Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκοπήσεις
  • [02] Αίτηση εξαίρεσης από το Ν.Ζαγοριανό
  • [03] Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ
  • [04] Προσγειώθηκε το Ντισκάβερι
  • [05] Δύο και πλέον αιώνες ιστορίας των Κρητών στην Ωκεανία
  • [06] Ενόψει της έκθεσης
  • [07] Και νέα αυτοκτονία

  • [01] Δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα 6,5 ποσοστιαίων μονάδων εμφανίζεται να διαθέτει το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας σε δημοσκόπηση που διενήργησε το διήμερο 8-9 Σεπτεμβρίου η Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1 και της εφημερίδας «Ημερησία».

    Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 36,6% έναντι 30,1% της ΝΔ. Το ΚΚΕ δείχνει να παγιώνεται στην τρίτη θέση με 6,9%, ο ΛΑΟΣ σημειώνει μικρή άνοδο καταγράφοντας 4,9%, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι-Πράσινοι λαμβάνουν στην πρόθεση ψήφου ποσοστά 3% και 2,6% αντίστοιχα.

    Στην αναγωγή στα έγκυρα και με εξακομματική βουλή το ΠΑΣΟΚ καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 153 έδρες έναντι 93 της Νέας Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ ανεβάζουν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση αντίστοιχα σε 21 και 15 έδρες αντίστοιχα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει 9 βουλευτές και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 8.

    Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου, η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων απαγορεύεται στο τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν την εκλογική αναμέτρηση. Με άλλα λόγια, αποτελέσματα δημοσκοπήσεων θα δημοσιοποιούνται μέχρι την επόμενη Παρασκευή (18/9).

    Public Issue

    Με 5,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για τον τ/σ ΣΚΑΪ.

    Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,5%, το ΠΑΣΟΚ 41%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, ο ΛΑΟΣ 7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2%. Το 2% των ερωτηθέντων απαντά άλλο κόμμα, άκυρο, λευκό ή αποχή.

    Στην παράσταση νίκης, το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κάλπη θα αναδείξει νικητή το ΠΑΣΟΚ και το 14% τη ΝΔ. Το υπόλοιπο 14% δεν εκφράσει εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, αυτά τα ποσοστά θα έδιναν 151 έδρες στο ΠΑΣΟΚ, 96 στη ΝΔ, 23 στο ΚΚΕ, 19 στο ΛΑΟΣ και 11 στο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 7 και 8 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.001 ατόμων.

    [02] Αίτηση εξαίρεσης από το Ν.Ζαγοριανό

    Ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, που χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens, κατέθεσε σήμερα στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου αίτηση εξαίρεσης του προϊσταμένου της επιθεώρησης των δικαστηρίων και α' αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου, που διεξάγει σε βάρος του πειθαρχική έρευνα.

    Ο Ν. Ζαγοριανός επικαλείται μεροληπτική συμπεριφορά από την πλευρά του Ι.Παπανικολάου.

    Η αίτηση εξαίρεσης θα εισαχθεί για να εξεταστεί από το πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

    Ο Ν. Ζαγοριανός ελέγχεται πειθαρχικά από τον Ι. Παπανικολάου για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και χειραγώγηση κατά την ανάκριση που διεξήγε για την υπόθεση της Siemens.

    Ελεύθεροι υπό όρους Γεωργίου και Σκαρπέλης

    Την αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με περιοριστικούς όρους διατάσσει, με βουλεύματα του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Ζίμενς κ. Γιώργο Σκαρπέλη, πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, και κ. Ηλία Γεωργίου, πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρείας.

    Το Συμβούλιο κάνει δεκτές προσφυγές που υπέβαλαν οι δύο κατηγορούμενοι και αποφασίζει την αποφυλάκιση τους επιβάλλοντας στον καθένα χρηματική εγγύηση 300.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα. Οι δικαστές αποδέχονται με τα βουλεύματα τους ότι οι δύο κατηγορούμενοι δεν είναι ύποπτοι φυγής και διάπραξης νέων αδικημάτων.

