Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Φ.Πετσάλνικος
  • [02] "Να εγγυηθούμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές"
  • [03] "Εθνική κόκκινη γραμμή"
  • [04] Συνεχίζονται οι διεργασίες
  • [05] "Σε ετοιμότητα"
  • [06] "Η Δημοκρατία έχει κανόνες"
  • [07] "Αποικιοκρατική σύμβαση"

  • [01] Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Φ.Πετσάλνικος

    Με 168 ψήφους εξελέγη το μεσημέρι νέος Πρόεδρος της Βουλής, ο έβδομος από τη μεταπολίτευση, ο βουλευτής Καστοριάς Φίλιππος Πετσάλνικος, που υπερψηφίστηκε από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εξασφάλισε οκτώ επιπλέον ψήφους από την αντιπολίτευση. Επί 299 ψηφισάντων βρέθηκαν ακόμη στην κάλπη - η ψηφοφορία είναι μυστική- 130 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο.

    «Πρόθεσή μου είναι να συνεργαστώ με όλους σας, να είμαι πρόεδρος όλων, προσβλέποντας σε αρμονική και παραγωγική συνύπαρξη με πρόθεση να λειτουργήσω με υπευθυνότητα, αμεροληψία και αντικειμενικότητα», τόνισε ο νέος πρόεδρος στην εναρκτήρια εθιμοτυπική ομιλία του. Δηλώνοντας βαθιά συγκινημένος, αλλά και με τρακ παρά τα 25 χρόνια του στο Κοινοβούλιο, ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε την εκλογή του μεγίστη τιμή για τον ίδιο, αλλά και τη Βόρειο Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά εκλέγεται πρόεδρος από τη Βόρειο Ελλάδα και μάλιστα από παραμεθόριο περιοχή.

    Ο πρόεδρος μίλησε για παγιωμένη αντίληψη δυσαρέσκειας των πολιτών έναντι του πολιτικού βίου και των πολιτικών, κρίνοντας ως αναγκαία τη μετατροπή της Βουλής σε χώρο δημόσιας διαβούλευσης και εποικοδομητικών συζητήσεων με στόχο την αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού και του ρόλου των βουλευτών.

    Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στο εποικοδομητικό έργο των προκατόχων του στο προεδρείο και έσπευσε να συνηγορήσει στις χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού στη σύνοδο της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος για «ένα κοινοβούλιο ανοιχτό στην κοινωνία και τους πολίτες».

    Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους, αλλά καλύτερους νόμους, τόνισε ο κ. Πετσάλνικος, αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας στον τρόπο νομοθέτησης και της ποιότητας του νομοθετικού έργου, όπου κυριαρχεί, όπως είπε, η πολυνομία και το δυσνόητο των διατάξεων. Αναφέρθηκε στις σκέψεις για τη δημόσια διαβούλευση πριν την κατάθεση των νόμων και την ανάγκη να πάψει το φαινόμενο της κατάθεσης τροπολογιών την τελευταία στιγμή και μετά την επεξεργασία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, κάτι που θα ρυθμιστεί με την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ μέχρι τότε κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τον κανόνα.

    Εκανε επίσης λόγο για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί ενεργού συμμετοχής της Βουλής στις σημαντικές συμβάσεις και μάλιστα στα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και την υπόδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Τάχθηκε κατά των φαινομένων να αποστέλλουν οι υπουργοί υφυπουργούς στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ προανήγγειλε αναμόρφωση του θεσμού της Ώρας του Πρωθυπουργού και τόνισε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του «πόθεν έσχες» στην κατεύθυνση εξασφάλισης του μέγιστου ελέγχου και γνώσης του πολίτη.

    Τελετή παράδοσης - παραλαβής

    "Έχω την πεποίθηση ότι θα πετύχετε και σας δίνω την καλύτερη ευχή: Να έχετε τη χαρά να παραδώσετε στο διάδοχό σας, μια ισχυρότερη και λειτουργικότερη Βουλή για το καλό του λαού και της Δημοκρατίας", τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, παραδίδοντας στο νέο πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Η εκλογή μου με επιφορτίζει με μεγάλες ευθύνες που αυξάνονται από την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου, απάντησε από την πλευρά του ο κ. Πετσάλνικος, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του είναι μια ανοικτή Βουλή στο λαό και στην κοινωνία και ενίσχυση της διαφάνειας στο νομοθετικό έργο.

    Στο τέλος της τελετής ρωτήθηκε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας αν αληθεύει ότι μέχρι και χθες έκανε διορισμούς, καθώς και ο νέος πρόεδρος για το τι θα πράξει εκείνος για τις καταγγελίες αυτές.

    Ως πρόεδρος της Βουλής και ασκώντας ως σήμερα τα καθήκοντά του ενήργησα κατά τρόπο θεσμικά υπεύθυνο, ήταν η απάντηση του Δημήτρη Σιούφα.

    Δεν θα αμφισβητήσω οποιαδήποτε ενέργεια έγινε σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής. Δεν έχω υπόψη μου τις καταγγελίες που λέτε, απάντησε ο Φίλιππος Πετσάλνικος.

  • ** Το απόγευμα, θα εκλεγούν οι επτά αντιπρόεδροι: τρεις από το κυβερνών κόμμα και ανά ένας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

  • ** Από την έναρξη ισχύος του Συντάγματος του 1975, Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων έχουν διατελέσει οι Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Δημήτριος Παπασπύρου, Ιωάννης Αλευράς, Αθανάσιος Τσαλδάρης, Απόστολος Κακλαμάνης, 'Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα και Δημήτρης Σιούφας.

