Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα"
  • [02] "Προτεραιότητα το νοικοκύρεμα του κράτους"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Ενίσχυση του ΚΚΕ"
  • [05] Προτάσεις για τους αγρότες
  • [06] Διμέτωπη επίθεση
  • [07] Ξεκινά η απόσυρση

  • [01] "Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα"

    Μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία ότι «έχει υποχρέωση να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001, για τους παράνομους μετανάστες, να ανταποκριθεί στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και να πάψει να καλύπτει τους σύγχρονους δουλέμπορους», απεύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στην Αλεξανδρούπολη.

    Υπογράμμισε τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό καλώντας την «να συμβάλει έμπρακτα σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ», ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, «η πολιτική μας -τόνισε- συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη.

    «Αυτές οι λίγες λέξεις ορίζουν με ευθύτητα τη στάση μας. Και κάτι ακόμη. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με παραβάσεις και παραβιάσεις, ούτε με οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις. Υποχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιανόητες. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα».

    Παράλληλα, μιλώντας για την «πολιτική των αγωγών», σημείωσε πως προσλαμβάνει διαστάσεις εθνικής υπόθεσης και έκανε λόγο για πολιτική που «θεμελιώσαμε με τόλμη και συστηματική προσπάθεια. Πετύχαμε διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες με τεράστια (στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά) οφέλη για τη χώρα μας».

    «Οι συμφωνίες αυτές, εντάσσουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, συμβάλλουν στην αναβάθμιση των σχέσεών μας με τη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες και φέρνουν επενδύσεις, μόνιμα έσοδα, νέες θέσεις δουλειάς», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «δύο από τις συμφωνίες αυτές είναι σημαντικές κατακτήσεις για τον Έβρο, ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Απευθυνόμενος προς τους πολίτες του Έβρου, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

    «Για τον αγωγό αυτό, αναλάβαμε ενώπιων σας ρητές και ξεκάθαρες δεσμεύσεις: Πρώτον ότι το έργο θα γίνει με τη συμμετοχή των Τοπικών Αρχών, των παραγωγικών και των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής. Δεύτερον, ότι θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Τρίτον, ότι τα ετήσια έσοδα διέλευσης -περίπου 35 εκ. δολ. το χρόνο- θα μένουν, στο σύνολό τους, εδώ, στη Θράκη. Ένα μέρος τους θα πηγαίνει στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Τα περισσότερα όμως θα διατίθενται στο δικό σας Νομό».

    Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στους ισχυρισμούς, όπως είπε, του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία, «ότι, τάχα, κατοχυρώνει μόνο τα συμφέροντα της ρωσικής πλευράς», τους χαρακτήρισε «παντελώς αυθαίρετους» και πρόσθεσε ότι «η αμφισβήτηση βλάπτει την πολιτική, που βάζει πάνω απ΄ όλα το συμφέρον της Ελλάδος. Όποιοι και να ενοχλούνται. Γιβ αυτό η στάση του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι ακατανόητη και χρωστάει σε όλους τους πολίτες καθαρές απαντήσεις».

    Χαρακτήρισε την Οικονομία το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών, είναι «η πιο πιεστική, η πιο επείγουσα εθνική υπόθεση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «το 90% της αύξησης του χρέους οφείλεται στους τόκους και στις δαπάνες για τα εξοπλιστικά, που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ματαιοπονούν, λοιπόν, αν ψάχνουν για συνένοχους. Δεν είναι καταγγέλλοντες. Είναι καταγγελλόμενοι».

    Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη σχεδίου και καθαρών θέσεων και πως μιλάει με υπονοούμενα.

    «Και ένα από τα υπονοούμενα αυτά, είναι σαφές: Αύξηση των φόρων. Ο αρχηγός του εξαγγέλλει "ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα". Είναι μια ξεκάθαρη φορολογική απειλή: Σημαίνει αύξηση των φόρων στα νοικοκυριά. Αυξημένη επιβάρυνση σε ιδιοκτήτες και μετόχους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον φορολόγηση για τους αγρότες. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Και ανάμεσα στις φοροαπαλλαγές είναι επιδόματα σε ανέργους, σε πολύτεκνες μητέρες, σε νοικοκυριά ορεινών και μειονεκτικών περιοχών», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Συνεχίζοντας την κριτική του κατά του κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός είπε πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται αυξήσεις μισθών για την κάλυψη του πληθωρισμού, οι οποίες με τον πληθωρισμό κάτω από το 1%, «σημαίνουν για τους χαμηλόμισθους 8 ευρώ το μήνα. Σημαίνει 100-150 ευρώ το χρόνο. Σημαίνει ότι ευνοημένοι θα είναι οι υψηλόμισθοι».

