Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οχι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"
  • [02] "Στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ"
  • [03] Με το βλέμμα στο 2016

  • [01] "Οχι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

    Μιλώντας σε εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προειδοποίησε ότι με το πρόγραμμα ανάκαμψης από την κρίση που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση κατ' εντολή και των Βρυξελλών, θα χαθούν όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων στην Ελλάδα.

    Κάλεσε τους εργαζόμενους "να μην δώσουν άλλη πίστωση στη ΝΔ, ούτε να τρέφουν ελπίδες από το ΠΑΣΟΚ", επισημαίνοντας ότι το νέο στοιχείο σε αυτές τις εκλογές σε σύγκριση με τις προηγούμενες είναι "ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα είναι καλύτερο".

    Ζήτησε ακόμη από τους ψηφοφόρους "να μην ρίξουν ψήφο απογοήτευσης", τα αποτελέσματα της οποίας θα δουν στις εκατό πρώτες μέρες, και τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης, να πιστέψουν στις λαϊκές δυνάμεις και να "προβάλλουν αντίσταση και αντεπίθεση για να ματαιώσουν τα αντιλαϊκά σχέδια".

    Ζήτησε ψήφο στήριξης του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι "το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε καμιά συνεργασία με τα δυο μεγάλα κόμματα". "Δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα με εκσυγχρονισμούς, κοσμοπολιτισμούς και λαϊκισμούς" είπε χαρακτηριστικά.

    Διευκρίνισε δε, ότι απευθύνει έκκληση "και στους αποφασισμένους, προκειμένου να ρίξουν με πολιτικά κριτήρια την ψήφο τους", τονίζοντας ότι δεν ρίχνει το ΚΚΕ δολώματα στους αναποφάσιστους, αλλά απλώς δηλώνει ότι "όσο περισσότερο στηριχθεί το ΚΚΕ, τόσο το σύστημα θα αντιληφθεί ότι αυξάνεται ο κόσμος που δεν ξεγελιέται".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους νέους ψηφοφόρους, ζητώντας τους "να αποφύγουν το τέλμα που έρχεται, όταν τα οξυμένα προβλήματα παντρεύονται με την απογοήτευση".

    Τέλος, η κα Παπαρήγα, επανέλαβε την πρόταση του κόμματος για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζοντας ότι "το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με το να πάνε τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο. Θα πρέπει να τα πάρει το κράτος με ομόλογο στο ανώτατο πλαφόν και κρατικές εγγυήσεις".

    Διακαναλική συνέντευξη

    Η κα Παπαρήγα στη διακαναλική συνέντευξή της στο Ζάππειο τόνισε ότι "το νέο στις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη θα είναι να ψηφιστεί μία πολιτική υπέρ των συμφερόντων του λαού, να ενισχυθεί η λαϊκή αντιπολίτευση, με υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ".

    Έθεσε το ερώτημα αν για άλλη μια φορά θα εγκριθεί η πολιτική της κυβερνητικής εναλλαγής ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα, τονίζοντας ότι "παραωρίμασε το φρούτο, δεν διορθώνονται. Αντίθετα, γίνονται χειρότεροι, αφού εκφράζουν τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είναι κόμματα - μεσσίες που θέλουν το λαό στη γωνία και τα ίδια να είναι σατράπες".

    Προειδοποίησε ότι "έχουν έρθει ήδη οι φετφάδες από την Ευρωπαϊκή Ένωση που συνίστανται στο να βάλουν χέρι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, να επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές εργασίας και να ολοκληρώσουν την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων".

    Υποστήριξε ότι "το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά πάνω από όλα το ενδιαφέρει η διαμόρφωση ενός μεγάλου ενωτικού ρεύματος αντεπίθεσης, των εργατών, των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη και στην ύπαιθρο".

    Συνολικά, τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης τα επέκρινε διότι, όπως είπε, "αφήνουν κενά, έχουν ευέλικτο πρόγραμμα και είναι εύκολο να πέσουν στην παγίδα της συνεργασίας με το πρώτο κόμμα".

    Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι "ένα κόμμα με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με ριζοσπαστικά συνθήματα, όχι, όμως, με ριζοσπαστική ραχοκοκαλιά".

