Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάνω από 900 συμμετοχές στη ΔΕΘ
  • [02] Στοιχεία για την πορεία της αγοράς
  • [03] Συνάντηση Χριστόφια-Σαρκοζί
  • [04] Το μετρό ξανά στο αεροδρόμιο
  • [05] Η "μαγεία" του θαλάσσιου βυθού στις προθήκες ενός μουσείου
  • [06] Συνεργασία για τη γρίπη
  • [07] "Κοινή στρατηγική"
  • [08] Φονικός σεισμός

  • [01] Πάνω από 900 συμμετοχές στη ΔΕΘ

    Σε περιορισμένα επίπεδα, με μείωση χαμηλότερη του 10%, συγκρατήθηκαν οι "διαρροές" εκθετών και εσόδων από την 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς παρά τις δυσμενείς συνθήκες, πάνω από 900 επιχειρήσεις συμμετέχουν και φέτος στη μεγάλη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου, η οποία παρουσιάστηκε, σε συνέντευξη Τύπου.

    Γεμάτη χρώμα, γεύσεις, ήχους και ινδικό έθνικ, η 74η ΔΕΘ, που θα διαρκέσει από τις 5 ως τις 13 Σεπτεμβρίου, φιλοδοξεί να συνεχίσει τη -διόλου ευκαταφρόνητη- αναπτυξιακή συνδρομή της στην πόλη: όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, Δημήτρης Μπακατσέλος, οι εκθεσιακές δραστηριότητες που αναπτύσσονται εντός του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι αποφέρουν ετησίως 550 εκατ. ευρώ στην οικονομία της πόλης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Φέτος, η ΔΕΘ θα φέρει, μεταξύ άλλων, στη Θεσσαλονίκη μια πολύχρωμη παρέλαση τεχνητών ελεφάντων -μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος του κόσμου, ύψους 12 μέτρων- 13 θεματικά αφιερώματα, δύο συνέδρια με ομιλητές διεθνούς ακτινοβολίας όπως ο αντιπρόεδρος του ομίλου Trump, συναυλίες, πρωτότυπους διαγωνισμούς και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Τιμώμενη χώρα στην 74η ΔΕΘ είναι η Ινδία, ο πρέσβης της οποίας στην Αθήνα, Ντίλιπ Σίνα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της χώρας του στη διοργάνωση, ενώ από φέτος εγκαινιάζονται οι θεσμοί του τιμώμενου νομού (Χίου) και της τιμώμενης πόλης (Λάρισα), που επιφυλάσσουν στους επισκέπτες της ΔΕΘ σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της HELEXPO AE, Αριστοτέλη Θωμόπουλο, στη φετινή ΔΕΘ συμμετέχουν 915 εκθέτες από 35 χώρες, έναντι 975 πέρυσι. Το 85% των εκθετών είναι ιδιώτες, ενώ με επίσημη κρατική συμμετοχή συμμετέχουν 15 χώρες: Ινδία, Αίγυπτος, Πακιστάν, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Κουβέιτ, Τουρκία, Κύπρος, Λιβύη, Βραζιλία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ινδονησία και Συρία.

    Εκτός από τα χιλιάδες προϊόντα που θα παρουσιαστούν -από κοσμήματα και μικροσυσκευές μέχρι είδη τέχνης και οχήματα- η 74η ΔΕΘ "υπόσχεται" σημαντικές επιχειρηματικές επαφές μέσα από το πρόγραμμα προκαθορισμένων επιχειρηματικών συναντήσεων Expopartenariat -όπου θα συμμετάσχουν 90 επιχειρηματίες από 14 χώρες- το Business Forum της ΔΕΘ, με τη συμμετοχή 130 επενδυτών και στελεχών επιχειρήσεων από διάφορα κράτη, το συνέδριο επενδύσεων ακίνητης περιουσίας του CEREAN (Δίκτυο Κτηματομεσιτικών Εταιριών Κ.Ευρώπης), με βασικό ομιλητή τον αντιπρόεδρο του ομίλου Trump, Σάτον Γουίλερ και συνέδρους -μεταξύ άλλων- μεγάλους μεσίτες από τη Ρωσία.

    Οπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO AE, Θέμης Καρτσιώτης, τα 13 θεματικά αφιερώματα της ΔΕΘ καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, ξεκινώντας από τη διακόσμηση σπιτιού (θεματικός πυλώνας "HOME") και προχωρώντας -μεταξύ άλλων- στο παιδί (KID & FUN με 120 εκδηλώσεις και 16 πρωτότυπα δημιουργικά εργαστήρια στο περίπτερο 15), τη μόδα ("Fashion Forward International"), το αυτοκίνητο ("AUTOLAND", που περιλαμβάνει και Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής), τη μαγειρική και τη γαστρονομία ("TASTELAND", με επισκέπτες-σεφ όπως η Β.Αλεξιάδου, η Μ.Λόη, ο Α.Παπανδρέου και η Μ.Λαμπράκη), τις κατασκευές (DOMISIS), την ενέργεια (ENERGYLAND), τον κήπο (GARDENLAND) και τα είδη σπιτιού όπως έπιπλα (MODA CASA).

