Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σημαντικό ορόσημο"

  • [01] "Σημαντικό ορόσημο"

    Η πρόοδος στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εξαρτάται από το αν η άλλη πλευρά θα παρουσιαστεί εποικοδομητική με στόχο την ομοσπονδιακή λύση ή θα συνεχίσει να φέρνει προτάσεις με "άρωμα" συνομοσπονδίας δύο κρατών, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού, σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την ευκαιρία της έναρξης, αύριο, της δεύτερης φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και των συνομιλιών του στην Αθήνα με την ομόλογο του Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ένα από τα βασικά θέματα των αυριανών συνομιλιών Κυπριανού- Μπακογιάννη είναι η αξιολόγηση τον Δεκέμβριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας , την οποία ο Κύπριος υπουργός χαρακτηρίζει "σημαντικό ορόσημο".

    Αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών στην αποκλειστική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καθιστά σαφή τα εξής:

    -Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ περνά μέσα από την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Η υποχρέωση της Τουρκίας για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας αποτελεί υποχρέωση έναντι στην ΕΕ στο σύνολο της, και δεν γίνεται αποδεκτή η λογική της απόδοσης ανταλλαγμάτων προς την υποψήφια χώρα για εκπλήρωση μιας υποχρέωσης της που εκκρεμεί εδώ και τέσσερα χρόνια, πριν ακόμα δηλαδή αυτή αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    -Όσον αφορά το Πρωτόκολλο 10, αυτό αποτελεί μέρος των Συνθηκών της Ένωσης, δηλαδή πρωτογενές δίκαιο της Κοινότητας, οπότε δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των προνοιών του. Το ίδιο το Πρωτόκολλο 10 προβλέπει μηχανισμούς προσαρμογής των παραμέτρων της λύσης στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    -Η Κύπρος θα προσπαθήσει για τη λήψη ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, αλλά εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, έχουμε πάντοτε στα χέρια μας την επιλογή της μονομερούς δράσης, μόνοι ή σε συνεργασία με άλλους εταίρους. Η θέση μας είναι ότι η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας συνεπάγεται συνέπειες.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτηρίζει το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων ως "ένα από τα σοβαρότερα των διαπραγματεύσεων", και επισημαίνει ότι το θέμα αυτό ήταν "ένας από τους κυριότερους λόγους για την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους".

    Ο Κύπριος υπουργός εκφράζει την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα αναθεωρήσει ριζικά την μέχρι σήμερα αδιάλλακτη στάση της επί του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων και δηλώνει ότι η Κυπριακή κυβέρνηση και η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνομιλήσει για την εξεύρεση κοινής συνισταμένης με την άλλη πλευρά, αλλά- τονίζει- "πάντοτε με γνώμονα τον τελικό στόχο της λύσης που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στο νησί".

    Το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών είναι το ακόλουθο:

    ΕΡ: Ποιος ο στόχος των συνομιλιών και επαφών σας στην Αθήνα;

    ΑΠ: Με την ελληνική κυβέρνηση έχουμε μια συχνή επικοινωνία και στενότατη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει και η επίσκεψη μου, αφού η ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου είναι απολύτως απαραίτητος, κυρίως στη χρονική συγκυρία που διανύουμε και ενόψει των προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο κυβερνήσεις το προσεχές διάστημα, σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα.

    ΕΡ: Με ποια δεδομένα αρχίζει η δεύτερη φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων Χριστόφια- Ταλάτ;

    ΑΠ: Έχουμε την εργασία που επετεύχθη στον πρώτο γύρο, τη σύγκλιση απόψεων σε αριθμό ζητημάτων αλλά και την καταγραφή έντονων διαφωνιών στα βασικά ζητήματα εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της άλλης πλευράς. Στη δεύτερη φάση θα πρέπει να συζητηθούν όλες οι διαφωνίες με στόχο την επίλυσή τους. Όμως η πρόοδος εξαρτάται από το αν η άλλη πλευρά θα παρουσιαστεί εποικοδομητική με στόχο την ομοσπονδιακή λύση ή θα συνεχίσει να φέρνει προτάσεις με "άρωμα" συνομοσπονδίας δύο κρατών.

