Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] "Νέα διακυβέρνηση αξιών"
  • [03] Χρηματοδότηση 4,5 εκ.ευρώ
  • [04] "Αντιλαϊκή πολιτική"
  • [05] "Με νέα πρόσωπα"
  • [06] "Aυτονομία και διαφάνεια"

  • [01] Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

    Συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα την ενημέρωση για την πορεία της προετοιμασίας των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε άμεσα όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες, και έτσι υπολογίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι πολύ νωρίτερα από τις προβλεπόμενες προθεσμίες», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος.

    Ο κ.Παυλόπουλος πρόσθεσε:

    «Ήδη σήμερα, 25 περίπου ημέρες πριν από την ψηφοφορία, έχουν εκδοθεί πάνω από 65 αποφάσεις, έγγραφα και εγκύκλιοι και έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών και των διαδικασιών συντονισμού του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι βουλευτικές εκλογές του 2007, όπως και οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 ήταν κατά κοινή ομολογία από τις καλύτερες ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των τελευταίων ετών. Πιστεύουμε ότι και τώρα θα οργανώσουμε ακόμα καλύτερες βουλευτικές, διευκολύνοντας περαιτέρω τη συμμετοχή και την πληροφόρηση των πολιτών, όπως απαιτεί η ποιότητα της Δημοκρατίας. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, για να δώσει την προβλεπόμενη γνώμη αναφορικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον χρόνο προβολής κατά την προεκλογική περίοδο των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή αλλά και υποψήφιων βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, καθώς και από τους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, τον καθορισμό του ανώτατου ορίου εκλογικών δαπανών και της εκλογικής χρηματοδότησης».

    Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε επίσης ότι:

    Β· «Ολοκληρώθηκε ο προσδιορισμός των ετεροδημοτών που θα ψηφίσουν στον τόπο βασικής τους εγγραφής.

    Β· Ολοκληρώθηκε ο προσδιορισμός των ειδικών εκλογικών τμημάτων ετεροδημοτών (342 συνολικά εκ των οποίων 261 αμιγή και 81 μικτά) όλης της Χώρας και η κατανομή των ετεροδημοτών σε αυτά. Τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσει η εκτύπωση των ειδικών καταλόγων ετεροδημοτών κατά τμήμα και η αποστολή τους στις Νομαρχίες.

    Β· Ολοκληρώθηκε και αποστέλλεται σήμερα η πρόταση κατάτμησης των εκλογικών καταλόγων σε εκλογικά τμήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τις Νομαρχίες για να τις διευκολύνει στην κατάρτιση της σχετικής απόφασης καθορισμού των εκλογικών τμημάτων. Η πρόταση βασίσθηκε στην κατάτμηση που έγινε για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, κρατώντας τα ίδια τμήματα αλλά προσαρμόζοντας τους ψηφίζοντες σε κάθε ένα από αυτά με βάση τους αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους με τους οποίους θα διεξαχθούν οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Πιστεύουμε ότι, με τον τρόπο αυτόν, θα επιταχυνθούν σημαντικά οι αποφάσεις καθορισμού των εκλογικών τμημάτων και θα εκδοθούν από τους Νομάρχες πολύ πριν από την προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία.

    Β· Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 θα εφαρμοσθεί, πέρα από την αναμετάδοση από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου πιλοτικά για τη εκλογική περιφέρεια Β΄ Θεσσαλονίκης, η οποία εφαρμόσθηκε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 και ήταν επιτυχημένη, και πιλοτική δειγματοληπτική αναμετάδοση αποτελεσμάτων - παράλληλα με τις παραδοσιακές διαδικασίες - σε περίπου 4.000 εκλογικά τμήματα της Χώρας, δηλαδή σε ποσοστό πάνω από του 20% των εκλογικών τμημάτων, για να έχουμε ακόμη νωρίτερα τα αποτελέσματα».

    Τέλος ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη σύνθεση του εκλογικού σώματος, για τον αριθμό των εκλογέων που ψηφίζουν πρώτη φορά καθώς και για τους καταγεγραμμένους ετεροδημότες.

    Στη συνεδρίαση εκλήθη και παρέστη ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι η ΝΔ απευθύνεται στον ελληνικό λαό με τη γλώσσα της αλήθειας, με συγκεκριμένα μέτρα που, έστω και αν είναι δυσάρεστα, είναι αναγκαία και εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία, αλλά και σε άλλους τομείς ώστε η Ελλάδα να μπει σε μια καινούργια περίοδο ανάπτυξης.

    Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι είναι ανάγκη αυτό το ύφος του πολιτικού λόγου να το παρακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ και να ξεφύγει από τις γενικότητες και τους λαϊκισμούς.

    "Να αποκτήσει προγραμματικό, σοβαρό, λόγο, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί και η πολιτική ζωή και η πολιτική αντιπαράθεση καθώς και να βελτιωθούν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα", ανέφερε ο κ. Σουφλιάς.

    Και σημείωσε ότι αυτό θα είναι υπέρ του τόπου, γιατί ο λόγος του λαϊκισμού και των γενικοτήτων δεν ωφέλησε μέχρι τώρα για πολλούς λόγους.

    Ερωτηθείς για το ψηφοφέλτιο επικρατείας της ΝΔ τόνισε ότι "είναι εντελώς ανεδαφικά όσα λέγονται και γράφονται σχετικά με το ψηφοδέλτιο επικρατείας και δήθεν αντιπαλότητες μεταξύ του ενός και του άλλου".

