Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανάπτυξη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον"
  • [02] Προτάσεις για τις ΜΜΕ
  • [03] Ποινική δίωξη

  • [01] "Ανάπτυξη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον"

    Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο, θα μιλήσει το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Η κλιματική αλλαγή και οι προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη Νέα Υόρκη, όπου προήδρευσε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «επιτυχία ότι η Επιτροπή Stiglitz για την οικονομική κρίση καταθέτει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές, για προστασία των πολιτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αυτές οι προτάσεις θα σταλούν και στη συνάντηση των G20, που γίνεται εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές τις μέρες» και πρόσθεσε ότι «τα δυο μεγάλα ζητήματα συγκλίνουν σ' ένα πολύ απλό στόχο: να αλλάξουμε το μοντέλο της ανάπτυξης, ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, μια νέα συμφωνία που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη, την οικογένεια και συμφιλιώνει την παραγωγή, την οικονομική ανάπτυξη με τη φύση, με το περιβάλλον».

    Υπογράμμισε ότι «πρέπει να πάρουμε ριζικά διαφορετικές αποφάσεις για τον τρόπο διακυβέρνησης του πλανήτη μας, των οικονομιών μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και την άλλη να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία. Αυτό είναι ένα γενικό συμπέρασμα αυτών των επιτροπών, αλλά και θα έλεγα όλων των προοδευτικών, σοσιαλιστικών κομμάτων, ότι πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί η οικονομική δομή που θα αναδιανέμει τον πλούτο, τα βάρη, για να πέφτουν στις πλάτες εκείνων που μπορούν να τα σηκώσουν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια οικονομία που έχει στη βάση της την ισότητα, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα και άρα και τη βιωσιμότητα. Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα αυτά είναι σημαντικά για τον πλανήτη μας, όμως είναι πολύ σημαντικά και για την Ελλάδα».

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Προεδρείου παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις δύο ειδικών ομάδων εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η πρώτη αφορά την Επιτροπή για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα, στην οποία προεδρεύει ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.

    Η δεύτερη αφορά την Επιτροπή για τη Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, στην οποία προεδρεύουν ο πρώην πρόεδρος της Χιλής και ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Ρικάρντο Λάγος και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον ("Επιτροπή LAGOS/PERSSON"). Όπως σημειώνεται, πρόκειται για τα αποτελέσματα της συστηματικής δουλειάς ενός χρόνου των δύο αυτών Επιτροπών, τα οποία θα οδηγήσουν σε "πολύτιμα συμπεράσματα" και για το μοντέλο της "Πράσινης Ανάπτυξης".

    Επίσης, συζητήθηκαν: α) το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής ενόψει της μεγάλης Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, β) οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη παγκόσμια οικονομική κρίση και, γ) οι προτεραιότητες των σοσιαλιστών σε σχέση με την Συνάντηση Κορυφής της Ομάδας των 20 (G-20).

    Οι προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τα δυο αυτά κρίσιμα ζητήματα με αιχμή το ζήτημα της Βιώσιμης Παγκόσμιας Κοινωνίας θα παρουσιάσουν στην Σύνοδο Κορυφής, τον Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη, ενώ το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στην επίσημη Συνάντηση Κορυφής της G-20.

    Αναφερόμενος ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην απουσία της Ελλάδας από την φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είπε: «Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι απούσα από πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου είμαστε εδώ, δείχνει κάτι».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Προεδρείου με ηγέτες και προσωπικότητες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Επίσης, παρέστη σε δεξίωση του Μπιλ Κλίντον, με την ευκαιρία του ετήσιου συνεδρίου του οργανισμού του στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχήθηκε "καλή επιτυχία" στον κ. Παπανδρέου στις επικείμενες εκλογές και εξέφρασε την επιθυμία να λάβει ξανά μέρος στο Συμπόσιο της Σύμης.

    Στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συμμετείχαν τα τακτικά μέλη του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς και προσκεκλημένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

    Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο ένθετο της εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα"

    Το περιοδικό "Ιλ Βενερντί" (Il Venerdi), ένθετο της εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα" (La Repubblica), δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    "Ο Καραμανλής είχε υποσχεθεί την αλλαγή, αλλά είδαμε μόνον κρίση, διαφθορά και πελατειακές σχέσεις", τονίζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση του ιταλού δημοσιογράφου "ποια είναι η συνταγή σας για την οικονομική ανάκαμψη;" ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά: "πιο δίκαιη φορολόγηση, υψηλότεροι μισθοί και συντάξεις, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα δημοσιοποιήσουμε όλες τις δαπάνες και θα ποντάρουμε στην πράσινη, οικολογική οικονομία, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

    Σε ότι αφορά τη σχέση με την οικογένειά του και με τον πατέρα του, ο υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι "τα όσα έμαθα από την οικογένειά μου ήταν βασικής σημασίας, και όχι μόνο από πολιτικής άποψης. Ο πατέρας μου, μου μετέδωσε την ικανότητα κριτικής ανάλυσης στα κοινωνικά θέματα, αλλά και το αίσθημα δικαιοσύνης και αφοσίωσης προς τους φτωχότερους". Όσο για το ζήτημα των "μεγάλων πολιτικών δυναστειών της Ελλάδας", το οποίο τίθεται από τον δημοσιογράφο του "Ιλ Βενερντί", ο Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί ότι "δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Οι πολίτες, σε φάσεις μεγάλης αβεβαιότητας, εντοπίζουν στις πολιτικές δυναστείες, ένα στοιχείο σταθερότητας". Αλλά σε σχέση με το ίδιο πάντα θέμα, προσθέτει ότι "το 2004, με επέλεξαν, με την ανοικτή διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος, εννιακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι, το 9% των πολιτών. Αν πίστευα πως βρίσκομαι εκεί που είμαι μόνο χάρη στο επώνυμό μου, θα εγκατέλειπα την πολιτική".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε ότι αφορά τις μέρες αυτές, λίγο πριν την ψήφο, αποκαλύπτει επίσης ότι "προσπαθεί και να ξεδίνει. Κολυμπάει, τρέχει, ακούει μουσική. Τον ολλανδό Armin van Buuren, τους Killers, και τον Zucchero, με το τραγούδι I tempi cambieranno (Οι καιροί θα αλλάξουν)".

    Στην τελευταία, δε, ερώτηση, του ιταλού απεσταλμένου "τι σημαίνει για σας, η λέξη σοσιαλισμός;", ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά: "να δώσουμε περισσότερη δύναμη στους πολίτες και να τους πληροφορούμε, για να τους βοηθάμε να λαμβάνουν αποφάσεις. Σημαίνει, επίσης, κοινωνική δικαιοσύνη και νέα σχέση με το περιβάλλον. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα λίγα σοσιαλιστικά κόμματα, που κέρδισαν στις τελευταίες ευρωεκλογές. Είμαστε ένα υπόδειγμα διαφάνειας και δημοκρατικής ευρύτητας. Οι προοδευτικές δυνάμεις χάνουν όταν αποδέχονται μια -με κάθε κόστος- ιδέα ανάπτυξης. Κερδίζουν όταν ξέρουν να εκδημοκρατικοποιούν και να κάνουν πιο δίκαιη την παγκοσμιοποίηση".

