Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τρεις το Νόμπελ Ιατρικής
  • [02] ΟΓΑ: Από αύριο το πολυτεκνικό επίδομα
  • [03] Επιδρομή της γρίπης σε φτωχές χώρες
  • [04] Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Οι εκλογές στα ξένα ΜΜΕ
  • [06] Στην κορυφή η Νορβηγία

  • [01] Σε τρεις το Νόμπελ Ιατρικής

    Τρεις αμερικανοί επιστήμονες βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2009 για τις εργασίες τους στο ένζυμο τελομεράση και την ανακάλυψή τους για το πώς τα χρωμοσώματα αντιγράφονται και προστατεύονται από την αποικοδόμηση, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή Νόμπελ στη Στοκχόλμη.

    Έλαβαν το βραβείο για τις εργασίες τους στην τελομεράση, ένα ένζυμο που προστατεύει τα χρωμοσώματα από τη γήρανση. Το ένζυμο αυτό μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί της αιώνιας νεότητας καθώς εμπλέκεται στην κυτταρική γήρανση. Παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην καρκινοποίηση των κυττάρων, τονίζει η επιτροπή.

    Η γεννημένη στην Αυστραλία Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, ο γεννημένος στη Βρετανία Τζακ Σζόστακ και η Κάρολ Γκρέιντερ κέρδισαν το βραβείο που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,42 εκατομμύριο δολάρια), ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι τρεις επιστήμονες "επέλυσαν το μείζον πρόβλημα στη βιολογία", δηλαδή πώς τα χρωμοσώματα αντιγράφηκαν πλήρως κατά τη διαίρεση του κυττάρου και προστατεύτηκαν από την αποικοδόμηση.

    Το βραβείο Ιατρικής είναι κατά παράδοση το πρώτο από τα βραβεία Νόμπελ που απονέμονται κάθε χρόνο. Τα βραβεία για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία, την ειρήνη ήταν τα πρώτα που απονεμήθηκαν το 1901, σύμφωνα με τη διαθήκη του σουηδού επιχειρηματία και εφευρέτη της δυναμίτιδας 'Αλφρεντ Νόμπελ.

    [02] ΟΓΑ: Από αύριο το πολυτεκνικό επίδομα

    Από 6 έως 15 Οκτωβρίου 2009, θα καταβληθούν σε 432.759 οικογένειες τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα (επίδομα 3ου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, πολυτεκνικό επίδομα τρίτεκνης οικογένειες Ν.3631/08, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ Ν.3454/2006) του E΄Διμήνου 2009.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στα ανωτέρω οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα έχει χορηγηθεί αύξηση 2% από 01-01-2009. Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε 135.347.341,19 ευρώ. Τα νέα ποσά των πολυτεκνικών επιδομάτων έχουν διαμορφωθεί από 01-01-2009 ως εξής:

    Προϋποθέσεις για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας:

    1. Η μητέρα που έχει ή αποκτά τρία ζώντα τέκνα για κάθε άγαμο παιδί της κάτω των 23 ετών. Το επίδομα αυτό διακόπτεται την 1η του επομένου έτους εκείνου, κατά το οποίο το επιδοτούμενο άγαμο τέκνο συμπληρώνει το 23ο έτος της ηλικίας του.

    2. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή εγκαταλείψει υπαίτια τα παιδιά του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, η παροχή καταβάλλεται στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη διατροφής των παιδιών.

    3. Το ανωτέρω επίδομα δικαιούνται οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων:

    α) Οι Έλληνες πολίτες.

    β) Οι ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας.

    γ) Οι πολίτες Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    δ) Οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία) καθώς και οι Ελβετοί πολίτες.

    ε) Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες (Ν.Δ. 3989/1959, Α.Ν.389/1968).

    στ) Οι ανιθαγενείς που διέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις (Ν.139/1975).

    ζ) Αλλοδαποί, δικαιούχοι ανθρωπιστικού καθεστώτος παραμονής στην Ελλάδα (άρθρο 8 Π.Δ. 61/1999).

    η) Οι πολίτες άλλων κρατών που είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

    Δικαιολογητικά -διαδικασία χορήγησης:

    Για τη χορήγηση του επιδόματος οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του Δημοτικού Διαμερίσματος ή της Κοινότητας του τόπου κατοικίας τους, όπου θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση στο ειδικό έντυπο ΟΕ1, προσκομίζοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    α) Πιστοποιητικό για την οικογενειακή κατάσταση,

    β) Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή είναι υπαίτιος για εγκατάλειψη των παιδιών του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, πρέπει να υποβάλλεται, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασής του ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.

    Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι του ανωτέρω επιδόματος πρέπει να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.

    [03] Επιδρομή της γρίπης σε φτωχές χώρες

    Οι φτωχές χώρες απειλούνται από μια "σφοδρή επιδρομή" της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων και χρειάζονται έκτακτη οικονομική βοήθεια για να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια, προειδοποιούν από την Κωνσταντινούπολη υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    "Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι ο ιός Α (Η1Ν1) πρόκειται να αρχίσει να εισβάλει σε ορισμένες από τις πιο φτωχές κοινότητες του κόσμου", εξήγησε η Τζούντι Χολ, ειδικός της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    "Βάσει των προβλέψεών μας, μπορεί να έχουμε διαφορετικού είδους συνέπειες μόλις ο ιός αυτός αρχίσει να 'απογειώνεται' και βλέπουμε ότι οι σφοδρές αυτές 'επιδρομές' θα γίνουν στις φτωχές κοινότητες", προσέθεσε η ίδια.

    Ο Ντέιβιντ Ναμπάρο, ένας από τους συντονιστές του ΟΗΕ κατά της γρίπης, επεσήμανε ότι έχει ουσιαστική σημασία "να εξασφαλίσουμε ότι εμβόλια θα φτάσουν εγκαίρως στο υγειονομικό προσωπικό και στις βασικές δημόσιες υπηρεσίες στις αναπτυγμένες χώρες για να τους βοηθήσουμε".

    Ο ΠΟΥ κρίνει ότι η παγκόσμια δυνατότητα παρασκευής εμβολίων κατά της νέας γρίπης είναι τρία δισεκατομμύρια εμβόλια, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση ένας στους δύο ανθρώπους μπορεί να εμβολιαστεί. Οι νεκροί από τη νέα γρίπη ανέρχονται σε άνω των 4.100 μέχρι στιγμής σε 191 χώρες και περιοχές από την εμφάνισή της τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ.

    [04] Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη

    Ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη στο Βουκουρέστι κόντρα στην Ντιναμό για το Γιουρόπα Λιγκ, υποδέχεται σήμερα, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα την Λάρισα και θέλει τη νίκη για να διατηρήσει την πρωτοπορία του και το αήττητο. Η ΑΕΚ, που «έσπασε το ρόδι» των αρνητικών αποτελεσμάτων κόντρα στην Μπενφίκα, πηγαίνει στην Ξάνθη και θα προσπαθήσει με νίκη να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ξεχωρίζει το ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή.

    Το πρόγραμμα της Δευτέρας:

    Αστέρας Τρίπολης-Εργοτέλης 16:45 - ΝOVA

    Πανιώνιος-Ατρόμητος 16:45 - ΝOVA

    ΠΑΟΚ-Ηρακλής 19:00 - ΝOVA

    Ξάνθη-ΑΕΚ 19:00 - ΝΕΤ

    Παναθηναϊκός-Λάρισα 21:15 - ΝOVA

    Στους αγώνες του Σαββάτου:

    Λεβαδειακός-Ολυμπιακός 19:00 - ΝOVA

    Ενα ημίχρονο ήταν αρκετό στον Ολυμπιακό για να πετύχει την τέταρτη νίκη σε ισάριθμους εκτός έδρας αγώνες. Για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν τον Λεβαδειακό στο Δημοτικό στάδιο της Λιβαδειάς με 3-0 και με σκόρερ τους Οσκαρ στο 5', Ντουντού στο 29' με πέναλτι και Ντιόγκο στο 40'.

    Πανθρακικός-Άρης 1-1

    Ισόπαλος 1-1 έληξε ο αγώνας στην Κομοτηνή ανάμεσα στον Πανθρακικό και τον Αρη, για την 6η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Φαγιάρδο στο 11' και οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν στο 45' με τον Φλάβιο.

    ΠΑΣ Γιάννινα-Καβάλα 2-1

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιώργο Σαϊτιώτη, που πέτυχε και τα δύο γκολ (21', 84') και με «φύλακα άγγελο» τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, ο ΠΑΣ Γιάννινα νίκησε στην έδρα του 2-1 την Καβάλα, σε αγώνα για την 6η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Ιωάννου.

