Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υλοποιούμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας"
  • [02] "Σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του λαού"
  • [03] "Δεν έχουν λύσεις"
  • [04] "Σε απόγνωση οι πολίτες"

  • [01] "Υλοποιούμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας"

    Για την πορεία της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση», ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο κ. Π. Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αυτή η κυβέρνηση στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (δηλαδή στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013)διαμόρφωσε Ειδικό Επιχειρησιακό για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση - το οποίο δεν υπήρχε στο Γ΄ ΚΠΣ - ύψους 630 εκατ. ευρώ με τέσσερις άξονες.

    Ο υπουργός εξήγησε ότι ο πρώτος άξονας αφορά την αναβάθμιση των δημόσιων πολιτικών και των διοικητικών δομών με ένα ύψος 327 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και το ύψος του είναι 213 εκατ. ευρώ, ο τρίτος άξονας αφορά πολιτικές για την ισότητα - οριζόντια τομή στη Δημόσια Διοίκηση - γύρω στα 65 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ στον τέταρτο άξονα, που αφορά την τεχνική υποστήριξη.

    Πρόκειται, είπε, για ένα πρόγραμμα με το οποίο καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία, που αποτελεί τη μάστιγα για τον πολίτη και η καταπολέμηση αυτή αποτελεί τη βάση για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε και την άλλη μάστιγα η οποία είναι η διαφθορά.

    Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στις 9 Απριλίου 2009 είχε επισκεφθεί την Αθήνα ο κοινοτικός επίτροπος κ.Σπίντλα και "θέσαμε το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο θα κινηθούμε άμεσα για την εκτέλεση αυτού του πρωτόγνωρου - όχι μόνο για την Ελλάδα άλλα και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες - προγράμματος. Είχαμε πει ότι θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη Νοεμβρίου σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση του Προγράμματος και αυτό θα συμβεί. Όπως επίσης, είχαμε πει ότι συνολικά θα είχαν συμβασιοποιηθεί έργα περίπου 85 εκατ. ευρώ και η δημόσια δαπάνη θα φτάσει στο τέλος του έτους στα 30 εκατ. ευρώ. Ήδη, αυτή τη στιγμή προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση και την ξεπερνάμε από πλευράς προσδοκιών. Οι προκηρύξεις που έχουν ήδη γίνει είναι 27 και καλύπτουν έργα πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Εικοσιμία προσκλήσεις έχουν ήδη γίνει για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για έργα τα οποία υπερβαίνουν τα 128 εκατ. ευρώ, ενώ οι σχετικές εντάξεις αφορούν έργα τα οποία υπερβαίνουν τα 40 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή η ενεργοποίηση του Προγράμματος έχει ξεπεράσει το 20%".

    Όλο αυτό, τόνισε, δείχνει ότι στο τέλος του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς η Ελλάδα θα έχει αξιοποιήσει Κοινοτικούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και σε επίπεδο δομών και διαδικασιών και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και ιδίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του πυλώνα εκείνου που σχετίζεται με την ισότητα των φύλων.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για προεκλογικές εξαγγελίες, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε:

    "Το ΠΑΣΟΚ είτε δεν παρακολουθεί την πραγματικότητα, είτε δεν γνωρίζει τι θα πει ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου. Όταν κατέθεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, οι οποίοι εντάσσονται στην ιεραρχία - και το είχα πει αυτό από το 2006, ότι θα το κάνουμε πριν το τέλος του 2009 - είπαν ότι είναι κάτι προεκλογικό. Όταν πριν από λίγες μέρες εγκρίναμε το Πρόγραμμα «Θησέας 2» τη στιγμή που ο «Θησέας Ι» λήγει στο τέλος αυτού του χρόνου, είπαν κάποιοι ότι είναι προεκλογική εξαγγελία. Μα είναι δυνατόν να μιλάμε για προεκλογικές εξαγγελίες όταν απλώς εφαρμόζουμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας και κοιτάμε μπροστά μας; Και όταν αυτή τη στιγμή σας μιλώ για την εφαρμογή ενός Προγράμματος, για το οποίο με τον αρμόδιο Επίτροπο στις 9 Απριλίου είχαμε πως θα πάμε μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι κάτι το προεκλογικό; Εμείς σκεφτόμαστε με τη λογική της ορθής διακυβέρνησης του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ, αν δεν ονειρεύεται, τουλάχιστον λειτουργεί ανεύθυνα. Διαχρονικά αυτό ήταν και αυτό αποδεικνύει καθημερινά ότι θα παραμείνει".

