Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορκίζεται ο νέος πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
  • [02] Διεργασίες στη ΝΔ για την εκλογή νέου αρχηγού
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Εναλλαγή και όχι αλλαγή"
  • [05] "Διαρκής ανοδική πορεία"

  • [01] Ορκίζεται ο νέος πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου

    Ορκίζεται στις 11.00, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο νέος πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργικό συμβούλιο που θα ορκιστεί αύριο.

    Ο κ. Κ. Παπούλιας ευχήθηκε καλή δύναμη στο νέο πρωθυπουργό λίγο πριν του αναθέσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    Ο νικητής των εκλογών ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε την ευχή σας για δύναμη, γιατί η στιγμή είναι δύσκολη, ενώ το εύρος της νίκης δείχνει την ελπίδα του λαού και τη διάθεσή του για σημαντικές τομές.

    "Δεν ξενυχτίσατε πολύ", είπε ο κ.Παπούλιας στον κ. Παπανδρέου, με τον δεύτερο να απαντά ότι "όχι... Ήταν σύντομο, εξ άλλου χρειαζόμαστε όλοι μας τη δύναμη, γιατί είναι πολλές οι ευθύνες".

    Ανταπαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Παπανδρέου ότι "ελπίζω να κάνετε αυτό που λέτε, για σημαντικές τομές, άλλωστε, είστε και προπονημένος", με τον κ. Παπανδρέου να απαντά "και οι δυο είμαστε προπονημένοι".

  • ** Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετέβη στο προεδρικό Μέγαρο και υπέβαλε στον κ. Παπούλια την παραίτηση της κυβέρνησής του. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ανακοίνωσε στον κ. Παπούλια ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

    "'Όλοι μαζί σε μια εθνική προσπάθεια"

    Ξεκινάμε το χτίσιμο για την Ελλάδα που μας αξίζει και που μπορούμε να έχουμε, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του χθες το βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο, δίνοντας έτσι το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει αμέσως μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων.

    Εμμένοντας στις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο και απηύθυνε προσκλητήριο σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και να γράψουν μαζί τις επόμενες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

    Κάλεσε επίσης όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να συμπορευτούν σε αυτή την πορεία να ενώσουν τις δυνάμεις και τις προσπάθειες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα ώστε να δημιουργήσουν από κοινού την Ελλάδα που αξίζει στους πολίτες, μια Ελλάδα που, όπως είπε, μπορούμε να πετύχουμε και θα το πετύχουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου εμφανώς συγκινημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε αυτή του τη συγκίνηση με ευχαριστίες προς τον ελληνικό λαό για την τιμή και την εμπιστοσύνη που του έδειξε και υποσχέθηκε αλλαγή πορείας για τη χώρα και τη ζωή όλων των Ελλήνων.

    Ξεκινάμε, όπως είπε, όλοι μαζί μια εθνική προσπάθεια σε μια πορεία ανάταξης της χώρας, μια πορεία προόδου και δημιουργίας. Μοναδική πυξίδα του όπως είπε σε αυτή την πορεία θα είναι ο πολίτης και μόνο ο πολίτης.

    Η πορεία, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου δεν θα είναι εύκολη θα χρειαστεί δουλειά και διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα ειλικρινής με το λαό, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο, με συλλογική προσπάθεια θα λυθούν όλα τα προβλήματα της χώρας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, δεν ζητεί ανοχή των πολιτών, αλλά συμμετοχή τους.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι γνωρίζει ποιες είναι οι δυνάμεις που εγκλωβίζουν τη χώρα στη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την ανομία και την σπατάλη και τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από αυτές τις δυνάμεις. Και στην προσπάθεια αυτή, τόνισε, ο ίδιος δεσμεύεται να καταβάλει όλες του τις δυνάμεις και ζήτησε από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να πιστέψουν ότι όλοι μαζί μπορούν να πετύχουν σε αυτή την προσπάθεια και επισήμανε ότι η επιτυχία αυτή έχει ως προϋπόθεση να μην υπάρξουν διακρίσεις, διαχωρισμοί και προκαταλήψεις.

