεται νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα για τα καμμένα της Αττικής, για την προστασία από τις καταπατήσεις. Αναστέλλεται η εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 1 του νόμου 3208 του 2003 για τον ορισμό των δασών και αντικαθίσταται με το παλαιότερο άρθρο 3 του ν. 998 του 1979 και επανέρχεται η αντίστοιχη διάταξη του νόμου 1892 του 1990 που αφορά στα πρόστιμα για καταπατητές δασικών εκτάσεων.

    - Αστική αναγέννηση και αυθαίρετη δόμηση. Στην Αθήνα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της ενοποίησης Εθνικός Κήπος - Ζάππειο - Βασ. Όλγας - Ολυμπείο. Οι διαφημιστικές πινακίδες θα κατέβουν, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα αξιολογηθούν εκ νέου οι προτάσεις για το παραλιακό μέτωπο και θα δημιουργηθούν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και διαδρομές ποδηλάτων και πεζών. Θα αναθεωρηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, στην κατεύθυνση του περιορισμού των νέων τμημάτων της πόλης και των νέων αυτοκινητόδρομων. Οι κύριες επιδιώξεις στη Χωροταξία και τις αστικές αναπλάσεις είναι: Επικαιροποίηση των περιφεριακών χωροταξικών πλαισιών. Ιδιαίτερο βάρος θα αποδοθεί στα νησιά. Θα θεσπιστεί η αστική ανανέωση με την απόσυρση ακατάλληλων γηρασμένων κτηρίων που θα δημιουργήσουν χώρους πρασίνου. Θα υπάρξει αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αλλαγών, «ώστε να αντιμετωπιστεί η ένοχη σχέση κράτους - πολίτη», αντιμετώπιση των χρονιζόντων εκκρεμοτήτων (μεταφορά του συντελεστή δόμηση, τις απαλλοτριώσεις την εκτός σχεδίου δόμηση). «Δεν μπορεί το κράτος να επιζητεί πόρους από την αυθαιρεσία χωρίς να θωρακίζει το σήμερα και το αύριο», είπε η υπουργός τονίζοντας πως απαιτείται διακομματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Αναφερόμενη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η κυρία Μπιρμπίλη είπε ότι θα αντιμετωπιστεί από την αρχή το θέμα της ανακύκλωσης, θα θεσμοθετηθούν σχέδια μείωσης των αποβλήτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Εξάλλου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες για την Περιφέρεια, που αφορούν: την εξοικονόμηση νερού από την Ψυττάλεια, την απορρύπανση του Ασωπού, το Εθνικό Πρόγραμμα εξοικονόμησης του νερού, άλλη χάραξη του τμήματος Τσακώνας - Πύργου, πρωτοβουλίες για τις Πρέσπες (στις 2 Φεβρουρίου θα υπογραφεί η τριμερής συμφωνία με Βουλγαρία και ΠΓΔΜ)

    Αναφερόμενη στις άμεσες θεσμικές πρωτοβουλίες, ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του ΕΤΕΡΠΣ στο Πράσινο Ταμείο, πρόγραμμα πράσινων προμηθειών για το Δημόσιο, αξιοποίηση Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Ανακοίνωσε ότι σχετικά με τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα προταθεί στην Βουλγαρία η σύσταση κοινής Επιτροπής για να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά διασυνοριακά προβλήματα.

    Κατέληξε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής που θα στοχεύει στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και σταδιακού περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες. Ανακοίνωσε τέλος ότι σε 45 ημέρες θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Δράσης του υπουργείου για κάθε τομέα πολιτικής.

    Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αφού χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «εκδήλωση προθέσεων» απάντησε προς την κυρία Μπιρμπιλή ότι προφανώς υπάρχουν πεδία να συμφωνήσουν τα κόμματα και εξέφρασε την πίστη του ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί την εναλλακτική αναπτυξιακή διέξοδο. Τόνισε όμως ότι πίσω από τις κεντρικές διακηρύξεις κρύβονται δύσκολα προβλήματα. «Πρέπει να συγκρουστείτε με συμφέροντα και συντεχνίες», είπε προς την υπουργό και ανέφερε ότι πρέπει να πάρει θέση σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό καθώς η διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σημαντική πολιτική, υπάρχουν όμως φωνές που θέτουν προσκόμματα.

    [03] Και η Σλοβακία "ίσως" ζητήσει εξαίρεση

    Το ενδεχόμενο να ζητήσει και για την ίδια, εξαίρεση της Ευρωπαικής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, με σχετική υποσημείωση όπως απαιτεί εσχάτως για τη χώρα του ο, γνωστός για τον άκρατο «ευρωσκεπτικισμό» του, πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, εξετάζει τώρα η Σλοβακία.