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, ο κ.Μπακατσέλος επεσήμανε ότι η ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά την επιλογή της χωροθέτησής του είναι κρίσιμης σημασίας. Πρόσθεσε ότι η οικονομική συνεισφορά της εκθεσιακής δραστηριότητας στην οικονομία της Θεσσαλονίκης απειλείται από ανταγωνιστικές πιέσεις και θα συρρικνώνεται όσο μειώνεται το μερίδιο αγοράς της πόλης στον εκθεσιακό κλάδο.

    "Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε τις οικονομικές εισροές της έκθεσης στην πόλη", είπε και πρόσθεσε ότι μια σωστή απόφαση για τη νέα ΔΕΘ μπορεί να εκτινάξει στα κατά πολύ υψηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα την οικονομική συνεισφορά της στην πόλη. Σχετικά με το πού θα χωροθετηθεί το νέο κέντρο (σ.σ. η αρμόδια επιτροπή φορέων γνωμοδότησε υπέρ δύο περιοχών στη δυτική Θεσσαλονίκη), ο κ.Θωμόπουλος επεσήμανε από την πλευρά του ότι μόνη αρμόδια να απαντήσει είναι η κυβέρνηση και αναμένεται η σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού.

    Από τη φετινή ΔΕΘ και λόγω κρίσης εγκαινιάζεται η νέα εμπορική πιστωτική πολιτική της εταιρίας, που -μεταξύ άλλων- παρέχει στους ενδιαφερόμενους 24 άτοκες δόσεις για τη συμμετοχή τους. Τα δύο Σαββατοκύριακα η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και τις καθημερινές θα ανοίγει στις 5 το απόγευμα.

    Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών Παρουσία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στις 5/9 (10 π.μ) ο αγιασμός της 74ης ΔΕΘ στα γραφεία της Helexpo και θα ακολουθήσει ενημέρωσή του από τις διοικήσεις της ΔΕΘ ΑΕ και της Helexpo. Στις 11.00, ο κ.Καραμανλής θα επισκεφτεί τους χώρους της ΔΕΘ και στις 20.00 θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης". Στις 6/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Με βάση το πρόγραμμα που διένειμαν οι διοργανωτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της HELEXPO στις 11/9 και στις 12/9 θα μιλήσει στο "Ι.Βελλίδης". Στις 13/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Στις 9/9 θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που θα συναντηθεί με τη διοίκηση της HELEXPO στις 10.30 και στις 12.,30 θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ..Καρατζαφέρης, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της Helexpo στις 7/9 και ακολούθως θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Δηλώσεις Ινδού πρέσβη για την πΓΔΜ Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τη στάση της Ινδίας για την αναγνώριση της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ.Σίνα διευκρίνισε: "η θέση μας συμπίπτει με τη διεθνή ονομασία που έχουν υιοθετήσει τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά στις διμερείς σχέσεις αποκαλούμε τη χώρα με τη συνταγματική ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας"._

    [02] Στοιχεία για την πορεία της αγοράς

    Στοιχεία για την πορεία της αγοράς παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με τα οποία:

    -Οι νέες εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν για πρώτη φορά, είναι 33,6 % περισσότερες από εκείνες που έκλεισαν. Σύμφωνα με στοιχεία των επιμελητηρίων, το Αβ εξάμηνο του 2009 εγγράφηκαν 32.758 νέες επιχειρήσεις, ενώ διεγράφησαν 24.513.

    -Στον κλάδο του εμπορίου παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης κατά 2.6%.

    -Το 2009 μέχρι σήμερα έγιναν 603 αιτήσεις πτωχεύσεων στα πρωτοδικεία όλης της χώρας και έγιναν δεκτές οι 190. Το 2008 είχαμε 802 αιτήσεις, εκ των οποίων έγιναν δεκτές οι 267, ενώ πρόπερσι ήταν 2048 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 457.

    -Το ΑΕΠ συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2008 στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 4,6% στην ΕΕ των 27 κατά 4,8% ,ενώ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,2%. Ενδεικτικά στη Γερμανία, την ίδια περίοδο, μειώθηκε κατά 5,9%, στην Ιταλία κατά 6% και στην Πορτογαλία κατά 3,7%. Στις ΗΠΑ, η μείωση ήταν 3,9%.

    -Στη Βιομηχανία, τον Ιούνιο του 2009, συγκριτικά με το Μάιο του 2009, οι παραγγελίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,3%, όταν στην ΕΕ 27 μειώθηκαν κατά 0,4%. Την ίδια περίοδο, στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 0,7%.