    Και συμπλήρωσε, «εμείς λέμε να μη δώσουμε, για ένα χρόνο, αύξηση στους υψηλόμισθους του Δημοσίου. Να δώσουμε όμως τριπλάσια απβ όσα λέει το ΠΑΣΟΚ στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό δηλαδή που κάναμε και φέτος. Δώσαμε 500 ευρώ, αντί των 150, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ».

    Μιλώντας ειδικότερα για τη Θράκη είπε ότι «οραματιστήκαμε τη Θράκη ως Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας. Εμπεδώσαμε σύγχρονη πολιτική Ισονομίας και Ισοπολιτείας. Πολιτική, που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Στη μόρφωση. Στη δουλειά. Στη δημιουργία. Δεν χωρίζουμε και δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους. Ούτε με βάση τη θρησκεία, ούτε με βάση την καταγωγή, ούτε με βάση τη γλώσσα τους. Αποδεικνύουμε στην πράξη την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

    Παράλληλα, υπογράμμισε την ολοκλήρωση του βασικού άξονα της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα το ταξίδι από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη, «που χρειαζόταν πριν λίγα χρόνια 4,5 ώρες, γίνεται σήμερα σε μόλις 2,5 ώρες», τους άξονες, που έγιναν και γίνονται προς τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, τη βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, τον εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου, την αναβάθμιση του λιμανιού και του σιδηροδρομικού δικτύου και τη λειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου.

    Για την Παιδεία ανέφερε πως:

    - Δημιουργήθηκε Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στις Σάππες.

    - Δρομολογήθηκε η δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων.

    - Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έγινε το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Χώρας. Απέκτησε αυξημένη χρηματοδότηση και νέες κτιριακές υποδομές.

    Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, σημείωσε ότι:

    - Χρηματοδοτήθηκαν εκατοντάδες υποδομές και επιχειρήσεις με 160 εκ. ευρώ.

    - Δόθηκαν έκτακτες ενισχύσεις στους ανέργους.

    - Ολοκληρώθηκε το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου.

    Εξάλλου, σε ότι αφορά στην προστασία του φυσικού πλούτου της Θράκης και την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, επισήμανε:

    - Τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

    - Το φράγμα του Ιασίου.

    - Τις διαδικασίες για την κατασκευή του φράγματος στον Ίασμο.

    - Τη μελέτη για την υπόγεια άρδευση της Ξάνθης από το Νέστο.

    - Το κλείσιμο ανεξέλεγκτων χωματερών.

    Ακόμη, σημείωσε «την αυξημένη ενίσχυση των δήμων και των κοινοτήτων της Θράκης, από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και τόνισε «αποδεικνύουμε, στην πράξη, ότι είμαστε κοντά στην Περιφέρεια. Είμαστε δυναμικά παρόντες στη Θράκη».

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στη μεμψιμοιρία, να αποκρούσουν τη μοιρολατρία».

    «Πάρτε το μέλλον στα χέρια σας. Πάρτε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια σας. Με κινητοποίηση. Με συστράτευση. Με αγώνα. Με περηφάνεια για όσα μας ενώνουν. Σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε.

    Τέλος, απευθυνόμενος στους κατοίκους του ακριτικού νομού έκανε λόγο για ισχυρό μήνυμα: «Από τον Έβρο, από εδώ που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας, στέλνετε σβ ολόκληρη τη χώρα μήνυμα νίκης. Σας ευχαριστώ για τους αγώνες σας. Η εμπιστοσύνη σας είναι η μεγάλη μου δύναμη. Η μόνη μου δύναμη. Μπορούμε να κερδίσουμε. Και θα κερδίσουμε. Είναι στο χέρι μας. Αρκεί να δώσουμε τον αγώνα όπως εμείς ξέρουμε να τον δίνουμε».

    [02] "Προτεραιότητα το νοικοκύρεμα του κράτους"

    Στη Νέα Υόρκη βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Παπανδρέου μετέβη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου βρίσκονται πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και αντιπρόσωποι 192 κρατών-μελών του ΟΗΕ, συμμετέχοντας στις εργασίες της 64ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και προήδρευσε συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Στο ντιμπέιτ

    Ενώπιον του διλήμματος αν θα συνεχιστεί η εξαετία Καραμανλή ή θα υπάρξει αλλαγή πορείας έθεσε τους ψηφοφόρους ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών.

