Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέοι αυτοκινητόδρομοι ως το 2015
  • [02] Πόρισμα για τις πυρκαγιές
  • [03] Πρόγραμμα "Πράσινη Ζωή στην Πόλη"
  • [04] Προβλήματα από τη βροχή στην Αττική
  • [05] Τα πετρογέφυρα του Πηνειού από την Τουρκοκρατία εως σήμερα
  • [06] Συνάντηση με ΕΒΕΑ
  • [07] Τον Οκτώβριο η έγκριση
  • [08] Προτείνουν σύνοδο

  • [01] Νέοι αυτοκινητόδρομοι ως το 2015

    Στις αρχές του 2015 εκτιμάται ότι μπορεί να είναι έτοιμοι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής, η επέκταση δηλαδή της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού προς τα Μεσόγεια, αλλά και την παραλιακή λεωφόρο.

    Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού με σύμβαση παραχώρησης γίνεται σε μηδενική βάση και σε μία φάση.

    Ο χρόνος κατάθεσης των προσφορών ορίστηκε για τις 22 Δεκεμβρίου και αν δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με ενστάσεις, μπορούμε στις αρχές του 2010 να έχουμε ανάδοχο.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, η διάρκεια κατασκευής του τεράστιου αυτού έργου, μήκους 71,6 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού περίπου 1,80 δισ. ευρώ, θα κυμανθεί από 55 έως 65 μήνες.

    Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι προβλέπεται και ενδιάμεση αποκλειστική προθεσμία 50 μηνών για να παραδοθεί νωρίτερα το κρίσιμο τμήμα του δρόμου των 14,7 χιλιομέτρων της δυτικής περιφερειακής Υμηττού από Κατεχάκη και Ούλοφ Πάλμε μέχρι τη λεωφόρο Ποσειδώνος, που ολοκληρώνει το μεγάλο εσωτερικό δακτύλιο και διοχετεύει την κυκλοφορία εκτός του οικιστικού ιστού της πόλης.

    Το έργο των νέων αυτοκινητοδρόμων, εκτός από την επέκταση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού μέχρι τη λεωφόρο Ποσειδώνος, που θα είναι υπογειοποιημένη κατά 85%, περιλαμβάνει:

    - τη μεγάλη σήραγγα Υμηττού, μήκους 4 χιλιομέτρων, με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της που θα συνδέει τη νότια πλευρά του λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια από τον ανισόπεδο κόμβο Σακέτα μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Μεσογείων, μήκους 6,3 χιλιομέτρων.

    - τον οδικό άξονα από ανισόπεδο κόμβο Μεσογείων (μετά τη μεγάλη σήραγγα Υμηττού μέχρι τη Ραφήνα, μήκους 18,6 χιλιομέτρων προς την Αττική οδό και το Αεροδρόμιο) όπου θα υπάρξουν και άλλες σήραγγες μήκους 2,6 χιλιομέτρων στο λόφο Ετος.

    - τον οδικό άξονα από τον ανισόπεδο κόμβο Μεσογείων μέχρι την Αγ. Μαρίνα μήκους 14,2 χιλιομέτρων, στον οποίο προστέθηκε και ο κλάδος Καλυβίων, μήκους 5,9 χιλιομέτρων.

    - την ολοκλήρωση του άξονα Σταυρού-Ραφήνας σε μήκος άλλων 6,1 χιλιομέτρων μέχρι τη λεωφόρο Σπάτων-Λούτσας.

    - την ανακατασκευή και υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος μήκους 2 χιλιομέτρων.

    -συνδετήριο οδικό τμήμα προς το κέντρο της Αθήνας από ανισόπεδο κόμβο Σακέτα μέχρι την Ούλοφ Πάλμε. Μήκος 3,8 χιλιομέτρων του τμήματος αυτού, που θα διέρχεται μέσα από την Πανεπιστημιούπολη, θα είναι υπόγειο.

    Οπως εξήγησε ο υπουργός, θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε να διόδια θα καταβάλλονται ανά χιλιόμετρο, δηλαδή οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν, που είναι και το δίκαιο σύστημα.