    Συγχαρητήρια

    Ο Κώστας Καραμανλής τηλεφώνησε στον κ. Παπανδρέου, τον συνεχάρη για την εκλογική του επιτυχία και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

    Τον κ. Παπανδρέου συνεχάρη επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Επίσης καλή επιτυχία ευχήθηκαν στον κ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

    Συγχαρητήρια επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη νίκη του στις εκλογές, απέστειλαν σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

    Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, τονίζοντας πως όλοι θα πρέπει να επιδείξουν σθένος, να συνεργαστούν και να χτίσουν ένα ασφαλές μέλλον για όλους τους Ευρωπαίους, έτσι ώστε η Ευρώπη να εξέλθει από τη χρηματοοικονομική κρίση πιο ισχυρή.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η νίκη του Γιώργου Παπανδρέου είναι η αλλαγή που χρειαζόταν η Ελλάδα.

    «Το σχέδιο των 3 δισ. ευρώ για την πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση είναι φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, δεδομένων των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας», σημείωσε ο κ. Ράσπουσεν και συμπλήρωσε:

    «Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τα συντηρητικά, αυστηρά μέτρα, τα οποία θα ήταν καταστροφικά για την ελληνική ανάπτυξη. Αυτή η νίκη δείχνει ότι η σύγχρονη, κοινωνική δημοκρατία είναι ουσιαστική για το μέλλον της Ευρώπης».

    Ακόμη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έστειλε τα "θερμά συγχαρητήριά" του στον Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη μεγάλη νίκη του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ στις γενικές εκλογές, με επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Ο Γάλλος πρόεδρος απέστειλε στον κ. Παπανδρέου "όλες τις ευχές του για επιτυχία στην εκπλήρωση της νέας αποστολής του".

    Εμμένοντας "στις φιλικές, στενές και πλούσιες σχέσεις που ενώνουν από παλιά την Ελλάδα και τη Γαλλία", ο κ. Σαρκοζί εκφράζει την "ευχή του για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, στην υπηρεσία μιας Ευρώπης, πιό ισχυρής, πιό ενωμένης και πιό αλληλέγγυας".

    Από την πλευρά της, η πρώτη γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί έκρινε ότι η νίκη του Γιώργου Παπανδρέου, αποτελεί "μια νέα ελπίδα κατακτήσεων για τους Ευρπωάιους Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες".

    Σε ανακοίνωσή της, η κ. Ομπρί απευθύνει "εξ ονόματος των Γάλλων Σοσιαλιστών τις πιό θερμές ευχές προς τον Γιώργο Παπανδρέου και τους φίλους Ελληνες σοσιαλιστές, που το βράδυ της Κυριακής κατέκτησαν την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής".

    Τα "θερμά του συγχαρητήρια για τη σημαντική νίκη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και τη χαρά του για τη συνεργασία του με το νέο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου", εξέφρασε σε δηλώσεις του το μεσημέρι στη Βιέννη, ο καγκελάριος της Αυστρίας και πρόεδρος των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.

    "Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μία σημαντική επιτυχία για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και ενισχύει εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες θέτουν την κοινωνική διάσταση στο κέντρο της πολιτικής τους δράσης", τόνισε ο κ. Φάιμαν. Ο Αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του πως, ενόψει της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον με στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος χαρακτηρίζει την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας και εξαίρει τον προσωπικό ρόλο του επερχόμενου πρωθυπουργού στην προώθηση των διμερών σχέσεων.

    «Αποδίδουμε υψηλή εκτίμηση στην προσωπική σας συμβολή στην εδραίωση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων της Ρωσίας και της Ελλάδας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται δυναμικά σε όλες τις κατευθύνσεις της συνεργασίας μας», αναφέρει ο κ. Μεντβιέντεφ στο μήνυμά του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

    «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, μάς ενώνουν πολυετείς ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις», συνεχίζει στο μήνυμά του ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «με κοινές προσπάθειες θα κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε αποτελεσματικά την περαιτέρω εμβάθυνση της πολύπλευρης ελληνορωσικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στις διεθνείς υποθέσεις».

    Όπως εκτιμά ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ «η διεύρυνση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, θα συμβάλει αναμφίβολα στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη και τον κόσμο συνολικά».

