Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις για αναβάθμιση Δικαιοσύνης

  • [01] Προτάσεις για αναβάθμιση Δικαιοσύνης

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ανακοίνωσε σήμερα τις προτάσεις του για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων με στόχο την αναβάθμιση και την έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών.

    Τα μέτρα αυτά, τα οποία ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης Σωτήρη Μπάγια, διαχωρίζονται σε άμεσα, δηλαδή σε αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση, και σε μακροπρόθεσμα στο πλαίσιο σταδιακής εφαρμογής συγκεκριμένου προγράμματος πενταετούς διαρκείας.

    Τα μέτρα, πλέον των άλλων, αποσκοπούν στην έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων εντός το πολύ δύο ετών και στην έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων εντός τεσσάρων ετών το αργότερο.

    Τα μέτρα επείγοντος χαρακτήρα που προτείνονται για τη διαφάνεια της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, είναι:

    1) Η καθιέρωση σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή (προαγωγή, μετάθεση, απόσπαση) δικαστών και εισαγγελέων και ειδική αιτιολογία όλων των σχετικών αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

    2) Η κατάργηση της διάταξης (άρθρο 24 παρ. 4 του Οργανισμού των Δικαστηρίων) περί ιεραρχικής εξάρτησης μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών.

    3) Η επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου των μεγάλων εισαγγελιών και δικαστηρίων της χώρας, με τις αναγκαίες βελτιώσεις για την αποφυγή δυσλειτουργικών φαινομένων του παρελθόντος.

    4) Η πρόβλεψη συγκεκριμένης - αυστηρής - πειθαρχικής ποινής (οριστική απόλυση) για το πειθαρχικό αδίκημα της χειραγώγησης ή της απόπειρας χειραγώγησης της δικαιοδοτικής κρίσης δικαστικού λειτουργού από δικαστικό λειτουργό.

    5) Η ανάθεση των μείζονος κοινωνικής ή πολιτικής σημασίας υποθέσεων στους εισαγγελείς και ανακριτές να γίνεται κατόπιν κληρώσεως.

    Τα μακροπρόθεσμα μέτρα είναι:

    1) Η αλλαγή του τρόπου επιλογής των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τις αναγκαίες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Η επιλογή να γίνεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

    2) Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με ριζοσπαστική απλούστευση των δικονομικών διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης και - σταδιακή - ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων.

    3) Η πλήρης μηχανοργάνωση των εισαγγελιών και δικαστηρίων και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.

    4) Ο κτιριακός εξωραϊσμός των δικαστικών καταστημάτων και ανέγερση νέων, σύγχρονων δικαστικών κτιρίων, όπου απαιτείται, με στόχο την αξιοπρεπή στέγαση όλων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας.

    5) Η λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας.

    6) Η σταδιακή αύξηση των θέσεων των δικαστικών λειτουργών.

    7) Η καθιέρωση του θεσμού της εθελουσίας εξόδου σε μόνιμη βάση, ανά πενταετία.

    Τα μέτρα για τη διαφάνεια και την εξυγίανση των λειτουργιών του Κράτους είναι:

    1) Η πλήρης διαφάνεια της περιουσιακής και εν γένει οικονομικής κατάστασης όλων των λειτουργών του κράτους. Κατάργηση κάθε είδους οικονομικού απορρήτου γι' αυτούς.

    2) Η θεσμοθέτηση ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής με δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των κρατικών λειτουργών και κυρίως του τρόπου απόκτησης ("πόθεν έσχες") όλων των περιουσιακών τους στοιχείων.

    3) Η άμεση δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου που τελεί σε προφανή δυσαναλογία με τα εισοδήματα των κρατικών λειτουργών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 October 2009 - 18:30:23 UTC