Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το εθνικό συμφέρον υπέρτατο κριτήριο"
  • [02] "Θα ανοίξει νέα πορεία για τον τόπο"
  • [03] Στρος-Καν: "Δεν έχουμε αφήσει πίσω την κρίση"
  • [04] Νέο σοβαρό κρούσμα της γρίπης Α
  • [05] Αφιέρωμα σε επτά Έλληνες καλλιτέχνες
  • [06] Βερολίνο: Ακτιβιστές κατά των πυρηνικών
  • [07] Ημερήσια ατζέντα: 6/9/2009
  • [08] "Φυλάκιο αντίστασης το ΚΚΕ"
  • [09] Κρίσιμες συνεδριάσεις
  • [10] "Δύναμη ανόδου"
  • [11] Ρεκόρ Γκίνες
  • [12] Τραγωδία στην Οχρίδα
  • [13] Δεν τα κατάφερε

  • [01] "Το εθνικό συμφέρον υπέρτατο κριτήριο"

    Τον βασικό κορμό του προγράμματός του για την οικονομία εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, κατά την ομιλία του στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

    Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο έργο της κυβέρνησης και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, έθεσε τα πολιτικά διλήμματα ενόψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

    Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι βρέθηκε πάντοτε στην πρώτη γραμμή και πρόσθεσε:

    «Εκεί βρίσκομαι και εκεί θα βρίσκομαι κυρίως σε δύσκολες ώρες. Αλλωστε, η απόφασή μου να ζητήσω νωπή λαϊκή εντολή δεν ήταν εύκολη».

    Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, τη σφοδρότερη των τελευταίων 80 χρόνων, όπως είπε, και στις επιπτώσεις στις ξένες χώρες σε τομείς όπως η ανεργία, η μείωση του ΑΕΠ και το έλλειμμα.

    "Είναι ήδη αισθητές και στην Ελλάδα οι συνέπειες της κρίσης", είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι επηρεάστηκε η εκτέλεση του προϋπολογσμού, μειώθηκαν τα έσοδα και αυξήθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, που, όπως είπε, κληροδότησε ένα τεράστιο χρέος για το οποίο η χώρα μας πληρώνει 12 δισ. ευρώ ετησίως και τόνισε ότι δεν αφήνουν αμφιβολίες για τη συνέχεια οι επιπτώσεις της κρίσης.

    "Ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια", είπε ο πρωθυπουργός "και ειδικά το 2010, θα είναι το δυσκολότερο γι' αυτό οφείλουμε να εφαρμόσουμε άμεσα τις αναγκαίες πολιτικές και να βάλουμε θεμέλια γερά για μακροχρόνια ανάπτυξη, αλλιώς, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά".

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, πρόθεσή του ήταν να εξαντληθεί η τετραετία μέχρι το 2011 και να υλοποιήσει την πολιτική του που στηρίζεται σε τρεις άξονες: στον έλεγχο και τη μείωση των δημοσίων δαπανών, στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και στις διαρθρωτικές τομές. Για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών απαιτείται-πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- κατάλληλο πολιτκό περιβάλον, το οποίο δεν υπήρχε, και κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι επέλεξε να προκαλέσει εκλογές και με απαράδεκτη -όπως είπε- στάση εκβίασε τις εκλογές. Ο εκβιασμός αυτός, συνέχισε ο πρωθυπουργός, εγκλώβιζε τον τόπο σε 6μηνη προεκλογική περίοδο με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.

    Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση ενθάρρυνε μεγάλες διεκδικήσεις απο τα συνδικάτα, και η κυβέρνηση δεν θα είχε χρόνο να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

    «Το εθνικό συμφέρον επέβαλε να μην μπει ο τόπος στη δίνη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Αυτό υπηρετούσα πάντα, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Έκανε εκτενή αναφορά στο κυβερνητικό έργο, στα δημόσια έργα, το μετρό της Θεσσαλονίκης, τους οδικούς άξονες, τα αεροδορόμια, το πρόγραμμα "Θησέας" κλπ.

    Αναφέρθηκε επίσης στη λύση για την "Ολυμπιακή" που θα έχει όφελος 1 εκατ. ευρώ την ημέρα για το κράτος, την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη στήριξη κλάδων της αγοράς, καθώς και στο ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο όπως είπε ο πρωθυπουργός χρηματοδοτεί 80.000 με 9,5 δισ. ευρώ.

    «Στα επόμεμνα δύο χρόνια εξαιτίας της κρίσης η πορεία της χώρας μπαίνει σε κρίσιμη φάση. Έχουμε δύο επιλογές. Είτε θα υποκύψουμε στο λαϊκισμό, είτε θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις», τόνισε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι είναι προσωρινά ευχάριστος ο λαϊκισμός αλλά μακροπρόθεσμα δυσάρεστος, με δυσβάστακτο κόστος, ενώ οι δύσκολες αποφάσεις σίγουρα θα μας βγάλουν απο την κρίση με πιο γερές βάσεις, με πραγματικά κοινωνικό κράτος.

    Αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του οικονομικού του προγράμματος για την επόμενη τετραετία, και σε μέτρα άμεσης εφαρμογής, μεσοπρόθεσμης αλλά και μακροπρόεθσμης εφαρμογής, για την υλοποίηση των τριών στόχων: τη μείωση των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τις διαρθρωτικές δομές.

    Μέτρα άμεσης εφγαρμογής

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στα μέτρα άμεσης εφαρμογής περιλαμβάνονται:

    1ον: Πάγωμα των προσλήψεων το 2010, εκτός των απολύτως απαραίτητων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

    2ον: Αυστηρός περιορισμός των προσλήψεων, για μια επιπλέον διετία, έτσι ώστε να αναλογεί μια πρόσληψη σε κάθε δύο αποχωρήσεις.

    3ον: Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο Τομέα το 2010, με ειδική όμως μέριμνα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Για τα επόμενα χρόνια, οι μισθολογικές αυξήσεις θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση όχι μόνο του πληθωρισμού της χώρας, αλλά και εκείνου της Ευρωζώνης. Η ίδια εισοδηματική πολιτική θα εφαρμοστεί και από τις διοικήσεις των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ.

    4ον: Κανένα νέο επίδομα και καμιά αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια.

    5ον: Περικοπή, για μια διετία, των υπερωριών κατά 30% και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών.

    6ον: Περικοπή κατά 30% των δαπανών για μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

    7ον: Αναδιάρθρωση των δαπανών του Προϋπολογισμού, με κατεύθυνση τους τομείς που προάγουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη (παιδεία, έρευνα, επενδύσεις υποδομής, «πράσινη ενέργεια»).

    8ον: Εφαρμογή, από την 1η του χρόνου, της εξαγγελίας για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής αρμόδιας για την καταβολή των αποδοχών όλων των υπηρετούντων στο Δημόσιο.

