Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο"
  • [02] "Πόρους για το Περιβάλλον"
  • [03] Φονικός σεισμός σην Ινδονησία

  • [01] "Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο"

    "Δείγμα γραφής" του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ έδωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην διάρκεια της εισήγησής του στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, κάνοντας λόγο για "υπουργικό συμβούλιο που θα λειτουργεί με μικρότερο αριθμό μελών, το οποίο θα είναι ευέλικτο, θα εργάζεται συλλογικά, ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού θα παρακολουθεί με βάση χρονοδιαγράμματα τα διάφορα προγράμματα".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Οικονομικών που θα παρακολουθεί την δημοσιονομική πολιτική και την ανάταξη της οικονομίας, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα τύχει και της συνδρομής και στήριξης διεθνών οικονομολόγων, με τους οποίους έχει προσωπική επαφή ο κ. Γ. Παπανδρέου, και οι οποίοι, όπως είπε, θα συνδράμουν και με το κύρος που διαθέτουν στις διεθνείς αγορές.

    Επιπλέον, ανακοίνωσε τη δημιουργία υπουργείου Προστασίας του πολίτη στο οποίο θα συγχωνευθούν η Δημόσια Ασφάλεια, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία και τη δημιουργία υπουργείου Υποδομών με τη συγχώνευση των υπουργείων Δημοσίων Έργων και Συγκοινωνιών.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στη συνέχεια ως "δεύτερο δείγμα γραφής" την στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης από τους "άριστους και όχι τους αρεστούς", με τη δημοσιοποίηση των προς πλήρωση θέσεων, ακόμα και στα ανώτερα κλιμάκια, όπως γενικοί γραμματείς υπουργείων, Διοικητικά Συμβούλια ΔΕΚΟ και Περιφερειακά Νοσοκομεία και την πλήρωση των θέσεων με κριτήρια αξιοκρατικά.

    Ως "τρίτο δείγμα γραφής" ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε το ασυμβίβαστο κατοχής κομματικής και κρατικής θέσης ταυτόχρονα, λέγοντας χαρακτηριστικά "αν ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κριθεί κατάλληλος για μια κρατική θέση θα πρέπει να παραιτηθεί από το κομματικό όργανο".

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι αύριο θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο η συνοπτική παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του Κινήματος.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην αρχή της εισήγησής του επέκρινε την ΝΔ για το σύνολο της πολιτικής της, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο και δεσμεύτηκε ότι "θα μπω μπροστά, δεν θα κρυφτώ, δεν θα φυγομαχήσω, δεν θα ψάχνω για άλλοθι, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα τόσο θα δυναμώνει η βούλησή μας για τομές".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις προτάσεις που παρουσίασε είπε ότι "πολλά από αυτά σε πολλές χώρες είναι αυτονόητα, για την Ελλάδα, όμως, είναι μια "μικρή επανάσταση" η οποία για να επιτύχει χρειάζεται την δύναμη του λαού", και ζήτησε από τους πολίτες "ισχυρή αυτοδυναμία και την δύναμη να αποδείξω ότι μπορούμε να πάμε διαφορετικά σε αυτό τον τόπο".

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    «Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιβαρύνουν την θέση τους με τις απαντήσεις που επιχείρησαν να δώσουν μετά την αποκάλυψη του κρυφού δανεισμού, (καθώς) είναι σαφές ότι αν δεν υπάρχει κρυφός δανεισμός η κυβέρνηση οφείλει να πει πόσα είναι τα υπόλοιπα του βραχυπρόθεσμου δανεισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός είναι στο Internet, αλλά δεν εξηγείται διότι «εφόσον αυτή η ταμειακή διευκόλυνση είναι βραχυπρόθεσμη, είτε περιμένει κανείς πλεονασματικό προϋπολογισμό, που δεν περιμένει κανένας, είτε περιμένει νέες εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου».

    «Υπάρχει ερώτημα για το πόσο υπάρχει προγραμματισμός για νέες εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου εντός του έτους», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Τοποθετούμενος επί αποσπάσματος δηλώσεως του ΟΔΔΗΧ ότι «δεν έχει λογική η νέα έκδοση νέων μεσομακροπρόθεσμων των οποίων το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «τότε να σταματήσουμε τα μεσομακροπρόθεσμα, να δανειζόμαστε βραχυπρόθεσμα και να βγάζουμε και χρήματα», προσθέτοντας ότι «υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας στην διαχείριση του δημοσίου χρέους, ενώ έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι από την σωστή διαχείριση του δημοσίου χρέους, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εξοικονομήσει έως και 1 εκ. ευρώ το χρόνο».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η σημασία των στοιχείων για τον κρυφό δανεισμό αποκαλύπτεται από τις επιστολές του προέδρου του ΟΑΕΕ και του διοικητή του ΙΚΑ - οι οποίες δημοσιεύονται στην σημερινή "Ελευθεροτυπία"- με τις οποίες ο πρώτος ζητά από τον αρμόδιο υπουργό επιχορήγηση 232 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να πληρώσει συντάξεις και ο δεύτερος επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ.