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    "Είναι πρωτοφανές για προεκλογική περίοδο ότι απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει μια κυβέρνηση που να εμφανίζεται προβάλλοντας και υπερασπιζόμενη το έργο της, προτείνοντας ταυτόχρονα κάτι για το μέλλον, αλλά μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται ήδη ως αντιπολίτευση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας ένα από τα τηλεοπτικά σποτ της ΝΔ με την "μπλε ανηφόρα και την πράσινη κατηφόρα", δήλωσε ότι "φαίνεται πως ο κ. Κ. Καραμανλής είναι ένα είδος Τσώρτσιλ στην Ελλάδα, που, όπως κι εκείνος υποσχέθηκε "αίμα, δάκρυα και ιδρώτα".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η φράση εκείνη του Βρετανού πρωθυπουργού ειπώθηκε όταν είχε απέναντί του τους Ναζί και μια πραγματική απειλή και πρόσθεσε ότι "η μόνη απειλή στη χώρα μας είναι η αδράνεια και οι λάθος πολιτικές αυτής της κυβέρνησης, η μόνη απειλή αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ο κ. Καραμανλής και οι λάθος πολιτικές των τελευταίων πεντέμιση ετών".

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε είπε ότι το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις "φήμες ότι καταρρέει η οικονομία", τονίζοντας ότι "την επόμενη Παρασκευή είναι υποχρέωση της χώρας μας να ανακοινώσει στην ΕΕ τα στοιχεία του τρέχοντος προϋπολογισμού, άρα θα έχουμε μια αρκετά καθαρή εικόνα για το που είναι το έλλειμμα".

    "Αυτό που πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι οι δεσμεύσεις για την τόνωση της οικονομίας παραμένουν και θα παραμείνουν στο ακέραιο και αυτό γιατί είτε το έλλειμμα είναι 6, είτε 8, είτε παραπάνω, θα χρειαστεί η τόνωση της οικονομίας: Αυτό που θα επηρεαστεί θα είναι ο χρόνος ή ο ρυθμός μείωσης του ελλείμματος και αυτό θα είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που θα κάνουμε με τους ευρωπαίους εταίρους", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς αν η χώρα υποχρεωθεί σε επαχθή δανεισμό, ο εκπρόσωπος είπε ότι "η οικονομία φέτος είναι έτσι κι αλλιώς σε ύφεση και για να βγεις από αυτή πρέπει να την τονώσεις με το πακέτο των 2,5 - 3 δις και το ΕΣΠΑ".

    Στη παρατήρηση ότι και μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν θα αποφύγει τον δανεισμό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η χώρα δανείζεται κάθε χρόνο, προφανώς θα δανειστεί και πάλι το 2010. Η κυβέρνηση μας λέει ότι με τον "έγκαιρο" (τα εισαγωγικά είναι του εκπροσώπου) δανεισμό υπάρχει ένα "μαξιλάρι" στον προϋπολογισμό και περιμένουμε να δούμε αν υπάρχει αυτό".

    "Αν υπάρχει αυτό το "μαξιλάρι" δεν τίθεται θέμα δανεισμού μέχρι τέλος του έτους, ενώ αν δεν υπάρχει και το κράτος έχει να πληρώσει τρέχουσες υποχρεώσεις είναι υποχρεωμένο να δανειστεί. Εξ άλλου είναι προγραμματισμένος δανεισμός για τις αρχές Οκτωβρίου", είπε.

    Κληθείς να εκτιμήσει το διάστημα που θα χρειαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος για να διαπιστώσει αν υπάρχει το εν λόγω "μαξιλάρι", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πλήρη εικόνα και θα την δώσει άμεσα στην νέα κυβέρνηση".

    Σε ό,τι αφορά στην παρατήρηση ότι "το 2004 στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι έπρεπε να κάνουν απογραφή για τα στοιχεία, με το ΠΑΣΟΚ να απαντά ότι μπορούσαν να τα αποκτήσουν και μέσω της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ ζητούσε απογραφή και με την συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος" και ερωτηθείς "αν τώρα ισχύει κάτι διαφορετικό", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η ΝΔ συστηματικά αποκρύπτει στοιχεία, εμείς έχουμε εικόνα, παράλληλα η ΝΔ έκανε μια απογραφή "μόνη της" εν αγνοία της Τράπεζας της Ελλάδος και μας εξέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    "Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα ζητήσουμε από την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ταμία του κράτους, να μας πει τι ακριβώς έχουμε στο ταμείο, γιατί είναι προφανές ότι από το 3,7 που ακούγαμε στο 6 που μας είπε ο κ. Παπαθανασίου και στα νούμερα τα οποία διακινούνται υπάρχει μεγάλη απόκλιση", είπε.

