Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφώνησαν για τις τηλεμαχίες
  • [02] "Ψήφος για μια ισχυρή Αριστερά"

  • [01] Συμφώνησαν για τις τηλεμαχίες

    Οι κανόνες για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00, περιλαμβάνονται σε μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Το κείμενο του μνημονίου έχει ως εξής:

    «Κανόνες για την τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Α. Παπανδρέου για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

    1. Η τηλεοπτική συζήτηση θα γίνει την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 20.00, σε στούντιο της ΕΡΤ.

    2. Συντονίστρια της εκπομπής είναι η κ. Μαρία Χούκλη από την ΕΡΤ.

    3. Διάταξη πολιτικών και συντονιστή: Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ απέναντι ο ένας στον άλλον με το δημοσιογράφο συντονιστή να στέκεται μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου.

    4. Η διάρκεια της συζήτησης είναι 75 λεπτά, δομημένη σε πέντε 15λεπτες ενότητες.

    5. Η σειρά των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η εξής:

    i. Οικονομία- Ανάπτυξη

    ii. Κοινωνικά θέματα - Παιδεία

    iii. Κράτος - Δημόσια Διοίκηση

    iv. Περιβάλλον-Υποδομές

    v. Εξωτερική πολιτική

    6. Ο χρόνος τοποθέτησης του κάθε αρχηγού είναι: Τρία λεπτά για κάθε πρωτολογία, τρία λεπτά για κάθε δευτερολογία και ένα λεπτό για κάθε τριτολογία. Η συντονίστρια παρουσιάζει με ουδέτερο τρόπο τη θεματολογία κάθε ενότητας σε ένα λεπτό.

    7. Η συζήτηση ολοκληρώνεται με τρίλεπτες γενικές τοποθετήσεις των δύο αρχηγών με αντίστροφη σειρά της εκλογικής τους δύναμης στη Βουλή. Πρώτος ο Γ.Α. Παπανδρέου και ακολουθεί ο Κώστας Καραμανλής.

    8. Ως χώρος επιλέγεται το κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης.

    i. Το σκηνικό είναι ουδέτερο. Οι κάμερες ίδιου τύπου.

    ii. Ο χειρισμός της κάθε κάμερας με δυνατότητα επιλογής. Η μετάδοση της εικόνας του πολιτικού αρχηγού όταν απαντά δεν διακόπτεται. Γενικό πλάνο μεταδίδεται σε χρόνους του συντονιστή.

    iii. Ειδικός χώρος για δημοσιογράφους (press room) υπάρχει επίσης κοντά στο χώρο διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης.

    9. Μπροστά στους πολιτικούς αρχηγούς υπάρχει ρολόι για να παρακολουθούν το χρόνο. Ο χρόνος εμφανίζεται στην οθόνη μόνον κατά τα τελευταία 15΄΄.

    10.Δεν γίνεται διακοπή για διαφημίσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Επίσης, μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά τη συζήτηση δεν εκπέμπονται μηνύματα πολιτικών κομμάτων από όλα τα κανάλια που θα μεταδώσουν τη συζήτηση. Εκφράζεται η προτροπή των κομμάτων προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδώσουν την τηλεοπτική συζήτηση σε απευθείας σύνδεση με την ΕΡΤ. Αναμετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω Internet από ηλεκτρονικές σελίδες των κομμάτων.

    11.Καθβ όλη τη διάρκεια της συζήτησης δεν επιτρέπεται αναγγελία ή εμφάνιση κάρτας για τηλεφωνικές μετρήσεις ή άλλη έκφραση προτίμησης. Τηλεοπτικές συζητήσεις για το περιεχόμενο ή άλλα στοιχεία της συζήτησης δεν επιτρέπονται έως όταν ολοκληρωθεί η μετάδοση της συζήτησης.

    Τη Δευτέρα το ντιμπέιτ των 6

    Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών.

    Χθες το βράδυ, οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν στο ντιμπέιτ, και οι οποίοι είχαν εκφράσει ενστάσεις για τη διαδικασία διεξαγωγής του, συναντήθηκαν εκ νέου και αποφάσισαν να μετάσχουν στην τηλεμαχία.

    Η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη διάβασε την τελική ανακοίνωση που συνέταξαν οι δημοσιογράφοι μετά την συνάντηση:

    "Το νέο πλαίσο είναι σαφώς πιο βελτιωμένο από το αρχικό αλλά απέχει από αυτό που θα καθιστούσε κατά την άποψη των δημοσιογράφων, τον ρόλο τους πιο λειτουργικό. Πάρα ταύτα αποφάσισαν να μετάσχουν στην τηλεμαχία γιατί το θεωρούν χρέος τους απέναντι στους πολίτες και απέναντι στην αρχή της ισηγορίας στην πολιτική. Αλλά και να μην αποτελέσουν την αφορμή για να ματαιωθεί ο ισότιμος διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών".