    Η Σλοβακία ήταν η ένατη στη σειρά από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, η οποία επικύρωσε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας στις 10 Απριλίου του 2008, και μάλιστα με άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, στη Μπρατισλάβα, αρκετά μεγαλύτερη από την απαιτούμενη από το Σύνταγμα της χώρας πλειοψηφία τριών πέμπτων.

    Σε δηλώσεις του στη δημόσια σλοβακική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, επιβεβαίωσε πως, σε περίπτωση που η Τσεχία πετύχει μία υποσημείωση εξαίρεσης στη Συνθήκη της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σε σχέση με τα αποκαλούμενα «Διατάγματα Μπένες», τότε και η χώρα του θα επιδιώξει και για την ίδια, μία ανάλογη ρύθμιση.

    Όπως τόνισε ο κ. Φίτσο, αν για παράδειγμα η Τσεχία πετύχει με διαπραγμάτευση να μην μπορεί να τεθεί από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας το θέμα των «Διαταγμάτων Μπένες», τότε η Σλοβακία δεν μπορεί να μείνει πίσω μόνη, καθώς με μια τέτοια υποσημείωση για την Τσεχία, η Σλοβακία θα βρισκόταν σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη θέση.

    Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως για τη χώρα του τα Διατάγματα Μπένες είναι μη καταργήσιμα και μη αναστρέψιμα, αποτελούν τμήμα της σλοβακικής Δικαιοσύνης και είναι αποτέλεσμα μιας πράξης Δικαίου μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

    «Δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε πως κάποιος θα επιχειρούσε να τα καταργήσει ή να τα αμφισβητήσει, και πως κάποιος θα προσπαθούσε κατόπιν να πάρει πίσω κάποια περιουσία, ή να κάνει κάποιον συμψηφισμό», πρόσθεσε ο κ. Φίτσο στις δηλώσεις του.

    Αναφέροντας την Τσεχία, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός εννοεί τις νέες αιτιάσεις του προέδρου της Βάτσλαβ Κλάους, με τις οποίες εκείνος ζήτησε προ δεκαημέρου ειδική υποσημείωση με την οποία θα εξαιρείται για την Τσεχία από τη Συνθήκη, η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Με τον τρόπο αυτό, ο Τσέχος πρόεδρος πρόσθεσε έναν επιπλέον λόγο για να αρνείται ο ίδιος την υπογραφή της επικύρωσής της.

    Ο κ. Κλάους θεωρεί πως η Χάρτα δίνει το δικαίωμα σε Σουδήτες Γερμανούς, που είχαν απελαθεί μεταπολεμικά από την Τσεχία ως συνεργάτες των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής και των οποίων οι περιουσίες είχαν δημευτεί, να προσφύγουν σε διεθνή δικαστήρια και να διεκδικήσουν την επιστροφή των περιουσιών τους και αποζημιώσεις από την Τσεχική Δημοκρατία.

    Τα Διατάγματα Μπένες, «Διατάγματα του προέδρου της Δημοκρατίας» όπως είναι η σωστή επωνυμία τους, αφορούν τα 143 διατάγματα, που είχαν συνταχθεί στη διάρκεια και ως συνέπεια της ναζιστικής κατοχής της Τσεχοσλοβακίας (από το 1938 έως το 1945), από την εξόριστη τσεχοσλοβακική κυβέρνηση στο Λονδίνο.

    Ρυθμίζουν τη δημόσια ζωή, ψηφίστηκαν μετά την απελευθέρωση από την προσωρινή Εθνοσυνέλευση και υπογράφηκαν στις 27 Οκτωβρίου 1945 από τον πρώτο μεταπολεμικό Τσεχοσλοβάκο πρόεδρο Εντβαρντ Μπένες.

    Πέντε από αυτά αφορούν την αφαίρεση της τσεχοσλοβακικής ιθαγένειας και τη δήμευση περιουσίας μελών της γερμανικής και ουγγρικής μειονότητας στην Τσεχοσλοβακία, που είχαν επικροτήσει και είχαν συνεργαστεί μετά την εισβολή το 1938 στην Τσεχοσλοβακία με τα ναζιστικά στρατεύματα, και είχαν ζητήσει και αποκτήσει την υπηκοότητα του ναζιστικού Γ΄Ράιχ.

    Ως την ανάληψη της εξουσίας στην Τσεχοσλοβακία, από τους Κομμουνιστές, τον Φεβρουάριο του 1948, φέρεται να είχαν απελαθεί περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Σουδήτες Γερμανοί, ενώ από την αναγκαστική απέλαση είχαν εξαιρεθεί περί τους 220 χιλιάδες αντιφασίστες και Γερμανοί από μικτούς γάμους.