    Ερωτηθείς γιατί να μην δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία πριν τις εκλογές, είπε ότι "πριν από μερικές ημέρες δημοσιοποίησε ταμειακά υπόλοιπα που δείχνουν ταμειακό έλλειμμα πολύ παραπάνω από αυτά που έλεγε η κυβέρνηση το οποίο έφθασε στα 20 δισ. ευρώ για φέτος".

  • ** Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση αν θα επανεξετάσει την αεροπορική γραμμή "Αθήνας -Κωνσταντινούπολης", δήλωσε ότι "ο αρμόδιος υπουργός θα ενημερωθεί για την εκκρεμότητα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τις υπηρεσίες του υπουργείου του για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να δουν όλοι αν ήταν σύννομες ή όχι".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ.Κώστας Καραμανλής στην συνομιλία του με πολίτες στο Αιγάλεω για τους φόρους που πλήρωνε ένα εισόδημα 15.000 ευρώ το 2004 (672 ευρώ) και το 2008 (265 ευρώ) είπε ότι "ο κ. Καραμανλής αναφερόταν σε οικογένεια με καθηλωμένο εισόδημα, γιατί αν αυτό το εισόδημα αυξανόταν έστω 4% κάθε χρόνο θα είχε μια αύξηση κατά 25%, όμως θα πλήρωνε φόρο επαυξημένο κατά 90%, και από 672 ευρώ το 2004 θα πλήρωνε πάνω από 1200 ευρώ το 2008".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι αν το εισόδημα των 15000 ευρώ παρέμενε σταθερό από το 2004 ως το 2008, λόγω του πληθωρισμού η αγοραστική δύναμη αυτού του εισοδήματος έχει μειωθεί πολύ περισσότερο από τον φόρο που πληρώνει. "Οι σύμβουλοι του κ. Καραμανλή να είναι πιο προσεκτικοί γιατί τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα", πρόσθεσε.

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στα προγράμματα stage έκανε λόγο για "όργιο προσλήψεων στο δημόσιο", ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα πόλεων που έχει συμβεί αυτό "μετά την προκήρυξη των εκλογών", όπως είπε, και πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει πλήρη στοιχεία.

    Ακόμη κατήγγειλε ότι "οι ανανεώσεις των συμβάσεων stage γίνονται με πελατειακά κριτήρια" και καθώς η συμμετοχή στα προγράμματα προσμετράται στην μοριοδότηση των συμμετεχόντων σε αυτά διερωτήθηκε "αν είναι δίκαιο και σωστό ένας που συμμετέχει στα stage (με τον τρόπο που καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ) να προηγείται ενός που είναι κάτοχος διδακτορικού".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ "θα ξαναδεί τις περιπτώσεις των stage όπου υπάρχουν καθαρές παρανομίες, είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί τις περιπτώσεις με τις υπογεγραμμένες νόμιμες συμβάσεις, ενώ από εκεί και πέρα αλλάζουμε πλήρως πρακτική, δεν (θα) υπάρχουν stage στο Δημόσιο".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι οι συμβάσεις μετά τις 4 Σεπτεμβρίου 2009 που καταγγέλλει, θα εξακριβωθούν ως προς την νομιμότητά τους από το υπουργείο Εσωτερικών.

