Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενωμένοι για μια καλύτερη Ελλάδα"
  • [02] Πρωτοποριακή μεταμόσχευση
  • [03] "Θα επανέλθει η πρόσθετη διδιασκαλία"

  • [01] "Ενωμένοι για μια καλύτερη Ελλάδα"

    "Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα και να αξιοποιηθεί μια τεράστια επένδυση του ελληνικού λαού, ώστε να απελευθερώσουμε την Αττική, να ανοίξουμε το θαλάσσιο μέτωπο και να διαμορφώσουμε χώρους αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και πρασίνου, χώρους όπου ο πολίτης να αισθάνεται καθημερινά ότι έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής, η δυνατότητα συμμετοχής, ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού για όλους".

    Τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής επίσκεψής του στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό και στο Στάδιο του Tae kwon do, στο Παλαιό Φάληρο.

    Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε αυτούς τους χώρους, μαζί με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Ζοζέ Ασεμπίγιο και τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε σε δήλωσή του ότι θεωρεί τα δικαιώματα αυτά αυτονόητα, προσθέτοντας ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά, ώστε όλα αυτά να αποδοθούν στους κατοίκους και σε όλο τον ελληνικό λαό.

    Από την πλευρά του,ο κ. Ζ. Ασεμπίγιο είπε ότι όλες οι πόλεις του κόσμου έχουν τα ίδια προβλήματα, όμως κάθε μια πρέπει να βρει ειδικές λύσεις.

    "Πολλοί πιστεύουν ότι είμαι εδώ, γιατί ίσως είναι δυνατό να εφαρμοστεί η εμπειρία μου της Βαρκελώνης. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί", τόνισε ο κ. Ασεμπίγιο, υπογραμμίζοντας ότι οι λύσεις για τις ελληνικές πόλεις πρέπει να βρεθούν από Ελληνες, που έχουν πλήρη γνώση της χώρας τους.

    Ο Ισπανός αρχιτέκτονας ανέφερε ότι βρίσκεται εδώ μόνο για να συμβουλέψει τον πρωθυπουργό και τους συμβούλους του, να ανταλλάξει ιδέες και να ακούσει, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ζούμε σε εποχή παγκοσμιοποίησης και όλες οι πόλεις (πέρα από τις εξειδικευμένες λύσεις) πρέπει να συμμετέχουν σε νέες τεχνολογίες και να λαμβάνουν μέρος σε έναν τρόπο οικοδόμησης, που υπαγορεύεται από αυτές τις τεχνολογίες.

    Και πρόσθεσε ότι πάνω σε αυτά τα σχέδια εργάζεται ο ίδιος στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις.

    Αμέσως μετά τις επισκέψεις στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του μετέβησαν στο Γαλάτσι, απ΄όπου ο Ισπανός αρχιτέκτονας είχε τη δυνατότητα πανοραμικής αποψης του πολεοδομικού συγκροτήματός των Αθηνών.

    "Ενωμένοι για μια καλύτερη Ελλάδα"

    "Γιορτάζουμε σήμερα μια ξεχωριστή ιστορική στιγμή. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Αθήνας, για να τιμήσουμε όσους έδωσαν μια άνιση αλλά νικηφόρα μάχη. Είμαστε εδώ για να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο χαιρετισμό του από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην 65η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα στρατεύματα κατοχής.

    Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι η εθνική μνήμη μάς διδάσκει πως όταν οι Έλληνες αγωνίζονται ενωμένοι, πετυχαίνουν τους στόχους τους. Πρόσθεσε, ότι την ιστορία τη γράφουν οι απλοί άνθρωποι και υπογράμμισε ότι και σήμερα ενωμένοι όπως και τότε, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ελλάδα της Δικαιοσύνης, της ισότητας, της ασφάλειας και της ευνομίας και να κερδίσουμε το μέλλον που μας αξίζει.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης, ότι η ιστορία θέλησε να είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου (σ.σ. ο παππούς του) να είχε την τιμή να υψώσει τη γαλανόλευκη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

    Ως ημέρα συλλογικής ιστορικής μνήμης ανέφερε τη 12η Οκτωβρίου ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι το συμβόλαιο της ελευθερίας γράφτηκε με αγώνα και αίμα και πρόσθεσε, ότι έχουμε χρέος να θυμόμαστε με σεβασμό και ευλάβεια τον αγώνα εκείνων που έφυγαν από τον ναζισμό, τον φασισμό, την πείνα και τις εκτελέσεις.

    Να θυμόμαστε, ότι η ελευθερία κερδίζεται με συνεχείς αγώνες και διατηρείται με διαρκή επαγρύπνηση όλων μας, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, υπογραμμίζοντας ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα, όταν είμαστε ενωμένοι.

    Ακολούθως, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Στη σημερινή τελετή, εκτός του πρωθυπουργού και του δημάρχου Αθηναίων έδωσαν επίσης το «παρών», ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Απόστολος Νεράντζης και οι βουλευτές Γεράσιμος Γιακουμάτος (ΝΔ) και Ιωάννης Κοραντής (ΛΑΟΣ).

    [02] Πρωτοποριακή μεταμόσχευση

    Πρωτοποριακή μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από λιπώδη ιστό στον πνεύμονα 65χρονου ασθενούς που πάσχει από πνευμονική ίνωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στην πανεπιστημιακή Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου με τη μέθοδο της βρογχοσκόπησης υπό τοπική αναισθησία και διήρκεσε μόνο δέκα λεπτά.