    Σε ερώτηση αν ο ίδιος τεθεί επικεφαλής απάντησε: "όλα θα τα δείτε όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα".

    Δηλώσεις Γ. Κουμουτσάκου

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει σαφή και συγκεκριμένη πρόταση.

    Πέντε μέρες μετά την παρουσίαση από τον κ. Κ. Καραμανλή "της πρότασης αλήθειας και προοπτικής για την ελληνική οικονομία, το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του παραμένουν σαφώς ασαφείς, μπλεγμένοι στα ίδια τους τα λόγια, χωρίς σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ακολούθως είπε ότι στο ΠΑΣΟΚ "καταφανώς απροετοίμαστοι συγκροτούν τώρα μόλις πολυπληθείς ομάδες κρούσης για την οικονομία, με γραφειοκράτες, εμπειρογνώμονες, μεγαλοστελέχη τραπεζών του ιδιωτικού τομέα, ομάδες ετερόκλητων απόψεων και θέσεων σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στις αληθινές και ρεαλιστικές προτάσεις προοπτικής του Κώστα Καραμανλή".

    Η ελληνική οικονομία δεν έχει χρόνο για ομάδες και ομίλους προβληματισμού και θεωρητικών συζητήσεων, δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι έχει ανάγκη ξεκάθαρης πολιτικής διεξόδου από την διεθνή κρίση και προετοιμασίας της επόμενης μέρας.

    "Αν το ΠΑΣΟΚ δεν το έχει καταλάβει το ξαναλέμε: οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετικές πολιτικές και μέτρα ταχείας απόδοσης, δηλαδή, ό,τι ακριβώς δεν έχει το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης", είπε.

    Στην συνέχεια ο εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε λόγο για τις "αντιφάσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στο Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση για τον οποίο ανέφερε ότι υποστήριξε αντιφατικές θέσεις για το θέμα του ενιαίου φορολογικού συντελεστή. Σε τηλεοπτικό κανάλι στις 20:30,ο κ. Ραγκούσης είπε "ότι εμείς θα πάμε σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή", ενώ μισή ώρα αργότερα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε διαφορετική θέση, λέγοντας σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι ότι "τα ψηλά εισοδήματα θα φορολογούνται με τον δικό τους συντελεστή, τα μεσαία εισοδήματα με τον δικό τους και τα εισοδήματα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων ουσιαστικά θα πρέπει με αφορολόγητο συντελεστή".

    Στο ίδιο θέμα περί των αντιφάσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε ότι "η κα Λούκα Κατσέλη, επίδοξη τσαρίνα της οικονομίας, μίλησε για την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα".

    Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο κ.Κουμουτσάκος σημείωσε πως "ούτε ο κ. Ραγκούσης ούτε η κα Κατσέλη φέρουν προσωπική ευθύνη για την απόλυτη κακοφωνία σε ένα τέτοιο κρίσιμο για την ελληνική οικονομία θέμα όπως το φορολογικό. Το αλαλούμ και οι αντιφάσεις στις οικονομικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ είναι απλά το ορατό, χειροπιαστό αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης ενιαίας στιβαρής και ρεαλιστικής πρότασης για την οικονομία από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της".

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η πρόταση της ΝΔ για την οικονομία δημιουργεί περιβάλλον ασφάλειας για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους ενώ αντίθετα η ασάφεια και οι αντιφατικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν στην κοινωνία και στην αγορά ανασφάλεια και αδυναμία προγραμματισμού.

    Διευκρίνισε ότι το πάγωμα μισθών που περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ δεν αφορά τα χαμηλότερα εισοδήματα και αυτό δείχνει και την κοινωνική της ευαισθησία.

    Επίσης, είπε ότι είναι σφάλμα τα μέτρα της ΝΔ να αξιολογούνται μεμονωμένα και ένα προς ένα, γιατί έχουν μία συνοχή και μία δομή ως σύνολο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ.Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στο θέμα του ντιμπέιτ των δύο αρχηγών: Η απόφαση της ΝΔ είναι να υπάρξει ντιμπέιτ, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι επιδιώκει τον ουσιαστικότερο διάλογο ακόμη και με απ' ευθείας συζήτηση των δυο αρχηγών.

    Δεν αποκλείουμε τίποτα, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του κόμματος πηγαίνουν στη συνάντηση με το ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει συμφωνία. Είπε ακόμη ότι είναι αδιανόητο να μην γίνει και άλλο ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.

    [02] "Νέα διακυβέρνηση αξιών"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος με αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας "The Elders", η οποία έφθασε στην Αθήνα από την Αγκυρα και θα μεταβεί εν συνεχεία στην Κύπρο.

    "H πρωτοβουλία "The Elders" είναι μία ανεξάρτητη ομάδα προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, τους οποίους συγκέντρωσε ο Nelson Mandela (τον Ιούλιο 2007, με αφορμή τα 89 γενέθλιά του) και οι οποίοι προσφέρουν την συλλογική τους επιρροή και πείρα για να στηρίξουν την εμπέδωση της ειρήνης και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κυριότερων προκλήσεων της ανθρωπότητας",αναφέρεται σε σχετικό δελτίο του ΠΑΣΟΚ.

    Ομιλία στην Αλεξανδρούπολη

    "Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω την παρακμή και να βάλουμε τη χώρα σε πορεία εθνικής ανάτασης, ήρθε η ώρα να σημάνουμε εγερτήριο όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου που διψάνε να ξαναδούν αυτή τη χώρα να προοδεύει και να πρωταγωνιστεί" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη.