    Συνάντηση με απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ

    Ο κ. Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Γράψα.« Ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη. Ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο για την τιμή που μου έκανε να με εμπιστευθεί δυο φορές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο του Στρατού Ξηράς, όσο και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Και ο κ. Πρόεδρος ήθελε με την πρόσκληση αυτή να τιμήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις» δήλωσε ο κ. Γράψας μετά τη συνάντηση.

    Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε στον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν συγχαρητήρια επιστολή με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

    Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει τη βεβαιότητά του ότι η Συμμαχία, υπό την ηγεσία του κ. Ράσμουσεν θα συνεχίσει την πορεία προς το μετασχηματισμό, θα διατηρήσει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις και θα προχωρήσει με επιτυχία προς μία νέα συναίνεση που θα επιβεβαιώσει το ρόλο που καλείται να αναλάβει το ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης του νέου Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας στην Αθήνα εντός του Αυγούστου, επισημαίνει την πεποίθηση ότι οι δύο άνδρες θα συνεχίσουν το εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας που είχαν ήδη υπό την προηγούμενη ιδιότητα του κ. Ράσμουσεν.

    [02] "Σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του λαού"

    Για την ανάγκη υποστήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, έκανε λόγο ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στην Κοινότητα Λάερμα του Δήμου Λίνδου, στη Ρόδο, που επλήγη πέρυσι από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Συναντήθηκε με εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων, κατοίκους της περιοχής και τοπικά στελέχη του Κινήματος.

    "Αυτή η κυβέρνηση έδειξε ότι, ούτε πρόληψη υπάρχει, ούτε το στελεχιακό δυναμικό ήταν επαρκές ή έτοιμο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει άμεσα αυτή την κρίση, ούτε ο συντονισμός και η χρηματοδότηση των τοπικών φορέων, αλλά και των κεντρικών φορέων υπήρξε, και βεβαίως και η αποκατάσταση και η χρηματοδότηση αργεί, καθυστερεί, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των τοπικών αρχών, της Νομαρχίας για να μπορέσει να βοηθήσει με ίδιους πόρους πολλές φορές την ανασυγκρότηση της περιοχής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι "με μπαλώματα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις, όπως γίνεται σήμερα".

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για "συνολική ανασυγκρότηση και σχεδιασμό, όχι απλώς να έχουμε ξανά τα δάση, αλλά να δώσουμε μια οικονομική προοπτική, μια πράσινη ανάπτυξη, μια σύνδεση αυτής της ανασυγκρότησης με νέες μορφές παραγωγικής ταυτότητας, από τον τουρισμό, μέχρι τον αγροτικό τομέα.Να αξιοποιήσουμε έστω μέσα στην κρίση, στη ζημιά που έχει γίνει, να αξιοποιήσουμε μια ευκαιρία ενός νέου σχεδιασμού για την περιοχή. Αυτό ισχύει για τη Ρόδο, αυτό ισχύει και για άλλες περιοχές, όπως η Ηλεία και η Πελοπόννησος. Και είναι μια θλιβερή επέτειος με πολλές υποσχέσεις οι οποίες τελικά διαψεύστηκαν και όπου τελικά υπήρξαν μόνο το τριχίλιαρα, μια εύκολη προεκλογικής φύσεως κίνηση, η οποία δεν είχε βάθος, δεν είχε προοπτική, δεν είχε σχεδιασμό, και που βεβαίως δεν βοήθησε τον παραγωγικό ιστό και το περιβάλλον, την ουσιαστική προοπτική αυτών των περιοχών".

    Επίσης, έκανε λόγο για "πολιτική βούληση, όχι πελατειακής αντίληψης και σπατάλης αλλά με σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του Ελληνικού λαού. Αξιοποίηση για να πιάνουν τόπο τα λεφτά, αλλά και να γίνεται έργο".

    "Έχουμε ευθύνη μπροστά μας όχι μόνο προεκλογικά, αλλά λαού θέλοντος και μετεκλογικά. Βασιζόμαστε σε όλους σας να βγάλουμε πέρα ένα πολύ δύσκολο έργο για το συμφέρον του Ελληνικού λαού, το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του πολίτη", κατέληξε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

    Δηλώσεις Μ. Καρακλιούμη

    «Περίπου 400.000 εργαζόμενοι στην οικοδομή είναι πιθανό να ακούν το καμπανάκι της ανεργίας», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, με αφορμή τα στοιχεία για τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Αναφερόμενη, εξάλλου, στα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, η κ. Καρακλιούμη τόνισε ότι «οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, αλλά και τα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά στη δημοσιότητα, δεν αφήνουν περαιτέρω περιθώρια ωραιοποίησης της κατάστασης και κανένα περιθώριο παρερμηνείας».