    [04] Τουρκία: Κριτική με "θάρρος" στο Ισραήλ

    Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί κριτική με "θάρρος" στον ισραηλινό σύμμαχό της εάν εμπλακεί σε "λάθη", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, συνεχίζοντας τη λεκτική κονταρομαχία ανάμεσα στις δύο χώρες κυρίως γύρω από την κατάσταση στη Γάζα.

    Η Τουρκία είναι μία από τις "λίγες" χώρες που έχουν καλές σχέσεις τόσο με τις αραβικές χώρες όσο και με το Ισραήλ, υπογράμμισε στη διάρκεια μιας συνέντευξης στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι TRT.

    "Όμως αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία δεν θα υψώσει τη φωνή της εναντίον των λαθών εάν γίνουν (...). Κανείς δεν πρέπει να σκεφθεί πως η Τουρκία θα παραμείνει σιωπηλή", υπογράμμισε, χωρίς να πει ποια είναι τα λάθη αυτά.

    Ο Γκιουλ αναφερόταν προφανώς στη μαζική και εξολοθρευτική στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα το χειμώνα, η οποία επικρίθηκε έντονα από την Τουρκία.

    Ο αρχηγός του κράτους υπεραμύνθηκε της θέσης της τουρκικής κυβέρνησης, της οποίας αποτελούσε μέλος προτού εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα το 2007.

    Η Τουρκία ασκεί κριτική με "θάρρος" στην πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, αλλά "όχι με τρόπο που να κλονίζει τα θεμέλια" των διμερών σχέσεων, εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος.

    [05] Εκστρατεία κατά της φθηνής και παράνομης εργασίας

    Γιατί αυτή η τομάτα είναι τόσο φθηνή; Τα μέλη της εκστρατείας "Αγοράζετε Υπεύθυνα" ζητούν από τους καταναλωτές να προβληματίζονται και να ενημερώνονται για τα τρόφιμα και τα αγαθά που αγοράζουν γιατί άθελα τους συμβάλλουν σε ένα σύγχρονο τρόπο δουλείας και αναγκαστικής εργασίας με τις αγορές τους.

    Η τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία " Αγοράστε Υπεύθυνα" (Buy Responsibly) η οποία θα προβληθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρουσιάζει υπό εκμετάλλευση εργαζόμενους να έχουν παγιδευτεί κάτω από ένα αναποδογυρισμένο καροτσάκι αγορών.

    " Βρίσκονται εδώ για να συλλέξουν τις τομάτες που εμείς αγοράζουμε καθημερινά", αναφέρει το μήνυμα διάρκειας 30 δευτερολέπτων δείχνοντας τους παγιδευμένους ανθρώπους.

    Λαθρομετανάστες και εργάτες που τους εκμεταλλεύονται παρέχουν φτηνή εργασία στις κατασκευές, στη γεωργία, στην αλιεία, στην υφαντουργία και σε άλλους τομείς της παραγωγής τα προϊόντα της οποίας καταλήγουν στις προθήκες των καταστημάτων των πλουσίων χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ).

    "Συλλέγουν γεωργικά προϊόντα ή παράγουν καταναλωτικά αγαθά που όλοι εμείς πηγαίνουμε να αγοράσουμε" δηλώνει ο Ρίτσαρντ Ντάνζιγκερ, επικεφαλής του προγράμματος κατά της παράνομης διακίνησης εργατών του ΙΟΜ .

    " Δεν ζητάμε από τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν κάποια συγκεκριμένη εταιρία παραγωγής ή κάποια αλυσίδα καταστημάτων ή σουπερμάρκετ. Απλά ζητάμε από το κοινό να ανακαλύψει τί κρύβεται πίσω από τα προϊόντα που αγοράζει, ζητάμε από τον κόσμο να αγοράζει με υπευθυνότητα", δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στην ενημέρωση του τύπου στη Γενεύη όπου εδρεύει ο ΙΟΜ.

    Περίπου 12,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε συνθήκες αναγκαστικής εργασίας ή κακώς αμειβόμενης ή παρέχουν αναγκαστικές σεξουαλικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετανάστευσης.

    Όποιος καταναλωτής επιθυμεί να ενημερωθεί περισσότερο για το πώς μπορεί να συνδράμει ή να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων ή περισσότερα στοιχεία για την εκστρατεία " Αγοράζετε Υπεύθυνα" μπορεί να απευθυνθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.buyresponsibly.org.

    Κείμενο: Φ.Κατσαβούνη

    [06] Αιματηρή επίθεση

    Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στο νοτιοανατολικό Ιράν, σε μια πρωτοφανή επίθεση που έπληξε την τοπική διοίκηση των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου ιδεολογικού στρατού του καθεστώτος, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων MEHR.

