Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου οι τηλεμαχίες

  • [01] Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου οι τηλεμαχίες

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απέστειλε σήμερα στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου την ακόλουθη επιστολή αναφορικά με το ντιμπέιτ των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Α. Παπανδρέου:

    «Αγαπητέ κύριε Παπακωνσταντίνου,

    σε συνέχεια των συνεννοήσεών μας συμφωνούμε - όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει - για την διεξαγωγή της τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Α. Παπανδρέου, την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, και ώρα 20.00.

    Υπενθυμίζω ότι από κοινού συμφωνήσαμε ήδη να έχει η συζήτηση διάρκεια 75 λεπτών και να καλύψει πέντε θεματικές ενότητες.

    Προτείνουμε - και είμαι βέβαιος ότι θα αποδεχθείτε - να συμπληρωθεί η ενότητα «Κοινωνικά θέματα» με «θέματα Παιδείας» και η ενότητα «Περιβάλλον» με «υποδομές».

    Προκειμένου μάλιστα η συζήτηση να είναι πιο ουσιαστική, πιο ζωντανή και να διατηρήσει καθ' όλη τη διάρκεια των 75 λεπτών αμείωτο το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών, θεωρούμε αυτονόητο να προκύψει η σειρά των θεματικών ενοτήτων κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον εξής τρόπο: Για κάθε ενότητα θα υπάρχει γραπτή εισαγωγική τοποθέτηση του συντονιστή εντός λευκού φακέλου χωρίς άλλα χαρακτηριστικά. Ο συντονιστής θα επιλέγει τυχαία έναν από τους φακέλους και θα ζητά από τους αρχηγούς να τοποθετηθούν.

    Είμαι βέβαιος, ότι για λόγους ουσίας και ρυθμού της συζήτησης μπορούμε χωρίς δυσκολία να συμφωνήσουμε επίσης στους εξής χρόνους: Τρία λεπτά για κάθε πρωτολογία, τρία λεπτά για κάθε δευτερολογία και ένα λεπτό για κάθε τριτολογία του κάθε αρχηγού.

    Κλείνοντας επαναφέρουμε την σταθερή άποψή μας ότι θα συνέβαλε ουσιαστικά στον διάλογο μεταξύ των αρχηγών αλλά και στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών η συμμετοχή - πέραν του συντονιστή - δύο έγκριτων δημοσιογράφων που θα υπέβαλλαν ερωτήσεις - ενδεχομένως του αυτού περιεχομένου - προς τους αρχηγούς. Θέλω να πιστεύω ότι μοιράζεστε μαζί μου την ίδια αντίληψη, ως χρήσιμη βελτίωση και όχι ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή του διαλόγου. Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε την αυτονόητη ανάγκη να ενημερώνουμε σε βάθος όσο περισσότερο επιτρέπει η συγκεκριμένη διαδικασία σε βάθος τους πολίτες.

    Τέλος, δεν έχω αμφιβολία ότι εντός της ημέρας θα έχουμε οριστικοποιήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες της συζήτησης η οποία, πιστεύουμε, ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε για ενημέρωση των πολιτών».

    Επιστολή Παπακωνσταντίνου προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απέστειλε προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, επιστολή για τους όρους διεξαγωγής του τηλεοπτικού διαλόγου των πολιτικών αρχηγών.

    Στην επιστολή του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει:

    «Για το ΠΑΣΟΚ η διεξαγωγή δύο τηλεοπτικών συζητήσεων - ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης - αποτελεί σταθερή θέση. Θεωρούμε δε επιτακτική ανάγκη να καταλήξει σήμερα η συνεννόηση και για τις δύο τηλεοπτικές συζητήσεις ώστε να γίνει διάλογος επί της ουσίας και όχι επί των όρων διεξαγωγής των συζητήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ως προς τη συζήτηση μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Παπανδρέου την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00, συμφωνούμε στις παρατηρήσεις σας στις 5 θεματικές ενότητες - προφανώς η παιδεία εντάσσεται στα κοινωνικά θέματα, ενώ οι υποδομές μπορούν να ενταχθούν στην ενότητα περιβάλλον - ή εναλλακτικά οικονομίας. Δεχόμαστε, επίσης, την αλλαγή χρόνων που προτείνετε: τρία λεπτά για κάθε πρωτολογία, τρία για κάθε δευτερολογία και ένα λεπτό για κάθε τριτολογία του κάθε αρχηγού.