  • ** Αύριο, ο πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η οποία θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Κυριακή τα μεσάνυχτα.

    Ορκωμοσία νέας Βουλής

    Σε μία πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τελέστηκε χθες η ορκωμοσία των μελών του νέου σώματος, στην οποία προήδρευσε η Β΄ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, κ. Έλσα Παπαδημητρίου.

    Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία μελών της Ιεράς Συνόδου, ενώ το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός, Ιωάννης Γρίβας, διπλωμάτες καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων βουλευτών, οι οποίοι κατέκλυσαν από νωρίς τα θεωρεία της Βουλής.

    Οι χριστιανοί βουλευτές ορκίστηκαν «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είναι πιστοί στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους», ενώ στο Κοράνι και «στο όνομα του παντοδύναμου Θεού και του μόνο αυτού προφήτη που είναι ο Μωάμεθ» ορκίστηκαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή (Ξάνθης) και Αχμέτ Χατζηοσμάν (Ροδόπης).

    Πλην της κας Κανέλη, οι βουλευτές του ΚΚΕ αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, Μαρία Δαμανάκη, Σπύρος Κουβέλης και Μάγια Τσόκλη, δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο.

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστησαν. Επιστολές προς το προεδρείο με τις οποίες τάσσονται υπέρ του πολιτικού όρκου έστειλαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Εξάλλου, στην τελετή ορκωμοσίας παρέστησαν και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας και ο υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Ι. Πανάρετος.

    Η δύναμη της νέας Βουλής έχει ως εξής: ΠΑΣΟΚ 160, ΝΔ 91, ΚΚΕ 21, ΛΑΟΣ 15 και ΣΥΡΙΖΑ 13.

    [02] "Να εγγυηθούμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές"

    Στη στρατηγική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στην αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής, αλλά και των βουλευτών, αναφέρθηκε στην ομιλία του, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Στις 4 Οκτωβρίου τόνισε ο πρωθυπουργός, ο λαός μας εμπιστεύθηκε το ιστορικό καθήκον να προχωρήσουμε μπροστά και να εγγυηθούμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές για τις οποίες δεσμευτήκαμε.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στους βουλευτές του Κινήματος, ότι το πάθος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι για την εξουσία, αλλά για την Ελλάδα. Δεν θα είμαστε απλά μια ακόμα κυβέρνηση, τόνισε, ούτε οι διαχειριστές της ίδιας και απαράλλακτης εξουσίας. Ο λαός μας ζήτησε να γυρίσουμε σελίδα και αυτό θα το πετύχουμε.

    Αναφερόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τόνισε, ότι αυτή θα είναι ο κινητήριος μοχλός για την αλλαγή στη χώρα και οι βουλευτές θα είναι οι εγγυητές για την εφαρμογή στην καθημερινή πολιτική πρακτική της διακυβέρνησης του προεκλογικού συνθήματος "πρώτα ο πολίτης".

    Χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσχερή τη σημερινή κατάσταση και τόνισε ότι τα αίτια αυτής δεν είναι τα δημόσια οικονομικά καθώς η κρίση είναι πολύπλευρη, είναι οικονομική, πολιτική, κοινωνική, κρίση θεσμών και αξιών κλπ. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών, είπε, είναι η απουσία ενός ευνομούμενου κράτους.

    Επίσης ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή φάση ως νέα μεν, αλλά με δυσκολίες ανάλογες της πρώτης μεταπολιτευτικής φάσης, με τη διαφορά ότι σήμερα η νέα φάση είναι ελπιδοφόρα.

    Ως βασικό εχθρό στη νέα πορεία της χώρας, ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε την εμπεδωμένη πελατειακή αντίληψη και την επικράτηση του εγώ, απέναντι στο εμείς.

    Προειδοποίησε τους βουλευτές ότι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες και θα υποστούν μεγάλες πιέσεις για ρουσφέτια, ακόμα και για παρατυπίες.

    Ξεκαθάρισε όμως, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να αλλάξει σελίδα, ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.

    Στόχος μας, δήλωσε, είναι ένα κράτος δικαίου και ευνομίας. Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα δικαιώματα για όλους και όχι προνόμια για λίγους. Έχουμε πρόσθεσε, στρατηγική προοπτικής και ελπίδας και σχέδιο ανάτασης όλης της χώρας, πάντα εκπροσωπώντας τα συμφέροντά της, και σε αυτόν τον αγώνα καλούμε να συμμετέχουν όλοι, είτε μας ψήφισαν, είτε όχι.

    Ο λαός δεν ζητά από μας να δώσουμε λίγα ή πολλά αλλά ζητά μόνο ένα πράγμα: Να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχουμε είπε ο πρωθυπουργός.

    Σημείωσε επίσης ότι, πέρα από την οικονομία και τη διάσωσή της, άμεση προτεραιότητα είναι να αλλάξει πλήρως το τοπίο της πολιτικής, ώστε να έχουμε μια δημοκρατία με ουσία και ποιότητα την οποία οι πολίτες θα αντιλαμβάνονται και θα απολαμβάνουν καθημερινά

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στους θεσμούς της πολιτείας και τόνισε, ότι πρέπει οι πολίτες να αποκτήσουν και πάλι εμπιστοσύνη στους θεσμούς και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης των πολιτών με τους θεσμούς.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην επιβεβλημένη διάκριση των εξουσιών με τρόπο ώστε, να υπάρχει εγγύηση της διαφάνειας και των δικαιωμάτων του πολίτη, ενώ επεσήμανε και τον κίνδυνο που συνεπάγεται η συγκέντρωση πολλών εξουσιών στην εκτελεστική εξουσία.

