Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον''
  • [02] "Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης"

  • [01] ''Ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον''

    Χαρακτήρα γιορτής προσέδωσε στη συγκέντρωση της Πάτρας, την τελευταία της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ζήτησε κοινή πορεία προς τις κάλπες με τη φράση "πάμε μαζί".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά στη σχέση του με την περιοχή της Αχαΐας από την οποία ξεκίνησε και ο ίδιος την πολιτική του σταδιοδρομία, αλλά είναι και η γενέτειρα της οικογένειας Παπανδρέου, η γενέτειρα του Γεωργίου Παπανδρέου και η αφετηρία του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ανατρέχοντας στην προσωπική του διαδρομή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι όταν ξεκινούσε πριν από έξι χρόνια ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ήξερε ότι ο δρόμος δεν ήταν εύκολος και ότι μπροστά του είχε τεράστιες προκλήσεις οι οποίες όμως, όπως τόνισε, δεν τον φόβισαν σε καμία στιγμή. Ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκα να κάνω πίσω τόνισε και πρόσθεσε ότι "προχώρησα μπροστά και θα προχωράω πάντα μπροστά όσο έχω τη δική σας δύναμη και το δικό σας πάθος".

    Ανέφερε ότι ήξερε από την αρχή ότι υπάρχει και ο εύκολος δρόμος για να ακολουθήσει. Αλλά όπως είπε, ήταν ένας δρόμος που ακολουθεί κάποιος όταν ποδοπατά τις αξίες του, όταν άλλοι του χαρίζουν απλόχερα αφού πρώτα σκύψει το κεφάλι, ο δρόμος που αν κάποιος τον επιλέξει θα είναι πάντα εξαρτημένος και θα χρωστάει για μια ζωή. Εγώ, πρόσθεσε, δεν χρωστάω σε κανέναν.

    Αναφέρθηκε επίσης στις αρχές και στις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε, όπως είπε, και οι οποίες είναι αδιαπραγμάτευτες. Έτσι πορεύτηκα πάντοτε, τόνισε, χωρίς να συμβιβαστώ ή να σκύψω το κεφάλι όποιο κι αν ήταν το κόστος. Και έτσι, όπως τόνισε, δεσμεύεται να κυβερνήσει αύριο με την δύναμη της ψήφου των πολιτών. "Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, έτσι έμαθα, έτσι προχώρησα, αυτός είμαι" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ζήτησε επανειλημμένα την συστράτευση όλων για να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή και περήφανη. Επίσης απευθύνθηκε στους αναποφάσιστους και τους απογοητευμένους από την κυβερνητική πολιτική οι οποίοι όπως είπε πίστεψαν στις υποσχέσεις της κυβέρνησης αλλά εξαπατήθηκαν, καλώντας και αυτούς να ανταποκριθούν στο προσκλητήριο για τη δημιουργία μιας Ελλάδας που αξίζει στους Έλληνες. Αυτή την Ελλάδα, τόνισε, πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας και θα είναι καλύτερη και δικαιότερη από αυτήν που παραλάβαμε. Ξέρουμε, τόνισε, ότι μπορούμε καλύτερα και ότι έχουμε τις δυνατότητες να πετύχουμε.

    Αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας για να κερδίσει το μέλλον και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι την Κυριακή θα κλείσει μια και καλή η πόρτα στο παρελθόν και θα ανοίξει η πόρτα προς το μέλλον.

    Αναφερόμενος στην Πελοπόννησο και στη δυτική Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η περιοχή αυτή γνώρισε την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της Νέας Δημοκρατίας την οποία η οι πολίτες της περιοχής έζησαν περισσότερο από ποτέ, την περίοδο των μεγάλων καταστροφών από τις πυρκαγιές το 2007. Η Δυτική Ελλάδα, τόνισε, είναι η φτωχότερη περιφέρεια σε όλη τη χώρα και οι κάτοικοί της έχουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Αυτή την κατάσταση τόνισε θα την ανατρέψουμε και δεσμεύτηκε ότι από την 5η Οκτωβρίου η κυβέρνησή του θα υλοποιήσει το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Είναι, τόνισε, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα δημιουργήσει έναν πολυδύναμο πόλο ανάπτυξης στην Πελοπόννησο με σύμβολο οικουμενικής αναφοράς για όλον τον ελληνισμό την Ολυμπία.

    Αναφέρθηκε επίσης σε θέματα γεωργίας και κτηνοτροφίας που αποτελούν σημαντικό μέρος της δραστηριότητας στην περιοχή της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας και υποσχέθηκε ότι θα επαναλειτουργήσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Βιολογικής γεωργίας η οποία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στην περιοχή.