    "Ο τόπος δεν σηκώνει πλέον ηγεσίες που κρύβονται στα δύσκολα, φυγομαχούν μπροστά στα προβλήματα και οι οποίες μας οδήγησαν σε οικονομική, κοινωνική, πολιτική και ηθική παρακμή και τώρα ζητάνε και τα ρέστα" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "εμείς ζητάμε την ευθύνη να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα, στις 4 Οκτώβρη ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο αυτοδυναμίας στο ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να συγκρουστεί "με κάθε αντίληψη και κατεστημένο που κρατά τον τόπο πίσω" υπογραμμίζοντας ότι "δεν χρωστάμε σε κανένα, λογοδοτούμε μόνο στο λαό".

    Τόνισε την βασική θέση του ΠΑΣΟΚ ότι στις εκλογές "δεν συγκρούονται μονάχα δύο κόμματα και δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί, αλλά δύο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις" και επέκρινε την ΝΔ για το σύνολο της πολιτικής της και υπογράμμισε ότι "εμείς είμαστε αισιόδοξοι γιατί ξέρουμε τι έχουμε και ξέρουμε να το αξιοποιήσουμε".

    Η "πράσινη ανάπτυξη" ήταν το επόμενο σημείο το οποίο ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι "η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή παραδοσιακών και εναλλακτικών τουριστικών υπηρεσιών".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θράκης, τα οποία, όπως είπε, η ΝΔ "επιλέγει να τα αγνοεί, αδυνατεί και δεν μπορεί να σεβαστεί, να τιμήσει και να αξιοποιήσει", ενώ αναφέρθηκε και στα έργα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή.

    "Δυστυχώς στα πέντε χρόνια της ΝΔ όλη αυτή η προσπάθεια σταμάτησε, στην εγκατάλειψη της Θράκης έδειξαν όλη τους την αλαζονεία" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναφερόμενος στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είπε ότι "τον διαφημίζουν αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς".

    "Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ξηρά και σε θάλασσα και κάθε μας συμφωνία θα γίνει μετά από διάλογο με την τοπική κοινωνία" είπε, προσθέτοντας ότι "φυσικά η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά την λειτουργία".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας αλλά μονάχα να "μοιράζουν τον πλούτο σε λίγους και ημέτερους, γι' αυτό από πρωταγωνιστή με κύρος την κατάντησαν φτωχό συγγενή στο διεθνές πεδίο, την καταδίκασαν σε αναπτυξιακό μαρασμό και την έφεραν σε κρίση πολύ πριν την διεθνή κρίση".

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την ΝΔ για κατασπατάληση όσων είχαν δημιουργηθεί και πρόσθεσε ότι "έτσι άδειασαν τα κρατικά ταμεία και τώρα υπόσχονται πάλι -για τρίτη φορά- την καταπολέμηση της σπατάλης του δημοσίου χρήματος".

    "Η ηθική κατάπτωση της κυβέρνησης δεν ήταν ούτε αλαζονεία, ούτε αμέλεια. 'Ήταν πολιτική επιλογή και με αυτήν έδωσε το σήμα σε όλους τους πολίτες ότι την επιτυχία μπορούν να την κατακτήσουν μόνο μέσα από την διαφθορά" είπε, τονίζοντας πως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και αναπτυξιακή, πολιτική, κοινωνική και κρίση αξιών.

    "Είναι γενικότερη η κατάπτωση που ζούμε, ούτε αρκούν μεγάλες κουβέντες, αυτά που ακούσαμε ξανά σαν χαλασμένη κασέτα πριν λίγες μέρες από την Θεσσαλονίκη, τα ίδια και τα ίδια που ακούμε έξι χρόνια τώρα χωρίς ποτέ να γίνουν πράξη" ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως για την έξοδο από την κρίση δεν αρκεί να "διαβάζεις ένα κατεβατό μέτρων χωρίς σχέδιο, προοπτική και διαβούλευση ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στα μεσαία και χαμηλά στρώματα".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για την έξοδο από το τέλμα της παρακμής απαιτείται πριν από όλα μια νέα ηγεσία που θα δώσει το στίγμα μιας νέας διακυβέρνησης που θα διέπεται από ευνομία, δικαιοσύνη, όραμα, σχέδιο και σταθερότητας κανόνων για όλους.

    "Απέναντι σε μια εξουσία που δεν πίστεψε στην Ελλάδα που πορεύτηκε με μόνη πυξίδα την επιβίωσή της στην νομή της εξουσίας, δεσμευόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα" είπε, προσθέτοντας ότι στην ΔΕΘ θα παρουσιάσει "ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα τον βοδικό μας χάρτηβ για την έξοδο από την κρίση και την Ελλάδα που ονειρευόμαστε".

    "Τα όνειρα μας είναι εφικτά επιβεβλημένα και αυτονόητα" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στη συνέχεια ότι η Θράκη μπορεί και πρέπει να είναι δύναμη λύσης, που επενδύει μεταξύ άλλων και "σε μια νέα σχέση της μειονότητας με την πλειονότητα".