    Πρόσθεσε δε, ότι «για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η ανυπαρξία κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της οικονομίας. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας».

    Σχετικά με το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι επιβεβαιώνεται η θέση του Κινήματος σύμφωνα με την οποία «η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί μόνο στο να κλείσουν οι μαύρες τρύπες των ταμείων».

    Επισήμανε την άρνηση των συμβολαιογράφων να κάνουν πράξεις μεταβίβασης ημιυπαίθριων χώρων, «γιατί με την κείμενη νομοθεσία θεωρούνται παράνομες» και διαπίστωσε πως «υπάρχει στάση επιφύλαξης των πολιτών σε αυτή την τακτοποίηση».

    Ερμηνεύοντας τη στάση των πολιτών, η κ. Καρακλιούμη δήλωσε ότι «είναι ένα μήνυμα, που στέλνουν οι πολίτες», οι οποίοι τηρούν «στάση επιφύλαξης απέναντι στην κυβέρνηση, στάση που μαρτυρά την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας αυτής της κυβέρνησης» και πρόσθεσε πως «και στο θέμα των ημιυπαίθριων χώρων η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη στην κοινωνία».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνίες, όπως αυτή που υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για το ενεργειακό, βοηθούν στην αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας, η κ. Καρακλιούμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την εξωτερική της πολιτική έχει αφήσει κενό στη διεθνή παρουσία της χώρας και κενό στην πιο άμεση γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη Μ. Ανατολή, το οποίο κενό «με τις κινήσεις της έσπευσε να καλύψει η Τουρκία».

    [03] "Δεν έχουν λύσεις"

    "Ούτε η ακατάσχετη εκλογολογία, ούτε κάποιος ανασχηματισμός της κυβέρνησης ούτε κάποιο άλλο επικοινωνιακό κόλπο, μπορεί να κρύψει τα τεράστια προβλήματα της χώρας και την απουσία λύσεων από τη μεριά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού παραμένουν προσηλωμένα στην κρισιογόνα νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία αν συνεχιστεί θα επιτείνει ακόμη περισσότερο τα αδιέξοδα που βιώνει η πλειοψηφία των πολιτών", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ.

    Ο ΣΥΝ προτείνει "γενναία αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, την αύξηση μισθών και συντάξεων, την ανάκτηση του δημόσιου πλούτου και μέρους του τραπεζικού συστήματος, την υπεράσπιση της εργασίας ως το μόνο δρόμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, χωρίς να ισοπεδωθεί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας", τονίζει ο κ. Αν.Καρίτζης.

    Δήλωση για τις τράπεζες

    Για "ληστρική συμπεριφορά" των τραπεζών σε βάρος των πολιτών από την "ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στην οποία εμμένουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ", κάνει λόγο ΣΥΝ.

    "Χρειάζονται ριζοσπαστικές προτάσεις", τονίζει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση και προτείνει:

    (α) την εθνικοποίηση μέρους του τραπεζικού τομέα με πυρήνα την Εθνική Τράπεζα ώστε να είναι σε θέση το κράτος ασκήσει πολιτική προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης της χώρας

    (β) τη δυνατότητα των κρατών-μελών της ΕΕ - και άρα και της χώρας μας - να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με 1% επιτόκιο, προνόμιο που έχουν σήμερα οι ιδιωτικές τράπεζες.

    [04] "Σε απόγνωση οι πολίτες"

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την οικονομία, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., δήλωσε:

    "Ο κακοήθης όγκος της αγοράς και των νοικοκυριών είναι οι πιστωτικές κάρτες και η ασυδοσία που υπάρχει τόσο στη χρήση, όσο και στα επιτόκια. Η Κυβέρνηση φοβάται να παρέμβει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά οδηγούνται στην απόγνωση και τελικά στην πτώχευση".

    Εξάλλου, ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη εκλογολογία τόνισε ότι "η ΝΔ θυμίζει σήμεραβ¦ "εκκλησία με πολλούς ψάλτες, αλλά χωρίς παπά." Όσο και να ψέλνουν οι "ψαλτάδες", η "λειτουργία" δεν γίνεται.

    Ή θα συνεφέρουν τον "παπά", ή θα αλλάξουν "παπά", αλλά σίγουρα δεν μπορούν να παίζουν τον "παπά" στον ελληνικό λαό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 August 2009 - 4:30:25 UTC