Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγωγή ΕΒΕΑ κατά λιμενεργατών
  • [02] Διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές
  • [03] Προς αναβολή το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών
  • [04] 31ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι
  • [05] Το βιβλιοπωλείο της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης
  • [06] Αναστολή διαγωνισμών
  • [07] 'Ελλειμμα ρεκόρ

  • [01] Αγωγή ΕΒΕΑ κατά λιμενεργατών

    Εντείνονται οι προσπάθειες να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

    Την ίδια ώρα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους , χωρίς μέχρις στιγμής να έχουν γίνει δεκτές από την αρμόδια υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λ. Κατσέλη.

    «Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στο λιμάνι. «Γι΄αυτό ακριβώς ακολουθούμε μια πορεία επίλυσης του ζητήματος μέσω του διαλόγου», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει διορία στους εργαζόμενους για τη λήξη της απεργίας τους, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» και πως «θέλουμε το συντομότερο δυνατό να επιλυθεί η κατάσταση».

    Επιπλέον, σχετικά με το αν στα σχέδια της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση είναι να δοθεί και ο προβλήτας 1, ο εκπρόσωπος είπε «κατηγορηματικά», ότι «δεν υπάρχει θέμα».

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του θέματος του λιμανιού του Πειραιά, ο εκπρόσωπος «θύμησε» ότι «παραλάβαμε μια σύμβαση για την οποία είχαμε διατυπώσει πολλές επιφυλάξεις».

    «Χρέος της κυβέρνησης», πρόσθεσε, «είναι να διαχειριστεί την κατάσταση» και πρόσθεσε ότι η "επιτυχία" της κυβέρνησης συνίσταται στο ότι υπάρχει εν εξελίξει μια κινητικότητα και διάλογος ανάμεσα στους εργαζόμενους και την ΣΕΠ, ώστε να βγούμε από την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Επισήμανε ότι «εφόσον υπάρχει διάλογος σε εξέλιξη, δεν υπάρχει απόλυτη αδιαλλαξία».

    Σε άλλη ερώτηση για ορισμένες αποφάσεις που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ υπέγραψε λίγο πριν τις εκλογές και που «επιδεινώνουν αυτή τη στιγμή το διάλογο», ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση τις εξετάζει και πως κάποιες τις έχει ήδη "παγώσει".

    Αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των συζητήσεων εμφανίστηκε η κα Κατσέλη μετά τη συνάντησή της με τον Κινέζο πρέσβη και διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας.

    Χθες, η υπουργός συναντήθηκε με τους βουλευτές Πειραιά του ΠΑΣΟΚ και τους είπε ότι συμφώνησε με τον Κινέζο πρέσβη Λίο Λινγκουάν την επαναδιαπραγμάτευση σε βασικά σημεία της συμφωνίας.

    Τις προηγούμενες ημέρες η κα Κατσέλη είχε δηλώσει ότι την προηγούμενη Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλίας με τη ΣΕΠ (COSCO), που αφορά το διάλογο για όλα τα ζητήματα παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, με τη ΣΕΠ να συμφωνεί να συζητήσει όλους τους όρους.

    Όπως είπε η υπουργός Οικονομίας, ο ΟΛΠ και η ΣΕΠ συμφώνησαν να συζητήσουν από μηδενική βάση το πλαίσιο συνεργασίας των προβλητών 1 και 2, γεγονός που θα έχει πολλά θετικά για τους εργαζόμενους.

    Η κα Κατσέλη είπε ότι αυτή ήταν η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχαμε πει ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συζήτησης.

    Η υπουργός Οικονομίας είπε ότι ελπίζει πως οι εργαζόμενοι θα κατανοήσουν πλήρως ότι ο διάλογος αφορά και τα εργασιακά ζητήματα, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε εγγράφως και τη διατύπωση των αιτημάτων τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ελπίζω να κατανοήσουν ότι τα λιμάνια πρέπει να είναι ανοιχτά.

    Ερωτηθείσα εάν διαβλέπει διάφορες πολιτικές σκοπιμότητας πίσω από αντιδράσεις, στο ζήτημα αυτό η κα Κατσέλη είπε ότι «άκουσα προσεκτικά την κ. Μπακογιάννη, δεν κατανοώ με ποια ιδιότητα μίλησε. Αν δηλαδή μίλησε ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών ή ως υποψήφια αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Δεν κατανοώ το περιεχόμενο της δήλωσής της. Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ επαναδιαπραγματεύτηκε τη σύμβαση και για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Υπενθυμίζω ότι η ΣΕΠ συμφώνησε στο διάλογο και δεν κατανοώ σε τι αποσκοπεί αυτή η δήλωση».

