Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμεσα μέτρα για τις πυρκαγιές
  • [02] "Ώρα για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης "
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Δασοκτόνα πολιτική"
  • [05] "Επαναστατικές τομές"
  • [06] "Πράξεις και όχι λόγια"

  • [01] Αμεσα μέτρα για τις πυρκαγιές

    Μέτρα για τις πληγείσες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι τα μέτρα για όσους επλήγησαν είναι αντίστοιχα με εκείνα που είχαν ληφθεί για τους πληγέντες της Πελοποννήσου το 2007.

    Σε ό,τι αφορά την οικολογική καταστροφή τόνισε ότι χρειάζεται προσπάθεια όλων, συντονισμός, σχέδιο, άμεσες και γρήγορες πρωτοβουλίες, υπομονή αλλά και χρόνια.

    Ανακοίνωσε ότι θα γίνει σχεδιασμός και πολύ γρήγορα εφαρμογή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών μέτρων, καθώς και χάραξη αντιπυρικών ζωνών και κατασκευή δασικών δρόμων, προκειμένου να είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές.

    Επεσήμανε τη ανάγκη να υπάρξει ιδιαίτερα αποδοτικό σύστημα καθαρισμού και τόνισε ότι η περιφέρεια θα συνδεθεί με δορυφόρο για την παρακολούθηση των αναδασωτέων εκτάσεων κατά το πρότυπο της Πάρνηθας και έτσι θα γίνεται και εποπτεία της περιοχής.

    «Θα πιάσουμε δουλειά αμέσως. Όλες οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι θα πρέπει να συντονιστούν και πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σε καλό βαθμό αυτή τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έγινε»,τόνισε.

    Τα μέτρα

    «Όπου υπήρχε δάσος θα ξαναγίνει δάσος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος σε απογευματινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Καμία εξαίρεση, καμία απόκλιση από αυτόν τον κανόνα δεν είναι ανεκτή», δήλωσε και ανακοίνωσε πως συντονιστής των δράσεων αποκατάστασης ορίστηκε ο κ. Γ. Σουφλιάς.

    Επεσήμανε πως κάτω από τον συντονισμό του κ. Σουφλιά προχώρησε γρήγορα και αποτελεσματικά η ανάπλαση της Πάρνηθας και ότι το ίδιο θα γίνει, με σχέδιο και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και στην περιοχή της Αττικής όπου θα προχωρήσουν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. «Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες από το κάψιμο δέντρων και δασών» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι θα γίνουν αντιπυρικές ζώνες, θα χαραχτούν και θα κατασκευαστούν δασικοί δρόμοι ενώ δίνεται έμφαση στον έγκαιρο καθαρισμό, κάτι που, όπως είπε, δεν είχαν κάνει εκείνοι που έπρεπε.

    Ανέφερε ότι η περιφέρεια Αττικής θα εφοδιαστεί με σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης εστιών φωτιάς και θα συνδεθεί με δορυφόρο ώστε να μπορεί να γίνει παρακολούθηση και να μην έχει κανείς την ευκαιρία να πάει να χτίσει. «Στόχος μας είναι να ξαναγυρίσει το περιβάλλον που επλήγη στην παλιά του ομορφιά» τόνισε, κάνοντας λόγο για μεγάλη καταστροφή και τεράστιες ζημιές.

    Για το θέμα των αποζημιώσεων είπε ότι σε ότι αφορά κατοικίες που καταστράφηκαν εντελώς, θα δοθούν χρήματα για ανέγερση νέων έως 120 τ.μ και με κόστος 750 ευρώ ανα τ.μ.

    Για επισκευές είπε ότι θα δοθούν μέχρι 450 ευρώ κατά ανώτατο όριο.

