Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες συναντήσεις, ενόψει της ΔΕΘ
  • [02] "Μάχη ενάντια σε κάθε κατεστημένο"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] ΚΚΕ για τις πυρκαγιές
  • [05] Απορρίφθηκε η πρόταση
  • [06] "Δεν προτείνουν λύσεις"

  • [01] Νέες συναντήσεις, ενόψει της ΔΕΘ

    Συνεχίζει ο πρωθυπουργός τις επαφές του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, ενόψει της ΔΕΘ. Την Παρασκευή, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίας της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Αύριο, ο κ. Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί στις 13.00 με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, στις 18.00 με την ΠΑΣΕΓΕΣ και στις 19.30 με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ).

    "Εχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα", ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

    Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων,στο Μέγαρο Μαξίμου, και αναφερόμενος στις συναντήσεις με την ΕΣΕΕ και ΓΕΣΕΒΕ, ο υπουργός είπε ότι συζητήθηκαν τα θέματα της οικονομίας και τόνισε ότι η θέση μας είναι ότι περνάμε μία δύσκολη συγκυρία και ότι η χώρα μας αν και έχει πληγεί λιγότερο, βιώνει την κρίση.

    Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και έτσι να ενισχύσουμε και την απασχόληση. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης, όταν τελειώσει η κρίση. Γι' αυτό όμως χρειάζεται να γίνουν και διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες απαιτείται συνεννόηση και διάλογος, τόνισε.

    Στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, συνέχισε ο υπουργός Οικονομίας, συζητήθηκαν θέματα θεσμικά, όπως η συνταξιοδότηση των γυναικών. Η διαπραγμάτευση με την Επιτροπή είναι σε εξέλιξη, έτσι ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή προσαρμογή, είπε.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην καταβολή της πρώτης δόσης της εγγύησης στο ταμείο Πρόνοιας για να δοθεί το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων,που έχει καθυστερήσει.

    Συνάντηση με ΕΣΕΕ

    Μέτρα για την προστασία του εμπορίου συζήτησε το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των συναντήσεων του ενόψει της ΔΕΘ.

    Κατά την έξοδό του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Αρμενάκης, είπε ότι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό την επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων για την αύξηση της ρευστότητας από τις τράπεζες. Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις παιδεύονται από την έλλειψη μετρητών. Ζήτησαν ακόμη από τον πρωθυπουργό μέτρα για την προστασία του στεγασμένου εμπορίου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, δηλαδή από τους υπαίθριους λιανοπωλητές και από τα πολυκαταστήματα.

    Άλλο θέμα που συζήτησαν ήταν η αποποινικοποίηση των μικρών οικονομικών συναλλαγών και να μην περνούν οι μικρές επιχειρήσεις με τέτοια ευκολία στο πρόγραμμα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ.

    Ο κ. Αρμενάκης πρόσθεσε ότι τα μέτρα και οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται όχι μόνο από τους ιδιώτες αλλά και από το δημόσιο και έφερε σαν παράδειγμα τις ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις.

    Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα των διαδηλώσεων, λέγοντας ότι θα πρέπει βέβαια να προστατευθεί το συνταγματικό δικαίωμα αλλά να μην γίνεται κατάχρηση, όπως συνέβη πέρυσι το χειμώνα, που οι εκτεταμένες διαδηλώσεις επηρέασαν το εμπόριο σε όλες τις πόλεις της χώρας.

    Σε ερώτηση για το τι υποσχέσεις απέσπασαν από τον πρωθυπουργό, ο κ. Αρμενάκης ανέφερε ότι συζήτησαν τα μέτρα για τη διαδοχική ασφάλιση, για τα οποία ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι κοινωνικά δίκαια και ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και πρόσθεσε ότι απέσπασαν την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι και δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.

    Συνάντηση με ΓΣΕΒΕΕ

    Την πρόβλεψη ότι το επόμενο εξάμηνο η ελληνική οικονομία θα περάσει από τις συμπληγάδες της ύφεσης, έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στο προεδρείο της Ομοσπονδίας, με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Ασημακόπουλος είπε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το δόγμα της αγοράς και το κράτος να στηρίξει την ενεργό ζήτηση και την πραγματική οικονομία.

    Ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό μέτρα για τη στήριξη και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη μεταχρονολόγηση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, κίνητρα για τις επενδύσεις, καθώς και στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

    Ο κ. Ασημακόπουλος πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μία άλλη πολιτική, που να εδράζεται στη δύναμη της πραγματικής οικονομίας» και ότι «το κράτος θα πρέπει να ελέγχει και να εποπτεύει».

    Συνάντηση με ΑΔΕΔΥ

    Δεν προέκυψε τίποτα θετικό από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό, το μισθολογικό και τα διάφορα εργασιακά θέματα, που απασχολούν τους δημοσίους υπαλλήλους, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει επιλεκτική όραση και με αυτό τον τρόπο βλέπει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους. Και την επέκρινε ότι με μικρές αλήθειες προσπαθεί να δημιουργήσει μία μεγάλη πλάνη για την έλλειψη στρατηγικής και την απουσία διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία.

    Ο κ. Παπασπύρος σημείωσε ακόμη ότι διαπιστώθηκε ριζική διαφορά απόψεων στα ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα.

    Τέλος, σε ερώτηση σχετική με τις πρόωρες εκλογές και τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό, κ. Παπασπύρου ανέφερε ότι αυτά αφορούν τα μέλη της κυβέρνησης, εμείς διεκδικούμε διαφορετική πολιτική.

    Ο κ. Ηλίας Βρετάκος, της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι στη συνάντηση φάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την ίδια πολιτική και ο κ. Αγκαβανάκης ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής.

    Τέλος ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων για τις εργασιακές σχέσεις.

    Δηλώσεις Πρ. Παυλόπουλου

    Ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι να είναι διεκδικητικές. Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να δώσει τις πραγματικές διαστάσεις των δυνατοτήτων και να καθορίσει τις προτεραιότητες, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις που υπάρχουν για τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα,που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    Ανέφερε ότι 33 χιλιάδες απ' αυτούς αποκτούν τα δικαιώματα των μονίμων μέχρι το βαθμό του διευθυντή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμη ότι συζητήθηκε ο νόμος περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα έρθει στη Βουλή,όταν συζητηθεί και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

    [02] "Μάχη ενάντια σε κάθε κατεστημένο"

    «Με την κρίση, που όλοι μας περνάμε, οι πολίτες ζητούν τομές που τους δίνουν την ευκαιρία να έχουν λόγο και να συμμετέχουν στα αποτελέσματα της ανάπτυξης. Θέλουν μια κοινωνία και μια πολιτεία που εξασφαλίζει την εύνοια και την δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά το τέλος της ομιλίας του στο «Θερινό Πανεπιστήμιο» του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην Λα Ροσέλ.

    «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε κατεστημένο, που σταματά αυτήν την πορεία των απαραίτητων αλλαγών προς όφελος του πολίτη», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς, το ΠΑΣΟΚ, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης με "πράσινη ανάπτυξη" και δικαιοσύνη που είναι δίπλα στον πολίτη και έτοιμοι να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο για όλους».

    Ομιλία για την κρίση

    «Οι πολίτες ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις στην κρίση και οι σοσιαλιστές μπορούμε να γίνουμε δύναμη αλλαγής» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μιλώντας στο «Θερινό Πανεπιστήμιο» του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας στην Λα Ροσέλ με θέμα «Γεωπολιτική της Κρίσης».

    Το «Θερινό Πανεπιστήμιο» των Γάλλων σοσιαλιστών είναι ένα φόρουμ συζήτησης που λειτουργεί εδώ και 15 περίπου χρόνια, τα ετήσια συμπεράσματα των εργασιών του λαμβάνονται υπόψη στην επεξεργασία των προγραμματικών θέσεων των Γάλλων σοσιαλιστών. Στο φετινό «Πανεπιστήμιο» συμμετείχαν και προσωπικότητες εκτός Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως παρότι ακούγονται φωνές πως η κρίση φθάνει στο τέλος της, εντούτοις «αν δεν προσέξουμε θα επιστρέψει» και τόνισε ότι «αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», τασσόμενος ταυτόχρονα κατά της «ιδιωτικοποίησης των οφελών και της «κοινωνικοποίησης των ζημιών».

    Απαιτείται αναθεώρηση των εδώ και 30 χρόνια πολιτικών που αφορούν τις αγορές, είπε ο κ. Γ.Παπανδρέου, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ακουστεί (πλέον) η φωνή των αποκλεισμένων και των πληττόμενων από την κρίση και η διαμόρφωση νέων πολιτικών σε όλα τα επίπεδα.