    "Πρεσβεύω την πολιτική που λέει σεβασμός στα σύνορα και σεβασμός στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, έχω πει ότι οι ίδιες οι μειονότητες πληρώνουν τις σκοπιμότητες όταν δημιουργείται το αίσθημα ότι γίνονται δούρειος ίππος για την εδαφική ακεραιότητα και σήμερα θέλω να πάω ένα βήμα πιο πέρα (λέγοντας) ότι η συνύπαρξη πολιτισμών είναι από μόνη της ο μεγάλος μας πλούτος, αληθινό προνόμιο για την περιοχή" τόνισε, καλώντας τους πολίτες "μην αφήσετε κανένα και ποτέ να μπει ανάμεσά σας, ούτε καν το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, και αυτή μόνο μαζί μπορείτε να την αντιμετωπίσετε".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πάγια θέση του για "επένδυση στους ανθρώπους της περιοχής μέσα από την παιδεία και μέσα από την ενίσχυση των ΤΕΙ και ΑΕΙ της περιοχής και την διασύνδεσή τους με την τοπική αγορά εργασίας και την τοπική παραγωγή με συνδιαμόρφωση του περιεχομένου σπουδών μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και περιφέρειας και απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον κρατισμό και την γραφειοκρατία".

    Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εγγυάται μια δυναμική εξωτερική πολιτική που θα ξαναδώσει κύρος και δύναμη σε διεθνές πεδίο, δημόσια δωρεάν και ποιοτική παιδεία για όλους, νέα δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και για ένα νέο κοινωνικό κράτος που θα λειτουργεί υπέρ των πολιτών, δεσμευόμενος ταυτόχρονα εκ μέρους όσων "στελεχώσουν την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για μια ηγεσία αξιών που θα κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου".

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος σχετική έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, τόνισε με έμφαση το γεγονός ότι η Ελλάδα από πλευράς ανταγωνιστικότητας βρίσκεται κάτω από την Μποτσουάνα, την Κολομβία και το Καζαχστάν και πρόσθεσε ότι για το ότι η Ελλάδα από την 35η θέση στην οποία βρισκόταν το 2003 είναι σήμερα στην 71η "δεν ευθύνεται η διεθνής οικονομική κρίση".

    "Αυτή είναι η Ελλάδα του κ. Καραμανλή και θα ήθελα να πω στη ΝΔ ότι οφείλουν απαντήσεις στο γιατί η ανταγωνιστικότητα είναι αυτή που είναι", τόνισε.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ για έλλειψη σχεδίου και για ασάφειες στον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι "δεν υπερασπίζονται το έργο τους, έχουν παραδεχθεί την ήττα τους και επιδίδονται σε έναν "ανταρτοπόλεμο" για δήθεν ασάφειες σε όσα λέει το ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι επί ΝΔ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι "έχουν το πολιτικό θράσος να εγκαλούν το ΠΑΣΟΚ ότι θα προβεί σε υπερδανεισμό, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι τον Οκτώβριο η χώρα θα δανειστεί και άλλο".

    Επίσης στις επικρίσεις της ΝΔ για επιβολή βαριάς φορολογίας από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε λέγοντας ότι "η μεγαλύτερη φοροεπιδρομή στα μεσαία εισοδήματα έγινε επί ΝΔ".

    "Τριπλασίασαν τους ανείσπρακτους φόρους και αύξησαν τις δαπάνες, ο λαός χόρτασε από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, η μόνη υπόσχεση που άκουσε είναι ότι θα παγώσουν τους μισθούς", πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στη ΝΔ "εκτός διακομματικής επιτροπής που δεν συμφώνησε", την κατάργηση των γιγαντοαφισών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

    "Δεν υπάρχει κανένας ρενβασισμός από το ΠΑΣΟΚ, το μόνο κριτήριο είναι η αξιοκρατία, εμείς "έχουμε αχρωματοψία" και αυτό να το καταλάβουν όλοι", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας παρατήρηση ότι "στελέχη του ΠΑΣΟΚ "αναλαμβάνουν πόστα" ή απειλούν με διώξεις".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι "ελπίζει πως η προεκλογική αντιπαράθεση θα γίνει επί της ουσίας".

  • **Στον διάλογο για το ντιμπέϊτ θα προσέλθουμε με άξονα την πρότασή μας για ανοιχτό και ζωντανό διάλογο, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά, ενώ στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θέτει προσκόμματα για το ντιμπέίτ Καραμανλή - Παπανδρέου με σκοπό να μην προσέλθει, γιατί ο κ. Καραμανλής υπερτερεί ρητορικά του κ. Παπανδρέου απάντησε λέγοντας "ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιμένει με ανυπομονησία την διεξαγωγή των δύο ντιμπέϊτ".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς για το "σήριαλ" ενδεχομένων επαφών Γ. Παπανδρέου - Κ. Σημίτη, απέρριψε τον όρο "σήριαλ", προσθέτοντας "δεν έχω νέα, θα μάθετε αύριο", καθώς στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια του Κινήματος.

    Σε συναφή ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει την αξιοποίηση του Σταύρου Δήμα είπε ότι "παρά την δεδομένη εκτίμηση στο πρόσωπο του Ευρωπαίου Επιτρόπου, η απάντηση εντάσσεται στην ονοματολογία".

  • **Δεν θα επαναφέρουμε τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όπως ήταν. Η μεγάλη περιουσία θα φορολογηθεί με προοδευτικό (σ.σ. τεχνικά) τρόπο και πιο δίκαια", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικά.

    Σε ό,τι αφορά την ερώτηση "που θα βρεί το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα" είπε ότι μια πηγή είναι οι ανείσπρακτοι φόροι που έχουν αυξηθεί και η σωστή διαχείριση του δημοσίου χρέους που μπορεί να εξασφαλίσει έως και 1 δισ. ευρώ ετησίως.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει ενιαία φορολογική κλιμακα για όλες τις πηγές εισοδήματος.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι από την ενιαία φορολογική κλίμακα θα εξαιρεθούν οι τόκοι καταθέσεων που φορολογούνται αυτοτελώς με βάση ισχύον σύστημα.