    ΕΡ: Κάποιοι εκτιμούν ότι η ΕΕ θέλει μάλλον να "ξεφορτωθεί" το Κυπριακό παρά να το λύσει. Θεωρείτε ότι οι συγκυρίες που υπάρχουν διεθνώς, ενόψει και της αξιολόγησης της Τουρκίας το Δεκέμβριο, βοηθούν στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Τουρκίας, από τη μια, για ένταξη στην ΕΕ, και της Κύπρου από την άλλη, για επίλυση του Κυπριακού;

    ΑΠ: Δεν πιστεύω ότι η ΕΕ θέλει απλά να "ξεφορτωθεί" το Κυπριακό. Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ένωσης και το έδαφος της είναι και ευρωπαϊκό έδαφος. Η όποια λύση επομένως του Κυπριακού αφορά άμεσα την Ένωση στο σύνολο της, ενώ ως παράδειγμα θα σας φέρω το ζήτημα της Διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών. Μια δυσλειτουργική λύση του Κυπριακού θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία και λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, κάτι που το σύνολο των εταίρων μας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζουν καλώς. Η ΕΕ επιθυμεί λύση του Κυπριακού σύμφωνη με τις αρχές στις οποίες η ίδια εδράζεται, όπως εξάλλου και η πλευρά μας.

    Η υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια. Η πρόοδος στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις εξαρτάται από την ετοιμότητα και πρόθεση της να εκπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις έναντι στην Ένωση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την Κύπρο αλλά όχι μόνο, καθώς και την εκπλήρωση των όρων που τίθενται για άνοιγμα εκάστου Κεφαλαίου των διαπραγματεύσεων της. Ουδείς μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία όσο η ίδια αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της. Παράλληλα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ περνά μέσα από την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Ελπίζω αυτό να έχει γίνει αντιληπτό από την τουρκική ηγεσία η οποία αναμένεται να επιδείξει βούληση και εποικοδομητική διάθεση για λύση του Κυπριακού, ούτως ώστε να διευκολυνθεί και η ίδια στο στόχο της ένταξης της στην ΕΕ. Η αξιολόγηση Δεκεμβρίου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο αλλά η μέχρι σήμερα στάση της Τουρκίας δεν βοηθά την ίδια στην εκπλήρωση του στόχου της. Από πλευράς μας, υπενθυμίζουμε συστηματικά στην Άγκυρα ότι η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της δεν μπορεί παρά να συνεπάγεται συνέπειες.

    ΕΡ: Στο διπλωματικό παρασκήνιο ασκείται με οποιοδήποτε τρόπο πίεση για την απαίτηση της Τουρκίας για άρση της λεγόμενης απομόνωσης έναντι του ανοίγματος των λιμανιών και αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη; Τίθεται από κύκλους της Ευρώπης θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Πρωτοκόλλου 10 επειδή το απαιτεί η τουρκική πλευρά;

    ΑΠ: Η θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της δήθεν "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων είναι γνωστή. Η πλευρά μας βρίσκει κατανόηση σε αυτή της τη θέση από τους εταίρους της. Η υποχρέωση της Τουρκίας για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας αποτελεί υποχρέωση έναντι στην ΕΕ στο σύνολο της, και δεν γίνεται αποδεκτή η λογική της απόδοσης ανταλλαγμάτων προς την υποψήφια χώρα για εκπλήρωση μιας υποχρέωσης της που εκκρεμεί εδώ και τέσσερα χρόνια, πριν ακόμα δηλαδή αυτή αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Εξάλλου η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2006 για τη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, και ουδείς συνέδεσε το όλο ζήτημα με τον όποιο ισχυρισμό περί "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων. Θα ήταν επικίνδυνο για την ΕΕ να δεχθεί τη λογική ότι μία υποψήφια θέτει προϋποθέσεις για να εκπληρώσει η ίδια τις δικές της υποχρεώσεις.

    Όσον αφορά την ενίσχυση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας τόσο η ΕΕ αλλά ιδιαίτερα η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν κάνει πολλά. Ο Χρηματοδοτικός Κανονισμός αλλά και ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής βοηθούν την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων αλλά στα πλαίσια της απόφασης του Συμβουλίου, τον Απρίλιο του 2004, δηλαδή με στόχο την επανένωση της χώρας.

    Προτάσεις όμως που οδηγούν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και περαιτέρω διαχωρισμό δεν θα γίνουν αποδεκτές αλλά ούτε και υπάρχει τέτοια δέσμευση από την ΕΕ.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει πολλές παροχές προς τους Τουρκοκυπρίους, όπως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνταξιοδότηση, αλλά και έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να δίδεται η ευκαιρία στους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, χωρίς προβλήματα.

