Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέσσερα μέτρα για τη διαφάνεια
  • [02] "Πολιτικό λάθος"

  • [01] Τέσσερα μέτρα για τη διαφάνεια

    Η δραστική μείωση των εκλογικών δαπανών, με τη ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος και το "σπάσιμο" των αχανών εκλογικών περιφερειών σε μονοεδρικές, η διαφάνεια των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων με ονομαστικοποιημένες υποχρεωτικά και μέσω τραπεζικών λογαριασμών τις ιδιωτικές εισφορές, η υποχρεωτική ανάρτηση όλων των υπογραφών υπουργών και των αποφάσεων της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης στο Διαδίκτυο και η αναμόρφωση του θεσμού του "πόθεν έσχες",με αποτέλεσμα την απώλεια υπέρ του Δημοσίου όσων εκ των δημοσίων λειτουργών δεν έχουν δηλώσει περιουσιακά τους στοιχεία, είναι τα τέσσερα μέτρα στα οποία θα προχωρήσει "από τις πρώτες μέρες η επόμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ" ,όπως γράφει σε άρθρο-παρέμβασή του για την διαφάνεια του πολιτικού συστήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου,στην ιστοσελίδα του Κινήματος.

    Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου,με το πρώτο μέτρο θα ελαχιστοποιηθεί η ροή "μαύρου πολιτικού χρήματος" και θα θωρακιστεί η ανεξαρτησία της πολιτικής και των πολιτικών από επιχειρηματικά, επικοινωνιακά και άλλα εξωθεσμικά κέντρα ισχύος και επιρροής.

    Με το δεύτερο μέτρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι θα δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στο "μαύρο" πολιτικό χρήμα, το τρίτο μέτρο που προτείνει ο κ. Παπανδρέου αποσκοπεί να θέσει τέρμα στην αδιαφάνεια, στη "συναλλαγή κάτω από το τραπέζι" και με το τέταρτο θα τιμωρούνται παραδειγματικά οι δημόσιοι λειτουργοί που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

    "Έχουμε και τη βούληση των απαραίτητων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο για την ευθύνη υπουργών,ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια παρόμοιων μεθοδεύσεων. Να αποκλείεται η ικανότητα ακύρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών που οδηγούν στη συγκάλυψη των ευθυνών πολιτικών προσώπων, όπως έπραξε η ΝΔ", αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι "είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε την διάκριση των εξουσιών, να λυτρώσουμε την Δικαιοσύνη από αυτόν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό ώστε να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο της, επιταχύνοντας μάλιστα τις λειτουργίες της στις υποθέσεις εκείνες που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της χώρας".

    "Έχουμε ήδη προτείνει, ως ΠΑΣΟΚ, την ευνοϊκή μεταχείριση όσων δίνουν στοιχεία για επίορκους πολιτικούς, δεν θα φοβηθούμε να υιοθετήσουμε κάθε πρόταση που βοηθάει στην αποκάλυψη της αλήθειας και την αποκατάσταση του δικαίου", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο του πραγματοποιεί μια ανασκόπηση της τελευταίας πενταετίας, με χρονικό σημείο έναρξης τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και επισημαίνει ότι "τέτοιες μέρες, Αύγουστο μήνα,πριν από πέντε χρόνια, ο Ελληνισμός απέδειξε ότι μπορεί και ότι μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας τόπο ασφαλή, καθαρό, φιλόξενο, ανθρώπινο, προοδευτικό και σύγχρονο".

    Ο Γ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια ο Αύγουστος "μας αφήνει με πολύ διαφορετικά μηνύματα" και κάνει αναφορά στο Βατοπέδι και τις άγονες γραμμές, την έκθεση Ζορμπά για "μαύρο πολιτικό χρήμα μέσω της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων, θέμα που μόνο οι καπνοί των πυρκαγιών κατάφεραν να σκεπάσουν".

    "Τότε πήγαμε σε εκλογές,πρόωρες και αιφνιδιαστικές, με πρόσχημα την εθνική ανάγκη να καταρτίσει η κυβέρνηση "αξιόπιστο προϋπολογισμό". Τελικά, ούτε αυτό το αυτονόητο,δεν κατάφερε.Σήμερα, τον Αύγουστο του 2009, ο προϋπολογισμός του 2010,γίνεται πραγματικά εθνική υπόθεση, μετά την αποδεδειγμένη παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης,την τελευταία πενταετία, στον τομέα της οικονομίας", επισημαίνει.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικρίνει την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της "υπονομεύει τη δυνατότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, όπως στα εξωτερικά και εθνικά μας θέματα,αλλά και διεθνείς εξελίξεις όπως στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής,εν όψει της παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο και της αγροτικής πολιτικής που τίθεται σε νέες βάσεις στην ΕΕ".

    Ακόμη αναφέρει στο άρθρο του ότι η Ελλάδα βρίσκεται καταδικασμένη να είναι όμηρος από υποθέσεις αδιαφάνειας, διαφθοράς και ατιμωρησίας με τον πολίτη να βλέπει τους κόπους του να χάνονται μέσα στη σπατάλη και την κακοδιαχείριση, ενώ τα χρήματα του ελληνικού λαού χάνονται από την πελατειακή σπατάλη "ή ακόμα και την ιδιοποίηση από "κολλητούς, ημέτερους, κομματικούς παράγοντες και κουμπάρους".