    [02] "Ψήφος για μια ισχυρή Αριστερά"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ, θα επισκεφθεί το μεσημέρι την Βίλλα Δρακοπούλου (Πατησίων 356 - 358) αναδεινύοντας αυτόν τον χώρο σημαντικής αρχιτεκτονικής, ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας και επίσης χώρο πρασίνου 8 στρεμμάτων διεκδικώντας να αποσυρθεί το μνημόνιο αποχαρακτηρισμού 3 στρεμμάτων και ο Δήμος να κινηθεί στην κατεύθυνση απόκτησης ολόκληρου του χώρου της Βίλλας Δρακοπούλου ώστε αυτή να παραδώθει στην κοινή χρήση.

    "Ψήφος για μια ισχυρή Αριστερά"

    Ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψήφος για μια "ισχυρή Αριστερά", που αποτελεί "ασπίδα κοινωνική προστασίας απέναντι στην κρίση και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα", τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής".

    «Δίνουμε την εκλογική μάχη συσπειρωμένοι και πείθουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους» τονίζει ενώ αναφερόμενος στις αντιπαραθέσεις της προηγούμενης περιόδου, σημειώνει ότι στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν φοβόμαστε τον εσωτερικό διάλογο» καθώς «οφείλουμε να δούμε διεξοδικά και μέσα από πολιτικές συνθέσεις το πώς θα είμαστε όλο και πιο αντίστοιχοι με το ύψος των απαιτήσεων που έχει ο αριστερός κόσμος».

    Χαρακτηρίζει τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ "συμπληρωματικά" σημειώνοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η «έξοδος από την κρίση απαιτεί μια πολιτική που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, θα δημιουργεί καινούριες, θα στηρίζει τα χαμηλά εισοδήματα και θα προστατεύει το κοινωνικό κράτος».

    Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας, «βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από μια τέτοια πολιτική» και «κλείνουν το μάτι στα ισχυρά συμφέροντα ... ρίχνοντας τα βάρη στους πιο αδύναμους». Παράλληλα σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση καθιέρωσε την ενοικίαση εργαζομένων και το μπλοκάκι, «υπονομεύοντας τη μόνιμη και σταθερή απαγόρευση».

    Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι «υιοθετεί εσκεμμένα τη στρατηγική της προγραμματικής ασάφειας», γιατί μετά τις εκλογές θα εφαρμόσει πολιτικές «που θα βγουν σαν λαγός από το καπέλο λόγω ανωτέρας βίας».

    Τέλος, σχετικά με το θέμα των συνεργασιών, δηλώνει ότι «δεν είναι θέμα αθροισμάτων ή ευκαιριακών συσχετισμών, αλλά θέμα προγραμματικό» και τονίζει ότι «η μόνη σύγκλιση που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι αυτή μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

    Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικολογία

    Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας δηλώνοντας ότι για το κόμμα του «τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν είναι μια πινελιά ευκαιρίας στο πρόγραμμά μας, αλλά αποτελούν βασικό προσανατολισμό στις δράσεις, στο πρόγραμμά μας αλλά και στις θεωρητικές μας επεξεργασίες για πολλά χρόνια τώρα».

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην οικολογική κρίση υπογραμμίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο μοντέλο οικονομίας και ανάπτυξης, στο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, στην απεριόριστη συσσώρευση κεφαλαίου και στην ληστρική εκμετάλλευση της φύσης

    Για την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα χαρακτήριζε κανείς την περιβαλλοντική πολιτική της ΝΔ ως το συντομότερο ανέκδοτο» και πρόσθεσε ότι «παρόλα αυτά όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το συντομότερο ανέκδοτο γιατί πρόκειται για ένα συνεχές έγκλημα». Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι το μόνο κόμμα που στην διακυβέρνησή του διαμόρφωσε ένα εχθρικό θεσμικό πλαίσιο για το περιβάλλον που αξιοποίησε η ΝΔ

    Η κ. Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια ΕΜΠ και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε παρέμβασή της είπε ότι η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι ταυτόχρονα οικονομική, κοινωνική και οικολογική και πρόσθεσε ότι η διέξοδος από την οικονομική κρίση πρέπει να στηρίζει τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου και ν' απαντά στην οικολογική κρίση, που με αιχμή την κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Πεντακόσια εκ. άνθρωποι θα είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις επίσημων οργανισμών, τα θύματα της καταστροφής του κλίματος, την επόμενη δεκαετία.