    - Το Μάιο του 2009 συγκριτικά με τον Απρίλιο ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,9%, όταν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία μειώθηκε κατά 1,3% και στη Σουηδία κατά 1,5%.

    -Η Βιομηχανική Παραγωγή τον Ιούνιο του 2009 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 μειώθηκε κατά 11,8%, όταν στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 17% και στην Ευρώπη των 27 κατά 15,6%.

    «Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστώ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή ότι δεν μας επηρεάζει η διεθνής κρίση, τόνισε ο κ.Χατζηδάκης. Γνωρίζουμε τα προβλήματα της οικονομίας και της αγοράς. Αντιλαμβάνομαι ότι η αντιπολίτευση κάτι πρέπει να πει. Για το ΠΑΣΟΚ εξάλλου ο λαϊκισμός και ο μηδενισμός είναι προσφιλείς πολιτικές πρακτικές. Όμως η καταστροφολογία δεν είναι ανώδυνη γιατί η οικονομία, είναι και κλίμα και η καταστροφολογία αποτρέπει τους επενδυτές, φοβίζει τους καταναλωτές, πιέζει την αγορά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το συμφέρον της χώρας έχει μεγαλύτερη αξία από τις όποιες πολιτικές εντυπώσεις».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν επετεύχθησαν με ωραία λόγια και συνθήματα αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης, και ότι αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική, οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερες για τη χώρα και τα ελληνικά νοικοκυριά. Αναφέρθηκε επίσης ενδεικτικά σε ορισμένα από τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα οποία περιλαμβάνονται:

    -Το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, από το οποίο έχουν χρηματοδοτηθεί 50.000 επιχειρήσεις με συνολικό ύψος δανείων 4,6 δις Ευρώ και διασφαλίστηκαν 200.000 θέσεις εργασίας. Ο υπουργός εκτίμησε ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν συνολικά άνω των 80.000 επιχειρήσεων και υπενθύμισε ότι η πρόβλεψη του ΠΑΣΟΚ πέρυσι το Δεκέμβριο ήταν πως θα καλύπτονταν συνολικά 760 επιχειρήσεις.

    -Οι δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του Δβ ΚΠΣ. Ως σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 930 εκ β¬ αφορούν την ενίσχυση επιχειρήσεων

    -Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει πόρους κοντά στο 1 δισ. Ευρώ.

    Πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

    Πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Ι.Μπούγας και Γ.Βλάχος. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος έχουν ως εξής:

    -Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε επαγγελματίας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις αναφορικά με το μέγεθος της επιχείρησης, την οικονομική της φερεγγυότητα, τον κύκλο εργασιών της, την εγγραφή στο επιμελητήριο, την τήρηση των ορίων περί κρατικών ενισχύσεων που θέτουν οι κανόνες της ΕΕ, κλπ.

    -Η επιχορήγηση των προτάσεων που θα επιλεγούν θα είναι 50% ή 60 % για επενδύσεις που γίνονται σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων ή σε πυρόπληκτες/σεισμόπληκτες περιοχές.

    -Τα όρια του προϋπολογισμού των Επιχειρηματικών Σχεδίων κυμαίνονται από 30.000 - 100.000 ευρώ.

    -Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν την αγορά εξοπλισμού (μέχρι 100% του συνολικού ενισχυόμενου προϋπολογισμού), κτιριακά και διαμόρφωση χώρων (μέχρι 30% του προϋπολογισμού) και άυλες δαπάνες (Προβολή-Προώθηση, Άλλες Δαπάνες, Υπηρεσίες Συμβούλων).

    -Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 106 εκατ. Ευρώ από τα οποία 53 εκατ. είναι η δημόσια δαπάνη (κρατικά και κοινοτικά κονδύλια). Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης του προγράμματος είναι η 1η Νοεμβρίου και ο οδηγός εφαρμογής του θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς.

    Με αυτές τις νέες δράσεις , τόνισε ο κ.Χατζηδάκης, το ΕΠΑΝ ΙΙ παραμένει πρώτο από όλα τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ σε προκηρύξεις και ενισχύσεις για ΜΜΕ και έτσι τηρούμε τους στόχους που σας είχαμε ανακοινώσει για ενεργοποίηση δράσεων 1,3 δις ευρώ = 40% του ΕΠΑΝ ΙΙ ως τον Οκτώβριο.

    Ο κ.Μπούγας ανακοίνωσε εξάλλου ότι το φθινόπωρο ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα του Δβ ΚΠΣ που εντάσσονται στη δέσμη «Επιχειρώ 2009», συνολικής δημόσιας δαπάνης 310 εκατ. ευρ. Συγκεκριμένα:

    -Για τα τρία προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας (Πράσινες Υποδομές. Πράσινη Επιχείρηση και Μετεγκατάσταση) η έναρξη υποβολής αιτήσεων είναι στις 6 Οκτωβρίου.

