Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενίσχυση της λαϊκής αντιπολίτευσης"

  • [01] "Ενίσχυση της λαϊκής αντιπολίτευσης"

    Η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη διακαναλική συνέντευξή της στο Ζάππειο τόνισε ότι "το νέο στις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη θα είναι να ψηφιστεί μία πολιτική υπέρ των συμφερόντων του λαού, να ενισχυθεί η λαϊκή αντιπολίτευση, με υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ".

    Έθεσε το ερώτημα αν για άλλη μια φορά θα εγκριθεί η πολιτική της κυβερνητικής εναλλαγής ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα, τονίζοντας ότι "παραωρίμασε το φρούτο, δεν διορθώνονται. Αντίθετα, γίνονται χειρότεροι, αφού εκφράζουν τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είναι κόμματα - μεσσίες που θέλουν το λαό στη γωνία και τα ίδια να είναι σατράπες".

    Προειδοποίησε ότι "έχουν έρθει ήδη οι φετφάδες από την Ευρωπαϊκή Ένωση που συνίστανται στο να βάλουν χέρι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, να επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές εργασίας και να ολοκληρώσουν την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων".

    Υποστήριξε ότι "το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά πάνω από όλα το ενδιαφέρει η διαμόρφωση ενός μεγάλου ενωτικού ρεύματος αντεπίθεσης, των εργατών, των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη και στην ύπαιθρο".

    Συνολικά, τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης τα επέκρινε διότι, όπως είπε, "αφήνουν κενά, έχουν ευέλικτο πρόγραμμα και είναι εύκολο να πέσουν στην παγίδα της συνεργασίας με το πρώτο κόμμα".

    Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι "ένα κόμμα με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με ριζοσπαστικά συνθήματα, όχι, όμως, με ριζοσπαστική ραχοκοκαλιά".

    Για τον ΛΑΟΣ είπε ότι "είναι ένα επικίνδυνο κόμμα που υποστηρίζει τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Έχει κεντρικά του συνθήματα το πατρίς - θρησκεία - οικογένεια, που μας θυμίζει κάτι από το παρελθόν. Καλλιεργεί την άποψη ότι αιτία της ανεργίας είναι οι μετανάστες, βγάζοντας λάδι την πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν έχει πει κανένα όχι στις πολιτικές των ΗΠΑ και γενικά καλλιεργεί το λαϊκισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό".

    Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε, "ωμό εκβιασμό" το δίλημμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση και κάλεσε τον λαό να το απορρίψει λέγοντας χαρακτηριστικά: "ισχυρή κυβέρνηση δεν σημαίνει και λαϊκή πολιτική. Ας γίνει και δεύτερη εκλογική μάχη". Επίσης αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι "είχαμε έναν Σπράο επί Σημίτη, τώρα θα έρθουν εκατοντάδες Σπράοι, γιάπηδες, που δεν έχουν βγει έξω από τα γραφεία τους και αυτοί θα ασκούν με το ρόλο τους, ως συμβούλων, πολιτική".

    Σε ερώτηση σχετικά με τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού με πολίτες, εξέφρασε τη διαφωνία της γιατί, όπως είπε, "άλλο είναι η διακαναλική με δημοσιογράφους και άλλο η διακαναλική με πολίτες, που μπορεί να είναι και στημένη".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξαπέλυσε οξεία επίθεση στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος λέγοντας ότι "το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε κρίση, ο κόσμος έχει αηδιάσει από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι ηγεσίες τους πρέπει να καταδικαστούν. Δεν είμαστε εμείς που διασπούμε το κίνημα, αλλά δεν μπορούμε να κατεβαίνουμε σε κοινές πορείες με αυτούς που τα κάνουν πλακάκια με την εργοδοσία".

    Αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα για να τονίσει ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αναφορικά με το Αιγαίο, την Κύπρο και τα σύνορα της Ελλάδας.

    Για την "πράσινη ανάπτυξη" που προπαγανδίζει το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι "όρος των βιομηχάνων για τις πράσινες επενδύσεις είναι η γενίκευση της μερικής απασχόλησης και εμείς δεν ακούσαμε από τον κ. Παπανδρέου να αναφέρεται σε πράσινες επενδύσεις που θα γίνουν από το κράτος. Η αντίφαση είναι, όχι ανάμεσα στην ανάπτυξη και το περιβάλλον, αλλά ανάμεσα στην πολιτική υπέρ των κερδών και την πολιτική υπέρ των ανθρώπινων αναγκών".

    Σε ερώτηση για το πώς εκτιμά την τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ότι συμφωνεί για φορολογική ελάφρυνση των εισοδημάτων μέχρι 30.000 ευρώ το χρόνο, το χαρακτήρισε κοροϊδία, γιατί, όπως είπε, "δεν διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου ποιο θα είναι το ποσό της ελάφρυνσης. Θα είναι 30 ευρώ; Εμείς σαν κόμμα λέμε φοροαπαλλαγή για τα 30.000 ευρώ συν 5.000 για κάθε παιδί, και παράλληλα ζητάμε 1.400 ευρώ κατώτατο μικτό μισθό και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Δεν προτείνουμε 30 λεπτά αύξηση τη μέρα, λες και οι εργαζόμενοι είναι ζητιάνοι".

    Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τους 220 συμβασιούχους του δήμου Νίκαιας, όπου ο δήμαρχος ανήκει στο ΚΚΕ, η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι "η Κοκκινιά είναι η σύγχρονη "επιχείρηση Γερμανός", που είδαμε πριν από τις Ευρωεκλογές να εκτυλίσσεται για να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ".

