Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ιστορική ευθύνη να γυρίσουμε σελίδα"

  • [01] "Ιστορική ευθύνη να γυρίσουμε σελίδα"

    Στη στρατηγική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στην αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής, αλλά και των βουλευτών, αναφέρθηκε στην ομιλία του, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Στις 4 Οκτωβρίου τόνισε ο πρωθυπουργός, ο λαός μας εμπιστεύθηκε το ιστορικό καθήκον να προχωρήσουμε μπροστά και να εγγυηθούμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές για τις οποίες δεσμευτήκαμε.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στους βουλευτές του Κινήματος, ότι το πάθος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι για την εξουσία, αλλά για την Ελλάδα. Δεν θα είμαστε απλά μια ακόμα κυβέρνηση, τόνισε, ούτε οι διαχειριστές της ίδιας και απαράλλακτης εξουσίας. Ο λαός μας ζήτησε να γυρίσουμε σελίδα και αυτό θα το πετύχουμε.

    Αναφερόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τόνισε, ότι αυτή θα είναι ο κινητήριος μοχλός για την αλλαγή στη χώρα και οι βουλευτές θα είναι οι εγγυητές για την εφαρμογή στην καθημερινή πολιτική πρακτική της διακυβέρνησης του προεκλογικού συνθήματος "πρώτα ο πολίτης".

    Χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσχερή τη σημερινή κατάσταση και τόνισε ότι τα αίτια αυτής δεν είναι τα δημόσια οικονομικά καθώς η κρίση είναι πολύπλευρη, είναι οικονομική, πολιτική, κοινωνική, κρίση θεσμών και αξιών κλπ. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών, είπε, είναι η απουσία ενός ευνομούμενου κράτους.

    Επίσης ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή φάση ως νέα μεν, αλλά με δυσκολίες ανάλογες της πρώτης μεταπολιτευτικής φάσης, με τη διαφορά ότι σήμερα η νέα φάση είναι ελπιδοφόρα.

    Ως βασικό εχθρό στη νέα πορεία της χώρας, ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε την εμπεδωμένη πελατειακή αντίληψη και την επικράτηση του εγώ, απέναντι στο εμείς.

    Προειδοποίησε τους βουλευτές ότι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες και θα υποστούν μεγάλες πιέσεις για ρουσφέτια, ακόμα και για παρατυπίες.

    Ξεκαθάρισε όμως, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να αλλάξει σελίδα, ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.

    Στόχος μας, δήλωσε, είναι ένα κράτος δικαίου και ευνομίας. Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα δικαιώματα για όλους και όχι προνόμια για λίγους. Έχουμε πρόσθεσε, στρατηγική προοπτικής και ελπίδας και σχέδιο ανάτασης όλης της χώρας, πάντα εκπροσωπώντας τα συμφέροντά της, και σε αυτόν τον αγώνα καλούμε να συμμετέχουν όλοι, είτε μας ψήφισαν, είτε όχι.

    Ο λαός δεν ζητά από μας να δώσουμε λίγα ή πολλά αλλά ζητά μόνο ένα πράγμα: Να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχουμε είπε ο πρωθυπουργός.

    Σημείωσε επίσης ότι, πέρα από την οικονομία και τη διάσωσή της, άμεση προτεραιότητα είναι να αλλάξει πλήρως το τοπίο της πολιτικής, ώστε να έχουμε μια δημοκρατία με ουσία και ποιότητα την οποία οι πολίτες θα αντιλαμβάνονται και θα απολαμβάνουν καθημερινά

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στους θεσμούς της πολιτείας και τόνισε, ότι πρέπει οι πολίτες να αποκτήσουν και πάλι εμπιστοσύνη στους θεσμούς και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης των πολιτών με τους θεσμούς.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην επιβεβλημένη διάκριση των εξουσιών με τρόπο ώστε, να υπάρχει εγγύηση της διαφάνειας και των δικαιωμάτων του πολίτη, ενώ επεσήμανε και τον κίνδυνο που συνεπάγεται η συγκέντρωση πολλών εξουσιών στην εκτελεστική εξουσία.

    Για το κοινοβούλιο είπε ότι σήμερα υπάρχει υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και των βουλευτών. Κάλεσε τους βουλευτές να εκφράζουν την άποψή τους, σε όλα τα νομοθετήματα που θα συζητούνται στη Βουλή. Θα κάνουμε, τόνισε, πράξη τις τομές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί και ο λόγος του βουλευτή θα έχει βαρύτητα. Ο βουλευτής, πρόσθεσε, θα ελέγχει την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα θα έχει και περισσότερη δουλειά και ευθύνες σε μια πληρέστερη και αμεσότερη δημοκρατία.

    Ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στη φράση που χρησιμοποίησε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου μίλησε για "αντιεξουσιαστές στην εξουσία" και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα ελέγχεται από τους ίδιους τους βουλευτές της, αλλά ταυτόχρονα θα συνεργάζεται μαζί τους.

    Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυση της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, και τόνισε ότι η κοινωνία παρακολουθεί με προσμονή και ελπίδα και ήδη πρόσθεσε, βλέπουμε τα πρώτα χαμόγελα ελπίδας, που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα μέτρα, που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται όπως είναι ο πλήρης διαχωρισμός μεταξύ κομματικών και κρατικών αξιωμάτων.

    Θα συνεχίσουμε με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, το οποίο θα κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής. Πρόκειται όπως τόνισε, για ένα απλό και καθαρό εκλογικό σύστημα, το οποίο θα δώσει γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα, θα διασφαλίζει την προστασία και αξιοπρέπεια του βουλευτή, τον οποίο θα απελευθερώσει από τις πελατειακές σχέσεις και θα αναβαθμίσει το Κοινοβούλιο.

    Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα καθιερωθεί υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο που θα εισάγεται στη Βουλή, για το οποίο θα προβλέπονται επίσης δυο αναγνώσεις.

    Επίσης, όπως τόνισε, θα υπάρξει για κάθε νομοσχέδιο αξιολόγηση των επιπτώσεών του. Επίσης, θα αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής ώστε να μην επιτρέπεται η κατάθεση τροπολογιών, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του επί της αρχής.

    Παράλληλα, η Βουλή θα ελέγχει όλες τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις για τις οποίες θα ενημερώνεται πλήρως πριν τη σύναψή τους. Και αυτό όπως τόνισε, θα ισχύει και για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

    Επίσης η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα ελέγχει διάφορες υποθέσεις όπως οι σχέσεις κράτους και ΜΜΕ. Οι διορισμοί στις ανεξάρτητες Αρχές θα γίνονται επίσης από τη Βουλή.

    Αναφορικά με τη Δικαιοσύνη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οφείλει να σταματήσει άμεσα η πρακτική του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σήμερα, πρόσθεσε, νοθεύει την Αρχή της Ανεξαρτησίας του διαχωρισμού των εξουσιών.

    Στο διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης όπως είπε ο πρωθυπουργός θα έχει λόγο και η Βουλή, η οποία θα συμμετέχει με ακροάσεις σε όλη τη διαδικασία επιλογής.

    Ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να έχουν πιο στενή συνεργασία με τους δυο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, με το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστο Παπουτσή και με τη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο των βουλευτών και υπενθύμισε, ότι η εντολή που πήρε το ΠΑΣΟΚ τις 4 Οκτωβρίου είναι να αλλάξει την Ελλάδα και αυτό υπογράμμισε οφείλουμε να το κάνουμε μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Χρ.Παπουτσής: "Ζούμε ιστορικές στιγμές"

    «Ζούμε ιστορικές στιγμές, και στην πρώτη συνάντηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της αλλαγής υποδεχόμαστε στην Βουλή τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου» είπε ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας σήμερα.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου είναι «η απόλυτη δικαίωση και ο θρίαμβος του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και η δικαίωση του αγώνα των βουλευτών του Κινήματος», προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την αυτοδυναμία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και την υλοποίηση του προγράμματός μας».

    Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «η εντολή που έχουμε είναι για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και γι' αυτό είναι τεράστια η ευθύνη όλων μας (β¦) σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την κρίση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς».

    Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει με την δράση της ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», αναδεικνύοντας ένα σταθερό πλαίσιο αξιών και ένα νέο πρόσωπο κοινωνικής και πολιτικής πρακτικής τη στιγμή που «ελλοχεύει η υφέρπουσα μετάλλαξη αξιών, η βίαιη επίθεση οικονομικών συμφερόντων εναντίον (και) των θεσμών, ενώ διευρύνονται και οι κοινωνικές ανισότητες».

    «Αν δεν αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην πολιτική καμία μεγάλη αλλαγή που απαιτεί συναίνεση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί» υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής, τονίζοντας ότι «η Βουλή μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο».

    Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της διαβούλευσης με όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας επισημαίνοντας πως αν δεν γίνει κάτι τέτοιο το ΠΑΣΟΚ θα εγκλωβιστεί στον κυβερνητισμό, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για στήριξη της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας με εξασφάλιση όρων ισοτιμίας και ισοπολιτείας για όλους τους Έλληνες.

    «Δεν θα ξεχάσουμε ότι η εξουσία δίνεται από τον λαό, ασκείται μαζί με το λαό και για τον λαό» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας δεν χρωστάμε σε κανένα» και καλώντας τους βουλευτές σε μια «νέα αρχή για την Ελλάδα, όπως (έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ) το 1981, το 1993 και το 1996».

    Ορκωμοσία νέας Βουλής

    Σε μία πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τελέστηκε το πρωί η ορκωμοσία των μελών του νέου σώματος, στην οποία προήδρευσε η Β΄ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, κ. Έλσα Παπαδημητρίου.

    Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία μελών της Ιεράς Συνόδου, ενώ το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός, Ιωάννης Γρίβας, διπλωμάτες καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων βουλευτών, οι οποίοι κατέκλυσαν από νωρίς τα θεωρεία της Βουλής.

    Οι χριστιανοί βουλευτές ορκίστηκαν «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είναι πιστοί στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους», ενώ στο Κοράνι και «στο όνομα του παντοδύναμου Θεού και του μόνο αυτού προφήτη που είναι ο Μωάμεθ» ορκίστηκαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή (Ξάνθης) και Αχμέτ Χατζηοσμάν (Ροδόπης).

    Πλην της κας Κανέλη, οι βουλευτές του ΚΚΕ αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, Μαρία Δαμανάκη, Σπύρος Κουβέλης και Μάγια Τσόκλη, δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο.

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστησαν. Επιστολές προς το προεδρείο με τις οποίες τάσσονται υπέρ του πολιτικού όρκου έστειλαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Εξάλλου, στην τελετή ορκωμοσίας παρέστησαν και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας και ο υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Ι. Πανάρετος.

    Η δύναμη της νέας Βουλής έχει ως εξής: ΠΑΣΟΚ 160, ΝΔ 91, ΚΚΕ 21, ΛΑΟΣ 15 και ΣΥΡΙΖΑ 13.

    Αύριο, Πέμπτη, θα εκλεγεί το προεδρείο της Βουλής. Ο Φίλιππος Πετσάλνικος προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του Προέδρου.

    Στο Υπουργείο Παιδείας

    Το Υπουργείο Παιδείας, επισκέφθηκε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπου είχε σύσκεψη με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου και τους δύο υφυπουργούς, την κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον Γιάννη Πανάρετο.

    Όταν η σύσκεψη ολοκληρώθηκε ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ήταν μια απλή επίσκεψη. Πρέπει να στηρίξουμε τη νέα υπουργό Παιδείας-πρόσθεσε- γιατί είναι τεράστιας σημασίας η Παιδεία για την ανάπτυξη της χώρας.

    Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας με την προσθήκη της Δια βίου μάθησης, των νέων τεχνολογιών και της έρευνας, αποκτά ιδιαίτερη και μεγαλύτερη σημασία.

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών

    Χθες, επίσης, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε την περικοπή των κρατικών αυτοκινήτων και του κόστους κίνησης και συντήρησής τους, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για δραστικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης.

    Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έλαβε εντολή από τον ελληνικό λαό να τα αλλάξει όλα και αυτό θα κάνει, ξεκινώντας από το μείζον ζήτημα του περιορισμού της σπατάλης».

    Ως εκ τούτου, για τα κρατικά αυτοκίνητα τα οποία, σύμφωνα με απογραφή του υπουργείου Εσωτερικών είναι περίπου 57.000 και κοστίζουν ετησίως γύρω στα 350 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους, αποφασίστηκε η δραστική περικοπή του αριθμού τους. Παράλληλα κοινοποιήθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει νέα αγορά αυτοκινήτου για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι υπηρεσίες, που διαθέτουν περισσότερα από πέντε αυτοκίνητα, θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να αιτιολογήσουν την ανάγκη χρήσης τους, ειδάλλως θα πρέπει να αρκεστούν στα πέντε.

    Επιπλέον, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι θα αντικατασταθούν τα κρατικά αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας με υβριδικά έως και 1600 κυβικών, τα οποία θα αγοραστούν με τη μέθοδο «λήζινγκ», προκειμένου να περιοριστεί το υπερβολικό κόστος τους σε ανταλλακτικά, καθώς η συντήρησή τους θα βαρύνει την εταιρία από την οποία θα αγοραστούν. Το υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει και στη μείωση, κατά 30%, της βενζίνης που απαιτεί η μετακίνησή τους. Επίσης, άμεσα «κόβονται» 88 αυτοκίνητα κρατικών αξιωματούχων από τα 250, που κυκλοφορούν, ενώ για τη μετακίνηση εντός Αθηνών θα χρησιμοποιούνται οχήματα έως 1600 κυβικά και για εκτός Αθηνών, θα προτιμώνται τα βαν, όπως έγινε και πρόσφατα για τη μετακίνηση του πρωθυπουργού στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, στο Ελληνικό.

    Σημειώνεται ακόμη ότι με τη δραστική μείωση των κρατικών οχημάτων και τη σταδιακή αντικατάστασή τους με υβριδικά θα περιοριστεί τόσο η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, όσο και το κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους με δεδομένη την έρευνα, που είχε κάνει το Τμήμα Συγκοινωνιολόγων του Πολυτεχνείου της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία από το σύνολο των 6,5 εκατ. μετακινήσεων, που καταγράφονται καθημερινά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι 2,6 εκατ. μετακινήσεις είναι κρατικών οχημάτων.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 October 2009 - 10:30:23 UTC