    9ον: Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να έχουν τις ίδιες αποδοχές, σε όποιο Υπουργείο, όποια Υπηρεσία κι αν εργάζονται.

    10ον: Περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης και του μισθού των μελών της κυβέρνησης, των νομαρχών και δημάρχων για μια διετία.

    Μεσοπρόθεσμα μέτρα

    Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ανέφερε την καθιέρωση ρητών αρχών και διαδικασιών, που θα διέπουν την προετοιμασία, την κατάρτιση και την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και διευκρίνισε:

    Β· Εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας ορισμένων δαπανών (πχ από μηδενική βάση).

    Β· Κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών.

    Β· Επιτάχυνση της εφαρμογής Προϋπολογισμών Προγραμμάτων, μέσα από τους οποίους επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση και ακριβέστερη απεικόνιση των δαπανών σε κάθε τομέα δράσης (Παιδεία - Υγεία - Περιβάλλον κλπ.).

    Β· Υποχρεωτική κατάρτιση λεπτομερών ετήσιων ισολογισμών από κάθε φορέα και οργανισμό του Δημοσίου.

    Β· Καθιέρωση ρητών αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων κατά κατηγορία δαπάνης για το απόλυτο ύψος ή το ύψος σε σχέση με το ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει θεσπίσει τέτοιους κανόνες.

    «Με μια φράση: Αρχές και κανόνες παντού για το νοικοκύρεμα του κράτους! Αυστηρός έλεγχος και απόλυτη διαφάνεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    2ος άξονας - πόλεμος κατά φοροδιαφυγής

    Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή είπε ότι «όσοι έχουμε κυβερνήσει έχουμε τις ευθύνες μας», και τόνισε ότι «δεν θα συνεχιστεί αυτό όσοι κι αν ενοχληθούν». Εξήγγειλε συγκεκριμένα τα εξής:

    1ον: Δημιουργία Ενιαίας Βάσης Δεδομένων, για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα για διασταυρώσεις, τόσο ως προς τις ασφαλιστικές, όσο και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις.

    2ον: Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

    3ον: Δημιουργία βάσης δεδομένων στα πρότυπα του «Τειρεσία». Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν θα μπορούν να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο.

    4ον: Εγκατάσταση συστήματος on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το Υπουργείο Οικονομίας, έτσι ώστε να μπει οριστικό τέλος στο φαινόμενο των πλαστών τιμολογίων και της κλοπής ΦΠΑ..

    5ον: Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλες τις επιχειρήσεις.

    6ον: Καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή εκείνων των οποίων τα δηλούμενα εισοδήματα είναι δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με τον τρόπο που διαβιούν.

    7ον: Αναμόρφωση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης. Είναι υποχρέωση ισονομίας. Υποχρέωση κοινωνικής ευθύνης. Δημιουργία βάσης δεδομένων για κάθε πολίτη και επιχείργηση, για ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.

    3ος άξονας πολιτικής - Διαρθρωτικές αλλαγές

    Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και εξήγγειλε μεταξύ άλλων το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων που θεωρούνται κρίσιμα για την οικονομία, καθώς και την άρση του καμποτάζ για την ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας. Επίσης, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με τέσσερα στάδια για δημιουργία εταιρείας.

    Για τη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση που απορριφθούν δύο φορές θέσεις εργασίας απο τον ΟΑΕΔ αναστέλλεται το επίδομα, ενώ είπε ότι σε κλάδους που αντιμετωπίζουν έκτακτη κρίση ή σε περιοχές με πολύ αυξημένη ανεργία παρέχεται η δυνατότητα για επιμέρους συμφωνίες περιορισμένου χρόνου, κατ' εξαίρεση των προβλεπόμενων στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Για το Ασφαλιστικό έκανε λόγο για αναπροσαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών και για αυστηρότερη εφαρμογή κριτηρίων για αναπηρικές συντάξεις,

    Αναφέρθηκε στο Εθνικό σύστημα Υγείας, λέγοντας ότι θα θεσπιστεί ένα νέο σύστημα προμηθειών στην υγεία, στη δημόσια διοίκηση, όπου έκανε λόγο για λιγότερους και ισχυρότερους (συγκεκριμένα 350) δήμους, και για περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

    Τέλος, για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι επείγουσα η ενίσχυση ελέγχου στις δαπάνες, ενώ αναφερόμενος στη δημόσια ασφάλεια, εξήγγειλε αλλαγές για το πανεπιστημιακό άσυλο, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    «Δεν είναι δυνατόν χώροι εκπαίδευσης να μετατρέπονται σε εστίες ασυδοσίας και εγκληματικότητας», τόνισε.

    Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι η ΔΕΘ θα μετεγκατασταθεί στη Σίνδο.

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα κάλεσε τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τη σκληρή τους στάση που υπονομεύει το ευρωατλαντικό τους μέλλον, και την Τουρκία να συμβάλλει σε μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Είπε επίσης ότι το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει ούτε με προκλήσεις ούτε με απειλές. «Δεν πάμε ούτε ένα βήμα πίσω απο τις κόκκινες γραμμές που χαράξαμε», τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτοκριτική, παραδεχόμενος καθυστερήσεις και λάθη.

    «Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχθώ αδυναμίες και λάθη. Μπορούσαμε να πάμε πιο γρήγορα, και να κάνουμε πιο βαθιές αλλαγές», είπε και πρόσθεσε: «Κάναμε όμως σημαντικά βήματα αλλά απαιτούντα άλματα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής».

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αντιτάχθηκε και αντιτάσσεται σε όλες τις αλλαγές και τόνισε ότι εάν εφαρμοζόταν έστω και ένα μέρος των υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ το κόστος θα είναι πολύ βαρύ.

    «Ούτε τη συγκυρία κατανοεί ούτε διαθέτει τα εργαλεία για την αντιμετώπισή της» είπε ο κ. Καραμανλής, καταλήγοντας ότι η ΝΔ ξέρει πού και πώς θα πορευθεί.

    «Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η κρίση είναι ευκαιρία δημαγωγίας. Για μας, είναι εθνική υπόθεση. Είναι ένα στοίχημα για τον Τόπο, μου επιτρέπετε να πω και για μένα προσωπικά», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Τόνισε ότι η απόφασή του για εκλογές δεν ήταν εύκολη, αλλά όπως είπε ήταν η μόνη υπεύθυνη για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

    Ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας, έθεσε το δίλημμα στους πολίτες λέγοντας:

    «Θέλουμε να περιορίσουμε το κόστος του Δημόσιου Τομέα ή να συρθούμε σε αύξηση των φόρων και αδυναμία πληρωμών;

    Θέλουμε να διασφαλίσουμε φορολογική δικαιοσύνη ή να επιβαρύνονται δυσανάλογα εκείνοι που πληρώνουν τους φόρους τους;

    Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Ασφαλιστικού ή να αφήσουμε τα παιδιά μας χωρίς σύνταξη; Θέλουμε να τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση ή να αφήσουμε την ανεργία να γίνει σαράκι της κοινωνίας μας; Τα διλήμματα αυτά γίνονται την ώρα αυτή επίκαιρα και απλά: Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη διεθνή κρίση! Ποιος μπορεί να βάλει γερά θεμέλια στην Οικονομία!

    Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν πολιτικές και πρωθυπουργό», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Σχόλια των κομμάτων

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου για ομιλία Καραμανλή

    «Ο κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε να πείσει σήμερα τους Έλληνες πολίτες ότι έχουν λόγο να του δώσουν μια τρίτη ευκαιρία. Σήμερα ζητάει ξανά "νωπή λαϊκή εντολή" για να κάνει αυτά που είχε πει ότι θα κάνει το 2004. Αυτά για τα οποία οι πολίτες του έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία το 2007.Το 2009 όμως δεν είναι 2007 ούτε 2004. Η αξιοπιστία των λόγων και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού κρίνεται από το έργο της κυβέρνησης τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, που βρίσκεται στην εξουσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο πρωθυπουργός «παραδίδει την οικονομία και τη χώρα συνολικά σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβε - και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες», προσθέτοντας ότι ο κ. Καραμανλής «για άλλη μια φορά δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του - πάντα κάποιος άλλος φταίει. Επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες, αντί να δώσει ελπίδα και προοπτική».

    «Γι' αυτό και η σημερινή κυβέρνηση είναι το πρόβλημα και όχι η λύση στα προβλήματα των πολιτών», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    «Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού ήταν μια θλιβερή κατάληξη σε μια πορεία πεντέμισι ετών», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επικρίνοντας τον κ. Καραμανλή για το σύνολο της πολιτικής του.

    «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως επανεκκίνηση. Χρειάζεται ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, βαθιές τομές και αλλαγές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.Είναι προφανές ότι κανένας δεν περιμένει αυτά από τη ΝΔ», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «αυτά τα περιμένουν οι πολίτες από τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει από τις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου» και προσθέτοντας ότι «αυτό το σχέδιο εξόδου από την κρίση θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το επόμενο Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

    ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού

    "Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του ομολόγησε μια ακόμα φορά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι προαποφασισμένα, ανεξάρτητα, αν η επόμενη κυβέρνηση είναι της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ.

    "Προκειμένου να στηριχτεί η υψηλή κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, θα επιδιώξουν νέες δραστικές περικοπές στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, στα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στις κοινωνικές δαπάνες", αναφέρει το ΚΚΕ και καλεί το λαό "να αξιοποιήσει την εμπειρία του και με την ψήφο και τη δράση του να πάρει τα μέτρα του".

    "Αν οι μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, για να επιβάλλουν τα αντιδραστικά μέτρα που έχουν ανάγκη, ο λαός χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ και αδύναμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να εμποδίσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική", αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων".

    ΣΥΝ για ομιλία πρωθυπουργού

    "Οι θρυλούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που διατυμπανίζει ο πρωθυπουργός και υποστηρίζουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι άλλες από το βάθεμα και τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και μας οδήγησε στη σημερινή οικονομική κρίση", αναφέρει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και προσθέτει:

    "Είναι η πολιτική που συμπιέζει αφόρητα τα εισοδήματα των κοινωνικά αδυνάτων, εξακοντίζει την ανεργία, αφανίζει τον αγροτικό κόσμο, κλείνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαλύει το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις".

    Ο ΣΥΝ αναφέρει ότι ο νεοφιλελευθερισμός ως οικονομική αντίληψη και πολιτική έχει κλείσει τον κύκλο του, "κάτι που δεν θέλει να το καταλάβει ούτε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Κατά τον ΣΥΝ, η ενίσχυση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς αποτελεί προϋπόθεση για τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτικές διεξόδου απέναντι στη σημερινή κρίση.

    "Η κατάθεση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων και προτάσεων από τον ΣΥΝ καθώς και η υπερψήφιση των συνδυασμών της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις επερχόμενες εκλογές συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής ασπίδας αλληλεγγύης για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά αδύνατοι", καταλήγει ο ΣΥΝ.

    ΛΑΟΣ για ομιλία πρωθυπουργού

    "Ο κ. Καραμανλής μετά από 6 χρόνια Διακυβέρνησης της χώρας, μας ``απειλεί`` με γενναίες αποφάσεις.

    Προφανώς ομολογεί ότι μέχρι σήμερα, οι εν γένει αποφάσεις του δεν ήταν γενναίες, αλλά δειλές", αναφέρει το ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και προσθέτει:

    "Όσον αφορά την αποστροφή του, για την αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς αυτό ηχεί ως Ανέκδοτο.

    Αν το πίστευε θα έστελνε στον εισαγγελέα δια της Βουλής, που άκομψα δύο φορές έκλεισε, τις υποθέσεις που βαραίνουν Υπουργούς και στενό του περιβάλλον.

    Ό,τι και να λέει τώρα, δυστυχώς γι αυτόν, όλο και λιγότεροι τον παίρνουνε στα σοβαρά. Μεταξύ αυτών και βουλευτές του".

    "Ώρα για γενναίες αποφάσεις"

    "Τώρα και χωρίς καθυστερήσεις πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τις διοικήσεις της HELEXPO ΑΕ και της ΔΕΘ ΑΕ και επισήμανε ότι η προσφυγή σε εκλογές έγινε αποκλειστικά και μόνο για το εθνικό συμφέρον.

    "Τώρα πρέπει να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουν. Να προχωρήσουμε σε μεγάλες και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές,είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι τρεις κομβικές κατευθύνσεις του για μετά τις εκλογές είναι το νοικοκύρεμα του κράτους, η αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

    Οι Έλληνες έχουμε δείξει πως, όταν θέλουμε, μπορούμε να καταφέρουμε πολύ σημαντικά πράγματα, όταν στις δύσκολες στιγμές προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον και βάζουμε εθνικούς στόχους. Εύχομαι να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας", είπε.

    Για τη Διεθνή Έκθεση είπε ότι είναι ένας θεσμός που αναδεικνύει σε όλο τον κόσμο το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

    Για τη Μακεδονία και τη Θράκη επισήμανε ότι έχει αναδειχθεί σε οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής με την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε την 74η ΔΕΘ και στη συνέχεια επισκέφθηκε περίπτερα της Έκθεσης.

    Ο πρόεδρος της HELEXPO Αριστοτέλης Θωμόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ Δημήτρης Μπακατσέλος παρουσίασαν στον πρωθυπουργό στοιχεία για τη φετινή διοργάνωση όπως και για τα οικονομικά αποτελέσματα των δύο εταιρειών που είναι κερδοφόρα τα τελευταία χρόνια.

