Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμεσα μέτρα για τις πυρκαγιές
  • [02] "Πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες"
  • [03] Συναντήσεις Παπαθανασίου ενόψει ΔΕΘ

  • [01] Αμεσα μέτρα για τις πυρκαγιές

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή και ασχολήθηκε με το θέμα της αποκατάστασης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι τα μέτρα για όσους επλήγησαν είναι αντίστοιχα με εκείνα που είχαν ληφθεί για τους πληγέντες της Πελοποννήσου το 2007.

    Σε ό,τι αφορά την οικολογική καταστροφή τόνισε ότι χρειάζεται προσπάθεια όλων, συντονισμός, σχέδιο, άμεσες και γρήγορες πρωτοβουλίες, υπομονή αλλά και χρόνια.

    Ανακοίνωσε ότι θα γίνει σχεδιασμός και πολύ γρήγορα εφαρμογή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών μέτρων, καθώς και χάραξη αντιπυρικών ζωνών και κατασκευή δασικών δρόμων, προκειμένου να είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές.

    Επεσήμανε τη ανάγκη να υπάρξει ιδιαίτερα αποδοτικό σύστημα καθαρισμού και τόνισε ότι η περιφέρεια θα συνδεθεί με δορυφόρο για την παρακολούθηση των αναδασωτέων εκτάσεων κατά το πρότυπο της Πάρνηθας και έτσι θα γίνεται και εποπτεία της περιοχής.

    «Θα πιάσουμε δουλειά αμέσως. Όλες οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι θα πρέπει να συντονιστούν και πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σε καλό βαθμό αυτή τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έγινε»,τόνισε.

    [02] "Πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες"

    Από τον πρωθυπουργό αναμένουμε να ακούσουμε τα αυτονόητα για αποζημιώσεις και αναδάσωση, αλλά από εκεί και πέρα ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει καμία αξιοπιστία για να πει ότι δεν θα ξαναδούμε αυτά που είδαμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι τις τελευταίες 3 με 4 μέρες κάηκαν πάνω από 200.000 στρέμματα δάσους, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια στην Αττική έχουν καταστραφεί 300.000 στρέμματα και πρόσθεσε ότι τα ερωτήματα που τίθενται είναι "τί έφταιξε, τί συνέβη και ποιος ευθύνεται".

    "Αντί για απαντήσεις σε αυτά, ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει στους πυροσβέστες να γυρίσουν τις πλάτες σε αυτούς που επιχειρούν να ισοπεδώσουν τα πάντα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για καλά οργανωμένο συντονισμό", δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διαπίστωσε "χαώδη απόσταση" μεταξύ των λεγομένων από την κυβέρνηση και όσων "είδαμε και ζήσαμε".

    "Υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι το 2004 υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ "υποκλίνονταν μπροστά στο έργο που είχε συντελεστεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και μιλούσαν για ελληνικό μοντέλο κατάσβεσης πυρκαγιών" και έθεσε τα ερωτήματα: "τί συνέβη έκτοτε και πού είναι το πόρισμα για τις πυρκαγιές του 2007".

    "Ήταν θεωρίες συνωμοσίας ή ανικανότητα του κράτους", διερωτήθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο 2007, ενώ πρόσθεσε και μια σειρά ερωτήματα για το αν έγιναν κινήσεις για το πρόβλημα στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, αν βελτιώθηκε η εκπαίδευση καθώς και τα οχήματα και τα μηχανήματα, αν χρησιμοποιήθηκαν τώρα οι εθελοντές, αν έγινε σωστή ενημέρωση του πληθυσμού, αν αξιοποιήθηκαν τα χρήματα της ΕΕ και αν πραγματοποιήθηκε αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο για να μην υπάρχουν καταπατήσεις.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι μια σειρά παραλείψεων αναφέρονται και στην Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.

    "Θα έχουμε τον χρόνο να συζητήσουμε για την "επόμενη μέρα"", δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "υπάρχει ήδη το εξαιρετικά κακό προηγούμενο του 2007 και μια κυβέρνηση που στέλνει λάθος μηνύματα που ευνοούν την καταπάτηση εδαφών".

    "Το ΠΑΣΟΚ κάνει αποτίμηση της κατάστασης, θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της Αττικής", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας επίσης ότι η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, τη σύσταση ευρωπαϊκής ομάδας ταχείας επέμβασης και έλευση αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για την εκτίμηση της κατάστασης.

    Επίσης, είπε ότι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αξιοποίηση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα.