    Για το κοινοβούλιο είπε ότι σήμερα υπάρχει υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και των βουλευτών. Κάλεσε τους βουλευτές να εκφράζουν την άποψή τους, σε όλα τα νομοθετήματα που θα συζητούνται στη Βουλή. Θα κάνουμε, τόνισε, πράξη τις τομές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί και ο λόγος του βουλευτή θα έχει βαρύτητα. Ο βουλευτής, πρόσθεσε, θα ελέγχει την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα θα έχει και περισσότερη δουλειά και ευθύνες σε μια πληρέστερη και αμεσότερη δημοκρατία.

    Ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στη φράση που χρησιμοποίησε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου μίλησε για "αντιεξουσιαστές στην εξουσία" και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα ελέγχεται από τους ίδιους τους βουλευτές της, αλλά ταυτόχρονα θα συνεργάζεται μαζί τους.

    Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυση της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, και τόνισε ότι η κοινωνία παρακολουθεί με προσμονή και ελπίδα και ήδη πρόσθεσε, βλέπουμε τα πρώτα χαμόγελα ελπίδας, που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα μέτρα, που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται όπως είναι ο πλήρης διαχωρισμός μεταξύ κομματικών και κρατικών αξιωμάτων.

    Θα συνεχίσουμε με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, το οποίο θα κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής. Πρόκειται όπως τόνισε, για ένα απλό και καθαρό εκλογικό σύστημα, το οποίο θα δώσει γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα, θα διασφαλίζει την προστασία και αξιοπρέπεια του βουλευτή, τον οποίο θα απελευθερώσει από τις πελατειακές σχέσεις και θα αναβαθμίσει το Κοινοβούλιο.

    Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα καθιερωθεί υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο που θα εισάγεται στη Βουλή, για το οποίο θα προβλέπονται επίσης δυο αναγνώσεις.

    Επίσης, όπως τόνισε, θα υπάρξει για κάθε νομοσχέδιο αξιολόγηση των επιπτώσεών του. Επίσης, θα αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής ώστε να μην επιτρέπεται η κατάθεση τροπολογιών, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του επί της αρχής.

    Παράλληλα, η Βουλή θα ελέγχει όλες τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις για τις οποίες θα ενημερώνεται πλήρως πριν τη σύναψή τους. Και αυτό όπως τόνισε, θα ισχύει και για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

    Επίσης η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα ελέγχει διάφορες υποθέσεις όπως οι σχέσεις κράτους και ΜΜΕ. Οι διορισμοί στις ανεξάρτητες Αρχές θα γίνονται επίσης από τη Βουλή.

    Αναφορικά με τη Δικαιοσύνη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οφείλει να σταματήσει άμεσα η πρακτική του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σήμερα, πρόσθεσε, νοθεύει την Αρχή της Ανεξαρτησίας του διαχωρισμού των εξουσιών.

    Στο διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης όπως είπε ο πρωθυπουργός θα έχει λόγο και η Βουλή, η οποία θα συμμετέχει με ακροάσεις σε όλη τη διαδικασία επιλογής.

    Ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να έχουν πιο στενή συνεργασία με τους δυο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, με το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστο Παπουτσή και με τη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο των βουλευτών και υπενθύμισε, ότι η εντολή που πήρε το ΠΑΣΟΚ τις 4 Οκτωβρίου είναι να αλλάξει την Ελλάδα και αυτό υπογράμμισε οφείλουμε να το κάνουμε μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Χρ.Παπουτσής: "Ζούμε ιστορικές στιγμές"

    «Ζούμε ιστορικές στιγμές, και στην πρώτη συνάντηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της αλλαγής υποδεχόμαστε στην Βουλή τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου» είπε ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου είναι «η απόλυτη δικαίωση και ο θρίαμβος του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και η δικαίωση του αγώνα των βουλευτών του Κινήματος», προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την αυτοδυναμία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και την υλοποίηση του προγράμματός μας».

    Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «η εντολή που έχουμε είναι για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και γιβ αυτό είναι τεράστια η ευθύνη όλων μας (β¦) σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την κρίση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς».

    Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει με την δράση της ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», αναδεικνύοντας ένα σταθερό πλαίσιο αξιών και ένα νέο πρόσωπο κοινωνικής και πολιτικής πρακτικής τη στιγμή που «ελλοχεύει η υφέρπουσα μετάλλαξη αξιών, η βίαιη επίθεση οικονομικών συμφερόντων εναντίον (και) των θεσμών, ενώ διευρύνονται και οι κοινωνικές ανισότητες».

    «Αν δεν αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην πολιτική καμία μεγάλη αλλαγή που απαιτεί συναίνεση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί» υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής, τονίζοντας ότι «η Βουλή μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο».

    Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της διαβούλευσης με όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας επισημαίνοντας πως αν δεν γίνει κάτι τέτοιο το ΠΑΣΟΚ θα εγκλωβιστεί στον κυβερνητισμό, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για στήριξη της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας με εξασφάλιση όρων ισοτιμίας και ισοπολιτείας για όλους τους Έλληνες.