    -Τα προγράμματα «Σύγχρονη Επιχείρηση» και «Διαπιστευθείτε» στις 15 Οκτωβρίου.

    -Το πρόγραμμα «Στηρίζω 2009» στις 5 Οκτωβρίου.

    -Τα προγράμματα «Εξελίσσομαι», «Πρωτοτυπώ» και «Μετοικώ» στις 9 Νοεμβρίου.

    Εξάλλου στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων με το οποίο τα βήματα που απαιτούνται μειώνονται από 18 σε 4.

    Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καλλιεργούν κλίμα λαϊκισμού, καταστροφολογίας και μηδενισμού στην οικονομία ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα μας είναι μικρότερες σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και δήλωσε: «Για την εκλογολογία την οποία ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ συνδέοντάς την με την Προεδρική εκλογή, τις απόψεις μου αναφορικά με το χειρισμό του θέματος τις έχω εκφράσει εκεί που πρέπει. Εμπιστεύομαι απολύτως την κρίση του πρωθυπουργού. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας με βάση τον προγραμματισμό μας».

    [03] Συνάντηση Χριστόφια-Σαρκοζί

    «Αν σας πω ότι είμαι ευτυχής, θα πρέπει να με πιστέψετε», σχολίασε ο Κύπριος Πρόεδρος, Δημ. Χριστόφιας, παρουσία εκπροσώπων του Τύπου, τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

    Προερχόμενος από τη Συρία, ο κ. Χριστόφιας πραγματοποίησε χθες επίσκεψη-αστραπή στο Παρίσι, προσκεκλημένος από τον κ. Σαρκοζί, για ένα γεύμα εργασίας.

    Ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχθηκε με ιδιαίτερη επισημότητα τον κ. Χριστόφια, με την προεδρική φρουρά σε πλήρη ανάπτυξη στον προαύλιο χώρο.

    Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν Ευρώπη, Τουρκία, διμερείς σχέσεις, αλλά κυρίως το Κυπριακό, εν όψει και του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε στους δημοσιογράφους την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, τονίζοντας ότι υπήρξε «πλήρης συναντίληψη», ιδιαίτερα για το Κυπριακό.

    «Ο πρόεδρος Σαρκοζί έχει δηλώσει ότι η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Κύπρο από το πρώτο λεπτό έως το τελευταίο της ημέρας, των μηνών και των χρόνων, έως ότου δικαιωθεί σε σωστή βάση», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν έχω παρά να εκφράσω τη βαθειά μου ευγνωμοσύνη».

    Σε ερώτημα του ΑΠΕ για τις ελπίδες, που διατηρεί ως προς την εξέλιξη του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Χριστόφιας απάντησε: «Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, όμως είναι πολύ γνωστό ότι δεν είμαι και αιθεροβάμων. Με βάση τα όσα έχουμε μπροστά μας μέχρι σήμερα, θα συναντήσουμε σοβαρές αν όχι σοβαρότατες δυσκολίες. Ελπίζω να τις ξεπεράσουμε. Στόχος μας είναι και παραμένει η επίλυση του Κυπριακού πάνω σε μία δίκαιη βάση».

    Σχετικά με την αναβολή της προγραμματισμένης αυριανής συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε:

    «Το σχόλιό μου για το θέμα αυτό είναι ότι χρειάζεται περισσότερος αλληλοσεβασμός και δεν τον επέδειξε η άλλη πλευρά στο θέμα του Λιμνίτη. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να προσέξουμε και εμείς τις αντιδράσεις μας που, πολλές φορές μετά από τέτοια γεγονότα, μπορεί να μας διεγείρουν. Δεν πρέπει να "σκοτώνουμε" τις προσπάθειες».

    Η δυσφορία για το θέμα του Λιμνίτη οφείλεται στην άρνηση των Τουρκοκυπρίων να ανοίξουν το εκεί οδόφραγμα, προκειμένου να περάσουν οι Έλληνες προσκυνητές στην κατεχόμενη Μόρφου για την λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Μάμα, ο οποίος γιορτάζει σήμερα.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις σχέσεις Γαλλία-Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι «βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό σημείο, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν εξουσιοδοτηθεί να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, προκειμένου να ετοιμασθούν όσο το δυνατό συντομότερα έγγραφα και συμφωνίες, τα δε εγκαίνια, στις 7 Νοεμβρίου, του αεροδρομίου στην Κύπρο, το οποίο είναι γαλλικής κατασκευής, αποτελούν την απτή απόδειξη των καλών γαλλοκυπριακών σχέσεων».

