Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Εκρηξη μικρής ισχύος στο Πεδίο 'Αρεως
  • [02] 'Εκλεισαν σχολεία στα Χανιά
  • [03] Πλημμύρες στην Ιταλία. Πενήντα νεκροί
  • [04] Ιρλανδία: Προς επικύρωση της συνθήκης
  • [05] "Ψήφος συνείδησης"
  • [06] "Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης"
  • [07] Στη Λειβαδιά ο Ολυμπιακός

  • [01] 'Εκρηξη μικρής ισχύος στο Πεδίο 'Αρεως

    Ωρολογιακός μηχανισμός τοποθετημένος μέσα σε μικρή κατσαρόλα με διαφανές καπάκι ήταν η βόμβα, μικρής ισχύος, που εξερράγη λίγο μετά τις 8 της Παρασκευής σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Γκιλφόρδου 6, κοντά στο Πεδίον του Άρεως που γινόταν η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ.

    Ο άγνωστος που τηλεφώνησε για να προειδοποιήσει επικοινώνησε με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και το "ALTER" στις 8.02, λέγοντας ότι επρόκειτο να γίνει η έκρηξη σε δέκα λεπτά.

    Ωστόσο, μέχρι να ειδοποιηθεί η Αστυνομία και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες μεσολάβησε λιγότερος χρόνος μέχρι την έκρηξη, αλλά παρόλα αυτά οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν προλάβει να απομακρύνουν τον κόσμο από το σημείο. Τραυματίστηκε ωστόσο ελαφρά από θραύσμα τζαμιού ένα άτομο που είχε πάει στο σημείο για να παραλάβει τη μοτοσικλέτα του και μεταφέρθηκε προληπτικά για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο.

    Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στον κάδο και πολύ μικρές σε δύο μοτοποδήλατα που ήταν σταθμευμένα δίπλα ενώ έσπασε και το τζάμι ενός καταστήματος.

    [02] 'Εκλεισαν σχολεία στα Χανιά

    Κλειστά για 7 ημέρες θα παραμείνουν δύο σχολεία των Χανίων στα οποία καταγράφηκαν ύποπτα κρούσματα της νέας γρίπης.

    Ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, υπέγραψε το μεσημέρι την απόφαση βάσει της οποίας θα παραμείνουν κλειστά για 7 ημέρες, το 1ο ειδικό σχολείο Χανίων καθώς και το 1ο ειδικό νηπιαγωγείο.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κύριος Αρχοντάκης, τα δύο σχολεία έκλεισαν ύστερα από εισήγηση του Εθνικού Κέντρου Πανδημίας.

    Ο νομάρχης Χανίων επεσήμανε ότι στο 1ο ειδικό σχολείο 6 από τους συνολικά 16 μαθητές παρουσίασαν συμπτώματα της νέας γρίπης, ενώ στο 1ο ειδικό νηπιαγωγείο επί συνόλου 2 μαθητών αναφέρθηκε ένα ύποπτο κρούσμα.

    [03] Πλημμύρες στην Ιταλία. Πενήντα νεκροί

    Οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Μεσσήνη της Σικελίας αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τους 50, υποστήριξε απόψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοινώνοντας ότι θα μεταβεί "πιθανότατα" σήμερα, Σάββατο, στην περιοχή.

    "Υπάρχουν περίπου 20 νεκροί και 30 αγνοούμενοι όμως τελικά οι νεκροί θα είναι τουλάχιστον 50. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, έστω και αν περιορίζεται σε δύο κοιλάδες" δήλωσε ο Μπερλουσκόνι από το Μιλάνο όπου παρακολούθησε μία ταινία.

    Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, ο Μπερλουσκόνι είπε ότι θα επισκεφθεί πολύ σύντομα την περιοχή. "Ήθελα να πάω σήμερα (Παρασκευή) αλλά πιθανότατα θα πάω αύριο (Σάββατο) για να μιλήσω με τους ανθρώπους. Οι καταστροφές είναι πελώριες όμως εκτός από τις καταστροφές υπάρχουν περίπου 50 νεκροί", είπε.

    Πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε να παρεμποδίσει το έργο των διασωστών, οι οποίοι ωστόσο διέκοψαν τις αναζητήσεις μόλις έπεσε η νύχτα επειδή "λόγω των κατολισθήσεων και των χειμάρρων λάσπης κινδυνεύει η ζωή τους".

    Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Σικελίας έκανε λόγο νωρίτερα για 17 νεκρούς και 35 αγνοούμενους στην περιοχή της Μεσσήνης.

    [04] Ιρλανδία: Προς επικύρωση της συνθήκης

    Ανεπίσημες δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα δείχνουν πως οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία τείνουν προς την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Απ΄ό,τι έχουμε δει στις δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα, θα δούμε μία ευνοϊκή ψήφο στο ή γύρω στο 53%", δήλωσε πηγή του κυβερνώντος κόμματος που ζήτησε ανωνυμία, επειδή η χειροκίνητη καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

    Αξιωματούχος της αντιπολίτευσης δήλωσε επίσης πως οι προοπτικές του ΝΑΙ είναι καλές.

    "Θα είμασταν σχετικά σίγουροι", είπε. "Έχουμε ενδείξεις πως πολλοί άνθρωποι που την περασμένη φορά ψήφισαν ΟΧΙ τώρα ψήφισαν ΝΑΙ".

    Στο πρώτο δημοψήφισμα, που είχε διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου 2008, οι Ιρλανδοί είχαν πει ΟΧΙ σε ποσοστό 53,4%, εμποδίζοντας την ενεργοποίηση μίας συνθήκης που κρίνεται ως απαραίτητη από την ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της με 27 χώρες-μέλη.

    [05] "Ψήφος συνείδησης"

    «Οριστική ματαίωση της εκποίησης του δημόσιου πλούτου» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας από τον Πειραιά. «Η σύμβαση εκποίησης του λιμανιού πρέπει να ακυρωθεί» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε τον ΟΛΠ και συναντήθηκε με τους απεργούς εργαζόμενους στον Οργανισμό, που περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ για αποτροπή της παράνομης εισόδου και εγκατάστασης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκποίησε όλον σχεδόν τον πλούτο της χώρα» και το ΠΑΣΟΚ ότι «ακροβατεί για την πώληση του λιμανιού, μεταξύ "επαναδιαπραγμάτευσης" και "αναθεώρησης" της σύμβασης».

    «Θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του λιμανιού, όπως θα είμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων μετά τις εκλογές, προστατεύοντας τον δημόσιο πλούτο και τα εργασιακά δικαιώματα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    "Στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε από την Καλαμάτα τους πολίτες να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η ψήφος των πολιτών είναι ψήφος συνείδησης. Σας φέρνω, είπε, μήνυμα ότι ο κόσμος της αριστεράς είναι συσπειρωμένος και αισιόδοξος να δώσει τη μάχη και θα τη δώσουμε ώσπου να κλείσουν οι κάλπες και θα πετύχουμε στις εκλογές, γιατί αγωνιζόμαστε να βγάλουμε μπροστά την ξεχασμένη κοινωνία.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απελπισία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για στημένο διάλογο με τους πολίτες, με στημένες ερωτήσεις και μέσα σε αυτή, είπε, τη στημένη επικοινωνιακή διαδικασία έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους του κ. Καρατζαφέρη. Βρίσκονται, επισήμανε, σε αυτή την απελπιστική κατάσταση λόγω της πολιτικής που εφάρμοσαν. Πρόκειται, είπε, για επιλογή του πρωθυπουργού να ζητήσει από την κοινωνία να στηρίξει πολιτική αυτοκτονίας.

    Από την άλλη, ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ αποβλέπει στην αυτοδυναμία ως ώριμο φρούτο και αποφεύγει ο κ. Παπανδρέου οποιαδήποτε δέσμευση. Επισήμανε δε, ότι το κόμμα που κατά γενική ομολογία θα είναι κυβέρνηση κατέρχεται στο λαό χωρίς πρόγραμμα. Και πρόκειται, είπε, για παγκόσμια πρωτοτυπία. Εικοσιτέσσερις ώρες πριν τις εκλογές να αναρτούν στο διαδίκτυο το πρόγραμμά τους, χωρίς να δεσμεύονται πουθενά και κυρίως χωρίς να δεσμεύονται πάνω στα μεγάλα ζητήματα.

    "Αρκείται ο κ. Παπανδρέου να περιγράφει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία και στον εργασιακό μεσαίωνα που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ με τις κυβερνήσεις Σημίτη και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και θα μας πουν πάλι ότι παρέλαβαν άδεια ταμεία και γι' αυτό οι προεκλογικές δεσμεύσεις δεν θα υλοποιηθούν. Χρειάζεται ισχυρή παρουσία στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι το κόμμα του έχει κερδίσει από τώρα, γιατί κατόρθωσε να βάλει στην ατζέντα και να συζητηθούν θέματα όπως τα προγράμματα "stage".