    Για τον ΛΑΟΣ είπε ότι "είναι ένα επικίνδυνο κόμμα που υποστηρίζει τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Έχει κεντρικά του συνθήματα το πατρίς - θρησκεία - οικογένεια, που μας θυμίζει κάτι από το παρελθόν. Καλλιεργεί την άποψη ότι αιτία της ανεργίας είναι οι μετανάστες, βγάζοντας λάδι την πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν έχει πει κανένα όχι στις πολιτικές των ΗΠΑ και γενικά καλλιεργεί το λαϊκισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό".

    Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε, "ωμό εκβιασμό" το δίλημμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση και κάλεσε τον λαό να το απορρίψει λέγοντας χαρακτηριστικά: "ισχυρή κυβέρνηση δεν σημαίνει και λαϊκή πολιτική. Ας γίνει και δεύτερη εκλογική μάχη". Επίσης αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι "είχαμε έναν Σπράο επί Σημίτη, τώρα θα έρθουν εκατοντάδες Σπράοι, γιάπηδες, που δεν έχουν βγει έξω από τα γραφεία τους και αυτοί θα ασκούν με το ρόλο τους, ως συμβούλων, πολιτική".

    Σε ερώτηση σχετικά με τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού με πολίτες, εξέφρασε τη διαφωνία της γιατί, όπως είπε, "άλλο είναι η διακαναλική με δημοσιογράφους και άλλο η διακαναλική με πολίτες, που μπορεί να είναι και στημένη".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξαπέλυσε οξεία επίθεση στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος λέγοντας ότι "το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε κρίση, ο κόσμος έχει αηδιάσει από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι ηγεσίες τους πρέπει να καταδικαστούν. Δεν είμαστε εμείς που διασπούμε το κίνημα, αλλά δεν μπορούμε να κατεβαίνουμε σε κοινές πορείες με αυτούς που τα κάνουν πλακάκια με την εργοδοσία".

    Αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα για να τονίσει ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αναφορικά με το Αιγαίο, την Κύπρο και τα σύνορα της Ελλάδας.

    Για την "πράσινη ανάπτυξη" που προπαγανδίζει το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι "όρος των βιομηχάνων για τις πράσινες επενδύσεις είναι η γενίκευση της μερικής απασχόλησης και εμείς δεν ακούσαμε από τον κ. Παπανδρέου να αναφέρεται σε πράσινες επενδύσεις που θα γίνουν από το κράτος. Η αντίφαση είναι, όχι ανάμεσα στην ανάπτυξη και το περιβάλλον, αλλά ανάμεσα στην πολιτική υπέρ των κερδών και την πολιτική υπέρ των ανθρώπινων αναγκών".

    Σε ερώτηση για το πώς εκτιμά την τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ότι συμφωνεί για φορολογική ελάφρυνση των εισοδημάτων μέχρι 30.000 ευρώ το χρόνο, το χαρακτήρισε κοροϊδία, γιατί, όπως είπε, "δεν διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου ποιο θα είναι το ποσό της ελάφρυνσης. Θα είναι 30 ευρώ; Εμείς σαν κόμμα λέμε φοροαπαλλαγή για τα 30.000 ευρώ συν 5.000 για κάθε παιδί, και παράλληλα ζητάμε 1.400 ευρώ κατώτατο μικτό μισθό και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Δεν προτείνουμε 30 λεπτά αύξηση τη μέρα, λες και οι εργαζόμενοι είναι ζητιάνοι".

    Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τους 220 συμβασιούχους του δήμου Νίκαιας, όπου ο δήμαρχος ανήκει στο ΚΚΕ, η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι "η Κοκκινιά είναι η σύγχρονη "επιχείρηση Γερμανός", που είδαμε πριν από τις Ευρωεκλογές να εκτυλίσσεται για να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ".

    Και πρόσθεσε ότι ο δήμος Νίκαιας είναι ο μόνος που έχει μονιμοποιήσει τους έκτακτους υπαλλήλους, ενώ έκανε και μια γενικότερη αναφορά στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας ότι "είναι ένας θεσμός σε φάση εκφυλισμού, με τη βούλα της Βουλής".

    [02] "Στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ"

    «Οριστική ματαίωση της εκποίησης του δημόσιου πλούτου» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας από τον Πειραιά. «Η σύμβαση εκποίησης του λιμανιού πρέπει να ακυρωθεί» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε τον ΟΛΠ και συναντήθηκε με τους απεργούς εργαζόμενους στον Οργανισμό, που περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ για αποτροπή της παράνομης εισόδου και εγκατάστασης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκποίησε όλον σχεδόν τον πλούτο της χώρα» και το ΠΑΣΟΚ ότι «ακροβατεί για την πώληση του λιμανιού, μεταξύ "επαναδιαπραγμάτευσης" και "αναθεώρησης" της σύμβασης».