    Ενα άλλο σημείο που υπογράμμισε ιδιαίτερα ο κ. Σουφλιάς είναι ότι στο σύνολο του έργου προβλέπεται η φύτευση και συντήρηση περισσότερων από 350.000 δέντρα. Συνολικά θα φυτευτούν 5,5 χιλιάδες στρέμματα κατά μήκος της οριογραμμής του οικιστικού ιστού σε ολόκληρο το δυτικό μέτωπο Υμηττού.

    Οσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση στον Υμηττό συστήματος πυρανίχνευσης σε όλη την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως πάρκο Natura.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε λόγο για ένα πολυσύνθετο έργο, στη μελέτη του οποίου ελήφθησαν υπόψη τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των φορέων.

    Παράλληλα με την επέκταση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού, προχωρούν οι διαδικασίες και για τα υπόλοιπα έργα στο λεκανοπέδιο, όπως η επέκταση της λεωφόρου Κύμης μέχρι την εθνική οδό, η μετατροπή της λεωφόρου Λαυρίου-Μαρκοπούλου σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, η μερική υπογειοποίηση της λεωφόρου Αλεξάνδρας και η διαπλάτυνση της λεωφόρου Κηφισού από Αχαρνών μέχρι την Αττική οδό.

    Σε ό,τι αφορά το μετρό, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι αποτέλεσε απόλυτη προτεραιότητα για το ΥΠΕΧΩΔΕ στα 5,5 χρόνια που είναι ο ίδιος υπουργός και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες παραδίδεται ο σταθμός στο Νομισματοκοπείο και μέχρι τέλος του χρόνου θα παραδοθούν άλλοι τέσσερις σταθμοί, στο Χολαργό, το Περιστέρι, την Ανθούπολη και το Χαϊδάρι.

    Την επόμενη άνοιξη παραδίδονται οι σταθμοί στην Ηλιούπολη, τον Αλιμο, την Αργυρούπολη και το Ελληνικό, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι ο σταθμός της Αγ. Παρασκευής.

    Τέλος, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός και έξι ακόμη σταθμούς της επέκτασης από Χαϊδάρι προς Πειραιά, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη μεγάλη γραμμή σχήματος U με 20 σταθμούς από Γαλάτσι-Πανεπιστημίου - Γαλάτσι-Μαρούσι.

    [02] Πόρισμα για τις πυρκαγιές

    Στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Γκύζη, βρίσκεται το πόρισμα με τα στοιχεία της έρευνας, που διενήργησε η Πυροσβεστική για την καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, το οποίο παρέλαβε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, Ιωάννης Σακελάκος.

    Ο κ. Γκύζης θα συνεχίσει την έρευνα λαμβάνοντας συμπληρωματικές, ή και νέες καταθέσεις, ώστε να εξακριβώσει εάν η φωτιά και οι καταστροφικές συνέπειές της οφείλονται σε δόλο ή σε αμέλεια, ενώ, εφόσον εντοπίσει οποιεσδήποτε ευθύνες, θα στείλει κλήσεις για καταθέσεις με την ιδιότητα του υπόπτου σε όποια πρόσωπα κρίνει ότι πρέπει να λογοδοτήσουν.

    Η εισαγγελική έρευνα έχει δύο κατευθύνσεις, καθώς θα εστιάσει τόσο στο πόρισμα της πυροσβεστικής από το οποίο φαίνεται να προκύπτουν ευθύνες για τουλάχιστον ένα πρόσωπο, όσο και σε ενδεχόμενες ευθύνες αρμόδιων κρατικών λειτουργών.

    Ο κ. Σακελάκος, εξάλλου, έχει αποστείλει επιστολές προς τα αρμόδια στελέχη της υπηρεσίας δασών, στα οποία υπενθυμίζει παλαιότερη παραγγελία του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, για την εποπτεία, που πρέπει να ασκείται σε καμένες εκτάσεις προς αποτροπή οποιονδήποτε ενεργειών καταπατήσεων.

    [03] Πρόγραμμα "Πράσινη Ζωή στην Πόλη"

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη», που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής 2007 - 2013 και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί ιδέα του υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής Χαράλαμπου Μανιάτη, αφορά στην πραγματοποίηση έργων και δράσεων που στοχεύουν στην ανάπλαση περιοχών σε πυκνοκατοικημένους Δήμους της Αττικής.

    Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των χώρων πρασίνου, προσφέροντας ανάσες στη βεβαρημένη περιβαλλοντικά Αττική, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη παρεμβάσεων όπως δημιουργία ποδηλατοδρόμων, παιδικών χαρών, πεζοδρόμων κ.λπ., συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών που κατοικούν μέσα στον αστικό ιστό.

    Η αρχική προκήρυξη της συγκεκριμένης δράσης, τον Αύγουστο του 2008, δηλαδή ακριβώς πριν έναν χρόνο, φιλοδοξούσε να εντάξει έργα από συνολικά 68 Δήμους της Αττικής, με προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ.

    Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής έργα και δράσεις σε 54 Δήμους, συνολικού προϋπολογισμού 92 εκατομμυρίων ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όλοι οι μεγάλοι και πυκνοκατοικημένοι Δήμοι: της Αθήνας, του Πειραιά, του Περιστερίου, του Αιγάλεω, του Αμαρουσίου, της Νέας Ιωνίας, του Ίλιου, του Ηρακλείου, της Νέας Σμύρνης, του Κορυδαλλού, της Αγία Βαρβάρας.

    [04] Προβλήματα από τη βροχή στην Αττική

    Προβλήματα δημιούργησε η βροχή που έπεσε στην Αττική χθες το απόγευμα όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική.

    Στο κέντρο επιχειρήσεων έγιναν 50 κλήσεις για πλημμύρες κυρίως στις περιοχές Αχαρνών, Καματερού και Λιοσίων. Επίσης ξεχείλισε το ρέμα κοντά στη λεωφόρο Φυλής με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο δρόμος και να ακινητοποιηθούν αρκετά αυτοκίνητα τα οποία απομακρύνθηκαν από συνεργεία της Πυροσβεστικής.

    [05] Τα πετρογέφυρα του Πηνειού από την Τουρκοκρατία εως σήμερα

    Μόλις έξι πετρογέφυρα "δάμαζαν", κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, τον Πηνειό, κατά μήκος των 225 χιλιομέτρων πεδινής διαδρομής του, από το χάνι Μουργκάνη της Καλαμπάκας, μέχρι τις εκβολές του στον Θερμαϊκό Κόλπο. Τις τότε ανάγκες διάβασης του Πηνειού συμπλήρωναν πλωτά μέσα (βάρκες, σχεδίες κ.ά.), τα πορθμεία, οι "περαταριές", που λειτουργούσαν όταν το επέτρεπε ο Σαλαμπριάς και δεν είχε πολύ "φουσκωμένα" τα νερά του, οι ξυλογέφυρες, αλλά και οι ράμπες διάβασης μέσα στο νερό (πόροι). Μεταγενέστερα, χρησιμοποιήθηκαν και μικτές κατασκευές, αποτελούμενες από λίθινα βάθρα και φορείς ξύλινους ή μεταλλικούς.

    Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Γαλερίδης, πολιτικός μηχανικός, μέλος του συλλόγου φίλων του ποταμού Πηνειού και παραποτάμιου πολιτισμού, "ταξιδεύοντάς" μας σε μια νοητή πλοήγηση στο ζωοδότη ποταμό.

    Διευκρίνισε πως οι λόγοι της μικρής πυκνότητας των έξι γεφυριών του Πηνειού, στα 225 χιλιόμετρα της διαδρομής του, συνοψίζονται, ουσιαστικά, σ' έναν: στο μεγάλο κόστος κατασκευής τους, που δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί από τους "παπάδες ή πασάδες", που σύμφωνα με τη γνωστή λαϊκή έκφραση, ήταν οι χορηγοί των πετρογεφυρών στην τουρκοκρατούμενη τότε Ελλάδα.

    Δεν είναι τυχαίο ότι, ο σημαντικότερος "γεφυροποιός της Θεσσαλίας", σημειώνει ο ίδιος, ήταν ο μητροπολίτης Λάρισας Βησσαρίων, ο οποίος, με χορηγίες του, μέσω εράνων που έκανε, έχτισε τρία από τα σημαντικότερα γεφύρια της Θεσσαλίας, το γεφύρι του Κοράκου στον Ασπροπόταμο, της Πόρτας στον Πορταϊκό και της Σαρακήνας στον Πηνειό, αλλά και άλλα μικρότερα.

    Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Γαλερίδη, σώζεται το γεφύρι της Σαρακίνας και τμήματα του γεφυριού της εξόδου των Τεμπών.

    Ξεκινώντας τη νοητή αυτή πλοήγησή μας στον Πηνειό, στο πεδινό τμήμα του, λίγο κατάντη της Καλαμπάκας, ατενίζουμε το επιβλητικό γεφύρι της Σαρακήνας. Έργο του μητροπολίτη Λάρισας Βησσαρίωνα, που θεμελιώθηκε μετά το 1520, ένωνε τα χωριά του Ασπροπόταμου με την Καλαμπάκα. Το συνολικό μήκος του είναι 120 μέτρα. Αρχικά, ήταν εξάτοξο, με τρία ανακουφιστικά ανοίγματα σε κάθε κεντρικό του μεσόβαθρο και δύο σε κάθε ακραίο. Στις αρχές του 19ου αιώνα, κατέρρευσε λόγω υποσκαφής το δεύτερο από τη δεξιά όχθη του βάθρο του. Το έργο επισκευής ανέλαβε αργότερα ο πρωτομάστορας Κώστας Μπέκας, προσθέτοντας ακόμα ένα μεσόβαθρο.

    Αφήνοντας πίσω μας τη Σαρακήνα, συναντάμε τις Περαταριές της Φωτάδας και του Παραπόταμου, σταματώντας στην Περαταριά του Καραβόπορου, όπου διακρίνουμε υπολείμματα βάθρων δύο γεφυριών.

    Φαίνεται, εξηγεί ο κ. Γαλερίδης, ότι το μικρό πλάτος του Πηνειού, δημιουργώντας μεγάλες ταχύτητες ροής, ανέτρεψε τα δύο γεφύρια. Για το λόγο αυτό, δεν ξαναεπιχειρήθηκε ανακατασκευή, αλλά τα γεφύρια αντικαταστάθηκαν με περαταριά.

    Διασχίζοντας την πεδιάδα των Τρικάλων, συναντάμε το "σανιδωτό" γεφύρι των Μ. Καλυβιών και την περαταριά του και στη συνέχεια τις περαταριές Αγ. Κυριακής, Αγναντερού, Γλίνου, Νομής, Κόρδας, Γεωργνάδων, Κλοκωτού, φτάνοντας στο γεφύρι του Αλή Εφένδη. Ήταν χτισμένο δίπλα στο Κεραμίδι και ένωνε τη Φαρκαδόνα με την Καρδίτσα. Προ διετίας ήταν άγνωστη η μορφή του, έως ότου μας την "αποκάλυψε" μια φωτογραφία. Το τετράτοξο γεφύρι ανατινάχτηκε από τους Βρετανούς, κατά την υποχώρησή τους το 1941.

    Συνεχίζοντας την πλοήγηση μας, συναντάμε τις Περαταριές του Ζάρκου, της Πηνειάδας, του Κουτσόχερου και μπαίνουμε στα στενά της Γούνιτσας, όπου αντικρίζουμε τα ψηλά πέτρινα βάθρα της Τουρκογέφυρας, μήκους 170 μέτρων, που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τους Τούρκους, με φορέα μεταλλικό.

    Μπαίνοντας στη Λάρισα, αντικρίζουμε το εννεάτοξο γεφύρι της, που στους παρελθόντες αιώνες αποτελούσε το σύμβολο της πόλης για τους Έλληνες και τους Τούρκους κατοίκους της. Ήταν χτισμένο στη δέση της πρώτης σημερινής γέφυρας που κατασκευάστηκε το 1950 "πατώντας" πάνω στη θεμελίωση του πετρογέφυρου.

    Η επικρατούσα άποψη θέλει -επισημαίνει ο κ. Γαλερίδης- το γεφύρι της Λάρισας να είναι κτισμένο από το Χασάν Μπέη, εγγονό του πορθητή της Λάρισας, Τουρχάν.

    Το 1941 οι Βρετανοί, υποχωρώντας, ανατίναξαν ένα τόξο, ενώ το 1944 οι Γερμανοί ανατίναξαν τα επτά από τα εννέα τόξα.

