Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Λουκέτο" σε πέντε ασφαλιστικές
  • [02] Αγονες γραμμές: Παράταση σύμβασης
  • [03] Χρηματιστήριο:Παραπομπή 67 ατόμων
  • [04] "Με ποσόστωση"
  • [05] Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο
  • [06] Η 64η συνέλευση του ΟΗΕ

  • [01] "Λουκέτο" σε πέντε ασφαλιστικές

    Την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟIΑ ΑΕΑΖ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (General Union), ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (General Trust) και Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΕΓΑ, αποφάσισε ομόφωνα Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης που συνεδρίασε, διότι οι εν λόγω εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

    Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι: ''η ΕΠ.Ε.Ι.Α. από μακρού χρόνου, εξάντλησε όλα τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος δίνοντας επανειλημμένα την ευκαιρία να καλυφθούν τα απαραίτητα περιθώρια φερεγγυότητας. Παρά ταύτα, οι εν λόγω εταιρείες παρουσίαζαν αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων τους, αλλά και των εργαζομένων τους.

    Αντί να κατατεθούν τα οφειλόμενα ποσά στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, στις 16 και στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 εμφανίστηκε στην ΕΠΕΙΑ ο κ. Παύλος Ψωμιάδης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ) και προς κάλυψη των απαιτούμενων ποσών των τεσσάρων πρώτων εκ των προαναφερόμενων εταιρειών κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ της τράπεζας HSBC, η οποία μετά από έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος αποδείχθηκε ότι δεν είναι γνήσια. Το γεγονός αυτό μας γνωστοποίησε η ΤτΕ με σχετικό έγγραφό της (αρ.πρ: ΙΔ/27 της 18/09/09) υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και την άμεση ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών, ενημέρωση στην οποία η ΕΠ.Ε.Ι.Α. έχει ήδη προβεί από 18/09/09.

    Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η ΕΠ.Ε.Ι.Α. ορίζει επόπτες ασφαλιστικής εκκαθάρισης και ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να ορίσει Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής. Σημειώνεται ότι:

    "Για τον Κλάδο Αυτοκινήτων κάλυψη θα παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο.

    Για τον Κλάδο Ζωής, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, ο οποίος αναλαμβάνει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς στους εργαζόμενους.

    Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Ζωής, δε θα χάσουν τα δικαιώματά τους και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει.

    Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρείες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων.

    Οι σχετικές αποφάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΠΕΙΑ, www.pisc.gr''.

    Ανακοίνωση της Ασπίς Πρόνοια

    Σε ανακοίνωση της Ασπίς Πρόνοια σχετικά με την απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. αναφέρεται ότι «οι εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια θα στραφούν αμέσως με κάθε νόμιμο μέσο κατά της αποφάσεως αυτής».

    Προσθέτει δε ότι είχε ζητηθεί ολιγοήμερη παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου «για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και την εντεύθεν κεφαλαιακή ενίσχυση» από τις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Γενική Ένωση ΑΕΓΑ και Γενική Πίστη ΑΕΓΑ.

    «Ούτε η παράταση αυτή δόθηκε ούτε και οι απόψεις των εταιρειών για τον τρόπο προσδιορισμού της κεφαλαιακής τους επάρκειας εισακούστηκαν», σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται ότι «οι εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια θα στραφούν αμέσως με κάθε νόμιμο μέσο κατά της αποφάσεως αυτής, η οποία αποτελεί πλήγμα για τον όμιλο αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που περιέβαλαν πάντοτε τις εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια με την αμέριστη εμπιστοσύνη τους».

    Συγκέντρωση εργαζομένων

    Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πραγματοποιούν οι εργαζομένοι της Ασπίς Πρόνοια ενώ νωρίτερα, δόθηκε στην κυκλοφορία το ρεύμα ανόδου της Κηφισίας, που είχε αποκλειστεί από τους εργαζομένους της ασφαλιστικής στο ύψος του Αμαρουσίου.

