Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η ψήφος σας είναι απόφαση ευθύνης"
  • [02] "Ψήφο για ισχυρή Αριστερά"

  • [01] "Η ψήφος σας είναι απόφαση ευθύνης"

    Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας μίλησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του δίδοντας έμφαση στην παρουσία του στο ψηφοδέλτιο του νομού Λαρίσης, κάτι που σηματοδοτεί όπως είπε την σημασία που αποδίδει στην αγροτική ανάπτυξη.

    Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε τη σφοδρότερη μέχρι τώρα επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε για αναξιοπιστία τόσο στην οικονομία και τις προτάσεις του, όσο και στα εθνικά θέματα. Ο Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στην αγροτική πολιτική έκανε λόγο για ανάγκη ακόμη εντονότερης δράσης για την αναγέννηση της υπαίθρου.

    «Ο δρόμος που ανοίξαμε, τα τελευταία χρόνια, δεν ανακόπτεται. Δεν σταματά. Δεν μπορεί να σταματήσει! Συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα. Παλεύουμε για την Ελλάδα που αισιοδοξεί. Την Ελλάδα που θέλει και μπορεί. Την Ελλάδα του μέλλοντος» είπε ο πρωθυπουργός καλώντας τους ψηφοφόρους της ΝΔ να μην λείψει κανείς από την κάλπη στις 4 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι καμία δυσαρέσκεια και καμία πικρία δεν πρέπει να κρατήσει μακριά από την κάλπη έστω και έναν ψηφοφόρο της ΝΔ. Κάλεσε τον κόσμο να σκεφτεί τα εθνικά θέματα, το σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά την οικονομία που δέχεται πίεση από την σφοδρότερη οικονομική κρίση και αναφέρθηκε στο δημόσιο χρέος που παρέλαβε η κυβέρνηση και πληρώνει 12 δις ευρώ το χρόνο μόνο για τόκους όπως είπε.

    «Κρίνονται οι αντοχές της οικονομίας. Θέλουμε να ξέρουν οι πολίτες όλη την αλήθεια για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και υπηρετούν ένα στόχο να βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση» είπε ο Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός από την Λάρισα απηύθυνε κάλεσμα επιστροφής σε όλους τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες, ζητώντας τους να επιστρέψουν στην παράταξη, επειδή το διακύβευμα είναι πολύ κρίσιμο.

    «Υπάρχουν πολίτες που δεν αποφάσισαν ακόμα. Υπάρχουν πολίτες που τους πικράναμε. Ζητούμε να γυρίσουν στην παράταξη. Με επιχειρήματα. Με ανάδειξη του πραγματικού διακυβεύματος: Επιλέγετε ποιον θέλετε να διαχειριστεί τη σφοδρότερη μεταπολεμική κρίση. Επιλέγετε για το αύριο των παιδιών μας. Συνεχίστε τον αγώνα. Όπως ξέρετε. Χρόνια και χρόνια. Με συστράτευση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε στην οικονομία και τόνισε ότι επέλεξε τον δύσκολο δρόμο και όχι τον εύκολο του λαϊκισμού του ΠΑΣΟΚ-όπως είπε- χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το πολιτικό κόστος «διότι σκέφτομαι το αύριο των παιδιών μας, αυτός είναι ο γνώμονάς μου, το μέλλον της πατρίδας μας, και πάνω απ όλα το εθνικό συμφέρον».

    Αναφέρθηκε επίσης στις ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση και έβαλαν όπως είπε τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, και ειδικότερα αναφέρθηκε στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τον οποίο χαρακτήρισε συμφωνία εθνικής σημασίας που το αντιλαμβάνονται όλοι «εκτός από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και είναι ακατανόητο» όπως είπε, τονίζοντας ότι με το να βάζουν εμπόδια στην συμφωνία δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανεύθυνο λαϊκισμό λέγοντας ότι επιδίδεται σε απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών και μοιράζει υποσχέσεις καθώς και ότι σπεύδει να προκαταλάβει την ψήφο όλων των πολιτών όπου κι αν είναι.

    «Εμείς λέμε ελάτε όλοι στις εκλογές, ψηφίστε μαζικά, η ψήφος σας είναι απόφαση ευθύνης σκεφτείτε την επόμενη ημέρα» είπε ο πρωθυπουργός..

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σκεφτεί ο κόσμος τι θα φέρει ο λαϊκισμός και ο δανεισμός» και επανέλαβε αρκετές φορές ότι επέλεξε να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την αναγκαιότητα των μέτρων που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.

    Ο Κώστας Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στα έργα της κυβέρνησης στην Θεσσαλία καθώς και στο έργο που θα προωθήσει ως πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα των εκλογών.

    Έκανε λόγο για θέσπιση ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, για νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του δημοσίου για δημιουργία υπουργείου δημόσιας διοίκησης και υπουργείου Υποδομών, για δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος, για επανένταξη κοινωνικής ασφάλισης στο υπουργείου Υγείας, για ριζική αναμόρφωση της διοικητικής δομής της χώρας, για περιορισμό του αριθμού των δήμων στους 250 κ.α.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα ύψους 2,5 δις ευρώ που γίνονται Λάρισα τα οποία όπως είπε είναι έργα που αρνήθηκαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επίσης τόνισε ότι η ΝΔ δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της περιφέρειας και απόδειξη τούτου είναι όπως είπε το ότι το 80% του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί εκτός Αττικής.