    Όσον αφορά το Πρωτόκολλο 10, αυτό αποτελεί μέρος των Συνθηκών της Ένωσης, δηλαδή πρωτογενές δίκαιο της Κοινότητας, οπότε δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των προνοιών του. Το ίδιο το Πρωτόκολλο 10 προβλέπει μηχανισμούς προσαρμογής των παραμέτρων της λύσης στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ΕΡ: Ποια μπορεί να είναι η αντίδραση της Λευκωσίας το Δεκέμβριο, αν η Τουρκία δεν θα έχει συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της, δεδομένου ότι δεν υπάρχει βέτο με την έννοια του 2004;

    ΑΠ: Αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν πρόωρο και αδόκιμο από πλευράς μου να αποκαλύψω τις προθέσεις ή σκέψεις της κυβέρνησης τώρα. Τόσο η τακτική, όσο και ο στόχος αποτελούν, εξάλλου, αντικείμενο συζήτησης του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, η δε κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ αξιολογώντας όλα τα δεδομένα. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι η Κύπρος θα προσπαθήσει για τη λήψη ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, αλλά εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, έχουμε πάντοτε στα χέρια μας την επιλογή της μονομερούς δράσης, μόνοι ή σε συνεργασία με άλλους εταίρους, στη βάση της αρχής ότι οι διαπραγματεύσεις είναι διακυβερνητικής φύσης, οπότε για την κάθε απόφαση απαιτείται ομοφωνία των Κρατών Μελών. Η θέση μας είναι ότι η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας συνεπάγεται συνέπειες. Αυτό εξάλλου εφαρμόζει η Ένωση σε σχέση με όλες τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, η δε Τουρκία δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση. Το ποιες επιπτώσεις και συνέπειες θα επιδιώξουμε θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες αλλά και τα δεδομένα εκείνης της περιόδου.

    ΕΡ: Εκτιμάτε ότι η Άγκυρα θα κάνει ουσιαστικές κινήσεις για λύση του Κυπριακού από τη στιγμή που είναι αβέβαιη η πλήρης ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

    ΑΠ: Η Τουρκία θα επωφελείτο από λύση του Κυπριακού, τόσο σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία, αλλά όχι μόνο. Η Άγκυρα φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο στη διεθνή σκηνή με εμπλοκή της σε αριθμό διενέξεων στην ευρύτερη γεωγραφική της περιοχή. Η φιλοδοξία της αυτή όμως δεν μπορεί να προωθηθεί ενόσω η ίδια διατηρεί κατοχικό στρατό σε ένα Κράτος Μέλος της ΕΕ και τηρεί αδιάλλακτη στάση για επίλυση ενός προβλήματος που υφίσταται εδώ και 35 χρόνια. Τόσο η Άγκυρα όσο και οι χώρες που επιθυμούν αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου έχουν επίγνωση αυτής της πραγματικότητας. Επιπλέον τα υπέρογκα ποσά που διοχετεύει η Τουρκία στα κατεχόμενα ως ο μόνος τρόπος διατήρησης της αποσχιστικής οντότητας σίγουρα αποτελούν πρόβλημα για την τουρκική οικονομία οπότε δεν θεωρώ ότι αυτός είναι ένας παράγοντας ο οποίος δεν προβληματίζει την τουρκική κυβέρνηση.

    Όσον αφορά την ΕΕ, ένα είναι βέβαιο, ότι χωρίς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη. Αντίθετα, η επίλυσή του θα δημιουργήσει μία ιδιαίτερα θετική δυναμική εντός της ΕΕ υπέρ της Τουρκίας. Θα την διευκολύνει σε αφάνταστο βαθμό.

    ΕΡ: Τι είδους συμβιβασμός θα μπορούσε να βρεθεί στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων;

    ΑΠ: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το σύστημα εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και θα πρέπει να καταργηθεί. Δεν δύναται ένα κράτος μέλος της ΕΕ, τον 21ο αιώνα να έχει ως εγγυητές της ύπαρξης του οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η καλύτερη εγγύηση τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους είναι η ένταξη μας στην ΕΕ και η ιδιότητα που έχουν αποκτήσει ως Ευρωπαίοι πολίτες. Ελπίζουμε η άλλη πλευρά να αναθεωρήσει ριζικά την μέχρι σήμερα αδιάλλακτη στάση της επί του θέματος. Στο ίδιο πλαίσιο φυσικά εμπίπτει και το ζήτημα της ασφάλειας και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Σε κάθε περίπτωση, το όλο θέμα είναι από τα σοβαρότερα των διαπραγματεύσεων και ένας από τους κυριότερους λόγους για την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους. Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε για την εξεύρεση κοινής συνισταμένης με την άλλη πλευρά αλλά πάντοτε με γνώμονα τον τελικό στόχο της λύσης που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στο νησί.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 September 2009 - 8:30:20 UTC