    Τον πρωθυπουργό συνόδευαν οι υπουργοί Γιάννης Παπαθανασίου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, Σωτήρης Χατζηγάκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Μαρκογιαννάκης, οι υφυπουργοί (κ.κ. Βλάχος, Κασσίμης, Ιωαννίδης, Γκιουλέκας, Παπαδόπουλος, Κιλτίδης), ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, βουλευτές, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Τα Περίπτερα του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Πυροσβεστικής, της Ινδίας, της Αστυνομίας και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη σημερινή περιοδεία του στην 74η Διεθνή Εκθεση.

    Η Ινδία είναι η τιμώμενη χώρα στην 74η ΔΕΘ και στο Περίπτερο της τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο πρέσβης της Ινδίας Ντιλίπ Σίνχα ενώ του προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα.

    Στα Περίπτερα της Νομαρχίας και του Δήμου τον υποδέχθηκαν ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Στο Περίπτερο της Πυροσβεστικής ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε επιτυχία στο δύσκολο έργο της.

    Τον πρωθυπουργό συνόδευαν οι πρόεδροι της Helexpo Α.Ε. Αριστοτέλης Θωμόπουλος και της ΔΕΘ Α.Ε. Δημήτρης Μπακατσέλος.

    Θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό επιφύλαξαν μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο της ΔΕΘ και φώναζαν το σύνθημα «όλοι μαζί με τον Καραμανλή».

    [02] "Θα ανοίξει νέα πορεία για τον τόπο"

    "Στις εκλογές θα συγκρουστούν δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές και διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για την πολιτική και το μέλλον της χώρας", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στην Αρχαία Ολυμπία.

    "Το ΠΑΣΟΚ", είπε, "εκπροσωπεί την αισιόδοξη και μοναδική επιλογή που έχουμε, συνισταμένη της οποίας είναι το ότι οι κρίσεις δεν δημιουργούν μόνο προβλήματα, αλλά δίνουν και ευκαιρίες για να δούμε τί έχουμε κάνει λάθος και να βρούμε νέους δρόμους ανάπτυξης. Για να ανακάμψουμε δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο προηγούμενο κοινωνικά αδιέξοδο αναπτυξιακό μοντέλο", τόνισε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους νέους αγρότες, ενώ τονισε την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον που εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη συνάντηση που είχε πρόσφατα μαζί τους.

    "Όταν είχαμε ηγεσίες που πίστεψαν στις δυνάμεις μας, όταν το κράτος ήταν στο πλευρό μας και όχι πάνω στις πλάτες μας, όταν υπήρχε σχέδιο για όλους και όχι προνόμια για λίγους, τότε κάναμε θαύματα. Μια τέτοια ηγεσία έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου,εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι "στις 4 του Οκτώβρη ο λαός θα ανοίξει μια καινούργια σελίδα, θα αρχίσει μια νέα πορεία για τον τόπο, με αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι."

    Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του ανέφερε ότι το ολοκληρωμένο και πρότυπο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή της Ηλείας που ισχύει στο ακέραιο και σήμερα, θα αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την 4η Οκτωβρίου.

    Επεσήμανε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την "πράσινη ανάπτυξη" είναι σήμερα η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση για να βγει η χώρα απο το αδιέξοδο και τη δραματική κρίση στην οποία βυθίζεται και τόνισε ότι "η "πράσινη ανάπτυξη" αφορά περισσότερο από όλους τους αγρότες και πιό άμεσα τους νέους αγρότες, που θα είναι οι φορείς αλλά και οι μεγάλοι ωφελημένοι".

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε την σημασία που αποκτά η αγροτική παραγωγή σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές και ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο και υποστήριξε πως το ζήτημα στην ΕΕ δεν πρέπει πλέον να τίθεται ως στήριξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τα στρέμματα, αλλά ως στήριξη της φιλικής στο περιβάλλον αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας.

    Υπό αυτήν την οπτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεσογειακής διατροφής και ανακοίνωσε -για πρώτη φορά- ένα πιλοτικό πρόγραμμα για παροχή και προμήθεια πιστοποιημένων προϊόντων μεσογειακής διατροφής στα σχολεία, ξεκινώντας απο τα νηπιαγωγεία.

    Επίσης αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών, μείωση εισοδήματος, αύξηση του κόστους παραγωγής, πιέσεις απο την διεθνή και εγχώρια αγορά, μεγάλες κλίμακες παραγωγής απο πολυεθνικές που έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, χαμηλές τιμές σε σειρά βασικών προϊόντων, κερδοσκοπία των καρτέλ, και επέκρινε την κυβέρνηση για "την ανοχή που δίνει θράσος στους κερδοσκόπους που άρχισαν να εξερευνούν μέχρι που μπορούν να τραβήξουν το σχοινί".

    "Η απάντηση που τους δόθηκε απο τη σημερινή κυβέρνηση είναι ότι μπορούν να το τραβήξουν όσο θέλουν και αν θέλουν μπορούν να το τραβήξουν μέχρι να σπάσει", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "αυτή την απάντηση έδωσε με την απουσία της, αυτό το μήνυμα έστειλε με την αδιαφορία της και την φυγομαχία της μπροστά στους κερδοσκόπους."

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα των αγροτών λόγω "καθυστερήσεων, αδιαφάνειας, κακής διαχείρισης, περικοπής πόρων στις γεωργικές επιδοτήσεις, οικονομικής τους επιβάρυνσης απο το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας και το υψηλό κόστος αδειοδοτήσεων και μελετών για την ένταξη σε προγράμματα, έλλειψης υποδομών κυρίως σε έργα αρδευτικά έργα" και είπε ότι απέναντι σε αυτή την πολιτική το ΠΑΣΟΚ βάζει "τον αγρότη στο επίκεντρο της "πράσινης ανάπτυξης"".

    "Η "πράσινη ανάπτυξη" μας προσφέρει καινοτόμους τρόπους για να μειώσουμε το κοστολόγιο του Έλληνα αγρότη", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι "εμείς θα δώσουμε σε όσους αγρότες το επιθυμούν, τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ, ανεμογεννητριών ή συνδυασμού τους. Για να καλύψουν έτσι τις ανάγκες τους με φθηνή και καθαρή ενέργεια".

    "Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε μοντέλα μαζικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης", είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, τονίζοντας πως "η διαφορετικότητα και η μικρής κλίμακας παραγωγή στα αγροτικά προϊόντα πρέπει να μετατραπεί στο μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα" και προσθέτοντας πως η "απογείωση" της αγροτικής μας παραγωγής στις αγορές του εξωτερικού θα επιτευχθεί με την υψηλή ποιότητα και την πιστοποίηση της καταγωγής των προϊόντων μέσω της επέκτασης των πιστοποιημένων προτύπων για ονομασίες προέλευσης με απόλυτα αξιόπιστες διαδικασίες και αυστηρούς ελέγχους.

