Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ολα στο φως»
  • [02] Αποκατάσταση

  • [01] «Ολα στο φως»

    «Το «ριάλιτι» Χριστοφοράκου αναβάλλεται άγνωστο για πόσο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι η επιστολή του γραμματέα του Κινήματος Γιάννη Ραγκούση στους δικηγόρους του κ. Χριστοφοράκου θα σταλεί αύριο ή μεθαύριο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρωτοβουλιών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση πρότασης για «ευνοϊκή μεταχείριση» του κ. Χριστοφοράκου ή οποιουδήποτε άλλου προσκομίσει στοιχεία «με την έναρξη της Βουλής ή και σε κάποιο θερινό τμήμα»,ακόμα και για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία (πρόταση), όπως είπε, «αποτελεί ένα όπλο στα χέρια της αντιπολίτευσης και πάντως δεν προαναγγέλλεται».

    Ερωτηθείς κατά πόσο η εξέλιξη της έκδοσης Χριστοφοράκου επηρεάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε ότι η «αμηχανία της κυβέρνησης είναι προφανής: το πώς θα το χειριστεί ο κ. Καραμανλής είναι δική του υπόθεση, εμείς έχουμε ζητήσει εκλογές το συντομότερο δυνατό».

    Οι πολίτες επιστρέφοντας από τις διακοπές τους θα βρουν την οικονομία στο κόκκινο και σε ύφεση, την πλήρη δημοσιονομική εκτροπή, τα νέα φορολογικά μέτρα, την ανασφάλεια σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, την ανασφάλεια σε ό,τι αφορά την γρίπη και την έλλειψη εγκυκλίων και οδηγιών για το πώς θα πορευθούν ειδικά τώρα που ανοίγουν τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί,ενώ θα βρουν και την Siemens, τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens τόνισε ότι αναδεικνύονται ανάγλυφα οι ευθύνες αυτών που άφησαν να φύγει ο κ. Χριστοφοράκος από την Ελλάδα, που άφησαν να τεμαχιστεί η υπόθεση, που αρνήθηκαν τρείς φορές την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και έκλεισαν την Βουλή και υπογράμμισε ότι «δεν θα ανεχθούμε το πολιτικό σύστημα να είναι όμηρος του κ. Χριστοφοράκου και όποιου κ. Χριστοφοράκου».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση «όλα και όλη η ροή των χρημάτων στο φως» και επισήμανε ότι «οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης έχει τελειώσει: η προσφυγή στις κάλπες είναι η λύτρωση, καθώς επείγει η αλλαγή πορείας».

    «Ναι», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ερώτηση «αν το ΠΑΣΟΚ βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν πήρε χρήματα από την Siemens όταν ταμίας ήταν ο κ. Κ. Γείτονας ή όταν έγινε πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου», ενώ «αντιστρέφοντας» την ερώτηση είπε ότι:

    «Σε μια περίοδο που είμαστε στην αντιπολίτευση και όλες οι συμβάσεις με την Siemens έχουν υπογραφεί και εκκρεμούν οι πληρωμές, για τις οποίες κάποιοι πρέπει να συμφωνήσουν, κάποιοι που είναι πολιτικοί προϊστάμενοι των όσων πρέπει να προχωρήσουν σε πληρωμές, εμείς πως εμπλεκόμαστε;».

    Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι δεν μπήκαν χρήματα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ή απλώς ο Γιώργος Παπανδρέου δεν γνώριζε, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν έχουμε οποιοδήποτε στοιχείο για χρήματα που μπήκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ».

    Σε ερώτηση "αν έλθει ο κ. Χριστοφοράκος και δώσει στοιχεία εσείς θα τα αρνηθείτε, καθώς έχετε διαψεύσει τα στοιχεία που δίνει στην Γερμανία» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «κατβ αρχήν τα όσα έχει να πει ο κ. Χριστοφοράκος και αφορούν τα πολιτικά κόμματα. Να έλθει να τα πει στη χώρα, καθώς η γερμανική Δικαιοσύνη ενδιαφέρεται πρωτίστως για το τι έκανε η Siemens στην Γερμανία και όχι για τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα».

    «Εμείς είμαστε εδώ για να ακούσουμε τα στοιχεία του και να τα δεχθούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι «αποδεικτικά στοιχεία είναι εκείνα που συνδέουν ξεκάθαρα χρηματοδότηση με πρόσωπα και κόμματα».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «εφεύρημα» της κυβέρνησης την «συνομιλία του ΠΑΣΟΚ με ένα υπόδικο» προσθέτοντας ότι «δεν είδα πολλά στελέχη της κυβέρνησης να ενοχλούνται όταν ήταν σε διάφορες κοσμικές εκδηλώσεις με τον κ. Χριστοφοράκο ή όταν ήταν καλεσμένος σε διάφορους γάμους».