    "Η συζήτηση μόλις αρχίζει και θα καταλογιστούν ευθύνες, γιατί έτσι πρέπει να γίνει σε μια οργανωμένη πολιτεία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ζητεί παραιτήσεις υπουργών είπε ότι "εδώ που έχουμε φθάσει είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη", ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική αλλαγή πορείας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, ο κ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι "έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αλλαγή πορείας" και πρόσθεσε ότι "ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη και τότε την λύση δίνει ο λαός".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

    "Έχουμε πει, αναφερόμενοι σε άλλα θέματα και κυρίως στην οικονομία, ότι κάθε μέρα με αυτή την κυβέρνηση είναι μιά μέρα χαμένη για τη χώρα, τα δε τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν πόσο αλήθεια είναι αυτό. Είναι επικίνδυνοι για τον τόπο", δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές και λόγω των πυρκαγιών.

    "Είναι γνωστή η φράση με την ιστορία που επαναλαμβάνεται ως φάρσα", απάντησε ο κ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί πολιτικά την κατάσταση.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς τί θέση θα πάρει το Κίνημα "καθώς στις πυρκαγιές κάηκαν και αυθαίρετα", παρέπεμψε στην αυριανή συνέντευξη για το θέμα των πυρκαγιών των κ. Χ. Καστανίδη και Σ. Κουβέλη, επισημαίνοντας πως "το θέμα αυτό απαιτεί ορθή αντιμετώπιση" και επισημαίνοντας ότι η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να διέπεται από την αρχή ότι τα αυθαίρετα είναι αυθαίρετα.

    "Δεν διανοούμαι ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο", δήλωσε, εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ενδέχεται να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες τώρα από "αδιάθετα κονδύλια της Ηλείας", διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει υπόψη του την σχετική πληροφορία και προσθέτοντας ότι "αν συμβεί κάτι τέτοιο αποδεικνύει την κακή διαχείριση χρημάτων και την έλλειψη σχεδίου για την Ηλεία".

    Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή που απεδόθη στο βουλευτή κ. Αργύρη Ντινόπουλο ότι "ο νομάρχης Ηλείας δεν αποδίδει τα χρήματα στους πληγέντες", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "λυπάμαι που υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που κάνουν τέτοιες αναφορές".

    "Το μυαλό όλων πηγαίνει εκεί, τα οικονομικά κίνητρα είναι μεγάλα, (όμως) δεν θα ήθελα να κάνω σαφή τοποθέτηση επ' αυτού", είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου,ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εμπρησμών, κάτι που "έχουν υιοθετήσει άλλα κόμματα μεταξύ αυτών και το ΚΚΕ".

    Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που άσκησε ο Αλέκος Αλαβάνος στο ΠΑΣΟΚ "ότι στηρίζει την ΝΔ", ο εκπρόσωπος απάντησε λέγοντα "λυπάμαι πολύ. Όμως όλους μας κρίνει ο λαός και την στάση του ΠΑΣΟΚ και την στάση του κ. Αλαβάνου".

    [03] Συναντήσεις Παπαθανασίου ενόψει ΔΕΘ

    'Η θα πάρουμε δύσκολες αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις ή θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου μετά τις συναντήσεις που είχε στο υπουργείο Οικονομίας, με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της ΓΣΕΒΕΕ.

    Ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας, για να υπερβούμε την κρίση και να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περίοδο υψηλής ανάπτυξης. Και πρόσθεσε ότι "χρειάζεται συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση".

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, είπε ακόμη, ότι η κρίση αν και καθυστέρησε να χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας, είναι εδώ και προκαλεί σοβαρές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τα δημοσιονομικά της πατρίδας μας. Αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας και συναίνεσης, πρόσθεσε ότι, πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα κάνει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφή και ικανή να προσελκύει επενδύσεις και να δημιουργεί περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

    Και κατέληξε, ο υπουργός Οικονομίας χαρακτηριστικά: "ήρθε η ώρα να ανοίξουμε έναν εθνικό διάλογο, να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε. Και προς αυτή την κατεύθυνση ζητήσαμε και αναμένουμε και τις προτάσεις των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Δ. Αρμενάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων, στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ.μ Ι. Παπαθανασίου ότι '''όπως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στήριξε την απασχόληση τόσα χρόνια έτσι και η κυβέρνηση θα πρέπει να την στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία''.

    Ο κ. Αρμενάκης αναφέρθηκε και στις προτάσεις της συνομοσπονδίας για θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον εμπορικό κόσμο όπως είναι η διόγκωση του φαινομένου των ακάλυπτων επιταγών και τόνισε ότι οι προτάσεις αυτές της ΕΣΕΕ δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά θα βοηθήσουν στην προστασία των υγιών δυνάμεων της επιχειρηματικότητας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 August 2009 - 16:30:19 UTC