    Ανέφερε ότι ενώ μέχρι ενός ορισμένου χρονικού σημείου ακούγονταν οι απόψεις που έφερναν σε αντίθεση την «ελεύθερη αγορά» και το «κράτος», με τους συντηρητικούς να φέρονται ως υποστηρικτές της «ελεύθερης αγοράς», τελικά απεδείχθη ότι «το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται οι συντηρητικοί είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων».

    «Το ζήτημα είναι πως η αγορά και το κράτος θα υπηρετούν τον πολίτη» είπε ο κ. Παπανδρέου προτείνοντας «δημοκρατική διακυβέρνηση και δημοκρατικό έλεγχο της αγοράς», ενώ ως παράδειγμα εξυπηρέτησης συμφερόντων «πίσω από το μύθο της «ελεύθερης αγοράς»» έφερε την περίπτωση της εταιρείας «Halliburton» συμφερόντων του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντίκ Τσέϊνι, συνδέοντας τις δραστηριότητες της με την διακυβέρνηση Μπους, τον πόλεμο στο Ιράκ και τα τεράστια ελλείμματα των ΗΠΑ.

    «Πίσω από τον μύθο της «ελεύθερης αγοράς» πραγματοποιήθηκε τεράστια συγκέντρωση και ανισοκατανομή πλούτου και τεράστια συγκέντρωση εξουσίας σε πολιτικούς και ΜΜΕ που δυναμιτίζουν την δημοκρατία και μετατρέπουν σε ομήρους θεσμούς και πρόσωπα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ύπαρξη «αποτυχημένων» κρατών, όπως στο Αφγανιστάν «ακόμα και στον ανεπτυγμένο κόσμο».

    «Η μεγάλη πρόκληση είναι η «επανίδρυση» της δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας το «παράδοξο» της ύπαρξης τεράστιων δυνατοτήτων στην ανθρωπότητα για επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, από τη μια, και την επιδείνωση προβλημάτων ή την αδυναμία επίλυσής τους από την άλλη, ενώ απέδωσε το γεγονός αυτό στο ότι «δεν έχει παγιωθεί η δομή της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του εκτίμησε ως ξεπερασμένο ή και μονοσήμαντο τον ταξικό προσδιορισμό των πολιτών, λέγοντας πως ο καθένας από εμάς έχει «πολλές ταυτότητες, μπορεί να είναι εργάτης ή υπάλληλος, μετανάστης, ή και απλώς οπαδός μιας ομάδας» και πρόσθεσε ότι αυτό επιφέρει περισσότερες δυσκολίες στα κόμματα προκειμένου να οργανώσουν τους πολίτες οι οποίοι διακατέχονται από φόβο και ανασφάλεια και αντιδρούν άλλοτε με παθητικότητα και άλλοτε με εξτρεμισμούς, λαϊκισμό και ρατσισμό ή ψάχνοντας ηγεσίες με «πατερναλιστικά χαρακτηριστικά που «έχουν την λύση»».

    «Οι σοσιαλιστές λέμε πως μπορούμε να κάνουμε να κάνουμε την αλλαγή» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Κάλεσε, από το βήμα του «Θερινού Πανεπιστημίου», σε αλλαγές στα σοσιαλιστικά κόμματα, είπε ότι «αυτό το κάναμε στο ΠΑΣΟΚ, εγώ εξελέγην από ανοιχτή διαδικασία πριν από δύο χρόνια, ενώ υπήρχαν και άλλοι δύο υποψήφιοι», ενώ θεώρησε ως «ξεπερασμένο το γραφειοκρατικό, ιεραρχικό και μονολιθικό «μοντέλο» των κομμουνιστικών κομμάτων που ακολουθούσαμε».

    «Χρειάζεται ένα πολύ ισχυρό κέντρο στο κόμμα που αφήνει πρωτοβουλίες στο γύρω περιβάλλον» επισήμανε.

    Σημειώνεται ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θεωρούν πρωτοπόρο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε θέματα συμμετοχικής δημοκρατίας, ενώ ήδη μετά το ιταλικό κόμμα που ακολούθησε την πρακτική του ΠΑΣΟΚ και αναφορές στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ που έχουν πραγματοποιήσει στελέχη του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας, στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα διεξάγονται εσωτερικές συζητήσεις για ενδεχόμενη ανάδειξη του επόμενου υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας με αντίστοιχες ή ανάλογες διαδικασίες.

    Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου είπε κατβ αρχήν ότι τα ζητήματα πλέον είναι παρόμοια σε όλο τον κόσμο, με μόνο τις εκφράσεις τους να διαφοροποιούνται και τόνισε ότι «γιβ αυτό είναι σημαντικό να δουλεύουμε μαζί».

    «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κοινή ατζέντα» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις δύο επιτροπές της ΣΔ που ασχολούνται η μεν πρώτη (Επιτροπή Στίγκλιτς) με την οικονομική κρίση, η δε έτερη (Πέρσον-Λάγος) με τις κλιματικές αλλαγές, το περιβάλλον και την «πράσινη ανάπτυξη».

    Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση η ατζέντα που προσπαθούν να διαμορφώσουν οι σοσιαλιστές, περιλαμβάνει όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και όχι των τραπεζών και των τραπεζιτών, την στήριξη των φτωχών, την προώθηση αλλαγών σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο ως τον ΟΗΕ με στόχο τον αφοπλισμό και την παγκόσμια διακυβέρνηση και την «πράσινη ανάπτυξη».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ συνέδεσε στην ομιλία του την «Πράσινη Ανάπτυξη» με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα αλλά και με την κλιματική αλλαγή λέγοντας αφβ ενός μεν πως δημιουργείται ένα «οικολογικό απαρτχάιντ» εις βάρος των αδύναμων και τονίζοντας αφβ ετέρου πως «με τις αλλαγές στο κλίμα, ούτε οι πλούσιοι θα «γλιτώσουν»».

    «Απαιτείται νέο μοντέλο ανάπτυξης με σχέδιο, κανόνες, έλεγχο των αγορών και ανάπτυξη παιδείας με κέντρο τον άνθρωπο» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «διαφορετικά θα διολισθήσουμε στην βαρβαρότητα» και υπογραμμίζοντας ότι «οι βασικές μας αξίες, της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της αλληλεγγύης , του σεβασμού και της αρμονίας με το περιβάλλον και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι πάντα επίκαιρες».

    Οι εργασίες των δύο επιτροπών της ΣΔ θα εισέλθουν στην τελική τους ευθεία με την συνεδρίασή τους τον Σεπτέμβριο με την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και την σύνοδο του G-8 στο Πίτσμπουργκ και θα κορυφωθούν με την τελική παρουσίαση των προτάσεων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές, τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

    Μετά το τέλος της ομιλίας ο κ. Παπανδρέου παρακάθισε σε γεύμα που του παρέθεσε η πρώτη γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος Μαρτίν Ομπρί.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στη Γαλλία

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη (20:00:00)

  • 1ο Συνέδριο του Τομέα Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο ξενοδοχείο Nikopolis (Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (2η ημέρα),

    ΠΑΣ Γιάννινα-Πανθρακικός 16:45

    Ατρόμητος-ΑΕΚ 16:45

    ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός 16:45

    Παναθηναϊκός-Ξάνθη 19:00

    Λάρισα-Ολυμπιακός 21:15

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (Β΄ φάση) - 16:45:00

    Βισαλτιακός Νιγρίτας-Κέρκυρα

    Παναργειακός-ΑΣΚ Ολυμπιακός Βόλου

  • Μπάσκετ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ-Τουρνουά Μάριμπορ (3η Ημέρα):

    Σλοβενία-Ελλάδα - 21:00:00, Μάριμπορ, Σλοβενία, www.basket.gr

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Γκραν πρι Βελγίου (12ος αγώνας της χρονιάς)

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων, 17:00 Έβερτον-Γουίγκαν (Αγγλία, 4η ημέρα)

    20:30 Ριντ-Στουρμ Γκρατς (Αυστρία, 6η ημέρα)

    20:45 Στεάουα Βουκουρεστίου-Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία, 5η ημέρα)

    21:30 Άντερλεχτ-Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο, 5η ημέρα)

    [04] ΚΚΕ για τις πυρκαγιές

    Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει το βράδυ η Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ, για τις αιτίες των μεγάλων πυρκαγιών και τις θέσεις του κόμματος για τη λαϊκή κινητοποίηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές τους. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Μάκρης.

