Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εκλογές κρίσιμες για τον τόπο"
  • [02] "Ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Εκβιαστικά διλήμματα"
  • [05] "Στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ"

  • [01] "Εκλογές κρίσιμες για τον τόπο"

    Στην κεντρική συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίον του 'Αρεως, θα μιλήσει το βράδυ ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα, θα μιλήσει στην Κέρκυρα.

    Την πεποίθησή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε από τη Σύρο, ο κ.Κώστας Καραμανλής.

    Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στον κ.Παπανδρέου λέγοντας ότι «μιλάει για οτιδήποτε άλλο, εκτός από το τι θα κάνει στην οικονομία. Το ζήτημα δεν είναι οι συγχωνεύσεις Υπουργείων, όπως είπε χθες, όπου άλλωστε δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές».

    Το κεντρικό ερώτημα που τον αφορά, είπε ο πρωθυπουργός, αναφέρεται στην μεγαλύτερη πρόκληση για την χώρα: Την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Και σ΄ αυτό -όπως είπε- δεν απαντά.

    «Το αποφεύγει, διότι δεν έχει σχέδιο, διότι κρύβει προθέσεις. Γι΄ αυτό και δεν θέλει πρόσωπο με πρόσωπο διάλογο. Γι΄ αυτό και δεν δίνει πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις στην τηλεόραση με δημοσιογράφους. Αποφεύγει λοιπόν τα οικονομικά θέματα. Αποφεύγει τις ερωτήσεις για τα θέματα αυτά, ξέροντας ότι δεν διαθέτει απαντήσεις» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να απαντήσει πού θα βρει τα 10 δισ. των παροχών που τάζει, δεν τολμά να διευκρινίσει ότι οι παροχές αυτές θα εκτινάξουν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, βάζοντας την χώρα σε μεγάλη περιπέτεια και δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τους φόρους που θα βάλει. «Μας λέει ότι θα αλλάξει το φορολογικό σύστημα και δεν μας λέει ποιό θα είναι το σύστημα αυτό. Είναι πρωτοφανές: Στο κρισιμότερο μέτωπο για την χώρα, το οικονομικό, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν της εκλογές, μας λέει ένα πράγμα: Το απόλυτο τίποτα» είπε ο πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση η οποία όπως είπε δημιουργεί έκτακτες καταστάσεις και απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις και δύσκολες αποφάσεις, και τόνισε ότι η αλήθεια είναι ότι τα δύο επόμενα χρόνια είναι δύσκολα, αλλά και καθοριστικά, για την πορεία του τόπου.

    Όπως είπε ο Κώστας Καραμανλής, από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν, θα κριθεί η έκταση, η ένταση, αλλά και η διάρκεια της κρίσης θα κριθούν οι αντοχές της οικονομίας μας.

    Οι πολίτες, είπε ο πρωθυπουργός, δικαιούνται να γνωρίζουν και πρόσθεσε ότι απαιτούν από τις πολιτικές δυνάμεις να πουν καθαρά:

    Τί προτείνουν για να βγούμε από την κρίση.

    Τί σχεδιάζουν για να βρεθεί η Ελλάδα, σε στέρεη πορεία ανάπτυξης.

    Ποιό είναι το πραγματικό τους σχέδιο.

    «Οι πολίτες ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Συγκεκριμένες. Εξειδικευμένες» τόνισε ο κ.Καραμανλής και κατηγόρησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι συνεχίζει να καταφεύγει σε εκθέσεις ιδεών.

    «Γενικόλογες, αόριστες, αντιφατικές. Αντί να δώσει απαντήσεις, προκαλεί διαρκώς νέες ερωτήσεις. Και όσο πολλαπλασιάζονται οι ερωτήσεις, τόσο περισσότερο αποφεύγει το δημόσιο διάλογο. Κρύβεται» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί -όπως είπε- δεν έχει απαντήσεις σε όσα προτείνει και διότι κάτι κρύβει.

    «Φοβάται μήπως πιεστεί να πει για τους φόρους που σχεδιάζει. Φοβάται μήπως αναγκαστεί να διαψεύσει τις υποσχέσεις που μοιράζει σε όλους. Φοβάται, γιατί αυτά που λέει δεν γίνονται. Εάν γίνονταν, θα οδηγούσαν σε οικονομικά αδιέξοδα. Φοβάται, τελικά, μήπως χρειαστεί να απαντήσει: Πού θα βρει 10 δισ. που χρειάζονται, όπως λέει ο ίδιος, για το έλλειμμα; Πού θα βρει άλλα 10 δισ. για τις υποσχέσεις που μοιράζει; Πόσα θα δανειζόταν το Κράτος; Πού θα έφτανε το δημόσιο χρέος; Πώς θα μπορούσε μετά να ξαναδανειστεί;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

    Είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη θητεία του έβαλε σχεδόν 100 φόρους και ανέφερε ότι «με τόσες παροχές που υπόσχονται ένα είναι βέβαιο. Θα οδηγηθούν σε δραματική αύξηση των φόρων. Και ερωτώ: Τί, ακριβώς, σχεδιάζουν; Γιατί αρνούνται να πουν οτιδήποτε; Πόσα νέα βάρη θα πέσουν στα μεσαία νοικοκυριά; Πόσο θα επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες; Πόσα θα πληρώνει μια φτωχή οικογένεια, που παίρνει κάποια επιδόματα;»

    Αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, και είπε ότι «την ώρα που κάποιοι κινδυνολογούσαν, χωρίς να προτείνουν τίποτα, η κυβέρνηση αυτή έβαζε σε εφαρμογή πολιτικές ευθύνης. Εφαρμόσαμε στοχευμένα μέτρα που απέτρεψαν δυσμενέστερες επιπτώσεις».