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για:

    Σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και άμεση στροφή στην εξοικονόμηση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε αποκεντρωμένη βάση, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με σεβασμό στο περιβάλλον. Οριστική απόρριψη των σχεδίων για εργοστάσια λιθάνθρακα και πυρηνικής ενέργειας και προσανατολισμός της δημόσιας ΔΕΗ στην καθαρή ενέργεια και όχι στην αγοραπωλησία «δικαιωμάτων ρύπανσης» στα διεθνή χρηματιστήρια. Κατάργηση του νόμου 3208/03. Απόλυτη προστασία για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας. Κύρωση των ήδη υπαρχόντων και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Δασολόγιο και Κτηματολόγιο. Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Ενιαίος φορέας δασοπροστασίας. Άμεση κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες. Νέα πολιτική για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Εξοικονόμηση του νερού με έμφαση στον αγροτικό τομέα. Ήπιες παρεμβάσεις με έργα μικρής κλίμακας. Απόρριψη των μεγάλων φραγμάτων και της ιδιωτικοποίησης του νερού. Έκδοση ρυθμιστικών σχεδίων και κανονισμών για τις προστατευόμενες φυσικές περιοχές, θέσπιση θαλάσσιων περιοχών απόλυτης προστασίας από την αλιεία μεγάλης κλίμακας. Απόρριψη του χρεοκοπημένου διεθνώς μοντέλου της μαζικής τουριστικής ανάπτυξης, με συγκροτήματα μεγάλης κλίμακας, και των γηπέδων γκολφ. Προώθηση εναλλακτικών μοντέλων τουρισμού, σε σύνδεση με τους ιδιαίτερους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής. Αυστηρός έλεγχος και περιορισμός των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον: βιομηχανίες, μεταλλεία, αυτοκινητόδρομοι, κεραίες κ.ά. Αποκέντρωση του λεκανοπεδίου της Αττικής, ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας. Ανάσχεση της συνεχούς και άναρχης επέκτασης των αστικών κέντρων, διαφύλαξη του περιαστικού πράσινου, της γεωργικής γης και των αδόμητων χώρων. Εμφύτευση μεγάλων και μικρών πράσινων θυλάκων στον αστικό ιστό και δημιουργία συνεχών δικτύων πρασίνου, με αναπλάσεις που στηρίζουν τις πεζές μετακινήσεις, το ποδήλατο, την αναψυχή και την ήπια άθληση. Αναβάθμιση και πρωτοκαθεδρία των δημόσιων μέσων μεταφοράς : του σιδηροδρόμου για τις υπεραστικές μετακινήσεις, των λεωφορείων, του μετρό και του τραμ. Ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι σε όλες τις πόλεις. Εφαρμογή πολιτικής για «πόλεις χωρίς αυτοκίνητα». Όχι στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων με αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του Υμηττού. Εφαρμογή πολιτικών περιορισμού, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των αστικών απορριμμάτων. Απόρριψη της καύσης και της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης αποβλήτων. Όχι στη χωροθέτηση μονάδων αποβλήτων σε επιβαρυμένες περιοχές.

    Επίσκεψη στο Ποικίλο Όρος

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας κατά την περιοδεία του στο Ποικίλο όρος δήλωσε ότι "σ' αυτές τις εκλογές όλες οι πολιτικές δυνάμεις μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος και για βιώσιμη ανάπτυξη. Οι μόνοι όμως, που διεκδικούν πραγματικά ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος είναι οι ενεργοί πολίτες".

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ενεργοί πολίτες είναι αυτοί "που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια που θέλουν να καταπατήσουν και τους τελευταίους αδόμητους χώρους, τους τελευταίους πράσινους χώρους του αστικού ιστού των μεγάλων πόλεων της χώρας".

    Ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, οι περιβαλλοντικές πληγές είναι δεκάδες και μία από αυτές είναι το Ποικίλο Ορος, όπου μια παράλογη χάραξη έχει μετατρέψει 8 στρέμματα δάσους σε ξερό τοπίο και σε μπετόν.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να παραμείνει πράσινο ό,τι έχει απομείνει στο λεκανοπέδιο της Αττικής και ιδιαίτερα να προστατευτούν οι περιαστικοί ορεινοί όγκοι. Να χαρακτηριστούν ζώνη υψηλής προστασίας, πρώτη ζώνη προστασίας, χωρίς υποζώνες που διευκολύνουν την μετατροπή διαφόρων κατασκευών σε βίλες και σε πολυτελείς οικίες και πρόσθεσε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας των ορεινών όγκων, ιδιαίτερα του Ποικίλου Ορους, γιατί είναι αδιανόητο σήμερα τα 2/3 του, 17 χιλιάδες στρέμματα, να τα διεκδικεί η Μονή Κλειστών και η Μητρόπολη της Λαμίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 September 2009 - 8:30:13 UTC