    [02] Αγονες γραμμές: Παράταση σύμβασης

    Προσωρινή λύση στο πρόβλημα που επρόκειτο να δημιουργηθεί από την πρώτη Οκτωβρίου, σε σχέση με τις άγονες γραμμές, έδωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανίδης υπέγραψε απόφαση με την οποία παρατείνεται μέχρι τέλος Νοεμβρίου, υφιστάμενη σύμβαση που έληγε την 1η Οκτωβρίου, και έτσι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, αναλαμβάνουν τη διασφάλιση, με κάθε πρόσφορο μέτρο και μηχανισμό, της απρόσκοπτης συνέχειας των πτήσεων στο σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών.

    Στην υπουργική απόφαση αφήνεται επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο η σύμβαση να παραταθεί μέχρι τέλος του 2009 , ημερομηνία που αποτελεί και το απώτατο όριο λειτουργίας των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Για την απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου ελήφθησαν υπόψη:

    Η συνεχής, πέραν των 50 ετών, και αδιάκοπη προϋπηρεσία της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» στις ελληνικές άγονες γραμμές.

    Το γεγονός ότι οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» μπορούν να αξιοποιήσουν την επιχειρησιακή προετοιμασία και το στόλο της «Olympic Air», της θυγατρικής εταιρείας που συστάθηκε για τις ανάγκες της αποκρατικοποίησης.

    Την πρόταση της «Olympic Air» προς τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» να συνδράμουν στη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας των πτήσεων στο σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών, χωρίς καμία κρατική οικονομική επιδότηση για τη μεταβατική περίοδο.

    Η μεταβατική αυτή λύση την οποία προέκρινε ο ΥΜΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, διασφαλίζει αφενός μεν αξιόπιστες πτήσεις για το σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών, αφετέρου δε τη μη επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, αφού κατά τη μεταβατική περίοδο το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα καταβάλει επιδότηση στις «Ολυμπιακές Αερογραμμές».

    [03] Χρηματιστήριο:Παραπομπή 67 ατόμων

    Την παραπομπή συνολικά 67 προσώπων για κακουργηματικές πράξεις, αποφάσισε με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για την υπόθεση του λεγόμενου σκανδάλου του Χρηματιστηρίου του 1999 με τις «μετοχές -φούσκες».

    Οκτώ χρόνια μετά τον πρώτο σχηματισμό δικογραφίας για την υπόθεση, οι δικαστές παραπέμπουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων γνωστούς επιχειρηματίες, χρηματιστές, τραπεζικούς υπαλλήλους αλλά και 49 επενδυτές που φέρονται να διευκόλυναν τους συγκατηγορούμενους τους να νομιμοποιήσουν κέρδη από χρηματικές συναλλαγές.

    Οι βασικές κατηγορίες που αποδίδονται στους «πρωταγωνιστές» της μεγάλης υπόθεσης αφορούν τα αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    height="282" align="right" type="application/x-mplayer2" pluginspage="http://www.microsoft.com/windows/mediaplayer/en/default.asp" name="ObjMediaPlayer" showdisplay="0" showcontrols="1" enableContextMenu="0"

    Για την προβολή του video απαιτείται η έκδοση του Media Player 9 ή νεότερη.

    Μπορείτε να "κατεβάσετε" την τελευταία έκδοση από εδώ

    22/9/09

    [04] "Με ποσόστωση"

    Να αναλαμβάνει την υποχρέωση η πολιτεία, μιας πενταετούς θητείας για κάθε άνεργο, σε κάποια ακριτική περιοχή της χώρας, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά την επίσκεψή του σήμερα στον ΟΑΕΔ Πειραιά, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους.