    Έκανε εκτενή αναφορά στο κυβερνητικό έργο για τις Κυκλάδες, και τόνισε ότι οι επιλογές στις εκλογές είναι ξεκάθαρες: «Ποιός λέει την αλήθεια και ποιός όχι. Ποιός έχει σχέδιο απέναντι στην κρίση και ποιός όχι. Ποιός μπορεί να οδηγήσει τον τόπο με σιγουριά και ποιός όχι» είπε ο Κώστας Καραμανλής.

    Κατέληξε λέγοντας ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει αμφιβολίες: «Το κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα για δύο δεκαετίες δεν άλλαξε και ούτε αλλάζει. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών» είπε.

    Διακαναλική συνέντευξη Κ. Καραμανλή στην Ηλιούπολη

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε διακαναλική συνέντευξη που παρεχώρησε με τη συμμετοχή πολιτών στην Ηλιούπολη και απαντώντας στις ερωτήσεις τους τόνισε ότι αν δεν πάρουμε τώρα τις σωστές αποφάσεις υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε οικονομική περιπέτεια και αργότερα να ληφθούν δυσβάσταχτα και πιο σκληρά μέτρα.

    Σημείωσε ότι υπάρχουν πολίτες που τα φέρνουν πέρα δύσκολα, αλλά η γενική κατάσταση της οικονομίας μας αφορά όλους.

    "Δεν είναι δυνατόν να τινάξεις τα πάντα στον αέρα, να παριστάνεις ότι μπορείς να εφαρμόσεις απλόχερες πολιτικές", είπε αναφερόμενος στα όσα ακούγονται από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου αποφεύγει το διάλογο και τις συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο.

    Επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είπε τίποτα για την οικονομία και την φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσει και αυτό μόλις τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, στις οποίες το διακύβευμα είναι η οικονομία.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο μεγάλος ασθενής του κράτους είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και απέδωσε αποκλειστικά τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι η άλλη πλευρά δεν έχει σχέδιο και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες με πλήρη αοριστία.

    Αναφερόμενος σε θέματα της παιδείας υπενθύμισε το νόμο πλαίσιο και την αλλαγή στη διάταξη για το άσυλο. Σημείωσε ότι ο νόμος απεδείχθη πως δεν αρκεί και επισήμανε την ανάγκη να πάμε πιο αυστηρά: "Θα έφθανα μέχρι και την πλήρη κατάργηση του ασύλου", είπε συγκεκριμένα, ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να μπουν κανόνες ώστε να μην κλείνουν το κέντρο της πόλης εκατό άνθρωποι, που είναι βέβαιο ότι είναι ελεύθεροι να διαδηλώσουν.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η κυβέρνησή του στα 5,5 χρόνια που είναι ο ίδιος στο τιμόνι της χώρας και σημείωσε ότι όταν δρας είναι βέβαιο ότι δεν είσαι και αλάνθαστος.

    Είπε ότι έχει τη δύναμη της αυτοκριτικής και κάλεσε τους πολίτες να αντιπαραβάλουν τη στάση της κυβέρνησης και προσωπικά τη δική του με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που, όπως είπε, έχει κυβερνήσει για παραπάνω από είκοσι χρόνια και δεν έχει κάνει αυτοκριτική.

    "Είναι τόσο περήφανοι για όσα έκαναν; Δεν έχουν θάρρος να πουν που έκαναν και λάθη;" διερωτήθηκε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι αν αφεθούμε να μας πάει το κύμα των ευχάριστων συνταγών και παροχών θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλο πρόβλημα που θα σκάσει στις πλάτες των πολιτών.

    Για το πάγωμα των συντάξεων είπε ότι αφορά τους υψηλόμισθους στο δημόσιο, ενώ για τους χαμηλόμισθους θα γίνει ό,τι και το 2009 όταν δόθηκε ενίσχυση 500 ευρώ.

    Πρόσθεσε, παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ μιλά για αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό, η οποία είναι περίπου 100 ευρώ το χρόνο. Για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα είπε ότι διέπονται από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί και η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί.

    Επίσης αναφερόμενος στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είπε ότι θα έχει ως θετική συνέπεια την αύξηση κατά 2% το χρόνο στο ρυθμό ανάπτυξης.

    Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές ρωτήθηκε και για ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και έκανε ειδική αναφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στον τόπο.

    Μίλησε για το Κτηματολόγιο, ενώ για τις πυρκαγιές είπε ότι γίνεται έρευνα αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

    Ανέφερε ότι η εύκολη ισοπέδωση όλων και μάλιστα ανθρώπων που νύχτα - μέρα δίνουν μάχες, τον βρίσκει απέναντι.

    Είπε χαρακτηριστικά ότι μπορεί να ξέφυγε μία φωτιά αλλά πρέπει να αναλογιστεί κανείς πως σβήστηκαν άλλες 3 ή 4.000 φωτιές παράλληλα.

    Παραδέχθηκε ότι γίνονται και λάθη και όπου είναι σοβαρά γίνεται και έρευνα και πρόσθεσε ότι αρνείται τη λογική να βγαίνει κάποιος στα τηλεοπτικά παράθυρα και να παριστάνει τον πυροσβέστη, το σεισμολόγο, τον οικονομολόγο κατά περίσταση.

    Ερωτηθείς για τα τεκμήρια διαβίωσης είπε ότι δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ακίνητα σκάφος, ένα αυτοκίνητο για κάθε μέλος της οικογένειάς του και να δηλώνει 15.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο.