    "Θα ήταν ανεύθυνο να ανακοινώσουμε εισοδηματική πολιτική την στιγμή που δεν έχει καταρτιστεί προϋπολογισμός", απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι "η ίδια η κυβέρνηση τις περισσότερες φορές ανακοίνωνε την εισοδηματική της πολιτική μετά τον προϋπολογισμό".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η ΝΔ είπε πως θα παγώσει τους μισθούς, ενώ το ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτοί θα αυξηθούν πέραν του πληθωρισμού.

    Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι "ενδεχομένως να θεωρηθεί υφαρπαγή ψήφου η μη λεπτομερής ανακοίνωση των φορολογικών μέτρων που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ" απάντησε λέγοντας ότι "έχουμε ανακοινώσει τις βασικές γραμμές της φορολογικής μας πολιτικής".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η αλλαγή φορολογικού συστήματος αφορά και τις τράπεζες και επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία ο φόρος στην Ελλάδα από όλες τις πηγές κεφαλαίου είναι 16% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 34%.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι τα φορολογικά μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ βοηθούν την επιχείρηση γιατί θα επενδύσει και πρόσθεσε ότι "θα μειώσουμε τον φορολογικό συντελεστή στα κέρδη που επενδύονται".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "δεν φοβόμαστε" πως θα φύγουν επιχειρήσεις από την Ελλάδα με τα φορολογικά μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "οι επιχειρήσεις έχουν κριτήρια στο που επενδύουν και οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται για το αν υπάρχει χωροταξικό στη χώρα, ποια θα είναι τα πραγματικά ποσά που θα φορολογηθούν και πως θα μειωθεί η γραφειοκρατία".

    "Τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις της "Πράσινης Ανάπτυξης" θα εξειδικευθούν", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς με αφορμή σχετική αποστροφή του Γιώργου Α. Παπανδρέου χθες για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, για το αν μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα αναθεωρούσε, επαναδιαπραγματευόταν ή επανεξέταζε ενεργειακές συμφωνίες της χώρας αφού είπε ότι "η ιστορία των αγωγών ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ" πρόσθεσε ότι "υπάρχει συνέχεια του κράτους, που σημαίνει ότι παραλαμβάνεις τις συμφωνίες όπως υπάρχουν και κοιτάζεις να τις βελτιώσεις αν επιδέχονται βελτίωση ή να τις εφαρμόσεις με τον καλύτερο τρόπο για το συμφέρον της χώρας".

    "Σε κάθε συμφωνία αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο" πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

  • ** "Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και το δύσκολο έργο του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ ο οποίος με ερωτά για τις διαβουλεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τη νέα αρχιτεκτονική του χρηματοοικονομικού συστήματος", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "αυτή είναι η διαφορά: Ο κ. Καραμανλής δεν διαβουλεύτηκε ποτέ με κανένα, άκουσε "τρείς" ανθρώπους και φθάσαμε εδώ. Εμείς διαβουλευόμαστε με οικονομολόγους, δεν είμαστε κόμμα αυτιστικό, ούτε και ως κυβέρνηση ασκούμε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε δριμύτατα τον υπουργό Οικονομίας για την μέσω ανακοινώσεων του υπουργείου άσκησης κριτικής στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον να διατυπώνει τις απόψεις του ως πολιτευτής της ΝΔ.

    Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά την ουσία της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει "πόσο λιγότερο φόρο πληρώνει κάποιος με σπίτι που κοστίζει 1 εκατ. ευρώ".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να αλλάξει την εγκύκλιο και να υπάρξει καθολική απαγόρευση προσλήψεων στο δημόσιο, καθώς με την εκδοθείσα εγκύκλιο εξαιρούνται οι εμπλεκόμενοι σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου συνέδεσε τις συγκεκριμένες προσλήψεις που πραγματοποιούνται και σε άλλες χώρες με "πελατειακές προσλήψεις" από την ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν το δεχόμαστε από αυτή την κυβέρνηση".

  • **"Η μόνη προετοιμασία που έχει γίνει για την γρίπη στα σχολεία, αν και είχαμε προειδοποιήσει, είναι μια εγκύκλιος. Και αυτά την ώρα που λείπουν καθαρίστριες, σαπούνι και ανάλογα υλικά", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι εντείνεται η ανησυχία ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς και καλώντας την κυβέρνηση "να ασχοληθεί για όσο καιρό θα είναι ακόμα εκεί".

  • **Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το Κίνημα δεν θα ψηφίσει τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [03] Χρηματοδότηση 4,5 εκ.ευρώ

    Οι όροι και οι προϋποθέσεις της ραδιοτηλεοπτικής προβολής υποψηφίων και κομμάτων και οι εκλογικές δαπάνες, συζητήθηκαν -μεταξύ άλλων- στη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, που συνεδρίασε χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.

    Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος επικοινώνησε σήμερα με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους προσκάλεσε να συναντηθούν στις 5 το απόγευμα, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της διεξαγωγής του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στη τηλεόραση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα που παραχώρησε η Βουλή.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών αποφασίστηκε πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αυξηθεί ο χρόνος προβολής των μικρών πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Ειδικότερα, ενώ το ποσοστό στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε διαμορφωθεί στο 40% για κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και το υπόλοιπο 20% για τα υπόλοιπα, στις εκλογές του Οκτωβρίου ο χρόνος προβολής τους θα κατανεμηθεί σε ποσοστό 37,5% για κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και 25% για τα μικρά. Στα μικρά κόμματα περιλαμβάνεται και αυτό των Οικολόγων-Πράσινων, το οποίο είχε εκλέξει ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

    Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε, να γίνουν δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων: η μία μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων και η άλλη με όλους τους αρχηγούς. Τα κόμματα θα αποφασίσουν για την όλη διαδικασία και τους όρους αυτών των αναμετρήσεων.