    Οι κκ Σκαρπέλης και Γεωργίου συνελήφθησαν στις 29 Μαΐου έπειτα από εντάλματα που είχε εκδώσει σε βάρος τους ο 4ος Ειδικός ανακριτής κ. Ζαγοριανός και προφυλακίστηκαν αρχές Ιουνίου ύστερα από τυπικές απολογίες. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, πριν περίπου από ενάμιση μήνα, είχε διατάξει την αποφυλάκιση των δύο, κηρύσσοντας άκυρη την ανακριτική διαδικασία των απολογιών. Είχαν ακολουθήσει νέα εντάλματα σύλληψης τους από τον ανακριτή και κλήσεις σε απολογίες μετά από τις οποίες κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

    [03] Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ

    Αυλαία σήμερα για το 12 Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, που διοργανώνει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου και της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής.

    Στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που φιλοξενείται και φέτος στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, περιλαμβάνεται η προβολή 20 συνολικά ταινιών από την Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Παλαιστίνη και Τουρκία, ενώ οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες σε δύο Έλληνες σκηνοθέτες που χάθηκαν πρόσφατα, στον Κώστα Σφήκα, και στον Νίκο Αντωνάκο.

    Επίσης, θα προβληθούν ταινίες με τους σταθερούς θεματικούς άξονες της εργασίας, των προσωπογραφιών και του πολιτικού ντοκιμαντέρ, καθώς και ένα ειδικό αφιέρωμα στο σημαντικό κινηματογραφιστή (σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας, παραγωγό) Νίκο Καβουκίδη.

    [04] Προσγειώθηκε το Ντισκάβερι

    Το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι προσγειώθηκε στην Καλιφόρνια, ολοκληρώνοντας με επιτυχία αποστολή 14 ημερών, στη διάρκεια της οποίας μεταφέρθηκαν εφόδια και επιστημονικά όργανα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Το Ντισκάβερι με το επταμελές πλήρωμα προσγειώθηκε στην Αεροπορική Βάση Έντουαρντς, στην έρημο Μοχάβε, στις 02.53 (ώρα Ελλάδας). Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών είχε αποφασιστεί χτες να μην προσγειωθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα, όπως προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός, αλλά στη Βάση Έντουαρντς, που είναι ο εναλλακτικός χώρος προσγείωσης των διαστημικών οχημάτων στις ΗΠΑ.

    Το διαστημικό λεωφορείο κατά την πτήση της επιστροφής στη Γη, χρειάστηκε να αποφύγει ένα κομμάτι από διαστημικό σκουπίδι, όπως ανακοίνωσε η NASA.

    [05] Δύο και πλέον αιώνες ιστορίας των Κρητών στην Ωκεανία

    "Χώμα της Κρήτης ιερό εφέραμε μαζί μας που μ' αίμα και με δάκρυα το πότισε η φυλή μας. Στο χώμ' αυτό ξεφύτρωσε της ξενιτιάς η Κρήτη παιδιά, εγγόνια, απόγονοι του γέρο Ψηλορείτη". Με μια μαντινάδα σαν κι αυτή και με μια "βαλίτσα" όνειρα για τη ζωή τους, έστω και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, πριν από δύο και πλέον αιώνες, οι πρώτοι Κρητικοί πατούσαν πόδι στη μακρινή Ωκεανία.

    Εκεί, στις στοές των μεταλλείων της ξένης μα φιλόξενης γης ανακάλυψαν τη "χρυσή" ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο, της έδωσαν "σάρκα και οστά" και κατάφεραν να εξελιχθούν, σήμερα, σ' ένα από τα πλέον δραστήρια και σημαντικά "κομμάτια" του Ελληνισμού στη μακρινή αυτή ήπειρο.

    Την ιστορία αυτών των ανθρώπων, των συντέκνων του, "έκλεισε" σ' ένα λεπτομερές έργο 400 και πλέον σελίδων ο Σωκράτης Τσουρδαλάκης, ο οποίος αν κι έχει κάνει την Αυστραλία θετή του πατρίδα, δεν ξεχνά ποτέ την κρητική καταγωγή του.

    Το βιβλίο "Οι Κρήτες της Ωκεανίας από το 19ο αιώνα", καρπός επίπονης οχταετούς έρευνας και συγγραφής, είναι ένα πολύτιμο "εργαλείο" γνώσης ενός πολύ σημαντικού κομματιού της ελληνικής παροικίας στους Αντίποδες.