    Έκανε λόγο για κατά μέτωπο ρήξη με τη φοροδιαφυγή και μίλησε για την μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα δήλωσε ότι προσωπικά καμαρώνει με την πολιτική του στο θέμα των Σκοπίων. "Πολλοί μπορεί να λένε μεγάλες κουβέντες στα μπαλκόνια. Εγώ θέλω να πάς να πεις καθαρά την άποψή σου σε όλο το ΝΑΤΟ, όταν αρκετοί έχουν κατ΄αρχήν διαφορετική άποψη και το κάνεις κοινή απόφαση του συνόλου του ΝΑΤΟ ότι είναι προϋπόθεση το θέμα του ονόματος για την πορεία των Σκοπίων", είπε συγκεκριμένα

    Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης αναφέρθηκε επίσης και στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι είναι υπερβολική πολυτέλεια η ψήφος διαμαρτυρίας και αφού σημείωσε ότι μπορεί άνθρωποι να στεναχωρήθηκαν, να πικράθηκαν, να δυσαρεστήθηκαν από πολιτικές και πρόσωπα, αλλά τόνισε ότι δεν είναι ώρα για χαμένες ψήφους.

    "Η ψήφος στο ΛΑΟΣ σήμερα, είναι ψήφος που βοηθάει το ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η αλήθεια", είπε.

    Μετά από άλλη ερώτηση διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις και είναι απόλυτα εγγυημένες. Ενώ μίλησε παράλληλα για την ανάγκη να συνεχιστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Ερωτηθείς για τη φορολογία των τραπεζών είπε ότι θα έρθει η ώρα και πως όλοι έχουμε βγάλει συμπεράσματα από όλα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.

    Σε άλλο σημείο ανέφερε πως όταν ακούει πολιτικούς να λένε "θα" ειδικά σε έκτακτες συνθήκες κρίσης και να λένε τον εύκολο δρόμο, χωρίς δύσκολα μέτρα, ο ίδιος διπλοκουμπώνει το σακάκι του. Υπενθύμισε ότι ρώτησε και στα ντιμπέιτ τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, αλλά εκείνος δεν έχει πει τίποτα.

    Ερωτηθείς αν η Αμερική ανακατεύεται στο ποιος θα αναδειχθεί νικητής την Κυριακή και αν ο ίδιος δέχεται πιέσεις είπε ότι καμία χώρα δεν πιέζει ούτε ανακατεύεται στα εσωτερικά της Ελλάδας.

    "Δεν με πιέζει κανένας και δεν είμαι από αυτούς που παίρνουν από πιέσεις", είπε συγκεκριμένα, ενώ στη συνέχεια ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών πάλι το Μάρτιο.

    Αφού εξήγησε ότι η πρόθεσή του ήταν οι εκλογές να γίνουν το 2011 μίλησε για εκβιασμό από την πλευρά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αφορμή την προεδρική εκλογή διότι θα είχαμε εξάμηνη προεκλογική περίοδο. Κάτι που ο ίδιος θεωρεί αδιανόητο την ώρα της κρίσης. "Δεν παίζω μικροπολιτικά παιχνίδια. Εγώ να μεταχειριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για κομματικούς λόγους ούτε το έκανα, ούτε θα το κάνω", είπε στη συνέχεια και δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα λυπημένος που σε κάποια θέματα συνάντησε την απόλυτη απόρριψη από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [02] "Ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον"

    Σε συγκέντρωση στην Πάτρα θα μιλήσει το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Την Κυριακή κλείνουμε μια και καλή την πόρτα από το παρελθόν και ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κινήματος στο Πεδίο του ¶ρεως.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για μια ακόμη φορά καλείται το ΠΑΣΟΚ να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και να την οδηγήσει μπροστά. Και ξεκινώντας την ομιλία του κάλεσε το πυκνό ακροατήριο, αλλά και όλους τους Έλληνες σε συστράτευση, με τις λέξεις "πάμε μαζί, πάμε μπροστά".

    Αναφέρθηκε στις δύο προηγούμενες φορές που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από την κρίση, όπως έγινε τον Οκτώβριο του 1981 και τον Οκτώβριο του 1993. Αυτό, τόνισε, θα συμβεί και τον Οκτώβριο του 2009.

    Η χώρα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, χρειάζεται μια νέα ηγεσία, μια ηγεσία αξιών, που θα έχει τα χέρια της λυμένα από εξαρτήσεις, που δεν θα λησμονεί ποτέ ότι η εξουσία δίνεται από το λαό, χαράσσεται με το λαό και ασκείται για τον ίδιο το λαό και για κανέναν άλλο. Ενώ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν ζητεί ανοχή, αλλά συμμετοχή.

    Περιγράφοντας το όραμά του, τόνισε ότι οραματίζεται μια Ελλάδα, στην οποία δεν θα χρειάζεται να είναι κανείς ούτε πλούσιος, ούτε δεμένος στα συμφέροντα και στην εξουσία για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, για να φροντίσει την οικογένειά του. Σε αυτή την Ελλάδα πιστεύω, υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι η Κυριακή είναι μια καθοριστική μέρα όχι για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά για το αν η πατρίδα θα κερδίσει την ελπίδα και την αλλαγή.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ισχυρή αυτοδυναμία, τονίζοντας ότι μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή μπορεί να εγγυηθεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, μια κυβέρνηση αυτοδύναμη και σταθερή, καθώς η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη ακυβερνησία, όπως αυτή που ζούμε σήμερα.

    Ζήτησε να δοθεί η μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή με αισιοδοξία, αλλά χωρίς κανένα εφησυχασμό και τόνισε ότι η νίκη θα κερδηθεί στις κάλπες και μόνο εκεί.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε και στους αναποφάσιστους, τους οποίους κάλεσε να συστρατευτούν για να αλλάξουν όλοι μαζί, όπως είπε, τη χώρα, ενώ απευθύνθηκε και σε όσους ζητούν μια αποφασιστική κυβέρνηση με σοβαρότητα και βούληση για νοικοκύρεμα, από τους οποίους ζήτησε να συμβάλλουν για να γίνει μια νέα αρχή.

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε ότι όποιος πιστεύει ότι το πρόβλημα της χώρας μπορεί να λυθεί με το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων είναι βαθιά νυχτωμένος. Το πρόβλημα της χώρας, πρόσθεσε, είναι ότι σήμερα η Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι μια χώρα χωρίς προοπτική. Και απηύθυνε το ερώτημα αν υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να συμβιβάζεται σε όσα ζούμε σήμερα.