    Η επιλογή της σειράς των θεμάτων από κλειστούς φακέλους θεωρούμε ότι δεν προσήκει στη σοβαρότητα ενός διαλόγου ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε χωρίς δυσκολία να συμφωνήσουμε στη λογική σειρά που προτείναμε: 1. Εξωτερική πολιτική, 2. Οικονομία - Ανάπτυξη, 3. Κοινωνικά θέματα (με παιδεία), 4. Περιβάλλον (με υποδομές), 5. Κράτος / Δημόσια διοίκηση.

    Θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να δώσει την δυνατότητα στους δύο υποψηφίους Πρωθυπουργούς για έναν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο απευθείας διάλογο και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων.

    Για το λόγο αυτό είναι θετικό το γεγονός ότι δεν θέτετε ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή άλλων δημοσιογράφων πέραν του συντονιστή του διαλόγου.

    Δεδομένου επίσης ότι δεν αναφέρεστε σε αυτό στην επιστολή σας, υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με την πρόταση που έχουμε διατυπώσει οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ απέναντι ο ένας στον άλλον με τον δημοσιογράφο συντονιστή να στέκεται μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου, τη δε όλη διαδικασία να αναλάβει η δημόσια τηλεόραση με δημοσιογράφο - συντονιστή την κα. Χούκλη.

    Τέλος, ως προς τη συζήτηση ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, παρακολουθήσαμε τις σημερινές δηλώσεις των εκπροσώπων των τηλεοπτικών σταθμών μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

    Θεωρούμε ότι οι ενστάσεις που έθεσαν - σχετικά με την πρόταση της ΝΔ όπως διατυπώθηκε στη συνάντηση των εκπροσώπων για περιορισμό του χρόνου στις ερωτήσεις αλλά και για την κατάργηση της δυνατότητας ερώτησης επαναφοράς - έχουν βάση. Πιστεύω πως η αποδοχή από εσάς αυτών των προτάσεων που θέτουν θα βελτιώσει τους όρους διεξαγωγής της τηλεοπτικής συζήτησης. Από την πλευρά μας, είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές ώστε να πραγματοποιηθεί η συζήτηση ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με τον πιο ουσιαστικό τόπο».

    Επιστολή του ΚΚΕ στους δημοσιογράφους του debate

    Το Γραφείο τύπου του ΚΚΕ απέστειλε προς τους δημοσγράφους που θα μετάσχουν στην τηλεμαχία των έξη πολιτικών αρχηγών την ακόλουθη επιστολή: " Αρκετές ημέρες πριν από τον καθορισμό της τηλεμαχίας των αρχηγών των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων, το ΚΚΕ επανέλαβε συγκεκριμένες προτάσεις του, προκειμένου η τηλεμαχία να φύγει από την πεπατημένη των παράλληλων μονολόγων και να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο, για να μπορούν οι τηλεθεατές να κρίνουν και να συγκρίνουν τα προγράμματα των κομμάτων, όσο αυτό είναι δυνατό να γίνει μέσα από μία τηλεμαχία.

    Οι βασικές προτάσεις μας αφορούσαν στα εξής:

    Στη διατύπωση κοινών ερωτήσεων σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, με βάση τη θεματολογία που καθόρισε η διακομματική επιτροπή.

    Στη δυνατότητα κάθε αρχηγού κόμματος να ανταπαντά σε άλλον ή σε περισσότερους, που ο ίδιος θα κρίνει.

    Στον καθορισμό ενός επιπλέον γύρου ερωτήσεων, κατά τον οποίον οι δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν και οποιοδήποτε άλλο ερώτημα, πέραν αυτών της θεματολογίας.

    Σημειώνουμε επίσης, ότι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που παραχώρησε για την τηλεμαχία, δήλωσε διατεθειμένη να δεχθεί σε ειδική συνέντευξη, δίχως πολιτική εισήγηση, οποιαδήποτε ερώτηση ήθελαν να υποβάλουν οι δημοσιογράφοι. Και αυτό, για να μη θεωρηθεί ότι το ΚΚΕ φοβάται να απαντήσει σε οτιδήποτε.