    "Αν θέλετε να συνεχίσουμε την πορεία των έξι χρόνων διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ψηφίστε τον κ. Καραμανλή" τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε την εναλλακτική λύση η οποία είναι η διαφορετική πορεία την οποία ο ίδιος υπόσχεται, μια πορεία που όπως είπε δεν είναι εύκολη, είναι όμως εφικτή και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε αυτή την πορεία ζητώντας γι' αυτό τη δύναμη, την εμπιστοσύνη και ψήφο αυτοδυναμίας από τον ελληνικό λαό.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα ζει κρίσιμες στιγμές και ανέφερε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές επιλογές για την Ελλάδα. Η μία να συνεχίσει στην πολιτική της παρακμής, της αδιαφάνειας, της εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων που ρίχνει τα βάρη στην μέση ελληνική οικογένεια και από την άλλη να έχει μια κυβέρνηση με βούληση και δύναμη, που θα προχωρήσει στις απαραίτητες και απαιτούμενες αλλαγές, να υπάρξει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και να δώσει ελπίδα στους πολίτες και τη χώρα.

    Μιλώντας για τα θέματα οικονομίας ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι συνεχίζει να σπαταλά τα χρήματα του λαού για πελατειακές εξυπηρετήσεις και απέτυχε στα έξι χρόνια να νοικοκυρέψει τον τόπο, ενώ έθεσε το δίλημμα εάν θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια ή θα δώσει ελπίδα. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα δεν λείπουν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρέωσε τη χώρα με 100 δισεκατομμύρια και ρώτησε που πήγαν τα χρήματα αυτά δίνοντας ο ίδιος την απάντηση ότι πήγαν σε ημετέρους, σε κομματικές προσλήψεις, στη διαφθορά. "Και όλα αυτά ζητεί ο κ. Καραμανλής να πληρωθούν από τον ελληνικό λαό" συμπλήρωσε.

    Αντέκρουσε τα επιχειρήματα του κ. Καραμανλή ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κοστίζει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ τονίζοντας ότι κοστίζει γύρω στα 3 δισ. και ότι αυτά θα βρεθούν από τους ανείσπρακτους φόρους, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ανάπτυξη του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    Ανέφερε επίσης ότι με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα έπεσε 40 μονάδες στην ανταγωνιστικότητα και υπενθύμισε δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη ο οποίος είχε δηλώσει πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση ότι "πιάσαμε πάτο".

    Απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή και απαντώντας στους υπολογισμούς για το κόστος του προγράμματος ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής δεν κάνει αξιόπιστους υπολογισμούς, λέγοντας ότι αυτό φάνηκε από το ότι πέντε προϋπολογισμοί του έπεσαν έξω.

    Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος παρουσίασε στην ΔΕΘ το πρόγραμμα των 100 ημερών, το οποίο δίνει προοπτική στην οικονομία εν αντιθέσει με το πάγωμα το οποίο υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία. Από το πάγωμα αυτό, πρόσθεσε, θα εξοικονομηθούν μόνο περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν από τη φορολόγηση του πλούτου, αλλά όπως είπε ο κ. Καραμανλής ζητά να τα πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες για το κοινωνικό κράτος. Η μία η οποία αφορά στη Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κράτος ως φιλοδώρημα για την οικογένεια και προωθεί τη συμπίεση μισθών και παροχών μια αντίληψη την οποία χαρακτήρισε συνταγή καταστροφής.

    Η άλλη αντίληψη, είπε ο κ. Παπανδρέου, επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας παρέχει ασφάλεια και σιγουριά στον πολίτη, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις εργασιακές τους σχέσεις και επιδοτεί τις εισφορές των νέων για να βρουν εργασία ώστε να μη γίνονται μακροχρόνια άνεργοι.