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον νεοεκλεγέντα Ελληνα πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου, για να τον συγχαρεί για την μεγάλη επιτυχία του στις εκλογές της Κυριακής, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

    Ο κ. Ομπάμα "ευχήθηκε σε όλους τους Ελληνες που μετείχαν στη δημοκρατική διαδικασία. Ο πρόεδρος επανέλαβε τη συμασία των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, και δήλωσε ότι προσβλέπει στην περαιτέρω συνεργασία με τον κύριο Παπανδρέου" σύμφωνα με την ανα-κοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο.

    Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου ο οποίος, όπως ανέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ήθελε να είναι από τους πρώτους που θα του έδιναν συγχαρητήρια για τη νίκη του.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου στη συνομιλία που είχε με τον κ. Ομπάμα του επισήμανε τον ρόλο που ο ίδιος επιθυμεί να έχει η Ελλάδα στην περιοχή. Επίσης στη συνομιλία τους συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα σε ημερομηνία, η οποία θα κανονιστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

    Δηλώσεις Γιώργου Παπανδρέου στην Ιπποκράτους

    "Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους και συνεργάτες που δώσαμε μαζί αυτόν τον ωραίο αγώνα, έναν αγώνα για να φέρουμε ξανά την ελπίδα και το χαμόγελο στα πρόσωπα των Ελλήνων" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας σε οπαδούς του ΠΑΣΟΚ έξω από την Ιπποκράτους.

    "Είμαστε εδώ ενωμένοι μπροστά στην μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουμε και αναλαμβάνω, ευθύνη για να αλλάξει πορεία η χώρα, για μια κοινωνία ευνομίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και πράσινης ανάπτυξης", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "σε αυτή την πορεία καλούμε όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας".

    "Απαντώντας" στο σύνθημα "Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς", ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι "μας εμπνέουν οι αξίες και οι αγώνες, της παράδοσής μας και ξέρω ότι με αυτές τις αξίες μπορούμε να ενώσουμε ξανά τον ελληνικό λαό, στους μεγάλους στόχους, στη δύσκολη πορεία, αλλά ξέρω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε".

    [02] Διεργασίες στη ΝΔ για την εκλογή νέου αρχηγού

    Ξεκινούν στη ΝΔ οι εργασίες που δρομολόγησε ο κ. Κ. Καραμανλής για τη διαδοχή του. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική ήττα και ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί απο την ηγεσία της ΝΔ και να κινήσει τις διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο το οποίο θα εκλέξει νέο αρχηγό. Διευκρίνισε δε ότι είναι αυτονόητο πως ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους πολίτες που σε μιά τόσο δύσκολη και οικονομική και πολιτική συγκυρία - όπως είπε- στήριξανς στις εκλογές τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση, είπε ο κ.Καραμανλής, είχε να αντιμετωπίσει την θύελλα της σοβαρότερης μεταπολεμικής διεθνούς κρίσης.

    «Ταυτόχρονα ανέλαβα χωρίς δεύτερη σκέψη να παρουσιάσω με απόλυτη ειλικρίνεια τις δύσκολες αποφάσεις και τα όχι ευχάριστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην οικονομία», είπε ο κ.Καραμανλής και συνεχάρη τον Γιώργο Παπανδρέου για τη νίκη του και τόνισε πως «όπως κάθε έλληνας ευχόμαστε να επτύχει στη μεγάλη πρόκληση των οικονομικών συγκυριών γιατι η πρόκληση αυτή είναι εθνική υπόθεση».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ως πρόεδρος της ΝΔ είχε την τιμή να ηγηθεί του εκλογικού αγώνα σε 4 εθνικές εκλογές.

    «Εκατομμύρια πολίτες ήταν μαζί μας, με ψυχή, με πίστη, στο σκοπό αυτών των αγώνων. Το 2000 αυξήσαμε εντυπωσιακά τα εκλογικά μας ποσοστά. Το 2004 κερδίσαμε τις εκλογές και αναλάβαμε την ευθύνη για την διακυβέρνηση του τόπου. Το 2007 πετύχαμε νέα σημαντική εκλογική νίκη. Στις σημερινές εκλογές έθεσα ο ίδιος ως μείζον ζήτημα όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις μέσα απο δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας και την έξοδο απο την κρίση το ταχύτερο δυνατόν. Κατέθεσα ρεαλιστικό σχέδιο που όπως πίστευα και πιστεύω ότι αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για την διασφάλιση της οικονομίας και απο το 2011 την ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν ενέκριναν το σχέδιό του και την πολιτική αυτή. Σεβαστή η επιλογή τους, πρόσθεσε, διότι αυτοί έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο.