    «Ο κ. Χριστοφοράκος είναι υπόδικος και γιβ αυτό ακριβώς πρέπει να φέρει στοιχεία: εμείς δεν συνομιλούμε μαζί του, εμείς κάνουμε αυτό ακριβώς που πρότειναν οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου προς την ΝΔ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «ανακατευόμαστε γιατί αναφέρθηκε στο δικό μας κόμμα».

    «Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα φέρεται να συνομιλεί με τον κ. Χριστοφοράκο και αυτό είναι το πρόβλημα. Εμείς ζητάμε στοιχεία, σηκώνουμε το γάντι που δεν τόλμησε να σηκώσει η ΝΔ προς την οποία απευθυνόταν η πρόσκληση των δικηγόρων Χριστοφοράκου», πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρει τι θβ απογίνει ο κ. Χριστοφοράκος, ως στέλεχος της Siemens, γερμανός υπήκοος ή άτομο με διπλή υπηκοότητα. Μας ενδιαφέρει τί έχει γίνει στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ο κ. Χριστοφοράκος κατάφερε να «τεμαχίσει» την υπόθεση, η οποία φαίνεται να επεκτείνεται ως το 2007 και να είναι υπόδικος στην Ελλάδα για το διάστημα λίγων μηνών που αφορούν ελάχιστα από τον συνολικό αριθμό των εμβασμάτων που έχει φέρει και αυτό δείχνει ότι έχει πολύ καλούς δικηγόρους, αλλά δείχνει και ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει καλά την δουλειά της ή -και αυτό είναι το χειρότερο - ότι επιχείρησε να κρύψει ορισμένα πράγματα».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι αν και αδυνατεί να απαντήσει σε ό,τι αφορά την «τεχνική» πλευρά του ζητήματος «δεν επιθυμούμε τον τεμαχισμό των ευθυνών που αφορούν το πολιτικό σύστημα».

    Κληθείς να σχολιάσει την διαφορετική αντιμετώπιση των λεγομένων του κ. Χριστοφοράκου όταν αναφέρεται στον Γ. Βαρθολομαίο και στον Κ. Γείτονα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η απλή αναφορά στο όνομα κάποιου δεν αρκεί», επέκρινε δε την ΝΔ ότι κρύβεται πίσω από το όνομα του εκλιπόντος Γ. Βαρθολομαίου και πρόσθεσε ότι η Δικαιοσύνη απευθύνει κατηγορίες εναντίον του κ. Χριστοφοράκου μέχρι το 2004 που ανέλαβε η ΝΔ και ο πολίτης αναρωτιέται: «δηλαδή τι συνέβη μετά;».

  • **Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κληθείς να σχολιάσει τα λεχθέντα από τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προτάσεις για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος πρότεινε στον Υπουργό «να ρωτήσει συναδέλφους του στην κυβέρνηση που έχουν τοποθετηθεί δημόσια υπέρ των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος».

    Δήλωση Ντ. Ρόβλια

    Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας αναφερόμενος στις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens και τον κ. Μ. Χριστοφοράκο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ "άφησε τον κ. Χριστοφοράκο να φύγει με 71 εμβάσματα των μαύρων ταμείων και προσπαθεί να τον γυρίσει πίσω με «τροχαία παράβαση», αλλά ούτε αυτό δεν καταφέρνει, τουλάχιστον επί του παρόντος".

    Σύμφωνα με τον κ. Ρόβλια, " όσο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αναζητά ευθύνες για τις συνεχείς αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση Siemens - Χριστοφοράκου, επιβεβαιώνει ότι κρύβεται πίσω από αυτές. Βέβαια, το πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ δεν είναι η παράδοση του κ. Χριστοφοράκου, αλλά η συσκότιση της περιόδου 2004 - 2007 που σχεδίασε και πέτυχε".

    Απάντηση Ν. Δένδια

    Τη βεβαιότητα οτι η ελληνική πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την παράδοση του Μ.Χριστοφοράκου στην Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Δένδιας.