    Και πρόσθεσε ότι ο δήμος Νίκαιας είναι ο μόνος που έχει μονιμοποιήσει τους έκτακτους υπαλλήλους, ενώ έκανε και μια γενικότερη αναφορά στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας ότι "είναι ένας θεσμός σε φάση εκφυλισμού, με τη βούλα της Βουλής".

    Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα

    Να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους "στις 4 του Οκτώβρη σαν βόλι κατά της καταστροφικής δικομματικής εναλλαγής, ενισχύοντας το ΚΚΕ" κάλεσε τα λαϊκά στρώματα η Αλέκα Παπαρήγα, στην κεντρική προεκλογική της ομιλία στο Πεδίο του Άρεως, διευκρινίζοντας ότι "το μεγάλο ερώτημα που τίθεται σε αυτή την εκλογική μάχη είναι ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης και την ανάκαμψη από την κρίση".

    Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το στοίχημα των εκλογών είναι να πληρώσουν οικονομικά και πολιτικά την κρίση στην κάλπη αυτοί που την προκάλεσαν και "όχι ποιο από τα δύο κόμματα θα πάρει το χρυσό και ποιο το ασημένιο μετάλλιο".

    Ακόμη, υπογράμμισε ότι "τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως και ο ΛΑ.Ο.Σ., ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι έχουν ως ευαγγέλιό τους την ανταγωνιστικότητα, το σκληρό και αδυσώπητο ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία, ακόμα και τις Ινδίες και τη Βραζιλία".

    Η γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι τέσσερις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες τα δύο μεγάλα κόμματα δεν πήραν θέση στις αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων και των τραπεζιτών, αλλά και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν νέες ριζικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση και στο κράτος.

    Ακόμα είπε ότι "τα πεντέμιση χρόνια της Νέας Δημοκρατίας δεν παραγράφονται, όσο και αν φωνάζει η Νέα Δημοκρατία ότι κληρονόμησε ελλείμματα και χρέη, όπως δεν παραγράφονται και τα έντεκα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ". Πρόσθεσε ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων είναι η διεκδίκηση της κυβερνητικής καρέκλας.

    Κατηγόρησε δε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ότι θέτουν εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα στα λαϊκά στρώματα "γιατί θέλουν νέες θυσίες, θέλουν ένα λαό υποταγμένο, με σκυμμένο το κεφάλι".

    Υποστήριξε ότι το δίλημμα της αυτοδυναμίας είναι ένα ψεύτικο δίλημμα, γιατί, όπως είπε, "πάντα είχαμε ισχυρές κυβερνήσεις, αυτές όμως έκαναν πιο ανίσχυρο και αδικημένο το λαό" και διαβεβαίωσε ότι μετά τις εκλογές και οι δύο θα παίξουν πάλι τον κίνδυνο νέων εκλογών, με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ιδιαίτερη έκκληση απηύθυνε στους αριστερούς ψηφοφόρους και αυτούς που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτούς που πίστεψαν στον ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, στους ανένταχτους αριστερούς καλώντας τους να υποστηρίξουν το ΚΚΕ. Χαρακτηριστικά, είπε, ότι "καταλαβαίνουμε ότι στις δύσκολες ώρες όταν οι σοσιαλιστικές χώρες έμπαιναν στο δρόμο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, οι ιδέες της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού έμοιαζαν σωτήριες, όμως σήμερα διαπιστώνουμε ότι η αλλαγή δεν μπορεί να περιορίζεται στο επίπεδο της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να είναι και αλλαγή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία".

    Υποστήριξε ότι στη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές χρειάζεται μια αντιπολίτευση "σταθερή και μαχητική, που δεν θα μπερδεύει τους εργαζόμενους και δεν θα τους υπόσχεται την ευκολία της ανεκτής από το σύστημα ανανέωσης, που θα έχει σαφή διαχωριστική γραμμή με τα μονοπώλια και πρόταση λαϊκής εξουσίας". Διευκρινίζοντας ότι κάθε άλλη αντιπολίτευση "δίνει παράταση χρόνου στη σημερινή κατάσταση, βάζει φραγμό στη διέξοδο υπέρ του λαού". Χαρακτήρισε δε εγγύηση την ψήφο στο ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι "είναι βέβαιο ότι το κόμμα αυτό δεν θα πάει στο ΠΑΣΟΚ, και έχει χειροπιαστό όραμα εξουσίας".

    Αναφορά έκανε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να κατηγορήσει τα άλλα κόμματα ότι "έχουν ένα πατριωτισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου και της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, της αλλαγής των συνόρων και της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής πάλης" και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα "ο εθνικισμός του ΛΑΟΣ είναι ξένος και επικίνδυνος".

    Επισήμανε ακόμα ότι χρειάζεται σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο χερσαίο, εναέριο και θαλάσσιο χώρο, ανατροπή της συμφωνίας Σημίτη - Ντεμιρέλ, που αναγνωρίζει ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς επίσης αντιτάχθηκε και στη Συμφωνία του Ελσίνκι, όπου, όπως είπε, "για πρώτη φορά έγινε αποδεκτό από την Ελλάδα να συζητηθούν τα σύνορά της στο ιμπεριαλιστικό δικαστήριο της Χάγης".

    Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα και στους νέους που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα και ψηφίζουν για πρώτη φορά να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ "για να κάνουν ένα ξεκίνημα κόντρα στο ρεύμα της πειθαρχίας, της συναίνεσης, της υποταγής και της υπόκλισης στον ισχυρό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 October 2009 - 12:30:23 UTC