    «Υπάρχει πρόβλημα πληρωμής μισθών και συντάξεων τους επόμενους μήνες;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στην κυβέρνηση ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερώτησε την κυβέρνηση αν ισχύουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η χώρα θα εκπροσωπηθεί στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ από υπηρεσιακούς παράγοντες.

    «Δηλαδή ο υπουργός Οικονομίας θα προτιμήσει να μείνει στην Ελλάδα εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου και δεν θα παραστεί σε ένα άτυπο, μεν, αλλά σημαντικό συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που σήμερα η κυβέρνηση οφείλει να στείλει στην ΕΕ και να δημοσιοποιήσει;», ρώτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος στοιχεία έκθεσης «διεθνώς γνωστού οργανισμού» είπε ότι «στην Ευρώπη η χώρα μας έχει την 23η θέση στην ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουμε πέσει 4 θέσεις, ενώ η Ελλάδα έχει αναλογικά με τον πληθυσμό της τους περισσότερους γιατρούς».

    «Άρα κάτι πάει πολύ στραβά «στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», υπάρχουν τεράστια προβλήματα διαχείρισης στο χώρο της υγείας και προβλήματα κακών υπηρεσιών στους πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις ολοσέλιδες διαφημίσεις του ΟΑΕΔ με τις οποίες «διαφημίζει το έργο του», είπε ότι «είναι παράνομο και εκτός της κείμενης νομοθεσίας στην προεκλογική περίοδο».

    «Αυτή η διαφημιστική καμπάνια υπεγράφη στις 10 Σεπτεμβρίου, από τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Βερναρδάκη, η καμπάνια κοστίζει 2,5 εκ ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, είναι μια καμπάνια που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή και το ερώτημα κάθε πολίτη είναι μια τέτοια καμπάνια αυτή την περίοδο τι ανταλλάγματα έχει», πρόσθεσε.

    [02] "Πόρους για το Περιβάλλον"

    Το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Θαλάσσιας Χελώνας, στη Γλυφάδα, επισκέφτηκε σήμερα κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων.

    Ο επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας του συνδυασμού, Νίκος Χρυσόγελος, συναντήθηκε με τους υπεύθυνους της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΑΡΧΕΛΩΝ», που έχει σκοπό την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Στη συνέχεια, οι Οικολόγοι Πράσινοι ξεναγήθηκαν στο κέντρο και είδαν τους χώρους, όπου νοσηλεύονται και αναρρώνουν οι τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Χρυσόγελος υπογράμμισε πως η πολιτεία θα πρέπει να είναι κοντά στο Περιβάλλον και να διαθέτει πόρους για να προστατεύεται η σπάνια πανίδα και χλωρίδα της χώρας, επισημαίνοντας ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επιφέρουν αύξηση των θαλάσσιων υδάτων και καταστροφή των παράκτιων περιοχών.

    Αύριο, οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων, μαζί με μέλη, υποστηρικτές και φίλους του σιδηροδρόμου, θα πραγματοποιήσουν μια διαφορετική προεκλογική περιοδεία, με ειδικά δρομολογημένο τρένο.

    Το τρένο θα ξεκινήσει από το σιδηροδρομικό σταθμό των Αγίων Αναργύρων στις 2 το μεσημέρι και θα φθάσει στην Κόρινθο περίπου στις 5 το απόγευμα. Εκδηλώσεις για την υποδοχή του προγραμματίζονται σε Κόρινθο, Άργος και Ναύπλιο, καθώς και στην παλιά διακλάδωση προς Λουτράκι. Σύντομες στάσεις θα γίνουν, επίσης, σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μέγαρα.

    Η επιβίβαση στο τρένο θα είναι ελεύθερη και η χρήση του στην περιοδεία υπογραμμίζει το αίτημα των Οικολόγων Πράσινων για αλλαγή πολιτικής μεταφορών. Οι προτάσεις τους θέλουν το σιδηρόδρομο κορμό των χερσαίων μεταφορών για τις μεγάλες και μεσαίες αποστάσεις, ενώ φορτηγά, λεωφορεία και ΙΧ θα συνεργάζονται μαζί του για τις μικρότερες διαδρομές.

    Υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων από Κορινθία, Αργολίδα και Υπόλοιπο Αττικής, αλλά και άλλες περιφέρειες θα είναι ανάμεσα στους επιβάτες του τρένου. Από το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα συμμετέχουν ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Νάσος Κόκκινος, πρόεδρος του δικτύου «ΕΠΙΒΑΤΗΣ» για τη βιώσιμη κινητικότητα.

    [03] Φονικός σεισμός σην Ινδονησία

    Τουλάχιστον 21 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε σήμερα την Παντούνγκ, πρωτεύουσα της δυτικής Σουμάτρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας.

    Οι αρχές φοβούνται ότι χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια, καθώς μάρτυρες αναφέρουν ότι πολλά σπίτια και πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει.