    Ερωτηθείς αν όταν το ΠΑΣΟΚ μιλά για παύση των stage στον δημόσιο τομέα, εννοεί και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "θα σταματήσουν τα stage σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και αυτή μέρος του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

    Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του Ευ. Βενιζέλου ότι το ΠΑΣΟΚ θα "νομιμοποιήσει και μονιμοποιήσει τους εργαζόμενους στα stage, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ", είπε ότι δεν έχει υπόψη του την συγκεκριμένη συνέντευξη, όμως θέση του ΠΑΣΟΚ είναι "η κάλυψη των πάγιων αναγκών του Δημοσίου θα γίνει και όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνονται μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και εκεί θα συμμετέχουν και όσοι είναι στα stage με την νομοθεσία και τα ανάλογα μόρια".

    Σε ό,τι αφορά την μονιμοποίηση ωρομίσθιων εκπαιδευτικών την οποία βεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σε συνέντευξή του υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "θέση μας είναι να πληρωθούν οι θέσεις εκεί που υπάρχουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες, οι ωρομίσθιοι στην εκπαίδευση δεν θα εξαλειφθούν από την μια μέρα στην άλλη, οι έκτακτες ανάγκες θα καλυφθούν με αξιοπρεπή τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται σωστά και στην ώρα τους".

  • ** Σε ότι αφορά το "πάγωμα" των τιμολογίων των ΔΕΚΟ στο οποίο έχει αναφερθεί το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε "για παράδειγμα η ΔΕΗ ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο και εκεί θα "παγώσουν" τα τιμολόγια", ενώ έφερε σε αντιδιαστολή τον ΟΤΕ που "τον πούλησε η ΝΔ, άρα είναι εκτός ελέγχου του δημοσίου".

  • ** "Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν δικαιούται να μιλά για σπατάλη στο δημόσιο και να ρωτά που θα βρεθούν τα λεφτά από το ΠΑΣΟΚ. Ιδού τα λεφτά" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας ένα φάκελο με στοιχεία που αφορούν αποφάσεις υπουργού της κυβέρνησης με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 2009, σύμφωνα με τις οποίες εγκρίθηκε το ποσό των 100.000 ευρώ για επιχορηγήσεις σε διάφορους φορείς. Ερωτηθείς ποιος είναι ο υπουργός αυτός, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε θα απαντήσω αν μου το ζητήσει επίσημα η ΝΔ.

    "Ισχυρίζομαι ότι αυτή είναι πρακτική πολλών υπουργών, αν όμως είναι μεμονωμένη περίπτωση ας έλθει η ΝΔ να ρωτήσει", είπε.

  • ** Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Γιώργου Κουμουτσάκου σε φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ για το "πάγωμα" των δανείων, είπε ότι "είναι περσινό φυλλάδιο που ανατυπώσαμε φέτος, ενώ μοιράσαμε και από το στοκ, αλλά οι δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει εκεί πηγαίνουν ένα χρόνο μετά, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβρη του 2010".

    "Είναι σαφές ότι η δέσμευση υπάρχει. Από εκεί και πέρα ο τρόπος υλοποίησης θα γίνει μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε μια αίσθηση ότι "παγώνουν" όλα τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουμε μιλήσει για συγκεκριμένα κριτήρια, επιχειρήσεις που είναι αποδεδειγμένα σε δύσκολη θέση και αυτό θα συζητηθεί με τους κοινωνικούς φορείς και τις τράπεζες, για να γίνει αυτό που έγινε για παράδειγμα στην Ιταλία", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του προέδρου του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλου, ότι "η αγορά δεν δίνει "λευκή επιταγή" σε κανένα", είπε ότι "έχουμε ξεκαθαρίσει τα όρια φορολογίας, η αγορά όχι μόνο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αλλά μπορεί να περιμένει ένα πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον και γνωρίζει ότι θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε και τους φορολογικούς συντελεστές για τα κέρδη που επανεπενδύονται, ενώ τα μερίσματα θα φορολογηθούν ως εισόδημα φυσικών προσώπων".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι "η αγορά βλέποντας την διαφθορά των τελευταίων χρόνων και την μείωση της ανταγωνιστικότητας, σίγουρα δεν απευθύνεται σε εμάς".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις με τους συλληφθέντες για τρομοκρατικές ενέργειες, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποκαλυφθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες. Τόνισε δε ότι "στο ζήτημα της ασφάλειας εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ενέργειες κοινού ποινικού δικαίου που δείχνουν ότι το αίσθημα ασφάλειας κάθε άλλο παρά εμπεδώνεται στον Έλληνα πολίτη".