    "Την ίδια πολιτική θα ακολουθήσουμε και σε κείνους τους κλάδους της οικονομίας που συνδυάζονται με την αγροτική παραγωγή, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός", πρόσθεσε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ενίσχυση των "Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας", με πιστοποιημένα πρότυπα και ειδική σήμανση για τα προϊόντα αλλά και τις υπηρεσίες των - κατά τόπους- περιοχών, καθώς και για δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους των μελετών για την ένταξη των νέων αγροτών στα προγράμματα.

    "Η Ελληνική ύπαιθρος είναι το αληθινό πεδίο επιχειρήσεων της "πράσινης ανάπτυξης", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "στόχος μας είναι η βελτίωση της αληθινής ποιότητας ζωής που θα συγκρατήσει αλλά και θα προσελκύσει ακμαίο δημογραφικά πληθυσμό."

    "Η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να ανακτήσει το ρόλο της ως πυλώνας της κοινωνικής δικαιοσύνης", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας οτι είναι "αδιανόητο να καρπώνονται την αξία της δουλειάς και του μόχθου του παραγωγού οι μεσάζοντες, τα καρτέλ και όσοι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά αγροτικών προϊόντων" και τάχθηκε υπέρ της "λειτουργίας του ανταγωνισμού και της πάταξης κάθε είδους καρτέλ που λειτουργούν είτε στον χώρο της προμήθειας των αγροτικών εφοδίων ή στον χώρο της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων".

    "Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και είναι επαρκές, αυτό που λείπει είναι η βούληση για την εφαρμογή του, είμαι αποφασισμένος να το κάνω", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την βαθιά του εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τόνισε ότι "ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία του νέου αγρότη ειναι η γνώση , η ενημέρωση και η κατάρτιση".

    "Γι αυτό και έχουμε δεσμευτεί να δημιουργήσουμε Σύστημα Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς τους αγρότες και τους αλιείς ενώ το κράτος θα πιστοποιεί, θα αξιολογεί, θα ελέγχει και θα ενισχύει φορείς συμβουλευτικών υπηρεσιών" είπε ο κ. Παπανδρέου δεσμευόμενος επίσης για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του "ΕΘΙΑΓΕ στην κατεύθυνση της εφαρμοσμένης έρευνας".

    "Έχω επίσης προτείνει και δεσμευόμαστε γι αυτό ότι θα ιδρύσουμε υψηλού επιπέδου αγροτικές σχολές στις περιφέρειες, για να βγαίνουν από εκεί επαγγελματίες αγρότες. Παράλληλα, οι σχολές αυτές θα είναι και διαρκείς συμπαραστάτες τους, σε όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου" είπε ο κ. Παπανδρέου, δεσμευόμενος παράλληλα και για δημιουργία πανελλαδικού δικτύου ""πρότυπων" αγροκτημάτων για την εφαρμογή υποδειγματικών μεθόδων αγροτικής παραγωγής".

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι αποφασισμένος να κινηθεί στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και εξυγίανσης του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος, με απώτερο στόχο, μεταξύ άλλων και την ανάληψη εκ μέρους του λειτουργιών όπως εμπορίου, ή τραπεζών, καθώς, όπως ανέφερε, η εμπειρία του απο τις επισκέψεις του σε χώρες με υψηλής ποιότητας λειτουργία του αγροτικού τομέα αποδεικνύει ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν ανάλογες δραστηριότητες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επίσης είπε ότι οι Έλληνες αγρότες ούτε αντιπαραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας είναι, όπως τους βλέπουν ορισμένοι, αλλά και κυβερνήσεις και ΜΜΕ, ούτε οι πρόσφατες κινητοποιήσεις τους ήταν μια συλλογική διεκδίκηση για περισσότερα χρήματα.

    "Η πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών δεν έβαλε ως προτεραιότητα τα χρήματα αλλά εξέπεμψε μια δυνατή κραυγή αφύπνισης, διαμαρτυρίας και αγωνίας για το άμεσο μέλλον το δικό τους και της χώρας" είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας τους αγρότες να μην χάνουν το κουράγιο τους ούτε την περηφάνεια τους "γιατί χωρίς εσάς η αληθινή Ελλάδα θα σβήσει".

    [03] Στρος-Καν: "Δεν έχουμε αφήσει πίσω την κρίση"

    Δεν έχουμε ακόμη αφήσει πίσω μας την κρίση και η ανεργία θα παραμείνει ένα δύσκολο πρόβλημα, δήλωσε από το Λονδίνο ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν.

    Η οικονομική κατάσταση "απέχει πολύ από το να είναι τέλεια, αλλά βλέπουμε περισσότερα από προτάσεις ανάκαμψης", σημείωσε ο Στρος-Καν. "Διακρίνουμε την άκρη του τούνελ", προσέθεσε.

    Ωστόσο "η κρίση δεν βρίσκεται πίσω μας" και θα πρέπει "να αντιμετωπίσουμε πολλές συνέπειες", ιδιαίτερα "μια ανεργία που θα παραμείνει ένα δύσκολο πρόβλημα για ένα κάποιο χρονικό διάστημα", προειδοποίησε.

    Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ εξέφρασε εν γένει την ικανοποίησή του για την καλή συνεργασία που εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στις κύριες οικονομίες του πλανήτη και σημείωσε ότι η συναίνεση που επετεύχθη κατά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G20 τον Απρίλιο, όταν η κρίση βρισκόταν στο απόγειό της, εξακολουθεί να υφίσταται και τώρα που η οικονομία βελτιώνεται.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε και τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Λονδίνο "μια καλή σύνοδο, στην οποία η G20 και το ΔΝΤ συμβάδισαν", στο πλαίσιο μιας σχέσης "που βελτιώνεται κάθε φορά".

    [04] Νέο σοβαρό κρούσμα της γρίπης Α

    Ένας άνδρας 48 ετών που νόσησε από τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου των Αθηνών.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο άνδρας παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

    [05] Αφιέρωμα σε επτά Έλληνες καλλιτέχνες

    Συνώνυμο με μία μεγάλη διεθνή διάκριση για επτά ταλαντούχους έλληνες φωτογράφους, είναι το αφιέρωμα που φιλοξενεί για μία εβδομάδα τον Σεπτέμβριο το παγκόσμιας φήμης διαδικτυακό περιοδικό The Black Snapper, το οποίο ειδικεύεται στην παρουσίαση εξεχόντων φωτογράφων από όλον τον κόσμο.

    Οι επτά καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στο αφιέρωμα είναι ο, βραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Κοντός, η Χριστίνα Κάλμπαρη, η Αθηνά Χρόνη, ο Βίκτωρ Κοέν, ο Γιώργος Μάκκας, ο Στράτος Καλαφάτης, και ο Γιώργης Γερόλυμπος.

    Η εβδομάδα Ελληνικής Φωτογραφίας ξεκίνησε χθες, στις 13.00, ώρα Άμστερνταμ (14.00, ώρα Ελλάδος).