    «Όταν ένα οίκημα ήταν αυθαίρετο, δεν περιμένει τίποτε ο ιδιοκτήτης του», ξεκαθάρισε σημειώνοντας πως έχουν ήδη αρχίσει οι καταγραφές από τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της νομαρχίας. Σε ερώτηση αν θα κατεδαφιστούν αυθαίρετα χτίσματα, απάντησε πως θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι το ΥΠΕΘΑ θα προβεί άμεσα σε αεροφωτογράφιση των περιοχών ενώ από το ΥΠΕΣ θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη άμεσων αναγκών στους ΟΤΑ ύψους 3.300.000 ευρώ. Στην συνέχεια ανέφερε λεπτομερώς ποια ποσά θα δοθούν στους δήμους και τις κοινότητες ενώ επεσήμανε ότι για το 2009 είχαν πάρει για δασοπροστασία 1,8 εκ. ευρώ, από 1 εκ. που είχαν πάρει το 2003.

    Πρόσθεσε πως κλιμάκια του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει ότι υπάρχουν ζημιές σε επιχειρήσεις στην περιοχή. Ο κ. Αντώναρος ανέφερε επίσης ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει όσους έχασαν το σπίτι τους και με συντονισμένη προσπάθεια να αποκατασταθεί η οικολογική καταστροφή.

    Για εκείνους που, όπως ανέφερε, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, τόνισε ότι το ΥΠΕΣ κάνει τους σχετικούς ελέγχους και όσοι έχουν πάρει χρήματα και δεν τα έχουν διαθέσει για το σκοπό που πρέπει, υφίστανται συνέπειες. Σημείωσε ότι και αυτός είναι ένας από τους λόγους για την εξάπλωση της πυρκαγιάς, ενώ ανέφερε ως κύρια αιτία τους ισχυρούς ανέμους. «Όταν η κεντρική κυβέρνηση διαπιστώσει ότι υπάρχουν αστοχίες ή ελλείψεις με ευθύνη άλλων, τότε μεριμνά ώστε αυτά τα οποία δεν έγιναν από εκείνους που έχουν την ευθύνη να γίνουν», υπογράμμισε.

    Σε ερώτηση γιατί δεν δίνεται εφάπαξ το ποσό των 3.000 ευρώ όπως το 2007, απάντησε ότι οι συνθήκες και η σύνθεση των πληγέντων είναι διαφορετικές.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον τόπο η ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ. «Αμετροέπεια, κινδυνολογία, λαϊκισμός, ένα εκρηκτικό τρίπτυχο, ένα απαράδεκτο κοκτέιλ. 48 ώρες κράτησε ο θεατρινίστικός αυτοέλεγχος των υπευθύνων του ΠΑΣΟΚ. Ο πραγματικός τους εαυτός τους προδίδει», πρόσθεσε.

    «Ό,τι είχα να πω το είπα», απάντησε ερωτηθείς αν έχει κάποιες ευθύνες η κυβέρνηση ενώ σε άλλη ερώτηση γιατί δεν απευθύνθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός στους πολίτες, είπε ότι ο κ. Καραμανλής από την πρώτη στιγμή είναι παρών και ενημερώνεται συνεχώς. «Παρακολουθεί τι γίνεται, συντονίζει τις ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο και έχει απευθυνθεί στους πολίτες αρκετές φορές. Οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού όλες αυτές τις ημέρες, στους πολίτες απευθύνονται», σημείωσε.

    Σχετικά με το ΧΥΤΑ Γραμματικού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με σχέδιο τη δημιουργία του. «Αναδασώνεται ό,τι ήταν δάσος. Με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δεν είναι ούτε δάσος, ούτε δασική έκταση», τόνισε.

    [02] "Ώρα για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης "

    Συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων θα έχει σήμερα ο κ. Γ.Παπανδρέου, ενόψει της ΔΕΘ. Θα συναντηθεί διαδοχικά με τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και την ΠΑΣΕΓΕΣ.

  • Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης και ο πολιτικός εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, θα δώσουν το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές στην Αττική.