    Οι αγρότες είπε ότι έχουν λάβει έως τώρα ενισχύσεις πάνω από 18 δις ευρώ ενώ στην περιοχή έχουν γίνει οι αναγκαίες υποδομές για την αντιμετώπιση του κινδύνου της λειψυδρίας,.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ στήριξε και στηρίζει την εκτροπή του Αχελώου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ακόμη, είπε ο κ.Καραμανλής και έκανε λόγο για έργα 500 εκ. ευρώ που κατασκευάζονται στη Θεσσαλία.

    Αναφέρθηκε στην επανασύσταση της λίμνης Κάρλας και τα φράγματα του Σμοκόβου και της Γυρτώνης. Μόνο στους αγρότες της Θεσσαλίας δόθηκαν 1,5 δις. ευρώ συνολικές ενισχύσεις είπε ο κ. Καραμανλής και πως για το 2010 εξασφαλίστηκε ο διπλασιασμός ενίσχυσης στα προϊόντα κτηνοτροφίας από το 20 στα 40 εκ. τονίζοντας ότι «είμαστε στο πλευρό τους των κτηνοτρόφων για να κρατήσουν ζωντανό τον κλάδο τους». Τόνισε ακόμη πως «όταν το ΠΑΣΟΚ μιλά για ενδυνάμωση συνεταιρισμών παραβιάζει ανοιχτές πόρτες» και το κατηγόρησε ως υπεύθυνο για την χρεοκοπία των συνεταιρισμών.

    «Ανέπτυξα με σαφήνεια όλα τα δύσκολα μέτρα που χρειάζονται. Θέλουμε να ξέρουν οι πολίτες όλη την αλήθεια. Να γνωρίζουν την πραγματικότητα, όπως αυτή είναι, και να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μέτρα που υπηρετούν ένα στόχο: Να βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση» είπε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ με άξονα τα εθνικά θέματα:

    «Σκεφτείτε τα εθνικά μας ζητήματα: Θυμηθείτε τις εμπειρίες σας από το πρόσφατο παρελθόν

    - Τις πιέσεις από τον Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στους Ελληνοκύπριους για το Σχέδιο Ανάν.

    - Τις περίεργες, πρόσφατες, τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα Σκόπια.

    - Τη δική μας αποφασιστική στάση στο Βουκουρέστι. Στάση εθνικής ευθύνης και περηφάνιας» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Αναφέρθηκε σε μεθοδεύσεις «που βρίσκαμε και βρίσκουμε μπροστά μας» και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει την πρόταση της ΝΔ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι «έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας να μην αφήσουμε την οικονομία στο έλεος περιπετειών και αδιεξόδων, που οδηγούν οι ανεύθυνες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ» και επισήμανε ότι «έχουμε εθνική υποχρέωση να τολμήσουμε σήμερα - όχι αύριο - σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, για να δημιουργήσουμε νέες δομές. Με δύσκολες αποφάσεις, σήμερα, θα είμαστε στους νικητές την επομένη της κρίσης».

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως «αν αφεθούμε να πιστέψουμε σε ευχάριστες συνταγές, απέναντι σε τόσο δύσκολες καταστάσεις, η πλάνη θα είναι οδυνηρή. Το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο, τόσο για τους οικονομικά ασθενέστερους, όσο και για τα μεσαία εισοδήματα. Οι επόμενες γενιές, οι νέες και οι νέοι μας, δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια τόσο βαριά υποθήκη. Με συνταγές ΠΑΣΟΚ, η Οικονομία μας θα μπει σε επικίνδυνες περιπέτειες. Το χρέος όλων είναι σαφές: Να μην αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

    Ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τον κόσμο να απαντήσει όπως είπε- καθαρά στη διαστρέβλωση και να αντισταθεί σθεναρά στην ισοπέδωση και στην αμφισβήτηση.

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ.Γιώργος Σουφλιάς τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ.Κουμουτσάκος. Στη δεύτερη θέση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής κ.Δημήτρης Σιούφας. Ακολουθούν:

    Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, ΓΓ Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών, δικηγόρος με εξειδίκευση σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου.

    Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινούπουλου, πρόεδρος του ΕυρωπαΙκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας. ειδική σε θέματα κλιματικών αλλαγών.

    Ε. Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Ισμήνη Κριάρη, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου πανεπιστημίου

    Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

    Νίκη Γκοτζοπούλου, δρ Νομικής, ΓΓ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

    Κώστας Δημητρίου, μέλος του ΣΑΕ, γεννήθηκε στην Κολωνία από γονείς μετανάστες, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας

    Ιωάννα Καλατζάκου-Τσατσαρώνη, δικηγόρος με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο στο Παρίσι

    Ιωάννης Οικονόμου, ΓΓ Καταναλωτή, πτυχιούχος Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

    Τη δωδέκατη τιμητική θέση καταλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος Μ. Εβερτ, στον οποίο ο Καραμανλής έστειλε ευχαριστήρια επιστολή για τη μακρόχρονη προσφορά του.