    Επισήμανε δε ότι αυτές τις ημέρες βουλευτικά γραφεία της ΝΔ κάνουν ρουσφετολογικές προσλήψεις μέσω προγραμμάτων "stage" και το μόνο που τάζουν στους νέους, τους οποίους, είπε, έχουν σε ομηρία, είναι η μοριοδότηση για να διοριστούν κάποια στιγμή στο δημόσιο. Πρόκειται, ανέφερε, για αίσχος. Και απέναντι σε αυτό το αίσχος η απάντηση του πρωθυπουργού είπε ότι είναι νόμιμο. Ενώ από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ λέει ότι για το δημόσιο δεν είναι ηθικό, αλλά στον ιδιωτικό τομέα να παραμείνουν.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τα ζητήματα οικολογικής πολιτικής το κόμμα του τα γνωρίζει και έχει δώσει μάχη όταν δεν μιλούσε κανείς. Εκανε λόγο για αλαζονική στάση πάνω στα ζητήματα αυτά των Οικολόγων Πράσινων για τους οποίους, είπε, ότι θα έπρεπε να είναι μαζί και θα το επιδιώξει μετά τις εκλογές και τόνισε ότι ο πρώτος οικολόγος ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκης.

    Για την κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι "μας καλεί να ενισχύσουμε το ΚΚΕ, αν και μας βρίζει όλο το χρόνο, αλλά η ηγεσία του ΚΚΕ δεν εναντιώνεται στη δεξιά πολιτική και δεν μας στηρίζει σε αυτά που λέμε και στον αγώνα μας ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία". Στη συνέχεια τόνισε πως "πρέπει όλοι να ξέρουν ότι πρώτον έχουν περάσει οι εποχές της μοναδικότητας της αλήθειας και δεύτερον, δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε τους αγώνες μας και τους καλούμε για ενότητα της αριστεράς", επισημαίνοντας ότι η στρατηγική της ενότητας της αριστεράς δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά στρατηγική μας επιλογή να παλεύουμε για ενότητα της αριστεράς και να ανοίγουμε νέους δρόμους.

    Τέλος, ανέφερε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει με υπευθυνότητα το πρόγραμμά του για την έξοδο από την κρίση, με προστασία της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους, ένα πολιτικό πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο και ζητούμε τη στήριξή του από την κοινωνία. Η ψήφος στην αριστερά είναι ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και η ψήφος αυτή, είπε, δίνει μήνυμα κάτω τα χέρια από τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τέλος κάλεσε τους πολίτες να δώσουν δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ και να αποδυναμώσουν τα δύο κόμματα εξουσίας που προσπαθούν να υποκλέψουν κάθε ψήφο.

    Στη Νέα Ιωνία

    Η πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πριν ανοίξουν οι κάλπες είναι ότι κατάφερε να επιβάλει στην προεκλογική συζήτηση τα προγραμματικά και κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εργαζόμενους στον Δήμο Νέας Ιωνίας.

    "Καταφέραμε να βάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας, το θέμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το θέμα των προγραμμάτων stage, όπου χιλιάδες νέοι άνθρωποι είναι όμηροι πελατειακών σχέσεων των εκάστοτε κομμάτων, που βρίσκονται στη διακυβέρνηση και τους δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις διορισμού για μια θέση ανασφάλιστης εργασίας για 480 β¬ στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι από τον πρωθυπουργό βλέπουμε ότι έχει διαψεύσει πλήρως όποια προσδοκία και ελπίδα είχε δημιουργήσει στον ελληνικό λαό και υπάρχει μια μεγάλη αγωνία να αλλάζει συζήτηση, αλλά δεν τα καταφέρνει.

    Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση - είναι πρωτοφανές αυτό στα χρονικά, όχι μόνο στα εγχώρια, αλλά και σε διεθνές επίπεδο- που κατέρχεται στις εκλογές, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι εκλογές αλλά η επόμενη μέρα. Ποιος θα υπερισχύσει εντός του κόμματος, εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Για δε το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα αυτό έρχεται να κυβερνήσει αύριο, ζητώντας λευκή επιταγή από τους πολίτες.