    Δήλωση Γ. Παπανδρέου

    "Οι φωτιές του 2009 οφείλουν να αποτελέσουν την κόκκινη γραμμή για το κράτος και τους πολίτες. Πρέπει οι τελευταίες αυτές καταστροφές να σηματοδοτήσουν το τέλος μιας εποχής και ενός μοντέλου ανάπτυξης που έχει ως νομοτελειακή κατάληξη ό,τι δεν γίνεται τσιμέντο να γίνεται στάχτη" υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Σήμερα χρειάζεται μια νέα αρχή που βάζει τέλος στην εποχή της απουσίας σχεδιασμού και επιβράβευσης της καταπάτησης και της κερδοσκοπίας στη γη, τέλος στο κράτος της αναποτελεσματικότητας που κλείνει το μάτι στην ανομία και την αυθαιρεσία", τονίζει.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρει ότι την ώρα που δινόταν η μάχη κατά των πυρκαγιών δεν ήταν η ώρα αναζήτησης ευθυνών, όμως σήμερα που "αντικρίζουμε με απέραντο πόνο τις στάχτες ενός εγκλήματος" τίθεται ένα τριπλό καθήκον:

    Πρώτον η αξιολόγηση των αιτίων και ο καταλογισμός των ευθυνών για την τραγωδία,

    Δεύτερον η λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης των ζημιών και της παραγωγικής βάσης που καταστράφηκε.

    Τρίτον, ριζικές τομές ώστε να αποκλειστούν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην δήλωσή του καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση που δεν υπάρχει πόρισμα για τα λάθη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του 2007 καθώς και για την μη αξιοποίηση της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου του 2008 για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.

    "Απέδειξε ότι δεν σέβεται τον πολίτη, έχοντας κρυφτεί πίσω από την προπαγάνδα των "ασύμμετρων απειλών" επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί με την προσπάθεια "αλλαγής του άρθρου 24 του Συντάγματος άνοιξε τις ορέξεις σε καταπατητές", γιατί δεν αξιοποίησε την προσφερθείσα διεθνή και ευρωπαϊκή βοήθεια για αποκατάσταση και πρόληψη, γιατί δεν αξιοποίησε τους εθελοντές και την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί "άφησε την Πυροσβεστική με 3500 λιγότερους άνδρες, ενώ συνέχιζε τις ρουσφετολογικές προσλήψεις αγροφυλάκων".

    "Ευθύνες, συνεπώς, υπάρχουν και πρέπει να καταλογισθούν. Ευθύνες πρωτίστως πολιτικές, ευθύνες επιχειρησιακές, ευθύνες χειρισμών. Η καταστροφή αυτή είναι τελείως αδικαιολόγητη - γιατί θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν τα παθήματα του 2007 είχαν γίνει μαθήματα" τονίζει ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Σε ότι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι "τα πράγματα δεν διορθώνονται με μέτρα εκ των υστέρων και σίγουρα όχι με μέτρα καθυστερημένα ή αποσπασματικά ή βραχείας και "προεκλογικής" λογικής όπως αυτά του 2007".

    Επισημαίνει ότι είναι "η ώρα για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την όσο το δυνατό καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου που έχει μείνει στη χώρα μας αλλά και την αποκατάσταση των δασών που έχουν χαθεί με μια συγκροτημένη πολιτική πρόληψης, με σχέδιο διάσωσης για την Αττική της οποίας οι τέσσερις ορεινοί όγκοι πρέπει και θα είναι δάσος".

    "Αλλά κυρίως με ένα σαφές μήνυμα: Καμιά ανοχή στην ανομία και στην έλλειψη σχεδιασμού. Θα επανεξετάσουμε το σύνολο του νομικού και θεσμικού πλαισίου.

    Αυτό θα γίνει πράξη με ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη της καταπάτησης των δασικών εκτάσεων και την εφαρμογή τους χωρίς καμιά εξαίρεση" προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι "δεσμεύομαι ότι η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα ανεχτεί τέτοια φαινόμενα."