    Για την παιδεία ανέφερε ότι στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα διατεθεί επιπλέον ένα δισ. ευρώ και οι δαπάνες στη διάρκεια της τετραετίας θα φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, υποσχόταν παλαιότερα και ο κ. Καραμανλής αλλά τώρα το έχει εγκαταλείψει. Ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν προσλήψεις στον τομέα της υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα προσλάβουμε νοσηλευτές αντί για αγροφύλακες" και έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη σωστή διαχείριση της υγείας όπου όπως είπε υπάρχει άντρο διαφθοράς με κέντρο τα νοσοκομεία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΑΣΑ. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πέντε δισ. από την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της υγείας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι υπάρχουν προεκλογικές προσλήψεις με τη μέθοδο "stage" για 10.000 θέσεις από τον ΟΑΕΔ, προσλήψεις οι οποίες έχουν προωθηθεί για εξυπηρέτηση σε βουλευτικά γραφεία. Χαρακτήρισε την υπόθεση αίσχος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για απαξίωση του νέου ανθρώπου κάτι που όπως είπε χαρακτηρίζει την αντίληψη της κυβέρνησης που θέλει τον πολίτη σε ομηρία. Σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καθιερώσει βασική σύνταξη για όλους γύρω από την οποία θα οικοδομηθεί το συνταξιοδοτικό για όλες τις κατηγορίες, θα υπάρξει σωστή διαχείριση και σχεδιασμός των οικονομικών πόρων του συστήματος και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση να διαχειρίζεται τα χρήματα των ασφαλισμένων χωρίς σεβασμό. Επίσης επικαλέστηκε μαρτυρία του πρώην επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος Γιώργου Ζορμπά, ότι χρήματα από τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων πήγαν σε κομματικά ταμεία.

    Αναφορικά με το κράτος και τη δημόσια διοίκηση ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Καραμανλή τόνισε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται μάλλον σε άλλη χώρα. Και πρόσθεσε ότι το βασικό δίλημμα είναι αν θα έχουμε κράτος για τον πολίτη ή κράτος φεουδαρχών υπουργών που δεν συντονίζεται, με χρηματισμό κάτω από το τραπέζι, με αδιαφάνεια και ερμηνεία κατά το δοκούν των νόμων. Έθεσε το ερώτημα τι έκανε η κυβέρνηση για το κράτος στα έξι χρόνια που πέρασαν, τονίζοντας ότι αυτό για το οποίο διακρίθηκε ήταν μια σειρά από υποθέσεις σκανδάλων όπως οι υποκλοπές, το Βατοπαίδιο, τα ομόλογα κλπ.

    Όλα αυτά, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα παρέγραψε ο κ. Καραμανλής και ζητάει από το λαό να πληρώσει, όπως του ζητά να είναι και συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις όταν υπουργός του κ. Καραμανλή προσπαθεί να βρίσκει τρόπους για να αποφύγει τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

    Κατήγγειλε επίσης ότι στο υπουργείο Γεωργίας έγινε ρουσφετολογική αύξηση των μισθών των υπαλλήλων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι ψεύδεται όταν λέει πως θέλει να έρθουν όλα στο φως και ανέφερε ότι δύο φορές ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στους βουλευτές του να ψηφίσουν στη Βουλή για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, στιγματίζοντας έτσι για όλη τους τη ζωή όσους κατηγορήθηκαν ότι έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.

    Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε τη θέση του αναφερόμενος και στην υπόθεση της ζίμενς με αιχμή το ότι ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει την ανάκριση είναι σήμερα κατηγορούμενος. Απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή είπε ότι εάν είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων θα τον είχε στηρίξει και τον κατηγόρησε ότι σε σχέση με την υπόθεση του Χρηματιστηρίου ευθύνεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός γιατί δεν οδήγησε την υπόθεση σε εξεταστική επιτροπή όπως του είχε ζητήσει, συγκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις όποιες ευθύνες υπήρξαν.

    Ανακοίνωσε ότι εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός θα ζητήσει συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να συζητηθούν τα θέματα διαφάνειας και να μπει τέλος σ' αυτή την άθλια, όπως τη χαρακτήρισε, υπόθεση της κατασπατάλησης των χρημάτων του ελληνικού λαού.

    Καταλόγισε επίσης έλλειψη βούλησης στον πρωθυπουργό να χτυπήσει στο κεφάλι τα συμφέροντα που λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο και τόνισε ότι το κράτος είναι για να προστατεύει τον πολίτη και το κάθε του ευρώ.

    Αναφερόμενος στα ζητήματα περιβάλλοντος ο κ. Παπανδρέου προέταξε την πράσινη ανάπτυξη ώστε να πάει η χώρα σε μια διαφορετική παραγωγική βάση με διαφορετική τεχνολογία και να μπορέσει να δημιουργήσει νέες δουλειές.