    «Δεν θα ξεχάσουμε ότι η εξουσία δίνεται από τον λαό, ασκείται μαζί με το λαό και για τον λαό» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας δεν χρωστάμε σε κανένα» και καλώντας τους βουλευτές σε μια «νέα αρχή για την Ελλάδα, όπως (έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ) το 1981, το 1993 και το 1996».

    [03] "Εθνική κόκκινη γραμμή"

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου ενόψει της πρωθυπουργικής επίσκεψης τη Δευτέρα στην Κύπρο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    "Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, η οποία έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά βεβαίως και ουσία, μέσα στο πνεύμα των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης να έρθει και πάλι δίπλα στην Κύπρο, δίπλα στον Κυπριακό λαό", δήλωσε ο κ. Δρούτσας.

    Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο θα συζητηθούν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, το ζήτημα της αποτελεσματικής συνεργασίας, ιδιαίτερα και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Πρόκειται, είπε, για ιδιαίτερης σημασίας ημερομηνία, καθώς τότε θα αξιολογηθεί η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενταξιακή της πορεία, για τα έως σήμερα πεπραγμένα της. Θα αξιολογηθεί κατά πόσο έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι στα κράτη - μέλη, υπογράμμισε.

    Οι εκθέσεις προόδου

    Αναφορικά δε με τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπό ένταξη χώρες, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει μόλις πριν από λίγες ημέρες και από την πρώτη στιγμή εργαστήκαμε για να βελτιώσουμε αυτές τις εκθέσεις προόδου. Ως ένα σημείο και στα πιο κρίσιμα σημεία για την Ελλάδα, νομίζω πετύχαμε αυτή τη βελτίωση, είπε και πρόσθεσε ότι η βούληση της Ελλάδας είναι να προωθήσει δυναμικά την ευρωπαϊκή πορεία, την ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη δείξει πολύ σημαντικά δείγματα γραφής και έχει ήδη κάνει και μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μια ημερομηνία - ορόσημο το 2014, επεσήμανε ο κ. Δρούτσας.

    Υπογράμμισε, όμως, ότι σε αυτή την πορεία "προϋπόθεση είναι, όλες οι χώρες να προετοιμαστούν αποτελεσματικά και να εκπληρώσουν τα απαραίτητα κριτήρια: Συγκεκριμένα, για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αυτό σημαίνει την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αυτό είναι προϋπόθεση. Σε αυτό το θέμα η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ξεκάθαρη. Η εθνική κόκκινη γραμμή, είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό το τονίζω, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και θέμα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και της Ελλάδας".

    «Διαβάζοντας για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλω να θυμίσω και να καταστήσω σαφές ότι η εθνική κόκκινη γραμμή για τα Σκόπια είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν ημερομηνία έναρξης συνομιλιών εάν δεν έχει λυθεί το θέμα του ονόματος. Αυτή είναι η εθνική κόκκινη γραμμή. Η Νέα Δημοκρατία είναι απόλυτη σ' αυτό», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την έκθεση της Κομισιόν για τα Σκόπια, η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε:

    «Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η ΕΕ είτε αφορά την ένταξη της Τουρκίας είτε αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ δεν ενδιαφέρεται καθόλου ούτε για τα ανθρώπινα, ούτε για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ούτε για σύνορα, ούτε για παραβιάσεις συνόρων, ούτε για στρατούς κατοχής. Βάζει εντός της ΕΕ ή δεν συμφωνεί να ενταχθεί μία χώρα, ανάλογα με τα συμφέροντα των κυρίαρχων δυνάμεων, ανάλογα δηλαδή με τα γεωστρατηγικά και τα οικονομικά συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς και δεν υπάρχει ούτε κοινοτικό δίκαιο, ούτε κοινοτικό κεκτημένο, όπως ακούμε συνέχεια από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Οι Γείτονές μας δεν καταλαβαίνουν την "κομψή" διπλωματική γλώσσα του Υπουργείου Εξωτερικών. Φάνηκε στην Άγκυρα κατά την άτυπη, αλλά σοβαρή συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν, αλλά και στα Σκόπια. Ο μοναδικός τρόπος να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα είναι να νομοθετήσουμε - όπως έκανε εξάλλου η Γαλλία - ότι οποιαδήποτε διεύρυνση της Ε.Ε. επικυρώνεται όχι από το Κοινοβούλιο, αλλά με Δημοψήφισμα», τονίζει ο ο ΛΑ.Ο.Σ .

    Εκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ

    Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «η χώρα πληροί επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια που απαιτούνται».

    Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, υπογράμμισε ότι «η επίλυση του θέματος του ονόματος είναι πιο επείγουσα από ποτέ για χάρη του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας» και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί «αγκάθι στα πλευρά μας». Ο κ. Ρεν εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση των Σκοπίων «να λάβει το μήνυμα» και να ξεκινήσει πραγματικά εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

    Ωστόσο, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ έχει πραγματοποιήσει «πειστικές προόδους» και «εκπληρώνει επαρκώς» τα κριτήρια, που έχουν τεθεί. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να συστήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    «Ελπίζω η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εκλάβει τη στάση αυτή ως έντονη ενθάρρυνση για να λύσει το πρόβλημα του ονόματος, το οποίο παραμένει ουσιαστικό, όπως αναφέρει στα συμπεράσματά της η Επιτροπή», κατέληξε ο Όλι Ρεν.