    Από την ιστοσελίδα του περιοδικού θα παρουσιάζεται καθημερινά και από ένας καλλιτέχνης, με μία σειρά από οκτώ έως είκοσι φωτογραφικά του έργα. Οι εβδομαδιαίες επιλογές γίνονται από τους προσκεκλημένους επιμελητές και τους έλληνες καλλιτέχνες επέλεξε ο επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου.

    Το πρόγραμμα του περιοδικού, φροντίζει εκμεταλλευόμενο τη δύναμη του Ίντερνετ να αναδείξει φερέλπιδες καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, χωρίς αισθητικές προκαταλήψεις και αποκλεισμούς. Κάθε επιμελητής επιχειρηματολογεί για τις επιλογές του και το κείμενό του, όπως και τα σχόλιά του, φροντίζουν να αναδείξουν τη δυναμική του κάθε καλλιτέχνη.

    [06] Βερολίνο: Ακτιβιστές κατά των πυρηνικών

    Περίπου 50.000 ακτιβιστές κατά της πυρηνικής ενέργειας διαδήλωσαν χθες στο Βερολίνο, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, με αίτημα μια "πραγματική έξοδο από την πυρηνική ενέργεια", σύμφωνα με τους διοργανωτές.

    Οι διαδηλωτές, συνοδευόμενοι από 350 τρακτέρ που είχαν ξεκινήσει πριν από μία εβδομάδα από την Κάτω Σαξονία, ζήτησαν επίσης το κλείσιμο της τοποθεσίας αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, η οποία δεν κρίνεται πολύ ασφαλής, στο Γκορλέμπεν, που βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία.

    Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα περίπου 100 οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και συνδικάτων, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από τον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου ως την Πύλη του Βραδεμβούργου, φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Σταματήστε πραγματικά - πυρηνικά, όχι ευχαριστώ!".

    Το Βερολίνο έχει δεσμευτεί επισήμως να κλείσει σταδιακά ως το 2020 τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

    Ωστόσο η δέσμευση αυτή μπορεί να εγκαταλειφθεί αν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εγκαταλείψει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μετά τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου τους τωρινούς σοσιαλδημοκράτες εταίρους της και σχηματίσει συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.

    [07] Ημερήσια ατζέντα: 6/9/2009

  • Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ - 10:00:00, Athens Imperial.

  • 74η ΔΕΘ: Εγκαίνια περιπτέρου Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο (περίπτερο 3, stand 5) - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ.

  • 74η ΔΕΘ: Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα εγκαινιάσει το περίπτερο του υπουργείου. - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ.

  • Δεκαοκτώ χρόνια μετά την επίτευξη του ακατάρριπτου παγκοσμίου ρεκόρ στο άλμα εις μήκος με 8,95μ., ο Αμερικανός βετεράνος αθλητής Μάικ Πάουελ επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, ως πρεσβευτής της IAAF (Ολυμπιακό Μουσείο) - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/Ολυμπιακό Μουσείο. Ο παγκόσμιος ρέκορντμαν θα επισκεφθεί το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μιλήσει σε νεαρούς αθλητές της πόλης, σε μία εκδήλωση που προετοιμάζει η οργανωτική επιτροπή του WAF 2009.

  • 74η ΔΕΘ: Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού - 13:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ.

  • 74η ΔΕΘ: Συνέντευξη Τύπου του πρέσβη και του επίτιμου προξένου της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στη ΔΕΘ. - 18:00:00, Θεσσαλονίκη/Μακεδονία Παλλάς.

  • 74η ΔΕΘ: Εγκαίνια περιπτέρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (έναντι πύργου ΟΤΕ), από τον υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη. - 19:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ.

  • Εορτασμός Ευρωπαϊκής Ημέρας Εβραϊκού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη/Αγ. Μηνά 13. Ο εορτασμός περιλαμβάνει:

    - περιήγηση στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

    - παραδοσιακή ισπανο-εβραϊκή μουσική

    Αθλητική ατζέντα

  • Χάντμπολ-Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών (Προκρ. φάση, 2ος όμιλος, 3η ημέρα): ΠΑΟΚ-Ζαπορόζιε - 20:00:00, Θεσσαλονίκη (GRC)

  • Αυτοκίνητο-Ράλι Αυστραλίας (10ος αγώνας της χρονιάς)

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Ανδρών (Γ΄ όμιλος, 4η ημέρα), 15:00 Σλοβενία-Ελλάδα

    20:00 Σλοβακία-Ισπανία

    [08] "Φυλάκιο αντίστασης το ΚΚΕ"

    "Προκεχωρημένο φυλάκιο της αντίστασης και της αντεπίθεσης είναι σήμερα στο πολιτικό επίπεδο το ΚΚΕ", τόνισε η Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε σημερινές της δηλώσεις ενόψει των εκλογών και επεσήμανε ότι "οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροί επιχειρηματίες και η φτωχή αγροτιά που υποφέρουν, αυτοί που είναι πια για τα καλά υποψιασμένοι ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ είναι η κυβερνητική καρέκλα, πρέπει με το κεφάλι ψηλά να σταθούν στην κάλπη".

    Η κα Παπαρήγα τους κάλεσε να ψηφίσουν "αναλογιζόμενοι την επόμενη μέρα, τις επόμενες βδομάδες, τους επόμενους μήνες: Είτε έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ, είτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε ο ένας είναι αξιωματική αντιπολίτευση είτε ο άλλος, θα ξεχάσουν εντελώς τα χρυσοποίκιλτα συνθήματά τους περί τόλμης και γενναιότητας, περί πράσινης ανάπτυξης και θα πέσουν κυριολεκτικά πάνω στα εργασιακά, ασφαλιστικά στα γενικότερα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων".

    Σύμφωνα με τη ΓΓ του ΚΚΕ ο κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια "είναι αυτός που θα εφαρμοστεί και όχι οι ψεύτικες και απατηλές υποσχέσεις τους. Την επόμενη μέρα χρειάζεται να υπάρχει κάτι πιο σταθερό και σίγουρο. Ένας λαός δυνατός, κίνημα δυνατό. Αποφασιστική προϋπόθεση, η μοναδική σήμερα, είναι να βγει από την κάλπη δυνατό ΚΚΕ, γιατί έτσι μπορούμε να τους δυσκολέψουμε στα μέτρα που θα πάρουν, να τους παρεμποδίσουμε, να κερδίσουμε χρόνο, για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου. Το ΚΚΕ από τη μια μεριά, το δίδυμο από την άλλη".