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλήγει σημειώνοντας ότι (η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) θα εκπονήσει ένα σχέδιο "Πράσινης Ανάπτυξης" που "αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στη χωροταξία και τις χρήσεις γης, κατοχυρώνει τα αυτονόητα - μια βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, που κληρονομεί στα παιδιά μας ένα καλύτερο περιβάλλον από αυτό που εμείς παραλάβαμε" ενώ προσθέτει ότι η προσπάθεια θα γίνει μαζί με την "κοινωνία, τους εθελοντές, τους ενεργούς Έλληνες και Ελληνίδες που πιστεύουν ότι τίποτα δεν είναι γραφτό και ότι τη μοίρα μας τη δημιουργούμε."

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ - Ο υπ. Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Αθ. Νάκος θα παρουσιάσουν την πρόταση της Κυβέρνησης για το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ» (11:00:00, Αθήνα/ΚΕΔΚΕ)

  • Συνάντηση ΥΠΕΞ Μπακογιάννη με τον απερχόμενο κύπριο πρέσβη Γιώργο Γεωργή (11:00:00, ΥΠΕΞ)

  • Ενημέρωση εκπρόσωπου ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρα (11:30:00, ΥΠΕΞ)

  • Συνάντηση του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου με τον νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρό, με αντικείμενο το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης (12:00:00, Αθήνα/υπουργείο Υγείας - Αριστοτέλους)

  • Αποκλεισμός της Εγνατίας οδού μπροστά από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το Σύλλογο Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ με θέμα:"Παρουσίαση του πλαισίου εκτιμήσεων, προτάσεων, διεκδικήσεων, ενόψει της ΔΕΘ και το και το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης" (12:30:00, Αθήνα/Φιλελλήνων και Ψύλλα 2)

  • Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης και ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές στην Αττική (12:30:00, Αθήνα/Ιπποκράτους 22)

  • Παρουσίαση των φετινών εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, από το δήμαρχο Χορτιάτη, Μιχάλη Γεράνη, στο εστιατόριο "Ζύθος-Ντορέ" (13:00:00, Θεσσαλονίκη/"Ζύθος-Ντορέ" )

  • Κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής το Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, θα επισκεφθεί την πληγείσα από τις βροχοπτώσεις Άσσηρο (13:30:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο Ασσήρου)

  • Φεστιβάλ μπίρας στην παραλία Θεσσαλονίκης

  • Συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μονή Πετράκη)

  • Συναντήσεις προέδρου ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (Ιπποκράτους 22)

    - Στις 10:00 π.μ., με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)

    - Στις 12:00, με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)

    - Στις 2:00 μ.μ., με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων

    - Στις 3:30 μ.μ., με το προεδρείο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ)

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Παγκόσμιο εφήβων (Α΄ όμιλος, 5η ημέρα): Ελλάδα-Μαυροβούνιο - 18:50:00, Σίμπενικ (HRV)

  • Μπάσκετ-Τουρνουά Ακρόπολις (Εθνική Ανδρών)-3η Ημέρα, ΟΑΚΑ, 19:00 Σερβία-Ρωσία

    21:45 Ελλάδα-Λιθουανία

    [04] "Δασοκτόνα πολιτική"

    Για ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, η οποία ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου, έκανε λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αττική και επεσήμανε ότι απαιτείται μια ανατρεπτική πολιτική, γιατί έτσι όπως εφτασαν τα πράγματα με μπαλώματα τίποτε δεν γίνεται.

    Η κα Παπαρήγα κατήγγειλε ότι υλοποιούνται σχεδιασμοί για αξιοποίηση μεγάλων φιλέτων γης, για την αλλαγή χρήσης γης ή για τη διατήρηση της χρήσης, που θα οργανωθεί με στόχο το κέρδος.