    Το βιβλίο είναι η πρώτη επίσημη καταγραφή του εποικισμού της Αυστραλίας από τους Κρήτες. Κατά την πολύχρονη έρευνά του, ο κ. Τσουρδαλάκης, ερεύνησε ενδελεχώς αρχεία Κρητικών και μη συλλόγων της Αυστραλίας, κατέγραψε μνήμες, εξασφάλισε πολύτιμα έγγραφα και φωτογραφίες-τεκμήρια της ζωής και της δράσης των Κρητών μεταναστών της Αυστραλίας.

    Είναι ένα βιβλίο για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι τους Κρήτες της Ωκεανίας. Αυτός είναι και ο στόχος του συγγραφέα, όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος από την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου βρέθηκε πριν από λίγο καιρό για να πάρει μια "γεύση" Κρήτης και να παρουσιάσει τη δουλειά του.

    Οι Κρήτες της Αυστραλίας- αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Τσουρδαλάκης- είναι ένα από τα πολυπληθέστερα κομμάτια της Ελληνικής Παροικίας στους Αντίποδες. Το 50% ζουν στη Μελβούρνη και περίπου το ήμισυ αυτών προέρχονται από το νομό Χανίων.

    Οι πρώτοι Κρήτες και οι οργανώσεις τους Ποιος είναι ο πρώτος Κρητικός στην Αυστραλία είναι δύσκολο να ειπωθεί με σιγουριά. Πιθανόν- αναφέρει ο συγγραφέας- ο ένας από τους επτά Έλληνες εξόριστους που έφτασαν στην Αυστραλία, στις 27 Αυγούστου 1829, ο Γιωργής Βασιλάκης, να ήταν Κρητικός ή κρητικής καταγωγής.

    Ο Γεώργιος Ντόκος ήταν ο πρώτος Κρητικός στη Βικτώρια που ξεμπάρκαρε στη Μελβούρνη το 1848. Αρχικά, έσκαβε για χρυσάφι στη βορειοδυτική Βικτώρια, ενώ το 1864 ήταν στο Hill End της Νέας Νοτίου Ουαλίας και έψαχνε για χρυσάφι μαζί με άλλους Έλληνες.

    Στη Μελβούρνη, οι Κρήτες άρχισαν να οργανώνονται από νωρίς σε κοινότητες και σωματεία. Έπειτα από πολλές ζυμώσεις, τελικά, το Μάρτιο του 2008 συγκροτήθηκε η Παγκρήτιος Ένωση Μελβούρνης, με τη συνένωση δύο σωματείων: της Παγκρητίου Αδελφότητας, με έτος ίδρυσης το 1977 και του Συλλόγου Ρεθεμνιωτών "ΑΡΚΑΔΙ", που ιδρύθηκε το 1972.

    Πρόκειται για έναν οργανισμό, με πληθώρα δράσεων, που κρατά ζωντανή την κρητική "φλόγα", μεταλαμπαδεύει ανεκτίμητες αξίες και γνώσεις στις επόμενες γενιές, ενισχύει- οικονομικά και ηθικά- κοινωφελή ιδρύματα της Κρήτης, όπως μας είπε ο πρόεδρός του, Αντώνης Τσουρδαλάκης.

    Στο Σίδνεϊ, οι Κρήτες άρχισαν να οργανώνονται το 1958, ενώ Κρήτες πάτησαν το πόδι τους και στην Κουηνσλάνδη, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Βογιατζή, το 1852. Η μεγάλη μάζα των Κρητικών έφτασε στην Κουηνσλάνδη, όπως και στις άλλες πολιτείες της Αυστραλίας μετά το 1955.

    Στη Νότιο Αυστραλία, ο πρώτος Κρητικός φαίνεται πως ήταν ο Μιλτιάδης Μπιτζανάκης ή Μπιτζάνης από την επαρχία Κισάμου, κοσμογυρισμένος ναυτικός.

    Στην περιοχή της πρωτεύουσας δεν αναφέρονται πολύ πρώιμοι Κρητικοί. Οι περισσότεροι άρχισαν να καταφτάνουν στην Καμπέρα μετά το 1950 και ήταν λίγοι, ιδιοκτήτες μικροεπιχειρήσεων. Άλλοι εργάστηκαν στις οικοδομές και στα υδροηλεκτρικά έργα του Snowy Mountain και μερικοί σε κρατικές υπηρεσίες.