    «Ο ασθενής, στον οποίο είχε διαγνωστεί πνευμονική ίνωση πριν από δυόμισι χρόνια, είχε υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση πριν από τρεις μήνες, σε ιδιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών, προκειμένου να απομονωθούν βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό που αφαιρέθηκε. Αφού έγινε ο απαραίτητος ποιοτικός έλεγχος στον Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ένα μέρος των βλαστοκυττάρων χορηγήθηκε άμεσα ενδοφλέβια στον ασθενή. Τρεις μήνες μετά την πρώτη χορήγηση η κατάσταση του ασθενούς είχε σταθεροποιηθεί και μάλιστα παρατηρήθηκε μία οριακή βελτίωση. Στη συνέχεια, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου δεύτερη χορήγηση βλαστοκυττάρων απευθείας στον πνεύμονα του ασθενούς με τη μέθοδο της βρογχοσκόπησης», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημοσθένης Μπούρος.

    Ο κ. Μπούρος εξήγησε ότι η πρώτη χορήγηση βλαστοκυττάρων έγινε ενδοφλεβίως διότι αυτή η τεχνογνωσία υπήρχε τότε, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε να γίνει, για πρώτη φορά παγκοσμίως, η ενδοβρογχική χορήγηση προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα. Ο ασθενής αναχώρησε για την Αθήνα, όπου διαμένει, ενώ τα αποτελέσματα της επέμβασης θα φανούν μέσα στο προσεχές εξάμηνο.

    Η πνευμονική ίνωση είναι μία νόσος άγνωστης αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από αντικατάσταση του φυσιολογικού πνεύμονα με ινώδη ιστό. Η μέση επιβίωση των ασθενών είναι 3-5 χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ η πρόγνωση της νόσου είναι παρόμοια με εκείνη του καρκίνου του πνεύμονα. Οι ασθενείς καταλήγουν είτε από την ίδια τη νόσο (αναπνευστική ανεπάρκεια) είτε από επιπλοκές της (πνευμονική υπέρταση, μικροβιακές λοιμώξεις, καρκίνος πνεύμονα). Παράγοντες κινδύνου, για την εμφάνιση της νόσου θεωρούνται κυρίως το κάπνισμα, αλλά και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διάφορες ιογενείς λοιμώξεις, η έκθεση σε χημικές ουσίες, σκόνη και βαρέα μέταλλα.

    [03] "Θα επανέλθει η πρόσθετη διδιασκαλία"

    Δεν θα σταματήσει η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία επισκέφθηκε το πρωί τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

    Η πρόσθετη διδακτική στήριξη είναι μία εξαιρετικά σημαντική προτεραιότητα και δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει ως ένας ρουσφετολογικός μηχανισμός, είπε η υπουργός.

    Όπως ανέφερε, την εβδομάδα αυτή θα σταλεί εγκύκλιος για την έναρξη των διαδικασιών, για την έναρξη των προσλήψεων "που θα γίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να υπάρχει αξιοκρατία και διαφάνεια στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο κέντρο του οποίου είναι η ποιότητα εκπαίδευσης και ο μαθητής".

    Σε ερώτηση πότε ακριβώς θα αρχίσει το πρόγραμμα, η υπουργός απάντησε:

    "Όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιβ αυτό και επαναλαμβάνω ότι η εγκύκλιος θα φύγει αυτή τη βδομάδα".

    Σχετικά με το ζήτημα των αδειών λειτουργίας των κολεγίων, που είχε υπογράψει ο πρώην υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, λίγες ημέρες πρίν απο τις εκλογές, η Αννα Διαμαντοπούλου έχει ήδη αποφασίσει να "παγώσει" τις διαδικασίες και σήμερα, μετά απο ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφέρθηκε στο θέμα, επισημαίνοντας:

    "Οι άδειες λειτουργίας στα λεγόμενα κολέγια, δόθηκαν τρεις μέρες πριν τις εκλογές χωρίς κανένα έλεγχο των φακέλων. Ως εκ τούτου προχωράμε αμέσως σε επανεξέταση όλων των φακέλων και των αδειών λειτουργίας και σε κάθε περίπτωση επισημαίνω την προτεραιότητά μας για μία συνολική πολιτική που αφορά και στην Ευρώπη, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, για κριτήρια, για διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης στο σύνολο της μεταλυκειακής ιδιωτικής εκπαίδευσης, στην οποία ανήκουν τα κολέγια".

    Αναφερόμενη στο θέμα της Ερευνας και της Τεχνολογίας η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε:

    "Ο πρωθυπουργός εδώ και χρόνια και με πολύ μεγάλη σαφήνεια στην προγραμματική δέσμευση, έχει κάνει σαφές ότι η Πράσινη Ανάπτυξη και η τεχνολογία είναι ο στόχος για το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, η Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας αρμοδιότητας πλέον του Υπουργείου Παιδείας, δίνει ένα σαφές μήνυμα ότι η κεντρική ιδέα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου και της επένδυσης στους πολίτες στη χώρα μας, είναι η παιδεία για όλους, η γνώση παντού, η έρευνα και η τεχνολογία παντού".

    Οσο για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ορισμένων Ερευνητικών Κέντρων η υπουργός ήταν κατηγορηματική:

    "Να πω με μεγάλη σαφήνεια ότι η προσπάθεια που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον τρόπο που έγινε, για το θέμα της συγχώνευσης, δεν θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση. Σταμάτησαν όλες αυτές οι διαδικασίες.

    Είχαμε διαδηλώσει την απόλυτη αντίρρησή μας ως αντιπολίτευση, γιβ αυτό ξεκινούμε απβ την αρχή με βάση τις δικές μας δεσμεύσεις και το πρόγραμμά μας, το οποίο έχουμε καταθέσει και είναι σαφές".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 October 2009 - 12:30:28 UTC