    Πρόκειται, είπε, για ένα διαχρονικό έγκλημα και έρχεται να διαδεχθεί τις μεγάλες καταστροφές του 2007 στην Ηλεία, την Αχαία, τη Μεσσηνία και την Εύβοια, που έγιναν βάσει σχεδίου και που οι ευθύνες για τους εμπρησμούς δεν έχουν ακόμη αποδοθεί.

    Κανείς δεν έχει κάτσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου και κυρίως, οι ηθικοί αυτουργοί, τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Είπε επίσης ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη να είναι η γη κοινωνική ιδιοκτησία και να έχει το δικαίωμα κάθε εργαζόμενος στην πρώτη, ακόμα και στη δεύτερη κατοικία, έξω από το καθεστώς της αγοραπωλησίας γης.

    Είναι απαράδεκτο, πρόσθεσε, τεράστιες δασικές εκτάσεις να βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μοναστηριών, όπως συμβαίνει στην περιοχή της Αττικής.

    Τα δάση της βορειοανατολικής και της δυτικής Αττικής βρέθηκαν στο στόχαστρο, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια τουριστικών ομίλων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τόνισε και πρόσθεσε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται, δυστυχώς, και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας.

    Συνένοχος και βοηθός των εμπρηστών είναι η δασοκτόνα πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν διαμελίσει τον ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των δασών, διαχωρίζοντας την πρόληψη από την καταστολή, τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ,επεσήμανε,είναι υπόλογη επειδή το νέο οργανωμένο σχέδιο κατά των δασών δεν βρήκε αποτελεσματική και οργανωμένη κρατική απάντηση. Το σχέδιο εμπρησμού και καταστροφής των δασών μπορούσε και έπρεπε να προβλεφθεί για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας, είπε.

    Η κα Παπαρήγα άσκησε κριτική στα δυο κόμματα εξουσίας λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να καταδικαστούν, καθώς και ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επέκρινε επίσης το ΠΑΣΟΚ για την κριτική που ασκεί, καθώς, όπως είπε, ουσιαστικά δεν προτείνει τίποτα, αλλά ασκεί κριτική, μιλώντας για μια ανίκανη κυβέρνηση, περιμένοντας να εισπράξει πολιτικά οφέλη, όπως, άλλωστε, έκανε και η ΝΔ στο παρελθόν.

    Επίσης είπε ότι της έκανε εντύπωση η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διερωτήθηκε αν είναι οργανωμένο σχέδιο οι εμπρησμοί και διερωτήθηκε με τη σειρά της ποιός πιστεύει ότι δεν ήταν εμπρησμοί.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπενθύμισε τις προτάσεις του κόμματός της από τον Αύγουστο του 2007, μεταξύ των οποίων είναι κι η συγκρότηση νέου δημόσιου φορέα διαχείρισης της προστασίας της δασικής περιουσίας, με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο και επιχειρησιακά κέντρα.

    Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση ελέγχεται και οφείλει να απολογηθεί ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2007 για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού, την αργοπορία διασφάλισης ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το εξωτερικό και τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και σε επίγεια μέσα.

    Είναι ανυπόστατες οι δικαιολογίες ότι οι ελλείψεις οφείλονται στη γενικότερη έλλειψη χρημάτων. Χρήματα υπάρχουν,όμως σε κανέναν κρατικό προϋπολογισμό δεν έχουν προτεραιότητα οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες, υπογράμμισε.

    Ακόμη η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση, να ακυρωθούν οι αποφάσεις για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη και να καταργηθούν και όλοι οι "αντιδασικοί" νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Η κ. Παπαρήγα ζήτησε να συγκροτηθεί άμεσα νέος ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, να υπάρξει πλήρης και ουσιαστική καταγραφή των καμμένων εκτάσεων, να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στη χρήση γης, να υπάρξουν μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες και ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, των αγροτικών υποδομών και του κατεστραμμένου αγροτικού κεφαλαίου.

    Τέλος η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επέκρινε δημάρχους και κοινοτάρχες που δεν έχουν καταγγείλλει τα οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία κρύβονται πίσω από τις πυρκαγιές και ζήτησε να ερευνηθεί η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Πύργου, μετά τις πυρκαγιές του 2007.

