Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρση της ασυλίας

  • [01] Άρση της ασυλίας

    Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που εξασφάλιζε ασυλία στον πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λαμβάνοντας μίαν απόφαση που μπορεί να ανοίξει και πάλι το δρόμο για δικαστικές περιπέτειες του πρωθυπουργού και να υπονομεύσει την κυβέρνησή του.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανέβηκαν με τρόπο πρωτοφανή.

    Ο 73χρονος Ιταλός πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του οποίου τα 15 μέλη επιλέγονται από τον πρόεδρο, το δικαστικό Σώμα και το κοινοβούλιο.

    «Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ένα πολιτικό όργανο, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε. Οι δίκες εναντίον μου είναι φάρσες. Ζήτω η Ιταλία και ζήτω ο Μπερλουσκόνι», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός υψώνοντας τη γροθιά του. Πρόσθεσε εξάλλου ότι το δικαστήριο, ο αρχηγός του κράτους και τα Μέσα Ενημέρωσης υποστηρίζουν στο σύνολό τους την αριστερά.

    Ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι θα εξακολουθήσει να κυβερνά τη χώρα και πρόσθεσε: «Πρόκειται για γελοίες, εξωπραγματικές δίκες. Θα υπερασπισθώ τον εαυτό μου και μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών. Θα δείτε από τι πάστα είμαι φτιαγμένος».

    Σχετικά με τη στάση του προέδρου της δημοκρατίας, Τζότζιο Ναπολιτάνο, ο «Καβαλιέρε», αφού προηγουμένως υποστήριξε πως «όλοι ξέρουμε με ποιά πολιτική πλευρά συντάσσεται» (σσ. εννοώντας την αριστερά), δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος». Ωστόσο, στην τοποθέτησή του αυτή, ο Σ. Μπερλουσκόνι δεν βρήκε υποστηρικτές, ούτε μέσα στη δική του παράταξη.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, υπογράμμισε ότι «ασφαλώς ο Μπερλουσκόνι έχει το δικαίωμα να εξακολουθήσει να κυβερνά, αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντονέλλο Σόρο, πρόσθεσε πως «είναι προφανές ότι ο Μπερλουσκόνι περνά νευρική κρίση και χρειάζεται ανάπαυση». Ο δε γραμματέας του κόμματος, Ντάριο Φραντσεσκίνι, δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίσθηκε σε «αχαρακτήριστο παραλήρημα, προχωρώντας σε επίθεση κατά του Προέδρου της δημοκρατίας και των δικαστικών. Η κεντροαριστερά θα απαντήσει ακόμα πιο δυναμικά, μετά την ανοικτή διαδικασία εκλογής νέου γραμματέα, σε δυο εβδομάδες».

    Ο δε πρώην εισαγγελέας, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», επιμένει να ζητά την παραίτηση του Μπερλουσκόνι. «Το αίτημά μου δεν οφείλεται σε προσωπικό μίσος, αλλά σε υποχρεώσεις τεχνικής φύσεως. Ή κάποιος υπερασπίζεται τον εαυτό του στις δικαστικές αίθουσες, ή δουλευει ως πρωθυπουργός», εξηγεί ο Ντι Πιέτρο.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα αποδυναμώσει τον Μπερλουσκόνι και θα κάνει λιγότερο εφικτή τη λήψη αποφάσεων για αυστηρή οικονομική πολιτική, καθώς η χώρα προσπαθεί να βγει από τη χειρότερη ύφεση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. "Η Ιταλία χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για να κινηθεί η οικονομία και αυτή (η απόφαση) κάνει τις μεταρρυθμίσεις λιγότερο εφικτές, διότι ο Μπερλουσκόνι θα είναι λιγότερο ικανός να επικεντρώσει την προσοχή του σε οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια", δήλωσε ο Τίτο Μποέρι, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου.

    Οι δικηγόροι του Μπερλουσκόνι είχαν υποστηρίξει ότι αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, ο πρωθυπουργός θα μείνει εκτεθειμένος έναντι των δικαστηρίων και δεν θα μπορέσει να κάνει σωστά τη δουλειά του.

    Η επίθεση του Μπερλουσκόνι κατά του προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, εκτιμάται από τους αναλυτές ότι μπορεί να οδηγήσει σε μία επικίνδυνη διαμάχη ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο.

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο νόμος, που εγκρίθηκε πέρυσι, μόλις ο Μπερλουσκόνι επέστρεψε για τρίτη φορά στην πρωθυπουργία, παραβιάζει την αρχή του Συντάγματος ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σήμερα ο ιταλικός Τύπος, η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε» ετοιμάζει κινήσεις, προκειμένου να παρέμβει στο νέο σκηνικό, που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ειδικότερα, μελετάται η δυνατότητα να εγκριθούν νέοι νόμοι, με δυο βασικούς στόχους: Να καταστεί δυνατή η αντικατάσταση των δικαστών, που έχουν εκφρασθεί κατά του κατηγορούμενου, ακόμη κι αν οι σχετικές δηλώσεις έγιναν εκτός ακροαματικής διαδικασίας και να επιτραπεί η χρησιμοποίηση, ως αποδείξεων, προηγούμενων δικαστικών αποφάσεων, μόνον όταν αυτές αφορούν υποθέσεις μαφίας, τρομοκρατίας ή ανθρωποκτονίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 October 2009 - 14:30:20 UTC