Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει εκλογές"
  • [02] "Μαζί θα πετύχουμε"
  • [03] "Να τους χαλάσει τα σχέδια ο λαός"
  • [04] "Υπάρχουν εφεδρείες"

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει εκλογές"

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό απόψε εξήγγειλε πρόωρες εκλογές προκειμένου, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν από μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η διεθνής κρίση. Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι προκαλεί με την άρνησή της να ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, η οποία όπως είπε είναι ότι χειρότερο για τον τόπο και την οικονομία.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως απόφαση ευθύνης και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ωριμότητα και την υπευθυνότητα των πολιτών, όπως ο ίδιος είπε, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι τρεις θα είναι οι βασικές προτεραιότητές του από εδώ και πέρα: πρώτον ο αυστηρότερος έλεγχος των δημοσίων δαπανών, δεύτερον ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής η οποία όπως είπε είναι εστία κοινωνικής αδικίας και τρίτον οι διαρθρωτικές αλλαγές.

    Ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και τόνισε ότι πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από την κοινωνία. Οι συνέπειες της κρίσης είναι ορατές και στη χώρα μας, είπε, και πρόσθεσε ότι ακολουθούν δύο δύσκολα και κρίσιμα χρόνια. Αν αρνηθούμε την αλήθεια θα είναι δυσβάσταχτο το κόστος είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι οι αυταπάτες δεν λύνουν προβλήματα.

    Έθεσε το δίλημμα της υπευθυνότητας η οποία επιτάσσει τον δύσκολο δρόμο των αποφάσεων για το μέλλον και της ανευθυνότητας και του εύκολου δρόμου με τις υποσχεσιολογίες και τις εύκολες λύσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα μόνο ζημιά κάνουν.

    Η ελπίδα βρίσκεται στο δύσκολο δρόμο, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε πως αν δεν δράσουμε, ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος για την οικονομία. Είπε ακόμη ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι λιγότερο δυσάρεστες από ότι σε άλλες χώρες και αυτό επειδή, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση ακολούθησε συγκεκριμένη οικονομική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια που εμπόδισε την έκρηξη της ανεργίας και βοήθησε τους ρυθμούς ανάπτυξης.

    Ο κ. Καραμανλής κάνοντας αυτοκριτική, όπως είπε, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα έπρεπε να έχει κάνει βαθύτερες τομές και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν έχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση και κληροδότησε στον τόπο τεράστια ελλείμματα και τεράστιο δημόσιο χρέος.

    Το ζητούμενο όμως δεν είναι η απόδοση ευθυνών για πολιτικές πριν την κρίση, αλλά πως θα υπερβούμε τα προβλήματα, είπε ο κ. Καραμανλής. Τόνισε ακόμη ότι θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την οικονομία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι ο στόχος του ήταν να προχωρήσει και να εφαρμόσει την πολιτική του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, το τέλος της παρούσας τετραετίας. Προϋπόθεση όμως για να επιτύχουν αυτές οι πολιτικές ήταν να υπάρχει κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι με τη δήλωσή του πως θα προκαλέσει εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επί της ουσίας εκβίασε τις εκλογές και χαρακτήρισε πρωτοφανή τη συμπεριφορά του η οποία είχε στόχο μικροκομματική σκοπιμότητα.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για ακραία ανευθυνότητα απέναντι στους θεσμούς, την οικονομία και τον τόπο και είπε ότι η χώρα δεν αντέχει μακρά προεκλογική περίοδο. Είπε ότι αν περίμενε μέχρι τον Μάρτιο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αυτό θα ήταν ότι χειρότερο για την οικονομία γιατί δεν θα ήταν δυνατόν να προχωρήσουν τα νέα μέτρα, ούτε θα υπήρχε η απαραίτητη σταθερότητα που απαιτούν τα νέα μέτρα.

    Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο τόνισε ο πρωθυπουργός, μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να πάρει τα μέτρα που πρέπει.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε με έμφαση ότι δεν θα μοιράσει υποσχέσεις και δεν θα εξωραΐσει δυσκολίες. Οι πολίτες, είπε, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον δύσκολο δρόμο που προτείνουμε εμείς και τον εύκολο δρόμο της άλλης πλευράς. Επιλογή ευθύνης είναι ο πρώτος και ανευθυνότητας ο δεύτερος συμπλήρωσε.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για γενικόλογες υποσχέσεις και είπε ότι καταστροφολογεί χωρίς να προτείνει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο και πρόσθεσε ότι οι πολίτες μας ψήφισαν για να πάρουμε σωστές αποφάσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κρίση των πολιτών και ζήτησε νωπή λαϊκή εντολή ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει προσεχώς ο κ. Καραμανλής.

    Αύριο στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να του εισηγηθεί τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

    [02] "Μαζί θα πετύχουμε"

    "Εχουμε σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου της χώρας από την κρίση", τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. "Ο τόπος έχει ανάγκη εθνικής ανάτασης, είναι η ώρα να πάμε μπροστά", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι "ήρθε η ώρα του λαού, ήρθε η ώρα για μία νέα αρχή, μία νέα πορεία".

    [03] "Να τους χαλάσει τα σχέδια ο λαός"

    "Ο λαός πρέπει να τους χαλάσει τα σχέδια. Πρέπει από τις εκλογές να βγει δυνατό το ΚΚΕ και αδύνατοι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ", δήλωσε η κ.Αλ. Παπαρήγα.

    [04] "Υπάρχουν εφεδρείες"

    Στα δύσκολα ο πρωθυπουργός διάλεξε την απόδραση. Ευτυχώς για την παράταξη και την χώρα υπάρχουν εφεδρείες, δήλωσε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 September 2009 - 18:30:25 UTC