Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροπική καταιγίδα προ των πυλών της Φλόριδας
  • [02] Κάνει τα κτίρια... αόρατα!

  • [01] Τροπική καταιγίδα προ των πυλών της Φλόριδας

    Δύο τροπικές καταιγίδες, που μετατοπίζονται από χθές στην Καραϊβική και του Κόλπου του Μεξικού, κινούνται επικίνδυνα στην περιοχή, με την καταιγίδα Μπιλ να απειλεί με ανάταξή της σε κυκλώνα και την Κλοντέτ να ετοιμάζεται να πλήξει τη Φλόριδα από σήμερα.

    Οι δύο καταιγίδες, μαζύ με μία τρίτη την Άνα, η οποία έχει υποβαθμισθεί ήδη, είναι οι πρώτες καταιγίδες που σημειώνονται για φέτος, σε μία αναπάντεχα ήρεμη καλοκαιρινή περίοδο των καταιγίδων στον Ατλαντικό, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου.

    Η καταιγίδα Μπιλ ακόμη βρίσκεται πολύ ανατολικά, 2.315 χλμ ανατολικά από τις Μικρές Αντίλλες, όπως ανακοίνωσε τα μεσάνυκτα, ώρα Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων στο Μαϊάμι της Φλόριδας. Την καταιγίδα, που κινείται με ταχύτητα 26 χλμ/ώρα, συνοδεύουν άνεμοι έντασης 100 χλμ/ώρα.

    «Η Μπιλ αναμένεται να αναταχθεί σε κυκλώνα αργότερα απόψε, ή αύριο», τονίζει στο ίδιο ανακοινωθέν του το Κέντρο.

    Σήμερα η Φλόριδα αναμένεται να δεχθεί μεγάλο όγκο βροχής και να μαστιγωθεί από ισχυρούς ανέμους καθώς η καταιγίδα Κλοντέτ κατευθένεται στην αμερικανική χερσόνησο. Στις 03.00, ώρα Ελλάδος, η καταιγίδα απείχε 155 χλμ από την Πενσακολα της Φλόριδας, και εκινείτο με 19 χλμ/ώρα, συνοδευόμενη από ανέμους έντασης 85 χλμ/ώρα.

    [02] Κάνει τα κτίρια... αόρατα!

    Μετά τον "μανδύα αορατότητας" πάνω στον οποίο εργάζονται πυρετωδώς οι επιστήμονες, με στόχο μελλοντικά να μετατρέπουν οποιοδήποτε αντικείμενο σε αόρατο, τώρα οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρόπο να κάνουν ουσιαστικά τα κτίρια "αόρατα" στους σεισμούς! Αν τελειοποιηθεί, η "μαγική" συσκευή θα μπορεί να προστατεύσει από το πιο μικρό σπίτι μέχρι τον πιο μεγάλο ουρανοξύστη, ακόμα και από τον πιο ισχυρό σεισμό.

    Οι σεισμοί, το φως του ήλιου και το ραδιόφωνο έχουν ένα κοινό σημείο: όλα διαδίδονται μέσω κυμάτων. Η μόνη διαφορά, κατά τους επιστήμονες, είναι ότι τα σεισμικά κύματα είναι τόσο ισχυρά (η ενέργειά τους μπορεί να ισοδυναμεί με αρκετές πυρηνικές βόμβες) που είναι σε θέση να ταρακουνούν τα κτίρια.

    Μια ομάδα επιστημόνων από το γαλλικό πανεπιστήμιο της Αιξ-Μασσαλίας και το βρετανικό πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ανέπτυξαν ένα "φράγμα" που απομονώνει τα κτίρια από την επίδραση των σεισμικών κυμάτων, με συνέπεια τα κτίρια να μην "νιώθουν" το σεισμό. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής "Physical Review Letters".

    Η πρωτότυπη τεχνολογία βασίζεται σε μια ιδέα ανάλογη με αυτή που έχει εφαρμοστεί στα "αόρατα" από τα ραντάρ μαχητικά αεροσκάφη (Stealth), τα οποία χρησιμοποιούν συνδυασμούς ειδικά διαμορφωμένων και κατασκευασμένων υλικών που απορροφούν τα σήματα του ραντάρ και τα εκτρέπουν από την πορεία τους.

    Στην περίπτωση των σεισμών, η νέα τεχνολογία κάνει κάτι παρόμοιο. Χρησιμοποιώντας κομπιούτερ, οι ερευνητές κατασκεύασαν το μοντέλο μιας συσκευής που αποτελείται από διαδοχικούς ομόκεντρους δακτυλίους πλαστικού, χαλκού και τεσσάρων άλλων μετα-υλικών διαφορετικής ευκαμψίας, που όλα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να "εξοστρακίζουν" με αβλαβή τρόπο τα επερχόμενα σεισμικά κύματα.

    Σε μια σειρά από προσομοιώσεις στον υπολογιστή, οι ερευνητές βομβάρδισαν το δακτύλιο γύρω από ένα κτίριο με το ισοδύναμο επιφανειακών σεισμικών κυμάτων διαφόρων συχνοτήτων (30 έως 150 Hertz). Σε όλες τις περιπτώσεις, οι προστατευτικοί δακτύλιοι απορρόφησαν και εξέτρεψαν από την πορεία τους τα κύματα του σεισμού, χωρίς ουσιαστικά να ενοχλήσουν καθόλου το κτίριο στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τα κτίρια του μέλλοντος θα μπορούσαν να είναι εφοδιασμένα με τέτοιους δακτυλίους προστασίας, που θα τα κάνουν "αόρατα" στους σεισμούς.

    "Επαναστατική" χαρακτήρισαν την ιδέα ο φυσικός Τζον Πέντρι του Imperial College του Λονδίνου και ο φυσικός Ουλφ Λέοναρντ του πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία του περιοδικού "Science". Πριν τρία χρόνια ο Πέντρι, ο Λέοναρντ και συνεργάτες τους ήσαν οι πρώτοι που, σε ξεχωριστές εργασίες τους στο "Science", δημοσίευσαν τις πρώτες προτάσεις για τη δημιουργία συσκευών "αορατότητας".

    Στο μεταξύ διάστημα, η ιδέα έχει γνωρίσει τρομερή ανάπτυξη διεθνώς και ήδη αναπτύσσονται τεχνολογίες για επίτευξη "αορατότητας" όχι μόνο σε σχέση με τα κύματα του φωτός, αλλά επίσης όσον αφορά τα κύματα του ήχου, τα κύματα του νερού και, τώρα πλέον, τα κύματα των σεισμών. Στην τελευταία πάντως περίπτωση, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να κατασκευαστεί η πρώτη πραγματικά λειτουργική συσκευή προστασίας από τα σεισμικά κύματα.

    Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία, στη διεύθυνση:

    http://scitation.aip.org/getabs/servlet/GetabsServlet?prog=normal&id=PRLTAO000103000002024301000001&idtype=cvips&gifs=yes


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 August 2009 - 17:30:17 UTC