    «Επειδή όμως πιστεύω βαθιά ότι αυτή την πολιτική χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας και επειδή η μόνη δύναμη που είχα ήταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες ο μόνος υπέυθυνος και τίμιος δρόμος είναι ένας: Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε ότι μετά απο ένα μήνα θα γίνει έκτακτο συνέδριο στο οποίο ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

    «Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή της παράταξης θα στηρίξω τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην συνέδριο και τον αρχηγό που θα εκλεγεί μέσα απο προβλεπόμενες διαδικασίες. Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων», κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.

    Αποχωρούν από την πολιτική οι Γ. Σουφλιάς και ο Γ. Αλογοσκούφης

    Αποχωρεί της πολιτικής ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ και Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    "H διαδρομή στην πολιτική τελείωσε για μένα", τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Σουφλιάς και αποσαφηνίζει ότι δεν προτίθεται να ορκιστεί βουλευτής.

    "Ξεκαθαρίζω και ότι δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση ή αξίωμα, είτε εντός ΝΔ είτε ευρύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής", τονίζει ο κ. Σουφλιάς.

    Στη δήλωσή του ο κ. Γ. Σουφλιάς αναφέρει, μεταξύ άλλων:

    "Η αποχώρησή μου από την πολιτική ήταν κάτι που αρκετές φορές με είχε απασχολήσει στο παρελθόν. Διάφορες καταστάσεις, διαδικασίες, μέθοδοι στην πολιτική, ήταν αντίθετες με τα πιστεύω μου και τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Τα παραπάνω, μαζί με τα φίλια πυρά, με πίεζαν και πολλές φορές με πλήγωναν. Επέμεινα με την πίστη ότι είμαι χρήσιμος και πιστεύω ότι προσέφερα σημαντικό έργο στον τόπο και στην παράταξη. Έφτασα πολύ κοντά στο να λάβω αυτήν την απόφαση της αποχώρησης, λίγο καιρό πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Θεώρησα όμως -όπως το θεώρησε και η ηγεσία του κόμματος- ότι θα ήταν χρήσιμο για την παράταξη να είμαι υποψήφιος και αυτήν τη φορά. Δεν προτίθεμαι να ορκιστώ βουλευτής. Ξεκαθαρίζω και ότι δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση ή αξίωμα, είτε εντός Νέας Δημοκρατίας είτε ευρύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά βαρύ. Πιστεύω, όμως, ότι η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, όπως και η στάση του χθες το βράδυ, τιμούν τον ίδιο και το κόμμα μας. Σε ό,τι με αφορά στο θέμα των εκλογών -όπως έχω δηλώσει δημόσια- όταν μου ζητήθηκε η γνώμη τάχθηκα υπέρ των εκλογών, όπως τάχθηκαν και άλλα κορυφαία στελέχη. Η άποψή μου ήταν -και δεν την αλλάζω- ότι μία μακρά προεκλογική περίοδος σε μία τέτοια οικονομική συγκυρία, θα ήταν μεγάλη ζημιά για τον τόπο και ότι το παραταξιακό συμφέρον πρέπει να ταυτίζεται με το Εθνικό. Γιβ αυτούς που σκέπτονται παραταξιακά και μόνον, έχω να τονίσω δύο πράγματα: Πρώτον, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα αίτια της ήττας δεν ήταν ο χρόνος των εκλογών αλλά πολλά άλλα. Δεύτερον, στις εκλογές του Φεβρουαρίου, όλα και κυρίως η οικονομία, δείχνουν ότι δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για την παράταξη.