    Ανέφερε, επίσης, ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο δημόσιος διάλογος σε όλη την προεκλογική περίοδο γίνεται με βάση το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι από εκείνους που κυβέρνησαν έξι ολόκληρα χρόνια δεν ακούσαμε τίποτα, λες και δεν κυβέρνησαν ποτέ. Απέναντι στις λύσεις που προτείνουμε εκείνοι απαντούν με ψέματα, με υπεκφυγές και με κατηγορίες και χρησιμοποιούν τη διεθνή κρίση ως πρόφαση. Προσπαθούν να επιβάλλουν την ηττοπάθεια, να σπείρουν τον φόβο και την ανασφάλεια, να χειραγωγήσουν τη δύναμη των Ελλήνων και να καταλαμβάνουν την εξουσία για να τη νέμονται προς όφελός τους και προς όφελος λίγων ευνοουμένων.

    Απαντώντας στο ερώτημα που θέτει η κυβέρνηση, πού θα βρει τα χρήματα, τόνισε ότι θα τα βρούμε εκεί που τα χάρισαν εκείνοι, εκεί που τα σπατάλησαν, εκεί που δεν τόλμησαν να τα αναζητήσουν και να τα βρουν.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έρχεται σήμερα να ζητήσει και πάλι την ψήφο των Ελλήνων για να κάνει τα ίδια και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα θεμελιώδη προβλήματα της κοινωνίας.

    Στις 4 Οκτωβρίου, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αλλάζουμε σελίδα και ψηφίζουμε για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αναφέροντας μεταξύ των πρώτων τη διαφάνεια, την οποία, όπως τόνισε, η κυβέρνηση του θα επιβάλλει σε όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές με το κράτος. Γιατί, όπως είπε, αν δεν επιβληθεί η διαφάνεια από τις ενισχύσεις που θα δίνονται δεν θα ωφελούνται οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη, αλλά οι τράπεζες.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε όσους ρωτούν αν όσα αναφέρει μπορούν να γίνουν πράξη, τόνισε ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είπε "καθαρά λεφτά, καθαρό περιβάλλον, καθαρές κουβέντες". Αυτό το τηρήσαμε και είναι ο δικός μας λόγος τιμής. Έτσι, πρόσθεσε, ο κ. Παπανδρέου, δεσμεύομαι να κυβερνήσουμε. Και το ίδιο τόνισε δεσμεύομαι για την άμεση ανάταξη της οικονομίας της χώρας.

    Θα δώσουμε μέσα στις εκατό πρώτες μέρες, πρόσθεσε, οξυγόνο στην οικονομία, στην καταπολέμηση της ακρίβειας και των άθλιων πρακτικών σε βάρος του πολίτη, τραβώντας κόκκινη γραμμή στην ασυδοσία των καρτέλ. Επίσης, θα δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και θα δημιουργηθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα ως εργαλείο αναδιανομής του εισοδήματος.

    Θα βάλουμε τέλος, τόνισε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην εκτεταμένη ανομία στην αγορά εργασίας, στην ανασφάλιστη εργασία, στις εξοντωτικές αμοιβές και ωράρια, στις ομαδικές και ανεξέλεγκτες απολύσεις.

    Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανάτασης για να αλλάξει πορεία η χώρα και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Και αυτός είναι η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας του τόπου, γιατί από εκεί ξεκινούν όλα. Και τόνισε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συγκρουσθεί με κάθε αντίληψη που κρατά τη χώρα αιχμάλωτη στο παρελθόν και δεν θα υποταχθεί σε κανένα συμφέρον, γιατί όπως τόνισε για μια ακόμη φορά δεν χρωστάει σε κανέναν και λογοδοτεί μόνο στους πολίτες και σε κανένα άλλον.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από όλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους όχι απλώς για να κερδηθεί η μάχη της Κυριακής, αλλά για να αρχίσει η πορεία αλλαγής της Ελλάδας.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Οξεία κριτική άσκησε στον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή την απόφαση του Κ. Καραμανλή να μην παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός φοβάται τους δημοσιογράφους και τις ερωτήσεις τους».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ρώτησε γιατί ο πρωθυπουργός αντί για διακαναλική επιλέγει μια «προστατευμένη συζήτηση» με πολίτες, ενώ έθεσε και το ερώτημα «πως επελέγησαν αυτοί οι πολίτες» και εκτίμησε ότι τα κριτήρια επιλογής τους δεν είναι αντικειμενικά.

    Σχολιάζοντας μερικά εξ όσων είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Στρατή Λιαρέλη, πρώτον σε ό,τι αφορά «το έλλειμμα που ξέφυγε λίγο το 2007» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το έλλειμμα το 2007 ξέφυγε 3 δισ. ευρώ, «είναι το ποσό που είναι σήμερα απαραίτητο για την αναθέρμανση της οικονομίας».

    Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «η φορολογία μειώθηκε για την μεσαία επιχείρηση, ενώ παραμένουν οι υψηλοί συντελεστές για τις μεγάλες επιχειρήσεις» είπε ότι «έχουν χαρίσει 1 δισ. το χρόνο στους μεγαλομετόχους των 200 μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων».

    Σε ό,τι αφορά τα όσα είπε για τον δανεισμό ο κ. Καραμανλής, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα «που είναι το «μαξιλάρι ασφαλείας, που πήγαν αυτά τα χρήματα;».«Θα σας πω που πήγαν αυτά τα χρήματα με στοιχεία» είπε στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνοντας λόγο κατά πρώτον για την Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών όπου «στις 30/9/2009 εγκρίθηκαν επιχορηγήσεις σε συλλόγους ύψους 40.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 30.000 ευρώ είναι σε μια εκλογική περιφέρεια υφυπουργού Οικονομικών».