    Αφού δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι κανείς ικανοποιημένος όταν ακούει από τους αρμόδιους ότι είχαμε μια αλματώδη αύξηση της ανεργίας, τους πρώτους μήνες του 2009, και περιμένουμε με πολύ αγωνία τους φθινοπωρινούς μήνες, πρότεινε σε κάθε άνεργο ο οποίος μπαίνει στο πρόγραμμα πενταετούς θητείας να του εξασφαλίζεται στέγη, εφόσον θελήσει να μετακινηθεί στις ακριτικές περιοχές της χώρας, όπου θα αναπτυχθούν μονάδες παραγωγής προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.

    "Είναι αδιανόητο να φτάνει στο 10% η καταγεγραμμένη ανεργία, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη στην ουσία, αφού δεν καταγράφονται τα παιδιά των 400 ευρώ που είναι στα στέιτζ, οι φοιτητές και οι στρατεύσιμοι. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για μια κοινωνία μη ταξική, όταν ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας μένει δύο, τρία και τέσσερα χρόνια εκτός εργασίας. Κάτι πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Για την τηλεμαχία

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών αλλά και για το τι μπορούμε να περιμένουμε σήμερα από τη συζήτηση των αρχηγών των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι ο Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να χάσει από αυτόν τον Παπανδρέου, ο οποίος μόλις πέρασε στα δύσκολα έχασε την ψυχραιμία του, άρχισε να βρίζει, έκανε πάρα πολλά "σαρδάμ" και δεν απαντούσε επί της ουσίας.

    "Θα μου προξενούσε μεγάλη έκπληξη ο αγχωμένος Καραμανλής να χάσει από αυτόν τον Παπανδρέου που δεν έχει τις δυνάμεις για κάτι εξαιρετικό", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με τη διαδικασία της τηλεμαχίας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι διεσώθη μετά την υιοθέτηση της δικής του πρότασης να υπάρχουν ερωτήματα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

    "Με ποσόστωση"

    Την καθιέρωση της ποσόστωσης ως την λύση για τον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ελλάδα, κατά το πρότυπο του Οσκαρ Λαφοντέν στη Γερμανία, ζητεί ο ΛΑΟΣ επισήμανε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια της τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

    "Όχι όλοι κι όχι κανένας", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν αντέχει τόσους μετανάστες.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε πως πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος για το θέμα με την ΕΕ και συμπλήρωσε ότι η έως τώρα η πολιτική που ακολουθείται είναι λάθος.

    Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας και ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στους λαθρομετανάστες.

    "Γεννιέται η τρίτη γενιά κι' όπως αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα μεγιστοποιείται. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας κληρονομούν ένα μεγάλο πρόβλημα", κατέληξε.

    Κοινωνική Πολιτική

    Να αξιοποιηθούν τα "νεκρά χρήματα" που βρίσκονται στις θυρίδες ώστε να βγούμε από την κρίση, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ερωτηθείς αν επιμένει στις έμμεσες παραινέσεις του να "κάνει τα στραβά μάτια" το κράτος στην παραοικονομία.

    "Να βρούμε έναν τρόπο να βγουν τα χρήματα αυτά και να πέσουν στην αγορά", είπε και τόνισε πως η αγορά δεινοπαθεί και στα λεφτά αυτά δεν υπάρχει πρόσβαση στα λεφτά που είναι ανενεργά.

    Απαντώντας στην παρατήρηση ότι κατηγορείται πως εκφράζει απόψεις αναλόγως με την συγκυρία, ο κ. Καρατζαφέρης επικαλέστηκε το "βαρόμετρο" της "Καθημερινής" για να δηλώσει ότι το κόμμα του εμφανίζεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης ως το πιο υπεύθυνο.