    Ειδικότερα, στην έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ υπογραμμίζεται ότι οι προτεραιότητες, που ετέθησαν στη χώρα, έχουν ικανοποιηθεί ουσιαστικά και τονίζει: «Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2005 και του Δεκεμβρίου του 2006, η Επιτροπή συστήνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ».

    Ωστόσο, ύστερα από παρέμβαση του Έλληνα Επιτρόπου, Σταύρου Δήμα, στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων προστέθηκε η φράση: «Η διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβάνοντας μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, υπό την αιγίδα των Η.Ε., παραμένει ουσιαστική».

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα είναι στενές και καλύπτουν πολλούς τομείς, κυρίως οικονομικού και επενδυτικού χαρακτήρα, διευκρινίζοντας, όμως, ότι «οι σχέσεις των δύο εξακολουθούν να επηρεάζονται από το ανεπίλυτο ζήτημα του ονόματος».

    Η έκθεση σημειώνει, επίσης, πως «η ΠΓΔΜ συμμετέχει σε συνομιλίες για τη λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και τονίζει ότι «πράξεις και δηλώσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας, θα πρέπει να αποφεύγονται».

    Επιπλέον, η έκθεση αναφέρεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων έδωσε την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» σε μια εθνική αρτηρία, που αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού δικτύου «διάδρομος Χ», σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή, εκλήφθηκε ως πρόκληση από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία στη συνέχεια ανέστειλε την οικονομική της συμβολή στην κατασκευή της εν λόγω οδικής αρτηρίας.

    Επίσης, γίνεται αναφορά και στα διασυνοριακά προγράμματα συνεργασίας με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των οποίων αρκετές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών έλαβαν χρηματοδότηση για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά κριτήρια, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 διεξήχθησαν σύμφωνα με τους περισσότερους διεθνείς κανόνες και πως ο πολιτικός διάλογος στη χώρα έχει βελτιωθεί. Τονίζει δε, ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ικανοποιηθεί κύριες προτεραιότητες, όπως η μεταρρύθμιση της αστυνομίας, του δικαστικού τομέα και της δημόσιας διοίκησης, καθώς επίσης και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Για τα οικονομικά κριτήρια, η Επιτροπή «βλέπει» πρόοδο της ΠΓΔΜ προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς και εκτιμά ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα τις ανταγωνιστικές πιέσεις και τις δυνάμεις της αγοράς εντός της Ένωσης.

    Ωστόσο, μνημονεύει το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων και των χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ατόμων και επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης και του κράτους δικαίου, προκειμένου να επιτραπεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας της αγοράς.

    Τέλος, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα IPA για την περίοδο 2008-2012, η ΕΕ εξακολουθεί να παρέχει προς την ΠΓΔΜ οικονομική βοήθεια, η οποία για το 2009 ανέρχεται σε 81,8 εκατομμύρια ευρώ.

    Έκθεση προόδου της Τουρκίας

    Την ανάγκη επιτάχυνσης των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από βασικούς τομείς (ελευθερία έκφρασης, ελευθερία του Τύπου, θρησκευτικές ελευθερίες, ελευθερία των γυναικών, συνδικάτων και παιδιών), αλλά και τον περιορισμό του ρόλου του στρατού, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

    Στην έκθεση της Επιτροπής περιλαμβάνονται θετικές αναφορές στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος με την έμφαση να δίνεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο ζήτημα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, στην υποχρέωση της Τουρκίας να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας. Για το τελευταίο, ειδική αναφορά γίνεται στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ επισημαίνεται και η στάση της Άγκυρας στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος, εκ μέρους της Τουρκίας, ούτε στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας, αλλά ούτε και στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ζητά από την Άγκυρα να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

    Αναλυτικά, στα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι η Τουρκία και η Ελλάδα συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και ότι ο 41ος κύκλος διερευνητικών επαφών πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2008, στην Κωνσταντινούπολη.

    Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε αυτές τις επαφές -οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2002- είναι περιορισμένη. Στο πλαίσιο της ρητής υποχρέωσης της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και για επίλυση συνοριακών διαφορών, στην έκθεση σημειώνεται ότι η απειλή «casus belli» σχετικά με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να ισχύει, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995.

    Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμπεριλαμβανομένης, εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται κάθε απειλή, ή ενέργεια, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

    Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διατυπώσει επίσημες διαμαρτυρίες για συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

    Σημειώνεται, ακόμη, ότι η ελληνική μειονότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την εκπαίδευση και την ιδιοκτησία και γίνεται μνεία στα ζητήματα που αφορούν τους ελληνικούς πληθυσμούς στην Ίμβρο και την Τένεδο.

    Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, σημειώνεται ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω απουσίας νομικής προσωπικότητας. Γίνεται αναφορά στους περιορισμούς στην εκπαίδευση των κληρικών και στη μη λειτουργία της ελληνικής ορθόδοξης Σχολής της Χάλκης. Επίσης, σχετικά με το Πατριαρχείο, αναφέρεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι ελεύθερο να χρησιμοποιεί, σε όλες τις περιπτώσεις, τον εκκλησιαστικό τίτλο «Οικουμενικό».

    Για τα θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας η Επιτροπή σημειώνει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο σε ζητήματα εξωτερικών συνόρων και θέματα του Σένγκεν, αλλά και στα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου.