    Οι πρώτοι Κρήτες της Δυτικής Αυστραλίας- σύμφωνα με μια γραπτή μαρτυρία, το 1895- ήταν τρεις, που εργάζονταν στα εκεί χρυσωρυχεία. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, στοιχεία για την "ταυτότητά" τους.

    Αν και το Φρίμαντλ της Δυτικής Αυστραλίας είναι το πρώτο λιμάνι που συναντούσαν ερχόμενοι στην Αυστραλία, εντούτοις δεν προσέλκυσε πολλούς Έλληνες. Αυτό συνέβη και μετά το 1955, τα χρόνια της μεγάλης μετανάστευσης, όπου οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στις ανατολικές περιοχές της Αυστραλίας.

    Στην Τασμανία, σ' αυτό το καταπράσινο νησί νοτίως της Αυστραλίας ζουν σήμερα περίπου 2500-3000 Έλληνες. Απ' αυτούς, περίπου 80 είναι Κρητικοί. Οι περισσότεροι πήγαν από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ μετά το 1955 και ασχολήθηκαν με μικροεπιχειρήσεις.

    Το 1971 δημιουργήθηκε η Κρητική Αδελφοτητα Χόμπαρτ και Τασμανίας και παρά το γεγονός ότι η εκεί Κρητική Παροικία ήταν μικρή, είχε αρκετά οργανωμένη Αδελφοτητα, με αξιόλογη κοινωνική δράση.

    Στη βόρεια επικράτεια, ο πρώτος Κρητικός που πήγε στο Ντάργουιν, το 1918, ήταν ο Ηρακλειώτης Γιάννης Σφακιανάκης, ο οποίος αρχικά εμπορευόταν αλάτι, κατόπιν ασχολήθηκε με το ψάρεμα, ενώ το 1950 επέστρεψε μόνιμα στην Κρήτη. Οχτώ χρόνια αργότερα, συστάθηκε η "Κρητική Αδελφότητα Ντάργουιν".

    Για τους πρώιμους Κρητικούς της Νέας Ζηλανδίας δεν γνωρίζουμε πολλά. Έχουμε όμως τεκμηριωμένη την παρουσία του Ηρακλειώτη Νικόλαου Ζαχαριουδάκη, το 1902. Οι περισσότεροι Κρητικοί έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία μετά το 1950 και η πλειοψηφία αυτών ήταν από το νομό Χανίων, αναφέρει ο κ. Τσουρδαλάκης.

    Το 1927 ιδρύθηκε στην πόλη Ουέλιγκτον η "Πανελλήνια Ένωση Νέας Ζηλανδίας", το 1949 δημιουργήθηκε η "Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα" και το 1960 οργανώθηκε η Ένωση Κρητών Νέας Ζηλανδίας.

    Εορταστικές εκδηλώσεις των Κρητών της Αυστραλίας Η Κρητική παροικία της Αυστραλίας με περισσή λαμπρότητα γιορτάζει κάθε χρόνο τις "δικές" της επετείους, όπως τη Μάχη της Κρήτης και την Ολοκαύτωση του Αρκαδίου, με τη συμμετοχή πολλών Αυστραλών βετεράνων της μάχης.

    Ο δεσμός αυτός μεταξύ των Κρητών και των Αυστραλών- τονίζεται στο βιβλίο- σφυρηλατήθηκε ακόμη περισσότερο με την ανέγερση του Αυστραλο-Ελληνικού Μνημείου στο Alexander Gardens.

    Εφημερίδες της κρητικής Παροικίας Αυστραλίας Το Μάη του 1978 τυπώθηκε για πρώτη φορά εφημερίδα της κρητικής παροικίας Μελβούρνης, με την ονομασία "Κρητικοί Αντίλαλοι". Για 18 μήνες ήταν η φωνή της Παγκρητίου Αδελφοτητας, με νέα από την ελληνική και ιδιαίτερα την κρητική παροικία της Μελβούρνης και την Κρήτη. Το Μάη του 1980 συγχωνεύτηκε με την εφημερίδα "Κρητικά Νέα", που τύπωνε η Κρητική Αδελφότητα Σίδνεϊ, αλλά κάποια προβλήματα οδήγησαν σε αναστολή της έκδοσής της το 2000. Άλλη εφημερίδα της κρητικής παροικίας της Μελβούρνης ήταν του Συλλόγου Ρεθεμνιωτών το "Αρκάδι". Άρχισε να εκδίδεται το 1981, αλλά σταμάτησε έπειτα από περίπου έναν χρόνο.