    Η υπουργός Οικονομίας ερωτηθείσα πώς θα προχωρήσει το ζήτημα εάν οι εργαζόμενοι επιμείνουν στην απεργία τους, είπε ότι "είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θέλουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και θέλουμε να δούμε πώς θα διασφαλιστούν καλύτερα τα δικαιώματά τους, τόσο στην υπάρχουσα σύμβαση (σσ που αφορά στην προβλήτα 2, που παραχωρείται βάσει της σύμβασης στη ΣΕΠ) όσο και στη νέα (σσ που αφορά στην προβλήτα 3 που είναι υπό κατασκευή ενώ η προβλήτα 1 ανήκει στον ΟΛΠ)".

    Στο μεταξύ, "κλειστό" μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε κάθε εμπορική συναλλαγή θα παραμείνει το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά - ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου, καθώς οι 1500 λιμενεργάτες αποφάσισαν την συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με κύριο αίτημα το "πάγωμα" της εγκατάστασης της COSCO, που σημειωτέον μέσω της θυγατρικής ΣΕΠ ΑΕ έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι από την 1η Οκτωβρίου 2009.

    Δήλωση του προέδρου της ΟΜΥΛΕ

    Αναφερόμενος στο αίτημα του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου, να κηρυχθεί παράνομη η απεργία της Ομποσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ ΑΕ ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, δήλωσε τα εξής:

    «Είναι γνωστό ότι ο κ. Μίχαλος παρεμβαίνει αυτοβούλως σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων. Και αυτό έχει μία ιστορία. Είναι γνωστός ο ρόλος του. Η συνδικαλιστική δράση, πρέπει να γνωρίζει και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, δεν ποινικοποιείται και τα όποια εργατικά θέματα λύνονται με τον διάλογο. Και αυτό αποτελεί μήνυμα και προς την κυβέρνηση: Να μην έχει καμία ταύτιση με τον κ. Μίχαλο».

    Καταδικάζει η ΓΣΕΕ

    «Ο κ. Μίχαλος επιχειρεί να κατοχυρώσει -με κάθε κυβέρνηση- ρόλο μόνιμου καταστολέα των απεργιών και μοχλού ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων» αναφέρει ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, στην οποία καταδικάζει την ενέργεια του προέδρου του ΕΒΕΑ και προσθέτει: «Η ΓΣΕΕ συμπαρίσταται στον αγώνα των εργαζομένων και θα καταπολεμήσει με κάθε τρόπο την προσπάθεια περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Καλεί όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και την κυβέρνηση να αποκηρύξει αυτή τη δικαστική μεθόδευση αντιμετώπισης προβλημάτων».

    Αγωγή ΕΒΕΑ κατά ΟΜΥΛΕ και Ένωσης Λιμενεργατών

    Αγωγή κατέθεσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.

    Η αγωγή θα εκδικαστεί με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.

    Με την αγωγή το ΕΒΕΑ ζητά:

    -Να αναγνωρισθεί ως παράνομη η απεργία,

    -Να απαγορευθεί η παράταση και γενικά η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης αυτής ή η επανάληψή της στο μέλλον, καθώς και γενικά κάθε απεργιακή κινητοποίηση με τα ίδια ή παρεμφερή αιτήματα, είτε ως είναι ήδη διατυπωμένα, είτε και με διαφορετική διατύπωσή τους ή και με οποιοδήποτε τρόπο ή μέθοδο συγκαλυμμένα,

    -Να απειληθεί, για κάθε μεμονωμένη παράβαση της απόφασης που θα εκδοθεί, κατά των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων χρηματική ποινή 4.000 ευρώ και κατά των νόμιμων εκπροσώπων τους, ως και κατά παντός μελλοντικού νόμιμου εκπροσώπου τους, προσωπική κράτηση έξι μηνών,

    -Να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή η απόφαση που θα εκδοθεί και,