    Απαντώντας στις αιτιάσεις του μέλους του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ Ντ.Ρόβλια, ο Υπουργός δήλωσε:

    «Το ΠΑΣΟΚ έπαψε να τηρεί και τα προσχήματα. Πανηγυρίζοντας για την αναστολή προς το παρόν της παράδοσής του κ. Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, αποδεικνύει πέραν αμφισβήτησης ποιος φοβάται την έλευσή του στη χώρα μας. Είναι το ίδιο ΠΑΣΟΚ που αλληλογραφεί με τον κατηγορούμενο για την υπόθεση της Siemens, είναι το ίδιο ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζει την αντίληψη περί παραγραφής μέρους των αδικημάτων του επειδή αφορά την περίοδο που αυτό κυβέρνησε τη χώρα.Από την πλευρά της, η Ελληνική Πολιτεία έκανε και θα συνεχίσει να κάνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ότι είναι δυνατόν για την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα».

    [02] Αποκατάσταση

    Ο ογδοντατριάχρονος Μηνάς Χρηστίδης τρόφιμος του ιδρύματος χρονίων παθήσεων της Ηγουμενίτσας, μπορεί να χαμογελά ευτυχισμένος. Από σήμερα θα έχει ελληνική ταυτότητα, αίτημα που διεκδικούσε επί δέκα οχτώ χρόνια, αμέσως μετά την αποφυλάκιση του από τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας του Ενβερ Χότζα και η πολιτεία δεν ικανοποιούσε.

    Η περιπέτεια του βορειοηπειρώτη που στρατολογήθηκε από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και στάλθηκε το 1962 στην Αλβανία για να συγκεντρώσει πληροφορίες γύρω από την σοβιετική και κινέζικη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, όπως την αφηγήθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ήταν συγκλονιστική και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών.

    "Εγώ έγινα κατάσκοπος για να υπηρετήσω την Ελλάδα. Προτού κλείσω τα μάτια μου ας μου δώσουν ένα χαρτί που να λέει αυτό που αισθάνομαι, ότι δηλαδή, είμαι Έλληνας", δήλωνε ο Χρηστίδης και η αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών ήταν άμεση.

    Με τη υπ. αριθμ. 13987/67889/2009 απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός κ.Αθανάσιος Νάκος χορηγείται στον υπερήλικα ομογενή ελληνική ιθαγένεια, αποκαθιστώντας μια αδικία και σφραγίζοντας με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμούσε τον Γολγοθά του.

    Πίσω, στην αφετηρία του δράματος. Το 1962 οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες στρατολόγησαν τον Χρηστίδη και μαζί με άλλους δυο πράκτορές τους τον έστειλαν στην Αλβανία. Αποστολή τους ήταν να μάθουν εάν μετά την ρήξη Χότζα - Χρουτσώφ, η σοβιετική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή είχε αντικατασταθεί από κινέζικη.

    Κατά την επιστροφή όμως ο Χρηστίδης γλίστρησε και έπεσε σε χιονισμένη χαράδρα όπου τον εντόπισε αλβανική στρατιωτική περίπολος. Αφού υποβλήθηκε επί τρία χρόνια σε φρικτά βασανιστήρια καταδικάστηκε σε εικοσιπενταετή κάθειρξη την οποία εξέτισε σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

    "Με μετέφεραν σ' ένα ορυχείο εξόρυξης χρωμίου και χαλκού στο Σπατς. Το στρατόπεδο αυτό ήταν το χειρότερο. Οι κρατούμενοι απελπισμένοι έπεφταν στα συρματοπλέγματα όπου τους εκτελούσαν οι στρατιώτες. Δουλεύαμε ακατάπαυστα για να πιάσουμε τις νόρμες και όταν δεν τα καταφέρναμε, γιατί δεν υπήρχε μετάλλευμα, μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Η θερμοκρασία στις στοές έφτανε στους 40 βαθμούς. Βγαίνοντας από το ορυχείο με το βαγόνι η θερμοκρασία ήταν 20 υπό το μηδέν", ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Όταν το 1990 το καθεστώς Χότζα κατέρρευσε και απελευθερώθηκαν οι πολιτικοί κρατούμενοι ο Χρηστίδης επέστρεψε στην Ελλάδα όπου τον περίμενε άλλο, μεγάλο χτύπημα. Η οικογένειά του, που είχε επιστέψει ότι ήταν νεκρός δεν τον δέχθηκε, οι μυστικές υπηρεσίες του γύρισαν την πλάτη και η πολιτεία αδιαφόρησε.

    Ψυχικά και σωματικά κλονισμένος βρήκε στέγη στο ίδρυμα χρόνιων παθήσεων Ηγουμενίτσας, όμως, όπως είπε, αισθανόταν μεγάλη πικρία καθώς η πατρίδα για την οποία υπέστη τα πάνδεινα του αρνείτο την ελληνική ιθαγένεια. Σήμερα ο κ. Νάκος αποκατέστησε για λογαριασμό της πολιτείας την αδικία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 August 2009 - 18:30:17 UTC