    Με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο η Τουρκία, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να αναδιοργανώσει το σύστημα της. Σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής, που εκκρεμεί από το Δεκέμβριο του 2006, επισημαίνεται ότι η Τουρκία αποδέχτηκε πρόσφατα την επανέναρξη επίσημων συνομιλιών και αναφέρεται ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες με στόχο την επίτευξη διευθέτησης για την FRONTEX.

    Υπογραμμίζεται ακόμη ότι υπήρξε περιορισμένη πρόοδος στην πολιτική θεωρήσεων και καμία πρόοδος στη δικαστική συνεργασία για ποινικά και αστικά ζητήματα.

    Σχετικά με το ρόλο του στρατού στην Τουρκία, η έκθεση αναφέρεται στην αυξημένη πολιτική επιρροή που εξακολουθούν να ασκούν οι στρατιωτικές δυνάμεις μέσα από επίσημους και ανεπίσημους μηχανισμούς για θέματα όπως η Κύπρος.

    Σχετικά με την Κύπρο, η έκθεση αναφέρεται στη δημόσια στήριξη της Τουρκίας στις συνομιλίες, που διεξάγονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, για την εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και σημειώνεται ότι αναμένεται από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις εν εξελίξει συνομιλίες και να κάνει συγκεκριμένα βήματα, ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Τουρκία, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο του 2006, δεν σημείωσε καμία πρόοδο στην πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας και την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι επείγουσας σημασίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα συνεχίζει να εξετάζει και να αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα που καλύπτονται από τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2006.

    Τέλος, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ασκεί βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς και ότι οι ενέργειες κυπριακών πλοίων για εξόρυξη πετρελαίου έχουν παρεμποδιστεί από τον τουρκικό στόλο σε αρκετές περιπτώσεις κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

    Η έκθεση για τα δυτικά Βαλκάνια

    Σε ό,τι αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η Επιτροπή επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή της συνοπτικώς τα εξής:

    ΠΓΔΜ: Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σημείωσε, σύμφωνα με την Επιτροπή, σημαντική πρόοδο και αντιμετώπισε ικανοποιητικά τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι η χώρα εκπληρώνει επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια που καθορίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το 1993 και στο πλαίσιο της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, και, επομένως, αποφάσισε να διατυπώσει σύσταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

    Κροατία: Η Κροατία σημείωσε, κατά την Επιτροπή, ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης που καθορίστηκαν στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης και οι διαπραγματεύσεις άρχισαν και πάλι επισήμως μετά την πολιτική συμφωνία μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας για το ζήτημα των συνόρων.

    Η Κροατία θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, ιδίως όσον αφορά τον δικαστικό τομέα και τη δημόσια διοίκηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Εάν η Κροατία εκπληρώσει εγκαίρως όλα τα εκκρεμή κριτήρια αξιολόγησης, οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν κατά το επόμενο έτος, αναφέρει η Επιτροπή.

    Μαυροβούνιο: Το Μαυροβούνιο υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2008 και η Επιτροπή προετοιμάζει επί του παρόντος γνώμη σύμφωνα με το αίτημα του Συμβουλίου.

    Οι κοινοβουλευτικές εκλογές τήρησαν κατά την Επιτροπή όλους σχεδόν τους διεθνείς κανόνες, αλλά η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και η εδραίωση του κράτους δικαίου εξακολουθούν να αποτελούν μείζονες προκλήσεις.

    Αλβανία: Η Αλβανία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ τον Απρίλιο.

    Η Επιτροπή είναι έτοιμη να εκπονήσει τη γνώμη της, μόλις της το ζητήσει το Συμβούλιο. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές τήρησαν τους περισσότερους διεθνείς κανόνες. Η ενίσχυση του κράτους δικαίου και η εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας των κρατικών θεσμών εξακολουθούν, κατά την Επιτροπή, να αποτελούν μείζονες προκλήσεις.

    Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη πρέπει να επισπεύσει επειγόντως, κατά την Επιτροπή, τις βασικές μεταρρυθμίσεις.

    Για το ευρωπαϊκό μέλλον της, ηγεσία της χώρας πρέπει να έχει κοινό όραμα όσον αφορά τη γενική κατεύθυνση της χώρας και την πολιτική βούληση να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο του γραφείου του Ανωτάτου Εκπροσώπου, σημειώνει η Επιτροπή.

    Σερβία: Η Σερβία απέδειξε, κατά την Επιτροπή, τη βούλησή της να προσεγγίσει περισσότερο την ΕΕ με την εφαρμογή των διατάξεων της ενδιάμεσης συμφωνίας με την ΕΕ και την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

    Με βάση τη συνεχή συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει τώρα να εφαρμόσει την ενδιάμεση συμφωνία.

    Η Σερβία, από την πλευρά της, πρέπει να επιδείξει πιο εποικοδομητική στάση στα θέματα που έχουν σχέση με το Κόσοβο, σημειώνει η Επιτροπή.

    Κόσοβο: Στο Κόσοβο η σταθερότητα διατηρήθηκε, κατά την Επιτροπή, αλλά εξακολουθεί να είναι εύθραυστη.

    Η αποστολή της ΕΕ για την επιβολή κράτους δικαίου (EULEX) αναπτύχθηκε σε όλο το Κόσοβο και λειτουργεί πλήρως.