    Τόνισε επίσης ότι πρέπει να σταματήσει αυτό που χαρακτήρισε "κοινωνικό απαρτχάιντ", τη μεταφορά δηλαδή ρύπων στους πιό φτωχούς και αδύνατους όπως γίνεται σήμερα στη δυτική Αττική.

    Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να προστατευθεί ο φυσικός πλούτος, οι δασικές εκτάσεις και να μην ξεπουληθούν οι παραλίες, υποσχόμενος κατάργηση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ για τη δασική προστασία τόνισε ότι θα επιστρατευθούν δορυφορικά συστήματα και θα υπάρξει σχεδιασμός με χρήση νέων μέσων και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

    Αναφερόμενος ειδικότερα σε θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει άλλη αντίληψη που βάζει τέρμα στην ανάπτυξη του τσιμέντου και των δανείων και για τα νησιά είπε ότι θα καταργήσει το σχετικό νομοσχέδιο διότι μ' αυτό δημιουργείται περισσότερο τσιμέντο και ξεπουλιούνται οι ακτές.

    Σχετικά εξάλλου με το θέμα των απορριμμάτων ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, σε δύο χρόνια τα σκουπίδια θα πνίξουν την Αθήνα.

    Απαντώντας σε ερώτηση του πρωθυπουργού για το θέμα του Αχελώου ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να μην του βάζει στο στόμα λόγια που δεν είπε και επανερχόμενος τόνισε πως η θέση του είναι για επαναξιολόγηση του θέματος του συνόλου των υδάτινων πόρων της χώρας και όχι η κατάργηση του έργου του Αχελώου προσθέτοντας ότι οι ανάγκες του Θεσσαλικού κάμπου σε υδροδότηση πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθούν.

    Σχετικά με τα εθνικά θέματα ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων τόνισε ότι ο ίδιος στήριξε τον κ. Καραμανλή θέτοντας την εθνική κόκκινη γραμμή και σε αυτή θα κινηθεί και ως πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τονίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής έχασε στην πράξη ιστορικές ευκαιρίες προκειμένου να αξιολογηθεί και η στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στην Ελλάδα και αυτό, όπως είπε, το έκανε δύο φορές.

    Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση διπλή στάση αναφορικά με το θέμα της υφαλοκρηπίδας και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ενώ θα μπορούσε να βάλει βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν το έκανε. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, θα ζητήσει, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, να υπάρξει τον Δεκέμβριο σοβαρή αξιολόγηση της Τουρκίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα καταθέσω τα όπλα.

    Δήλωσε επίσης με έμφαση ότι θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας με τις συνεχείς παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τονίζοντας ότι ως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή τη στάση.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπανδρέου σε όσα του καταλόγισε ο κ. Καραμανλής αναφορικά με τη στάση του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ στο Κυπριακό. "Λέτε ψέματα" είπε στον κ. Καραμανλή και πρόσθεσε ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζοντας στους Κυπρίους το δικαίωμα να αποφασίσουν το μέλλον τους. Καταλόγισε στον κ. Καραμανλή διπλή στάση αναφορικά με το σχέδιο Αναν όταν ο ίδιος ψήφισε ναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ στελέχη της κυβέρνησής του τάσσονταν κατά του σχεδίου.

    Το σχέδιο Αναν έχει πεθάνει τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα παλέψει με τον κ. Χριστόφια για μια λύση η οποία θα στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Στόχος μας στην εξωτερική πολιτική, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να αποκτήσει η Ελλάδα κύρος και ισχύ διαπραγμάτευσης όπως είχε παλαιότερα, ώστε να έχει φωνή και να μπορέσει να προωθήσει τα συμφέροντά της και να επιλύσει τα μεγάλα της εθνικά θέματα. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα είναι μπροστάρης στον αγώνα της Ελλάδας για να επανέλθει η χώρα στο διεθνές προσκήνιο.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Το "Λεωφορείο της Δημοκρατίας" στη Θεσσαλονίκη (10:00:00, Θεσσαλονίκη/Goethe-Institut). Συζήτηση: Η δημοκρατία και η έννοια της τέχνης στο έργο του Γιόζεφ Μπόις ώρες 10 - 18: Goethe-Institut, Προαύλιο.