    Η ιστορία των Κρητών της Αυστραλίας είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε μερικές εκατοντάδες μόνο λέξεις, αλλά σίγουρα μια ενδελεχή εικόνα αυτής μας προσφέρει, με περισσή αγάπη, που ξεχειλίζει από τις σελίδες του βιβλίου του, ο κ. Τσουρδαλάκης. Άλλωστε, οι Κρήτες της Αυστραλίας και εν γένει της Ωκεανίας έχουν φτιάξει μια δεύτερη πατρίδα στον τόπο όπου ζουν, όπως φανερώνει και η μαντινάδα στον πρόλογο του βιβλίου:"Στην Αυστραλία έφεραν χώμα του Ψηλορείτη και το' σπειραν και φύτρωσε των Αντιπόδων η Κρήτη".

    Κείμενο: Σ. Παπαδοπούλου

    [06] Ενόψει της έκθεσης

    Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα καθορίσει τη στάση της στο θέμα της αξιολόγησης της προόδου της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση πολύ κοντά στην ημερομηνία λήψης της απόφασης από την Ενωση και αναλόγως των εξελίξεων.

    Ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά από ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων και ευρωβουλευτές, τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην έχει επιπτώσεις η Τουρκία εάν συνεχίσει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου».

    Δήλωσε επίσης ότι το Υπουργείο Εξωτερικών μελετά όλα τα σενάρια για ενδεχόμενες κινήσεις της Τουρκίας ενόψει της έκθεσης αξιολόγησης που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο.

    «Αναμένουμε και έχουμε και την απαίτηση ότι η έκθεση θα είναι αντικειμενική και θα περιγράφει τα γεγονότα», είπε ο κ. Κυπριανού.

    Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμάται η σημασία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Συμβούλιο των Υπουργών και, αν χρειαστεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    «Οι αποφάσεις είναι πολιτικές, όχι τεχνοκρατικές και λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και όχι από την Επιτροπή», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

    [07] Και νέα αυτοκτονία

    Μία υπάλληλος της France Telecom αυτοκτόνησε την Παρασκευή, προστιθέμενη στο μακρύ κατάλογο των αυτοκτονιών στο πρώην κρατικό μονοπώλιο, στο οποίο τα συνδικάτα επιρρίπτουν κυρίως την ευθύνη για χρόνια αναδιάρθρωση και πίεση στην εργασία.

    Η εταιρία ανέφερε πως η 32χρονη αυτοκτόνησε σε ένα από τα γραφεία της στο Παρίσι, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Συνδικαλιστική πηγή δήλωσε πως η υπάλληλος πήδηξε από παράθυρο του τετάρτου ορόφου έπειτα από μία σύσκεψη.

    Ο θάνατός της ανεβάζει το συνολικό αριθμό των αυτοκτονιών ή επιχειρούμενων αυτοκτονιών από τις αρχές του 2008 σε 19, περιλαμβανομένων και επτά φέτος, σύμφωνα με σωματεία της εταιρίας.

    "Σήμερα, πιστεύουμε πως η διοίκηση είναι ανίκανη να χειριστεί την κατάσταση αυτή", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Σεμπαστιάν Κροζιέ, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFE-CGC.

    "Καλούμε τον κύριο μέτοχο, που είναι ακόμη το κράτος, να παρέμβει έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην σκέπτονται ότι θα πρέπει να τερματίσουν τη ζωή τους επειδή η ζωή στη France Telecom είναι αφόρητη".

    Την Τετάρτη, ένας 48χρονος τεχνικός στην Τρουά αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει καρφώνοντας στο στομάχι του ένα μαχαίρι στη διάρκεια μίας σύσκεψης στελεχών, όταν του ανακοινώθηκε πως θα έπρεπε να αλλάξει δουλειά στην ίδια πόλη, ανέφερε η εταιρία.