    -Να καταδικασθούν οι εναγόμενοι στη δικαστική δαπάνη.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλος, μετά την κατάθεση της αγωγής δήλωσε ότι το ΕΒΕΑ, το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε, θα ήταν να αντιδικήσει με τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ. Γιβ αυτό, όπως ανέφερε, απέφυγε μέχρι τώρα να στραφεί δικαστικώς εναντίον τους, «παρά τις τεράστιες ζημιές που έχει προκαλέσει η ένδικη παράνομη απεργία στα μέλη του, προτιμώντας να εξηγήσει τα προβλήματά τους ξανά και ξανά και ξανά και ελπίζοντας στην από μέρους των εργαζομένων, κάποια στιγμή επιτέλους, κατανόηση, για να υπάρξει στοιχειώδης ελπίδα να ξεπεραστεί η κρίση, τόσο η ένδικη όσο και η γενικότερη οικονομική, προς το κοινό συμφέρον όλων». Όμως, πρόσθεσε, «δεν αφήνουν άλλη επιλογή για να αποφευχθεί η καταστροφή πλήθους επιχειρήσεων - μελών του ΕΒΕΑ και η συνακόλουθη απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».

    -

    [02] Διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές

    Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές, προχώρησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας, όπως είχε δεσμευτεί την προηγούμενη εβδομάδα.

    Η διαδικασία, που γίνεται με βάση τις διατάξεις του Κοινοτικού Κανονισμού, 1008/2008, αφορά την παροχή δημόσιων υπηρεσιών για 24 τακτικές αεροπορικές γραμμές εσωτερικού και συγκεκριμένα: Από Αθήνα για Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Ικαρία, Λέρο, Μήλο, Σκύρο, Κύθηρα, Νάξο, Πάρο, Κάρπαθο, Σητεία, Σκιάθο και από Θεσσαλονίκη για Σάμο, Χίο, Κέρκυρα, Σκύρο, Καλαμάτα.

    Οι άγονες γραμμές περιλαμβάνουν επίσης τα δρομολόγια Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος-Ρόδος, Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Σητεία, Ρόδος-Καστελόριζο, Ρόδος-Κως-Λέρος-Αστυπάλαια, Κέρκυρα-Άκτιο-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος, Αλεξανδρούπολη-Σητεία και Άκτιο-Σητεία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την 61η μέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτιμάται ότι ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι θα ανακηρυχθούν την 1η Μαρτίου του 2010. Σημειώνεται ότι η διάρκεια του έργου που θα αναλάβει ο μειοδότης, θα είναι διετής και όχι τετραετής όπως ήταν μέχρι τώρα.

    Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι το έργο των άγονων γραμμών έχουν αναλάβει προσωρινά οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, που με τη σειρά τους έχουν αναθέσει τα δρομολόγια στην Olympic Air, που είναι το διάδοχο σχήμα, μετά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Όμως στο τέλος του έτους, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές παύουν να υφίστανται σαν εταιρία. Έτσι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για το διάστημα από την 1-η Ιανουαρίου μέχρι και τον προσεχή Μάρτιο που εκτιμάται ότι θα αναλάβει έργο ο νικητής του διαγωνισμού, θα γίνει νέος γύρος διαβουλεύσεων.

    Ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές αποτελεί έναν κατά βάση μειοδοτικό διαγωνισμό και κατά συνέπεια βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί η οικονομική προσφορά του ενδιαφερόμενου αερομεταφορέα.

    Κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας πραγματοποιείται έλεγχος επί των δικαιολογητικών συμμετοχής των διαγωνιζομένων αερομεταφορέων και τεχνική αξιολόγηση των προσφορών τους βάσει προβλεπομένων κριτηρίων που αφορούν την καταλληλότητα των αεροσκαφών που θα χρησιμοποιηθούν, στην φερεγγυότητα και την εταιρική δομή των εταιρειών, καθώς και στους όρους τεχνικής εκμετάλλευσης και του προτεινόμενου προγράμματος πτήσεων για την εξυπηρέτηση της «άγονης γραμμής».

    [03] Προς αναβολή το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών

    Οι πόροι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατβ οίκον», δεν έχουν διασφαλιστεί, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης, επικαλούμενος σχετικό ενημερωτικό σημείωμα των συναρμόδιων υπηρεσιών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της δράσης, που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι, είναι 400 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος είχε καθοριστεί για την 1η Νοεμβρίου, όμως με βάση τις τελευταίες εξελίξεις βαίνει προς αναβολή. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις για την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση μονώσεων σε κατοικίες κλπ.

    Αναλυτικά, στο ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    -«Ο προϋπολογισμός της δράσης εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ (οι πόροι δεν έχουν διασφαλιστεί) και έχει προταθεί να κατανεμηθεί στις 13 περιφέρειες της χώρας».