    Για το ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι παρουσίασε πλήρεις προγραμματικές θέσεις για σειρά μεγάλων προβλημάτων, σημειώνοντας ότι "με αυτή την αίσθηση υπεροπλίας κατεβαίνουμε σ' αυτή την εκλογική μάχη. Μια μάχη που μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι μια μάχη όμορφη και διαυγής από την πλευρά μας. Μια μάχη για την οποία είμαστε υπερήφανοι που την δίνουμε όλοι και όλες μαζί και γι' αυτή την μάχη ζητούμε και την δική σας ψήφο".

    [06] "Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης"

    Την εκτίμηση ότι με τις εκλογές της Κυριακής "θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης της χώρας και οι πατριωτικές δυνάμεις θα γίνουν ρυθμιστές του πολιτικού γίγνεσθαι" εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι "το βάζει στα πόδια και κάνει πρωθυπουργό τον Παπανδρέου".

    Για τον κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ευπρεπής αλλά δεν θα μπορέσει να ελέγξει το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" για το οποίο επισήμανε ότι ήδη άρχισε να μοιράζει έργα πριν ακόμη αναλάβει την εξουσία. Απευθυνόμενος στις γειτονικές χώρες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν την παραχάραξη της ιστορίας και των συνόρων της Ελλάδας.

    Η Ελλάδα πρέπει να είναι ισχυρή και όχι αναξιοπρεπής, παρατήρησε. Για την επιλογή του να θέσει υποψηφιότητα στο νομό Ροδόπης είπε ότι το έκανε γιατί στην Κομοτηνή βρίσκεται το προξενείο της Τουρκίας και με αυτή του την κίνηση της λέει "εδώ είναι ακόμα Ελλάδα. Δεν παραδινόμαστε".

    [07] Στη Λειβαδιά ο Ολυμπιακός

    Λόγω των εκλογών σε δύο δόσεις θα διεξαχθεί η 6η ημέρα του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα. Σάββατο και Δευτέρα λοιπόν τα ματς, με το ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή να ξεχωρίζει από το αγωνιστικό πρόγραμμα. Σήμερα, θα διεξαχθούν τρεις αγώνες, με τον Ολυμπιακό, μετά το ταξίδι στο Λονδίνο και τη σκληρή αναμέτρηση με την Άρσεναλ, να πηγαίνει στη Λιβαδειά για να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα, ενώ την ίδια μέρα θα γίνουν τα ματς Πανθρακικός-Άρης και ΠΑΣ Γιάννινα-Νέα Καβάλα.

    Τη Δευτέρα, ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη στο Βουκουρέστι κόντρα στην Ντιναμό για το Γιουρόπα Λιγκ, υποδέχεται την Λάρισα και θέλει τη νίκη για να διατηρήσει την πρωτοπορία του και το αήττητο. Στη Θεσσαλονίκη δεσπόζει το τοπικό ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ηρακλή. Οι γηπεδούχοι έχουν δυο ισοπαλίες στα τρία τελευταία τους παιχνίδια και θέλουν να γυρίσουν στις νίκες. Έχουν τον πρώτο λόγο, ωστόσο φέτος ο Ηρακλής παρουσιάζεται πολύ δυνατός.

    Η ΑΕΚ, που «έσπασε το ρόδι» των αρνητικών αποτελεσμάτων κόντρα στην Μπενφίκα, πηγαίνει στην Ξάνθη και θα προσπαθήσει με νίκη να καλύψει το χαμένο έδαφος. Στα άλλα ματς, Πανιώνιος-Ατρόμητος, στο μίνι αθηναϊκό ντέρμπι και Αστέρας Τρίπολης-Εργοτέλης. Συνοπτικά το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις έχουν ως εξής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    (Κομοτηνή) Πανθρακικός-Άρης 16:45 - ΣΚΑΪ

    (Γιάννινα) ΠΑΣ Γιάννινα-Καβάλα 16:45 - ΝOVA

    (Λειβαδιά) Λεβαδειακός-Ολυμπιακός 19:00 - ΝOVA

    ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    (Τρίπολη) Αστέρας Τρίπολης-Εργοτέλης 16:45 - ΝOVA

    (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος-Ατρόμητος 16:45 - ΝOVA

    (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Ηρακλής 19:00 - ΝOVA

    (Ξάνθη) Ξάνθη-ΑΕΚ 19:00 - ΝΕΤ

    (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-Λάρισα 21:15 - ΝOVA


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 October 2009 - 6:30:27 UTC