    Όσον αφορά την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αυτό θα αποφασιστεί από το ίδιο το κόμμα και θα ανακοινωθεί αργότερα.

    Για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 0,13 τοις χιλίοις, λιγότερο από αυτό των περασμένων εθνικών εκλογών, καθώς είχαμε και άλλη εκλογική αναμέτρηση, αυτή των ευρωεκλογών, μέσα στον ίδιο χρόνο. Συνολικά, το ποσό σε ευρώ ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ με τα οποία θα καλυφθούν οι προεκλογικές ανάγκες των κομμάτων.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως έχουν ήδη υπογραφεί 39 εγκύκλιοι σε χρόνο ρεκόρ, γεγονός που δείχνει ότι έχουν πλέον αυτοματοποιηθεί οι σχετικές διαδικασίες της προεκλογικής περιόδου, ενώ από την προκήρυξη των εκλογών έως την εκλογή της νέας κυβέρνησης απαγορεύονται οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ.

    Ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνει ακόμη μία συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος από τους Οικολόγους Πράσινους, που δεν παραβρέθηκαν στη χθεσινή, καθώς στην πρώτη συνεδρίαση αποφασίζεται αν θα συμμετέχουν και κόμματα που έχουν εκλεγεί σε ευρωεκλογές.

    Στην επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ήταν από τη ΝΔ ο Λ. Ζαγορίτης, από το ΠΑΣΟΚ ο Μιλτ. Παπαϊωάννου, από το ΚΚΕ ο Αντ. Σκυλλάκος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ι. Θεωνάς και από το ΛΑΟΣ ο κ. Σκανδαλάκης.

    -

    [04] "Αντιλαϊκή πολιτική"

    «Μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα έχουμε αντιλαϊκή κυβέρνηση και αντιλαϊκή αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και εξήγησε πως είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ σχηματίσουν κυβέρνηση θα ακολουθήσουν αντιλαϊκή πολιτική και την ίδια πολιτική θα στηρίξει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην 74η ΔΕΘ, η κα Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες να κάνουν τέτοια επιλογή στην κάλπη ώστε να χάσουν δύναμη τα δυο μεγάλα κόμματα και να ενισχυθεί το ΚΚΕ, διότι, όπως είπε, είναι το κόμμα που στέκεται απέναντι τους.

    Πρόσθεσε πως και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξούν να δείξουν ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής του συστήματος σε συνθήκες κρίσης.

    Για τον Κώστα Καραμανλή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι εμφανίζεται ως «έντιμος κακός», ο δε Γιώργος Παπανδρέου ως «ήπιος ευαίσθητος». Θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά και οι δύο θα εφαρμόσουν την ίδια άγρια πολιτική.

    Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου σημείωσε ότι «μας κοροϊδεύει», όταν λέει ότι θα καταργήσει τα προγράμματα STAGE στο δημόσιο, ενώ σχολίασε πως επειδή είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν ομολογεί τη διεθνή οικονομική κρίση για να μην «θάψει» τη σοσιαλδημοκρατία.

    Η κα Παπαρήγα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ να έχουν μελετήσει κάποιο σχέδιο για αντικομουνιστική επίθεση στο ΚΚΕ, η οποία μπορεί να είναι πιο «κομψή» ή να την προωθήσουν μέσω «άλλων κέντρων».

    Για το ΚΚΕ είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν σκέφτεται περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, διότι ισοδυναμεί με «προδοσία» του λαού.

    Για το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για λόγους τακτικής θέλει να επιβιώσει ως «κυβερνητικός παρτενέρ» κι επιτέθηκε εναντίον του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας δηλώσεις του που αναφέρονταν στο ΚΚΕ. «Λίγη μετριοπάθεια δεν θα πείραζε. Να μιλάς με τέτοιους τόνους όταν το δικό σου εγχείρημα έχει αποτύχει μέχρι γελοιοποίησης, θέλει και μια συγγνώμη. Εμείς, όπως βλέπετε, δεν βγήκαμε με πανηγυρισμούς. Κάνουμε πολιτική εκτίμηση και λέμε ότι είναι αδιέξοδο της στρατηγικής τους. Κι αν θέλετε έχουμε αποφύγει και τη γελοιοποίηση ορισμένων πραγμάτων να την κάνουμε κύριο πολιτικό μας επιχείρημα».

    Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αποτελούν επιβεβαίωση της άρνησης του ΚΚΕ να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ενότητα της Αριστεράς. «Θα είχαμε 12 στο ντιμπέιτ και 12 στη διακομματική. Εάν κάναμε τέτοιο λάθος τότε, θα ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα στη σύγχρονη ιστορία του ΚΚΕ», είπε η κα Παπαρήγα.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε εργοτάξιο του Μετρό και συναντήθηκε με τις διοικήσεις της Helexpo Α.Ε. και της ΔΕΘ Α.Ε.

    [05] "Με νέα πρόσωπα"

    Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Ιωάννης Κοραντής, θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ. Η προσχώρηση του κ. Κοραντή στις τάξεις του ΛΑΟΣ ανακοινώθηκε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Όπως δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης, ο πρέσβης Ιωάννης Κοραντής «έχει γράψει χρυσές σελίδες στο διπλωματικό σώμα και έχει προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στην πατρίδα τα πέντε χρόνια, που ήταν στην διοίκηση της ΕΥΠ».