    Πιστεύω, επίσης, ότι η επιλογή να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, την οποία υποστήριζα σταθερά, αποτελεί σοβαρή κληρονομιά για την παράταξη αλλά και παρακαταθήκη για την πολιτική ζωή του τόπου. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει την άποψη όσων πιστεύαμε ότι έπρεπε να προκηρυχτούν εκλογές. Δεν έχει, όμως, το δικαίωμα να αποδίδει υστεροβουλίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ομολογώ ότι απρέπειες που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα δεν τις περίμενα, αλλά δεν με επηρέασαν στην απόφασή μου να αποχωρήσω. Πολιτεύτηκα 35 χρόνια με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της παράταξης. Άλλωστε, αν ενδιαφερόμουν για διάφορα αξιώματα και, κυρίως, αν έβαζα πάνω από όλα το δικό μου συμφέρον, έμπειρος είμαι και θα πολιτευόμουν διαφορετικά. Ολοκληρώνοντας αυτήν την πολιτική διαδρομή, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με εμπιστεύτηκαν. Τους χιλιάδες πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους και τους αείμνηστους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Ράλλη και Ξενοφώντα Ζολώτα, καθώς και τον Τζανή Τζανετάκη, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, που ως Πρωθυπουργοί μου ανέθεσαν σημαντικά Υπουργεία. Εργάσθηκα με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο. Αισθάνομαι υπερήφανος για το έργο μου σε κάθε Υπουργείο, αλλά και για τα δύο Κυβερνητικά Προγράμματα, του 1989 και του 2004. Τα τελευταία 5,5 χρόνια στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πραγματοποιήσαμε πολύ σημαντικό έργο στο Περιβάλλον και τις Υποδομές. Οι συνεργάτες μου και εγώ πιστεύουμε ότι αφήνουμε μία σημαντική κληρονομιά, που κάνει πραγματικά καλύτερη τη ζωή των πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που με στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Στην πολιτική μου διαδρομή γεύτηκα, όπως όλοι, πικρίες, αλλά οφείλω να τονίσω ότι γεύτηκα και την χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς. Αποχωρώ με γνώσεις και εμπειρίες, αλλά κυρίως με αναλλοίωτα τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Εύχομαι η νέα κυβέρνηση να υπηρετήσει με αποτελεσματικότητα τον τόπο. Πιστεύω ότι η παράταξή μας θα βρει γρήγορα και πάλι τον δρόμο της. Η προσωπική μου πολιτική διαδρομή ολοκληρώθηκε εδώ. Και πάλι ευχαριστώ όλους όσους μου έδωσαν την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους, αυτά τα 35 χρόνια".

    Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής δήλωσε ότι αναστέλει κάθε κομματική δραστηριότητα και επιστρέφει τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα.

    Ειδικότερα ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε:

    «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με στήριξαν από το 1996 μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Μια διαδρομή συνέπειας και ευθύνης που στηρίχθηκε σε αρχές και αξίες. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τις χιλιάδες των πολιτών της Αβ Αθηνών που με τίμησαν με την ψήφο τους και στις χθεσινές εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών μας προβληματίζει όλους. Σε ό,τι με αφορά, αποφάσισα να αναστείλω κάθε κομματική δραστηριότητα και να επιστρέψω στα πανεπιστημιακά μου καθήκοντα. Είναι αυτονόητο ότι παραμένω ενεργός πολίτης στο πλαίσιο της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης».

    Εξ άλλου, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης δήλωσε:

    «Δίνω συγχαρητήρια στο ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του για τη μεγάλη εκλογική νίκη. Εμείς είμαστε ένα κόμμα δοκιμασμένο στα δύσκολα και από τις προβλεπόμενες, από το καταστατικό μας διαδικασίες, θα προχωρήσουμε στην εκλογή νέου αρχηγού. Στεκόμαστε δίπλα στον αγνό οπαδό της Ν.Δ. που μας στήριξε και τους υποσχόμαστε ότι από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιτελέσουμε όσα και εκείνος προσδοκά. Οι ευθύνες της ήττας καταμερίζονται αναλογικά σε όλους μας».

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Λιάπης σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή, ανέφερε ότι κάποιοι οδήγησαν την παράταξη στην καταστροφή και τον εξευτελισμό, πως αγνόησαν την πλειοψηφία των οπαδών και την κοινή λογική, σημειώνοντας ότι περιφρόνησαν την εντολή του ελληνικού λαού να κυβερνήσει η ΝΔ.