    «Θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του λιμανιού, όπως θα είμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων μετά τις εκλογές, προστατεύοντας τον δημόσιο πλούτο και τα εργασιακά δικαιώματα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    "Στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε από την Καλαμάτα τους πολίτες να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η ψήφος των πολιτών είναι ψήφος συνείδησης. Σας φέρνω, είπε, μήνυμα ότι ο κόσμος της αριστεράς είναι συσπειρωμένος και αισιόδοξος να δώσει τη μάχη και θα τη δώσουμε ώσπου να κλείσουν οι κάλπες και θα πετύχουμε στις εκλογές, γιατί αγωνιζόμαστε να βγάλουμε μπροστά την ξεχασμένη κοινωνία.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απελπισία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για στημένο διάλογο με τους πολίτες, με στημένες ερωτήσεις και μέσα σε αυτή, είπε, τη στημένη επικοινωνιακή διαδικασία έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους του κ. Καρατζαφέρη. Βρίσκονται, επισήμανε, σε αυτή την απελπιστική κατάσταση λόγω της πολιτικής που εφάρμοσαν. Πρόκειται, είπε, για επιλογή του πρωθυπουργού να ζητήσει από την κοινωνία να στηρίξει πολιτική αυτοκτονίας.

    Από την άλλη, ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ αποβλέπει στην αυτοδυναμία ως ώριμο φρούτο και αποφεύγει ο κ. Παπανδρέου οποιαδήποτε δέσμευση. Επισήμανε δε, ότι το κόμμα που κατά γενική ομολογία θα είναι κυβέρνηση κατέρχεται στο λαό χωρίς πρόγραμμα. Και πρόκειται, είπε, για παγκόσμια πρωτοτυπία. Εικοσιτέσσερις ώρες πριν τις εκλογές να αναρτούν στο διαδίκτυο το πρόγραμμά τους, χωρίς να δεσμεύονται πουθενά και κυρίως χωρίς να δεσμεύονται πάνω στα μεγάλα ζητήματα.

    "Αρκείται ο κ. Παπανδρέου να περιγράφει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία και στον εργασιακό μεσαίωνα που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ με τις κυβερνήσεις Σημίτη και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και θα μας πουν πάλι ότι παρέλαβαν άδεια ταμεία και γι' αυτό οι προεκλογικές δεσμεύσεις δεν θα υλοποιηθούν. Χρειάζεται ισχυρή παρουσία στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι το κόμμα του έχει κερδίσει από τώρα, γιατί κατόρθωσε να βάλει στην ατζέντα και να συζητηθούν θέματα όπως τα προγράμματα "stage".

    Επισήμανε δε ότι αυτές τις ημέρες βουλευτικά γραφεία της ΝΔ κάνουν ρουσφετολογικές προσλήψεις μέσω προγραμμάτων "stage" και το μόνο που τάζουν στους νέους, τους οποίους, είπε, έχουν σε ομηρία, είναι η μοριοδότηση για να διοριστούν κάποια στιγμή στο δημόσιο. Πρόκειται, ανέφερε, για αίσχος. Και απέναντι σε αυτό το αίσχος η απάντηση του πρωθυπουργού είπε ότι είναι νόμιμο. Ενώ από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ λέει ότι για το δημόσιο δεν είναι ηθικό, αλλά στον ιδιωτικό τομέα να παραμείνουν.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τα ζητήματα οικολογικής πολιτικής το κόμμα του τα γνωρίζει και έχει δώσει μάχη όταν δεν μιλούσε κανείς. Εκανε λόγο για αλαζονική στάση πάνω στα ζητήματα αυτά των Οικολόγων Πράσινων για τους οποίους, είπε, ότι θα έπρεπε να είναι μαζί και θα το επιδιώξει μετά τις εκλογές και τόνισε ότι ο πρώτος οικολόγος ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκης.