    Το Κόσοβο αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως η διασφάλιση του κράτους δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και η προστασία των Σέρβων και των άλλων μειονοτήτων, καταλήγει η Επιτροπή.

    -

    [04] Συνεχίζονται οι διεργασίες

    Συνεχίζονται οι διεργασίες για τη διαδοχή στη ΝΔ, ενώ η υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει σήμερα. Όλοι οι διεκδικητές φαίνεται να συγκλίνουν για εκλογή ηγεσίας από τη βάση και αναμένουν να ξεκαθαρίσει ο κ. Κ. Καραμανλής εάν αποδέχεται την πρόταση να παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαδοχής.

    Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Σιούφας δήλωσε ότι συνεχίζεται η πρωτοβουλία της επιτροπής και πρόσθεσε ότι οι απόψεις του Δ. Αβραμόπουλου, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Αντώνη Σαμαρά και του Παναγιώτη Ψωμιάδη για τη συμμετοχή της βάσης στην εκλογή αρχηγού της ΝΔ τελούν υπό διαβούλευση.

    Ο κ. Σιούφας πρόσθεσε ότι εξετάζονται οι δυνατότητες μέσω του καταστατικού για τη συμμετοχή της βάσης στην εκλογή νέου προέδρου.

    Οι προσπάθειες θα ολοκληρωθούν μετά την επίσημη υποβολή των υποψηφιοτήτων, κατέληξε ο κ. Σιούφας.

    Επίσημη η υποψηφιότητα του Π.Ψωμιάδη

    Την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της ΝΔ κατέθεσε επισήμως ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Δημήτρη Σιούφα.

    Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι εντός της προθεσμίας θα καταθέσει και τις υπογραφές 50 συνέδρων, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, όπως απαιτείται για να είναι κάποιος υποψήφιος.

    Είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την υποψηφιότητά του και σημείωσε πως η πρωτοβουλία που ανέλαβε υπηρετεί την ενότητα της ΝΔ. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του γιατί το συνέδριο της ΝΔ θα είναι ανοιχτό και δεν θα είναι απλώς ένα συνέδριο διαδοχής, όπως είπε.

    Τη Δευτέρα συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ

    Την προσεχή Δευτέρα, 19 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές. Στην συνεδρίαση, η οποία θα γίνει στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής.

    Στην ίδια συνεδρίαση θα γίνει και η εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα της ΚΟ και των πέντε αναπληρωτών του, θέσεις για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα - όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση - μέχρι την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου και ώρα 10 μ.μ.

    [05] "Σε ετοιμότητα"

    Σε ετοιμότητα κάλεσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τα μέλη του ΚΚΕ για να είναι και το λαϊκό κίνημα έτοιμο να αντιμετωπίσει την επίθεση που θα δεχθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Στην ομιλία που έκανε σε εκδήλωση του ΚΚΕ στην Αποθήκη 1 του ΟΛΘ προέβλεψε ότι έρχεται «ξεθεμελίωμα» κατακτήσεων των εργαζομένων, μέσα από την απελευθέρωση των απολύσεων, την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κ.α.

    Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «φτιάχνει τη μόστρα του», αλλά δεν πειράζει το κεφάλαιο. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι το πρόγραμμα της σοσιαλδημοκρατίας, θα υλοποιήσει τις αποφάσεις του κεφαλαίου, επισήμανε και πρότεινε να καταργηθούν οι αυξημένες βουλευτικές συντάξεις και φορολόγηση κατά 45% των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

    Επίσης, χαρακτήρισε «ανατριχιαστικό και απαράδεκτο» το ότι ο τουρισμός πέρασε πλέον μαζί με τον πολιτισμό στο ίδιο υπουργείο.

    Σε ότι αφορά τη Ν.Δ. τόνισε ότι είναι σε κρίση, το «σύστημα» θα την στηρίξει, αλλά δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είπε ότι ήταν «το καλύτερο δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ».

    Για τον ΛΑ.Ο.Σ παρατήρησε ότι «τα έχουν χαμένα», μετά τις εκλογές, ενώ στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α «τα πράγματα είναι μπερδεμένα», δεν έχει περάσει η κρίση και αργά ή γρήγορα θα συνεργαστεί με τη σοσιαλδημοκρατία.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τα μέλη του κόμματος να είναι έτοιμα για μια νέα επίθεση εναντίον του ΚΚΕ με το νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων που θα καταθέσει η κυβέρνηση και δήλωσε με νόημα: «Μην ξεχνάτε ποιος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης».

    Σχετικά με το ποσοστό του ΚΚΕ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου η κ. Παπαρήγα αναγνώρισε ότι δεν ήταν αυτό που ήθελε το κόμμα και το κίνημα. Το ΚΚΕ έχασε δυνάμεις σε περιοχές (εργατικές γειτονιές) που το 2007 είχε τη μεγαλύτερη άνοδο και κατά την εξήγηση που έδωσε ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που το 2007 πήγαν στο ΚΚΕ επέστρεψαν στο ΠΑΣΟΚ γιατί δεν άντεξαν την πίεση. «Έχουμε κουσούρια, αλλά όχι αυτά που μας καταμαρτυρούν οι άλλοι», είπε. Τόνισε την ανάγκη να «ανέβει» το ΚΚΕ, γιατί δεν είναι ακόμα στο ύψος των περιστάσεων και σημείωσε πως οι μεγάλες συζητήσεις στο κόμμα πρέπει να γίνονται πιο συχνά και όχι μόνο κάθε συνέδριο και κάθε εκλογές.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον θάνατο ενός μεταλλωρύχου και τον τραυματισμό ενός άλλου στα μεταλλεία του «Μαντέμ Λάκο» στη Χαλκιδική και κατήγγειλε «εργοδοτικό έγκλημα» κάνοντας λόγο για έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

    ΚΟ:Κανένας εφησυχασμός

    "Καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, κανένας εφησυχασμός, ούτε μια μέρα χαμένη", είναι το σύνθημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και διατυπώνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, μετά την πρώτη συνεδρίασή της.