    Ο λαός, είπε ο κ. Λιάπης, μας τιμώρησε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος που είχε διαφωνήσει με την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, παραιτήθηκε από υποψήφιος βουλευτής. Ο κ. Λιάπης διερωτήθηκε εάν θα πράξουν το ίδιο και εκείνοι που εισηγήθηκαν τις εκλογές "διασύροντας" την παράταξη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ποιούς εννοεί, ο κ. Λιάπης έκανε λόγο για τους "δυο ηρακλείς του στέμματος".

    Για πολύ βαριά ήττα μίλησε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Σάββας Τσιτουρίδης και πρόσθεσε: "πρέπει να βρουμε τι έφταιξε και ποιοί έφταιξαν. Είναι προφανές ότι φτάσαμε στη συντριβή, επειδή κάποιοι προέταξαν προσωπικές στρατηγικές σε βάρος της παράταξης. Πρέπει να δούμε πώς θα πορευτούμε και να μην εξαντληθούμε σε ονοματολογία επίδοξων διαδόχων".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ορκωμοσία Γ. Παπανδρέου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας (11:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

  • Τον Γραμματέα της Ένωσης Θεσσαλονικέων Μελβούρνης Ιάκωβο Γαριβάλδη θα δεχθεί ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης στο γραφείο του (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία )

  • Επίσημα εγκαίνια της έκθεσης "Ο Miro της Μαγιόρκα", στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, παρουσία της βασίλισσας της Ισπανίας Σοφία (18:30:00, Θεσσαλονίκη/Τελλόγλειο)

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Β΄ προκριματικός γύρος, Α΄ Αγώνας): Μαρούσι-Άλμπα Βερολίνου - 21:00:00, ΣΕΦ

  • Μπάσκετ-ΝΒΑ Europe Live: Σικάγο Μπουλς-Γιούτα Τζαζ, Λονδίνο

  • Ποδόσφαιρο-Γ΄ Εθνική (4η ημέρα)-Προαγγελία

  • Μπάσκετ-Κύπελλο ανδρών (Β΄ φάση, 1η ημέρα): Προαγγελία

    [04] "Εναλλαγή και όχι αλλαγή"

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στην πρώτη εκτίμησή της για τα εκλογικά αποτελέσματα αναφέρει ότι το αποτέλεσμα, για το κόμμα είναι αναντίστοιχο, κατώτερο προς το κύρος και την επιρροή που έχει κατακτήσει με την δράση του και, επίσης, τονίζει ότι το κόμμα άντεξε στους σχεδιασμούς να μην είναι η τρίτη δύναμη.

    Η ΚΕ υπογραμμίζει ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην εναλλαγή κυβέρνησης και όχι στην αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού και προσθέτει ότι η βαριά ήττα της ΝΔ οφείλεται στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της που έπληξε τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροπαραγωγούς αγρότες, τις νέες ηλικίες, καθώς και στις προεκλογικές της εξαγγελίες για ακόμα πιο σκληρή πολιτική λιτότητας και επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

    Ακόμη το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από τη ΝΔ και συνέβαλαν, μέσω των μηχανισμών και των στηριγμάτων τους στο "φούσκωμα" της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι αυτό διαθέτει μεγαλύτερη δυνατότητα να κάμψει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή.

    Η Κεντρική Επιτροπή τονίζει ότι το ΚΚΕ έδωσε μια σκληρή μάχη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης,ανοδικής πορείας της σοσιαλδημοκρατίας.

    Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ενισχύσει τις δυνάμεις του, επέδειξε αντοχή, κατάφερε να παρεμποδίσει τους σχεδιασμούς να το βγάλουν από την τρίτη θέση, να ασκήσουν ιδεολογική πίεση, να αφαιρέσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής και εκλογικής του επιρροής.

    Η αντοχή του ΚΚΕ στα διλήμματα, στις φοβίες, τους εκβιασμούς, δείχνει την ικανότητά του, τη σωστή γραμμή του, την ετοιμότητά του αύριο να είναι πιο αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή, τονίζεται στην απόφαση.