    -«Για την προκήρυξη της δράσης απαιτείται: α) διασφάλιση των πόρων για τη χρηματοδότηση της δράσης και ειδικότερα προώθηση πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και των Γ.Γ. Περιφερειών για τη μεταφορά πόρων από άλλους τομείς στον τομέα της ενέργειας.».

    -«Το σύνολο των πόρων που είναι διαθέσιμοι στα Επιχειρησιακά Προγράμματα στο ΕΣΠΑ για έργα στον τομέα της ενέργειας είναι 823,2 εκατ. ευρώ με βάση την κάτωθι ανάλυσηβ¦. : 8) 49,71 εκατ. ευρώ για έργα για ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας.».

    Νωρίτερα, οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ.Κ.Χατζηδάκης και Κ.Μουσουρούλης, τέως υπουργός και γ.γ. Ανάπτυξης αντίστοιχα, δήλωσαν ότι η ΝΔ «είχε καταλήξει σε πολιτική συμφωνία για τη δέσμευση των πόρων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα» και ότι «η διαδικασία αυτή είναι γνωστή σε όλους, εκτός από τα νεοφώτιστα στελέχη της κυβέρνησης».

    [04] 31ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι

    Από 17 έως και 25 Οκτωβρίου 2009, το ελληνικό yachting, θα παρουσιάζει τα νέα μοντέλα της αγοράς στο νέο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με περισσότερα από 1.000 σκάφη και περίπου 10.000 ναυτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

    Στο 31ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι, τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει το απόγευμα στις 18.30 μμ η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

    Το Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι διοργανώνεται από την εταιρεία οργάνωσης εκθέσεων EXPO ONE με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πλαστικών Σκαφών Παρελκομένων Εξαρτημάτων Εμπόρων & Υπηρεσιών (ΣΕΚΑΠΛΑΣ ΠΕΕΥ) ενώ τελεί υπό την αιγίδα των διεθνών οργανισμών:

    International Federation of Boat Show Organizers (IFBSO) και International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA).

    Η έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό και λειτουργεί καθημερινά από το Σάββατο 17 έως και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009 από τις 10:00 έως τις 21:30 τα σαββατοκύριακα και 16:00-21:30 τις καθημερινές, στο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    [05] Το βιβλιοπωλείο της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης

    Με την ολοκλήρωση της σάρωσης 12 εκατομμυρίων σελίδων, διατίθενται πλέον δωρεάν περισσότερες από 110.000 εκδόσεις της ΕΕ, τις οποίες μπορεί κανείς να "κατεβάσει" από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του Βιβλιοπωλείου της ΕΕ (www.bookshop.europa.eu).

    Η ψηφιακή βιβλιοθήκη, που εγκαινιάστηκε στην έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης, προσφέρει όλες τις εκδόσεις που κυκλοφόρησαν ποτέ από την Υπηρεσία Εκδόσεων για λογαριασμό των θεσμικών και επικουρικών οργάνων και των άλλων οργανισμών της ΕΕ από το 1952 και μετά.

    Τα αρχεία της Υπηρεσίας Εκδόσεων της ΕΕ αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια πραγματικό θησαυρό της ευρωπαϊκής ιστορίας. Δημοσιεύσεις όπως το διάγγελμα που εκφώνησε ο Ζαν Μονέ, πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής, στην Κοινή Συνέλευση κατά την πρώτη της σύνοδο το Σεπτέμβριο του 1952 ή η γενική έκθεση για τη δραστηριότητα της Κοινότητας, στα γαλλικά από το 1953, βλέπουν και πάλι το "εικονικό" φως της μέρας μέσα από την ψηφιακή βιβλιοθήκη της Υπηρεσίας Εκδόσεων.

    Κάθε μέρα προστίθενται νέες εκδόσεις. Σύμφωνα με τον Λέοναρντ Όρμπαν, επίτροπο αρμόδιο για θέματα πολυγλωσσίας: "Η ψηφιακή βιβλιοθήκη απελευθερώνει τη μνήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το χαρτί με το οποίο ήταν δεσμευμένη από τις απαρχές της Ένωσης. Τα εκατομμύρια σελίδων, στις οποίες έχει πλέον πρόσβαση ο καθένας μας στις 23 επίσημες γλώσσες, καταδεικνύουν τη διαρκή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφυλάξει και να καλλιεργήσει την ιστορία της Ένωσης μέσα από τη γλωσσική της πολυμορφία."