    "Όταν η αστική τάξη ζητάει περισσότερα κέρδη, ισχυρή κυβέρνηση και συναίνεση, είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ισχυρό ΚΚΕ και ρωμαλέο κίνημα κατά της πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των οικονομικών στηριγμάτων τους", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    [05] Απορρίφθηκε η πρόταση

    Μετά από μία δραματική συνεδρίαση που διήρκεσε 10 ώρες, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού απέρριψε οριακά την πρόταση του Προέδρου του κόμματος Α. Τσίπρα για την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά ζητήματα και να εκλεγεί νέα ηγεσία.

    Υπέρ του έκτακτου συνεδρίου ψήφισαν 49, κατά 48 και 6 μέλη του οργάνου ψήφισαν λευκό. Η πρόταση του κ. Τσίπρα δεν έγινε δεκτή αφού δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

    Προς στιγμή δημιουργήθηκε σύγχυση όταν ο γραμματέας του κόμματος κ. Βίτσας είπε ότι το καταστατικό δεν προβλέπει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, ωστόσο σε παρέμβαση του ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν και η πρότασή του είχε οριακή πλειοψηφία, δεν τον ενδιαφέρει να προχωρήσει έτσι ο Συνασπισμός και είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, αποδεχόμενος το αποτέλεσμα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι δεν πρέπει να αλλάξουν οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα βοηθήσει ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας την συζήτηση στην ΚΕ, είπε ότι δεν άκουσε κανένα τεκμηριωμένο εναλλακτικό σχέδιο στην πρότασή του και πρόσθεσε ότι υπάρχει ρίσκο, ότι είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι φυγόκεντρων δυνάμεων, όμως πρόσθεσε ότι μεγαλύτερη απειλή είναι η τελμάτωση.

    Απαντώντας σε επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επιμένει στην πρότασή του για την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τώρα και όχι μετά τις εκλογές, γιατί όπως είπε "μετά τις εκλογές δεν θα κάνουμε συνέδριο ανάκαμψης, ίσως κάνουμε μνημόσυνο". Σε κάθε περίπτωση εντός 15 ημερών θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    "Ανασυγκρότηση του ΣΥΝ"

    Ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΠΕ, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να υποστηρίξουν την πρότασή του ζητώντας να συναποφασίσουν για την «αναγεννητική ανασυγκρότηση του κόμματος». Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει «συμβόλαιο με την καρέκλα του προέδρου του ΣΥΝ, αλλά συμβόλαιο τιμής με την αριστερά και τις αξίες της».

    Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, υποστήριξε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση, που παραπατάει και η οποία το μόνο με το οποίο ασχολείται είναι το αν θα κάνει ανασχηματισμό ή εκλογές και πότε. Γιατί στο σημείο που βρίσκονται τα πράγματα, δεν μπορεί να ασχοληθεί με τίποτα άλλο, εκτός από το να περισώσει τον εαυτό της από την ολοκληρωτική κατάρρευση».

    Επέρριψε δε, ευθύνες στην κυβέρνηση για την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, ενώ για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν έχει να πει τίποτα διαφορετικό.

    Επανερχόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις και στην υφιστάμενη κατάσταση ο κ. Τσίπρας είπε ότι «παρά τις προσπάθειες, που γίνονται, δίνουμε την εικόνα ότι δεν είμαστε πουθενά. Γιατί είμαστε εγκλωβισμένοι στον αστερισμό της εσωστρέφειας και της μιζέριας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό το κόμμα πέρασε και δυσκολότερες μέρες από τις σημερινές».

    Για τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις επιφυλάξεις και τους δισταγμούς και υποστήριξε ότι το συνέδριο είναι μια διαδικασία. «Αν αυτή η διαδικασία θα αποδώσει, εξαρτάται απολύτως από το πώς εμείς θα τη διαχειριστούμε. Αν τη διαχειριστούμε με αίσθημα ευθύνης και με διάθεση σύνθεσης και ενότητας, τότε αυτή η διαδικασία θα μας οδηγήσει σε διέξοδο. Αν πάλι, τη διαχειριστούμε με διάθεση "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών" ή και με λογική αναζήτησης "καθαρών" λύσεων, που διαμορφώνουν στρατόπεδα νικητών και ηττημένων ή που διαρρηγνύουν σχέσεις και στοχοποιούν πρόσωπα, τότε θα ξαναβρεθούμε ξανά στον ίδιο παρονομαστή», είπε.