    Ερωτηθείς για το όνομα ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι «αν η ΝΔ θεωρεί μεμονωμένη την περίπτωση, να μας ρωτήσει και θα της απαντήσουμε».

    Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε επιστολή που δημοσιεύουν «Τα Νέα» σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι τα stage δεν χρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΕ.

    «Η κυβέρνηση συνέχισε να βάζει κόσμο από το παράθυρο» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ρωτώντας αν ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει την επιστολή αυτή ή την γνωρίζει και συνεχίζει να παραπλανά τον ελληνικό λαό.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε στη συνέχεια στοιχεία για τον Οργανισμό Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού, ρωτώντας αν «αληθεύει ότι στις 31/5 υπήρχαν 128 εργαζόμενοι, στις 31/8 250 εργαζόμενοι και τον Σεπτέμβριο 300 και πλέον».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λέγοντας ότι «αληθεύει ότι υλοποιεί ένα έργο για το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων που κοστίζει 120.000 ευρώ ενώ η διαφήμιση προβολής του έργου κοστίζει 800.000 ευρώ και πήρε επιχορήγηση παρανόμως από το υπουργείο Ανάπτυξης 1.000.000 ευρώ;».

    «Προκηρύχθηκε διαγωνισμός από το υπουργείο Ανάπτυξης; Έγινε νόμιμα;» διερωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς για όσα είπε ο κ. Κουμουτσάκος για «διεθνή επιτροπεία» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με αφορμή όσα είπε ο κ. Παπανδρέου για διεθνείς οικονομολόγους, είπε ότι «ο κ. Κουμουτσάκος και η ΝΔ έχουν φοβία με το εξωτερικό: Ο κ. Αλμούνια μας μαλώνει, οι Ρώσοι ενοχλούνται, οι Κινέζοι πειράζονται, θα είμαστε υπό επιτροπεία, μπορούμε να είμαστε μια χώρα που θα κοιτάξει το δικό της συμφέρον και θα αξιοποιήσει όπου βρίσκονται μυαλά και άνθρωποι με άποψη να έλθουν να βοηθήσουν σε μια δύσκολη κατάσταση;».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι (όσα λέει ο κ, Κουμουτσάκος) «είναι αστεία», ενώ ερωτηθείς αν επιβεβαιώνει τα ονόματα των διεθνών οικονομολόγων που δημοσιεύουν σήμερα «Τα Νέα» είπε ότι «επιβεβαιώνω ονόματα μονάχα όταν έχω να ανακοινώσω κάποια».

    «Η Ελλάδα είναι απούσα από το άτυπο Ecofin, όπως ήταν απούσα και από τον ΟΗΕ πριν από λίγες ημέρες, η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, η Ελλάδα γενικώς είναι απούσα» είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι εκτός των άλλων, αν ήταν παρών ο υπουργός Οικονομίας θα μαθαίναμε και τα στοιχεία για το έλλειμμα τα οποία γνωρίζει η Eurostat, αλλά όχι οι Έλληνες πολίτες.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και την εκτίμησή της για το έλλειμμα του 2009.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς και με αφορμή όσα είπε ο πρωθυπουργός, αν το Κίνημα έχει κάνει αυτοκριτική για το δημόσιο χρέος επί των ημερών του, κάλεσε κατβ αρχήν τον πρωθυπουργό να «σταματήσει να τα λέει αυτά, καθώς κάποιος θα τον έχει ενημερώσει για την εκτόξευση του δημόσιου χρέους μετά επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη» επέκρινε τον πρωθυπουργό για επιχείρηση παραπλάνησης και πρόσθεσε ότι «όποτε το δημόσιο χρέος αυξήθηκε επί ΠΑΣΟΚ, έγινε έργο στη χώρα».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι εν μέσω κρίσης οι τράπεζες διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους και επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τίποτα γιβ αυτό.

    Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που κερδίσει το ΠΑΣΟΚ θα επιβάλλει έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, είπε ότι «είμαστε κατά των έκτακτων εισφορών και της λογικής αυτής, θα αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε τα μερίσματα να φορολογούνται δικαίως και οι μερισματούχοι των τραπεζών να φορολογούνται κανονικά όπως και τα άλλα εισοδήματα. Παράλληλα θα υπάρξει ένα πλαίσιο ώστε να σταματήσουν οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών που εκτοξεύουν τα κέρδη τους σε βάρος του καταναλωτή και της μικρής επιχείρησης».

    Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει «έκρηξη ανεργίας και ελλειμμάτων το 2010», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, η συζήτηση αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά στο πως θα προλάβουμε τα χειρότερα, την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και πως θα περιορίσουμε την αύξηση της ανεργίας».

    «Αυτά λέει και το ΔΝΤ, αν και είναι συντηρητικός οργανισμός, ενώ αυτά που λέει για την Ελλάδα είναι ανησυχητικά και κάνουν ακόμα πιο αναγκαία την δική μας προσέγγιση, ότι το πρώτο μέλημα είναι να «πάρει η οικονομία «μπροστά» και κάνεις και το «νοικοκύρεμα» των δημοσιονομικών», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας ότι «και στο άτυπο Ecofin που επέλεξε να μην πάει ο κ. Παπαθανασίου η συζήτηση στην ίδια κατεύθυνση είναι».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα έχει λιγότερα μέλη και περισσότερα υπουργεία είπε θα γίνουν συγχωνεύσεις υπουργείων, και θα υπάρχουν λιγότερα υπουργεία και λιγότεροι υφυπουργοί.