    Η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Υπηρεσίας Εκδόσεων είναι μια απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιοποίηση εξαντλημένων εκδόσεων. Το 2007 η Υπηρεσία Εκδόσεων εγκαινίασε μια υπηρεσία διάθεσης αρχαίων PDF κατά παραγγελία, με την οποία οι χρήστες μπορούσαν να ζητούν την ανάκτηση και σάρωση δημοσιεύσεων από τα αρχεία. Η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή, ώστε σε έξι μήνες η υπηρεσία είχε ήδη κορεστεί. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών, αποφασίστηκε να σαρωθεί με βιομηχανικούς ρυθμούς ολόκληρο το περιεχόμενο του αρχείου.

    Το αποτέλεσμα - που επιτεύχθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια - είναι μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με περισσότερες από 14 εκατομμύρια σελίδες, σε μορφή αρχείων PDF βελτιστοποιημένη για το Διαδίκτυο, οι οποίες διατίθενται δωρεάν στο κοινό. Περιέχει περισσότερες από 12 εκατομμύρια σαρωμένες σελίδες ιστορικών εκδόσεων και περίπου 2 εκατομμύρια σελίδες πρόσφατων εκδόσεων.

    Το Βιβλιοπωλείο της ΕΕ, με εκδοτικούς ρυθμούς της τάξης των 1.600 νέων εκδόσεων ετησίως, αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών για πολίτες, δημοσιογράφους, επαγγελματίες της εκπαίδευσης, φοιτητές, βιβλιοθηκονόμους, εκδότες και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, σε 50 περίπου γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παραγγελίας αντιτύπων σε χαρτί.

    Τα περιεχόμενα του Βιβλιοπωλείου της ΕΕ θα καταστούν προσπελάσιμα επίσης μέσω της Europeana, όπου συμμετέχουν πολλές εθνικές βιβλιοθήκες και αρχεία της Ευρώπης. Το Βιβλιοπωλείο της ΕΕ θα συμπληρώσει, έτσι, τις εθνικές συλλογές της Europeana από τη σκοπιά των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] Αναστολή διαγωνισμών

    Την κατάθεση ρύθμισης στη Βουλή το ταχύτερο δυνατόν, με την οποία θα καταργείται η παράμετρος της συνέντευξης, «που αφήνει περιθώρια διακριτικής ευχέρειας», από τους διαγωνισμούς για την επιλογή και κατάταξη επαγγελματιών οπλιτών στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων εξήγγειλε ο υπουργός Εθνική Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, με δηλώσεις του απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τους εκκρεμείς διαγωνισμούς για την πρόσληψη ΕΠΟΠ.

    Με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας έχουν ανασταλεί όλες οι διαδικασίες που αφορούν τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς τόσο στον Στρατό Ξηράς όπου η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο όσο και στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία όπου οι διαδικασίες βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο.

    Θα απομείνουν συνεπώς, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, μόνον αντικειμενικά κριτήρια που περιβάλλονται από εγγυήσεις απόλυτης διαφάνειας και βάσει αυτών των κριτηρίων θα συνεχιστούν οι σχετικές διαδικασίες.

    Nαυπήγησης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού

    Λύση, το ταχύτερο δυνατόν, στο πρόβλημα της ναυπήγησης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, θα επιδιώξει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσα από τις απαραίτητες επαφές και διαβουλεύσεις, που θα έχει με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε στη συνέχεια, τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να αναλάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για το μέλλον γενικότερα της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

    Τη σχετική απόφαση έλαβε η Διϋπουργική Επιτροπή, σε συνεδρίασή της με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκου, του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του υπουργού Εθνικής Αμυνας, της υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη.

    Το πλαίσιο, μέσα στο οποίο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα επιδιώξει να βρεθεί λύση, διαμορφώθηκε σε σειρά συσκέψεων, που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Εθνθικής Αμυνας, υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου και τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Π. Μπεγλίτη.

    [07] 'Ελλειμμα ρεκόρ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν έλλειμμα ρεκόρ στον προϋπολογισμό ύψους 1.417 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περίπου 10% του αμερικανικού ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2008-2009 που έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Δημόσιο Ταμείο στην Ουάσινγκτον.

    Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού κράτους είναι τελικά λίγο κατώτερο εκείνου που ανέμενε η κυβέρνηση στις τελευταίες προβλέψεις της που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Αυγούστου (1.580 δισεκατομμύρια δολάρια), αλλά ελαφρά υψηλότερο από την εκτίμηση των 1.409 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε κάνει στις 7 Οκτωβρίου το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

    Το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το υψηλότερο από το 1945, σύμφωνα με το CBO.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 October 2009 - 6:30:22 UTC