Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηνύματα Παπανδρέου σε Τουρκία και ΠΓΔΜ
  • [02] Ανοικτό το θέμα της εκλογής

  • [01] Μηνύματα Παπανδρέου σε Τουρκία και ΠΓΔΜ

    Υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τάχθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γιατί, όπως τόνισε, χρειάζεται νέα δυναμική.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, πρέπει να στείλει εκ νέου τα σωστά μηνύματα στον τουρκικό λαό ότι η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη.

    Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να τονίσει και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της.

    Όπως ανέφερε, η Τουρκία πρέπει να επιδείξει βούληση για να προχωρήσει περαιτέρω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, με την οποία, όπως τόνισε, η Ελλάδα μοιράζεται κοινά συμφέροντα.

    Θέλουμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, να δούμε την περιοχή μας να προοδεύει σταθερής και ασφαλής.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ένα ανεπίλυτο μεταξύ μας ζήτημα το οποίο θέλουμε να λύσουμε.

    Αυτή, πρόσθεσε, είναι η ειλικρινής μας πρόθεση και προσπαθούμε να διερευνήσουνε πιθανούς τρόπους επίλυσης.

    Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, τόνισε, είναι ξεκάθαρη και γνωστή: Και αυτός, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ο σωστός δρόμος.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της Βαλκανικής θα συμβάλει και στην επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, υπενθυμίζοντας ότι από την περιοχή αυτή ξεκίνησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και επανέφερε την πρότασή του για την υιοθέτηση ενός "οδικού χάρτη" για την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

    Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

    Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ο κ. Παπανδρέου έφθασε το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη και στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ" τον υποδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στην επίσκεψή του τον συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά του τού υπουργού Εξωτερικών, για να πάρει μέρος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη που διεξάγεται εδώ, ενώ το απόγευμα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

    Στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τονίζει ότι τον ίδιο τον γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι και γνωρίζουν ότι πάντοτε με ειλικρίνεια και καθαρότητα θα συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων.

    Γνωρίζουν πρόσθεσε, τις προσπάθειες για προσέγγιση στα ζητήματα που μας αφορούν και τα ζητήματα που μας πονούν. Και ως τέτοια ανέφερε το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, την ανάγκη να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα, όπως και για το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, του Πατριαρχείου και της Χάλκης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Διευκρίνισε πάντως, ότι στις προθέσεις του δεν είναι να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα, αλλά να αναδειχθούν και να λυθούν και πρόσθεσε, ότι είναι γνωστές οι προσπάθειές του για προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στο Πατριαρχείο και αναφέρθηκε και στην προσωπική του φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος όπως τόνισε, με τη σοφία και τη δράση του ανέδειξε την Ορθοδοξία ανά τον κόσμο και είναι πρωτοπόρος ανοίγοντας νέα θέματα, όπως το περιβάλλον και η οικολογία.

    Ανέφερε επίσης, ότι η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου τού δίνει μεγάλη δυνατότητα να παίξει ρόλο στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τις άλλες εκκλησίες, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου και εξέφρασε τη χαρά του, διότι στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά τις εκλογές βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι όλοι σεβόμαστε την επιλογή του λαού για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χαιρετίζουμε την επιλογή και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε ο ελληνικός λαός σε εσάς προσωπικά και στο ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία είπε ο κκ Βαρθολομαίος

    Δεν έχουμε πρόσθεσε, παρά να σας συγχαρούμε ολόθερμα και εξέφρασε τα αισθήματα αγάπης του Πατριαρχείου προς τον ελληνικό λαό και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου, για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που, όπως σημείωσε, είναι γνωστό από το 1999.

    Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχήθηκε και η σημερινή Διαβαλκανική Διάσκεψη να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνευση στην περιοχή, ευχόμενος επίσης να υπάρξει ειρήνη και σε όλον τον κόσμο.

    Δήλωση για Κύπρο

    Ειδική αναφορά στην Κύπρο, με την οποία εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του για το Κυπριακό και την επίλυσή του, έκανε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου με δήλωσή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε «θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση για μια ενιαία, επανενωμένη Κύπρο» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη».

    Στη δήλωσή του αναφέρθηκε και στη σχέση φιλίας, που είχε αναπτύξει με τον αείμνηστο Ισμαήλ Τζεμ, την περίοδο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Ελλάδα, πριν από δέκα χρόνια.

    Ο κ. Παπανδρέου μετά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, επισκέφθηκε τον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ, όπου απέθεσε λίγα κλαδιά ελιάς.

  • ** Ο κ. Γ. Παπανδρέου, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο.

    [02] Ανοικτό το θέμα της εκλογής

    Ανοικτό παραμένει το θέμα της διαδικασίας της εκλογής του αρχηγού στη ΝΔ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου που εξέτασε όλα τα οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα.

    Ο Πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Σιούφας ανέφερε χαρακτηριστικά:

    "Η επιτροπή εξέτασε όλα τα θέματα ακόμη και το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αριθμού εκείνων που θα συμμετάσχουν στην ανάδειξη του αρχηγού".

    Πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά αύριο στις έξι το απόγευμα και ότι αποφασίστηκε να κληθούν σ΄αυτήν και οι ενδιαφερθέντες να διεκδικήσουν το αξίωμα του προέδρου.