    Ο Ρούσταμ Πακάγια, υπεύθυνος του κέντρου καταστροφών του υπουργείου Υγείας ανέφερε μέσω μηνύματος από κινητό τηλέφωνο ότι ένα νοσοκομείο στην περιοχή της Παντούνγκ έχει επίσης καταρρεύσει.

    "Το νοσοκομείο Τζαμίλ κατέρρευσε και χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια", δήλωσε.

    Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι που είχε εκδώσει νωρίτερα σήμερα.

    Σύμφωνα πάντως με έναν εκπρόσωπο της UNESCO, αν και το σύστημα παρακολούθησης τσουνάμι της περιοχής του Ειρηνικού Ωκεανού έστειλε αμέσως σήμα κινδύνου μετά τον άλλο δυνατό σεισμό που καταγράφηκε χθες, Τρίτη, στα νησιά Σαμόα, η εγγύτητα των νησιών στο επίκεντρο του σεισμού μπορεί να αύξησε τον αριθμό των θυμάτων.

    Σεισμός και τσουνάμι στα νησιά Σαμόα

    Στο μεταξύ, περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε χθες στα νησιά Σαμόα και στο γειτονικό αρχιπέλαγος των Τόνγκα, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και αξιωματούχους.

    "Πρέπει να υπάρχουν πάνω από 100 νεκροί, η τελευταία καταμέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 14.00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας) και μετρήσαμε 84 πτώματα", δήλωσε εργαζόμενος στο νοσοκομείο Τουπού Ταμασίσι των Σαμόα.

    Στην αμερικανική Σαμόα έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    Σε πολλές δεκάδες ανέρχονται επίσης οι αγνοούμενοι στα νησιά Σαμόα, ενώ έχει διακοπεί η επικοινωνία με πολλά χωριά.

    Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για πέντε ως 10 νεκρούς στο βόρειο νησί των Τόνγκα, το Νιουατοπουτάπου.

    Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως η καταστροφή στις Σαμόα είναι αφάνταστη. "Οι παραλίες γύρω από παραθαλάσσια χωριά είναι γεμάτες πτώματα", σύμφωνα με τον νεοζηλανδικό ιστότοπο Stuff. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κύματα ύψους 6 μέτρων παρέσυραν αυτοκίνητα και ανθρώπους και ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι ηλικιωμένοι και παιδιά.

    Περισσότεροι από εκατό διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έχουν σπεύσει στην περιοχή και είναι χαρακτηριστικό πως αυτό που έκαναν πρώτα απ'όλα είναι να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες καρύδες για να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες για τρόφιμα και νερό.

    Η σεισμική δόνηση μεγέθους 8 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 06:48 τοπική ώρα χθες Τρίτη και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Απία, πρωτεύουσας της δυτικής Σαμόας.

    Είκοσι λεπτά μετά το σεισμό ακολούθησε το τσουνάμι. Σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της αμερικανικής Σαμόα, τα κύματα έφτασαν ακόμα και τα 7,5 μέτρα, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ύψους 4 μέτρων κύματα έφτασαν ως τη Νέα Ζηλανδία.

    Λίγο μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι στην Αμερικανική και Δυτική Σαμόα, τα τεράστια κύματα έπληξαν χωριά και θέρετρα στις νότιες ακτές της περιοχής και οι κάτοικοι και οι ξένοι τουρίστες δεν είχαν αρκετό χρόνο για να αντιδράσουν στα παλιρροϊκά κύματα.

    Βοήθεια από ΕΕ και ΗΠΑ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της στα θύματα του τσουνάμι που έπληξε τα νησιά Σαμόα και αποδέσμευσε μια πρώτη επείγουσα βοήθεια 150.000 ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε μια "γρήγορη και επιθετική" απάντηση στην καταστροφή.

    "Παρακολουθώ από κοντά αυτά τα τραγικά γεγονότα και κήρυξα την Αμερικανική Σαμόα σε κατάσταση καταστροφής, πράγμα που θα επιτρέψει να αναπτυχθούν τα απαραίτητα μέσα για μια πλήρη, γρήγορη και επιθετική απάντηση", αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Η κήρυξη κατάστασης καταστροφής επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κινητοποιεί κεφάλαια προορισμένα για την προσωρινή στέγαση πληγέντων, τον καθαρισμό περιοχών, για επισκευές, βοήθεια προς ιδιώτες και δάνεια.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε επίσης βοήθεια για τα νησιά που βρίσκονται εκτός της αμερικανικής επικράτειας. "Είμαστε έτοιμοι επίσης να βοηθήσουμε τους φίλους μας των Σαμόα και της περιοχής" προσέθεσε.

    Η αμερικανική Ακτοφυλακή θα συμμετάσχει επίσης στη διοχέτευση της βοήθειας "στις περιοχές που έχουν ανάγκη άμεσης αρωγής", διευκρίνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως η πρώτη επείγουσα βοήθεια των 150.000 ευρώ που αποδεσμεύτηκε για τα νησιά Σαμόα θα καταβληθεί στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και θα χρησιμοποιηθεί για ιατρική αρωγή, προμήθεια ύδατος και κατασκευή καταφυγίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 September 2009 - 16:30:56 UTC