    [04] Το μετρό ξανά στο αεροδρόμιο

    Επαναλειτουργεί από χθες η γραμμή του Μετρό προς το αεροδρόμιο, ενώ παράλληλα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς παρέδωσε σε κυκλοφορία τον νέο Σταθμό στο Νομισματοκοπείο.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν βιάστηκε να εγκαινιάσει και να παραδώσει το σταθμό στην κυκλοφορία επειδή πλησιάζει προεκλογική περίοδος, είπε ότι αυτά είναι κουτσομπολιά. Από τη στιγμή -πρόσθεσε- που ο σταθμός είναι έτοιμος και μπορεί να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό τι να κάνω, να τον κρατήσω για 15, 20, 40, 50 ημέρες; Επειδή έχω μεγάλη πολιτική εμπειρία κι επειδή είμαι αυτός που είμαι, η παράδοση του σταθμού δεν κρύβει πολιτική σκοπιμότητα και δεν γίνεται για προεκλογικούς λόγους.

    Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα παραδώσει ο ίδιος και τον σταθμό του Χολαργού, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί για το τέλος του 2009, ο κ. Σουφλιάς απάντησε πιστεύω και το δικαιούμαι, ενώ για το αν θα παραδώσει και το σταθμό της Αγίας Παρασκευής, που είναι προγραμματισμένος για τις αρχές καλοκαιριού 2010, ο υπουργός απάντησε: "ελπίζω".

    Όπως είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο σταθμός του Νομισματοκοπείου θα εξυπηρετεί καθημερινά 30.000 επιβάτες, ενώ περιλαμβάνει τριώροφο υπόγειο πάρκινγκ, δυναμικότητας 630 θέσεων στάθμευσης.

    «Η απόσταση από το «Νομισματοκοπείο» έως το κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα) θα διανύεται πλέον μόλις σε 10 λεπτά, ενώ σε ώρες αιχμής με το ΙΧ αυτοκίνητο απαιτούνται τουλάχιστον 40 λεπτά: Για τον λόγο αυτό, κατασκευάσαμε στον επιφανειακό χώρο του Σταθμού τον μεγαλύτερο Σταθμό Μετεπιβίβασης του Μετρό από και προς τις Λεωφορειακές Γραμμές, προκειμένου οι κάτοικοι από τους κοντινούς Δήμους και τα Μεσόγεια να έχουν εύκολη πρόσβαση στο Μετρό. Ο Σταθμός Μετεπιβίβασης παραδίδεται σε δεκαπέντε ημέρες στο επιβατικό κοινό. Επίσης, προβλέψαμε εγκαίρως και κατασκευάσαμε μεγάλο 3οροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης 630 θέσεων αυτοκινήτων, ώστε με ευκολία και ασφάλεια οι οδηγοί από τους γύρω Δήμους μέχρι και από τα ανατολικά προάστια της Αττικής να αφήνουν τα οχήματα τους στο Νομισματοκοπείο και να συνεχίζουν τη διαδρομή τους γρήγορα και άνετα με το Μετρό. Το μεγάλο αυτό πάρκινγκ θα δοθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του μήνα και μάλιστα ο ένας όροφος θα δοθεί σε 15 ημέρες».

    Όπως είπε ο κ.Σουφλιάς, ο σταθμός «Νομισματοκοπείο» έχει εξαιρετική αρχιτεκτονική και αισθητική, εντός και εκτός του κτιρίου, και αποτελεί και έναν σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο.

    Σημείωσε επίσης ότι «το Μετρό αποτελεί αναμφισβήτητα το σημαντικότερο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό έργο στην Αττική και για τον λόγο αυτό στο ΥΠΕΧΩΔΕ «δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στην ανάπτυξή του. Τα τελευταία πεντέμιση χρόνια όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για τις συγκοινωνιακές υποδομές στην Αθήνα πήγαν κατά προτεραιότητα στις επεκτάσεις του Μετρό, οι οποίες μάλιστα υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς καταφέραμε ο ρυθμός κατασκευής των έργων Μετρό να είναι διπλάσιος από εκείνον προ του 2004».

    Παράλληλα, ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι «έχουμε ολοκληρωμένο Συγκοινωνιακό Σχέδιο. Με την υλοποίηση των έργων Μετρό αλλά και των περιφερειακών οδικών αξόνων, σκοπεύουμε να διώξουμε τη συμφόρηση και τους ρύπους από τις γειτονιές της Αθήνας.

    Υλοποιούμε μία ολοκληρωμένη πολιτική περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Πρωτεύουσας, που στηρίζεται σε συγκεκριμένα μεγάλα έργα αλλά και σε μέτρα υψηλής αποτελεσματικότητας, μακριά από τις δημαγωγίες, τις στείρες αρνήσεις, και τις κενές μαγικές λύσεις των μικροπολιτικών και άλλων συμφερόντων. Σήμερα υλοποιούμε δίχως μεγάλα λόγια, αλλά με πολύ δουλειά το μεγαλύτερο μέτωπο έργων Μετρό στην Ελλάδα».

    Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι ο Σταθμός του ΧΟΛΑΡΓΟΥ θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο και ο Σταθμός της ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού. «Σε λίγους μήνες, έως τα τέλη του 2009, βάζουμε τέλος στην ιδιότυπη απομόνωση των Δυτικών Προαστίων της Αθήνας με νέους Σταθμούς στο ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, στην ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ και στο ΧΑΙΔΑΡΙ. Και την ερχόμενη Άνοιξη άλλοι τέσσερις Δήμοι του Λεκανοπεδίου αποκτούν σύγχρονους Σταθμούς Μετρό (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ).

    Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό πό το Χαϊδάρι προς τον Πειραιά με Σταθμούς στην ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, στον ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ, στη ΝΙΚΑΙΑ και τρεις Σταθμούς στον Πειραιά (ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ), όπου 6 κοινοπραξίες/τεχνικές εταιρείες διεκδικούν την κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 515 εκ. ευρώ.

    Σύντομα προωθείται προς δημοπράτηση και η Γραμμή του Μετρό σχήματος U με 20 σταθμός και 20 χλμ. υπόγειας σήραγγας, από το Γαλάτσι μέσω του Πανεπιστημίου και του Παγκρατίου προς το Μαρούσι. Η Γραμμή αυτή όχι μόνον θα αλλάξει δραστικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας αλλά και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τη ζωή στο Λεκανοπέδιο.

    Επιπλέον, μελετήσαμε, σημείωσε ο υπουργός και το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου Μετρό στην Αθήνα με 200 σταθμούς και 220 χιλιόμετρα δικτύου γραμμών, το οποίο ήδη εντάχθηκε στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής, προκειμένου το Μετρό να εξυπηρετεί μελλοντικά όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου.

    Με υπεύθυνο σχεδιασμό και με αποτελεσματική δουλειά δημιουργούμε ένα πυκνό, σύγχρονο και αξιόπιστο δίκτυο Μετρό στο Λεκανοπέδιο βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πολίτη και γενικότερα την ποιότητα ζωής στην Αθήνα».

    [05] Η "μαγεία" του θαλάσσιου βυθού στις προθήκες ενός μουσείου

    "Τα πιο νόστιμα κορίτσια τα 'δα στην Παλιοκαστρίτσα, και τα ψάρια τα πιο φρέσκα τα 'χει μόνο η Μπενίτσα", τραγουδούσε η Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία "η Κόμισα της Κέρκυρας".

    Σήμερα, οι Μπενίτσες κρύβουν όλη τη μαγεία του θαλάσσιου βυθού σ' ένα μοναδικό σε ποιότητα μουσείο, το "Μουσείο Θαλάσσης", που ταξιδεύει νοερά τον επισκέπτη στη Μεσόγειο και στις θάλασσες του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

    Συλλογές από κοχύλια, απολιθώματα, σφουγγάρια, κοράλλια, ταριχευμένα ψάρια, αστακούς, καβούρια, φίδια, καρχαρίες και σαγόνια καρχαριών και αχινούς έχουν αναδυθεί από το βυθό για να μυήσουν τον επισκέπτη στον θαυμαστό κόσμο της θαλάσσιας ζωής.

    Το μουσείο αποτελεί την υλοποίηση του οράματος ενός ανθρώπου, του Ναπολέοντα Σαγιά, ο οποίος, όταν επέστρεψε στην Κέρκυρα, το 1989, από την Αυστραλία, όπου ζούσε επί 20 χρόνια, αποφάσισε να δώσει "σάρκα και οστά" στη μεγάλη του αγάπη για τη θάλασσα, με τη δημιουργία αυτού του μουσείου.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρέθηκε στην Αυστραλία ως μετανάστης το 1970 και ξεκίνησε να συλλέγει ως χόμπι κοχύλια από την ηλικία των 22 ετών, ενώ δύο χρόνια αργότερα άρχισε να εκδηλώνει επαγγελματικό ενδιαφέρον για τη συλλογή κοχυλιών.

    Στο πλαίσιο αυτό, ταξίδεψε με την ομάδα του στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, κάνοντας καταδύσεις και συλλέγοντας όστρακα και, όπως είπε, αφού επισκέφθηκε διάφορα μουσεία και συλλογές και έπειτα από παρότρυνση κάποιων φίλων αποφάσισε να μείνει στην Αυστραλία για να πλουτίσει τη συλλογή του, ώστε, στη συνέχεια, να επιστρέψει στην Κέρκυρα, την πατρίδα του, και να δημιουργήσει ένα μουσείο.

    Το μεγαλύτερο μέρος από τα εκθέματα του μουσείου-σε ποσοστό 60%- το έχει συλλέξει ο ίδιος από την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες, τα Σαμόα, τα Φίτζι, το Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας και από άλλα μέρη, όπου αγόραζε κοχύλια για να εμπλουτίσει τη συλλογή του.