    Εντονη είναι η κριτική που ασκεί η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο ΣΥΡΙΖΑ, αναφεροντας ότι είναι σημαντικές οι ευθύνες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που νοθεύουν την τάση ριζοσπαστισμού,δυσκολεύουν τη λαϊκή συσπείρωση σε ριζική εναντίωση με τα δύο κόμματα και τη στρατηγική τους και προσθέτει:

    "Ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ευθύνη γιατί εκτρέπουν το λαϊκό ριζοσπαστισμό σε ανώδυνους δρόμους, καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξουν λύσεις με κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές συνεργασίες, κυρίως με αλλαγή του τρόπου διαχείρισης και όχι ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής. Αρνητικό ρόλο έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ με την αντιδεξιά ρητορεία του, την υποβαθμισμένη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, που επέτρεπε την καλλιέργεια της λογικής του μικρότερου κακού και την ελπίδα της κεντροαριστερής συνεργασίας. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΛΑΟΣ παρεμποδίζουν τη λαϊκή συσπείρωση και συμμαχία σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση".

    Η Κεντρική Επιτροπή "διακηρύσσει ότι δεν χρειάζεται καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, κανένας εφησυχασμός, ούτε μια μέρα χαμένη. Είναι επιτακτική η ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, να παρεμποδίσουν, να δυσκολέψουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα να προχωρήσουν".

    Δηλώσεις Αλέκας Παπαρήγα

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα "βαριά ήττα της Νέας Δημοκρατίας και νίκη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως και να καταγραφούν οι θετικές διεργασίες που έχουν γίνει στη συνείδηση του λαού στα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ", τονίζοντας ότι "το αποτέλεσμα ήταν αναντίστοιχο με την επιρροή και το ρόλο του ΚΚΕ στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων".

    "Υπήρξε αλλαγή καπετάνιου, αλλά η ρότα είναι στην ίδια πορεία " δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι έρχεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων και "το ΚΚΕ είναι πανέτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του για ένα ενωτικό μέτωπο που θα συμπεριλάβει τα εργατικά στρώματα, τους μικρούς αγρότες και τα μικρομάγαζα".

    Επίσης τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλλει στην ενίσχυση της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό και θα είναι "στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ματαίωση των χειρότερων και την διεκδίκηση λύσεων για την ανακούφιση του λαού".

    Ακόμη υποστήριξε ότι στην κάλπη ο λαός δεν έδειξε τη δύναμή του, ευχαρίστησε όσους για πρώτη φορά ψήφισαν το ΚΚΕ και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της θα επικοινωνήσει και με όσους ήθελαν να το ψηφίσουν αλλά υπέκυψαν στο δίλλημα της αυτοδύναμης κυβέρνησης την τελευταία στιγμή.

    Κατέληξε δε λέγοντας "Οι συνέπειες της κρίσης είναι μπροστά μας. Υπάρχει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάκαμψη από την οικονομική κρίση με πλήγμα στα κεκτημένα του εργατικού κινήματος και πρώτα από όλα με πλήγμα στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και κατηγόρησε για "βαριές ευθύνες την ηγεσία των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχει παίξει αρνητικό ρόλο έτσι ώστε το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μην βρίσκεται σήμερα σε φάση αντεπίθεσης και αντίστασης.

    [05] "Διαρκής ανοδική πορεία"

    Ο ΛΑ.Ο.Σ βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία. Μιλάνε οι αριθμοί!, τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

    "Είναι προφανές ότι ο πολιτικός χάρτης της χώρας άλλαξε. Ο κύριος Παπανδρέου είναι ο νικητής. Τον συγχαίρουμε. Η Νέα Δημοκρατία υπέστη βαθιά ήττα. Είναι επίσης προφανές ότι θα περιπέσει σε μεγάλη εσωστρέφεια. Εμείς πετύχαμε τον στόχο των 15 βουλευτών, που είναι απαραίτητοι για να προκαλούμε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θα είμαστε ισχυρή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθαρίζω αυτό το βράδυ της Κυριακής, όπως έκανα και το βράδυ της Κυριακής του 2007 ότι στα καλά θα είμαστε μαζί και στα γκρίζα απέναντι. Ο ΛΑΟΣ αύξησε κατά 50% τη δύναμή του από το 2007, τη στιγμή που τα κόμματα της Αριστεράς έχασαν περίπου το 20% της δυνάμεώς τους. Ο ρόλος μας είναι πιο υπεύθυνος. Συνεχίζουμε. Πιο σοβαρά και με περισσότερη ευθύνη",τόνισε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 October 2009 - 4:30:29 UTC