    "Πριν από περίπου δύο χρόνια,παρουσίασα προτάσεις με στόχο την ανάκτηση του κύρους και της πολιτείας και της πολιτικής ζωής του τόπου" αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "από τότε επαναλαμβάνω ότι αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση που μαστίζει την χώρα,το νοικοκύρεμα,το σχέδιο,η διαφάνεια και οι τήρηση κανόνων και αξιών μιας ευνομούμενης πολιτείας".

    Κα τονίζει ότι "προφανώς για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής τα ζύγισαν και θεώρησαν ότι το κόστος της αποκάλυψης και της αλήθειας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της συγκάλυψης και την ατιμωρησίας".

    "Σε κανονικές συνθήκες,στην τιτάνια προσπάθεια ανόρθωσης του κύρους της πολιτικής στη χώρα μας, μπροστά, πρώτος στην πρώτη γραμμή, θα έπρεπε να ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός.Μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μέρος της λύσης. Αποδείχθηκε, όμως, μέρος του προβλήματος. Όμηρος των συμφερόντων που τον κρατάνε στη θέση του.Αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων",αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "σήμερα η χώρα χρειάζεται ηγεσία με άλλη αντίληψη και βούληση που θα αποκαταστήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια του πολιτικού κόσμου, γιατί δεν θα παζαρεύει τη δική της τιμή και αξιοπρέπεια".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει στο άρθρο του ότι για τον ίδιο η "αυτονομία της πολιτικής δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά πολιτικός στόχος ζωής" και εκ των πραγμάτων,όπως αναφέρει,"είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την πρόοδο,αλλά ακόμη και για την ίδια τη δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα μας".

    "Σήμερα,αν δεν πείσουμε τους πολίτες ότι υπηρετούμε μόνο αυτούς και κανέναν άλλον,καμία πρόοδος δεν είναι εφικτή",επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι "όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη τις απαραίτητες ανατροπές στην χώρα".-

    [02] "Πολιτικό λάθος"

    Για σοβαρό πολιτικό λάθος, που προκάλεσε πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον προοδευτικό κόσμο, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι όσα γράφονται περί διαγραφής "δεν μπορούν να έχουν καμία βάση" σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ένας άνθρωπος ο οποίος έχει εκφράσει με τη ζωή και το έργο του, τον βαθύ πόνο και τις αξίες της Αριστεράς δεν μπορεί να διαγραφεί από κανένα μας".

    Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της σημερινής επίσκεψής του στον Δήμο Σούδας και το Φρούριο Ιντζεδίν στα Χανιά, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι "παρά τα σοβαρά προβλήματά του από τα πάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ χάρη στη στήριξη που έχει και την αναμονή και τις προσδοκίες για μια ελπίδα κι ένα λιμάνι από μεγάλο μέρος της κοινωνίας μπορεί να παίξει ένα μεγάλο ρόλο" και πρόσθεσε: "Στο θέμα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα θέλω να αναφέρω ότι από την πλευρά του Περικλή Κοροβέση η τοποθέτηση που έγινε ήταν ένα σοβαρό λάθος πολιτικό κι ένα σημαντικό πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, την κοινοβουλευτική του ομάδα, τον κόσμο μας, για τον ευρύτερο δημοκρατικό κόσμο, αλλά και για θεσμούς και πρόσωπα, όπως ο Λεωνίδας Κύρκος, τα οποία δέχθηκαν μια αστήρικτη κριτική".

    Συνεχίζοντας τόνισε: "Είναι ίσως συμβολικό για να δούμε τους δεσμούς που υπάρχουν στην Αριστερά ότι μιλώντας για το Ιντζεδίν έχουμε μια φυλακή από την οποία έχει περάσει ο Κύρκος, ο Γλέζος, ο Θεοδωράκης και για την οποία έχει κινητοποιηθεί για να διασωθεί ο Περικλής Κοροβέσης. Με αυτή την έννοια αυτά που διαβάζω περί διαγραφών του Περικλή Κοροβέση δεν μπορούν να έχουν καμία βάση. Θέλω να πω ότι ένας άνθρωπος με το μαρτύριο και τη μαρτυρία του συνέβαλε στη μεγαλύτερη ήττα ίσως της χούντας σε διεθνές επίπεδο, στην αποπομπή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει εκφράσει με τη ζωή και το έργο του, τον βαθύ πόνο και τις αξίες της Αριστεράς δεν μπορεί να διαγραφεί από κανένα μας. Με μεγαλύτερη ευκολία θα μπορούσα να τεκμηριώσω ένα αίτημα δικής μου διαγραφής παρά του Περικλή Κοροβέση".

    Καταλήγοντας, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε: "Θέλω να πιστεύω ότι την Τρίτη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα κάνει τη δική της υπεύθυνη τοποθέτηση σε όλα τα ζητήματα που θίχθηκαν και θέλω να πιστεύω ότι ο Περικλής Κοροβέσης, με την εντιμότητα που τον διακρίνει, θα αποκαταστήσει όλα τα πρόσωπα τα οποία έχουν θιγεί. Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι από την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεχίσει τη γνωστή συλλογική, συντροφική, μαχητική και προωθημένη παρουσία της".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 August 2009 - 12:30:18 UTC