    Ο Δ. Σιούφας είπε ακόμη ότι τα μέλη της επιτροπής κατάθεσαν σκέψεις και προτάσεις για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή του συνεδρίου, ότι όλες οι παρεμβάσεις χαρακτηρίστηκαν από υψηλό αίσθημα ευθύνης και ότι κατέληξαν ομόφωνα σε ορισμένες κοινές παραδοχές:

    Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει πολιτικό κεφάλαιο για την παράταξη και την χώρα. Η διαδικασία και το συνέδριο έχουν καθήκον και μέλημα την διασφάλιση της ενότητας της παράταξης. Η ενασχόληση με το συνέδριο δεν επηρεάζει την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γι αυτό και θα υπάρχουν παρεμβάσεις για τη δράση της κυβέρνησης. Το οφείλουμε ως καθήκον στη χώρα αλλά και στα εκατομμύρια των πολιτών που μας ψήφισαν, κατέληξε ο κ. Σιούφας.

    Πρωτοβουλία Β. Μεϊμαράκη

    Πρωτοβουλία για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου, που θα εκλέξει το νέο αρχηγό της ΝΔ και θα εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης, αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τη Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ζητά από όλους τους υποψηφίους να δεσμευτούν σε μια σειρά πολιτικών και οργανωτικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα να υπάρξει συμφωνία, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα την επόμενη ημέρα.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και σε δηλώσεις του ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την άλλη βδομάδα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η ΝΔ το ουσιαστικό αντιπολιτευτικό της έργο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει τελικά υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

    Δεν είναι αυτοσκοπός τα αξιώματα, ούτε η φανέλα, με ενδιαφέρει η ΝΔ και να προστατεύσω τη ΝΔ είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Στο μεταξύ, την παλαιότερη πρότασή του για εκλογή του αρχηγού της ΝΔ από τη βάση επανέφερε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

    Βγαίνοντας από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι είχε μια συνεργασία με τον κ. Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησαν όλα τα θέματα ενόψει του συνεδρίου.

    Αυτό που προέχει είπε ο κ.Αβραμόπουλος, είναι η ενότητα της παράταξης και πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει πρόταση από παλαιότερα να εκλέγεται ο αρχηγός από τη βάση του κόμματος. Σημείωσε δε, ότι "μαθαίνω ότι την πρόταση αυτή την έχει αποδεχθεί και η κ. Μπακογιάννη. Είναι θετικό αυτό, καθώς η πρόταση για εκλογή του αρχηγού από τη βάση, ανταποκρίνεται στην προσδοκία των πολιτών".

    "Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι από τις διαδικασίες θα αποδειχθεί η ομοφωνία και η ομοθυμία ώστε να πάμε μπροστά".

    Από την πλευρά της, η κα Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της για το συνέδριο της ΝΔ, τόνισε ότι η ΝΔ στις εκλογές υπέστη μια βαριά ήττα και είναι λογικό, όπως ανέφερε, να υπάρχει προβληματισμός, ενδεχομένως και εντάσεις.

    «Στόχος είναι η ανασυγκρότηση ταχύτατα της μεγάλης παράταξης, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως ισχυρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε η κα Μπακογιάννη, ενώ αναφερόμενη στη διαδικασία εκλογής προέδρου σημείωσε:

    «Από το 2000 έχω ταχθεί υπέρ της εκλογής του αρχηγού από τη βάση, αλλά έχουμε καταστατικό που δεν είναι κουρελόχαρτο για να αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για το συνέδριο. Όμως, οποιαδήποτε πρόταση για διεύρυνση του εκλεκτορικού Σώματος, ώστε να εκφραστεί η βάση με πιο δυνατή φωνή, εμένα με βρίσκει σύμφωνη».

    Στο θέμα της εκλογής αρχηγού στη ΝΔ τοποθετήθηκε και ο κ.Αντώνης Σαμαράς.

    «Δέχομαι την οποιαδήποτε συμφωνία για μικρό ή μεγάλο γήπεδο αρκεί να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας«, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ άρχισε να χάνει όταν έπαψε να ακούει τους οπαδούς της. Θέλω να πω: Προς Θεού όχι μία μέρα συνέδριο. Θα είναι άδικο και για τη ΝΔ και για τους οπαδούς της».

    Σε ερώτηση σχετική με την παραίτηση της κας Ντόρας Μπακογιάννη από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «σωστή απόφαση».

    Υπέρ της διεύρυνσης του εκλεκτορικού σώματος έχουν ταχθεί και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, καθώς και ο πρώην υπουργος Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    «Οσο περισσότεροι συμμετέχουν στην διαδικασία για την εκλογή αρχηγού, τόσο το καλύτερο» δήώσε ο κ. Ζαγορίτης, ωστόσο πρόσθεσε ότι μόνο το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει, ή να επικυρώσει, απόφαση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του αρχηγού.

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργος Αμυνας, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον κ. Καραμανλή, πρότεινε η εκλογή νέου αρχηγού να γίνει από συνέδριο, τα μέλη του οποίου θα αναδειχθούν από την κομματική βάση της ΝΔ. Δηλαδή, το συνέδριο να μην έχει την ίδια σύνθεση με εκείνο του 2007. Ωστόσο, η απάντηση που πήρε είναι πως μια τέτοια διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 October 2009 - 14:30:24 UTC