    [05] "Επαναστατικές τομές"

    «Χρονικό ενος προαναγγελθέντος θανάτου» χαρακτήρισε τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία προέβη σε σειρά καταγγελιών εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι η προστασία των δασών ισοδυναμεί με την προστασία της εθνικής ακεραιότητας της χώρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «μια κυβέρνηση του τσιμέντου». Κατήγγειλε ακόμη ότι «είναι κυβέρνηση των τραπεζών, γιατί ενώ έδωσε 28 δισ. στις τράπεζες, δεν μπόρεσε να βρει χρήματα για την πυροπροστασία», ότι «είναι κυβέρνηση των αναψυκτηρίων στα δάση» και ότι «είναι κυβέρνηση, που δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους», διευκρινίζοντας πως «είναι γεγονός ότι οι δασοπυροσβέστες είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου και δεν αποτελούν τακτική και μόνιμη δύναμη για τη δασοπροστασία».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΝ είπε ακόμη ότι «είναι ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση, αλλά και το σύστημα του δικομματισμού, δεδομένου ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε δασοκτόνους νόμους του ΠΑΣΟΚ».

    Επιπλέον έκανε λόγο για «σαβουάρ βιβρ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης», ενώ επέρριψε ευθύνες και σε ορισμένους δήμους, που εξακολουθούν να διατηρούν χωματερές σε δάση, παρά το γεγονός -όπως είπε- ότι πολλοί δήμοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για το σβήσιμο της πυρκαγιάς.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να γίνουν επαναστατικές τομές που θα θίξουν ακόμη και συμφέροντα σε όλο το σύστημα δασικής προστασίας και έφερε ως παράδειγμα την κατάργηση των οικοδομικών συνεταιρισμών, ενώ επανέλαβε και τη θέση για ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Έγινε γνωστό ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής και μεταξύ άλλων, σύσσωμη θα περιοδεύσει με πούλμαν στις καταστραφείσες περιοχές και τα μέλη της θα έχουν συναντήσεις με δήμους και κοινοτάρχες. Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση ημερίδας στην οποία θα κληθούν ειδικοί για να διατυπωθούν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

    Λόγω των τελευταίων εξελίξεων, η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα συζήτησης τις δηλώσεις του βουλευτή Περικλή Κοροβέση περί ανάμιξης της Αριστεράς στο σκάνδαλο Siemens, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα.

  • Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος σήμερα και αύρο θα βρίσκεται στο Ηράκλειο.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, το μέλος της επιτροπής δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μαρματάκη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισκεφθεί σήμερα, στο Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ (Λ. Μεσογείων), τον κρατούμενο απεργό πείνας Θοδωρή Ηλιόπουλο.

    [06] "Πράξεις και όχι λόγια"

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. σχολιάζοντας δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ε. Αντώναρου για τις πυρκαγιές, ανέφερε:

    «Δηλώσεις σαν και αυτήν του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τα πεύκα, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση οδηγείται στα ...πευκάκια! Η φωτιά έσβησε μετά από τέσσερις ημέρες και αφού η καταστροφή που προκάλεσε είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών.Επειδή ο κ. Καραμανλής "καίγεται" από εσωτερικά προβλήματα δεν σημαίνει ότι πρέπει να καεί μαζί του και όλη η Ελλάδα».

    Εξάλλου, ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας τόνισε ότι «το οικονομικό πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται ούτε με πολλά λόγια ούτε με πολλές ακροάσεις. Λύνεται με πράξεις, με αποφασιστικότητα και με έντονη παρέμβαση. Δυστυχώς η κυβέρνηση Καραμανλή αδυνατεί να δώσει λύσεις που έδωσαν κυβερνήσεις άλλων κρατών τα οποία ήδη βγαίνουν από την κρίση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 August 2009 - 4:30:26 UTC