    Στο μουσείο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ένα μοναδικό έκθεμα-το κοχύλι "Κυπραία Φουλτόνι" (Cypraea Fultoni) της οικογένειας Cypraeidae που είναι ένα από τα σπανιότερα στον κόσμο.

    Το κοχύλι αυτό, όπως μας εξήγησε ο κ. Σαγιάς, έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, καθώς το πρώτο που πουλήθηκε "άγγιξε" την τιμή των 24.000 δολαρίων.

    Ο ίδιος αγόρασε αυτό το σπάνιο κοχύλι στη Μοζαμβίκη από ψαράδες, αφού ο μοναδικός τρόπος για να το βρει κάποιος είναι να είναι τόσο τυχερός ώστε να είναι στην κοιλιά κάποιου ψαριού που έχει πιάσει στα δίχτυα του.

    Το κοχύλι αυτό απαντάται στο βυθό, σε βάθος 30 με 50 μέτρα, στη Μοζαμβίκη και στη Μαδαγασκάρη.

    Ένα σπάνιο, επίσης, έκθεμα στο μουσείο είναι το κοχύλι "Melo amphora" της οικογένειας "Volutidae", που ίσως να αποτελεί το μεγαλύτερο κοχύλι στον κόσμο στη συγκεκριμένη οικογένεια.

    Ο κ. Σαγιάς έχει ήδη κάνει αίτηση για καταχώρηση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για το συγκεκριμένο κοχύλι, που το βρήκε στο νησί Ροζμαρί στο αρχιπέλαγος Ντάμπιερ, 1.500 χλμ βόρεια του Περθ της Αυστραλίας, στον Ινδικό Ωκεανό.

    Στο μουσείο συναντάμε, επίσης, το ομορφότερο κοχύλι στον κόσμο, το Haliotis iris ή Πάουα της οικογένειας Haliotidae, που προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και το κοχύλι Tridacna gigas, που ζυγίζει 65 κιλά, καθώς και άλλα, δηλητηριώδη κοχύλια από τροπικές θάλασσες.

    Ταριχευμένα ψάρια, μικροί και μεγάλοι καρχαρίες από τροπικές θάλασσες και από τη Μεσόγειο-ανάμεσα τους και ένας γαλάζιος καρχαρίας 3,8 μέτρων καθώς και πάνω από 20 σαγόνια καρχαριών, είναι μεταξύ των πολλών εκθεμάτων του μουσείου.

    Ο κ. Σαγιάς μας είπε ότι απέκτησε τον γαλάζιο καρχαρία από έναν ψαρά, στην Αθήνα, μέσω πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής, ενώ η αναζήτησή του για νέα εκθέματα είναι συνεχής.

    Το μουσείο επισκέπτονται τακτικά και σχολεία και στο χώρο υπάρχουν αναμνηστικά αλλά και κοχύλια για συλλέκτες.

    Στο μουσείο έχει απονεμηθεί βραβείο το 1998 από το Ινστιτούτο Ερευνών I.R.E.D.A. της Ιταλίας για τη συνολική προσφορά του.

    Κείμενο: Ολίνα Καρβουνιάρη

    [06] Συνεργασία για τη γρίπη

    Εκατό ιατρεία γρίπης θα αναπτύξει σε όλη τη χώρα η διοίκηση του ΙΚΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα αναπτυχθούν και 180 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με το Ε.Κ.Ε.Π.Υ, στα οποία θα πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατά του ιού της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν ήδη αναπτυχθεί 54 ιατρεία σε ισάριθμες Τοπικές και Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας και αναμένεται να αναπτυχθούν άμεσα σε όλες τις Μονάδες Υγείας του Ιδρύματος.

    Στο μεταξύ, τα 1.996 έφθασε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης στη χώρα μας. Κατά την εβδομάδα 17 έως 23 Αυγούστου 2009, η δραστηριότητα της γρίπης βρισκόταν σε ελαφρώς μειωμένα επίπεδα και η δραστηριότητα της νόσου εξακολουθεί να παραμένει σε εκτός περιόδου γρίπης επίπεδα.

    Ο κ. Αβραμόπουλος, μαζί με το δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη κήρυξαν χθες τη διημερίδα ενημέρωσης των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς της Αθήνας για τη νέα γρίπη.

    «Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αποτελούν το πρώτο δοκιμαστικό τεστ για τον έλεγχο της διάδοσης της νέας γρίπης στην κοινωνία» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στη λειτουργία των επτά Ιατρείων Γρίπης, που λειτουργούν πλέον στην Αθήνα, κρίνοντας τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία τους «εξαιρετικά».