    Ο κ. Κοραντής δήλωσε με τη σειρά του ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του προέδρου του ΛΑΟΣ και προσχώρησε στις τάξεις του κόμματος, φέροντας μαζί του τις εμπειρίες 36 ετών διπλωματικής καρριέρας και εκείνες του τέως διοικητή της ΕΥΠ, με στόχο να υπηρετήσει «τις κοινές αξίες, τις οποίες προβάλλουμε για την πατρίδα».

    Χθες ο κ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στις πιθανές υποψηφιότητες του ΛΑΟΣ είχε τονίσει: "Προσπαθώ να βρω πρόσωπα, που θα φέρουν στην πολιτική, εκείνους που τής έχουν γυρίσει την πλάτη. Τα νέα παιδιά ή ακόμα και εκείνες τις γυναίκες των μεσημβρινών ζωνών της τηλεόρασης. Απευθύνθηκα σε κάποια πρόσωπα, έκανα διάλογο. Δεν έχω καταλήξει πουθενά, ίσως η πρόταση, έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα για να είχε και την ανάλογη επώαση. Θα δούμε. Πάντως το μήνυμά μου είναι να φέρω μέσα καινούργια πρόσωπα".

    [06] "Aυτονομία και διαφάνεια"

    Στην αντιμετώπιση των «οικονομικών αδιεξόδων», στην Παιδεία, την Υγεία και την ασφάλεια των πολιτών θα συγκεντρώσει τις προσπάθειές της μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας του Κινήματος Χρήστος Παπουτσής.

    Μια ακόμα δέσμευση του Κινήματος την οποία επαναλαμβάνει ο κ. Παπουτσής είναι η εφαρμογή των προτάσεων για την «αυτονομία του πολιτικού συστήματος, τη διαφάνεια, τον κοινωνικό έλεγχο, την αποκέντρωση και τη συμμετοχή των πολιτών».

    Μάλιστα τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να εκκαθαρίσει τις υποθέσεις «σκανδάλων», προσθέτοντας ότι θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens.

    Χαρακτηρίζει «επικοινωνιακούς ακροβατισμούς της ΝΔ», όσα λέγονται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο, ενώ σχετικά με το πού θα βρει τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και όχι μόνο, τονίζει ότι αυτό θα γίνει, μεταξύ άλλων, «με την αποφασιστική μείωση της κρατικής σπατάλης κρατικής σπατάλης, με ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα και με την άμεση αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»

    Η συνέντευξη του κ. Χρήστου Παπουτσή, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στον πολιτικό συντάκτη Βασίλη Μούρτη έχει ως εξής:

    ΕΡ: Συμμερίζεστε τους λόγους τους οποίους επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές; Θα είχατε να προσθέσετε κάποιους άλλους;

    ΑΠ: Λόγω ακριβώς της ακυβερνησίας στην οποία βρίσκεται η χώρα, της πλήρους αδυναμίας να διαχειριστεί την εξουσία προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος και επιπλέον λόγω της ασφυκτικής εμπλοκής της ΝΔ σε σοβαρές υποθέσεις καταλήστευσης της περιουσίας του ελληνικού λαού.

    ΕΡ: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση από την επομένη των εκλογών;

    ΑΠ: Τα οικονομικά αδιέξοδα και τα προβλήματα στην δημόσια Παιδεία και την Υγεία δημιουργούν έντονη ανασφάλεια και η έλλειψη ελπίδας στους πολίτες. Εμείς, ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, δεσμευόμαστε πέρα από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης να κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας για τη δίκαιη κοινωνία. Η Δημόσια Παιδεία και η Υγεία, ένα ισχυρό κοινωνικό σύστημα, η προστασία του περιβάλλοντος, είναι οι βασικοί πυλώνες, που εμείς ορίζουμε, για μια δυναμική αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Στο επίκεντρο βάζουμε την προοπτική και την ασφάλεια του πολίτη. Ασφάλεια στη διαβίωση, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην υγεία, ασφάλεια για το μέλλον. Και επιπλέον δεσμευόμαστε για την υλοποίηση των προτάσεών μας για την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο, την αποκέντρωση και τη συμμετοχή των πολιτών.

    ΕΡ: Κατηγορείστε, από τη ΝΔ, ότι δεν έχετε διατυπώσει καμία πρόταση για τα προβλήματα της χώρας, δεν έχετε σχέδιο. Περιμένετε, ίσως, να μιλήσει πρώτα ο κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, ή θεωρείτε ότι οι πολίτες γνωρίζουν τις θέσεις σας επαρκώς;

    ΑΠ: Δεν πείθουν πλέον κανέναν οι επικοινωνιακοί ακροβατισμοί της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα για μια προοδευτική πορεία της χώρας. Και επιπλέον καταθέτουμε συγκεκριμένα σχέδια νόμων για την ελάφρυνση των βαρών για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους μισθοσυντήρητους, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τους δανειολήπτες. Η αλήθεια είναι ότι ολοένα και περισσότερο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναγνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει γνώση και ικανότητα για την άσκηση της εξουσίας προς όφελος του λαού και της χώρας.