    Για την κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι "μας καλεί να ενισχύσουμε το ΚΚΕ, αν και μας βρίζει όλο το χρόνο, αλλά η ηγεσία του ΚΚΕ δεν εναντιώνεται στη δεξιά πολιτική και δεν μας στηρίζει σε αυτά που λέμε και στον αγώνα μας ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία". Στη συνέχεια τόνισε πως "πρέπει όλοι να ξέρουν ότι πρώτον έχουν περάσει οι εποχές της μοναδικότητας της αλήθειας και δεύτερον, δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε τους αγώνες μας και τους καλούμε για ενότητα της αριστεράς", επισημαίνοντας ότι η στρατηγική της ενότητας της αριστεράς δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά στρατηγική μας επιλογή να παλεύουμε για ενότητα της αριστεράς και να ανοίγουμε νέους δρόμους.

    Τέλος, ανέφερε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει με υπευθυνότητα το πρόγραμμά του για την έξοδο από την κρίση, με προστασία της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους, ένα πολιτικό πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο και ζητούμε τη στήριξή του από την κοινωνία. Η ψήφος στην αριστερά είναι ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και η ψήφος αυτή, είπε, δίνει μήνυμα κάτω τα χέρια από τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τέλος κάλεσε τους πολίτες να δώσουν δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ και να αποδυναμώσουν τα δύο κόμματα εξουσίας που προσπαθούν να υποκλέψουν κάθε ψήφο.

    Στη Νέα Ιωνία

    Η πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πριν ανοίξουν οι κάλπες είναι ότι κατάφερε να επιβάλει στην προεκλογική συζήτηση τα προγραμματικά και κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εργαζόμενους στον Δήμο Νέας Ιωνίας.

    "Καταφέραμε να βάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας, το θέμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το θέμα των προγραμμάτων stage, όπου χιλιάδες νέοι άνθρωποι είναι όμηροι πελατειακών σχέσεων των εκάστοτε κομμάτων, που βρίσκονται στη διακυβέρνηση και τους δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις διορισμού για μια θέση ανασφάλιστης εργασίας για 480 β¬ στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι από τον πρωθυπουργό βλέπουμε ότι έχει διαψεύσει πλήρως όποια προσδοκία και ελπίδα είχε δημιουργήσει στον ελληνικό λαό και υπάρχει μια μεγάλη αγωνία να αλλάζει συζήτηση, αλλά δεν τα καταφέρνει.

    Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση - είναι πρωτοφανές αυτό στα χρονικά, όχι μόνο στα εγχώρια, αλλά και σε διεθνές επίπεδο- που κατέρχεται στις εκλογές, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι εκλογές αλλά η επόμενη μέρα. Ποιος θα υπερισχύσει εντός του κόμματος, εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Για δε το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα αυτό έρχεται να κυβερνήσει αύριο, ζητώντας λευκή επιταγή από τους πολίτες.

    Για το ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι παρουσίασε πλήρεις προγραμματικές θέσεις για σειρά μεγάλων προβλημάτων, σημειώνοντας ότι "με αυτή την αίσθηση υπεροπλίας κατεβαίνουμε σ' αυτή την εκλογική μάχη. Μια μάχη που μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι μια μάχη όμορφη και διαυγής από την πλευρά μας. Μια μάχη για την οποία είμαστε υπερήφανοι που την δίνουμε όλοι και όλες μαζί και γι' αυτή την μάχη ζητούμε και την δική σας ψήφο".

    Δήλωση Μανόλη Γλέζου

    "Στις 4 Οκτωβρίου 2009 ψηφίζουμε και δεν χαρίζουμε σε κανέναν ένα δικαίωμα, κατακτημένο με αιματηρούς αγώνες, ενάντια σε αυταρχικά καθεστώτα. Πάμε να ψηφίσουμε Αριστερά για την εναντίωση στα μέτρα καταπίεσης του δικομματισμού», αναφέρει σε δήλωσή του το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανόλης Γλέζος.

    Και προσθέτει:

    "Πάμε να ψηφίσουμε Αριστερά και επιλέγουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι μεταλλάσσει τη θρυμματισμένη Αριστερά σ' ένα πολύμορφο σχήμα πολιτικής συνεργασίας και κοινής δράσης για τα δίκαια του λαού μας. Υπερψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λαχτάρα που γέννησε σε όλους τους αγωνιστές. Για να ξυπνήσουν οι κοιμισμένες ελπίδες και να φτερώσουν τα όνειρα για μια Ελλάδα Ανεξάρτητη, Δημοκρατική, με κοινωνική Δικαιοσύνη".