    Φεύγοντας από τη Λάρισα, βλέπουμε τις περαταριές Γυρτώνης και Μαυρόλιθου, και αφήνοντάς τες πίσω μας, βρισκόμαστε στα βραχώδη στενά του Βερνέζι με τον καταρράκτη, λίγο μετά τον οποίο αντικρίζουμε το γεφύρι στο Βερνέζι.

    Το γεφύρι ήταν μονότοξο, ανοίγματος 18 μέτρων, μ' ένα ανακουφιστικό άνοιγμα, στην αριστερή όχθη, θεμελιωμένο σε βράχους. Το κατάστρωμά του είχε πλάτος τρία μέτρα και δεν ήταν σε καλή κατάσταση, αφού μετά δυσκολίας επέτρεπε τη διάβαση ιππέα. Ένωνε το Μακρυχώρι με τους Γόννους. Ανατινάχτηκε τη νύχτα της 10ης προς 11ης Απριλίου του 1897, κατά την υποχώρηση του ελληνικού στρατού.

    Συνεχίζοντας την πλοήγηση, αφήνουμε πίσω τις περαταριές Γόννων, Τεμπών, την ξυλογέφυρα των Τεμπών και μπαίνουμε στην κοιλάδα των Τεμπών, στην έξοδο της οποίας σταματάμε στα υπολείμματα του "Πετρογέφυρου", στο γεφύρι της εξόδου των Τεμπών που ένωνε το Ομόλιο με τον Πυργετό.

    Ενδεχομένως, ήταν το μεγαλύτερο γεφύρι του σημερινού ελληνικού χώρου, εκτιμώμενου μήκους περί τα 250 μέτρα, αφού το διασωθέν τμήμα του υπερβαίνει τα 133 μέτρα. Χτίστηκε το 1727. Σήμερα, σώζεται μόνον ένα κύριο τόξο και έχουν καταμετρηθεί εννέα δευτερεύοντα τόξα επί του αριστερού τμήματος της ευρείας κοίτης του ποταμού. Διασώζεται σημαντικός αριθμός ξυλοπασσάλων θεμελίωσης του γεφυριού, καθώς και συμπαγή τμήματα από τα καταρρεύσαντα κύρια τόξα του. Επίσης, διασώζεται η κτητορική πλάκα η οποία φυλάσσεται από το Δήμο Κάτω Ολύμπου.

    Αλλά η "βαρκάδα μας" -καταλήγει ο κ. Γαλερίδης- τελειώνει εδώ, λίγα μόνο χιλιόμετρα πριν από τις εκβολές του Πηνειού στη θάλασσα.

    [06] Συνάντηση με ΕΒΕΑ

    Με το προεδρείο του ΕΒΕΑ θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης.

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δήλωσε:

    "Ο κ. Παπαθανασίου, εκτός από τους Έλληνες πολίτες προφανώς κοροϊδεύει και τον εαυτό του. Μπορεί ο θεωρητικός πληθωρισμός να κινείται σε μηδενικό επίπεδο αλλά ο υπαρκτός πληθωρισμός στα ταμεία των super market έχει πάρει την ανιούσα. Ο εργαζόμενος είναι σίγουρο ότι με αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί να καλυτερεύσει την οικονομική του θέση. Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον να μην είναι δυσμενέστερη απ΄ αυτή που ήταν πριν 10 χρόνια. Τα ρετιρέ μαθαίνουν πάντοτε αργοπορημένα πότε έχουν πλημμυρίσει τα υπόγεια...".

    Εξάλλου, ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης αναφορικά με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τόνισε ότι «εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα στο εσωτερικό της Ν.Δ., και από τη στιγμή που επηρεάζεται η κοινωνική αποτελεσματικότητα, πρέπει να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. για να πάρει τις αποφάσεις που κωλύεται να πάρει ο αρχηγός της Ν.Δ. και Πρωθυπουργός».

    [07] Τον Οκτώβριο η έγκριση

    Τη σύσταση τριών νέων επιτροπών για τη γρίπη και την ενίσχυση του επιχειρησιακού σχεδιασμού με νέα εμβολιαστικά κέντρα και ιατρεία γρίπης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του.

    Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα συσταθεί Ανώτατη Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας για τη γρίπη, καθώς και δύο ειδικές επιτροπές, επιδημιολογικής και κλινικής επιτήρησης.

    Επίσης, ανέφερε ότι το ΙΚΑ θα συνδράμει με 158 εμβολιαστικά κέντρα και 100 πρωτοβάθμια ιατρεία γρίπης.

    Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την εξέλιξη του του νέου ιού της γρίπης ως "κινούμενη άμμο", ενώ είπε ότι διεθνώς εξακολουθεί να υφίσταται σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα.

    "Σύγχυση για τις ευπαθείς ομάδες, σύγχυση και για τα εμβόλια (πότε θα δοθούν και πότε θα επιτρέπεται η χρησιμοποίησή τους). Σύγχυση και αβεβαιότητα για την επιδημιολογική εξέταση αυτού του φαινομένου".

    Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι "η περίοδος υψηλής έντασης στη διάδοση της νόσου αναμένεται να κρατήσει λιγότερο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, διότι στην Ελλάδα ο χειμώνας έρχεται αργότερα και φεύγει νωρίτερα".

    Η παραλαβή των πρώτων δόσεων του εμβολίου θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ στα μέσα του Οκτωβρίου αναμένεται η έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

    Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά να ενημερώνονται και να συνεργάζονται με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, μέχρι στιγμής ο αριθμός των επιβεβαιωθέντων κρουσμάτων στη χώρα μας φθάνει τα 1.839. Από αυτά, μόνο το 1% εισάγεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο, ενώ το 95% έχει ιαθεί πλήρως.

    Ερωτηθείς εάν θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα αυτή την περίοδο να γίνει ανασχηματισμός ή εκλογές, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. "Εκτιμώ ότι δεν χρειαζόμαστε εκλογές. Χρειαζόμαστε όμως τολμηρές πολιτικές, ριζοσπαστικές αλλαγές και η κυβέρνηση έχει και τη δύναμη και την εμπειρία και τη γνώση, για να τις πραγματοποιήσει", είπε.

    Στο μεταξύ, εγκυκλίους που αφορούν στα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, έστειλε το Υπουργείο Παιδείας, καθώς άνοιξαν οι δημόσιοι -αλλά και πολλοί ιδιωτικοί- παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου, οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΠΘ έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν δρομολογήσει και υλοποιήσει δράσεις, αναφορικά με την επιμόρφωση σχετικά με τη νέα γρίπη και τον περιορισμό μετάδοσης του ιού. Όλες οι δράσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα:

    Έχει συσταθεί αρμόδιο Συντονιστικό όργανο για την πρόληψη- αντιμετώπιση του ιού της γρίπης, το οποίο συνεδριάζει σε καθημερινή βάση.

    Αποστέλλεται προσωπικό φυλλάδιο ενημέρωσης για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης σε κάθε εκπαιδευτικό όλης της χώρας. Σχετικό έντυπο υλικό θα διανεμηθεί και σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε φροντιστήρια, Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. όλης της χώρας.

    Μέσα στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει, με στελέχωση από ενημερωμένο προσωπικό, γραμμή τηλεφώνου για την εκπαιδευτική κοινότητα και για όλους τους φορείς αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ, σχετικά με την ενημέρωση για τον ιό της γρίπης.

    Σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.. οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια ανά νομό, τα οποία απευθύνονται στους προϊσταμένους και διευθυντές των σχολικών μονάδων, καθώς και σε όσους εμπλέκονται με τη σχολική κοινότητα (π.χ. σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, προσωπικό καθαρισμού κ.α.).

    [08] Προτείνουν σύνοδο

    Η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν την πραγματοποίηση συνόδου για τον εναρμονισμό των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ρύθμιση των χρηματαγορών πριν από την σύνοδο της G20, ανακοίνωσε η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

    Οι δυο χώρες θα στείλουν επιστολή στην σουηδική προεδρία της ΕΕ για να καταλήξουν σε κοινές ευρωπαϊκές θέσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής της 24ης και της 25ης Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ) ανακοίνωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Ο τελευταίος πρόσθεσε ότι η ημερομηνία που εξετάζεται για τη σύνοδο αυτή είναι η 17η Σεπτεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 September 2009 - 6:30:29 UTC