    ΕΡ: Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που γίνεται σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στο που θα βρείτε τα χρήματα για να χρηματοδοτήσετε πολιτικές οι οποίες δεν θα είναι περιοριστικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι την υποβάλουν θεωρούν πως δεν έχετε δώσει επαρκή απάντηση;

    ΑΠ: Με την αποφασιστική μείωση της κρατικής σπατάλης. Με ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα και την άμεση αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέδειξε ότι δεν θέλει και δεν μπορεί ούτε να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, ούτε να διαχειριστεί τη δημόσια περιουσία προς όφελος της κοινωνίας, ούτε να υποστηρίξει το κοινωνικό κράτος. Εκεί που πρέπει να σταθούμε με αποφασιστικό τρόπο είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και η ορθολογική χρήση των πόρων. Παράλληλα με ένα νέο προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής προς την πράσινη ανάπτυξη. Με την αύξηση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, για έργα υποδομών, για την ενίσχυση της καινοτομίας. Θέλω όμως να τονίσω ότι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους αποτελεί προϋπόθεση για την συνοχή και την αλληλεγγύη στην κοινωνία, για την σχέση εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών.

    ΕΡ: Προτίθεστε να θέσετε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θέματα που αφορούν στις υποθέσεις τις οποίες έχετε ονομάσει σκάνδαλα; Και τι σκοπεύετε να κάνετε γι αυτές, αν κερδίσετε τις εκλογές; Θα ισχύσει η δήλωση του κ. Παπανδρέου περί τέλους της ατιμωρησίας ή αυτή αφορά την περίοδο μετά την 4η Οκτωβρίου;

    ΑΠ: Είναι μονόδρομος για το ΠΑΣΟΚ κι όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, κατά τη γνώμη μου είναι για τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Καμία μεταρρύθμιση, καμία αλλαγή, καμία τομή στην ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να γίνει όσο ο πολίτης έχει την εντύπωση ότι οι πολιτικοί είναι εξαρτημένοι και χρηματίζονται. Η διαδικασία αυτοκάθαρσης είναι αναγκαία για κάθε κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί πως οι πολιτικές ευθύνες θα αποδοθούν. Για παράδειγμα για την υπόθεση Siemens μετά τις εκλογές με τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα προχωρήσουμε σε Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή. Έχουμε δεσμευτεί. Δεν θα επιτρέψουμε να παραμείνει ο πολιτικός κόσμος σε ομηρία. Εξάλλου οι πολιτικές ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί ούτε παραγράφονται ποτέ.

    ΕΡ: Κατηγορείστε επίσης από τη ΝΔ ότι εκβιάσατε τις εκλογές, συμπεριφερόμενοι με μικροκομματική λογική στην υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ουσιαστικά εσείς ευθύνεστε για τις πρόωρες εκλογές, ενώ παράλληλα είχατε δημιουργήσει κλίμα αστάθειας. Τι απαντάτε σε αυτές τις κατηγορίες;

    ΑΠ: Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν απόλυτα καθαρές και συγκεκριμένες. Και επιπλέον σε πλήρη αρμονία με την απαίτηση του κόσμου να φύγει αυτή η Κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες της Νέας Δημοκρατίας.

    ΕΡ: Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα στα οποία θα επικεντρώσετε την προεκλογική σας τακτική, ώστε να επιτύχετε το επιθυμητό εκλογικό αποτέλεσμα;

    ΑΠ: Κύριε Μούρτη, η χώρα έχει ανάγκη από καθαρή λύση και αλλαγή πορείας. Με ένα πρόγραμμα ρήξεων με κατεστημένα συμφέροντα και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το μέλλον της χώρας. Εμείς διαθέτουμε ένα πλαίσιο επεξεργασμένων προτάσεων, διαθέτουμε τη γνώση και πάνω απ' όλα τη βούληση για να αλλάξουμε τα πράγματα.

    ΕΡ: Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ; Μια απλή νίκη, ή μια νίκη με αυτοδυναμία; Θα σας αρκούσε μια αυτοδυναμία με 151-152 έδρες, η, σε αυτή την περίπτωση θα προτιμήσετε προσφυγή σε νέες εκλογές;

    ΑΠ: Όπως σας είπα η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις. Και οι καθαρές λύσεις προέρχονται μέσα από μια ισχυρή κυβέρνηση που βασίζεται σε μια νέα και μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    ΕΡ: Ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν θα έχει κερδίσει και την αυτοδυναμία; Θα επιδιώξει συνεργασία και με ποιο κόμμα;

    ΑΠ: Εμείς θα ανταποκριθούμε στην απαίτηση του λαού και της πραγματικής ανάγκης της χώρας. Γι΄ αυτό δίνουμε αυτόν τον αγώνα με πίστη και αισιοδοξία ότι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και μια ισχυρή εντολή για μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η διαρκής επιδίωξη της κοινωνικής συνοχής και της συνεργασίας των δημιουργικών δυνάμεων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία θα είναι πάντα βασικός οδηγός στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

    ΕΡ: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, είναι τέτοια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συγκυβέρνηση, προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;

    ΑΠ: Αυτό που κρίνεται στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι η διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας στη χώρα και η αλλαγή της πορείας της. Δεν κρίνεται για το εάν και κατά πόσο θα βρεθούν δυνάμεις από διάφορα πολιτικά κόμματα που θα μπορέσουν να εγγυηθούν την ίδια πορεία της χώρας. Διότι όσοι υπηρετούν αυτό το σενάριο περί συγκυβέρνησης επιδιώκουν να συνεχιστεί η ίδια πορεία, να συνεχισθεί στην ουσία η ίδια πολιτική και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν μέχρι σήμερα. Ε, λοιπόν, όχι. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Η απόφαση μας είναι δέσμευση. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις πολιτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στα σημερινά αδιέξοδα.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 September 2009 - 14:30:45 UTC