    Ερωτηθείς ποιος θα αξιολογεί τα βιογραφικά των υποψηφίων για την στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης είπε ότι «θα συγκροτηθεί επιτροπή αξιόπιστη και δημόσια γνωστή, ενώ ο μηχανισμό της θα διασφαλίζει το αδιάβλητο, το αξιοκρατικό και το αντικειμενικό».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς τι θα γίνει, αν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, με την προκήρυξη προσλήψεων στους ΟΤΑ, για την οποία είχε αντιταχθεί είπε «θα δούμε τι έχει γίνει ως τώρα, για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του δημοσίου που έχουν επιλυθεί με νόμιμο τρόπο δεν υπάρχει ζήτημα με τις παρανομίες υπάρχει θέμα».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Α Τσίπρας θα επισκευθεί τον ΟΛΠ - Συνάντηση με τους απεργούς λιμενεργάτες που έχουν κάνει κατάληψη (10:15:00, Πειραιάς /Πύλη Σέμπο, Ικόνιο )

  • Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στους εργαζόμενους της «Τράπεζας Πειραιώς» (10:30:00, Αθήνα/Συγγρού 87)

  • Συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελου, στην ΕΣΗΕΜ-Θ. (13:30:00, Θεσσαλονίκη/Στρ. Καλλάρη 5)

  • Για τις παράνομες, διαφημιστικές πινακίδες σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν με πανό, πλακάτ, σφυρίχτρες και συνθήματα, συγγενείς και φίλοι του Αποστόλη Μολυβιάτη (16:00:00, Μαρούσι/Λεωφόρο Κηφισίας 362), το οποίο το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε παράνομη, διαφημιστική πινακίδα

  • Προεκλογική ομιλία Κ. Καραμανλή (17:30:00, Κέρκυρα)

  • Εκδήλωση για το Διαστημικό Παρατηρητήριο Herschel, με τίτλο "Ανακαλύπτοντας το Ψυχρό Σύμπαν" διοργανώνεται στη Νέα Κεντρική Βιβλιοθήκη (18:00:00, Θεσσαλονίκη/Εθν. Αμύνης 27)

  • Προεκλογική ομιλία Γ. Καρατζαφέρη στο ξενοδοχείο Porto Palace (18:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Τελική προεκλογική ομιλία Κώστα Καραμανλή στην Αθήνα (19:30:00, Πεδίον ¶ρεως)

  • Προεκλογική εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων στη Θεσσαλονίκη (19:30:00, Θεσσαλονίκη/Πάρκο Τσιρογιάννη)

  • Προεκλογική ομιλία Γ. Παπανδρέου (20:00:00, Πάτρα)

    Αθλητική ατζέντα

  • Χάντμπολ-Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών (Β΄ προκριματικός γύρος, 4ος όμιλος, 1η ημέρα): ¶αλμποργκ-ΑΣΕ Ορμή - 20:30:00, ¶αλμποργκ (DNK)

  • Χάντμπολ-Τσάλεντζ Καπ γυναικών (Β΄ γύρος, α΄ όμιλος, 1η ημέρα): Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών-¶στρα - 21:30:00

  • Η ΔΟΕ ανακοινώνει την πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, Κοπεγχάγη

  • Ποδόσφαιρο-Φιλικός Εθνικής Παίδων: Ελλάδα-Βορ. Ιρλανδία - 15:00:00, Γήπεδο Εθνικού Πειραιά

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (α΄ προκριματικός, β΄ αγώνας): Μαρούσι-¶ρης - 19:00:00, ΟΑΚΑ

    [04] "Εκβιαστικά διλήμματα"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει σήμερα περιοδεία και θα μιλήσει στους εργαζόμενους της «Τράπεζας Πειραιώς» στη Λεωφόρο Συγγρού.

    Η κ. Αλέκα Παπαρήγα στη διακαναλική συνέντευξή της στο Ζάππειο τόνισε ότι "το νέο στις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη θα είναι να ψηφιστεί μία πολιτική υπέρ των συμφερόντων του λαού, να ενισχυθεί η λαϊκή αντιπολίτευση, με υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ".

    Έθεσε το ερώτημα αν για άλλη μια φορά θα εγκριθεί η πολιτική της κυβερνητικής εναλλαγής ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα, τονίζοντας ότι "παραωρίμασε το φρούτο, δεν διορθώνονται. Αντίθετα, γίνονται χειρότεροι, αφού εκφράζουν τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είναι κόμματα - μεσσίες που θέλουν το λαό στη γωνία και τα ίδια να είναι σατράπες".

    Προειδοποίησε ότι "έχουν έρθει ήδη οι φετφάδες από την Ευρωπαϊκή Ένωση που συνίστανται στο να βάλουν χέρι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, να επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές εργασίας και να ολοκληρώσουν την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων".

    Υποστήριξε ότι "το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά πάνω από όλα το ενδιαφέρει η διαμόρφωση ενός μεγάλου ενωτικού ρεύματος αντεπίθεσης, των εργατών, των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη και στην ύπαιθρο".

    Συνολικά, τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης τα επέκρινε διότι, όπως είπε, "αφήνουν κενά, έχουν ευέλικτο πρόγραμμα και είναι εύκολο να πέσουν στην παγίδα της συνεργασίας με το πρώτο κόμμα".

    Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι "ένα κόμμα με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με ριζοσπαστικά συνθήματα, όχι, όμως, με ριζοσπαστική ραχοκοκαλιά".

    Για τον ΛΑΟΣ είπε ότι "είναι ένα επικίνδυνο κόμμα που υποστηρίζει τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Έχει κεντρικά του συνθήματα το πατρίς - θρησκεία - οικογένεια, που μας θυμίζει κάτι από το παρελθόν. Καλλιεργεί την άποψη ότι αιτία της ανεργίας είναι οι μετανάστες, βγάζοντας λάδι την πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν έχει πει κανένα όχι στις πολιτικές των ΗΠΑ και γενικά καλλιεργεί το λαϊκισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό".

    Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε, "ωμό εκβιασμό" το δίλημμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση και κάλεσε τον λαό να το απορρίψει λέγοντας χαρακτηριστικά: "ισχυρή κυβέρνηση δεν σημαίνει και λαϊκή πολιτική. Ας γίνει και δεύτερη εκλογική μάχη". Επίσης αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι "είχαμε έναν Σπράο επί Σημίτη, τώρα θα έρθουν εκατοντάδες Σπράοι, γιάπηδες, που δεν έχουν βγει έξω από τα γραφεία τους και αυτοί θα ασκούν με το ρόλο τους, ως συμβούλων, πολιτική".

    Σε ερώτηση σχετικά με τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού με πολίτες, εξέφρασε τη διαφωνία της γιατί, όπως είπε, "άλλο είναι η διακαναλική με δημοσιογράφους και άλλο η διακαναλική με πολίτες, που μπορεί να είναι και στημένη".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξαπέλυσε οξεία επίθεση στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος λέγοντας ότι "το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε κρίση, ο κόσμος έχει αηδιάσει από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι ηγεσίες τους πρέπει να καταδικαστούν. Δεν είμαστε εμείς που διασπούμε το κίνημα, αλλά δεν μπορούμε να κατεβαίνουμε σε κοινές πορείες με αυτούς που τα κάνουν πλακάκια με την εργοδοσία".

    Αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα για να τονίσει ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αναφορικά με το Αιγαίο, την Κύπρο και τα σύνορα της Ελλάδας.

    Για την "πράσινη ανάπτυξη" που προπαγανδίζει το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι "όρος των βιομηχάνων για τις πράσινες επενδύσεις είναι η γενίκευση της μερικής απασχόλησης και εμείς δεν ακούσαμε από τον κ. Παπανδρέου να αναφέρεται σε πράσινες επενδύσεις που θα γίνουν από το κράτος. Η αντίφαση είναι, όχι ανάμεσα στην ανάπτυξη και το περιβάλλον, αλλά ανάμεσα στην πολιτική υπέρ των κερδών και την πολιτική υπέρ των ανθρώπινων αναγκών".

    Σε ερώτηση για το πώς εκτιμά την τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ότι συμφωνεί για φορολογική ελάφρυνση των εισοδημάτων μέχρι 30.000 ευρώ το χρόνο, το χαρακτήρισε κοροϊδία, γιατί, όπως είπε, "δεν διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου ποιο θα είναι το ποσό της ελάφρυνσης. Θα είναι 30 ευρώ; Εμείς σαν κόμμα λέμε φοροαπαλλαγή για τα 30.000 ευρώ συν 5.000 για κάθε παιδί, και παράλληλα ζητάμε 1.400 ευρώ κατώτατο μικτό μισθό και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Δεν προτείνουμε 30 λεπτά αύξηση τη μέρα, λες και οι εργαζόμενοι είναι ζητιάνοι".

    Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τους 220 συμβασιούχους του δήμου Νίκαιας, όπου ο δήμαρχος ανήκει στο ΚΚΕ, η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι "η Κοκκινιά είναι η σύγχρονη "επιχείρηση Γερμανός", που είδαμε πριν από τις Ευρωεκλογές να εκτυλίσσεται για να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ".

    Και πρόσθεσε ότι ο δήμος Νίκαιας είναι ο μόνος που έχει μονιμοποιήσει τους έκτακτους υπαλλήλους, ενώ έκανε και μια γενικότερη αναφορά στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας ότι "είναι ένας θεσμός σε φάση εκφυλισμού, με τη βούλα της Βουλής".

    [05] "Στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ"

    Την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα επισκεφθεί σήμερα ο κ. Αλ. Τσίπρας και θα μιλήσει με εργαζόμενους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε από την Καλαμάτα τους πολίτες να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η ψήφος των πολιτών είναι ψήφος συνείδησης. Σας φέρνω, είπε, μήνυμα ότι ο κόσμος της αριστεράς είναι συσπειρωμένος και αισιόδοξος να δώσει τη μάχη και θα τη δώσουμε ώσπου να κλείσουν οι κάλπες και θα πετύχουμε στις εκλογές, γιατί αγωνιζόμαστε να βγάλουμε μπροστά την ξεχασμένη κοινωνία.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απελπισία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για στημένο διάλογο με τους πολίτες, με στημένες ερωτήσεις και μέσα σε αυτή, είπε, τη στημένη επικοινωνιακή διαδικασία έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους του κ. Καρατζαφέρη. Βρίσκονται, επισήμανε, σε αυτή την απελπιστική κατάσταση λόγω της πολιτικής που εφάρμοσαν. Πρόκειται, είπε, για επιλογή του πρωθυπουργού να ζητήσει από την κοινωνία να στηρίξει πολιτική αυτοκτονίας.

    Από την άλλη, ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ αποβλέπει στην αυτοδυναμία ως ώριμο φρούτο και αποφεύγει ο κ. Παπανδρέου οποιαδήποτε δέσμευση. Επισήμανε δε, ότι το κόμμα που κατά γενική ομολογία θα είναι κυβέρνηση κατέρχεται στο λαό χωρίς πρόγραμμα. Και πρόκειται, είπε, για παγκόσμια πρωτοτυπία. Εικοσιτέσσερις ώρες πριν τις εκλογές να αναρτούν στο διαδίκτυο το πρόγραμμά τους, χωρίς να δεσμεύονται πουθενά και κυρίως χωρίς να δεσμεύονται πάνω στα μεγάλα ζητήματα.

    "Αρκείται ο κ. Παπανδρέου να περιγράφει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία και στον εργασιακό μεσαίωνα που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ με τις κυβερνήσεις Σημίτη και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και θα μας πουν πάλι ότι παρέλαβαν άδεια ταμεία και γι' αυτό οι προεκλογικές δεσμεύσεις δεν θα υλοποιηθούν. Χρειάζεται ισχυρή παρουσία στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι το κόμμα του έχει κερδίσει από τώρα, γιατί κατόρθωσε να βάλει στην ατζέντα και να συζητηθούν θέματα όπως τα προγράμματα "stage".