    Η France Telecom, η οποία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα δικά της στοιχεία για τις αυτοκτονίες, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διακόπτονται έως τα τέλη Οκτωβρίου οι μετακινήσεις και οι νέες αναθέσεις εργασίας. Δεσμεύθηκε ότι θα προσλάβει επιπλέον 100 υπαλλήλους στον τομέα ανθρωπίνων πόρων προκειμένου να εντοπίσει τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Τα συνδικάτα δήλωσαν πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προκειμένου οι εργαζόμενοι να τα βγάλουν πέρα με τις ραγδαίες αλλαγές που έχουν επέλθει στην France Telecom αφότου μετατράπηκε από μία δημόσια υπηρεσία, στην οποία πολλοί είχαν μια δουλειά για όλη τους τη ζωή, σε μία εταιρία που οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθορίζει στόχους κερδοφορίας και είναι αντιμέτωπη με τον έντονο ανταγωνισμό.

    "Η διοίκηση έχει λάβει επείγοντα μέτρα αλλά τα θεμελιώδη προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί", δήλωσε ο Φιλίπ Μερίκ από το δεύτερο μεγαλύτερο γαλλικό συνδικάτο, τη CGT.

    "'Επειτα από χρόνια αναδιάρθρωσης, απολύσεων και αλλαγών, ορισμένοι άνθρωποι απλώς δεν μπορούν να αντέξουν άλλο".

    Η France Telecom δηλώνει πως κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά προσθέτει πως οι αυτοκτονίες είναι σε κανονικά επίπεδα για μία εταιρία του μεγέθους της και πως ο αριθμός τους δεν αυξάνεται.

    Ο επικεφαλής Ανθρωπίνων Πόρων Ολιβιέ Μπαρμπερό δήλωσε στην εφημερίδα "Λε Μοντ" πως είναι "πολύ απλουστευτικό" να συνδέονται οι αυτοκτονίες αποκλειστικά με τις συνθήκες εργασίας, παραδέχθηκε ωστόσο πως ορισμένοι εργαζόμενοι "ανησυχούν και αισθάνονται άσχημα" εξαιτίας των αλλαγών στην "κουλτούρα" της επιχείρησης.

    Η France Telecom ιδιωτικοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του '90, ωστόσο τα δύο τρίτα του γαλλικού προσωπικού της έχουν καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου και δεν γίνεται να απολυθούν.

    Κι όμως, αυτοί οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους διανύουν τη δεκαετία των 40 ή των 50 χρόνων τους, καλούνται συχνά να αλλάξουν δουλειά ή μετακινούνται σε άλλες πόλεις, καθώς η France Telecom επιδιώκει την προσαρμογή της στη νέα τεχνολογία και τον ανταγωνισμό.

    "Μηχανικοί που πέρασαν 20 χρόνια κάνοντας επισκευές σε τηλεφωνικές γραμμές καλούνται να εργαστούν σε τηλεφωνικά κέντρα και ορισμένοι από αυτούς παλεύουν σκληρά με την αλλαγή", δήλωσε η Μονίκ Φραΐς-Γκιλίνι, επισκέπτρια γιατρός στη France Telecom.

    Παρακολουθεί εργαζόμενους με κατάθλιψη, ανησυχία και άλλες διαταραχές, αλλά ανάμεσα στους ασθενείς της στην Γκρενόμπλ, στις γαλλικές Άλπεις, δεν ήταν κανείς από τους αυτόχειρες. "Το βρίσκω βαθιά ενοχλητικό", έιπε ο Φραΐς-Γκιλίν. "Δεν πηγαίνει άλλο".

    Τον Ιούλιο, ένας εργαζόμενος στη Μασαλία απέδωσε στη δουλειά του την απόφασή του να τερματίσει τη ζωή του, σύμφωνα με το κείμενο ενός σημειώματος αυτοκτονίας που δημοσιοποιήθηκε με την άδεια της οικογένειάς του από ένα συνδικάτο.

    "Υπερεργασία, στρες, έλλειψη εκπαίδευσης και πλήρης αποδιοργάνωση της εταιρίας. Είμαι ένα ερείπιο, είναι καλύτερα να το τερματίσω όλο αυτό", ανέφερε, σύμφωνα με το κείμενο του συνδικάτου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 September 2009 - 6:30:26 UTC