    Στην ερώτηση αν τώρα υπαναχωρεί από τις απόψεις που εξέφραζε στο παρελθόν για τον Κώστα Σημίτη - την περίοδο που είχε ξεσπάσει το θέμα με τις ταυτότητες - τον οποίο σήμερα χαρακτηρίζει "εθνικό κεφάλαιο" κι αν αυτό σημαίνει ότι θα τον έβλεπε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας,ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε ότι αν δεν είναι υποψήφιος ο Κάρολος Παπούλιας, πιστεύει πως στο αξίωμα αυτό πρέπει να αναδειχτεί ένα πρόσωπο με εμπειρία και ο κ. Σημίτης μπορεί να φανεί χρήσιμος, όπως και κάποιος άλλος που κατείχε τέτοια αξιώματα (Πρόεδρος της Βουλής κ.α).

    Για το θέμα των ταυτοτήτων που εθίγη, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι το κόμμα του δεν βάζει ταφόπλακα, όπως έκανε ο κ. Καραμανλής.

    Εξωτερική Πολιτική

    "Δεν ωφελούν τα ζεϊμπέκικα, οι κουμπαριές και τα γελάκια" είπε ο Γ. Καρατζαφέρης ερωτηθείς για την στάση που πρέπει να τηρεί η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία. "Εμείς είμαστε Ελλάδα και πρέπει να αμυνθούμε, να πάρουμε παραδείγματα από χώρες όπως το Ισραήλ που έχουν προβλήματα γύρω τους" είπε και συμπλήρωσε ότι τώρα με την Τουρκία δεν έχουμε εμπλοκή γιατί λέμε σε όλα ναι, όταν δεν θα λέμε θα έχουμε, συμπλήρωσε.

    Χαρακτήρισε αντιφατική την πολιτική που αυξάνει τους εξοπλισμούς και μειώνει τη θητεία και τόνισε ότι πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα, να έχουμε θάρρος και σοβαρότητα και όχι να σκύβουμε το κεφάλι. Εκτίμησε δε ότι η κατάσταση είναι τραγική λόγω της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση.

    "Να οριοθετήσουμε τα σύνορα", είπε εξάλλου ο Γ. Καρατζαφέρης ερωτηθείς για το που πρέπει να στοχεύει ένας διάλογος για την λαθρομετανάστευση με την ΕΕ. "Είμαστε ξέφραγο αμπέλι" τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε την συνδρομή της Ευρώπης.

    Περιβάλλον

    Το περιβάλλον είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, αλλά πρέπει να φτιάξουμε τη ζωή τόσων ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ερωτηθείς αν και μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες επιμένει στην τοποθέτησή του στην τηλεμαχία των ευρωεκλογών ότι το περιβάλλον κατέχει τη δεύτερη θέση και στην θέση του σύμφωνα με την οποία όταν οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε, λίγο τους ενδιαφέρει για την πρασινάδα".

    Έχουμε 2,5 εκατ. ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχιας,ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ευαισθησία του για το Περιβάλλον φαίνεται από τις πάρα πολλές ερωτήσεις που ο ίδιος ως ευρωβουλευτής κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο και από το γεγονός ότι στη Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε πρόταση νόμου να εισαχθεί το μάθημα της περιβαλλοντικής συνείδησης στα σχολεία.

    Έχουμε ευαισθησίες, είπε, όμως ξέρουμε και τη δομή της κοινωνίας.

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι ματαιοπονούμε όλοι, αν δεν συμφωνήσουμε να πείσουμε τις μεγάλες δυνάμεις να συμπλεύσουν με τους μικρούς.

    Παιδεία

    "Αν ο άνθρωπος που φοράει κουκούλα πάει να κάψει ένα μαγαζί και εμμένει σε εγκληματικές ενέργειες πρέπει να ελεγχθεί, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος", είπε ο Γ. Καρατζαφέρης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι με τους ανθρώπους που έχασαν τον προσανατολισμό τους πρέπει να κάνουμε διάλογο, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το ποιά τελικά είναι η θέση του στο ζήτημα της "κουκούλας".