    Η ΚΟ του ΚΚΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για να παρεμποδίσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους και να ανοίξουν δρόμο για βαθιές αλλαγές και ανατροπές.

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρά τις όποιες φραστικές διακηρύξεις, θα εφαρμόσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και προσθέτει ότι πολύ γρήγορα οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά σε μια επίθεση αντιλαϊκών μέτρων, με την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

    Το ΚΚΕ σχετικά με την ΝΔ εκτιμά ότι θα αποτελέσει παράγοντα πίεσης προς την κυβέρνηση για την επιτάχυνση των αντεργατικών, αντιλαϊκών γενικότερα αναδιαρθρώσεων, ενώ "τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, θέτουν εμπόδια στο ριζοσπαστικό περιεχόμενο και στη μαχητική κλιμάκωση της λαϊκής πάλης, επειδή δεν έρχονται σε πραγματική αντίθεση με την εξουσία των μονοπωλίων και της κυρίαρχης πολιτικής".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, γραμματέας της ΚΟ είναι ο Αχιλλέας Κανταρτζής, κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, ο Σπύρος Χαλβατζής και ο Θανάσης Παφίλης. Ακομη προτείνεται η κα Βέρα Νικολαϊδου ως Αντιπρόεδρος της Βουλής και ο κ. Γιάννης Γκιόκας ως Γραμματέας της Βουλής.

    [06] "Η Δημοκρατία έχει κανόνες"

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κατάσταση στο λιμάνι, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση σε βάθος για να ωφεληθεί η πατρίδα, η οικονομία και οι εργαζόμενοι, όχι όμως να παίξουμε παιχνίδια τα οποία επιθυμεί η Αμερική, να διώξουμε δηλαδή τους Κινέζους απ' τη Μεσόγειο».

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση του κόμματος για την αναβάθμιση στη Βουλή και την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου, τόνιζεται ότι:

    «Ο κ. Πρωθυπουργός, ανάμεσα σε πολλά, μίλησε και για αναβάθμιση στη Βουλή .Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει την πρόθεσή του πράξη, παρευρισκόμενος ο ίδιος - και όχι μέσω του κ. Πάγκαλου - στην ώρα του Πρωθυπουργού. Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο μη νομίζουν ότι θα ράψουν κοστούμι στα μέτρα τους. Η Δημοκρατία έχει κανόνες και παρέχει δυνατότητες για αποτελεσματική δράση».

    [07] "Αποικιοκρατική σύμβαση"

    "Η μόνη λύση είναι να ανακτήσει το Δημόσιο αυτό που του ανήκει. Να ανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις για εκατοντάδες εργαζόμενους", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στους απεργούς λιμενεργάτες, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, μαζί με τους βουλευτές του κόμματος Θ. Δρίτσα και Π. Λαφαζάνη.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αποικιοκρατική τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την COSCO και εξέφρασε ερωτηματικά για το τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι είναι "έκπληκτος θετικά", από τους λιμενεργάτες για "την ανιδιοτέλεια, την εντιμότητα, ενός αγώνα για λογαριασμό της κοινωνίας και όχι για λογαριασμό δικό τους", συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται για έναν αγώνα που αφορά στενά και μόνο τους εργαζόμενους στο λιμάνι, αλλά για έναν αγώνα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

    ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία

    Σχετικά με τα ποσοστά της ανεργίας του Ιουλίου του 2009 που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την εξής δήλωση:

    "Ούτε η «μαγειρική» της ΕΣΥΕ μπορεί πλέον να κρύψει την δραματική άνοδο της ανεργίας στη χώρα μας, κυρίως των νέων, αφού ένας στους τέσσερις είναι άνεργος, και των γυναικών, αφού τα ποσοστά της ανεργίας τους είναι διπλάσια από το μέσο όρο.

    Η πολιτική ευθύνη ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ που δεν έβαλε κανένα εμπόδιο στις μαζικές απολύσεις και δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων.

    Το μέτρο που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τετράχρονη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των εργοδοτικών εισφορών επιχειρήσεων, οι οποίες θα προσλάβουν νέους σε ηλικία ανέργους, δεν αντιμετωπίζει αλλά ανακυκλώνει την ανεργία, αφού θα απολύονται μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι για να προσλαμβάνονται νεότεροι.

    Η ανεργία, η οποία αναμένεται να αυξηθεί στη χώρα μας και το 2010 κατά 120.000 επιπλέον ανέργους δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια ούτε με πολιτικές συμπληρωματικές με αυτές που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία με την δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τις μαζικές προσλήψεις στην παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία, διαφύλαξη του περιβάλλοντος, με την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπου η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Με την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την θέσπιση μέτρων για παρεμπόδιση των απολύσεων και με την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 October 2009 - 12:30:42 UTC