    [02] Προτάσεις για τις ΜΜΕ

    Τις προτάσεις του κόμματός του πάνω στους άξονες πολιτικής για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, παρουσίασε στα Γιάννενα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας πως «η μαύρη λίστα του Τειρεσία μόλις πρόσφατα, έγινε μεγαλύτερη κατά 315.000 επιχειρήσεις».

    «Στον Πειραιά, κάθε μέρα, 13 επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο και σε αυτό το εξάμηνο έκλεισαν 2.400 επιχειρήσεις. Στη Θεσσαλονίκη, η έλλειψη της ρευστότητας και οι ακάλυπτες επιταγές έχουν φέρει ασφυξία στους μικρομεσαίους, ενώ οι ακάλυπτες επιταγές, που πλημμύρισαν την αγορά, έχουν φτάσει στα 2 δισ ευρώ», τόνισε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως, εστίασε στις προτάσεις του κόμματός του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες -όπως τόνισε- στηρίζουν την απασχόληση με 2.340.0000 θέσεις εργασίας.

    Οι προτάσεις του ΣΥΝ είναι:

    -Ουσιαστική και γενναία χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με κρατική εγγύηση και χωρίς τεχνητές καθυστερήσεις, δημόσιος έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω της εθνικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και με την ίδρυση μίας τράπεζας Ειδικού Σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

    -Να αλλάξει η νομοθεσία για την εμπορική χωροταξία, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο να «ξεφυτρώνουν» παντού πολυκαταστήματα, να αντικατασταθεί η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε από μία δημόσια υπηρεσία, που θα λειτουργεί με αποκλειστικά κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια και να κλείσουν άμεσα οι εισπρακτικές εταιρείες, που τρομοκρατούν τους πολίτες.

    Απόψε, στις 20.30, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση του κόμματός του, στην πλατεία Ταχυδρομείου των Ιωαννίνων.

    [03] Ποινική δίωξη

    Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, άσκησε η Εισαγγελέας σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Νωρίς το πρωί οι τέσσερις, οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελέως κ. Ελένης Ράικου η οποία έχει εκδόσει διάταξη για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των κατηγορουμένων αλλά και των προσώπων τους. Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Χατζιμιχελάκη, Εμμανουήλ Γιόσπα, Μυρτώ Παντέλογλου και Παναγιώτη Μασούρα, όλοι ηλικία 20 έως 21 ετών.

    Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα της:

    Συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, έκρηξης από κοινού από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, διακεκριμένων φθορών, παραβάσεων του νόμου περί εκρηκτικών, περί κροτίδων και φωτοβολίδων και προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση.

    Η κατηγορία της έκρηξης αφορά τις επιθέσεις στις οικίες του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη και της υποψήφιας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκας Κατσέλη.

    Οι τέσσερις θα απολογηθούν την Τρίτη 29/9 ενώπιον της 32ης τακτικής ανακρίτριας, από την οποία ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία. Και οι τέσσερις, που παραμένουν υπό κράτηση, αρνούνται τις κατηγορίες. Έξω από τα δικαστήρια, προς συμπαράστασή τους, είχαν συγκεντρωθεί περίπου είκοσι νεαροί.

    Η ανακρίτρια αναμένεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ακόμη έξι άτομα, πέντε Έλληνες και έναν Αλβανό υπήκοο. Ήδη η κ. Ράικου έχει εκφράσει σύμφωνο γνώμη για την έκδοση ενταλμάτων ώστε οι έξι να καταστούν καταζητούμενοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 September 2009 - 14:30:25 UTC