    "Όποιος κρύβει το πρόσωπό του κάτι έχει να κρύψει" είπε εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν σκηνές σαν του Δεκεμβρίου και επανέλαβε την ανάγκη να ακούσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους, ώστε να μη επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

    Δημόσια Διοίκηση

    "Όλοι πρέπει να φορολογηθούμε. Και η Εκκλησία", απάντησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης στο σχετικό ερώτημα προσθέτοντας ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης και όταν υπάρχουν άκληροι αγρότες, η περιουσία της Εκκλησίας δεν είναι δυνατόν να μένει ανενεργή.

    "Να το δούμε αυτό το θέμα", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. "Λυπάμαι" είπε "γι αυτό που γίνεται να μην συνδράμει η Εκκλησία" και πρόσθεσε ότι η Εκκλησία πρέπει να αρκεστεί στα θρησκευτικά καθήκοντά της και να μείνει μακριά από επιχειρηματικές δραστηριότητες. "Όχι μπίζνες. Όχι στα τραστ, ακόμη και της Εκκλησίας. Όλοι πρέπει να φορολογηθούμε" κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Γενική Τοποθέτηση

    "Έχετε μπροστά σας τους πέντε αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι δύο από αυτούς κληρονόμησαν κόμματα και οι άλλοι δύο πήραν τα κόμματα πολλών ετών. Εγώ το έχτισα, μάτωσα για να φτιάξω αυτό το κόμμα. Έχω άλλη αντίληψη. Δεν τα βρήκα έτοιμα".

    Με την επισήμανση αυτη ξεκίνησε την γενική τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    Συνέχισε δε λέγοντας πως ο ίδιος έχει μονάδα Τύπου, διοικεί ανθρώπους και δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ.

    "Μπορώ να το κάνω και για την Ελλάδα",ανέφερε.

    Αντίθετα - όπως είπε - τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν πάρει προκαταβολές από τις επιχορηγήσεις για τρία και τέσσερα χρόνια "κι αυτό είναι αδιανόητο".

    "Είμαστε το μικρότερο και το φτωχότερο κόμμα και δώσαμε 1 εκατ. ευρώ στο Ταμείο κατά της Φτώχειας, δώσαμε χρήματα για τους πλημμυροπαθείς της Ηλείας" είπε.

    Πιστεύω στη Δικαιοσύνη και αυτή τη Δικαιοσύνη, θα φέρω στην Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

    [05] Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

    Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο είναι η σημερινή 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας μετακίνησης 2009, και όσοι χρησιμοποιήσουν τα Μέσα μαζικής Μεταφοράς θα μετακινούνται δωρεάν.

    Ειδικά στην Αθήνα, η δωρεάν μετακίνηση θα ισχύει για όλες τις αστικές συγκοινωνίες και θα καλύπτει μόνο το αστικό κομμάτι του δικτύου μεταφορών. Πιο συγκεκριμένα, για το Μετρό και τον Προαστιακό θα ισχύσει μέχρι το σταθμό «Κορωπί» και για τον Προαστιακό μέχρι το σταθμό «Μαγούλα».

    Τίτλος της εβδομάδας μετακίνησης για το 2009 είναι "Καλύτερο κλίμα για τις πόλεις μας" και εντάσσεται στην εκστρατεία για τις πράσινες μεταφορές, η οποία τονίζει τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι πόλεις στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Στο πλαίσιο της εβδομάδας μετακίνησης διοργανώνονται εκδηλώσεις για την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, ώστε να περιοριστεί η χρήση των ΙΧ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις δράσεις αυτές τις οποίες και στηρίζει. Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις αξιοποιούν την ευκαιρία αυτή, για να παρουσιάσουν νέες ή βελτιωμένες υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών, πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη και βραβεύει το καλύτερο πρόγραμμα. Στην Ελλάδα διοργανώνονται εκδηλώσεις μεταξύ άλλων στη Λαμία και στη Θεσσαλονίκη. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο επιλέγεται ένα θέμα που τονίζει μια ιδιαίτερη πτυχή της κινητικότητας και φέτος το θέμα είναι ο αντίκτυπος των αστικών μεταφορών στην κλιματική αλλαγή.

    Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά ευθύνονται κυρίως για το θόρυβο, τη ρύπανση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση που δυσκολεύουν τη ζωή στην πόλη ενώ ευθύνονται και για την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακος, του αερίου δηλαδή στο οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η κλιματική αλλαγή.

    Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Δύο εκδηλώσεις διοργανώνουν σήμερα οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης. Στις 6:30 το απόγευμα θα βρεθούν στην οδό Εθνικής Αμύνης και θα μοιράσουν φυλλάδια στους οδηγούς των αυτοκινήτων, ενώ θα δοκιμάσουν και τον υπό κατασκευή ποδηλατόδρομο της Αγίου Δημητρίου.

    Στις 8 το βράδυ θα βρεθούν στον πεζόδρομο Κομνηνών στην Καλαμαριά, όπου θα κινηθούν στους δρόμους, με σκοπό την εξοικείωση των οδηγών με τα ποδήλατα και την ομαλή συνύπαρξή τους.

    Στο μεταξύ, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει, στις 6 το απόγευμα, λαϊκή ποδηλατοδρομία, επί της Λεωφόρου Νίκης και θα κληρώσει πενήντα ποδήλατα για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

    [06] Η 64η συνέλευση του ΟΗΕ

    Σε μία, τρόπον τινά, παγκόσμια συνέλευση αναμένεται να εξελιχθεί η 64η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα και θα διεξαχθούν στην έδρα του οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

    Ενώ θα διεξάγεται η κυρίως συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με βασικό θέμα τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη Γη, θα συνεδριάζουν - παράλληλα - και οι επιτροπές διαβουλεύσεων σχετικά με τα ζητήματα του αφοπλισμού και της φτώχειας.

    Επιπλέον, στη συνέλευση θα παραβρεθούν - εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα - πάνω από 100 ηγέτες, ανάμεσά τους ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι και ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

    Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στα Ηνωμένα Εθνη, επιδιώκει μια κοινή συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, με στόχο τη δρομολόγηση νέων ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.

    Σήμερα, εξάλλου, θα γίνει και η συνάντηση για τις κλιματικές αλλαγές, στην οποία εκτιμάται πως θα παραστούν όλοι οι αρχηγοί κρατών.

    Πάντως, στο προοίμιο των συναντήσεων για το κλίμα και τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε ήδη την ανησυχία του για τους ρυθμούς των διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως «ο χρόνος είναι ελάχιστος και οι διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα πολύπλοκες». Επίσης, θα συζητηθεί και το ζήτημα της φτώχειας στον πλανήτη, καθώς πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι - σύμφωνα με τον ΟΗΕ - ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Είναι χαρακτηριστικό πως η συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα αποσκοπεί στο να χαραχθούν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα συζητηθούν διεξοδικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και στη Σύνοδο Κορυφής της "Ομάδας των 20" (G20). Παράλληλα, όμως, με τη συζήτηση στη Γενική Συνέλευση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί και ειδική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών όλων των χωρών - μελών του ΟΗΕ.

    Η ελπίδα του Μπαν Κι Μουν

    Βασικός στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης είναι η διαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν περάσει 10 χρόνια από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, αλλά πολλές χώρες -μέλη του ΟΗΕ δεν την έχουν ακόμη υπογράψει, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ.

    Πάντως, ο γ.γ. του ΟΗΕ εκτιμά πως, τώρα, οι ΗΠΑ θα υπογράψουν το σχετικό πρωτόκολλο. Το ίδιο πιστεύει και ο Γερμανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Τόμας Μάτουσεκ: «Νομίζω ότι ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να καταστήσει σαφές ότι τώρα οι ΗΠΑ θα στρατευθούν ενεργά στην κατεύθυνση της μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ειδικά των πυρηνικών όπλων και του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών», είπε χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 September 2009 - 10:30:38 UTC