  • Συνέντευξη Τύπου της Vodafone (11:45:00, Χαλάνδρι/Τζαβέλα 3)

  • Συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα για την παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, στο Κέντρο Παυσίλυπον, στην Καρδίτσα (12:00:00, Καρδίτσα/Κέντρο Παυσίλυπον)

  • Τακτική Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου (12:30:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία)

  • Διακαναλική συνέντευξη δίνουν στο Ζάππειο Μέγαρο οι Οικολόγοι Πράσινοι (14:00:00, Αθήνα/Ζάππειο Μέγαρο)

  • Σεμινάριο με θέμα, "Βαλκάνια υπό κρίση: ευκαιρία για επένδυση", διοργανώνει ο ΣΕΒΕ σε συνεργασία με τον οργανισμό Eurofast Global Ltd (18:00:00, Θεσσαλονίκη/Mediterranean Palace)

  • Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο)

  • Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ

  • Προεκλογική ομιλία Αλ. Παπαρήγα στην Νίκαια (20:00:00, Νίκαια/πλατεία Κουμπάκη )

  • Προεκλογική ομιλία Αλ. Τσίπρα (20:00:00, Λάρισα/Λάρισα - Πλατεία Ταχυδρομείου)

  • 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για Διεπιφάνειες Φυσαλίδων και Σταγόνων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Θεσσαλονίκη/Εθν. Αμύνης & Αλ. Σβώλου)

  • Ποδόσφαιρο-Β` Εθνική (3η ημέρα): Προαγγελία

  • Ποδόσφαιρο-Ρουμανία (Κύπελλο, φάση «32»): Ντιναμό Βουκουρεστίου-Ζλάτνα - 20:30:00

    [04] "Ενίσχυση του ΚΚΕ"

    Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Νίκαια, στην πλατεία Κουμπάκη, θα μιλήσει το βράδυ η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    Την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ ζήτησε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της στο Περιστέρι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «την Κυριακή το βράδυ οι κεφαλαιοκράτες θα πρέπει να νιώθουν από ανατριχίλα μέχρι πανικό για την άνοδο του εκλογικού ποσοστού του ΚΚΕ».«Αυτό», είπε η κ. Παπαρήγα, «θα δώσει δύναμη και ελπίδα για την απόκρουση της βαρβαρότητας που έρχεται μετά τις εκλογές. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα κίνημα που θα τρομοκρατήσει την κεφαλαιοκρατία».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «αναπτέρωση της ελπίδας όταν διαμορφώθηκε ρεύμα αλλαγής το β63 -β64, καθώς και μετά την πτώση της χούντας και ιδιαίτερα το 1981 και επισήμανε ότι τελικά αυτές οι ελπίδες διαψεύστηκαν διότι τίποτα από αυτά που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα το β81, δεν έγινε. Σήμερα δεν υπάρχει ίχνος πια ελπίδας. Υπάρχει η απογοήτευση, ο θυμός και η αγανάκτηση. Εργατικά στρώματα με μισή καρδιά πάνε να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ όταν γνωρίζουν ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι η κούρσα στον ανταγωνισμό για την διακυβέρνηση, το ποιος θα προσφέρει καλύτερα σωσίβιο στο αστικό καπιταλιστικό σύστημα».

    Ζήτησε από τα λαϊκά στρώματα με το χέρι στην καρδιά και την πείρα τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας, να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ γιατί «είναι το μόνο κόμμα που λέει στο λαό την αλήθεια ότι δηλαδή ή θα είναι με τα μονοπώλια ή με το λαό, ότι τα εργατικά στρώματα πρέπει να αποφασίσουν είτε για καλύτερες μέρες είτε για να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών και υπογράμμισε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα». «Που ακούστηκε να πας στο δικαστήριο της Χάγης, που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ για τα σύνορά σου;» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η αστική τάξη στην Τουρκία ζητά το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου σαν ζωτικό χώρο για τα συμφέροντά της, διεκδικεί μεγαλύτερη ένταση λόγω των πετρελαίων και παλιές εστίες πολέμου μπορεί να αναζωπυρωθούν».

    Αναφέρθηκε επίσης, και στα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης «ιδιαίτερα σε αυτά που δηλώνουν ότι παλεύουν το δικομματισμό για να επισημάνει ότι το θέμα είναι ή με τα μονοπώλια ή με το λαό, το θέμα είναι η αντίθεση με την αντιδραστική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και επέκρινε ειδικά τον Συνασπισμό ότι «ήταν καταλυτική η ψήφος για το Μάαστριχτ το οποίο υποστήριξαν ανανεωτές σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι οποίοι όταν έπρεπε να χτυπήσουν τα διάφορα κεντροαριστερά σενάρια στην Ευρώπη αντίθετα καλλιέργησαν ελπίδες στο λαό».