    [03] Με το βλέμμα στο 2016

    Τα μέλη της ΔΟΕ καλούνται σήμερα να επιλέξουν την πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2016 ανάμεσα στις υποψηφιότητες του Ρίο ντε Τζανέιρο, του Σικάγο, της Μαδρίτης και του Τόκιο.

    Φαβορί είναι οι υποψηφιότητες του Σικάγο και του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η ανακοίνωση της πόλης που θα επιλεγεί να διοργανώσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, έχει προγραμματιστεί γύρω στις 19.30' ώρα Ελλάδος.

    Το πρωί άρχισε η παρουσίαση των τεσσάρων υποψηφιοτήτων στο «Bella Center», με την κάθε υποψήφια πόλη να έχει στη διάθεσή της 70 λεπτά, προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις της. Πρώτο στη «μάχη» της παρουσίασης μπήκε το Σικάγο, ενώ θα ακολουθήσουν το Τόκιο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και τέλος η Μαδρίτη.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη της διοργανώτριας πόλης, ενώ το διάστημα 19:30-20:00 έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση από τον Ζακ Ρογκ της πόλης που θα αναλάβει τους 31ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, η ΔΟΕ θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου μαζί με την πόλη που θα έχει επιλεγεί να διοργανώσει τους Αγώνες του 2016, ενώ θα υπογραφεί και το σχετικό συμβόλαιο.

    Για την εκλογή της πόλης που θα διοργανώσει τους Αγώνες του 2016 θα γίνουν όσες ψηφοφορίες χρειαστεί, μέχρις ότου μια υποψήφια πόλη συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Μετά από κάθε ψηφοφορία, η πόλη με τις λιγότερες ψήφους αποκλείεται από τη συνέχεια. Η ΔΟΕ διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ψήφων και έτσι κάθε ψηφοφορία δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 15 λεπτά, ενώ ο πρόεδρος της ΔΟΕ θα ανακοινώνει μετά το πέρας κάθε ψηφοφορίας μόνο την πόλη που αποκλείεται, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των ψήφων που πήρε. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ψηφοφοριών ο Ζακ Ρογκ θα ανακοινώσει το όνομα της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

    Δύο μέλη της ΔΟΕ απουσιάζουν από την Κοπεγχάγη. Ο Αλφα Ιμπραχίμ Ντιαλό από τη Γουινέα απουσιάζει λόγω των ταραχών στη χώρα του. Ο Σάκο Κόιβου από τη Φινλανδία επίσης απουσιάζει γιατί παίζει σε ένα παιχνίδι NHL.

    Συνεπώς, 103 μέλη της ΔΟΕ είναι παρόντα, με τα 95 να ψηφίζουν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Τα επτά μέλη της ΔΟΕ από τις τέσσερις χώρες που έχουν προτείνει τις υποψηφιότητές τους δεν μπορούν να ψηφίσουν στον ανοικτό γύρο, αλλά ορισμένοι από αυτούς δεν μπορούν να ρίξουν την ψήφο τους, όπως ο νοτιοκορεάτης Κουν Χι Λι, που έχει αποβληθεί από τη ΔΟΕ, και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, που ψηφίζει μόνο σε περίπτωση ισοψηφίας.

    Στη Δανία ο Ομπάμα για να στηρίξει το Σικάγο

    O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα το πρωί στη Δανία για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Σικάγο.

    Ο Ομπάμα θα μείνει σχεδόν πέντε ώρες στην Κοπεγχάγη για να συμμετάσχει στην παρουσίαση του φακέλου της πόλης του, του Σικάγο, στα μέλη της ΔΟΕ στο συνεδριακό κέντρο Bella Center, τρία χλμ. από το αεροδρόμιο.

    Αργότερα θα επισκεφθεί τη βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας στα ανάκτορα Κρίστιανμποργκ της Κοπεγχάγης πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Ο Ομπάμα θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον γύρω στις 14.00 ώρα Ελλάδος, πριν ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ ανακοινώσει το νικητή της ψηφοφορίας.

    Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ έφθασε την Τετάρτη στην Κοπεγχάγη για να υποστηρίξει τη γενέτειρά της.

    Ο Ομπάμα είναι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη Δανία τα τελευταία 12 χρόνια, μετά το ταξίδι του Μπιλ Κλίντον το 1997 και του Τζορτζ Μπους το 2007.