    [05] Οι εκλογές στα ξένα ΜΜΕ

    "Οι Έλληνες σοσιαλιστές κερδίζουν τις πρόωρες εκλογές καθώς οι ψηφοφόροι τιμωρούν τους συντηρητικούς", είναι ο τίτλος της βρετανικής Ιντιπέντεντ, η οποία αναφέρεται στη σαρωτική νίκη των σοσιαλιστών επί των κυβερνώντων συντηρητικών και στην οργή των ψηφοφόρων απέναντι στα σκάνδαλα και την παραπαίουσα οικονομία.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η νίκη του κ. Παπανδρέου, μαζί με τη νίκη των σοσιαλιστών στις πρόσφατες εκλογές στην Πορτογαλία, έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη τάση της επικράτησης των συντηρητικών στην Ευρώπη.

    "Ο Παπανδρέου προειδοποιεί ότι 'τίποτε δεν θα είναι εύκολο' ", είναι ο τίτλος της γαλλικής Λε Μοντ.

    Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν γι΄αυτόν μια νίκη που συνδεόταν περισσότερο με την απόρριψη του συντηρητικού αντιπάλου του από τους ψηφοφόρους, αλλά ο σοσιαλιστής ηγέτης Γιώργος Παπανδρέου εξασφάλισε έναν θρίαμβο, αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία καταγράφει την χειρότερη εκλογική της επίδοση από την ίδρυσή της.

    "Η Ελλάδα ψηφίζει για την αλλαγή του Παπανδρέου", είναι ο τίτλος της ισπανικής Ελ Παίς, η οποία γράφει ότι οι Έλληνες ψήφισαν αποφασιστικά υπέρ της αλλαγής.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η άκρα δεξιά ενίσχυσε τη δύναμή της και έγινε η τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη.

    Έπειτα από μια νύκτα γιορτής, η Ελλάδα ξυπνά με ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο, καθαρό και σαφές. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ο αγώνας κατά της διαφθοράς και η οικονομική κρίση , είναι μάχες πολύ δύσκολες: αλλά η χώρα θα έχει μια σταθερό ηγεσία για να αποδείξει ότι μπορεί να τις αντιμετωπίσει", αναφέρει η ιταλική Λα Ρεπούμπλικα.

    Στην καθαρή νίκη, η οποία εξασφαλίζει στο ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της απρόσκοπτα κατά την προσεχή τετραετία, αναφέρεται σήμερα ο βελγικός Τύπος.

    Η φλαμανδόφωνη εφημερίδα "Ντε Στάνταρτ", με τίτλο «Οι σοσιαλιστές κερδίζουν τις ελληνικές εκλογές», επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Καραμανλής «έπαιξε και έχασε, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές τη στιγμή που η δημοτικότητά του κατέρρεε υπό το βάρος της κακής οικονομικής κατάστασης, των ταραχών του Δεκεμβρίου και των αλλεπάλληλων σκανδάλων που ταλάνιζαν την κυβέρνησή του».

    Η επίσης φλαμανδόφωνη "Ντε Μόργκεν" φιλοξενεί ανταπόκριση με τίτλο «Οι Έλληνες σοσιαλιστές κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές», η οποία, αφού αναφέρεται στις εκτιμήσεις των "έξιτ πολ" για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, επικεντρώνεται στις διαφορές στο οικονομικό πρόγραμμα των δύο μεγάλων κομμάτων.

    «Προσωπική νίκη του Γ. Παπανδρέου», χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα η γαλλόφωνη εδημερίδα "Λα Λίμπρ Μπελζίκ", ενώ επισημαίνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι «απογοητευτικό» για εκείνους που προσέβλεπαν σε μια ήττα του δικομματισμού και κάνει λόγο για «δύο δύσκολα χρόνια που έρχονται, παρά τις υποσχέσεις του Γ. Παπανδρέου για ανάκαμψη της οικονομίας, τόνωση της κατανάλωσης και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χαμηλών εισοδημάτων».

    Η επίσης γαλλόφωνη "Λε Σουάρ" με τίτλο «Η αριστερά γιορτάζει την επιστροφή της» και υπέρτιτλο «Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις πρόωρες εκλογές αλλά δεν θα έχει εύκολο έργο», κάνει λόγο για «καθαρή νίκη» του ΠΑΣΟΚ με μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και «χαμένο στοίχημα» για τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Για "σαρωτική νίκη" των Σοσιαλιστών κάνουν λόγο αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, προβάλλοντας τις δηλώσεις του "μεγάλου νικητή" των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.

    Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η "Νιου Γιορκ Τάιμς" σημειώνει ότι "οι Σοσιαλιστές κέρδισαν την κεντροδεξιά κυβέρνηση που υπονομεύθηκε από σκάνδαλα διαφθοράς και αυξανόμενη οικονομική κρίση".

    Στην ίδια ανταπόκριση γίνεται αναφορά στην οικονομική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι "η νίκη των Σοσιαλιστών στην Ελλάδα είναι ένα σπάνιο γεγονός για την Ευρώπη, όπου η αριστερά έχασε έδαφος και πολλές φορές αδυνατεί να επωφεληθεί από την οικονομική κρίση".

    Η "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" προβάλλει την άνοδο των Σοσιαλιστών στην εξουσία, επισημαίνοντας την αναφορά του νικητή των εκλογών ότι "έχουμε μεγάλη ευθύνη για να αλλάξει η πορεία της χώρας".

    Τη νίκη του ΠΑΣΟΚ προβάλλουν οι ιστοσελίδες πολλών άλλων αμερικανικών εντύπων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, με φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και εκτιμήσεις για τα βασικότερα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, με κυριότερο το πρόβλημα της οικονομίας.

    Το CNN επισημαίνει τη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι "τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Θέλει δουλειά, σκληρή δουλειά".

    Κύρια είδηση στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις εφημερίδες του Καναδά αποτέλεσε η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο τηλεοπτικός σταθμός CTV ανέφεραν πως "Οι Έλληνες ψηφοφόροι αγανακτισμένοι από τα συνεχή σκάνδαλα και την παραπαίουσα οικονομία απομάκρυναν τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κατά τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, φέρνοντας πίσω τους Σοσιαλιστές μετά από πέντε χρόνια συντηρητικής κυβέρνησης".

    Εκτενή αναφορά στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα κάνουν από χθες τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πέραν των ειδησεογραφικών αναφορών, να εντοπίζεται στους Αλβανούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και κατά πόσο η θέση τους θα επηρεαστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Ένα από τα κεντρικά θέματα της βουλγαρικής ειδησεογραφίας, σήμερα, είναι οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ.

    Τα τηλεοπτικά κανάλια χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών ως μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ, με τη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση να κάνει ιδιαίτερη μνεία στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, περί αναμόρφωσης της Ελλάδας, αλλά και την πληθώρα συγχαρητηρίων που δέχθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και άλλους ξένους ηγέτες.

    Το τηλεοπτικό κανάλι bTV επισημαίνει τους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες ελληνικές πόλεις, ενώ το "NOVA TV" αναφέρει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε έκκληση συμμετοχής όλων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων που τίθενται ενώπιον της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο σημερινός βουλγαρικός τύπος αναφέρεται στις προβλέψεις των πρώτων exit polls, επικαλούμενος σχετικά τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, δεδομένου ότι οι εφημερίδες στη Βουλγαρία "κλείνουν" νωρίς το απόγευμα την Κυριακή.

    Η εφημερίδα "24 Ώρες" σημειώνει ότι οι προβλέψεις έδιναν νίκη του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 6%-7%, "με τους Έλληνες ψηφοφόρους να απορρίπτουν τη διακυβέρνηση των συντηρητικών μετά από μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς, έκρηξη της βίας και πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα".

    Η εφημερίδα "Στάνταρτ", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αριστερό κύμα στην Ελλάδα", αναφέρει ότι τα exit polls έδιναν καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλες πιθανότητες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, "απέναντι στην κουρασμένη κυβέρνηση Καραμανλή, που είχε να σηκώσει το βάρος σκανδάλων και φάνηκε ανίκανη να επιβάλει την πολιτική της, διαθέτοντας πλειοψηφία μίας μόλις έδρας στο κοινοβούλιο".

    Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" σημειώνει ότι "η εκλογική νίκη της μέχρι χθες αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήταν αναμενόμενη, αλλά όχι σε αυτήν την έκταση, βάζει τέλος στην πενταετή διακυβέρνηση της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας".

    Επίσης, προσθέτει ότι πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι αυτό που χρειάζεται πρώτα απ' όλα η Ελλάδα είναι μία σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να προωθήσει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

    Εκτενή αναφορά στις ελληνικές εκλογές έκανε και το πρακτορείο ειδήσεων "Focus", με συνεχή ροή τηλεγραφημάτων από χθες το απόγευμα.

    Οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο της Ρουμανίας, αν και το επίκεντρο εστιάζεται στην ιρλανδική ψήφο για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τον ευρωσκεπτικισμό στην Τσεχία.

    Λόγω του γεγονότος ότι τα κυριακάτικα φύλλα στη Ρουμανία "κλείνουν" αρκετά νωρίς το απόγευμα, ορισμένες εφημερίδες δεν κατάφεραν να "πιάσουν" το εκλογικό αποτέλεσμα και περιορίζονται σε απλή αναφορά στην εκλογική διαδικασία και τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών.

    Εκτενέστερα δημοσιεύματα και αναλύσεις για τις εκλογές στην Ελλάδα αναμένεται να δημοσιεύει, αύριο, ο ρουμανικός Τύπος.

    Εκτεταμένες αναφορές στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα κάνουν σήμερα και οι αιγυπτιακές εφημερίδες.

    "Μετά την κατάκτηση του 44% των ψήφων, ο Παπανδρέου επαναφέρει στην εξουσία τους σοσιαλιστές" αναφέρει στο τίτλο της ανταπόκρισης που φιλοξενεί από την Αθήνα η εφημερίδα "Αλ Αχράμ".

    Εκτεταμένο είναι και το ρεπορτάζ της αιγυπτιακής εφημερίδας "Αλ Αχμπάρ", που έχει τίτλο "Ο Παπανδρέου επανέρχεται στην εξουσία".

    Τέλος, η εφημερίδα "Γκομχουρέια" μιλάει για την επικράτηση με 44% του ΠΑΣΟΚ στις χθεσινές εκλογές, "στο πλαίσιο της αποτυχίας της κυβέρνησης της ΝΔ να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να δώσει λύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".

    [06] Στην κορυφή η Νορβηγία

    Στην κορυφή των πιο επιθυμητών χωρών του πλανήτη για να ζει κάποιος παρέμεινε και φέτος η Νορβηγία, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

    Ανάμεσα στις 182 χώρες μέλη του ΟΗΕ και βάσει στοιχείων που περισυλλέχθηκαν το 2007 πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008/2009, οι άνθρωποι που ζουν στην Νορβηγία, στην Αυστραλία, στην Ισλανδία και τον Καναδά διαθέτουν τον υψηλότερο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ). Αντίθετα, ο Νίγηρας, το Αφγανιστάν και η Σιέρα Λεόνε διαθέτουν τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ανθρώπινης ανάπτυξης.

    Ο υπολογισμός του ΔΑΑ γίνεται βάσει του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση, του ποσοστού του αλφαβητισμού του πληθυσμού, του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, καθώς και της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων που εκτιμάται σε δολάρια.

    "Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν, η πρόοδος ήταν άνιση. Πολλές χώρες έχουν αντιμετωπίσει επιβραδύνσεις τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των οικονομικών προβλημάτων, των κρίσεων που έχουν σχέση με τις συγκρούσεις και την επιδημία του HIV/AIDS, κάτι που υπήρχε πριν από την επίδραση της οικονομικής κρίσης" αναφέρει σε ανακοίνωση του το UNDP.

    Το προσδόκιμο ζωής στο Νίγηρα είναι τα 50 χρόνια, περίπου 30 χρόνια λιγότερο από αυτό της Νορβηγίας, ενώ το κάθε δολάριο που κερδίζει ένας άνθρωπος στην αφρικανική χώρα αντιστοιχεί σε 85 δολάρια στη σκανδιναβική χώρα. Μεγάλο προσδόκιμο ζωής έχουν οι Ιάπωνες με 82,7 χρόνια, ενώ το Αφγανιστάν έχει 43,6 χρόνια.

    Το Λιχτενστάιν διαθέτει το υψηλότερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το οποίο φτάνει τα 85,383 δολάρια. Οι πιο φτωχοί είναι οι κάτοικοι της Δημοκρατίας του Κονγκό όπου το ετήσιο κατα κεφαλήν εισόδημα ήταν 298 δολάρια.

    Φέτος, πέντε χώρες η -Κίνα, η Βενεζουέλα, το Περού, η Κολομβία και η Γαλλία- κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην λίστα, βελτιώνοντας τους μισθούς και το προσδόκιμο ζωής. Η Κίνα, η Κολομβία και η Βενεζουέλα βελτίωσαν τις αποδόσεις τους και στην εκπαίδευση. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Τζαμάικα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 October 2009 - 12:30:35 UTC