    Απαντώντας και σε επικρίσεις που διατυπώθηκαν με αφορμή την πρωτοβουλία του για το συνέδριο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «σήμερα δεν ήρθα εδώ για να σας εκβιάσω ή να σας παρασύρω σε δικές μου επιλογές. Ήρθα με αίσθηση ευθύνης να σας καταθέσω καθαρά τις σκέψεις και τις προτάσεις μου ,που σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι ανταποκρίνονται και στα αισθήματα του κόσμου μας».

    Παρουσιάζοντας τη θέση του για το πλαίσιο συζήτησης του συνεδρίου ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα συζητηθούν:

    1. Το ζήτημα της ενιαίας ηγετικής λειτουργίας.

    «Πρέπει να συζητήσουμε διεξοδικά τα λάθη και τις παραλείψεις, αυτά που πρέπει να αλλάξουμε στον τρόπο λειτουργίας, το πώς θα απαλλαγούμε από παραλυτικά φαινόμενα και δεν εννοώ τις πολιτικές διαφωνίες, αλλά τον σταδιακό εκφυλισμό της δημόσιας παρουσίας μας», τόνισε.

    2. Η ανασυγκρότηση του κόμματος, σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο.

    3. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως πρέπει «να θέσουμε ξανά τις βάσεις λειτουργίας και συνεννόησης, ώστε σε αυτή τη συμμαχία, που είναι κεντρική μας επιλογή, να αθροίζονται και να πολλαπλασιάζονται τα θετικά και όχι τα αρνητικά φαινόμενα».

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το συνέδριο «δεν θα είναι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά συνέδριο προωθητικής λύσης των προβλημάτων, που έχουν ξεθωριάσει την εικόνα μας στα μάτια της κοινωνίας. Δεν θα είναι συνέδριο αποκλεισμών, γιατί σ' αυτό το κόμμα περισσεύει μονάχα όποιος θέλει από μόνος του να περισσεύει. Θα είναι συνέδριο μιας νέας αφετηρίας για τη σύγχρονη Ριζοσπαστική Αριστερά, με καθαρές ιδεολογικές συντεταγμένες, με ανανεωμένη την προγραμματική πολιτική μας πρόταση, με λυμένα τα οργανωτικά προβλήματα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ».

    Κλείνοντας την εισήγησή του, ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι από την στιγμή που εξελέγη στην ηγεσία του ΣΥΝ έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την «αρμονική συλλειτουργία και με τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος», που παρέμεινε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με «όλες τις τάσεις και συνιστώσες» επιτρέποντας, καλή τη πίστη, ακόμα και «θεσμικές επικαλύψεις» του ρόλου του. «Εγώ ποτέ δεν χτύπησα κανένα ούτε πάνω, ούτε κάτω απ' τη ζώνη. Κι ας δέχθηκα χτυπήματα από παντού», τόνισε και σημείωσε: «Στη διαδρομή αυτή, δεν πρόλαβα να αποκτήσω σύνδρομο προέδρου κι εκ χαρακτήρος, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσω».

    Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως: «Ο ΣΥΝ των συντεχνιακά αντιπαρατιθέμενων τάσεων δεν έχει μέλλον. Ο ΣΥΝ των μηχανισμών, που παραπατάει πολιτικά και ιδεολογικά, δεν έχει μέλλον. Ο ΣΥΝ των μελών του, ο ΣΥΝ της δημοκρατικής λειτουργίας, ο ΣΥΝ της παραγωγής πολιτικής και δράσης είναι η αριστερά του 21ου αιώνα στη χώρα μας».

    [06] "Δεν προτείνουν λύσεις"

    "Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ανάγκες. Ανάγκες στο εσωτερικό, ανάγκες στην οικονομία, ανάγκες στην κοινωνία, ανάγκες στα εθνικά και κανείς δεν προτείνει λύσεις", τόνισε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στον τ/σ ANTENNA.

    "Όλο αλαλαγμούς ακούω, όλο κομματικές σκοπιμότητες διαβλέπω, δεν βλέπω κανέναν να νοιάζεται πραγματικά για το πώς θα βγούμε από αυτές τις κρίσεις, στις οποίες έχουμε περιέλθει", ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τις νέες δημοσκοπήσεις, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Οι πρώτες μετακαλοκαιρινές δημοσκοπήσεις πρέπει να μελετηθούν με ιδιαίτερη προσοχή. Τα ευρήματα επανασχεδιάζουν τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Ο ΛΑ.Ο.Σ με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα, στέκεται στις πολιτικές εξελίξεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 August 2009 - 4:30:27 UTC