    Αναφορικά εξ άλλου με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

    "Εμείς είμαστε ήδη σχεδόν έτοιμοι στα ψηφοδέλτια και τα ψηφοδέλτιά μας είναι καθαρά, καθαρότατα, από ανθρώπους οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και μέχρι σήμερα. Είναι ψηφοδέλτια που εκφράζουν τη μαχητικότητα και την αγωνιστικότητα του Κόμματος. Πάνω απβ όλα πρέπει να σας πούμε το εξής: Τη μάχη θα τη δώσουν οι πάντες, όλοι και όλες. Όλα τα μέλη του Κόμματος, οι φίλοι, οι οπαδοί, οι άνθρωποι εκείνοι που μπορεί να έχουν και διαφορετικές απόψεις με εμάς, αλλά καταλαβαίνουν ότι το προκεχωρημένο φυλάκιο της αντίστασης και της αντεπίθεσης είναι σήμερα στο πολιτικό επίπεδο το ΚΚΕ".

    [09] Κρίσιμες συνεδριάσεις

    Συνεδριάζει σήμερα στις 10 π.μ. η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονται αυτές τις μέρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της παράταξης στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν επετεύχθη και πάλι συμφωνία και παράλληλα συνεχίστηκε η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων σχετικά με πιθανές λύσεις, όπως π.χ. να ηγηθεί του ψηφοδελτίου ο κ. Αλαβάνος, να υπάρξει συλλογική ηγεσία ή ακόμη και κάποιο τρίτο πρόσωπο.

    Ο γραμματέας του Συνασπισμού Δημ. Βίτσας δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένα να δώσει τον εκλογικό αγώνα και αυτό θα γίνει.

    Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεωνάς σε δήλωσή του τόνισε ότι κατά τη συζήτηση επαναλήφθηκε ομόφωνα τη θέληση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει ενωμένος στις επόμενες εκλογές, ωστόσο, σημείωσε, ότι τα προβλήματα δεν έχουν ακόμη λυθεί.

    Επίσης ο Μανόλης Γλέζος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από σχήματα που το καθένα διατηρεί την αυτονομία των απόψεών του και δεν είναι εύκολο να υπάρξει συμφωνία και τόνισε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει ενωμένος.

    Σήμερα αργά το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    [10] "Δύναμη ανόδου"

    «Δεν μας ακουμπά ούτε ο πανικός της ΝΔ, ούτε η διάθεση ρεβανσισμού του ΠΑΣΟΚ. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπηρετήσουμε την αλήθεια, την ωμή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από λάθη, ολιγωρίες, και ανομήματα τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Ο ΛΑ.Ο.Σ έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι είναι μια δύναμη ανόδου», τόνισε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.

    Χθες ανακοινώθηκε ότι ο πρώην πολιτευτής Τρικάλων με την Ν.Δ κ. Κώστας Πατέρας θα είναι υποψήφιος με το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. στις επικείμενες εκλογές.

    [11] Ρεκόρ Γκίνες

    Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο βρέθηκαν στο νομό Γρεβενών και καταχωρήθηκαν επισήμως στο βιβλίο Γκίνες, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς του δήμου Ηρακλεωτών.

    Η Guinness World Records βράβευσε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου φυλάσσονται τα παλαιοντολογικά ευρήματα, τα οποία είδαν το φως τα τελευταία χρόνια από τις ανασκαφές του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

    Οι χαυλιόδοντες, που βρέθηκαν, ανήκουν σε προβοσκιδωτό (μαστόδοντα- Mammut borsoni) 3.000.000 ετών και είναι οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως, καθώς έχουν μήκος 5,02 μ.

    Το βραβείο παρέδωσε στο νομάρχη Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη, η εκπρόσωπος της Guinness World Records στην Ελλάδα, Τζένη Καραμποίκη, η οποία τόνισε πως τα Γρεβενά καταγράφονται για δεύτερη φορά στο Ρεκόρ Γκίνες, το 1997 όταν βρέθηκαν χαυλιόδοντες προβοσκιδωτού μήκους 4,39 μέτρων και σήμερα για τους χαυλιόδοντες μήκους 5,02 μέτρων.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν έπαινοι για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στις παλαιοντολογικές ανασκαφές, που είχαν αποτέλεσμα την προστασία και την ανάδειξη των απολιθωμάτων, στα μέλη της ομάδας του Α.Π.Θ. και στην αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά, από τον Κοσμήτορα του Α.Π.Θ. Ι. Παπαδογιάννη.

    Από την πλευρά της η κα Ευαγγελία Τσουκαλά, επικεφαλής των ερευνών του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό των ανασκαφών στην Μηλιά και στα ευρήματα, που, όπως τόνισε, θα πρέπει να στεγαστούν στο Κέντρο Παλαιοντολογίας, το οποίο προωθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών.

    Στην ομιλία του ο νομάρχης, Δημοσθένης Κουπτσίδης, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός σύγχρονου πολυδύναμου Κέντρου Παλαιοντολογίας στο δημοτικό διαμέρισμα Μηλιάς του δήμου Ηρακλεωτών σε έκταση, που βρίσκεται δίπλα από το χώρο των ανασκαφών

    Όπως είπε, έχουν ήδη υπογραφεί οι προγραμματικές συμβάσεις του έργου της σύνταξης των μελετών, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης τους.

    Σύμφωνα με τους μελετητές, το Κέντρο Παλαιοντολογίας θα καλύπτει δύο βασικούς τομείς δραστηριοτήτων: της επιστημονικής έρευνας σε θέματα παλαιοντολογίας και της έκθεσης των ευρημάτων για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

    Το Κέντρο Παλαιοντολογίας θα περιλαμβάνει χώρους έρευνας, εργαστήρια συντήρησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ξενώνα αφιλοξενίας φοιτητών και ειδικών επιστημόνων, πωλητήριο, αναψυκτήριο, γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους.

    Η αρχική και βασική εκτίμηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Παλαιοντολογικού Κέντρου είναι 1.500-2000 μ2.

    Σε ότι αφορά τη συστηματική παλαιοντολογική έρευνα στην περιοχή των Γρεβενών αυτή άρχισε το 1990.

    Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών στη θέση Αμπέλια της πόλης των Γρεβενών, με την αποκάλυψη τμήματος σκελετού του γιγαντιαίου ελέφαντα Elephas antiquus 200.000 ετών, η ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., συνέχισε τις έρευνες στη Μηλιά.

    Το 1997, το μέλος της ομάδας Βασίλης Μακρίδης εντόπισε το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων ενός γιγαντιαίου, γένους αρσενικού, μαστόδοντα Mammut borsoni (Hays 1834), βάρους πάνω από 6 τόννους και ύψους περίπου 3,5 μέτρα. Το μήκος του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα είναι 4.39 μέτρα. Οι χαυλιόδοντες, μαζί πλήθος απολιθωμάτων μαστόδοντων και άλλων ζώων (ρινόκερων, ιππαρίων, μαχαιροδόντων, ταπίρων κ.λπ.), στεγάζονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς, το οποίο μέχρι σήμερα έχει καταγράψει πάνω από 8.000 επισκέπτες.