    Αισιόδοξες προβλέψεις

    Ο χειρότερος φόβος των επιστημόνων ότι ιός Η1ΝΙ που προκαλεί τη νέα γρίπη, θα μεταλλαχθεί σε έναν "σούπερ-ιό", είναι απίθανο να επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον σε αυτή την σεζόν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Αυτό συμβαίνει γιατί ο νέος ιός, επειδή καταφέρνει να εξαπλώνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους ιούς της εποχικής γρίπης, που κυκλοφορούν παράλληλα με αυτόν, αντί να αναμιγνύεται μαζί τους, επικρατεί σε βάρος τους.

    [07] "Κοινή στρατηγική"

    Η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης ενόψει της συνόδου των «20» στις ΗΠΑ ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις Βρυξέλλες, στην άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών οικονομίας της ΕΕ.

    Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος στο περιθώριο του Συμβουλίου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Επίτροπο, αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός ενημέρωσε τον Ισπανό Επίτροπο για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, τις διαρθρωτικές αλλαγές που σκοπεύει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση και τις δημοσιονομικές προοπτικές ως το τέλος του έτους, οι οποίες με βάση τις υπάρχουσες σήμερα ενδείξεις δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν αισιόδοξες.

    Από κοινοτικής πλευράς ο Επίτροπος με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης κοινής στρατηγικής των 27 κρατών μελών για την συντονισμένη έξοδο της ΕΕ από την κρίση.

    Σημάδια ανάκαμψης

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι "διέκρινε τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάπτυξης" στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον κόσμο, έσπευσε όμως να προειδοποιήσει ότι ο δρόμος είναι "ακόμα μακρύς" πριν η οικονομία φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα.

    "Διακρίναμε τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης (...) στη χώρα και στον κόσμο", είπε ο αμερικανός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της G20 που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Λονδίνο.

    "Η δύναμη του τρόπου με τον οποίον αντιδράσαμε εδώ και με την G20 (...) επέτρεψε πράγματι να απομακρύνουμε με επιτυχία την παγκόσμια οικονομία από το χείλος της αβύσσου", πρόσθεσε, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι "πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς".

    Εξάλλου, τα περισσότερα από τα ηγετικά στελέχη της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (FED) πιστεύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει αλλά "αργά" το δεύτερο εξάμηνο, όλοι όμως συμφωνούν ότι παραμένει "ακόμη ευάλωτη στους κλονισμούς".

    [08] Φονικός σεισμός

    Τουλάχιστον 45 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, 140 τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι αγνοούνται, ενώ εκφράζονται φόνοι ότι είναι νεκροί, μετά τον σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε το δυτικό τμήμα της Ιάβας.

    Αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον 18.000 κατοικίες υπέστησαν ζημιές από το σεισμό που σημειώθηκε χθες Τετάρτη. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι είναι άστεγοι.

    Τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν βίντεο που απεικονίζει σεισμοπαθείς να μαγειρεύουν έξω από τα σπίτια τους για να τραφούν πριν ξημερώσει και αρχίσουν τη νηστεία του Ραμαζανιού.

    Κατά την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο απολογισμός βρίσκεται στους 45 νεκρούς και τους 140 τραυματίες. Κατά το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των τραυματιών φθάνει τους 422. Ο απολογισμός ίσως αυξηθεί αλματωδώς καθώς αποκαθίστανται οι τηλεπικοινωνίες σε απομακρυσμένες περιοχές κι αρχίζουν να φθάνουν πληροφορίες για θύματα.

    Διασώστες ξανάρχισαν το πρωί σήμερα τις προσπάθειες απεγκλωβισμού τουλάχιστον 46 ανθρώπων που θάφτηκαν ζωντανοί στα συντρίμμια των σπιτιών τους στην περιοχή Τσιαντζούρ.

    Η προειδοποίηση για σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι, που είχε εκδοθεί αμέσως μετά το σεισμό ήρθη περίπου μια ώρα αργότερα.

    Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους κι εργαζόμενους σε ψηλά κτίρια. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:55 (ώρα Ελλάδας) χθες Τετάρτη κι είχε επίκεντρο περιοχή 142 χλμ. νότια της Μπαντούνγκ.

    Η νησιωτική Ινδονησία βρίσκεται στο λεγόμενο "Δαχτυλίδι της Φωτιάς", όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες, κι είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.

    Τον Ιούλιο του 2006, σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε στοιχίσει τη ζωή 600 ανθρώπων κι είχε αφήσει δεκάδες χιλιάδες άστεγους. Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων ετών σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2004, όταν από την τρομακτική δόνηση και το συνεπακόλουθο τσουνάμι είχαν βρει το θάνατο έως και 170.000 στην Ινδονησία και συνολικά, σε διάφορες χώρες που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό, 230.000 άνθρωποι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 September 2009 - 6:30:32 UTC