Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιρλανδία: "Ναι" στη Συνθήκη

  • [01] Ιρλανδία: "Ναι" στη Συνθήκη

    Οι ιρλανδοί ψηφοφόροι έδωσαν την ξεκάθαρη έγκρισή τους στη μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισαβόνας, ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράιαν Κόουεν.

    Ο κ. Κόουεν, σε συνέντευξη Τύπου, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, ανακήρυξε τη νίκη του "ναι", λέγοντας ότι "σήμερα ο ιρλανδικός λαός μίλησε με ξεκάθαρη φωνή. Είναι μία καλή μέρα για την Ιρλανδία και μία καλή μέρα για την Ευρώπη".

    Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπράιαν Λένιχαν, είχε δηλώσει ότι η μεταστροφή των ιρλανδών ψηφοφόρων και η υπερψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι μία αντίδραση στην οικονομική ύφεση και αντανακλά την πεποίθηση ότι το οικονομικό μέλλον της Ιρλανδίας βρίσκεται μαζί με αυτό των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

    "Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ σοβαρές (οικονομικές) προκλήσεις", δήλωσε ο Λένιχαν στο κρατικό κανάλι RTE.

    "Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει γιορτή για τη νίκη. Βρισκόμαστε σε πολύ δεινή (οικονομική) θέση και γι' αυτό ακριβώς ο κόσμος ψήφισε "ναι" -επειδή ξέρει ότι οι αγορές μας και το οικονομικό μας μέλλον βρίσκονται στην Ευρώπη", κατέληξε ο υπουργός τονίζοντας ότι η χώρα του βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και "ότι αυτό είναι το βασικό πρώτο βήμα προς την οικονομική ανάκαμψη".

    Ο επικεφαλής της οργάνωσης Libertas η οποία υπήρξε η αιχμή του δόρατος στην καμπάνια εναντίον της Συνθήκης, ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ντέκλαν Γκάνλεϊ, δήλωσε "πρόκειται για μία ξεκάθαρη νίκη. Φυσικά και είμαι απογοητευμένος, θεωρώ ότι μόλις διαπράξαμε ένα λάθος".

    Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, με καταμετρημένο το 20% των ψήφων, το "Ναι" εξασφαλίζει ποσοστό 67% , ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 18:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

    Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αναστεναγμούς ανακούφισης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: "Σ' ευχαριστούμε, Ιρλανδία", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος σε συνέντευξή Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλες τόνισε ότι "Θέλω να ευχαριστήσω τον ιρλανδικό λαό για την ψήφο εμπιστοσύνης" και εξέφρασε την ελπίδα του ότι η διαδικασία για την επικύρωση της συνθήκης θα προχωρήσει πλέον με τον συντομότερο δυνατό τρόπο.

    Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ, λέγοντας ότι "σήμερα είναι μία καλή μέρα για την Ευρώπη. Το ταξίδι ήταν μακρύ, αλλά τώρα η προεδρία θα δραστηριοποιηθεί για να φτάσουμε ως το τέλος".

    Ο Σουηδός πρωθυπουργός, προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε παράλληλα ότι πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιαν Φίσερ, ενώ διέψευσε τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στον Τύπο για πιθανή έκτακτη συνάντηση κορυφής.

    "Έχει προγραμματιστεί συνάντηση κορυφής για το τέλος Οκτωβρίου και η συγκυρία θα είναι η καταλληλότερη για τέτοιου είδους συζητήσεις", διευκρίνισε ο κ. Ράινφελτ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 October 2009 - 16:30:18 UTC