    Πολιτική και Αθλητισμός

    Πολιτική και αθλητισμός συγκλίνουν σε ένα δυναμικό μείγμα σήμερα στην Κοπεγχάγη, όπου με την αξιόπιστη παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε πρώτο πλάνο, τα μέλη της ΔΟΕ θα αποφασίσουν ποια από τις 4 υποψήφιες πόλεις θα αναλάβει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

    Το ποσοστά δίνουν και παίρνουν και η αγωνία ανεβαίνει στα ύψη ενόψει της απόφασης των «Αθανάτων» της ΔΟΕ το απόγευμα. Πολλοί γνώστες της κατάστασης, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, έχουν χαρακτηρίσει «πολύ κλειστή» την αναμέτρηση των 4 πόλεων για την τελική επικράτηση, του Σικάγου, της Μαδρίτης, του Τόκιο και του Ρίο ντε Τζανέιρο, θέλοντας να τονίσουν ότι η μάχη θα κριθεί με ελάχιστες ψήφους.

    Αυτό που έχει μέχρι στιγμής διαφανεί στην Κοπεγχάγη, είναι ότι η παρουσία του πλανητάρχη είναι καταλυτική και ικανή να δώσει στο Σικάγο τον τίτλο του φαβορί. Άλλωστε, ποτέ άλλοτε Αμερικανός πρόεδρος δεν παραβρέθηκε σε σύνοδο της ΔΟΕ για την απόφαση ανάθεσης Ολυμπιακών Αγώνων σε κάποια πόλη. Αναμφίβολα όμως αυτό αποτελεί και ένα μεγάλο ρίσκο για την πολιτική υπόληψη του Αμερικανού προέδρου που αποφάσισε να είναι προσωπικά παρών στην Κοπεγχάγη για να στηρίξει την υποψηφιότητα της δικής του πόλης.

    Και ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα ταξιδέψε μέσα στη νύκτα για την Κοπεγχάγη απευθείας από την Ουάσιγκτον, η σύζυγός του και Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, που βρίσκεται ήδη εδώ και 48 ώρες στην πρωτεύουσα της Δανίας, είχε συνεχείς συναντήσεις με τα μέλη της ΔΟΕ, προκειμένου να τους πείσει να ψηφίσουν το Σικάγο.

    Αν το ζεύγος Ομπάμα καταφέρει να επηρεάσει τα μέλη της ΔΟΕ, θα φανεί μετά την ψηφοφορία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες τρεις υποψήφιες πόλεις παραμένουν απαθείς καθώς έχουν μεταβεί στην Κοπεγχάγη με επικεφαλής τις πολιτικές τους ηγεσίες. Με την Μαδρίτη να έχει στο πλευρό της τόσο τον Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος όσο και τον Πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς θαπατέρο, το Τόκιο τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιούκιο Χατογιάμα και το Ρίο με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

    Ο τελευταίος μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμη και τη γνωστή φράση «Yes, we can» του Μπαράκ Ομπάμα από την προεκλκογική του εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ. «Αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε στον κόσμο και λέμε, Ναι, μπορούμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε ο Λούλα ντα Σίλβα.

    Φαβορί δίνουν όμως το Σικάγο και τα γραφεία στοιχημάτων του Λονδίνου, με το Ρίο να είναι ο μεγάλος του αντίπαλος και να ακολουθεί το Τόκιο, ενώ αουτσάιντερ δίνεται η Μαδρίτη. Όμως κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει η ψηφοφορία και μέχρι τότε όλοι ελπίζουν.

    Αν όμως ο Μπαράκ Ομπάμα, αποτύχει στην αποστολή του και δεν καταφέρει να πάρει τους Αγώνες για το Σικάγο, πως θα αισθανθεί; Σίγουρα όχι ευχάριστα, αφού σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει, πόσο μάλλον σε έναν πλανητάρχη, αλλά θα έχει και μεγάλη παρηγοριά. Πριν από 12 χρόνια στη Λοζάνη της Ελβετίας είχε μεταβεί ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κέιπ Τάουν. Η ΔΟΕ είχε εκφράσει την μεγάλη της ικανοποίηση για την παρουσία του λαοπρόβλητου ηγέτη, όμως το Κέιπ Τάουν έμεινε μόλις στην 4η θέση με την Αθήνα να αναλαμβάνει τους Αγώνες του 2004.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 October 2009 - 12:30:32 UTC