    Ειδικότερα για την Πάτρα τόνισε ότι θα αρθεί μια εκκρεμότητα πολλών ετών και η οποία αφορά στις υποσχέσεις που δόθηκαν για τα έργα της πολιτιστικής πρωτεύουσας και δεν τηρήθηκαν. Είναι πλέον καιρός να υλοποιηθούν, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Τελειώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι θέλουμε να πάμε σε μια Ελλάδα που ξεπερνά τον εαυτό της, να κάνουμε αυτό που κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα πιστεύει βαθιά μέσα του ότι μπορεί να κάνει αυτή η χώρα. Η δύναμη να αλλάξουμε την Ελλάδα είναι στα χέρια σας τόνισε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους και επανέλαβε ότι η μάχη θα δοθεί μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά ώστε να υπάρξει μια αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα και ελπιδοφόρα πορεία της.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Σε μια εποχή που η φερεγγυότητα του πολιτικού συστήματος έχει κλονιστεί, το ΠΑΣΟΚ όφειλε να προσέλθει στην προεκλογική εκστρατεία με σαφείς θέσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γ. Παπακωνσταντίνου, προχωρώντας σε μια, τρόπον τινά, συνολική αποτίμηση της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προβάλλοντας το σύνθημα «Καθαρά λεφτά - Καθαρό περιβάλλον - Καθαρές κουβέντες» προχώρησε σε μια προεκλογική εκστρατεία με πόρους μόνο από την κρατική χρηματοδότηση και τις εισφορές των μελών του, με την έκδοση ενός μόνο φυλλαδίου για κάθε υποψήφιο και με την κατάργηση των γιγαντοαφισών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του Κινήματος για την διεξαγωγή δύο τηλεμαχιών και πρόσθεσε ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου παρουσίασε ένα πολύ φιλόδοξο όραμα για την Ελλάδα και ένα αναλυτικό σχέδιο.

    Τα τηλεοπτικά σποτ μας επικεντρώθηκαν στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και όλη η καμπάνια μας έτυχε πολύ καλής αποδοχής από τους πολίτες, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι ετέθησαν τα ερωτήματα «που θέλουμε να πάμε τη χώρα, με ποιους, γιατί και πως».

    Αποτιμώντας την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μια «αμυντική και διχαστική εκστρατεία, με το πρωτοφανές στοιχείο της επίθεσης στην αντιπολίτευση, κάτι που υπονόμευε την θέση της ΝΔ εξαρχής».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ΝΔ δεν είχε κανένα σχέδιο και κανένα όραμα και δεν εξηγούσε γιατί οι πολίτες πρέπει να την ψηφίσουν για 3η φορά, σχετικά δε με τα σποτ της ΝΔ είπε ότι ήταν ελάχιστα εκείνα που είχαν θετικό μήνυμα.

    Οι αποστροφές (του πρωθυπουργού) «είμαι υπεύθυνος», διαψεύδονταν από μια 6ετή πορεία της ΝΔ στην κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» δεν μπόρεσε να επισκιάσει το δίλημμα «ή παραμένουμε στο τέλμα, ή όλοι μαζί πάμε σε μια άλλη πορεία».

    Επιπλέον, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη Σύρο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής επανέλαβε το «ρεφρέν» ότι «φταίει το ΠΑΣΟΚ και η διεθνής κρίση» και πρόσθεσε ότι «το μήνυμα δεν περνάει, γιατί δεν συνοδεύεται ούτε από αλήθειες, ούτε από σχέδιο για τη χώρα».

    Με αφορμή την πλήρη απουσία έστω κι ενός «πλάνου» του κ. Κ. Σημίτη από το τηλεοπτικό σποτ του ΠΑΣΟΚ, που αφορά την πολιτική διαδρομή του κ. Παπανδρέου και ερωτηθείς αν ο πρώην πρωθυπουργός «έχει τελειώσει για το ΠΑΣΟΚ» και αν «θα μπορούσε να είναι σύμβουλος του κ. Παπανδρέου σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η προσφορά του πρώην πρωθυπουργού δεν έχει ολοκληρωθεί».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε και στις σημερινές του δηλώσεις «όργιο προσλήψεων στο δημόσιο τομέα» και αναφέρθηκε ειδικότερα σε 200 προσλήψεις στην «Τραμ ΑΕ» και ανανέωση σύμβασης στην δημόσια τηλεόραση με ποσά που αντιστοιχούν στους μισθούς ενός γιατρού του ΕΣΥ επί 4 και 5 μήνες, για άτομα αμφισβητούμενης αρμοδιότητας και ρόλου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι «θα ξαναδούμε αυτές τις συμβάσεις την επόμενη μέρα».

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν στο άτυπο Ecofin για χαλάρωση των μέτρων επιτήρησης, δήλωσε ότι «η συζήτηση επιβεβαίωσε αυτά που λέμε από καιρό, αισθανόμαστε δικαιωμένοι» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι «η διαπραγμάτευση που θα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι επιτυχής».

    Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι πρωτοφανές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γνωρίζει που «έκλεισε» πέρσι ο προϋπολογισμός και τι εκτιμήσεις έχει η κυβέρνηση για φέτος και να μην το γνωρίζει ο ελληνικός λαός 2 ημέρες πριν τις εκλογές» και κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία.

    «Το διαψεύδω κατηγορηματικά», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ερώτηση αν ισχύει δημοσίευμα περί επιστολής του Γιώργου Α. Παπανδρέου στον Ζαν Κλώντ Τρισέ, με την οποία φέρεται να ζητούσε την άδεια να απομακρύνει τον κ. Γ. Προβόπουλο.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς αν εκτός των τριών αλλαγών που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου για το κυβερνητικό σχήμα στο Ζάππειο θα υπάρξουν και άλλες, απάντησε λέγοντας «να περιμένετε κι άλλες».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς τι ακριβώς σημαίνει «θα βοηθήσουν» οι διεθνείς οικονομολόγοι τους οποίους ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και τι θέση θα κατέχουν και επιπλέον ερωτηθείς αν οι απόψεις των οικονομολόγων αυτών που προέρχονται από σχολές με συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό, συμπίπτουν με τις απόψεις της μεγάλης μάζας των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «δεν επιβεβαιώνω όλα τα ονόματα που έχουν έλθει στην δημοσιότητα. Κάποιοι εξ αυτών, όπως ο Τζο Στίγκλιτς είναι γνωστό ότι συνεργάζεται εδώ και καιρό με την Σοσιαλιστική Διεθνή και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι απόψεις του είναι γνωστές, είναι προοδευτικές απόψεις στον αντίποδα πολλών νεοσυντηρητικών οικονομολόγων».

    Σε ό,τι αφορά την θέση που θα έχουν οι διεθνείς αυτοί οικονομολόγοι, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «υπάρχουν και θα λειτουργήσουν τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας. Θα υπάρξει ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί που κάνουν τη δουλειά τους, οι συμβουλευτικές επιτροπές του κράτους και ακριβώς επειδή εμείς είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο, θέλουμε να μας συνδράμουν άνθρωποι εκτός της χώρας που θα έχουν νέες ιδέες και προτάσεις που θα αξιολογήσουμε. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο».

    Ερωτηθείς αν «θα διοικούν οι υπουργοί, οι γραμματείς, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού ή οι επιτροπές», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε «στην κυβέρνηση υπάρχει ένας πρωθυπουργός, υπεύθυνος απέναντι στους Έλληνες πολίτες για να συντονίσει και να κατευθύνει το κυβερνητικό έργο, υπουργοί που είναι κι αυτοί υπεύθυνοι και επικουρούνται από συμβούλους και την Δημόσια Διοίκηση. Θα κυβερνήσουμε με απόλυτο σεβασμό στην Δημόσια Διοίκηση, αλλά και με βάση τις αρχές και το πρόγραμμά μας. Και πάντα βρίσκεται ο καλύτερος τρόπος συντονισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου».

    Σε ό,τι αφορά την ερώτηση αν οι σύμβουλοι «από τις διεθνείς επαφές του κ. Παπανδρέου θα αμειφθούν», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «όλα αυτά θα τα δούμε στον δρόμο. Πάντως το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν λίγα χρήματα παραπάνω».

    Ερωτηθείς αν στο πολιτικό προσωπικό «που θα καταλάβει την εξουσία, έλθει ένας άριστος τεχνοκράτης χωρίς τον πολιτικό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ πως θα το χειριστεί το Κίνημα», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα κατάληψης της εξουσίας. Δεν είναι αυτή η αντίληψή μας, οι επιλογές θα γίνουν από άξιους ανθρώπους που θα βοηθήσουν να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ»

    [02] "Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης"

    Την εκτίμηση ότι με τις εκλογές της Κυριακής "θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης της χώρας και οι πατριωτικές δυνάμεις θα γίνουν ρυθμιστές του πολιτικού γίγνεσθαι" εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι "το βάζει στα πόδια και κάνει πρωθυπουργό τον Παπανδρέου".

    Για τον κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ευπρεπής αλλά δεν θα μπορέσει να ελέγξει το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" για το οποίο επισήμανε ότι ήδη άρχισε να μοιράζει έργα πριν ακόμη αναλάβει την εξουσία. Απευθυνόμενος στις γειτονικές χώρες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν την παραχάραξη της ιστορίας και των συνόρων της Ελλάδας.

    Η Ελλάδα πρέπει να είναι ισχυρή και όχι αναξιοπρεπής, παρατήρησε. Για την επιλογή του να θέσει υποψηφιότητα στο νομό Ροδόπης είπε ότι το έκανε γιατί στην Κομοτηνή βρίσκεται το προξενείο της Τουρκίας και με αυτή του την κίνηση της λέει "εδώ είναι ακόμα Ελλάδα. Δεν παραδινόμαστε".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 October 2009 - 18:30:25 UTC