    "Ο αριθμός των μαρτύρων της τρομοκρατικής επίθεσης ανέρχεται σε 49 και ο θλιβερός απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί", αναφέρει τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου επικαλούμενο "καλά πληροφορημένη πηγή".

    Ανάμεσα στα θύματα είναι επτά διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ τους ο στρατηγός Νουρ-Αλί Σουσταρί, ο υποδιοικητής του στρατού ξηράς, ο στρατηγός Ρατζάμπ-Αλί Μοχαμάντ-Ζαντέχ, διοικητής για την επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, ο διοικητής για τη νοτιοανατολική πόλη Ιρανσάχρ και ο διοικητής της μονάδας Αμιρ-αλ Μομενίν σκοτώθηκαν", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων FARS.

    Φύλαρχοι επίσης έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση αυτή.

    Οι ιρανικές αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Το FARS είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι σε 35 ανερχόταν ο αριθμός των νεκρών.

    "Ένας άνδρας που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης των αρχηγών φυλών" της επαρχίας με τους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

    Ο πληθυσμός των 71 εκατομμυρίων του Ιράν αποτελείται από σιίτες σε ποσοστό τουλάχιστον 90%. Ωστόσο στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, κατοικεί ισχυρή σουνιτική μειονότητα.

    Η επαρχία αυτή θεωρείται η λιγότερο ασφαλής στο Ιράν λόγω της παρουσίας ανταρτών αλλά και εμπόρων ναρκωτικών.

    Η οργάνωση των σουνιτών ανταρτών Τζουντολάχ (Στρατιώτες του Θεού) κατηγορείται γενικά από τις ιρανικές αρχές ότι διεξάγει παρόμοιες ένοπλες ενέργειες.

    Η οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στις 28 Μαΐου με 25 νεκρούς μέσα σε σιιτικό τέμενος στην περιοχή Ζαχεντάν.

    Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ότι αναμείχθηκαν στην επίθεση εναντίον των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης και προειδοποίησαν ότι θα εκδικηθούν, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

    Το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε "τρομοκράτες" που υποστηρίζονται από "το Μεγάλο Σατανά την Αμερική και το σύμμαχό της τη Βρετανία".

    "Όχι στο μακρινό μέλλον εμείς (το Ιράν) θα πάρουμε εκδίκηση... και οι κάτοικοι του Μπαλουχιστάν θα καθαρίσουν την περιοχή από τρομοκράτες και εγκληματίες", μετέδωσε το Fars επικαλούμενο μία δήλωση.

    Δηλώσεις Ιρανού προέδρου

    To Iράν διαθέτει πληροφορίες ότι "ορισμένοι πράκτορες ασφαλείας" στο Πακιστάν συνεργάστηκαν με τα άτομα που κρύβονται πίσω από την κυριακάτικη πολύνεκρη επίθεση κατά των Φρουρών της Επανάστασης, φέρεται να δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Ο κ. Αχμαντινετζάντ κάλεσε το Πακιστάν να μη χάνει χρόνο και να συνεργαστεί με το Ιράν για τον εντοπισμό των δραστών, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν και στο παρελθόν είχε κατηγορήσει το Πακιστάν ότι φιλοξενεί μέλη της σουνιτικής οργάνωση Τζουντολάχ, μέλη της οποίας βρίσκονται πίσω από τη σημερινή επίθεση, όπως μεταδίδουν τα ιρανικά μμε.

    "Εχουμε πληροφορίες ότι ορισμένοι πράκτορες ασφαλείας στο Πακιστάν συνεργάζονται με τα βασικά στελέχη αυτή της τρομοκρατικής ενέργειας . Θεωρουμε δικαίωμά μας να ζητήσουμε αυτούς τους εγκληματίες από τους Πακιστανούς" τόνισε ο κ. Αχμαντνινετζάντ χωρίς να επεκταθεί.

    "Ζητάμε από την πακιστανική κυβέρνηση να μην καθυσατερήσει άλλο τη σύλληψη αυτών που ευθύνονται για τη σημερινή τρομοκρατική ενέργεια",κατέληξε ο ιρανός πρόεδρος.

    Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή του Πακσιτάν στην Τεχεράνη και κατάγγειλε ότι υπάρχου στοιχεία πως "οι δράστες της επίθεσης ήρθαν στο Ιράν από το Πακιστάν".

    Ο πακιστανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε την Τεχεράνη ότι η χώρα του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να διασφαλίσει την ηρεμία στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 October 2009 - 6:30:26 UTC