    Το 2007, μέσα στο αμμορυχείο των αδελφών Πασαγιάννη, στην ίδια περιοχή της Μηλιάς, ανακαλύφθηκε δεύτερο ζευγάρι χαυλιοδόντων του ίδιου είδους του μαστόδοντα των 3 εκατ. ετών με μεγαλύτερο ακόμα μήκος, 5,02 μέτρα.

    Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από την ομάδα ανασκαφών του ΑΠΘ με επικεφαλής την κα Τσουκαλά, σε συνεργασία με τον Ολλανδό Dick Mol συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ.

    [12] Τραγωδία στην Οχρίδα

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, οι νεκροί από τη βύθιση τουριστικού πλοιαρίου που σημειώθηκε χθες λίγο πριν το μεσημέρι στη λίμνη της Οχρίδας, ανέρχονται στους 15.

    Στο πλοιάριο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1924, επέβαιναν συνολικά 57 άτομα, μαζί με τα δύο μέλη του πληρώματος. Διασώθηκαν 42 άτομα. Το πλοίο είχε άδεια να μεταφέρει το μέγιστο 43 επιβάτες.

    Το πλοιάριο βυθίστηκε σε απόσταση 200-300 μέτρα από την ακτή. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το πλοιάριο ξαφνικά παρουσίασε κλίση και βυθίστηκε σε διάστημα 2 λεπτών.

    Όλοι οι νεκροί είναι Βούλγαροι πολίτες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο πλοιάριο για περιήγηση στη λίμνη. Οι σοροί των νεκρών μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο των Σκοπίων.

    Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας απέστειλε στην Οχρίδα αεροπλάνο για να παραλάβει τους Βούλγαρους πολίτες που διασώθηκαν. Το αεροπλάνο αναμένεται να επιστρέψει στη Σόφια αργότερα απόψε.

    Στον τόπο του δυστυχήματος μετέβη απόψε και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος μαζί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, επισκέφθηκε τους διασωθέντες.

    Τηλεφωνική συνομιλία για το δυστύχημα είχαν οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, Νίκολα Γκρούεφσκι και Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Μίλε Γιανακίεφσκι, υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους ηθικής τάξεως.

    Η σημερινή ημέρα στην ΠΓΔΜ κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους, ενώ η κυβέρνηση της Βουλγαρίας κήρυξε τη Δευτέρα ημέρα εθνικού πένθους στη χώρα.

    [13] Δεν τα κατάφερε

    Σε θέση οδηγού στον 2ο όμιλο μπήκε η Ελβετία, καθώς στον αγώνα στο «Σαντ Γιάκομπς Παρκ» για την 7η ημέρα των προκριματικών του Μουντιάλ 2010, νίκησε την Ελλάδα 2-0 και ξέφυγε 3 βαθμούς στη βαθμολογία. Τα γκολ σημείωσαν οι Γκρίχτινγκ στο 83' και Πανταλίνο στο 88'. Η Εθνική μας αναγκάστηκε να αγωνιστεί σε όλο το β' ημίχρονο με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Βύντρα στο 42' με 2η κίτρινη κάρτα, ενώ είχε δοκάρι στο 67' με τον Σπυρόπουλο.

    Το α' ημίχρονο ήταν μοιρασμένο με την Εθνική ομάδα να προσέχει την άμυνά της, αφού και η ισοπαλία την ευνοούσε, αλλά ταυτόχρονα να έχει και επιθετικές βλέψεις, τουλάχιστον μέχρι το 25'. Μάλιστα σ' εκείνο το λεπτό ένα σουτ του Αμανατίδη μέσα από την περιοχή, πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι. Στη συνέχεια οι Ελβετοί ανέπτυξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα και απείλησαν την εστία του Χαλκιά στο 41', όταν ο Μπαρνέτα πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και σούταρε, αλλά η μπάλα κόντραρε πάνω στον Μόρα και πέρασε κόρνερ.

    Αμέσως μετά συνέβη αυτό που σημάδεψε τον αγώνα. Ο Ντε Μπλέκερε εξάντλησε κάθε περιθώριο αυστηρότητας και έδειξε κίτρινη κάρτα στον Βύντρα για τράβηγμα μέσα στην περιοχή. Ηταν η δεύτερη για τον Ελληνα διεθνή κι έτσι αποβλήθηκε.

    Με δέκα παίκτες η Ελλάδα, ήταν λογικό να δεχθεί την πίεση των Ελβετών, ωστόσο η τριπλέτα στο κέντρο της άμυνας (Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος, Μόρας) κρατούσε τις επικίνδυνες καταστάσεις μακριά από την περιοχή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε μια αντεπίθεση στο 67' η ελληνική ομάδα άγγιξε το γκολ, ωστόσο το σουτ του Σπυρόπουλου αποκρούσθηκε αρχικά από τον Μπενάλιο και στη συνέχεια η μπάλα χτύπησε το δοκάρι.

    Ο Ρεχάγκελ πέρασε μέσα και 4ο κεντρικό αμυντικό, τον Αβραάμ Παπαδόπουλο στη θέση του Χαριστέα, προσπαθώντας να κλείσει όλους τους διαδρόμους για τους παίκτες του Χίτσφελντ, όμως αυτοί βρήκαν τον τρόπο στο 83' να φτάσουν στο γκολ. Ο Γιακίν εκτέλεσε φάουλ από δεξιά και ο Γκρίχτινγκ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Χαλκιά.

    Δύο λεπτά αργότερα ο Ντερτιγιόνκ βρέθηκε σε εξαιρετική θέση αλλά σούταρε ψηλά άουτ και στην επόμενη φάση ο Χαλκιάς με δυσκολία απέκρουσε το σουτ του Γιακίν. Η ταραχή που επικράτησε το διάστημα αυτό στην πολυπρόσωπη ελληνική άμυνα έφερε και δεύτερο γκολ για τους Ελβετούς στο 88', όταν ο Φράι μπήκε από αριστερά, γύρισε την μπάλα και ο Πανταλίνο με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, που δίνει πλέον σαφές προβάδισμα για την πρώτη θέση στην ομάδα του Χίτσφελντ.

    Διαιτητής: Φρανκ Ντε Μπλέκερε (Βέλγιο)

    Κόκκινες: 42' Βύντρα (2η κίτρινη)

    Κίτρινες: Μανέν - Κυργιάκος, Σπυρόπουλος

    ΕΛΒΕΤΙΑ (Ότμαρ Χίτσφελντ): Μπενάλιο, Νεφ (61' Ντερτιγιόνκ), Φον Μπέργκεν, Γκρίχτινγκ, Μανέν, Χούγκελ, Μπαρνέτα, Πανταλίνο, Φερνάντες (68' Γιακίν), Φράι, Ενκουφό (81' Φονλάντεν).

    ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Χαλκιάς, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μόρας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Πατσατζόγλου, Αμανατίδης (81' Γκέκας), Σαλπιγγίδης (46' Σαμαράς), Χαριστέας (73' Παπαδόπουλος).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 September 2009 - 4:30:42 UTC