    Επισήμανε δε ότι αυτές τις ημέρες βουλευτικά γραφεία της ΝΔ κάνουν ρουσφετολογικές προσλήψεις μέσω προγραμμάτων "stage" και το μόνο που τάζουν στους νέους, τους οποίους, είπε, έχουν σε ομηρία, είναι η μοριοδότηση για να διοριστούν κάποια στιγμή στο δημόσιο. Πρόκειται, ανέφερε, για αίσχος. Και απέναντι σε αυτό το αίσχος η απάντηση του πρωθυπουργού είπε ότι είναι νόμιμο. Ενώ από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ λέει ότι για το δημόσιο δεν είναι ηθικό, αλλά στον ιδιωτικό τομέα να παραμείνουν.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τα ζητήματα οικολογικής πολιτικής το κόμμα του τα γνωρίζει και έχει δώσει μάχη όταν δεν μιλούσε κανείς. Εκανε λόγο για αλαζονική στάση πάνω στα ζητήματα αυτά των Οικολόγων Πράσινων για τους οποίους, είπε, ότι θα έπρεπε να είναι μαζί και θα το επιδιώξει μετά τις εκλογές και τόνισε ότι ο πρώτος οικολόγος ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκης.

    Για την κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι "μας καλεί να ενισχύσουμε το ΚΚΕ, αν και μας βρίζει όλο το χρόνο, αλλά η ηγεσία του ΚΚΕ δεν εναντιώνεται στη δεξιά πολιτική και δεν μας στηρίζει σε αυτά που λέμε και στον αγώνα μας ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία". Στη συνέχεια τόνισε πως "πρέπει όλοι να ξέρουν ότι πρώτον έχουν περάσει οι εποχές της μοναδικότητας της αλήθειας και δεύτερον, δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε τους αγώνες μας και τους καλούμε για ενότητα της αριστεράς", επισημαίνοντας ότι η στρατηγική της ενότητας της αριστεράς δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά στρατηγική μας επιλογή να παλεύουμε για ενότητα της αριστεράς και να ανοίγουμε νέους δρόμους.

    Τέλος, ανέφερε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει με υπευθυνότητα το πρόγραμμά του για την έξοδο από την κρίση, με προστασία της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους, ένα πολιτικό πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο και ζητούμε τη στήριξή του από την κοινωνία. Η ψήφος στην αριστερά είναι ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και η ψήφος αυτή, είπε, δίνει μήνυμα κάτω τα χέρια από τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τέλος κάλεσε τους πολίτες να δώσουν δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ και να αποδυναμώσουν τα δύο κόμματα εξουσίας που προσπαθούν να υποκλέψουν κάθε ψήφο.

    Στη Νέα Ιωνία

    Η πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πριν ανοίξουν οι κάλπες είναι ότι κατάφερε να επιβάλει στην προεκλογική συζήτηση τα προγραμματικά και κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εργαζόμενους στον Δήμο Νέας Ιωνίας.

    "Καταφέραμε να βάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας, το θέμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το θέμα των προγραμμάτων stage, όπου χιλιάδες νέοι άνθρωποι είναι όμηροι πελατειακών σχέσεων των εκάστοτε κομμάτων, που βρίσκονται στη διακυβέρνηση και τους δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις διορισμού για μια θέση ανασφάλιστης εργασίας για 480 β¬ στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι από τον πρωθυπουργό βλέπουμε ότι έχει διαψεύσει πλήρως όποια προσδοκία και ελπίδα είχε δημιουργήσει στον ελληνικό λαό και υπάρχει μια μεγάλη αγωνία να αλλάζει συζήτηση, αλλά δεν τα καταφέρνει.

    Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση - είναι πρωτοφανές αυτό στα χρονικά, όχι μόνο στα εγχώρια, αλλά και σε διεθνές επίπεδο- που κατέρχεται στις εκλογές, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι εκλογές αλλά η επόμενη μέρα. Ποιος θα υπερισχύσει εντός του κόμματος, εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Για δε το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα αυτό έρχεται να κυβερνήσει αύριο, ζητώντας λευκή επιταγή από τους πολίτες.

    Για το ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι παρουσίασε πλήρεις προγραμματικές θέσεις για σειρά μεγάλων προβλημάτων, σημειώνοντας ότι "με αυτή την αίσθηση υπεροπλίας κατεβαίνουμε σ' αυτή την εκλογική μάχη. Μια μάχη που μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι μια μάχη όμορφη και διαυγής από την πλευρά μας. Μια μάχη για την οποία είμαστε υπερήφανοι που την δίνουμε όλοι και όλες μαζί και γι' αυτή την μάχη ζητούμε και την δική σας ψήφο".

    Δήλωση Μανόλη Γλέζου

    "Στις 4 Οκτωβρίου 2009 ψηφίζουμε και δεν χαρίζουμε σε κανέναν ένα δικαίωμα, κατακτημένο με αιματηρούς αγώνες, ενάντια σε αυταρχικά καθεστώτα. Πάμε να ψηφίσουμε Αριστερά για την εναντίωση στα μέτρα καταπίεσης του δικομματισμού», αναφέρει σε δήλωσή του το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανόλης Γλέζος.

    Και προσθέτει:

    "Πάμε να ψηφίσουμε Αριστερά και επιλέγουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι μεταλλάσσει τη θρυμματισμένη Αριστερά σ' ένα πολύμορφο σχήμα πολιτικής συνεργασίας και κοινής δράσης για τα δίκαια του λαού μας. Υπερψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λαχτάρα που γέννησε σε όλους τους αγωνιστές. Για να ξυπνήσουν οι κοιμισμένες ελπίδες και να φτερώσουν τα όνειρα για μια Ελλάδα Ανεξάρτητη, Δημοκρατική, με κοινωνική Δικαιοσύνη".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 October 2009 - 4:30:26 UTC