    Οι παραπάνω προτάσεις του ΚΚΕ απορρίφθηκαν για μία ακόμη φορά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

    Θυμίζουμε επιπλέον ότι οι προτάσεις μας λοιδορήθηκαν από ορισμένους δημοσιογράφους κεντρικών τηλεοπτικών δελτίων, αν και ήταν οι ίδιοι και άλλοι συνάδελφοί σας που στο παρελθόν πολλές φορές - και δικαίως -επέκριναν δριμύτατα και ειρωνεύονταν τη διαδικασία των τηλεμαχιών.

    Παρά το γεγονός ότι και αυτή η τηλεμαχία θα είναι μία από τα ίδια, το ΚΚΕ αποφάσισε να πάρει μέρος, μόνο και μόνο για να μη γίνει η απουσία του αφορμή αποπροσανατολιστικών συζητήσεων, τη στιγμή που υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα από τις τηλεμαχίες.

    Πιστεύουμε ότι η συζήτηση γύρω από το θέμα έχει εξαντληθεί. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι στις τηλεμαχίες ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι σημαντικός, αλλά πρωταγωνιστές είναι οι αρχηγοί των κομμάτων".

    Τη Δευτέρα το ντιμπέιτ των 6

    Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφώνησαν -χθες- στη διεξαγωγή μίας τηλεμαχίας με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

    Η τηλεοπτική αναμέτρηση θα έχει τις εξής έξι ενότητες: οικονομία, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση, εργασία και κοινωνική πολιτική, παιδεία, εξωτερική πολιτική.

    Θα υπάρχουν δύο κύκλοι ερωτήσεων με τρεις ενότητες ο καθένας και οι δημοσιογράφοι θα χωριστούν σε τρεις κύκλους.

    Στο τέλος κάθε κύκλου, κάθε αρχηγός θα έχει δικαίωμα να υποβάλει ερώτημα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό επιθυμεί χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχολιάσει.

    Για "παρωδία και γελοιοποίηση του διαλόγου" έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ Μ.Μαϊλης και τόνισε ότι το κόμμα του θα συμμετέχει στην τηλεμαχία «μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμή σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις, γιατί υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα μέχρι τις εκλογές».

    Εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π.Σκουρλέτης δήλωσε ότι ο συνδυασμός κατέθεσε «μια σειρά προτάσεων έτσι ώστε ο διάλογος να καταστεί πιο ουσιαστικός» οι οποίες δεν έγιναν δεκτές, ωστόσο «έστω και με τα όποια προβλήματα είναι προτιμότερη η διεξαγωγή του από την κατάργησή του».

    Δήλωση των δημοσιογράφων

    Γόνιμο διάλογο για την αναζήτηση καλύτερων όρων διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών, ζήτησαν σήμερα, μετά από μία πρώτη προκαταρκτική συνάντηση, οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στο debate των πολιτικών αρχηγών, ώστε να μπορέσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

    Είναι τιμή μας η δική μας συμμετοχή, αλλά οι όροι είναι χειρότεροι και από το προηγούμενο ντιμπέιτ στις ευρωεκλογές και με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί ακυρώνεται ο λόγος μας και η παρουσία μας είναι περιττή, σημείωσαν οι δημοσιογράφοι.

    Η συντονίστρια του debate Μαρία Χούκλη σε δήλωση που διάβασε μετά τη συνάντηση των δημοσιογράφων ανέφερε:

    "Η διαδικασία, έτσι όπως έχει οριστεί, καθιστά περιττή την παρουσία των δημοσιογράφων. Οι όροι διεξαγωγής είναι χειρότεροι από εκείνους που ίσχυσαν στην τηλεμαχία του περασμένου Μαΐου και είχαμε καταγγείλει όλοι. Άλλωστε, και τα κόμματα έχουν καταγγείλει τη διαδικασία με βαρείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ο δημοσιογράφος πρέπει να μπορεί να ρωτάει ελεύθερα, να έχει επαρκή χρόνο για να διατυπώσει τις ερωτήσεις και να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει διευκρινίσεις από τον πολιτικό αρχηγό. Ζητάμε, λοιπόν, διάλογο, ακόμη και εντός της ημέρας, ώστε να προσδιοριστεί εγκαίρως το πλαίσιο διεξαγωγής του ντιμπέιτ και να είναι χρήσιμη η παρουσία μας".

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 September 2009 - 16:30:24 UTC