    [05] Προτάσεις για τους αγρότες

    Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική και ανασυγκρότηση της υπαίθρου, θα παρουσιάσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, στην Καρδίτσα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Το βράδυ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Λάρισα.

    Τη βεβαιότητα ότι «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι συσπειρωμένος, αποφασισμένος και αισιόδοξος» και την ελπίδα ότι «θα πάμε καλά», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μιλώντας σε συγκέντρωση στην Χαλκίδα.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η επόμενη ημέρα των εκλογών θα μας βρει πιο δυνατούς, πιο αποτελεσματικούς και βέβαια και πιο ώριμους» για νέους αγώνες ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της ανεργίας

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι δεν ζούμε απλώς την αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ. Ζούμε, είπε, την αποτυχία ενός οικονομικού μοντέλου, μιας ολόκληρης οικονομικής πολιτικής και φιλοσοφίας. Η Νέα Δημοκρατία, επεσήμανε, δεν έχει πραγματικά τίποτα να πει γιατί διέψευσε τις προσδοκίες του κόσμου από την επόμενη ημέρα της εκλογής της το 2004 με την περίφημη απογραφή και πήρε άλλη μια εντολή το 2007 για να τις διαψεύσει ολοκληρωτικά και να βυθιστεί μέσα στην πλήρη ανυποληψία.

    Για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πρόγραμμά του έχει τίτλο «Θα τα δούμε μετά». Θα τα δούμε μετά, που ο ψηφοφόρος θα έχει απομακρυνθεί από το ταμείο και κανένα λάθος δεν θα αναγνωρίζεται, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ήδη ο κ. Παπανδρέου προετοιμάζει το έδαφος. Θα κάνει λέει καταγραφή, αντί της παλιάς απογραφής, θα δηλώσει ότι παρέλαβε καμένη γη. Και αυτό που θα δούμε μετά, θα είναι αυτό που είδαμε στην προηγούμενη εναλλαγή το 2004. Δηλαδή τίποτα. Η ίδια πολιτική από άλλα πρόσωπα. Αυτό έχουν να υποσχεθούν μόνο, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Αναφερόμενος στο ΚΚΕ ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι η Αριστερά χρειάζεται την ενότητα και πρόσθεσε ότι «και η συντρόφισσα Παπαρήγα που εχθές θυμήθηκε να καλέσει τους αγωνιστές της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς να ψηφίσουν το κόμμα της, ξέχασε να πει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ βάδιζε τον μοναχικό αδιέξοδο δρόμο του χωριστά από κάθε κοινωνικό κίνημα που δεν ελέγχει. Και θεωρούσε οποιονδήποτε δεν είναι δικός του, ως πράκτορα της αντίδρασης και δούρειο ίππο του νεοφιλελευθερισμού. Όχι σύντροφοι του ΚΚΕ. Η ενότητα είναι εδώ. Και είναι εδώ, ίσως κάποτε με δυσκολίες, αλλά προχωράει».

    [06] Διμέτωπη επίθεση

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, θα επισκεφθεί σήμερα το ίδρυμα "Φάρος Τυφλών" στην Καλλιθέα.

    Την «τακτική» των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών «να αποφύγουν συζήτηση σε σοβαρά θέματα, που απασχολούν τη χώρα», κατήγγειλε από την Άρτα, όπου μίλησε σε εκδήλωση του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία κυρίως για τις υποθέσεις Siemens και Βατοπαιδίου, καθώς και για εθνικά θέματα, υπογραμμίζοντας πως οι «δύο σιαμαίοι έχουν μεθοδεύσει να μη μπουν βαθιά σε αυτά τα θέματα».

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Siemens, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ανακριτικές αρχές της Γερμανίας, οι οποίες «αποκαλύπτουν ότι εκατό εκατομμύρια δόθηκαν σε πολιτικούς στην Ελλάδα». Για τα εθνικά θέματα, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «το Κυπριακό αφέθηκε στην τύχη του και οδήγησε σε λύση χειρότερη από εκείνη του σχεδίου Ανάν», ενώ -όπως είπε- η Τουρκία αφέθηκε να «αλωνίζει» στο Αιγαίο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «πολεμικό της πλοίο έφθασε μέχρι τη Ραφήνα».

    Για την οικονομία, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για την πολιτική του, που «οδήγησε στο "στέγνωμα" της αγοράς» και τον κ. Παπανδρέου για «τις υποσχέσεις και τα πολλά "θα" την προεκλογική περίοδο», στα οποία «πέρασε και το ρέκορ του παππού του».

    Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι «ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι δεξιός», όσο κι αν ο ίδιος -όπως είπε- εύχεται να συνεχίσει ο κ. Παπούλιας.

    Για την εκκλησιαστική περιουσία πρότεινε και πάλι εκτάσεις της να δοθούν σε άκληρους αγρότες.

    Σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για την πολιτική του σε όλους τους τομείς και του καταλόγισε ευθύνες για την «εκλογή Παπανδρέου, σύμφωνα με τα μέχρι ως τώρα στοιχεία».

    [07] Ξεκινά η απόσυρση

    Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την απόσυρση οχημάτων υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    Με την απόφαση, καθορίζονται, αφ' ενός, η ειδικότερη διαδικασία για την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης των οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας ή μεγάλης ηλικίας και, αφ' ετέρου, ο τρόπος καταβολής των οικονομικών κινήτρων για την απόσυρση, αλλά και για την αγορά οχήματος νέας τεχνολογίας, με σκοπό την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων.

    Συγκεκριμένα:

    - Η διαδικασία απόσυρσης, που πρέπει να ακολουθηθεί για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους μικτό φορτίο, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

    1. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει προς απόσυρση το όχημα σε έναν από τους 81 εγκεκριμένους χώρους (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας ή εγκεκριμένους χώρους συλλογής οχημάτων, για τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στο www.edoe.gr ή στο τηλέφωνο 210-6899039). Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης του οχήματος λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής τού προς απόσυρση οχήματος.

    2. Μέσα σε 8 ημέρες η Εγκατάσταση Επεξεργασίας χορηγεί στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος. Προκειμένου, παράλληλα, να γίνει και η οριστική διαγραφή του αποσυρόμενου οχήματος από τα οικεία μητρώα, διαβιβάζεται αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος (πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας) σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    3. Μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εκδίδει τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος.

    4. Η πράξη οριστικής διαγραφής αποτελεί το δικαιολογητικό για την παροχή στον ιδιοκτήτη του οικονομικού κινήτρου της απόσυρσης και το προβλεπόμενο ποσό καταβάλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ.

    Το πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας, με την οποία να δηλώνεται ότι το προς απόσυρση όχημα πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    - να κινείται αυτοδύναμα,

    - να φέρει όλα τα μηχανικά του μέρη και

    - να είναι πλήρες αμαξώματος.

    - Η διαδικασία απόσυρσης, που πρέπει να ακολουθηθεί για τα φορτηγά που είναι μεγαλύτερα από 3,5 τόνους μικτό φορτίο, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

    1. Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει το αποσυρόμενο φορτηγό σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας και στη συνέχεια λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής τού προς απόσυρση φορτηγού από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας. Στη βεβαίωση παραλαβής πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά ότι το όχημα κινείται αυτοδύναμα, φέρει όλα τα μηχανικά του μέρη και είναι πλήρες αμαξώματος.

    2. Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του καταθέτει σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τη βεβαίωση παραλαβής μαζί με κομμένο αριθμό πλαισίου και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, προκειμένου να γίνει η διαγραφή του φορτηγού από τα οικεία μητρώα. Ακολούθως, εντός τριών εργάσιμων ημερών, η ως άνω Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών εκδίδει τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής του φορτηγού.

    3. Η πράξη οριστικής διαγραφής αποτελεί το δικαιολογητικό για την παροχή στον ιδιοκτήτη του οικονομικού κινήτρου της απόσυρσης και το προβλεπόμενο ποσό καταβάλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ.

    Εξαιρούνται από τη διαδικασία απόσυρσης τα οχήματα, τα οποία δεν πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, καθώς και τα οχήματα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

    - Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την παροχή οικονομικού κινήτρου αγοράς οχήματος είναι οι εξής:

    1. Να έχει ακολουθηθεί η προαναφερόμενη, προβλεπόμενη διαδικασία απόσυρσης του παλιού οχήματος.

    2. Να έχει προηγηθεί η αγορά οχήματος νέας τεχνολογίας.

    3. Στην άδεια κυκλοφορίας του νέου οχήματος να αναγράφεται το αποσυρθέν όχημα.

    4. Το προς πληρωμή ποσό επιδότησης, καταβάλλεται στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη από την αρμόδια ΔΟΥ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 September 2009 - 4:30:26 UTC