    [02] "Ψήφο για ισχυρή Αριστερά"

    Ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψήφος για μια "ισχυρή Αριστερά", που αποτελεί "ασπίδα κοινωνική προστασίας απέναντι στην κρίση και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα", τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής".

    «Δίνουμε την εκλογική μάχη συσπειρωμένοι και πείθουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους» τονίζει ενώ αναφερόμενος στις αντιπαραθέσεις της προηγούμενης περιόδου, σημειώνει ότι στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν φοβόμαστε τον εσωτερικό διάλογο» καθώς «οφείλουμε να δούμε διεξοδικά και μέσα από πολιτικές συνθέσεις το πώς θα είμαστε όλο και πιο αντίστοιχοι με το ύψος των απαιτήσεων που έχει ο αριστερός κόσμος».

    Χαρακτηρίζει τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ "συμπληρωματικά" σημειώνοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η «έξοδος από την κρίση απαιτεί μια πολιτική που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, θα δημιουργεί καινούριες, θα στηρίζει τα χαμηλά εισοδήματα και θα προστατεύει το κοινωνικό κράτος».

    Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας, «βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από μια τέτοια πολιτική» και «κλείνουν το μάτι στα ισχυρά συμφέροντα ... ρίχνοντας τα βάρη στους πιο αδύναμους». Παράλληλα σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση καθιέρωσε την ενοικίαση εργαζομένων και το μπλοκάκι, «υπονομεύοντας τη μόνιμη και σταθερή απαγόρευση».

    Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι «υιοθετεί εσκεμμένα τη στρατηγική της προγραμματικής ασάφειας», γιατί μετά τις εκλογές θα εφαρμόσει πολιτικές «που θα βγουν σαν λαγός από το καπέλο λόγω ανωτέρας βίας».

    Τέλος, σχετικά με το θέμα των συνεργασιών, δηλώνει ότι «δεν είναι θέμα αθροισμάτων ή ευκαιριακών συσχετισμών, αλλά θέμα προγραμματικό» και τονίζει ότι «η μόνη σύγκλιση που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι αυτή μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

    Επίσκεψη στη Βίλα Δρακοπούλου

    Τη σημασία των τοπικών κινημάτων ενεργών πολιτών στις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατά την επίσκεψή του στη Βίλα Δρακοπούλου στα Πατήσια, έναν χώρο που οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν ως αποκλειστικό χώρο αναψυχής.

    Τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν οι υποψήφιοι βουλευτές Αξελός Ρήγας, Καραμάνος Χρήστος, Κυπριανίδου Ερμίνα, Κυσκήρα Γεωργία, Προβατάς Φώτης, Τοσονίδου Δέσποινα και Γιώργος Βαρεμένος.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε όλη την Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις υπάρχουν πολλές, δεκάδες περιβαλλοντικές πληγές. Ταυτόχρονα πρόσθεσε, υπάρχουν και δεκάδες τοπικά κινήματα ενεργών πολιτών που διεκδικούν ποιότητα ζωής, που διεκδικούν ανάσα ζωής, που δεν ανέχονται να ξυπνάνε στις 6 το πρωί από τους ήχους σκαπτικών μηχανημάτων που ξεριζώνουν τα δέντρα, τα πάρκα, τα μικρά πάρκα που υπάρχουν έξω από τα σπίτια τους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι υπάρχουν δεκάδες τοπικά κινήματα ενεργών πολιτών που παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και διεκδικούν ποιότητα ζωής, ανάσα ζωής και δεν περιμένουν την πολιτεία, το κράτος, τα δύο κόμματα εξουσίας και τους δημάρχους τους, που ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τα βρουν με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

    Για την επίσκεψή του στα Πατήσια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τούτη την ώρα βρισκόμαστε εδώ σε μια προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας, εδώ στα Πατήσια, να φτιάξει ένα χώρο ζωής, μια ανάσα ζωής ανάμεσα στο μπετόν, ανάμεσα σε δεκάδες κτίσματα που έχουν πνίξει τη ζωή μας. Και είναι παράδειγμα για όλους μας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική τους λέγοντας ότι τούτη την ώρα γνωρίζουμε ότι τα δυο μεγάλα κόμματα ασχολούνται με άλλα πράγματα.

    Στο ΠΑΣΟΚ, είπε, ασχολούνται με το πώς θα ράψουν κοστουμάκια υπουργικά για την επόμενη μέρα, στη Ν.Δ. για το πώς θα διαγκωνιστούν για να πάρουν καλύτερη θέση για την επόμενη μέρα. Κανείς, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, δεν ασχολείται με την επόμενη μέρα μιας κοινωνίας που είναι ξεχασμένη, μιάς κοινωνίας που ασφυκτιά, μιας κοινωνίας που διεκδικεί και θα διεκδικεί. Κι εμείς βρισκόμαστε εδώ ώστε αυτοί οι αγώνες διεκδίκησης να είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 September 2009 - 10:30:23 UTC